banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 14:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Nov 2009, 15:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Nekad sam pisao na temu ovu temu, ali rijetko koji krscanin izuzev lavica su ista rekli protiv njih (pedera i pederki) svi su ugalvnom zauzimali nekakav neutralan kut, i samo zikali ocima, ali konkretnog osudjivanja ni na vidiku, cak sto vise neki su to ocjenjivali kao pozitivno, neki kao podnosljivo, a neki su to opravdavali zivotinjskim ponasanjem, jer vidi molim te i zivotinje to rade.

No bilo kako bilo nista drugo ne reci nego kopirati sljedece

kim deal je napisao:
interesuje me mišljenje ovih što podržavaju pedere i pedersku furku,da mi kažu i naravno argumentuju. Da li u bilo kojoj literaturi koja se bavi anatomijom piše da je svrha analnog otvora da se u njega nabije penis ili je to čin bolesnog uma? Da li bi(hipotetički) da po dolasku kući zateknete svog voljenog sina kako mu ga lola mehengla od pozadi rekli o super to je baš kul?
što se mene tiče riječ je o odvratnim bolesnicima koji imaju bolesnu potrebu, da svoje degenerične ideje javno propagiraju,ne zadovoljavaju se da budu to što jesu samo sebi već žele da to degenerativno ponašnje nametnu kao normalno,čak su i uspjeli u tme pa je sad uobičajen termin spolna orijentacija .Svi vi koji ih kao podržavate,a odgovor na gore post.pitanja je ne ubiti ih ine podržavate već ste podlegli pritisku pederskog lobija.
ako neko misli da je izraz peder uvredljiv neka i to argumentuje.
ps:ponosan sam na beograd i moskvu.

Kim deal imas pice od mene i kilu janjetine. :wink:

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 20:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Oficir s ruzom, ahmed i ostali. Hriscani koji osudjuju ovu kategoriju homoseksualaca uglavnom su nacionalisti i ekstremi koji takodje osudjuju i vas muslimane.
Pravi hriscanin je onaj koji ne osudjuje nikoga jer je Isus rekao "ne sudite da vam se ne sudi". Naravno, ovdje nije mislio na sudjenje bukvalno, nego na zamjeranje onima koji su razliciti od nas a koji nikom ne cine nikakvu stetu.
Ovi veliki nacionalisti su spremni ubijati i osudjivati sve sto se ne uklapa u njihov uski koncept shvatanja svijeta a tu ukljucuju i pedere i muslimane kao i sve koji ne misle kao oni.
Pa ti oficir razmisli kog zoves na janjetinu i pice, jer takvi osudjuju sve sto je razlicito od njih pa i tebe.
Dok mi ostali, umjereni hriscani ne osudjujemo nikoga, jer smatramo da je bog dao svima slobodnu volju i da ce svako odgovarati njemu. To nas dovodi u polozaj tolerancije i razumijevanja koji gradi mir i ljubav osnovne bozje stvari za razliku od radikalnih islamista i radikalnih hriscana, u ovom slucaju nacionalista seselja, radovana i ostalih koji sire mrznju i netoleranciju bas kao i muslimani iraka, irana, avganistana itd.
Formula koju je dao Isus je formula tolerancije , prastanja , razumijevanja i prihvatanja razlicitosti sve dok doticni ne ugrozava direktno drugog i to se pokazalo kao najbolja formula mira u svijetu. Sve ostalo vodi u rat i nerazumijevanje, pocev od islamskih zemalja, preko radovanovo arkanovske politike pa do komunistickih rezima koji svi zajedno predstavljaju netoleranciju i diktaturu prema svemu onom sto je drugacije i razlicito.
Bozja ljubav prema svim narodima, nacijama i ljudima je ista, i ako Bog ljudima ne sudi prije smrti, ko smo mi da to radimo umjesto Njega.
Poruka hriscanstva a i vecine drugih religija je poruka razumijevanja i ljubavi prema svima koji su drugaciji od nas, da im pomognemo koliko mozemo dobrim djelima, a ne osudjivanjem.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 20:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
@jellifish
vrati se na temu glamočki lobi i pročitaj svoj prvi post, licemjeru s dna kace, a o hrišćanstvu bi ti mogao držat predavanje pet dana samo na temu kako biblija govori o homoseksualizmu i ostalim devijacijama. pročitaj odlomak o sodomi i gomori za početak, a možeš o tome pročitat i u pavlovoj poslanici korinćanima 6:9. i sam tvoj prethodni post govori koliki si licemjer i neznalica.
napadaš mene i vrijeđaš jer ja osuđujem izopačeno, neprirodno i bolesno ponašanje i još si takva intelektualna mizerija da ne primjećuješ da ja osuđujem ponašanje i devijacije, a ti si taj koji osuđuješ ljude pojedince koje i ne poznaješ, a imenuješ ih.
poštujem ljude sa stavom i kad se njihovi stavovi razlikuju od mojih, ali likove bez stava, bez ideje, intelektualno anemične, koji nastupaju samo sa svojim predubjeđenjima bez ikakvih argumenata prezirem i žalim u isto vrijeme.
:pottytrain3:

