banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Jul 2025, 11:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Muhamed ili Isus
PostPoslato: 05 Nov 2010, 09:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Aurrora je napisao:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%B5%D1%82%D0%BC%D0%B0%D0%BD

To je TUKJA a ne TAKIJA. Takvu novotariju su uveli šijje i još se kod njih to normalno praktikuje iako nema veze sa islamom. Radi se o "pretvaranju", smješak ovo-ono, a ovamo druga stvar. Oni imaju i privremeni brak što je dokinuto.

Po islamu, djela i te kako utječu na vjerovanje. Ako ti jezikom uvrijediš nekog, nije tebi ni srce u redu onda.

Musliman smije slagati samo u 3 slučaja, i to:

- u borbi ( ratu ), tad može zanegirati i Allaha čovjek riječima da se spasi
- lagati da se pomire ljudi, npr govoriti jednom kako je drugom žao, kako hoće da su ok i tako
- laž supružnika da učvrsti ljubav i brak ( za mene si najljepša na svijetu, iako nekad i ne bude ) , a nikako se ovdje ne misli na laž kojom se ulazi u tuđe pravo, ili laž kojom se žele izbjeći obaveze prema supružniku ili neka krupna stvar

"Rekao je Ebu Sulejman El-Hattabi: Ove tri stvari (u kojima je dozvoljeno slagati o.p.) primoravaju čovjeka na pretjerivanje u govoru, i prelazak preko granice iskrenosti, a sve to radi postizanja mira i otklanjanjanja štete. Dakle, laž je dozvoljena u nekim slučajevima radi smanjivanja fesada, i radi smirivanja i poboljšanja nastale situacije. Tako u slučaju kada se želi pomirenje između dvojice dozvoljeno je da čovjek ode kod jednog od dvojice posvađanih i da mu prenese lijep govor o njemu kojeg je čuo od drugog (u stvarnosti nije čuo taj govor) a u cilju da pomiri ovu dvojicu. U ratu je dozvoljeno slagati na način da pred neprijateljima pokažeš svoju snagu, da uplašiš neprijatelja, da govoriš nešto što će ohrabriti tvoje saborce, jer je Poslanik s.a.w.s. rekao: "Rat je varka."

Što se tiče laži koja je dozvoljena među supružnicima to je ona kojom muž izražava ljubav prema svojoj ženi, i to ljubav koja je veća od stvarne ljubavi koja se nalazi u njegovom srcu, dajući joj nadu, povećavajući njenu privrženost njemu, ili da bi joj popravio moral i ponašanje."

Prenosi se da je čovjek za vrijeme Omerovog r.a. hilafeta rekao svojoj ženi: "Tako ti Allaha reci da li me voliš?", pa mu je ona odgovorila: "Tako mi Allaha ne volim te!". Ovaj čovjek je došao požaliti se Omeru r.a. pa je halifa pozvao ovu ženu i upitao je: "Jesi li ti ona koja kaže da ne voli svoga muža?" "O vođo vjernika, zar da slažem, a on me je zakleo Allahom?!" odgovorila je ona. A Omer r.a. joj je na to rekao: "Da, slaži ga. Nije svaka kuća izgrađena na ljubavi."

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 09:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
Nemoj tako JR, ako kaze Wiki onda je tako i tacka. :D

Baš tako. Mogli smo i mi naći snimke onog svetog nekakvog samostana u Srbiji gdje su narkomane lopatama tukli ( ko fol božija ruka ih tuče ) i reći, gle kako ovi kršćani vjerski odgovor imaju za narkomaniju.

Ha Aurrora, sjećaš li se ove snimke ? Evo je

http://www.youtube.com/watch?v=3emKCi9V ... verified=1

Muhammed ili Isus ? I ovaj svećenik je još slagao da nije dozvolio, a na snimkama se vidi da on upravo tuče. Jel to neka kršćanska "takija" ili je ..... šta je ?

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 09:51 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Citiraj:

Zar to nije onda egoizam, stavljanje sebe/svoj zivot ispred Boga?

Citiraj:
- laž supružnika da učvrsti ljubav i brak ( za mene si najljepša na svijetu, iako nekad i ne bude ) , a nikako se ovdje ne misli na laž kojom se ulazi u tuđe pravo, ili laž kojom se žele izbjeći obaveze prema supružniku ili neka krupna stvar

Ma da, samo kad zena kaze "ne mogu danas dragi, boli me glava" onda to ne pije vode. To je neopravdana laz.

