banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jul 2025, 13:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 248 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Sep 2010, 15:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Unbeliever je napisao:
Da. Stojim iza toga što sam napisao.
Svi su nevjernici, odnosno ateisti pisani malim slovom.

Po tebi je dovoljno reći "ja sam vjernik" ili "ja sam ateista" i to je to?
Šta drugo rade ljudi koji se boje ili ljudi koji otaljavaju običaje?
Naravno, nisam ja tu da im sudim, mogu da prave i zeke od papira ili da vježbaju horsko pjevanje, njihova stvar.

Ne, bitno je ono u sta vjerujes.
A to dalje povlaci za sobom ono sta radis.
Jer kako mozes suditi ljudima koji skrnave religiju, vjeruju iz straha i brinu samo za svoju guzicu i nazivati ih ateistima???
Ovo je najobicnije etiketiranje i to totalno neosnovano etiketiranje. Pokusavas ovdje da svaki nemoral i necovjestvo stavis pod etiketu ateizma sto je u najmanju ruku neozbiljno, da ne kazem glupo.

To sto ti smatras "ateistima" bahate ljude, materijaliste i tradicionalne zderonje na slavama je tvoje pravo i tvoj problem.
Ali istina je ipak totalno drugacija.

Toliko o postovanju i uvazavanju stavova Hristov.
Evo iznad imas pljuvanje po SVIM ateistima i nazivanje njih materijalistima, nemoralnim i ostalo. Jos pripisivanje negativnih osobina mnogih vjernika ateistima.
I onda mene znaju optuzivati kako ne postujem i ne uvazavam misljenje....Divno.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 15:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Elvise, gdje ti vidis strah na videu? Kako se tvoja teorija o strahu uklapa u to na videu?

Moja teorija o strahu nema veze sa ovim sto je na videu niti ja pricam o tome.
Nije sve crno i bijelo.......generale.

Ja nikada nisam negirao da ne postoji faktor ljubavi u vjeri.
Ali hajde razmisli malo o prvom susretu nekog covjeka sa vjerom i bogom.
To obicno biva u djetinjstvu. Mislis li da to dijete prvo uvidja ljubav u vjeri?? Na onaj nacin na koji to ti npr. sada uvidjas??

Uostalom, mijenjas temu kao sto sam ti rekao, naveo sam ti svoje vidjenje o strahu i naveo ti svoje argumente.
E sad na tebi je da li ces pruziti neke kontraargumente ili ces nastaviti postavljati ovakve video klipove koji nemaju veze sa onim o cemu diskutujemo.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Elvis Presley je napisao:
Unbeliever je napisao:
Da. Stojim iza toga što sam napisao.
Svi su nevjernici, odnosno ateisti pisani malim slovom.

Po tebi je dovoljno reći "ja sam vjernik" ili "ja sam ateista" i to je to?
Šta drugo rade ljudi koji se boje ili ljudi koji otaljavaju običaje?
Naravno, nisam ja tu da im sudim, mogu da prave i zeke od papira ili da vježbaju horsko pjevanje, njihova stvar.

Ne, bitno je ono u sta vjerujes.
A to dalje povlaci za sobom ono sta radis.
Jer kako mozes suditi ljudima koji skrnave religiju, vjeruju iz straha i brinu samo za svoju guzicu i nazivati ih ateistima???
Ovo je najobicnije etiketiranje i to totalno neosnovano etiketiranje. Pokusavas ovdje da svaki nemoral i necovjestvo stavis pod etiketu ateizma sto je u najmanju ruku neozbiljno, da ne kazem glupo.

To sto ti smatras "ateistima" bahate ljude, materijaliste i tradicionalne zderonje na slavama je tvoje pravo i tvoj problem.
Ali istina je ipak totalno drugacija.

