banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 22:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Sep 2009, 16:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Na stranu vjerska uvjerenja, ALI cini mi se da se previdjaju neke cinjenice:

1. ovo nije teokratska drzava (i ne daj Boze da ikada bude zbog raznih budaletina koji su na sebe stavili mantije svih konfesija)

2. samim tim ako zakon vazi za sve, kako da ne vazi za decibelazu koja dolazi iz vjerskih objekata

3. zvona, ezani itd. su starovjekovni pozivi vjernicima na molitvu u vrijeme kada vecina ljudi nije imala sat,
danas oni nemaju nikakvo teolosko opravdanje, ako cu dolaziti na molitvu, dolazicu i bez arlaukanja i rusenja zvucnog zida

4. ako komunalna inspekcija rigorozno mjeri decibele na koncertima i ispred objekata iz kojih se cuju glasna muzika/zvukovi,
zasto onda ista pravila ne vaze za crkve/dzamije i ostale bogomolje?

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2009, 21:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Japanese_rose je napisao:
Citiraj:
OnTopic: Ne razumijem zašto neki glagol pjevati u nazivu teme doživljavaju kao uvredljiv. U osnovi... on pjeva. Pjeva molitvu. A kažu... "ko pjeva, zlo ne misli"!
Moje je da tu molitvu poštujem, ali imam pravo i da je ne razumijem. Zato nema nikakve potrebe da se nepoznavanje tačne terminologije tumači kao produkt zle namjere.

Zato sto jednostavno - ne pjeva, nego poziva na molitvu Bogu.

Kako god... imajući u vidu da čovjek izgovara određene riječi u određenom tonalitetu i tako stvara određenu melodijsku liniju on u svakom slučaju pjeva! Kao što pravoslavni sveštenik u toku liturgije u suštini pjeva!
Za mene to uopšte nije predmet spora!

Citiraj:
I još nešto... ono što je meni čudno (nisam pripadnik islamske vjerske zajednice pa nema šta da mi smeta) jeste da muslimanima (koji navodno jako drže do nekih normi u praktikovanju vjerskih običaja) ne smeta što mujezin zapravo ne uči (što bi svakako morao da radi), već u izvjesno doba dana pusti CD sa nasnimljenom molitvom, a za to vrijeme radi... ko zna šta! Meni bi smetalo da mi sveštenik u toku liturgije postavi LCD ekran pred oltar i pusti snimak molitve!

Ako može... volio bih čuti mišljenje ovde prisutnih muslimana na tu temu...

Ezan nije molitva, to je samo poziv na molitvu. Nakon sto se poziv zavrsi, vjernici unutar dzamije stanu iza hodze ( znaci hodza je uvijek tu da vodi molitvu ) i obavljaju molitvu s njim. Ne znam zbog cega se ezan nasnimi na CD u nekim dzamijama, mozda je to zbog toga sto u nekim dzamijama vjernike u molitvi predvodi neki stari hodza koji ima slab glas, pa ne moze glasno uciti ezan.

Nažalost, nije u pitanju "slab glas". Prije je u pitanju "slab duh", jer u džamijama u kojima sam ja prisustvovao reprodukciji ezana sa CD-a službuju veoma mlade i sposobne hodže. Što bi se reklo... u naponu snage.
No... opet kažem nažalost. Sa nedosljednošću vjerskih službenika se u svim vjerskim zajednicama susrećemo i to je nešto što svako u svom dvorištu treba da riješi.

@Japanese_rose

Žao mi je stradanja svih ljudi na ovim prostorima u toku rata koji je za nama. Iskreno vjerujem i nadam se da će sve krivce stići zaslužena kazna.
Moj komentar (koji si loše interpretirala) se odnosio na novoizabrane vlasti u pomenutom gradu, koje su znatno poslije rata manipulisanjem zakonskim propisima uništavali i oduzimali teško stečenu imovinu, da bi isti ti manipulatori poslije navodno gradili i hvalisali se time u medijima. Po meni je to licemjerno i degutantno!

U svakom slučaju... ostavio bih prošlost za nama. Imamo mi toliko stvari koje u budućnosti trebamo da uradimo.

Slika

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2009, 09:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 21:25
ajkula je napisao:
The_new_Statesman je napisao:
Pa nije Tuzla bas cista kao Kalesija ;) Ali moguce da grijesim...

U pitanju je domicilno stanovnisto. Pita se na podu pravi :D

Sumnjam da si ikada bila u Tuzli.
Provaljujes se.