U Hriscanstvu je laz LAZ, bilo kad da se kaze ili iskaze, pa makar i da mu se radi o glavi. Divim se svetiteljima i ljudima koji se nisu odrekli Vjere i Boga cak ni onda kad im se radilo o zivotu. Radije su izgubili glavu nego da su rekli "odricem te se Boze" , pa makar to bile i prazne rijeci.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 10:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Citiraj:

Zar to nije onda egoizam, stavljanje sebe/svoj zivot ispred Boga?

Citiraj:

Ma da, samo kad zena kaze "ne mogu danas dragi, boli me glava" onda to ne pije vode. To je neopravdana laz.

U Hriscanstvu je laz LAZ, bilo kad da se kaze ili iskaze, pa makar i da mu se radi o glavi. Divim se svetiteljima i ljudima koji se nisu odrekli Vjere i Boga cak ni onda kad im se radilo o zivotu. Radije su izgubili glavu nego da su rekli "odricem te se Boze" , pa makar to bile i prazne rijeci.

#1) nije svako na tom stepenu vjere da prkosi onom ko mu je stavio pištolj na glavu. Šta ako bi u tom trenutku rekao da nije musliman samo da se spasi ? BIlo bi mu oprošteno. Ali bolje je reći istinu, samo ne može svako to. Nema veze sa egoizmom.

#2 ) A primjera. " Boli je glava ". :lol: Kako znaš da laže, možda istinu govori ? A ako laže, pa nema razloga za to. Neka kaže nemoj sad i riješena stvar. Ima čovjek ostale 3 žene, valjda jednu ne boli :lol: :P . Ozbiljno, stvar je dogovora. Nema potrebe lagati

#3) Laž je laž. Ehm, ima crna i bijela. BIjela je ona što je istina pomješana sa malo laži, da se malo drugačije to svede i crna koja je u potpunosti suprotna istini.

I ja se divim ljudima koji su na tom stepenu što spominješ. Zaboravio sam koji ashab. Uglavnom, prve muslimane su patili kao i kršćane. Jednog su zavezali i ubadali ga kopljama ma "hiljadu" mijesta pa ga je jedan upitao " bi li volio da je Muhammed na tvom mjestu " a on mu reče: " ne bi dozvolio da dlaka sa glave fali mom dragom poslaniku a.s "

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 10:37 
Stara kuka
Stara kuka

Citiraj:
#3) Laž je laž. Ehm, ima crna i bijela. BIjela je ona što je istina pomješana sa malo laži, da se malo drugačije to svede i crna koja je u potpunosti suprotna istini.

To je onda siva laz. :D
Postoji li onda i bijela kradja i crna kradja? Bijela kradja, to je ono kad se krade "iz koristi". To rade politicari, za primjer. :D
Ako kazes da je kradja nesto drugo od lazi, ne bih se slozila. Laz i kradja su na istom nivou.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka

Citiraj:
I ja se divim ljudima koji su na tom stepenu što spominješ.

Zar ne bi svi mi trebali biti kao oni - odlucni, uspravni i ustrajni u Vjeri ? Ako oni nisu htjeli varati i lagati u casu smrti, mozda ne bi ni mi trebali ( ako zelimo da budemo kao oni ).

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 14:03 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
114_AhmeD je napisao:
tad može zanegirati i Allaha čovjek riječima da se spasi

Ovo nije istina Ahmede. Nemoj siriti gluposti. Sjeti se samo dolaska Dedzala, kada cemo biti na velikom iskusenju pa ce iz straha mnogi priznati Dedzala kao stvoritelja, i tu ce pasti na ispitu. Allah dz.s. se nikada ne smije negirati.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 15:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Nov 2010, 20:36
Dust je napisao:
Allah dz.s. se nikada ne smije negirati.

Tačno, niti postojanje bilo kojeg drugog boga, kako god ga zvali.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 15:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Citiraj:

To je onda siva laz. :D
Postoji li onda i bijela kradja i crna kradja? Bijela kradja, to je ono kad se krade "iz koristi". To rade politicari, za primjer. :D
Ako kazes da je kradja nesto drugo od lazi, ne bih se slozila. Laz i kradja su na istom nivou.

Ti krađom ne možeš postići dobro jer si oštetio pravo drugog čovjeka. A slagati da pomiriš ljude koji su zavađeni je dozvoljeno jer si učinio dobro, a nikom štetu.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 15:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Citiraj:
I ja se divim ljudima koji su na tom stepenu što spominješ.

