banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 10:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 101 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Mar 2009, 14:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
lavić je napisao:
,,Moramo napomenuti da se reč “pakao” ne nalazi u izvornom grčkom tekstu. U grčkom tekstu upotrebljena je reč “tartar”.''

,,Posebno naglašavamo da izraz “tartar” nesmemo poistovetiti s mestom u kome se sada nalaze umrli zli, a to je “had” ili grob;..''

,,Posebno naglašavamo da izraz “tartar” nesmemo poistovetiti s mestom u kome se sada nalaze umrli zli, a to je “had” ili grob; niti s mestom u kome će zli biti uništeni ognjem, a to je “gehena” ili ognjeno jezero (pakao). Moramo sa žaljenjem ustanoviti da prevodioci često prevode rečju “pakao” tri izraza koji nemaju isto značenje: šeol ili had, gehena i tartar. Šeol ili had je grob u kome mrtvi počivaju do vaskrsenja; gehena je mesto u kome će grešnici i demoni biti kažnjeni nakon suda. To je jezero ognjeno ili pakao. A tartar je mesto privremenog
zadržavanja demona do dana suda, kada će biti uništeni u ognjenom jezeru. Tartar nije mesto mučenja, već mesto zadržavanja. Biblijski tartar nema ništa zajedničko s grčkim mitološkim tartarom. Tvrditi da su pali anđeli i grešnici već sada bačeni u pakao ili gehenu znači optužiti Boga da je nepravedan, jer kažnjava pre suda.''

Nema pakla pa onda ima pakla zapravo ga nema u izvornom ali ga koristimo ili kako već?

Brate laviću ja ne mogu verovat da jedino ti ne razumiješ ovo o čemu sam ja pisao, a da je ostalima svima jasno! hajde molim te ko brata pročitaj mesta di sam govorio o značenjima grčkih reči za pakao i poveži malo stvari, pa će ti sve biti kristalno jasno! mislim da smo obadvojica ozbiljni i da ne treba pravit cirkus od teme!

pozdrav brate i sve najbolje...

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 15:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Pozdrav mom bratu i izvini na pitanjima.(neću pitati)
Cirkus mi nije na pameti već istina pa ko shvati, shvati.
Veoma mi se sviđa tvoj opis o Božijoj ljubavi i smrti kao leku za savršenog čoveka jer tu smo istomišljenici.
Ne zameri brate jer sam mislio da će razgovor biti fleksibilniji i da će bitu direktnih odgovora ali na žalost nije bilo tako.
No, nek si ti meni živ i zdrav neka te Bog blagoslovi i pouči svakoj istini biće dana pa još ako bude dobre volje pomerićemo se valjda na više u duhovnom pogledu a poniziti u svim ostalim.
Sretno.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 16:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

lavić je napisao:
Pozdrav mom bratu i izvini na pitanjima.(neću pitati)
Cirkus mi nije na pameti već istina pa ko shvati, shvati.
Veoma mi se sviđa tvoj opis o Božijoj ljubavi i smrti kao leku za savršenog čoveka jer tu smo istomišljenici.
Ne zameri brate jer sam mislio da će razgovor biti fleksibilniji i da će bitu direktnih odgovora ali na žalost nije bilo tako.
No, nek si ti meni živ i zdrav neka te Bog blagoslovi i pouči svakoj istini biće dana pa još ako bude dobre volje pomerićemo se valjda na više u duhovnom pogledu a poniziti u svim ostalim.
Sretno.

ja sam se brate trudio da ti što konkretnije i jasnije odgovorim na mnoga postavljena pitanja i zbog toga su bili potrebni dugački postovi da obuhvatimo što više pitanja i odgovora! da sam ti direktno odgovarao na pitanja otvarala bi se samo nova i nova pitanja, a ovako sam probao sveobuhvatno odgovarati! imam još podosta toga reći u pitanju ove teme pa kada uhvatim vremena napisat ću još ponešto!

Veliki pozdrav mom bratu u Kristu!

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 16:19 
Veteran
Veteran

Želim ti brate puino uspeha i neću više pitati na ovoj temi ali bih iskoristio priliku da kažem kao bratu a na tebi je da činiš po svom naumu.
Dakle tekstovi su dobri ali preopširni i veruj dobri su za neupućene u veru i dogme ali ovde su uglavnom ljudi (i žene-devojke) koji brane svoju veru DIREKTNIM pitanjima kako bi osporili drugo verovanje a svoje pokazali validnim s toga ti niko nije hteo govoriti ništa jer su to opštepoznate stvari.

