Japanese_rose je napisao:
Citiraj:
OnTopic: Ne razumijem zašto neki glagol pjevati u nazivu teme doživljavaju kao uvredljiv. U osnovi... on pjeva. Pjeva molitvu. A kažu... "ko pjeva, zlo ne misli"!
Moje je da tu molitvu poštujem, ali imam pravo i da je ne razumijem. Zato nema nikakve potrebe da se nepoznavanje tačne terminologije tumači kao produkt zle namjere.
Zato sto jednostavno - ne pjeva, nego poziva na molitvu Bogu. Kako god... imajući u vidu da čovjek izgovara određene riječi u određenom tonalitetu i tako stvara određenu melodijsku liniju on u svakom slučaju
pjeva! Kao što pravoslavni sveštenik u toku liturgije u suštini
pjeva!
Za mene to uopšte nije predmet spora!
Japanese_rose je napisao:
Citiraj:
I još nešto... ono što je meni čudno (nisam pripadnik islamske vjerske zajednice pa nema šta da mi smeta) jeste da muslimanima (koji navodno jako drže do nekih normi u praktikovanju vjerskih običaja) ne smeta što mujezin zapravo ne uči (što bi svakako morao da radi), već u izvjesno doba dana pusti CD sa nasnimljenom molitvom, a za to vrijeme radi... ko zna šta! Meni bi smetalo da mi sveštenik u toku liturgije postavi LCD ekran pred oltar i pusti snimak molitve!
Ako može... volio bih čuti mišljenje ovde prisutnih muslimana na tu temu...
Ezan nije molitva, to je samo poziv na molitvu. Nakon sto se poziv zavrsi, vjernici unutar dzamije stanu iza hodze ( znaci hodza je uvijek tu da vodi molitvu ) i obavljaju molitvu s njim. Ne znam zbog cega se ezan nasnimi na CD u nekim dzamijama, mozda je to zbog toga sto u nekim dzamijama vjernike u molitvi predvodi neki stari hodza koji ima slab glas, pa ne moze glasno uciti ezan. Nažalost, nije u pitanju "slab glas". Prije je u pitanju "slab duh", jer u džamijama u kojima sam ja prisustvovao reprodukciji ezana sa CD-a službuju veoma mlade i sposobne hodže. Što bi se reklo... u naponu snage.
No... opet kažem nažalost. Sa nedosljednošću vjerskih službenika se u svim vjerskim zajednicama susrećemo i to je nešto što svako u svom dvorištu treba da riješi.
@Japanese_rose
Žao mi je stradanja svih ljudi na ovim prostorima u toku rata koji je za nama. Iskreno vjerujem i nadam se da će
sve krivce stići zaslužena kazna.
Moj komentar (koji si loše interpretirala) se odnosio na novoizabrane vlasti u pomenutom gradu, koje su znatno
poslije rata manipulisanjem zakonskim propisima uništavali i oduzimali teško stečenu imovinu, da bi
isti ti manipulatori poslije navodno gradili i hvalisali se time u medijima. Po meni je to licemjerno i degutantno!
U svakom slučaju... ostavio bih prošlost za nama. Imamo mi toliko stvari koje u budućnosti trebamo da uradimo.