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2009, 09:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Tiki the Boyler je napisao:

U svakom slučaju... ostavio bih prošlost za nama. Imamo mi toliko stvari koje u budućnosti trebamo da uradimo.

I ja mislim tako, zato sam i izbrisala komentar na koji si se osvrnuo. Sretan mi Bajram. :P :) :P

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2009, 09:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
Fantasticna zena. Izgubila sina u ratu al' je mene nepoznatu docekala kao cerku i jos mi pitu u zivu zoru smotala. Andjeo od zene... Vjernik na djelu :D

I kakva je bila pita "sa poda"?
Zena te docekala kao cerku a ti je ovdje omalovazavas.
Mislim da imas veliki problem sa samom sobom.
PS-Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2009, 11:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
ovo da pustaju sa cd-a na zalost je donekle tacno. Neki vjerski sluzbenici kojim je cilj marka a ne zadovoljstvo Boga rade takve preruzne stvari..

U islamu to nema nikakvog utocista, a hodza ne pjeva nego uči, naučite i vi jednom viš :D

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2009, 23:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ma daj pustite vise naklapanja bez veze.Ezan se cuo uvijek u BL i cut ce se.
Vidite ko se buni na ezan.Samo doslje u grad koji nikada ni nisu prije culi ezan ili vidjeli dzamiju.Onaj ko je rodjen ili ko je barem povremeno dolazio u grad taj zna sta je ezan i kako se on obavlja.

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 05:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
Vjerovatno na sam bajram upalio sam tv i vidio malu djecu muslimane u odjeći i maramama i džamiji i uočljiva mi je sefregacija društva na muslimane katolike i pravoslavne što mi se ne sviđa. Umjesto da se konfesije spajaju one se u sitnicama razdvajaju i ratuju. Tito je imao donekle stoga pravo što je ušutkao vjerske zajednice i SPAJAO LJUDE.
U tim vjerskim zajednicama se igraju pokvarenog gramofona, tu se o Bogu ništa ne može naučiti, to čini svako u sebi i u odnosu sa okolinom. Tu se može učiti samo mržnji i smatram da u vjerskim objektima se štuje Satana.
SRCE pročišćeno je osnovni vjerski objekat, mewđutim pravom vjerniku je teško živjeti u današnjem svijetu, a nakon iskustva mogu reći i da svi ljudi koji nose odijela i koja nisu loša su u suštini vojnici Satane, predvodnici ovaca...etc

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 07:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08

I ja mislim tako, zato sam i izbrisala komentar na koji si se osvrnuo. Sretan mi Bajram. :P :) :P

Sretan ti Bajram!
Da ne bih upotrebljavao riječi koje ne razumijem... neka vam donese puno sreće, zdravlja i veselja. Iskreno se nadam napretku u svakom pogledu, jer kad je dobro komšiji dobro je i meni.

Slika

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 07:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Bravo Tiki!
Sretan Bajram svim muslimanskim vjernicima. i nasim forumasima!

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2009, 11:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
antik je napisao:
Vidite ko se buni na ezan.Samo doslje u grad koji nikada ni nisu prije culi ezan ili vidjeli dzamiju.Onaj ko je rodjen ili ko je barem povremeno dolazio u grad taj zna sta je ezan i kako se on obavlja.

Hm...evo sam jedan notorni došljo i veoma mi je žao što sam prvih desetak godina živio u potpunom neznanju, te što me ranije put ne nanese u Banju Luku, gdje se jedino mogao čuti ezan i vidjeti džamija. Jbg, kad sam došao, više se nije moglo, ali i za to su krive došlje, koje, vidjevši i čuvši njima nepoznate stvari, nađoše se u paničnom strahu i uništiše đavla.

Nego, cut the crap, antiče, ubuduće bolje razmisli prije pisanja. Ja živim u Vrbanji, nekih 200-300 metara od džamije. Prozor mi je okrenut baš prema toj strani, tako da sve dobro čujem. Iako je, zbog osjetljive situacije u Vrbanji, bilo natezanja i inata oko glasnoće, postignut je kompromis, i niko nema razloga da se žali. Naravno, i danas ima ljudi koji iskrive face kad imam počne da uči, (ili na spomen džamije: ''Gdje živiš? Tamo negdje kod džamije, aha :-? ''), ali to ne zavisi od toga da li su došlje ili su Banjalučani 30 koljena unazad, već od vaspitanja, stava. Kao što ni na činjenicu da meni ne smeta (niti mi je smetalo čak i kad je bilo prilično glasno, mada sam ja malo nagluv pa možda i zbog toga :D ) nije uticalo moje ''porijeklo'', nego već spomenuto vaspitanje.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2009, 17:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
antik je napisao:

BOSNA je bila 500 god. pod TURCIMA. Danas je 2009. Šta se čulo 1500 godina Nove Ere, šta se čulo prije Nove Ere, npr. za vrijeme Rimljana ili Vizantijskog carstva?

