banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Jul 2025, 04:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 137 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Pakao
PostPoslato: 20 Maj 2011, 17:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Popokatepetl je napisao:
Na stranu sad pokajanje, to me ne interesuje. Zar nije samo okajanje grijeha to što je neko čitav život utamničen? Zar ne bi trebalo da mu se grijeh "izbriše" samo zato što je čitav život proveo u tamnici? Ispaštao je zbog tog grijeha, ko ima pravo da mu kaže da sad mora nekome da se i zvanično pokaje?

Znam da bebe nemaju grijeha, pa ne mogu u pakao, ali isto tako ne mogu ni u raj, nisu krštene, šta li, ne mogu da se pokore pred Tvorcem, nisu primile Hrista i sl. Je li to znači da njihove duše lutaju po nekakvom limbu ili slično?

Spavac je već napomenuo da možeš biti u zatvoru ceo život i opet otići u pakao.
Zašto? Zato što tvoja kazna je po ljudskom merilu na zemlji ali greh koji učiniš ne može ti čovek odrediti kaznu koja će te očistiti već to Bog čini u tome je razlika.
Suština je u iskrenom žaljenju-pokajanju zbog učinjenog kad želiš da to nisi učinio i više nikad to nebi učinio onda si pred Bogom po milosti čist jer se tvoj karakter promenio zbog promene duhovnog stanja.

Ko kaže da bebe nemaju greha kad piše da su svi sagrešili i ne piše svi odrasli.
Mi ne znamo zašto neko živi ovoliko ili onoliko to je u vlasti Boga a Pismo i za todaje odgovor.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2011, 17:12 
Veteran
Veteran

Džontra je napisao:
Crkva je protiv abortusa, jer je čovjek ono što odma' nastaje nakon začeća. Dakle, ono u stomaku je čovjek, a svi ljudi, prema crkvenom vjerovanju nose onaj pra-grijeh Adama i Eve...Samim tim, mrtvoođenče ide u pakao jer, iako nije griješila za stomačnog života nosi pra-zlo u sebi. Dakle, mrtvorođenče ide u pakao...

Nije tako, može biti mnogo razloga zašto je neko dete umrlo nebih sad da navodim mnoštvo primera imaš ih u Pismu.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2011, 17:14 
Veteran
Veteran

ajkula je napisao:
Popokatepetl je napisao:

Znam da bebe nemaju grijeha, pa ne mogu u pakao, ali isto tako ne mogu ni u raj, nisu krštene, šta li, ne mogu da se pokore pred Tvorcem, nisu primile Hrista i sl. Je li to znači da njihove duše lutaju po nekakvom limbu ili slično?

Gdje u Svetom Pismu pise da ce samo krsteni biti spaseni?

Ne piše tako već ko se nanovo rodi VODOM i DUHOM i provede život u ljubavi a piše i kako se ljubav primljena uzvraća.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2011, 17:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
lavić je napisao:
Mi ne znamo zašto neko živi ovoliko ili onoliko to je u vlasti Boga a Pismo i za todaje odgovor.

Daje? Mozda bi mogao da nam ukazes na taj dio Pisma, meni bas i nije poznato.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2011, 17:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Vi kad nemate sta odgovoriti suvislo onda se pozivate na Njega na Pismo na Ono na Ovo, samo smuti nesto da te niko ne skonta

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2011, 21:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
lavić je napisao:
Popokatepetl je napisao:
Na stranu sad pokajanje, to me ne interesuje. Zar nije samo okajanje grijeha to što je neko čitav život utamničen? Zar ne bi trebalo da mu se grijeh "izbriše" samo zato što je čitav život proveo u tamnici? Ispaštao je zbog tog grijeha, ko ima pravo da mu kaže da sad mora nekome da se i zvanično pokaje?

Spavac je već napomenuo da možeš biti u zatvoru ceo život i opet otići u pakao.
Zašto? Zato što tvoja kazna je po ljudskom merilu na zemlji ali greh koji učiniš ne može ti čovek odrediti kaznu koja će te očistiti već to Bog čini u tome je razlika.
Suština je u iskrenom žaljenju-pokajanju zbog učinjenog kad želiš da to nisi učinio i više nikad to nebi učinio onda si pred Bogom po milosti čist jer se tvoj karakter promenio zbog promene duhovnog stanja.