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 22:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Obicno ne odgovaram na ovakve komentare jer smatram da to ne vodi nikud, samo bih htio pitati gdje sam ja to tebe spomenuo? Primijetio sam da si nacionalisticki nastrojen, a s takvim tipovima obicno ne raspravljam niti me interesuju ta niska razmisljanja sve dok se ne doticu drugih, tako da sumnjam da sam te spomenuo.
Ako si se nasao sam medju mom opstem spominjanju nacionalista onda je to tvoj problem.
Ako imas licno misljenje o meni zadrzi ga za sebe jer kao sto rekoh s tipovima nacionalistickog mentalnog sklopa, pogotovo onima sto religiju mijesaju sa nacionalizmom i nacizmom sam davno prestao raspravljati.
O tome koliko poznajes hriscanstvo se vidi po rijecima koje pises, a ja nisam ni rekao za sebe da sam dobar, to samo oni koji me znaju i Bog mogu procijeniti.
Tako da bih te molio da mi se vise ne obracas kao sto se ja tebi ne obracam, pogotovo ne uvredama koje si u prethodnom postu iznad ovog bezrazlozno sasuo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 23:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
samo bih htio pitati gdje sam ja to tebe spomenuo?
jellyfish je napisao:
Pa ti oficir razmisli kog zoves na janjetinu i pice, jer takvi osudjuju sve sto je razlicito od njih pa i tebe.
.

mislim da je dovoljno 8)
pitam se jesi li glup ili si samo bezobrazan? :scratch:

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2009, 14:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jellyfish zao mi je ali moram priznati da ne postoje religijski tekstovi koji opravdavaju homice.

"Ne sudite da vam se ne bude sudilo"...- vidis Jelyfish, Bog je dao zakone, ja ne sudim nego po onom sto je Bog objavio, i doista ne postoji ( bar ga ja ne poznam ) Bozji zakon koji govori pozitivno o homosima.

Kada neko pocini javni prijetup, zatim se ne pokaje, nego nastoji konstantno to da cini, takav zasluzuje sud Bozji.

Prije izricanja Isaove a.s. "ne sudite da vam se ne sudi" postoji isto tako

"Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!', nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima." (Matej 7:21) - a sta mislis da je volja Oca da mi tolerisemo javne grjesnike?

"Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon i Proroke! Ne dođoh da ih ukinem, već da ih ostvarim. Jer zaista kažem vam, dok opstoji nebo i zemlja, ni jedna jota, ni jedna kovrćica slova iz zakona, sigurno neće nestati a da se sve ne ostvari, stoga, tko god prekrši i jednu od ovih i najmanjih zapovijedi i nauči druge da tako rade, bit će najmanji u kraljevstvu nebeskom."(Matej 5:17-21) - a zakon podrazumjeva i kaznjavanje. E sad razmisli da li pederi potpadaju pod sankciju zakona, da li trebaju biti kaznjeni ili ne.

"Uzaludno je bogoštovlje koje mi iskazujete. I što naučava, to su zapovijedi ljudske. Vi ostavljate zapovijed Božju da držite predaju ljudsku. Vi zgodno ukidate - nastavi on Božiju zapovijed da držite svoju predaju" (Mk 7:7)- a da li je Bozja zapovjed da se pederi zastite i tolerisu ?

"Ako hoćeš ući u život vrši zapovijedi." (Matej 19:17) itd itd.

Nego postavlja se pitanje sta bi Isa a.s. ili Isus po pitanju pedera i njihove povorke uradio.

Sigurno im se ne bi pridruzio.
Sigurno ih ne bi tolerisao.

Odgovor je jasan. "Tko nije samnom protiv mene je." (Luka 11:23) - ko dan.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2009, 16:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zasto je Isus onda oslobodio gresnicu koju su fariseji htjeli kamenovati kad su po starozavjetnom zakonu imali pravo na to. Tako i ovo. Zavisi iz kojih pobuda neko cini to. Normalno da je grijeh ako to cini iz losih pobuda, kao sto je grijeh kad neko pored sopstvene zene spava sa ljubavnicom iako je u pitanju hetero odnos. Ako je neko rodjen homo i nije kriv onda je opravdan, ako namjerno to cini iz losih pobuda onda nije. Ali samo bog zna ko je kakav. Isto kao sto seks sa jednom zenom nije grijeh, ali sa ljubavnicom ako imas zenu je grijeh. Tako je i sa ovim. Sustina je znaci u pobudama. Jer nije on kriv sto se takav rodio, rodila. I zasto ih onda osudjivati. Ja sam imao slicna razmisljanja ranije o tome, ali kad sam vidio da to nije njihova krivica jer imaju izokrenut nagon,homo muskarci imaju zenski nagon, a zene muski, onda sam shvatio da nije njihova krivica, vec samo poremecaj u lucenju hormona. I zasto onda nekog osudjivati ako je rodjen tako da mu se luci vise hormon tog pola umjesto suprotnog. Nije on kriv sto su mu lucenja takva, isto kao sto neko nije kriv sto se znoji pretjerano, da li bi onda mozda i one sto se znoje previse trebalo po tom kaznjavati, ako idemo po tom sistemu kaznjavanja. Umjesto po sistemu kaznjavanja treba ici po sistemu ljubavi, tolerancije i razumijevanja.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2009, 16:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
jellyfish je napisao:
Zasto je Isus onda oslobodio gresnicu koju su fariseji htjeli kamenovati kad su po starozavjetnom zakonu imali pravo na to. Tako i ovo. Zavisi iz kojih pobuda neko cini to. Normalno da je grijeh ako to cini iz losih pobuda, kao sto je grijeh kad neko pored sopstvene zene spava sa ljubavnicom iako je u pitanju hetero odnos. Ako je neko rodjen homo i nije kriv onda je opravdan, ako namjerno to cini iz losih pobuda onda nije. Ali samo bog zna ko je kakav. Isto kao sto seks sa jednom zenom nije grijeh, ali sa ljubavnicom ako imas zenu je grijeh. Tako je i sa ovim. Sustina je znaci u pobudama. Jer nije on kriv sto se takav rodio, rodila. I zasto ih onda osudjivati. Ja sam imao slicna razmisljanja ranije o tome, ali kad sam vidio da to nije njihova krivica jer imaju izokrenut nagon,homo muskarci imaju zenski nagon, a zene muski, onda sam shvatio da nije njihova krivica, vec samo poremecaj u lucenju hormona. I zasto onda nekog osudjivati ako je rodjen tako da mu se luci vise hormon tog pola umjesto suprotnog. Nije on kriv sto su mu lucenja takva, isto kao sto neko nije kriv sto se znoji pretjerano, da li bi onda mozda i one sto se znoje previse trebalo po tom kaznjavati, ako idemo po tom sistemu kaznjavanja. Umjesto po sistemu kaznjavanja treba ici po sistemu ljubavi, tolerancije i razumijevanja.