Kad izneseš nešto čvršće ili provokativnije u verskom pogledu videćeš ,,perja'' na sve strane.
Zato temu svedi na direktne zaključke jer je ovako malo ko čitao što si pisao.
Oprosti što rekoh ali možda će koristiti.
Kad vernik upadne među izučavaoce i počne im govoriti da ima Boga svi ćute i nije mu jasno zašto valjda zato što je to svima jasno.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 17:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

lavić je napisao:
Želim ti brate puino uspeha i neću više pitati na ovoj temi ali bih iskoristio priliku da kažem kao bratu a na tebi je da činiš po svom naumu.
Dakle tekstovi su dobri ali preopširni i veruj dobri su za neupućene u veru i dogme ali ovde su uglavnom ljudi (i žene-devojke) koji brane svoju veru DIREKTNIM pitanjima kako bi osporili drugo verovanje a svoje pokazali validnim s toga ti niko nije hteo govoriti ništa jer su to opštepoznate stvari.

Kad izneseš nešto čvršće ili provokativnije u verskom pogledu videćeš ,,perja'' na sve strane.
Zato temu svedi na direktne zaključke jer je ovako malo ko čitao što si pisao.
Oprosti što rekoh ali možda će koristiti.
Kad vernik upadne među izučavaoce i počne im govoriti da ima Boga svi ćute i nije mu jasno zašto valjda zato što je to svima jasno.

Laviću ne bih se baš mogao složiti s tobom da je ovo poznato svakome verniku! Ovo je vrlo kompleksno pitanje koje zahtjeva sveobuhvatnu analizu! Kada se čovjeku iznese sveobuhvatna analiza ne preostaje baš previše mesta za pitanja! ja sam na ovom forumu otvorio svega par tema i nikad ne otvaram temu dok se prilično dobro ne pripremim za temu, pa je tako bilo i s ovom temom! i ja ne volim čitati dugo postove, ali ako je tema zanimljiva onda mi to nije nikakva prepreka!

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 18:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Mar 2009, 15:35
Основној тези у овој теми директно се супротставља целокупно искуство Цркве, односно учење Светих отаца. Испада да је обраћање Светом Николи или Светом Петру... апсурд. Искуство Цркве је међутим препуно јављања Светих из духовних сфера, још од времена кад је Стефан видео Небо отворено па надаље. Но овде је прећутно постављено правило игре да се одговори траже само у ономе што су апостоли, а пре њих пророци записали, као да после тога није било никог ко је упућен у небеске тајне, односно у Христово откривење, па ћу ево и ја тражити разјашњења само у оквиру ових правила.

И поред солидне систематизације, око које се брат mastermind заиста лепо потрудио, нека тумачења су ми нејасна. На пример ко су саговорници Христови на Тавору; или– како је живи цар Саул разговарао са умрлим пророком Самуилом? (1. Сам. 28: 12-20).
Примедбе лавића на причу о Лазару и богаташу такође сматрам врло уверљивим и одговор на њих није конкретан.

Такође нисам разумео шта брат mastermind узима за дефиницију живота и смрти.
Он пише: “Duh” ili “dah” je princip života; on je uzrok života. Život je njegova posledica. Zato “duh” ili “dah” ne treba poistovećivati sa životom. Smrt je prema tome odvajanje “daha života” od tela. Čovekov sadašnji fizički život, kao i život svakog bića, zavisi od daha. Kad dah nestane, čovek i svako živo stvorenje umire.
Међутим прави одговори се добијају ако се живот дефинише као заједница са Богом, а смрт одвајање од Бога. Мислим да брат mastermind повремено недоследно преплиће ова два прилаза.

Све у свему, са овом темом треба бити врло опрезан јер консеквенце могу добити неочекиване димензије.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 15:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

