Aurrora je napisao:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%B5%D1%82%D0%BC%D0%B0%D0%BD
To je TUKJA a ne TAKIJA.
Takvu novotariju su uveli šijje i još se kod njih to normalno praktikuje iako nema veze sa islamom. Radi se o "pretvaranju", smješak ovo-ono, a ovamo druga stvar. Oni imaju i privremeni brak što je dokinuto.
Po islamu, djela i te kako utječu na vjerovanje. Ako ti jezikom uvrijediš nekog, nije tebi ni srce u redu onda.
Musliman smije slagati samo u 3 slučaja, i to:
- u borbi ( ratu ), tad može zanegirati i Allaha čovjek riječima da se spasi
- lagati da se pomire ljudi, npr govoriti jednom kako je drugom žao, kako hoće da su ok i tako
- laž supružnika da učvrsti ljubav i brak ( za mene si najljepša na svijetu, iako nekad i ne bude ) , a nikako se ovdje ne misli na laž kojom se ulazi u tuđe pravo, ili laž kojom se žele izbjeći obaveze prema supružniku ili neka krupna stvar
"Rekao je Ebu Sulejman El-Hattabi: Ove tri stvari (u kojima je dozvoljeno slagati o.p.) primoravaju čovjeka na pretjerivanje u govoru, i prelazak preko granice iskrenosti, a sve to radi postizanja mira i otklanjanjanja štete. Dakle, laž je dozvoljena u nekim slučajevima radi smanjivanja fesada, i radi smirivanja i poboljšanja nastale situacije. Tako u slučaju kada se želi pomirenje između dvojice dozvoljeno je da čovjek ode kod jednog od dvojice posvađanih i da mu prenese lijep govor o njemu kojeg je čuo od drugog (u stvarnosti nije čuo taj govor) a u cilju da pomiri ovu dvojicu. U ratu je dozvoljeno slagati na način da pred neprijateljima pokažeš svoju snagu, da uplašiš neprijatelja, da govoriš nešto što će ohrabriti tvoje saborce, jer je Poslanik s.a.w.s. rekao: "Rat je varka."
Što se tiče laži koja je dozvoljena među supružnicima to je ona kojom muž izražava ljubav prema svojoj ženi, i to ljubav koja je veća od stvarne ljubavi koja se nalazi u njegovom srcu, dajući joj nadu, povećavajući njenu privrženost njemu, ili da bi joj popravio moral i ponašanje."
Prenosi se da je čovjek za vrijeme Omerovog r.a. hilafeta rekao svojoj ženi: "Tako ti Allaha reci da li me voliš?", pa mu je ona odgovorila: "Tako mi Allaha ne volim te!". Ovaj čovjek je došao požaliti se Omeru r.a. pa je halifa pozvao ovu ženu i upitao je: "Jesi li ti ona koja kaže da ne voli svoga muža?" "O vođo vjernika, zar da slažem, a on me je zakleo Allahom?!" odgovorila je ona. A Omer r.a. joj je na to rekao: "Da, slaži ga. Nije svaka kuća izgrađena na ljubavi."