Toliko o postovanju i uvazavanju stavova Hristov.
Evo iznad imas pljuvanje po SVIM ateistima i nazivanje njih materijalistima, nemoralnim i ostalo. Jos pripisivanje negativnih osobina mnogih vjernika ateistima.
I onda mene znaju optuzivati kako ne postujem i ne uvazavam misljenje....Divno.

Jes' ti ćorav ili glup? Ili se praviš? :)

"Ateisti pisani malim slovom" (ne oni malo pametniji, od kojih si valjda jedan ti)
"ateista bi trebao da vjeruje u ateizam" (a ne da zato što je lijen da se smatra ateistom)
+ "ne valja ovo", "ne valja ono" ako će se ateizam bazirati samo na suprotstavljanju teizmu, onda ne treba ni da postoji, jer krajem njegovog oponenta prestaje i smisao njegovog postojanja.

Naravno, stvari nisu crno-bijele kao što izgledaju ili neko to pokušao tako predstaviti.
Svaka čast pravim ateistima, potrebno je mnogo vjere da se bude ateista.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Religiji se moze pristupiti sa vise strana. Jedan od izvora religije moze biti strah, drugi moze biti ljubav, treci moze biti sebicnost, cetvrti moze biti nada u bolju buducnost, peti mogu biti neki istorijsko naucni dokazi koji podrzavaju religiju, sesti mogu biti cuda, drustvene okolnosti i vaspitanje itd, itd.
Tesko je definisati, ali u praksi imamo religiozna iskustva razlicitog broja ljudi koji svi imaju razlog zasto su u religiji. Tacno je da su neki iz straha, makar podsvjesnog, mada to nece niko priznati, ali ima i drugih stvari koje mogu uticati da osoba postane religiozna. Najcesce je to miks gore navedenih stvari, dakle sve ove stvari uticu po malo da se postane religiozan, sto je slucaj kod vecine ljudi. Tako da ne mozemo svesti religioznost samo pod jedan uzrok. To je vrlo komplikovana mjesavina vise uzroka koji djeluju u tok uodredjenog vremenskog perioda.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 15:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[quote="Elvis Presley]I nije potrebno ni malo vjere da se bude ateista.[/quote]
Hmm, mijenjam ovaj iskaz.
Jeste potrebno mnogo vjere da se bude ateista. Jer i ja sam prvi govorio da je to druga strana medalje odnosno u istom su sosu kao i vjernici jer niti jedni niti drugi ne mogu dokazati svoje vjerovanje/nevjerovanje.
Stvar je u tome sto kod ateista ta "vjera" ne igra nikakvu bitnu ulogu u zivotu.

Poslednji put menjao Elvis Presley dana 30 Sep 2010, 16:20, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 15:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Tako da ne mozemo svesti religioznost samo pod jedan uzrok.

Sto niko i ne pokusava, osim mozda Hristova koji smatra da su klavir i hor od hiljadu ljudi uzrok religija :D

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 16:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
PONIZNI je napisao:
I sotona poznaje STVORITELJA bolje od bilo kojeg čovjeka -a pogotovo filozofaaaa

Znači "ignorance is bliss"?

BTW, 14/15 na kvizu. ;) Nisam znao 4. pitanje, a posljednje sam slučajno pogodio.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 16:49 
Pripravnik
Pripravnik

Ja bih se stavio na stranu mišljenja da religija jeste posljedica straha. Vjerovatno ne u sadašnje vrijeme kao u vrijeme kada su religije nastale. Tada, ljudi nisu imali objašnjenje za mnoge događaje koji su se dešavali oko njih, počev od obične grmljavine, pa do masovnih umiranja usljed epidemija. Danas, kada ljudi znaju za bakterije i viruse i kada imaju objašnjenje za većinu stvari koje se dešavaju oko njih, religija je više "metafizička", nego tada.

Doduše, religije nastaju i danas i mislim da se ne mogu baš povezati sa strahom.