SAUL

Biblijska epizoda o caru Saulu i vračari u Endoru često se navodi kao dokaz o pojavljivanju i materijalizaciji besmrtne duše proroka Samuila. Ta epizoda navodi se kao primer u prilog verovanju u besmrtnost duše. Saul je bio prvi izrailjski vladar. U početku je sarađivao sa prorokom Samuilom koji ga je pomazao za cara, ali kasnije se uzoholio, odbacio prorokove savete, prognao iz ljubomore i zavisti Davida, Božjeg izabranika, i pogubio sveštenike Gospodnje. Kad su Filisteji ponovo objavili rat Izrailju, Saul se veoma uplašio i osetio je potrebu za savetom. Tražio je izbavljanje od neprijatelja, ali nije tražio i oproštenje greha. Zato mu Bog nije odgovarao “ni u snu, ni po Urimu, ni preko proroka”. (1. Samuilova 28,6) Tada je odlučio da se obrati nekoj vračari. Evo izveštaja o tome: “I Saul reče slugama svojim: tražite mi ženu s duhom vračarskim, da otidem k njoj i upitam je. A sluge mu rekoše: evo u Endoru ima žena u kojoj je duh vračarski. Tada se Saul preruši obukav druge haljine, i otide sa dva čoveka, i dođe k onoj ženi noću; i on joj reče: hajde vračaj mi duhom vračarskim, i dozovi mi onoga koga ti kažem. Ali mu žena reče: ta ti znaš šta je učinio Saul i kako je istrebio iz zemlje gatare i vračare; zašto dakle mećeš zamku duši mojoj da me ubiješ? A Saul joj se zakle Gospodom govo - reći: Tako živ bio Gospod, neće ti biti ništa za to.” (1. Samuilova 28,7-10) Vračara je posumnjala u gosta koji ju je posetio u pratnji dvojice momaka pa mu je napomenula Saulov stav prema onima koji prizivaju duhove i prema vračevima: “Ta ti znaš šta je učinio Saul i kako je istrebio iz zemlje gatare i vračare.” Saul je zaista, dok je još sarađivao s prorokom Samuilom, izdao naredbu protiv ljudi koji se bave takvim poslom. Sigurno je to učinio pod uticajem Samuila koji je dobro poznavao Božji stav prema onima koji prizivaju duhove (demone) i prema vračarima. Božji stav u tom pogledu je jasan i određen. Bog najstrožije zabranjuje vršenje okultnih radnji kojima se bave ovakvi ljudi. “Ne obraćajte se k vračarima i gatarima, niti ih pitajte, da se ne skrvnite o njih. Ja sam Gospod Bog vaš.” (3. Mojsijeva 19,31) “A ko se obrati k vračarima i gatarima da čini preljubu za njima, okrenuću lice svoje na suprot njemu, i istrebiću ga iz naroda njegova.” (3. Mojsijeva 20,6) “A čovek ili žena, u kojima bi bio duh vračarski ili gatarski, da se pogube, kamenjem da se zaspu, krv njihova na njih.” (3. Mojsijeva 20,27) “Neka se ne nađe u tebe koji bi vodio sina svojega ili kćer svoju kroz oganj, ni vračar, ni koji gata po zvezdama, ni koji gata po pticama, ni uročnik, ni bajač, ni koji se dogovara sa zlim duhovima, ni opsenar, ni koji pita mrtve.” (5. Mojsijeva 18,10.11) “I ako vam kažu: pitajte vrače i gatare, koji šapću i mrmljaju; recite: ne treba li narod da pita Boga svojega? ili će pitati mrtve umesto živih?” (Isaija 8,19) Nekadašnje vračarstvo i prizivanje duhova koje Biblija tako strogo zabranjuje isto je što i današnji spiritizam. Ko su duhovi koji se javljaju na poziv vračara i pozivača duhova? To su ili obične prevare ili zli anđeli (demoni) koji su uzeli izgled nekog pokojnika i tako obmanjuju ljude. U pustinji kušanja Sotona je prišao Hristu u obliku svetlog anđela. Sam Sotona se katkada pretvara u anđela svetlosti, i zato nije ništa neobično ako se pretvorio i u oblik nekog čoveka. (2. Korićanima 11,14). Oni koji se bave vračarstvom, prizivanjem duhova pokojnika i traženjem saveta od mrtvih stavljaju se u službu demonskih sila koje stoje iza okultnih obreda. Oni postaju Sotonini robovi. Vratimo se vračari u Endoru i njenom posetiocu Saulu i pratimo njihov razgovor: “Tada žena zapita: Koga da ti dozovem?’ A on reče: Samuila mi dozovi!” “A kad žena vide Samuila, povika iza glasa, i reče žena Saulu govoreći: zašto si me prevario? ta ti si Saul. A car joj reče: ne boj se; nego šta si videla? A žena reče Saulu: bogove sam videla gde izlaze iz zemlje. On joj opet reče: kakav je? Ona mu reče: star čovek izlazi ogrnut plaštem. Tada razume Saul da je Samuilo, i savi se licem do zemlje i pokloni se.” (1. Samuilova 28,11-14) Zatim sledi razgovor između “Samuila” i Saula: “A Samuilo reče Saulu: zašto si me uznemirio i izazvao? Odgovori Saul: u nevolji sam velikoj, jer Filisteji zavojštiše na me, a Bog je odstupio od mene, i ne odgovara mi više ni preko proroka ni u snu, zato pozvah tebe da mi kažeš šta ću činiti. A Samuilo reče: pa što mene pitaš, kad je Gospod odstupio od tebe i postao ti neprijatelj? Gospod je učinio kako je kazao preko mene; jer je Gospod istrgao carstvo iz tvoje ruke i dao ga bližnjemu tvojemu Davidu; jer nisi poslušao glasa Gospodnjega, niti si izvršio žestokoga gnjeva njegova na Amaliku; zato ti je danas Gospod to učinio. I Gospod će predati i Izrailja s tobom u ruke Filistejima; te ćeš sutra ti i sinovi tvoji biti kod mene; i tabor Izrailjski predaće Gospod u ruke Filistejima.” (1. Samuilova 28,15-19) Ko je zapravo, “Samuilo” koji se javlja na poziv vračare? Da li je to zaista duša pokojnog Samuila, kako to tvrde pristalice verovanja u urođenu besmrtnost duše i u svesni nastavak života duše posle smrti tela? Šta možemo zaključiti iz podrobnije analize samog teksta? Kada se nakon vračanja ženi prikazao materijalizovani duh koji joj se predstavio kao Samuilo, ona se veoma uplašila jer je postala svesna ko je njen prerušeni gost. Duh joj je otkrio prerušenog gosta upozorivši je na taj način da bude oprezna. Duh pokazuje dobru volju saradnje. Zar bi pravi Samuilo to učinio i zatim nastavio da joj pomaže u njenom nesvetom poslu? Zar bi Samuilo, koji je kao Božji prorok za života bio protiv vračara, sada kao duh sarađivao s vračarom? Sigurio da ne bi. Umirivši prestrašenu ženu, Saul ju je zapitao: “Šta vidiš?” Ona mu je odgovorila: “Bogove sam videla gde izlaze iz zemlje.” “Kakav je?”, upitao je Saul. “Star čovek izlazi ogrnut plaštem”, odvraća žena. Tekst dalje kaže: “Tada razume Saul da je Samuilo.” Zatim tobožnji “Samuilo” pita Saula: “Zašto si me uznemirio i izazvao?”