Zar ne bi svi mi trebali biti kao oni - odlucni, uspravni i ustrajni u Vjeri ? Ako oni nisu htjeli varati i lagati u casu smrti, mozda ne bi ni mi trebali ( ako zelimo da budemo kao oni ).

Opet ti pišem, iman ( snaga vjere ) nije u sviju isti. Nekih vjera natjera da se odreknu sveg dok nekih ne. Ispravnije je da čovjek ustraje, ali ako ne bude toliko jak, pa SAMO JEZIKOM kaže, a u srcu ostane isto.

"Rat je varka." ( prenosi Muslim; 1128 )

Tražim hadis koji će potvrditi to, kad ga nađem stavit ću inšaallah

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 15:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
114_AhmeD je napisao:
tad može zanegirati i Allaha čovjek riječima da se spasi

Ovo nije istina Ahmede. Nemoj siriti gluposti. Sjeti se samo dolaska Dedzala, kada cemo biti na velikom iskusenju pa ce iz straha mnogi priznati Dedzala kao stvoritelja, i tu ce pasti na ispitu. Allah dz.s. se nikada ne smije negirati.

Kad ti nađem hadis ima da povučeš ove svoje riječi. Ok ?

Kad Dedžal dođe, ljudi će zanegirati Allaha u srcu jer će biti opčinjeni čudima koje radi pa će se povesti za njim. Dakle neće samo na jeziku slagati nego će srcem povjerovati što nije isto nikako.
Ok, da ti pokažem par stvarčica sa druge strane pošto ne mogu naći hadis koji tražim.

Pogledaj ovaj ajet !

Onoga koji zaniječe Allaha, nakon što je u Njega vjerovao - osim ako bude na to primoran, a srce mu ostane čvrsto u vjeri - čeka Allahova kazna. One kojima se nevjerstvo bude mililo stići će srdžba Allahova i njih čeka patnja velika ( En Nehl 106 )

treba li ti tefsir ?

Bilježe Et-Taberani i Ibn Hibban od Ibn Abbasa, r.a., da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Allah, dž.š., oprašta mom ummetu nehotičan grijeh i zaborav, te ono što učine pod prisilom.'

Ebu Hatim bilježi od Ummu ed-Derda, r.a., da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Allah, dž.š., oprostio je mom ummetu tri stvari: nehotičnu grešku, ono što učine iz zaborava i pod prisilom.''

Bilježi Ibn Džerir sa svojim lancem prenosilaca od Ebu Ubejde Muhammeda ibn Ammara ibn Jasira da je rekao: ''Mušrici Mekke su mučili Ammara ibn Jasira sve dok ih nije poslušao u jednom dijelu onoga što su tražili od njega. Zbog toga se poslije Ammar požalio Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, pa mu on reče: 'A kakvo ti je srce?' Ammar reče: 'Smireno i čvrsto u imanu.' Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu odgovori: ''Ako te i drugi put budu mučili, ti to opet uradi.

Stidi se boga što me onako prozivaš. Vidiš da sam u pravu.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 16:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo ti primjer iz tvog života !

Zar oni da traže da im se kao u pagansko doba sudi? A ko je od Allaha bolji sudija narodu koji čvrsto vjeruje?" (sura el-Ma'ide, 49. i 50. ajet)

Šta ako ti dobiješ poziv na sud da riješiš neki svoj spor ? Kako ti reče ne smiješ negirati Allaha, hoćeš li ići na sud ? Iako nije po Allahovom zakonu nego tagutskom, hoću li reći za tebe da nisi vjernik jer se odazivaš takvom sudu i zakonu, da ga priznaš i bivaš zadovoljna odlukom, ili ću reći da si prisiljena ovdje gdje jesi da radiš i živiš po tim propisima kad nema onih pravih ?

Prisiljen si ovdje tako da postupiš, jel to znači da si negirala Allahov zakon ?

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 16:40 
Majstor
Majstor

Mjesas kruske i jabuke.Ne bih negirala Allaha pa makar da mi ode glava. Dovoljan mi je podsjednik da kada se Dedzal pojavi i predstavi kao Bog, svi ce prigrliti njemu. Oni koji budu znali da je on ustvari lazni mesija oni ce biti prisiljeni da ga potvrde za Boga, ali to oni nece uraditi. Tim ljudima je to konacni ispit i dzennet im je zagarantovan.
Kako ti to tumacis tvoja stvar.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 16:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
Mjesas kruske i jabuke.Ne bih negirala Allaha pa makar da mi ode glava. Dovoljan mi je podsjednik da kada se Dedzal pojavi i predstavi kao Bog, svi ce prigrliti njemu. Oni koji budu znali da je on ustvari lazni mesija oni ce biti prisiljeni da ga potvrde za Boga, ali to oni nece uraditi. Tim ljudima je to konacni ispit i dzennet im je zagarantovan.
Kako ti to tumacis tvoja stvar.