Појасни ово молим те, гдје си то чуо?

Citiraj:
Rezultati istraživanja koje su naučnici sproveli na miševima pokazali su da je za muževnost kod jačeg pola zaslužan višak ženskih, a ne muških hormona.

Višak estrogena je na laboratorijskim miševima podsticao agresivnost, želju za tučom i obeležavanje teritorije urinom. Isti slučaj bio je i sa mišicama – one kojima su kao bebama ubrigzavali više estrogena, kasnije su ispoljavale muške karakteristike.

Naučnici tvrde da sve isto važi i za ljude. Ironija je da ženski hormon čini muškarce muškarčinama, što znači da Rasel Krou ne bi bio takav gladijator kada njegovo telo ne bi proizvodilo dovoljno estrogena. Estrogen je tako važan za muško telo, da se muškarci koji ga nemaju u dovoljnoj meri suočavaju sa sterilitetom, ali i problemima u rastu i razvoju tela.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2009, 17:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa dobro, sustina je ista samo su hormoni obrnuti. Znaci imaju obrnut odnos srazmjera suprotnih hormona od onih koje bi trebali.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2009, 17:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Dobar post, jellyfish.

Nedavno sam razmisljao o tom problemu, covjek koji se rodi se rodi sa hetero nagonom, hetero psihom itd, on je recimo u velikoj prednosti (cisto hriscanski gledano) da odrzi to sto se od njega kao od jedne heteroseksualne osobe ocekuje, brak sa jednom zenom, vjernost jednoj zeni, itd. Pederi koji se tode kao pederi su u daleko tezoj poziciji. Ja sam cuo od jednog baptistickog pastora koji je proucavao sa jednim starijim homoseksualnim muskarcom da je on to tako shvatio da, nakon sto je prihvatio Hriscanstvo, on ne zeli vise da ispoljava svoju seksualnost nego zeli da do kraja ostane sam. A drugacije ne moze jer mu tako mozak radi (posto je jedno vrijeme poceo da se prisiljava da stvara simpatije prema zenama).

Mislim da su neki stvarno jako brzi na osudu i Bibliju uzimaju kao ciglu kojom kaznjavaju, nesvjesni koliko velike unutarnje borbe vode homoseksualci koji pocinju da upoznaju hriscansku vjeru.

A sto se tice seksualne perverzije i moralne izopacenosti, ona naravno nije ogranicena samo na homoseksualce.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2009, 17:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:

imaju izokrenut nagon jer su ga sami izokrenuli, niko se ne rađa kao peder već je ta opačina nastala u njegovom mozgu, i većini je priča kako treba experimentisati sve probati, i slična bolesna sranja. njihove povorke su ruganje ljudskoj rasi sodoma i gomora, vodeći se tvojom logikom možemo opravdavati i pedofile i reći nisu oni krivi što ih pale djeca od 10 godina oniu su se takvi rodili, ili oni što vole da opšte sa životinjama nije njihova krivica.
a najgore od svega što sa čuo je da u svetom pismu postoji opravdanje za to, ako i jedna knjiga jasno i nedvosmisleno osuđuje takvo ponašanje onda je to biblija

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2009, 17:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Oficire, cisto sumnjam da bi ti slijedio zakon da ti je najblizi clan porodice homo. Prije bi gledao da ga izlijecis i sve ono lose sto proizilazi iz njegove nastranosti uklonis iz njega. Upravo to je i Isus radio, rekao je da "ne treba zdravima lijecnik, nego bolesnima". I rekao je da radimo to sto on radi, a on nikoga nije proklinjao niti kamenovao. Njegova poruka je jasna. Sudeci po tvojim rijecima Isus je mislio da treba kamenovati homoe da bi usli u zivot vjecni. Isusova poruka je jasna i ne daje mjesta sumnji, prvo milost pa onda zakon, a to je i poruka Starog Zavjeta. Ne mogu vjerovati da uzimas Hristove rijeci da bi potkrijepio svoju tvrdnju da homoe treba ubijati, kad znas i sam sta je Hrist predstavljao. Zar ti mislis da je Hrist zaista imao na umu kaznjavanje homoa i slicno kad je izgovarao te rijeci koje ti citiras, zar ti Hrista tako malo poznajes? Po zakonu je i kralj David trebao biti pogubljen kad je jeo posvecene hljebove. Mislim, lako je nama uzeti kamen i baciti, ali potrebno je nesto drugo da bi bili po Bozijoj volji. Ja kad bi odbio da ubijem homoa zato sto nemam srca da bacim kamen na njega, da li bi me Bog kaznio zbog toga sto ne drzim njegove zapovijesti ili bi me nagradio zato sto sam pokazao milosrdje i ljubav?

