ZA WARRIORA Poznajem dobro taj strah od nepoznatog, nisam ga imao konkretno vezano za regresije nego vezano za vantjelesna iskustva, koja su mi dugo predmet interesovanja, … …i znam koliko mi je trebalo vremena i snage da ukrotim taj strah, jer sam propuštao jednu tako očiglednu istinu, a to je LJUBAV… …Dusa…ali prije toga mora da se usavrši kako bi postala dostojna toga, a to usavršavanje može da traje mnoge živote…Znanje…. Pitam se odakle zapravo potiče praksa regresije i regresoterapije? Da li imaš tu informaciju, budući da se baviš tim? Da li je to neka drevna praksa, prilagođena savremenom čovjeku, ili je to nešto što je razvijeno u novije vrijeme???
Prvo da ti odgovorim na tvoj odgovor:Interesantne su mi dve stvari, reci, koje si ovde pomenuo>: LJUBAV i ZNANJE. Citajuci razmatranja ljudi o navedenim temama foruma, za mene su to dve teme, ovde povezane, ali ne moraju da budu, 1. regresoterapija i 2. prosli zivoti, …ovde se nacesce opisuju iskustva sa proslim zivotima, …ne racunam ove koji samo kritikuju i citiraju Bibliju..no.no…ne…ne…njih TO ZANIMA na njihov nacin….a to je onaj prvi, verovatno, kako opisujes…STRAH OD NEPOZNATOG…mada vise kao ZABRANA, i pitanje ZASTITE, koje osecaju SAMO KADA (MISLE) DA SU U PRAVU…t.j. veruju, ubedjeni su…jer im JEDINO to daje osecaj zastite…da ne probaju neke stvari…za njih ZABRANJENE…da NE ODLEPE...ali ih, ipak, ova tema PRIVLACI…da citaju, pisu…ENERGETSKI ih ovo privlaci!!!…,…dakle, najcesce su to opisi, kao price, scenarija za neke filmove…i…razmatranje na nivou KARME, kauzaliteta, odnosa uzroka i posledice…posto mene ova tema veoma zanima, citao sam neke knjige gde se opisuje bas ovo sto si ti pomenuo, pitanja ZNANJA i pitanje LJUBAVI…kao, da kazem, nekih visih smisla i reinkarnacije i zivota…mislim, po meni, najbolji prikaz je dat u Mahabharati, u delu koji se zove Bhagavad Gita…opisuje se, kao, stvarni dogadjaj od pre oko 5.000 godina, U indiji, neki rat i onda se vodi razgovor izmedju Ardjune i Krishne, koji su ucesnici u ratu, oko osnovnih zivotnih pitanja, a pre svega o smislu tog rata, i uopste ratova…pa dalje i o smislu zivota…i da ne tupim, knjiga postoji i kod nas pa moze da je cita ko hoce…opisuje se, izmedju ostalog…KARMA, kao joga, t.j. vrsta joge, karma joga…to cesto ljudi kod nas vec uzimaju tu rec kao jasnu…uzrok i posledica, sejanje i zetva…samo oni razmatraju odnose i iz proslih zivota…onda se tu pominje, u nekom sledecem poglavlju – ZNANJE, isto tako kao neka vrsta joge, DJNANA joga…i tu se opisuje puno toga, slicno Bibliji, o postanku sveta, naravno, sa stanovista Krishne…molim se da ne bude uvreda od strane nekih koji ove strane spise, mozda, smatraju satanistickim ili …ovo JASNO pisem kao odgovor tebi i onima koje ovo zaista zanima, neko drugacije znanje…samo iznosim neko moje secanje na te knjige i ta ucenja…dakle pominju se mnoge stvari, o smislu zivota, o nastanku sveta, o vremenima nastanka pojedinih stvari…PA I NASTANKU RAZLICITIH – VERA, veroispovesti, SMISLA I ZNACAJA nastanka tih razlicitih vera…a bilo, kao 3.000 godina pre Hrista, t.j. naseg racunanja vremena…(ne bih da spekulujem, ali vecina meni poznatih, sadasnjih mocnih religija i vera i jeste nastla – kasnije) itd, itd…i pominje se da je, nekako, ZNANJE, t.j. ta djnana joga nekako visa, iznad karma joge…t.j, kao da je bolje i naprednije imati znanje i o drugim stvarima nego samo znanje o karmi, t.j. uzroku i posledici, kao, karma je najjednostavniji zakon i znanje….a u kasnijim poglavljima se opisuje LJUBAV, kao, takodje, vrsta joge…bhakti joga…kao NAJVISE ZNANJE I NAJVISI CILJ I SMISAO…u odnosu sa bogom, ali i u odnosu sa ljudima, zivotinjama, prirodom, …svemu…pojedinacno…i zajedno…ali, kazem, ima puno toga i dosta je komplikovano, ta vremena…mere se milionima godina…jedino sto je sve jasno, jednostavno receno da i mala deca razumeju…naravno, ako procitaju jedno…dva puta…nema uvijanja, simbolike, pa kao ako si mnogo pametan ces da razumes…jedino…tesko je ako podjes sa stanovista da si u pravu i da sve znas, pa da vidimo GRESKE, gde ovi grese, sta izmisljaju… …ocigledno da tebe ne zanima samo pitanje odnosa uzroka i posledice, karme…nego, cim si pomenuo ljubav i znaje…znaci nesto mnogo, mislim, daleko mnogo vise…MENE je to privuklo, jer citajuci Bibliju nisam nailazio na odgovore na mnoga moja pitanja…kao za decu…dovoljno