Što se tiče "preobraćenja" ateista na samrti, nisam siguran koliko je to tačno. Najčešći primjer koji ljudi navode je primjer Čarlsa Darvina. Kažu da je on na samrti postao vjernik, što je zapravo laž koju propagiraju kreacionisti. Darvin je zapravo bio vjernik i prije nego što je izmislio teoriju evolucije, a izjašnjavao se kao agnostik nakon smrti ćerke (ako se dobo sjećam detalja)...

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 17:15 
Pripravnik
Pripravnik

Sad ponovo nešto razmišljam... Suština ove tri religije (hrišćanstvo, islam i ona treća) je vjera u zagrobni život. A šta je drugo vjera u zagrobni život nego strah od smrti?

Kod budizma nema zagrobnog života. Nema ni boga, pa je diskutabilno da li budizam uopšte zvati religijom. Kod hinduizma ne znam da li postoji vjera u zagrobni život, ali postoji reinkarnacija, pa moraš biti dobar u ovom životu da ne se ne bi u sljedećem rodio kao crv...

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 17:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Pa sto nagadjate, ima ovdje vjernika, pitajte nas mi cemo vam rado odgovoriti. Elvis prvi, ostali drugi, da se ne guzvamo.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 17:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
kliber je napisao:
Sad ponovo nešto razmišljam... Suština ove tri religije (hrišćanstvo, islam i ona treća) je vjera u zagrobni život. A šta je drugo vjera u zagrobni život nego strah od smrti?

Kod budizma nema zagrobnog života. Nema ni boga, pa je diskutabilno da li budizam uopšte zvati religijom. Kod hinduizma ne znam da li postoji vjera u zagrobni život, ali postoji reinkarnacija, pa moraš biti dobar u ovom životu da ne se ne bi u sljedećem rodio kao crv...

Ako je sustina samo vjecni zivot, zasto se onda od vjernika trazi da bude dobar, a ne zao? U danasnjem drustvu se trazi da budes pokvaren i zao ako hoces da uspijes i na to se gleda kao na nesto dobro i to zovu "snalazljivost". Zasto je "snalazljivost", koja je u danasnjem svijetu pozeljna, nepozeljna u religiji? I zasto je poniznost pozeljna u religiji kad je nepopularna u danasnjem svijetu i evoluciji? Jer ko je ponizan biva unisten, a snalazljiviji, citaj bezobrazniji i bezobzirniji, prezivljavaju.
Da je teorija straha istinita bilo bi obrnuto. Ne kazem da strah ne igra odredjenu ulogu, ali ima tu jos socio-ekonomsko-drustvenih i drugih uticaja.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 17:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ah da, kviz.
13 od 15 mada mislim da sam neke pogodio.
Zadnje pitanje definitivno nisam znao a sto se tice pitanja o zakonima u SAD-u isao sam nekako logicki kako mi se ucinilo ispravnim.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 18:09 
Pripravnik
Pripravnik

jellyfish je napisao:
Ako je sustina samo vjecni zivot, zasto se onda od vjernika trazi da bude dobar, a ne zao? U danasnjem drustvu se trazi da budes pokvaren i zao ako hoces da uspijes i na to se gleda kao na nesto dobro i to zovu "snalazljivost". Zasto je "snalazljivost", koja je u danasnjem svijetu pozeljna, nepozeljna u religiji? I zasto je poniznost pozeljna u religiji kad je nepopularna u danasnjem svijetu i evoluciji? Jer ko je ponizan biva unisten, a snalazljiviji, citaj bezobrazniji i bezobzirniji, prezivljavaju.
Da je teorija straha istinita bilo bi obrnuto. Ne kazem da strah ne igra odredjenu ulogu, ali ima tu jos socio-ekonomsko-drustvenih i drugih uticaja.