Oficir s ruzom je napisao:
"Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon i Proroke! Ne dođoh da ih ukinem, već da ih ostvarim. Jer zaista kažem vam, dok opstoji nebo i zemlja, ni jedna jota, ni jedna kovrćica slova iz zakona, sigurno neće nestati a da se sve ne ostvari, stoga, tko god prekrši i jednu od ovih i najmanjih zapovijedi i nauči druge da tako rade, bit će najmanji u kraljevstvu nebeskom."(Matej 5:17-21) - a zakon podrazumjeva i kaznjavanje. E sad razmisli da li pederi potpadaju pod sankciju zakona, da li trebaju biti kaznjeni ili ne.

Ajde ti razmisli - jedna zapovijest kaze: "Ne ubij!". Kako bi ti kaznio homoe a da ne prekrsis tu zapovijest?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2009, 18:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ljudi otišli sta u krivom smjeru, ne treba nikog kažnjavat ni preodgajat, i nema se šta razmetat biblijskim stavcima jer je ona po pitanju homoseksualizma jasna. radi se o tome da ne treba dopustiti da pederski lobi i manjina nametnu nešto što je bolesno i izopačeno kao normalno i čak poželjno, ne trebaim dozvolit da to javno propagiraju, da usvajaju djecu, itd.ko je vidio njihovu paradu vidio je o kakvim degenericima se radi i sad im treba dopustiti da truju zdravu djecu i zdrave ljude svojim poganim idejama, njihova glavna odrednica u životu je izopačena seksualnost, i želja da svima guraju prst u oko javnim pokazivanjem svojih sodomističkih egzibicija .

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2009, 15:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pederluk je za mene terror manjine nad vecinom. Nije prirodan. Podlijeze ili sankciji ili lijecenju.

Pederi me opcenito ne interesuju sve dok svoje prvljave poslove obavljaju negdje izmedju cetiri zida, jer to je privatnost i ja je postujem.

Medjutim kad ta privatnost postane javna, onda je i za javnu osudu. Ko hoce da bude peder neka to brate sakrije, pa nek bude citav zivot, zato se i zove privatnost.

Druga stvar pisma, pogotovo Biblija govore protiv sodomizna i pedera i da se po tom razumijemo. Bog kaznava Sodomu i Gomoru, sta vi ocekujete da Bog ponovo kazni pedere i njihovo javno ispoljavanje u sred Beograda, Sarajeva, ili bilo gdje drugo, Bog je s tog aspekta poslao ZAKON, i mi ljudi ih trebamo kaznjavati shodno Bozjem zakonu.

Bozji zakon nije izmislio covjek pa da kaznjava pedere eto tako sto mi se cefanlo.
Kod nekih je problem sto mise da Bog mora djelovati SVAGDJE I DIREKTNO da bi se mi uvjerili da ON to ne sto i hoce, a svi zaboravljaju na ZAKON.
Bog ne djeluje ko Sotona, Bog je mudar pa je propisao ljudima zakone, zakoni su legalni i od Stvoritelja su koji poznaje svoja stvorenja i zna sta je za njih dobro a zna cega se moraju kloniti.

Nigdje u Bibliji ne nalazimo da je Isa a.s. protiv smrtne kazne, nigdje ne postoji jasan tekst, jer Isa a.s. nije u Bibliji donio novi zakon koji je po bilo kom osnovu protivrijecio Musaovom a.s. zakonu. "Cuvajte zakone" kaze on a.s.

Govoreci o zeni koja treba da se kamenuje po hiljaditi put kazem da Isa .a.s. nije bio budala i da za blud treba i covjek, a posto ga fariseji nisu doveli, pa nema smisla kaznjavati bez dokaza.

A za pedere imamo ocit i jasan dokaz, javno paradiranje, imamo javnu hulu na Boga, na sva pisma i sve Poslanike s.a.w.s.

Hristov je napisao:
Oficire, cisto sumnjam da bi ti slijedio zakon da ti je najblizi clan porodice homo.

Samo cu ti citirati ono sto je rekao Poslanik s.a.w.s. za jednu zenu koja je ukrala i ispred koje su dosli ljudi da budu njeni zagovornici, da se nad njom ne izvrsi kazna odsjecanja ruke.
Dakle :" Kad bi Fatima ukrala, ja bih joj ruku odsjekao".- kaze Poslanik s.a.w.s.
Elhamdulillah u mojoj familiji nema niko a da je homo, bar javno, a privatno, to je izmedju njega i Boga, boli me cosak ako ce se perivatno sexati s radijatorom. Medjutim ko pokaze nesto javno a sam Bog je osudio taj grijeh....o da Hristove, i te kako bih bacio prvi kamen, a isto tako smatram da nije musliman onaj ko mene vidi da cinim veliki grijeh ili ociti kufr a da na mene ne baci prvi kamen, i isto tako smatram da je svaki hriscanin manjkav ko ne cuva zakone a istovremeno nema i ljubav, i isto tako smatram da ateista nije moralan covjek ukoliko podupire nemoral itd.i tako blize.