Poslednji put menjao Aurrora dana 22 Sep 2009, 19:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2009, 18:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Неће, има да зовемо комуналну инспекцију и поповима и 'оџама сваки дан, :lol:
што би они били повлаштени у било ком смислу.
Ако хоће вјернике, нек их привлаче на друге начине а не "ометањем јавног реда и мира".

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2009, 19:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aurrora je napisao:
antik je napisao:

BOSNA je bila 500 god. pod TURCIMA. Danas je 2009. Šta se čulo 1500 godina Nove Ere, šta se čulo prije Nove Ere, npr. za vrijeme Rimljana ili Vizantijskog carstva?

a bilo je sta je bilo, sta sad ti i ja imamo sa Vizantijom. u banjaluci ima vjernika muslimana i treba im dzamija, neka pjeva, ne smeta, samo neka nije preglasno. sta to ima nekome da smeta? ma neces ga ni primjecivati za izvjesno vrijeme.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2009, 21:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
a bilo je sta je bilo, sta sad ti i ja imamo sa Vizantijom. u banjaluci ima vjernika muslimana i treba im dzamija, neka pjeva, ne smeta, samo neka nije preglasno. sta to ima nekome da smeta? ma neces ga ni primjecivati za izvjesno vrijeme.

Pa ima ih i u Njemačkoj i u Švedskoj, pa pitaj ih da li se čuju. Mada to meni ne smeta, ja živim u centru grada. Htjela sam reći da ništa nije vječno i da se to neće vječno čuti, jer sve teče sve se menja. Centar Vizantijskog carstva je bio Konstantinopolj (Carigrad danas Istambul) koga je osnovao Car Konstantin Veliki. Poslednji car je bio Konstantin Dragaš. Krv me vezuje, genetika, preci...

Poslednji put menjao Aurrora dana 22 Sep 2009, 21:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2009, 21:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aurrora je napisao:
cicak je napisao:

Pa ima ih i u Njemačkoj i u Švedskoj, pa pitaj ih da li se čuju. Mada to meni ne smeta, ja živim u centru grada. Htjela sam reći da ništa nije vječno i da se to neće vječno čuti, jer sve teče sve se menja. Centar Vizantijskog carstva je bio Konstantinopolj (Carigrad danas Istambul) koga je osnovao Car Konstantin Veliki. Poslednji car je bio . Krv me vezuje, genetika, preci...

o pa... to si ti neke kraljevkse loze?

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2009, 21:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ma imali su ti kraljevi svoje "pučanstvo". Možda mi je čukunčukun baba bila dvorska dama, ali nismo mi samo zemlja seljaka na brdovitom Balkanu, kako nam se podmeće.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2009, 22:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aurrora je napisao:
Ma imali su ti kraljevi svoje "pučanstvo". Možda mi je čukunčukun baba bila dvorska dama, ali nismo mi samo zemlja seljaka na brdovitom Balkanu, kako nam se podmeće.

Moguce, s tim sto se gospodstvo ogleda u ponasanju, kao i opstem obrazovanju. Opste obrazovanje ti govori da na svijetu postoje 22 velike religije ( velikom religijom se smatraju one koje imaju pola miliona i vise sljedbenika ). Bez obzira na kolicinu licne grandioznosti, svijet ne mozes prilagoditi sebi, samo obratno je moguce. Ali mozes pokusati zivjeti u zamisljenom Vizantijskom Carstvu, odnosno umisljati da si jos uvijek u Srednjem Vijeku, iako se tijelom nalazis u 2009 godini. Samo jedno je sigurno - u toj zamisli nazalost nisi jedina.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2009, 22:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sretan ti Bajram!
Da ne bih upotrebljavao riječi koje ne razumijem... neka vam donese puno sreće, zdravlja i veselja. Iskreno se nadam napretku u svakom pogledu, jer kad je dobro komšiji dobro je i meni.

Da. Hvala takodje. :wink:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2009, 22:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

SVE TEČE, SVE SE MIJENJA. Ali nisam ja odavde, zalutala sam biciklom. Jesam li vas nešto uvrijedila?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]