Ko kaže da bebe nemaju greha kad piše da su svi sagrešili i ne piše svi odrasli.

Ma kontam da i nakon doživotne robije možeš u pakao, ali valjda se to gore uzima kao neki plus, kažu "odslužio si doživotnu, to ti je olakšavajuća okolnost", jer bez obzira na sve, nije mi logično ni pravedno da se za jedan isti grijeh ispašta i na ovom i na onom svijetu.

A za bebe mi i dalje nije jasno, je li lutaju između raja i pakla, jer nisu učinile ništa loše, ali ni nešto dobro, pa nisu kvalifikovane ni za pakao ni za raj? Imaju li one uopšte dušu? Jesu one na nebu ili gdje već i dalje bebe, i vječno ostaju bebe? Ili narastu? Ili budu u tom međuprostoru dok ne narastu, pa se onda vidi kakvi su ljudi? Ili se to odmah zna, pošto na nebu vrijeme nema značaja?

Ove stvari me strašno zbunjuju.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2011, 21:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Jeli ima iko na forumu da vjeruje u pakao. zivo me zanima ?

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2011, 21:30 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
mora se mutiti kad nekad odemo u sive zone..

krstenje nije obred "opus operatum"...sila i milost u Isusu koji cisti grijeh svojom krvlju, a ne u vodi kojom se krstimo..vjera i djela idu zajedno..krsten ne znaci karta za raj..postoje tekstovi u N.Z koji daje opis kakve osobe nece vidjeti carstvo..ostalo vezano za pitanje oce li janko il marko biti u raju je jednostavno siva zona koju covjek natura svojom filozofijom..

sv.Avgustin je tvrdio da svi ljudi radjanjem nasljedjuju Adamov grijeh i krivicu.Posto postojimo od Adam onda ucestvujemo u njegovom padu.Luter i Kalvin su takodje se slagali sa Avgustinom.i to je bio zvanicni stav RKC..takodje u tom stavu se i nalazi razlog zbog cega treba krstiti djecu..

Pelagije, britanski biskup je tvrdio da su ljudi rodjenjem slobodni od "istocnog grijeha", ali na nas utice taj pogresan Adamov primjer...

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2011, 21:36 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
@popokatepetl

ja ne vjerujum u pakao i raj, tj teoriji nakon smrti dusa odlazi il gore il dole...sta ce biti sa bebama mislim da ne postoji odgovor u Bibliji, i spada u tzv sivu zonu..recimo ja mogu reci da beba prilikom rodjenja nije napravila nikakav vlastiti grijeh (u Bibliji grijeh je pobuna protiv Bozijeg suvereniteta), prema tome ne vidim razlog da bi zavrsila u tamo neki pakao..

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2011, 21:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Na dok neodem u pakao neverujem!
Salu na stranu, uvek su pakao predstavljali kao vjeciti mrak u kom gori vjecita vatra i gde je sve havarija, propast, muke i sve ono najgore.. A ja iskreno mislim da je sve to suplja prica... Pakao doesn' exist, kao ni raj..

Kad umres brate nema te, nepostojis... game over

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2011, 21:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Искрен да будем, моја визија пакла је идентична хришћанској визији раја - ЈА постојим заувијек. Па, куд ћеш горе? Имам читаву вјечност да будем будала каква јесам! То што не вјерујем у рај ни пакао ми барем даје наду да ће оно што се у најширем смислу назива "ја" нестати потпуно и заувијек, након смрти. Уједно, сваки облик спасења учини да протрнем до кости, зато нисам вјерник и не могу бити.
Мада, будизам је готиван...треба постићи стање вјечног ништавила...ал, сморише брате оним медитацијама и "4 племените истине" и "осмочлани пут"...итд...итб...