Prvo što zaključujemo iz ovog teksta je da žena nije videla Samuila. Ona je samo pretpostavljala da vidi Samuila. Duh joj se nije predstavio. Na Saulovo pitanje šta vidi, ona je odgovorila: “Bogove sam videla gde izlaze iz zemlje.” Ni Saul nije video Samuila. Na osnovu ženinog opisa da vidi starca gde izlazi ogrnut plaštem, Saul je pretpostavljao da je to Samuilo. Tekst kaže: “Tada razume Saul (tj. u sebi je zaključio) da je to Samuilo.” Činjenica koja proizlazi iz analize samog teksta potvrđuje da ni žena ni Saul nisu videli Samuila. Oboje su samo pretpostavljali da je duh koji se javio Samuilo. Obratimo pažnju i na pitanje koje tobožnji “Samuilo” postavlja Saulu: “Zašto si me uznemirio i izazvao?” Pravi Samulo je bio Božji prorok. Ako bi on imao besmrtnu dušu, kako to veruju pristalice urođene besmrtnosti, sigurno bi se nalazio u raju.
Onda bi morao sići dole, a ne izaći iz zemlje gore. Napustiti raj ili nebo mogao bi samo uz Božje dopuštenje. Zar bi Bog, koji je izdao tako stroge zabrane protiv vračanja, uslišio vračarin zahtev i dopustio Samuilu da se pojavi na zemlji kao odziv na vračanje? Izvesno je da ne bi! Gde se nalazi prorok Samuilo posle svoje smrti? On se ne nalazi ni kao neumrla duša u raju ni kao neki svesni duh ili senka u hadu, tj. u nekom podzemnom odeljenju, kako su to verovali stari Grci i drugi narodi, pa i neki Jevreji. Samuilo se nalazi u grobu, a grob je mesto tišine, mraka i neaktivnosti. “Živi znaju da će umreti, a mrtvi ne znaju ništa”, kaže Božja reč (Propovednik 9,5). U grobu nema ni rada ni mišljenja (Psalam 146,4; 6,5). Mrtvi počivaju u besvesnom snu. Između smrti i vaskrsenja nema svesnog života. Prema tome, duh koji se javio na poziv vračare nije bio pravi Samuilo već materijalizovani duh nekog demona koji je preuzeo lik starog Samuila. Šta je tobožnji “Samuilo” kazao Saulu na njegovu molbu da ga pouči šta da čini u ovom času duboke krize. “Samuilo” mu je odgovorio: “Zašto mene pitaš kad je Gospod odstupio od tebe i postao ti neprijatelj?... Gospod će predati Izrailj s tobom u ruke Filistejima, te ćeš sutra ti i sinovi tvoji biti kod mene, i tabor izrailjski predaće Gospod u ruke Filistejima.” (1. Samuilova 28,16-19) Sotona ili neki demon u obliku starog Samuila, prikazuje Saulu Boga ne kao Boga ljubavi koji je spreman da oprosti grešniku koji se kaje i da ga primi kao svog sina, već kao nemilosrdnog osvetnika koji uživa u kažnjavanju. Zatim proriče Saulu da će sutra poginuti. Ove Sotonine reči upućene Saulu preko vračare bacile su ga u očajanje. Nije imao snage da ohrabri vojsku i sutradan kad se zametnula borba između njegove vojske i Filisteja, Izrailj je doživeo težak poraz, a sam Saul bacio se na svoj mač i tako izvršio samoubistvo. Izveštaj o Saulovoj pogibiji kaže: “I tako pogibe Saul za bezakonje svoje, koje učini Gospodu što ne sluša reči Gospodnje i što traži da pita duh vračarski.” (1. Dnevnika 10,13) Proričući Saulovu propast preko vračare u Endoru, Sotona je to i postigao svojom porukom koja nije bila poziv na pokajanje i reformu već podsticanje na razočaranje i propast. Sotona podstiče ljude da traže savet od onih koji pozivaju duhove. Otkrivanjem nekih pojedinosti iz njihove prošlosti nadahnjuje ih poverenjem u njegovu moć da može otkrihi i budućnost. Iskustvom stečenim u toku dugih stoleća Sotona može zaključivati od uzroka do posledice i često proreći, sa izvesnim stepenom sigurnosti, neke događaje u čovekovom budućem životu. Tako može prevariti jadne duše i učiniti ih svojim robovima. Epizoda o Saulu i vračari iz Endora je velika Sotonina prevara. Sotona je prevario Saula uzevši obličje Samuila i igrajući njegovu ulogu. Moderni spiritizam, počivajući na istim temeljima, nije drugo nego oživljavanje u novom obliku nekadašnjeg vračarstva i kulta demona. U Sve tom pismu je prorečeno “da će u poslednje vreme odstupiti neki od vere slušajući lažne duhove i nauke đavolske”. (1. Timotiju 4,1) Aapostol Pavle kaže da će pre Hristovog drugog dolaska Sotona naročito otkrivati svoju moć “sa svakom silom, i znacima i lažnim čudesima, i sa svakom prevarom nepravde među onima koji ginu: jer ljubavi istine ne primiše, da bi se spasli”. (2. Solunjanima 2,9.10) Neprijatelj naših duša je uvek budan i uvek nastoji da nas uhvati u svoju zamku da bi nas uništio. Zato reči Gospodnje upućene nekadašnjem Izraelu, upućene su i nama danas: “Ne obraćajte s k vračarima i gatarima, niti ih pitajte, da se ne skvrnite o njih. Ja sam Gospod Bog vaš.” (3. Mojsijeva 19,31)