Šta je tebi više ? Podebljao sam ti i obojao u crveno da vidiš slučaj ashaba koji je "zanegirao" od zbog muka, samo je rekao a u srcu mu vjera ostala pa je poslanik a.s mu rekao da opet to učini ako bude u takvom iskušenju !

Ljudima daš direktan poslanikov a.s govor, i čak Allahov govor koji opravdava djelo ako je pod prisilom i opet se nađe neke svoje verzije davati ispred tog.
Za mene je najveći glupan čovjek koji ustrajava u grešci iako mu dokažeš da je u krivu njegovom logikom. To je onaj kojem ponos neda da kaže " pogriješio sam, u pravu si" nego će, znajući da je u krivu ustrajavati i dalje.

Haj udaraj glavom u zid i dalje.

Vidiš, neki ashabi su od bolova slagali a ostao im je iman u srcu a ti si tako sigurna da bi glava otišla a ne bi slagala. Čuvaj se da te Allah ne iskuša pa da sama sebi budeš dokaz da lažeš. To je težak ispit i ne može ga svako proći.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 17:13 
Majstor
Majstor

Nema potrebe da se nerviras i da druge vrijedjas, oki? Forum je za raspravu i za razmjenu misljenja. Ako mislis da pricas a da te ostali samo slusaju, onda si startuj blog.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 17:17 
Majstor
Majstor

114_AhmeD je napisao:
To je težak ispit i ne može ga svako proći.

Samo da se osvrnem na ovo. O tom ti i pricam, tezak ispit i malo je ljudi koji ce ga proci. Ja se ne uzdizem, niti pretvaram. Ti se oholis previse i vrijedjas sagovornike. Ja ne sumnjam u rijeci Poslanikove, ali nemam zelju ni potrebu da se tebi pravdam. Dovoljan je Allah moj.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 21:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Nebih da me pogrešno razumete ali pošto je tema ili Isus ili Muhamed ja bih rekao obojica imaju svoju ulogu.
Muhamed priznaje Isusa pa zašto bi mi onda pravili diskvalifikaciju?
Evo pogledao sam jedan insert pa ga nudim da i vi pogledate ali pod uslovom da znate da nisam ja pravio taj film već ga odgledah.
U svakom filmu ima svega a i gledaoci su različitog ukusa pa nam se mnoge stvari mogu i ne moraju svideti.
Ovom temom se bavio neko pre nas pa da vidimo njegovo mišljenje.
http://www.youtube.com/watch?v=GKUZRKpN ... re=related

Drago mi je što je Isus prikazan kao mirotvorac i osoba puna ljubavi i praštanja.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 21:17 
Stara kuka
Stara kuka

O ne i ti lavicu ... i tebe sad ovo ceka viewtopic.php?f=38&t=50054&hilit=vjerska+propaganda :D

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 21:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Leona je napisao:
O ne i ti lavicu ... i tebe sad ovo ceka viewtopic.php?f=38&t=50054&hilit=vjerska+propaganda :D

Ne sestro ne vidim ni u čemu propagandu?
To je predlog a ko ne želi ne mora da gleda. Tema je u tom pravcu onda bi i tema bila propagandna.
Ovde se vidi da i Muslimani imaju lepo mišljenje o Isusu ali i o Muhamedu.
Ne razumem to zašto tražiti Muhameda u Pismu otkud to???

Zamislite sad Isaija napisao knjigu i oni ga traže u Mojsijevim knjigama i tamo ništa o Isaiji,Jeremiji,Jezekiji...i šta sa njima onda???
Nema Bog jednog proroka niti je imenovao unapred ko je sledeći. Dakle od propagande ništa. :cat:

Poslednji put menjao lavić dana 09 Nov 2010, 21:33, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 21:31 
Stara kuka
Stara kuka

lavić je napisao:
Ne sestro ne vidim ni u čemu propagandu?

Otvori link pa vidi o cemu se radi. I ja sam nedavno postavila taj video pa je nastala ta tema.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]