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2011, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Popokatepetl je napisao:
Opet mi nije jasno ovo za doživotne zatvorenike. Prvo ga utamniče po ljudskom, pa onda kad umre, po božjem zakonu. Ispašta dvaput za jedan grijeh, nije to pravedno.

crkva i drzava su odvojene,tu ne vazi pravilo NE BIS IN IDEM(da se malo pohvalim latinskim)...jedino ako je izmedju zemaljskog i nebeskog suda potpisam sporazum o izrucivanju(kao izmedju zemalja bivse sfrj)pa da se primjenom vjesala,osudjeni preda u pakao na izdrzavanje kazne.

Popokatepetl je napisao:
Kuda idu mrtvorođena djeca?

zavisi,jesu li bracna ili vanbracna.

imaju li zivotinje odvojen raj,il idu u ovaj nas?
cobraunited89 je napisao:

samo u krik iz dubine pakla :P

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2011, 00:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Е, јбг, ако послије 2000 година они не знају гдје ко иде, онда ови проблеми с примјеном Болоње и нострификацијом звања су мала маца!
Да ли, на Небу, неко са завршених 5 година студија има диплому магистра или мора нострификовати? Да ли се признаје ВКВ испит? Знање језика? Треба потврда или те испитују на лицу мјеста?

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2011, 08:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
lavić je napisao:
Spoiler:
Talija je napisao:
lavić je napisao:
Lavić
Dobri prevodioci i lingvisti koji do danas nisu prevaziđeni. Strong je dobar za istraživanje i još ga niko nije demantovao za toliko vremena od kad je izašao priručnik.
[b]Kako odakle telo ...čitaš li ti sestro da će biti vaskrsenje
? Čitaj Jezekilja i opis doline kostiju i Otkrivenje i Pavlove poslanice jer govore kao i Danilo o tim stvarima a i ostalo Pismo.
Ako ne veruješ u vaskrsenja tela onda je to druga stvar...izvini.
[/b]

Pozdrav.

Nikad čula za njih niti su mi potrebni njihovi prevodi.
Čitam i nepoznato mi je vaskrsenje u materijalnom tijelu (čije su se čestice razvejale na sve strane) nego u duhovnom tijelu (a duhovno tijelo sačivanja podobije Božije)

Lavić
Ako ti je NEPOZNATO vaskrsenje materije onda bi možda pomogao navedeni Jezekilj.
I molim te pojasni mi šta to vaskrsava iz zemlje kad postoji vaskrsenje a nema ništa od tela?

Da ne kucam, evo ti kopirano:
Citiraj:
Telo "sarks" (literlano znaci meso) govori o stanju Isusa pre smrti. Kada je Isus Hristos razapet, on je bio u telu, imao je meso, kao i mi sto imamo. Medjutim, kada je vaskrsao, imao je duhovno telo. Dakle, pre smrti Hristos je opisan u sferi ljudskog zivota, gde je imao telo (meso), a nakon vaskrsenja je opisan u vaskrsloj sferi zivota.

Ovakav pristup o dve sfere Hristovog zivota, pre i posle vaskrsenja govori i Rimljanima 1:3-14 kao i na drugim mestima.

Na primer, apostol Pavle govori o ovome "telo i duh" kada govori o nasem vaskrsenju u 1. Korincanima 15. glavi

1Co 15:42 Tako i vaskrsenije mrtvijeh: sije se za raspadljivost, a ustaje za neraspadljivost;

Lavić
Šta se SIJE za RASPADLJIVOST ako je telo zemljano onda isto i ustaje ali se preobražava jer čovek nema više tela pa jedno ostaje a drugo ide gore. Sele mnogi grobovi se otvoriše...zašto?Kad tela nema i raspala se?

1Co 15:43 Sije se u sramoti, a ustaje u slavi; sije se u slabosti, a ustaje u sili;

Lavić
Sije se u sramoti telo zemljano jer je grešno a biće ,,drugo telo podignuto a ne ono?,,ili će ipak ono smrtno biti podignuto koje i umrije i raspade se da se u slavi pokaže i pita gde ti je smrti žalac i gde ti je GROBE pobeda jer ustade mrtvo telo.