Nadam se da smo se razumijeli, samo mi nemoj vaditi rijeci iz konteksta.

Kada govorimo o pederima uvjek mislim na ove javne prestupe, parade, gay klubove itd. ali nikad nisam rekao da postoje ljudi koji se bore protiv tog sto imaju u sebi, da i Gospodar pomogne u tome, ali one javne prkosnike....dajte mi samo kamen prvi ga bacam, i ne bojim se nicijeg prijekora jer znam da je to poruka i Biblije i Kur'ana-ako ni pocemo onda su bar u tome obje knjige jasne ko dan.

Hristov je napisao:
Sudeci po tvojim rijecima Isus je mislio da treba kamenovati homoe da bi usli u zivot vjecni. Isusova poruka je jasna i ne daje mjesta sumnji, prvo milost pa onda zakon, a to je i poruka Starog Zavjeta.

Naravno, kako divno receno, prvo milost pa onda zakon, prekrasno si to rekao. Ali da te pitam :

"Kad cemo jednom poceti primejnjivati zakon."

Hristov je napisao:
Ja kad bi odbio da ubijem homoa zato sto nemam srca da bacim kamen na njega, da li bi me Bog kaznio zbog toga sto ne drzim njegove zapovijesti ili bi me nagradio zato sto sam pokazao milosrdje i ljubav?

Da se i ovdje razumijemo, ubistvo prije svega vrsi drzava a ne pojedinac, dakle vlast je ta ko ja smije da ubija, postoji opet sudstvo, proces....dug je put do smrtne kazne, ali posto gospoda javno paradiraju i ja ih javno osudjujem, prave parade nemorala, hajmo ja i ti uraditi samo ono sto je uradio Isa a.s. primjenicemo milost, a onda zakon. O.K.

Mnogi narodi su sravnjeni s zemljom upravo zato sto nisu odrzavali Zakon Bozji.

Ljudi moji nema pokazivanja ljubavi prema necemu sto Bog mrzi, nema ljubavi prema Djavolu, nema ljubavi prema grijehu ma u kom obliku on dolazio...kako ne shvacate, ljubav je zaljude da oproste male grijehe, greske, o tom Isa a.s. govori nije sve u formalnosti, ali sto se tice velikih grijeha, pa to niti ijedan Poslanik s.a.w.s. nije oprastao niti je Bog to oprastao, ali covjek misli da ima vise ljubavi i od samog Boga.

Hristov je napisao:
Ajde ti razmisli - jedna zapovijest kaze: "Ne ubij!". Kako bi ti kaznio homoe a da ne prekrsis tu zapovijest?

Zakon "Ne ubij"...ha, a zasto onda toliko ubistava u Bibliji, nije li to kontradiktornost???

Ko cini ubistva?
Nekad Bog Sam, nekad Poslanici s.a.w.s nekad obicni ljudi kojima Bog direktno ili indirektno naredjuje ubistvo... a kad je tako u Bibliji, i naravno i u Kur'anu zasto je onda taj zakon "Ne ubij" uopste izrecen.
Da li je Bog grijesio, da li se nekad dvoumio???
Ne, jer zakon "Ne ubij" ne podrazumjeva zabranu ubistvo radi ocuvanja sebe, svoje porodice, vjere, imetka. Cak sto vise vjerujem da bi mnostvo od nas ubilo, recimo Hitlera jer znamo da bi to bilo dobro djelo, jer bi spasili 40 miliona zrtava ( 40 000 000 ).

Nemoj mi samo reci da ga ti nebi ubio a da znas sta ce taj covjek u buducnosti napraviti.

Bog nam u spisima govori da su pederi ljudi koji nanose zlo ljudskom rodu i propisuje sankciju, koju je cak i On Sam izvrsavao nad citavim gradom, a nad pojedincima i malim grupama je nama propisao zakon.

Jesi li ti milostiviji od Boga???

Ja nisam.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2009, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficire, znaci ti tvrdis da ako meni Pismo zapovijeda da treba da ubijam homoe, da treba da to i vrsim, jel'da? Moze li kratak odgovor?

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2009, 16:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Gledaj Hristov, nije to tako ni jednostavno odgovoriti s "da" ili "ne"

Kazem da u danasnjem svijetu, nikad ne bih uzeo pistolj pa pucao, ali cu osudjivati to, ako oni moje prirodno ponasanje ubijaju svojim gestom i ja cu uzvratiti isto mjerom, ako vodimo verbalni rat onda cu da se tako i ponasam prema njima.

Ali ubijati pa nisam ni ja lud, jer to radi drzava razumjes, vlast.

Ono sto ocekujem od svakog hriscanina koji vjeruje u Bibliju i ono sto ona prezentira jest da bude jasan po pitanjima gey populacija i svih ostalih velikih grijeha kao sto je jasna i Biblija.