Ne znam da li je suština vječni život, ali probaj da izbaciš iz religije vjeru u vječni život i šta ti ostaje? Ništa. Zašto bi bio dobar u ovom životu, ako te nakon njega ne čeka nikakva nagrada?
Religija je ranije bila kohezioni faktor društva. Zato se od ljudi tražilo da budu dobri, da ne kradu, ubijaju i dr. Možda su ljudi vidjeli da promiskuitet u vrijeme kada nije bilo kondoma dovodi do toga da velki broj ljudi nakon toga umire zbog neobjašnjivih razloga, pa otuda "ne čini preljubu".

Što se tiče da je snalažljivost (bezobzirnost) poželjna u evoluciji, to je simpllistički pogled na evoluciju. U knjizi "Sebični gen" Richard Dawkins je veoma dobro objasnio kako "sebičnost" naših gena dovodi do empatije, altruizma i dr. Primjera u prirodi je više nego mnogo.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 19:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Danas Sam se malo salio, ovakve teme ne mogu uzimati ozbiljno, pogotovo kad vidim necije argumentovanje. Znam da ovo zvuci potcjenjivacki, Ali tako je. Veoma slozeni Problemi se pokusavaju reducirati na rijesavanje jednacine Sa jednom nepoznatom, StO je mein totalno bezveze. Ponajvise me cudi ta krutost i upinjanje da se dokaze da je osnova Vjere strah. ako ja kazem da mi je cilj viere da Buden Sa Hristom, neko ce opet na neki nevjerovatan nacin to povezati Sa strahom. kad jednom ubijedis Sam sebe a mozda i druge da svi vjernici iz straha vjeruju, onda je najmanji Problem vjernike predstaviti kao licemjere i hipokrate, posto sve StO rade ne rade od srca nego od straha.
elvise ,poslusaj klibera, on je koliko vidim prevazisao posmatranje religije kao totemsko sujeverje

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 20:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisam pio nego se Jos uvijek ne snalazim na iPad Tastaturi :D

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2010, 09:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
jellyfish je napisao:
Religiji se moze pristupiti sa vise strana. Jedan od izvora religije moze biti strah, drugi moze biti ljubav, treci moze biti sebicnost, cetvrti moze biti nada u bolju buducnost, peti mogu biti neki istorijsko naucni dokazi koji podrzavaju religiju, sesti mogu biti cuda, drustvene okolnosti i vaspitanje itd, itd.
Tesko je definisati, ali u praksi imamo religiozna iskustva razlicitog broja ljudi koji svi imaju razlog zasto su u religiji. Tacno je da su neki iz straha, makar podsvjesnog, mada to nece niko priznati, ali ima i drugih stvari koje mogu uticati da osoba postane religiozna. Najcesce je to miks gore navedenih stvari, dakle sve ove stvari uticu po malo da se postane religiozan, sto je slucaj kod vecine ljudi. Tako da ne mozemo svesti religioznost samo pod jedan uzrok. To je vrlo komplikovana mjesavina vise uzroka koji djeluju u tok uodredjenog vremenskog perioda.

Boldovano - tačno.
Pravim razliku između vjernik i Vjernik, kao ateista i Ateista (prethodno fino objašnjeno).
Za moj pojam pravi Vjernik (onaj koji živi punim životom po Božijem zakonu) obično i ne razmišlja da li je Vjernik, nego je to njegovo opredjeljenje prije rezultat nekih duhovnih dostignuća do kojih je došao takvim načinom života, a ne zato što je negdje pročitao da to tako treba.
Među vjernicima (malo "v") ima dosta sebičnosti "ej, da ja tebi kažem koju, ti nisi u pravu, ja ima da ti otvorim oči!" ili "vidjećeš ti al biće ti kasno!" i ostale slične izjave u kojima nehotice sebe uzdiže i posmatra u superiornijem položaju od sagovornika koji ne misli kao on, a to je daleko od ponašanja pravog Vjernika.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2010, 13:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Elvis "zestoki" Presley je napisao:
Eto dzabaleban je rekao zanimljivu stvar. Mnogo njih se okrene vjeri kad dodje posljednji sat.