1Co 15:44 Sije se tijelo tjelesno, a ustaje tijelo duhovno. Ima tijelo tjelesno, i ima tijelo duhovno.
Lavić
Tako je, ima telo telesno -zemljano a ima telo nebesko zato će zemljano koje ustaje u trenu oka biti preobraženo u nebesko.
Ne ustaje duh sestro već telo.Bog ne stvara ponovo istu osobu već je samo pozove da ustane iz sna kao i Lazar i Isus.

Zapazimo ovde kakvo telo cemo imati kada vaskrsnemo - DUHOVNO TELO (od iste reci kao u 1. Petrovoj, "pneumatikos" i dolazi od "pneuma" )

Lavić
Pa naravno duhovno koje je pretvoreno od telesnog u novu formu koja može u nebo. Ali to ne znači da zemljano telo ostaje dole jer onda nema vaskrsenja.Isus nije vaskrsao duha već zemaljska tela koja ostaju na zemlji a ona što sa njim ustaše behu telesna a onda se preobraziše za nebo i gore su kao snop prvine.

Dakle, i mi cemo umreti u telu, ali cemo vaskrsnuti u neraspadljivom, ili DUHOVNOM telu. Ali zapazimo. To je jos uvek TELO, a ne nesto bestelesno. Medjutim to ovde nije telo "sarks" (meso) koje se koristi u 1. Petrovoj 3:18, nego "soma" telo, i to "telo duhovno".

Zakljucak je dakle za 18. stih 1. Petrove, da se "telo" ("sakrs", "meso") u kome je Hristos umro odnosi na njegovo telo pre raspeca, a "duh" "pneuma" se odnosi na njegovo "duhovno telo" - "soma pneumatikon", koje je Hristos imao nakon vaskrsenja, i koje cemo i mi imati nakon vaskrsenja.

Lijepo objašnjeno.

Lavić
Pa o tome ti i govorim.
Isusovo zemaljsko telo NIJE ostalo u grobu kao ni bilo koje drugo iako se raspalo ali kad se podigne preobraziće se u nebesko kao i Isusovo. Ne ostaje u zemlji telo jer ti i u Otk. 20 (čitaj malo bar) piše da sve dade svoje MRTVACE i ni jedno ne osta bez obzira koliko je dole bilo. Inače ni od suda ništa nebi bilo jer kome da sudi kad se sve raspalo?

Teško mi je ovako odgovarati kad nepravilno citiraš i u sred mog citata pišeš podvučen odgovor. Nebitno, jedno pitanje: šta se dešava sa ljudima koji su umrli u nekoj eksploziji da ne kažem spaljeni? Šta je onda s njima?

Citiraj:
Inače ni od suda ništa nebi bilo jer kome da sudi kad se sve raspalo?

Duša je neraspadljiva, duša, a ne materijalno tijelo. Da je bitno onda se duša ne bi razdvajala od tijela nego zajedno sa tijelom čekala taj sud.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2011, 09:36 
Veteran
Veteran

Da li u eksploziji ili ih ribe pojele ili vatra spalila,ili lava progutala ili zemlja svejedno će kad Bog kaže i truba zatrubi sve ponovo bitispojeno i vratiti se u svoj oblik jer je Bogu sve moguće i to se zove VASKRSENJE tela zemaljskog koje se POTOM preobražava u trenuću u nebesko (ovde govorim za tela pravednika) a ne pokajani ostaju u zemaljskim telima da prime platu.

Vidim da se tematika Duha, duše i tela možda slabije poznaje pa ako Bog da i ta tema će biti postavljena da tamo idemo detaljno o svim elementima koji čoveka čine Božijim stvorenjem.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2011, 09:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
cobraunited89 je napisao:

Ima.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2011, 09:41 
Veteran
Veteran

Evil_Dead je napisao:
Е, јбг, ако послије 2000 година они не знају гдје ко иде, онда ови проблеми с примјеном Болоње и нострификацијом звања су мала маца!
Да ли, на Небу, неко са завршених 5 година студија има диплому магистра или мора нострификовати? Да ли се признаје ВКВ испит? Знање језика? Треба потврда или те испитују на лицу мјеста?