Nemoj me krivo shvatiti ali niti Biblija niti Kur'an kada govore o ubistvu ne obracaju se pojedincu nego drzavi, vlas je ta koja kaznjava a ja i ti osudjujemo.

Nadam se da sam uspio pribliziti nasa stajalista po tom pitanju.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2009, 23:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficire, i ja bih htio da se slozimo ali izgleda da je to nemoguce kod sadasnje konstelacije stavova i misljenja.
Ti ne razmisljas kao hriscanin, ja ne razmisljam kao musliman. Tebi je npr. nemoguce da je Isus zaista mislio
da ne uzvracamo zlom kad je rekao da okrenemo drugi obraz, u samom startu se znaci ne slazemo, a u tim
rijecima je takodjer sadrzana sustina i duh Pisma. Ali tebi Pismo nije mjerilo i zato ne prihvatas Hristove rijeci.
Meni jeste Pismo mjerilo, nista manje nego sto je tebi Kuran mjerilo, i nemoj se cuditi kako se onda ne razumijemo.
Ako se ne varam, ti si jednom rekao da je nemoguce da je Isus zaista mislio da treba okrenuti drugi obraz,
odnosno ne uzvracati zlom, a ja sam znao da Hrist upravo to misli sto je rekao i znao bih sta zeli bez da je
rekao to explicitno, jer sam shvatio duh Hristovih rijeci. Ali mi se u samom startu ne razumijemo, sto meni
govori da ti ne razumijes ili ne zelis da prihvatis Hristovu poruku. Ti mozes koristiti logiku koliko hoces, ali ne
radi se tu o logici, nema logike za nas dvojicu u oprastanju 77 puta, totalna besmislica, jel'tako? Ali Isus
upravo to trazi od nas, nista drugo, trazi da nikoga ne mrzimo, da nikome ne zelimo zlo. Tako da se necemo
sloziti ni po pitanju tretmana homoa. Da bismo shvatili Hristove rijeci moramo da se na neki nacin rodimo
ponovo, da odbacimo starog covjeka i pocnemo razmisljati kao Hrist. Ja pokusavam dok ovo pisem da nadjem
neke Hristove rijeci za primjer, ali toliko mnogo ih ima, koju god stranicu da otvorim poruka mi izbija oci, ne
mogu da vjerujem da neko moze da previdi smisao Hristovih rijeci, a svi smo ovdje maltene procitali Evandjelja.
Kad vecina hriscana ne uzima Hristove rijeci k srcu iako znaju sta Hrist govori, kako da ocekujem to od tebe
koji cak nisi ni hriscanin?

Ja sam protiv eksponiranja homoa ali sam i protiv njihovog ubijanja, sama pomisao na to za mene je grijeh prema
Hristu i onom sto je Hrist bio. A ovdje se svi razmahujemo citatima kako treba ubiti, dok istovremeno na sve
strane sijemo mrznju i netrpeljivost prema drugacijem. Dok god je tebi svetinja Kuran a meni Hrist, nema
zblizavanja stavova. Ne mogu reci da idemo ubijati homoe dok sam istovremeno svjestan svoje gresnosti i
svega loseg sto cinim. Da bi vrsio zakon moras vrsiti ili sve ili nista, a mi bi ubijali a nigdje ljubavi prema
bliznjem, dobar primjer smo nas 100% ovdje.

I iskreno, kako to mislis da moramo biti jasni po pitanju nekih rijeci iz Pisma? Pa ni dan danas muslimanski
ucenjaci nisu saglasni po pitanju Muhamedovih rijeci u vezi rata i ubijanja nevjernika, ko hoce moze komotno
da tu zapovijest razumije bas onako kako pise (valjda je Kuran pisan za svakoga a ne samo za ucenjake)
i krene da ubija nevjernike. Shvatas li apsurd? Kako ti razumijes te Muhamedove rijeci?

PS: i moram jos da kazem, nemoj da misli neko da ja ovo pisem iz svoje slabosti i sentimentalnosti, ja itekako
znam sta znaci nanijeti bol, onaj ko me zna licno zna o cemu govorim.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 14:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Dok god je tebi svetinja Kuran a meni Hrist, nema
zblizavanja stavova.

Ja mislim da ima, kategoricki to tvrdim kao sto ti tvrdis da nema.
Jer bez obzira na razlicite stavove uvjek mislim da smo vise slicni nego razliciti.

A sad...

Ono u cemo ja vidim da ti grijesis ( s moje tacke gledista ) jest da si uzeo samo "ljubav" za cilj, a nikako zakon, uzeo samo oprastanje a nikako opomenu.
Nekako mi se cini da anuliras s apsolutnom ljubavlju kompletan zakon i stari zavjet, odnosno sve ono s cima je dosao i sam Musa a.s....(nemam namjeru izvlaciti tekstove, jer ih ima puno i na tvoju i na moju stranu, nego govorim o shvatanju Biblije u cjelosti).
Jer vidis ako si ikad citao Stari i Novi zavjet istovremeno vjerovatno si primjetio da se radi 2 razlicita "Boga" ( ili shvatanja Boga od strane starozavjetnih i novozavjetnih tekstova). Dok je Bog Musaa a.s. i oprastao i kaznjavao, i opominjao strpljiv bio, Bog Isusa u novo zavjetnim tekstovima je Bog apsolutne ljubavi (po tebi).
Ukoliko uzmemo "apsolutnu ljubav" kao arsin s kojim se pribilizavas Bogu, kako onda gledas na "starozavjetnog Boga".