ti je ovo, a dalje nema potrebe da znas…ALI STA KAD JA HOCU DA ZNAM VISE….i u Giti i drugim spisima se pise slicno…da ZNANJEM ne mozes da dodjes do boga, popuno, CAK I TO DA SAMO JEDNOM STVARI, racunajuci i SAMO VERU, ako je potpuno i maksimalno, znaci i podsvesno, realizovana, mozes da dodjes do savrsenstva…ali..eto postoji to znanje i mene interesuje…kao i ljubav, naravno…i prema protivnicima… u svakom slucaju ima dosta lepih stvari za razumevanje i usavrsavanje, ko to hoce…jer imas slobodu izbora…nesto tako se kaze…da ti je bog dao SLOBODU IZBORA…ali ne u smislu da li ces da ga slusas ili ne, pa sledi kazna,napritiv…imas slobodu IZBORA PUTA…a on je milostiv, naravno, i na svakom putu ce da te prati i pomaze…ali SVE zavisi od TVOG MESTA, t.j. od toga KO SI TI, koje su tvoje zelje, potrebe…tako, u stvari, mnogo dublje, ja bar mislim, UPOZNAJES SEBE, na taj nacin, t.j. preko toga, i druge, pa i boga…ali…naravno, ne samo citajuci..vec i kroz praksu, licnim probanjem, licnim iskustvom, jer jedino tada je znanje POTPUNO, jedino tada se transformise u TVOJE iskustvo…ali…moras da probas…ukus..da bi znao kakvo je jelo…nije dovoljan samo recept…ili kako drugi opisuju…pa ih citiras… …a sto se tice tvog pitanja: cuo sam ili procitao, da na Zapadu praksa regresoterapije datira negde krajem 18. I pocetkom 19.veka, ali nisam proucavao tu sitoriju. I ne znam, o tome skoro nista, taj bas pocetak na Zapadu, jer ja mislim da je sve pocelo, onako sire, pojavom Bitlsa i hipika, negde 60-ih godina. Salim se, ali mislim i da jeste. Doneli su neku sirinu, oslobadjanje u ljubavi i sexu, John je, koliko znam, imao neke veze sa Maharishijem, a Pol sa Srila Prabhupadom…koji propovedaju na neki nacin razlicite stvari, ali sa vedskim znanjem. I mladi ljudi su poceli da istrazuju, proucavaju nova znanja…pisem, ovde, O SEBI, ne vezano za regresoterapiju i njenu istoriju, vec neki moj put, kako sam ja to poceo, t.j. kako je, preko njih, to znanje, istocno, doslo do zapada, pa evrope, pa nasih prostora…i do mene…a sto se tice samo regresoterapije, nekih tih 70-ih i pocetkom 80-tih kad sam ja ozbiljnije poceo sa tim, VEC JE BILA PRAKSA, NORMALNA, kod nas, u medicini, psihijatriji, mislim, lecenje putem regresoterapije. Secanjem i vracanjem u detinjstvo, kada su, po toj nauci, nastali neki uzroci, koje odrastao covek vise ne moze da trpi, jer i jesu prevazisli njihov uzrast…a sada stoje kao neke zabrane ili impedusi, obaveze, moranje, a ne sloboda i mogucnosti izbora…jer, tada jos nije bilo, naucno, priznato, postojanje mogucnosti zivota ni prenatalno, a kamoli pre zaceca… ALI…mislim da danas i studenti medicine, ovde kod nas, proucavaju, sve vise, i te tkzv, alternativne metode lecenja, koje dolaze sa Istoka, akupunkturu, presuru,…itd,itd, pa cak i regresoterapiju sa proslim zivotima…a mene je podstaklo, nekako da se vise oslobodim,ziveo sam tada u Slovackoj i Ceskoj, knjiga i ispovest jednog psihoterapeuta i hirurga, profesora na Majami univerzitetu i jednog od vodecih strucnjaka u kardiologiji…koji je radio slicnu stvar, samo putem hipnoze i, kao, slucajno…dok sam ja koristio znanja iz Veda…znaci, na Zapadu, priznat covek…nemam tu knjigu a trazim je, mislim da se zove: Mnogi zivoti, mnogi ucitelji…, ili tako nesto…i pretpostavljam da je i on razvio dalje ovu praksu, ako ga nisu corkirali, zabranili, jer je protiv nekih citata iz nekih svetih spisa…???? Ko zna??? …ali siguran sam da i mnogi drugi…jer to je bilo, ta knjiga…negde oko 94.godine, pre 15 godina sam je ja imao…pozdrav …citam, na ovom sajtu, viceve…upisao sam se od smeha, evo trecu noc za redom, ne mogu da spavam na vreme…moram da napisem jedan…imaju veze, mnogi ili svi…sa regrsoterapijom…nije ni Istocna, ni Zapadna…ne znam koji…Trci Fata usplahireno po kuci, nosi dijete u rukama i vice:" Joj Mujo sta cemo, mali progut'o metak..." , a Mujo ce: "Ne okreci ga prema meni jebo ti on mater!"… …mislim…i to je bog! …komedija, humor, ne samo DRAMA, strahovi, kazne…tek toliko da napisem i ja jedan citat…zato i postoji i umetnost…simboli…psihologija…mnoge stvari…lepe, korisne…najveca je for a, koliko se secam..da pise u Vedama, negde..da je Krishna stvorio svet kao JEDNU OD SVOJIH – ZABAVA!!!!!!!! A – zasto da se i mi ne zabavljamo????? Neki drugi bogovi su, mozda, stvorili svet kao PATNJU, neki, mozda, kao SKOLU, neki…
|