Ništa od toga.
Gore je srce diploma i ljubav odlika.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2011, 09:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
lavić je napisao:
Da li u eksploziji ili ih ribe pojele ili vatra spalila,ili lava progutala ili zemlja svejedno će kad Bog kaže i truba zatrubi sve ponovo bitispojeno i vratiti se u svoj oblik jer je Bogu sve moguće i to se zove VASKRSENJE tela zemaljskog koje se POTOM preobražava u trenuću u nebesko (ovde govorim za tela pravednika) a ne pokajani ostaju u zemaljskim telima da prime platu.

Vidim da se tematika Duha, duše i tela možda slabije poznaje pa ako Bog da i ta tema će biti postavljena da tamo idemo detaljno o svim elementima koji čoveka čine Božijim stvorenjem.
Pozdrav.

Ako vaskrsavaju materijalna tijela zašto piše da se ne udaju niti žene?
Marko 12,24 I odgovarajući Isus reče im: zato li se vi varate što ne znate pisma ni sile Božije?
Marko 12,25 Jer kad iz mrtvijeh ustanu, niti će se ženiti ni udavati, nego su kao anđeli na nebesima.

A poznato je da anđeli nemaju materijalna tijela.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2011, 09:55 
Veteran
Veteran

Što se tiče male dece:
Postoji mnogo razloga zašto se desilo ovo ili ono.
Piše da će se pohoditi gresi do 3-4 kolena ali posle bog reče da više neće nasleđivati očev GREH deca a da li se PROKLETSTVO mže naslditi?
Jevreji su vikali da krv Isusova padne na njih i NJIHOVU DECU i da li se to desilo?
Da li ih prati prokletstvo...naravno.Treba razdvojiti greh od prokletstva jer se greh završava smrću grešnika a prokletstvo prati genetski dok se ne rodi rod dostojan pokajanja.

U Isusu je i greh i prokletstvo odneto a ko nema Isusa to stoji na njemu.

Piše da muž kršten može imati ne krštenu ženu i obrnuto i da će im DECA biti SVETA jer se posvetiše krštenom osobom.
Dakle ako ni jedno od roditelja nije verno onda nije ni dete jer se rodilo sa grehom i nema posvećenje preko roditelja.

Može dete da se rodi i da umre radi roditelja.Bog uzima dete sebi da bi se roditelji pitali za razlog i tako našli Boga i obratili se i bili zajedno sa detetom jednog dana.

Može dete da nastrada a da bude verno (prihvati Isusa) i ode u spasenje a roditelji da ostanu u pobuni.

Može dete da bude hendikepirano ili bolesno dugo i da umre a da bude spašeno jer je u srcu bio čisto i kao pravednik je ležalo na postelji.Iako van Hrista nema spasenja svako stvorenje ima ili nema ljubav i po tome se Hristovi poznajua ne samopodeklaraciji.

Ima mnogo primera a ovo su samo neki.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2011, 10:01 
Veteran
Veteran

Talija je napisao:
lavić je napisao:

Pozdrav.

Ako vaskrsavaju materijalna tijela zašto piše da se ne udaju niti žene?
Marko 12,24 I odgovarajući Isus reče im: zato li se vi varate što ne znate pisma ni sile Božije?
Marko 12,25 Jer kad iz mrtvijeh ustanu, niti će se ženiti ni udavati, nego su kao anđeli na nebesima.

A poznato je da anđeli nemaju materijalna tijela.

Pa ustaje materija koja je stvorena i to je vaskrsene ALI ne ostaje ta materija ista grešna već menja strukturu da bi mogla u nebo.
Ako uzmeš u čašu i sipaš vode i staviš u hladnjak ista voda će ostati samo će promeniti strukturu.
Suština je da to telo u kojem si sad neće ostati raspadnuta materija već ponovo sjedinjena u istom obliku od istih čestica samo pravednici tad menjaju strukturu (Bog to čini) i uznose se na nebo a ne pokajani će ustati isti kakvi su i legli u zemaljskom telu njima se ne menja struktura.

To novo preobraženo zemaljsko telo kao Isusovo nema potrebu za ženidbom. Isus po vaskrsenju pokaza ruke i iste su bile samo druga vrsta materije koj prolazi kroz vrata a oblik isti.

Pozdrav.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 137 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]