Iz tog razloga ja ne trpim ono sto "starozavjetni Bog" ne trpi, a oprastam ono sto novo "novozavjetni Bog" oprasta i to me cini muslimanom, ne farisejom jer fariseji su radili sve bez volje, bez radosti bez onog "ja to zelim u ime Boga".
Fariseji su otisli u jedn krajnost po pitanju zakona, ne mislis li da si i ti otisao u drugu krajnost po pitanju ljubavi...

Sta je u stvari sredina izmedju zakona i ljubavi, izmedju (da se popravim) atributa starozavjetnog i novozavjetnog Boga (naravno radi se o Jednom i Istom Bogu samo su pojedini atributi izrazeniji u odredjenom djelu pisma)?

Koja je po tebi bila zadaca Isa a.s. kad sagledavamo njegov dolazak s aspekta zakona???

Hristov je napisao:
I iskreno, kako to mislis da moramo biti jasni po pitanju nekih rijeci iz Pisma? Pa ni dan danas muslimanski
ucenjaci nisu saglasni po pitanju Muhamedovih rijeci u vezi rata i ubijanja nevjernika, ko hoce moze komotno
da tu zapovijest razumije bas onako kako pise (valjda je Kuran pisan za svakoga a ne samo za ucenjake)
i krene da ubija nevjernike. Shvatas li apsurd? Kako ti razumijes te Muhamedove rijeci?

Ne znam kad pitas za Muhammedove s.a.w.s. rijeci da li mislis na Hadis ili Kur'an.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 14:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne bih se slozio sa tvojim gledanjem, Staro- i Novozavjetni Bog su jedan te isti Bog, koji i dan-danas dopusta da se desava u svijetu sve sto
se desava. Istim rijecima kojima cemo objasniti dopustanje danasnjeg zla mozemo objasniti dopustanje zla i u ono vrijeme. Ako recimo ti kazes
da sve sto se danas desava nema veze sa Bogom, ja cu ti odgovoriti da je i onda Bog samo svalio nasu krivicu na nas, ali cu dodati da to Bog
nikad nije uradio bez opomene. Ljudi se najvise zgrazavaju zbog onoga sto je Bog cinio u Egiptu, pa sto je cinio Kanaancima. A Pismo kaze da
je Bog svakome svalio na glavu upravo ono sto je covjek cinio. Svi narodi koje je Bog protjerao iz Svete Zemlje su ubijali svoju djecu, bacali ih
u oganj, jeli ljudsku utrobu, klanjali se gmazovima, imali seks sa zivotinjama.
Bog je isti citavo vrijeme. Nikad nije unistavao iz hira.
Bog je u S. Zavjetu dao zakon, ali zakon je sam Bog rezimirao rijecima: "Ljubi bliznjeg svog kao samog sebe". Bog je kaznjavao onom kaznom kojom su
ljudi cinili grijeh, ali je uvijek dao vremena da se ljudi pokaju (za primjer pogledaj Knjigu o Joni, Sodoma i Gomoara, razmisli o samoj ulozi Proroka).

Da sumiram ono sto ja hocu da kazem: DA Zakonu, a Zakon kaze "Ljubi Boga svoga", i "ljubi bliznjeg svoga". Kakva je to ljubav, pokazao je Hrist.Mislim
da dileme nema vise. Ono sto mi mislimo da je ljubav okacimo macku o rep. Ja znam iz vlastitog iskustva i iskustva ljudi koje znam, onoga o cemu Hrist
prica nema ako se ne rodis ponovo i odbacis sve ono sto si bio prije. Dok to ne shvatimo vodicemo teoloske rasprave i na tome ce se zavrsavati nasa
duhovnost. Ja licno kad sam uzvjerovao, prva stvar koju sam odbacio bila je ubjedjivanje drugih kako je moja vjera najbolja, vecina kad primi novu vjeru
prvo sto uradi je da krene da ubjedjuje druge kako je njihova vjera najispravnija. To je po meni sindrom covjeka koji nije vjernik i tako ih posmatram. Onda
mozes misliti koliko paznje poklanjam njihovim rijecima.

Mi mozemo vrsiti zakon, ali mi nemamo ljubavi, i zato nemamo pravo da pricamo o zakonu. A Bog ce naci nacina kako da kazni sve ono sto je neispravno,
zao covjek ce kazniti zlog covjeka. Isus kaze: "Tesko onom po kome sablazan dolazi". Sablazan nece doci po onom koji zeli da bude kao Hrist.

Radi se o suri 9,1-5, ako se ne varam.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 16:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Ne bih se slozio sa tvojim gledanjem, Staro- i Novozavjetni Bog su jedan te isti Bog, koji i dan-danas dopusta da se desava u svijetu sve sto
se desava.

Naravno da su to Jedan te Isti Bog i to sam rekao, i dodao da se radi o Bozim atributima izrazenim vise u jednom djelu Pisma a manje u drugom.
Medjutim jedan Bozji atribut ne moze da nestane to je teoloski nemoguce jer Bog je oduvjek i za uvjek i svi njegovi atributi su uvjek prisutni s Njim npr. Govor, Stvaranje, Kretanje, Kazna, Prastanje itd.