Ne, mnogo njih tada moli i kumi za jos dan, jos sat, jos minut da "se ispravi" i uspravi. A vjernik samo ode.

Elvis "stating the obvious" Presley je napisao:
Svi mi cemo umrijeti. To je cinjenica i to zna i neko od 20 i neko od 80 godina.

Cinjenica je da cemo svi umrijeti. Ali je isto tako cinjenica da niko ne zna kada ce umrijeti. Sapienti sat.

Elvis Presley je napisao:
Varas se, strah definitivno ima veze sa time.

Sta sad?

Nista. Onaj ko vjeruje, a kaze da se ne plasi Velikog Boga, ili nije vjernik ili s njim nije nesto u redu. Ali rijetko je strah od Boga poticaj za vjerovanje. Pa i ako jeste ( a ne vjerujem da jeste ) pri dozivljaju Bozije Milosti i Ljubavi, Ljubav nadjaca strah. Znaci ako je strah inicijalna kapisla, Ljubav je gorivo koje vjeru odrzava.

O ljubavi i strahu :

Ja Te volim dvjema ljubavima:
ljubavlju koja teži sreci mojoj
i ljubavlju koja je doista dostojna Tebe.
Što se tice ljubavi za moju srecu
to je ljubav da ja mislim samo na Tebe i ni na koga drugog.
A što se tice ljubavi koja je dostojna Tebe
to je da koprene padaju i ja Te vidim.
Nikakva slava meni ni zbog jedne ni zbog druge ljubavi
nego slava Tebi, i za ovu i za onu.

O Bože moj, sve što si mi namijenio od zemaljskih stvari
daj svojim neprijateljima
a sve što si mi namijenio u buducem životu
daj Svojim prijateljima; jer meni si Ti dovoljan.

O Bože moj, ako Te obožavam zbog straha od Pakla, spali me u Paklu
i ako Te obožavam iz nade u Raj, iskljuci me iz Raja
ali
ako Te obožavam jedino iz ljubavi prema Tebi
nemoj me lišiti svoje vjecne ljepote.

O Bože moj, jedina moja briga i sva moja želja na ovom svijetu
medu svim stvorenim stvarima
jest da mislim na Tebe
a od svih stvari u buducem životu
jedino želim Tebe da sretnem.
Sa mnom je tako kao što rekoh, a Ti cini sve kako Ti hoceš.

Rabi’a bint Isma’il al-Adawiyya

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2010, 14:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Danas Sam se malo salio, ovakve teme ne mogu uzimati ozbiljno, pogotovo kad vidim necije argumentovanje.

Neko je bar ponudio argumente, za razliku od tebe.

kliber je napisao:
A šta je drugo vjera u zagrobni život nego strah od smrti?

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2010, 15:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Spoiler:
Slika

:cry:

Nisam rekao da niko nije dao argumente, ja samo komentarisam kvalitet argumenata na koje mi se ne da odgovarati.

Ti da si kojim slucajem rodjen kao Sigmund Freud, ti bi borbu medju muskarcima za sticanje zenskih simpatija objasnjavao ne borbom za najbolju seksualnu partnerku nego strahom od... necega :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2010, 18:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
here we go again...

ova tema je sazvakana, prezvakana , izmuzena i izbljuvana i ispisana vec 100000 puta.

nema drugog motivao osim straha koji blokira svaki racionalni diskurs. on nam je naravno svima urodjen ali ima nas koji ga prevladavamo na drugaciji nacin...znaci masovna hipnoza koja covjeka pretvara u jednodimenzionalno robotizovano bice, kao sto vam je lijepo elvis objasnio

ostali, ukljucujuci hristova, nek procitaju ovaj kratki esej od rasela
http://www.scribd.com/doc/13028050/Bertrand-Rasel-Zato-Nisam-Hrianin

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 248 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]