"Ljubi bliznjeg svog...." kaze zakon, ali ko su u stvari "BLIZNJI"????
Da li ti shvatas da su "BLIZNJI" svo oni koji idu uz inat Bogu, i da njih trebas ljubiti isto tako kao i onog ko je doista iskreni vjernik u Boga i koji se drzi zakona.
"Ljubi bliznjeg svoga..." iako konstantno i uporno ide protiv 6. zapovijesti koja nije nimalo slabija od "Ljubi bliznjeg svoga" a zapovijest glasi "NE SAGRESI BLUDNO" i koja isto tako ima opci karakter a odnosi si na to da je sve bludno izuzev zakonite supruge.

Ako budes uzimao ljubav kao apsolut u svojim mjerilima onda automatski ides u kontradiktornost s 6. zapovijedi jel tako???

Easy i s jednom i s drugom i s sviju 10 jer svaka od njih ima svoje mjesto, vrijeme, jer to su ti vrela i kad jedno izvrije drugo presusi-ali nikad apsolutno i za citav vijek.

Sto se tice Proroka. Njih vise nema, ali zato svi Proroci s.a.w.s. govore da smo mi nakon njihovog zivota proroci "cuvari", "pastiri stada" i ako mi ne opominjemo i ne oprastamo, pa sta onda ocekujemo, da se pojavi Bog i da kaznjava kolektivno. Ne postoji razlika izmedju onog ko radi zlo, i onog ko je u mogucnost da ga sprijeci a to ne uradi,bilo djelom, govorom ili preijekorom u srcu.

Zasto je Isa a.s. govorio svojim ucenicima da ne sude ?

Pa niko od njih ni On a.s. ni ucenici nisu imali namjeru ukinuti sudove (Bozje zakone)nego se njihove rijeci ticu svakodnevnog zivota Iako su Isusovi sljedbenici odabrali ljubiti, oni nastavljaju činiti krivo i to s više ili manje ozbiljnim posljedicama. Spontana je reakcija stoga osuđivati one koji, iz nemara, slabosti ili previda, uzrokuju nepravdu ili nazadak.
Isa a.s. ne savjetuje da zatvorimo oči i prestanemo nastojati. Odmah nakon upute da ne sudimo, on nastavlja: «Može li slijepac slijepca voditi? Neće li obojica u jamu upasti?» (Luka 6,39). Isus želi da se slijepcima pomogne da nađu svoj put. Nije li to aktivnost, a ne iz "ljubavi gledati kako svijet propada", "iz ljubavi gledati kako odvode nasu djecu".
Ne, tu dolazi aktivnost, rad i Pavlove rijeci «Uvjeravaj, kori, zapovijedaj sa svom strpljivošću i poukom» (2 Timoteju 4,2).
Jer ostavljanje drugih na miru isto može biti istančani način osude. Iscekivanja Bozje kazne nad onima koji rade ocit grijeh, znaci pasivnost i to totalnu. Ti mozda zelis da to Bog uradi za tebe, u tome se ne vidi vjera, ja zelim da to uradim za Boga jer takva je zapovijest ( ne mislim ubistvo nego osuda ).

Hristov je napisao:
Radi se o suri 9,1-5, ako se ne varam.

Dakle sura Et-Tewbe, jedina sura u Kur'anu koja pocinje bez bismille. Vidis, postoji nesto sto se zove tefsir Kur'ana zatim povodi objae odredjenih ajeta.
A ako se desi da neko neuk procita samo 1-5 ajeta ove sure i padne mu na pamet da ubija, valjda ce imati dovoljno snage da procita i 6. ajet iste sure koji glasi.

6. Ako te neki od mnogobozaca zamoli za zastitu, ti ga zastiti da bi saslusao Allahove rijeci, a potom ga otpremi na mjesto pouzdano za njega. To zato sto oni pripadaju narodu koji ne zna.

Dakle ako je Kur'an toliko krvolocan, zasto onda Allah s.w.t. nareduje zastitu mnogobozaca u istoj suri. Ajeti 1-12 koji formiraju objavu oslobođenja od obaveze prema mušricima, objavljeni su nakon što su hadždžije krenule prema Mekki u devetoj godini Hidžre. To je označilo kraj idolatrije u Arabiji. Kršćanska Bizantska imperija je počela da se okreće protiv rastuće muslimanske sile, a ova sura pominje veliki rat koji predstoji i daje instrukcije u vezi s tim.
Dakle sura pominje rat koji se desio i daje instrukcije. A da li je instrukcije i da se mnogoboscni (oni koji zatraze zastitu) zastite i otpreme na mjesto sigurno za njih. Nema masovnog ubistva.

Poznato je da je Poslanik s.a.w.s. kad je imao zaorbljenike, djelio s njima hranu, vodu, a za otkup trazio minimalno, da svaki pismeni zarobljenik nauci citati i pisati 10 vojnika, eto to je bio otkup.

Druga stvar jest ta da si izvukao ajete iz konteksta i zapostavio 6. ajet, zatim iz konteksta komletnu suru zatim kompletan Kur'ani na kraju vjeru Islam, ucinio si gresku vec na prvom koraku u razumjevanju i to cine mnogi i zato postaju extremi.

Mislim da mi nisi dao konkretan odgovor na pitanje.

Oficir s ruzom je napisao:
Koja je po tebi bila zadaca Isa a.s. kad sagledavamo njegov dolazak s aspekta zakona???

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]