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 15:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Prelijepo obrazloženje!
Na više mjesta sam pisala da su nikakve šanse da se dozove umrli, nego da se javlja demon, a čovjek to ne može ustanoviti, a javlja se samo da bi naštetio, a ne pomogao.

Mistermind, još jednom - svaka čast! :wink:

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 16:47 
Početnik
Početnik

Нажалост има пуно конструкција:

Ko su duhovi koji se javljaju na poziv vračara i pozivača duhova? To su ili obične prevare ili zli anđeli (demoni) koji su uzeli izgled nekog pokojnika i tako obmanjuju ljude.
U pustinji kušanja Sotona je prišao Hristu u obliku svetlog anđela.

Ово није тачно. Лепо пише ''ђаво''. Уосталом, ђаво ту не покушава да превари Христа својим изгледом, јер му је то немогуће. Ђаво на гори кушања првенствено покушава да оправда своје идеје, своја безакона схватања.

Ko je zapravo, “Samuilo” koji se javlja na poziv vračare? Da li je to zaista duša pokojnog Samuila, kako to tvrde pristalice verovanja u urođenu besmrtnost duše i u svesni nastavak života duše posle smrti tela? Šta možemo zaključiti iz podrobnije analize samog teksta? Kada se nakon vračanja ženi prikazao materijalizovani duh koji joj se predstavio kao Samuilo, ona se veoma uplašila jer je postala svesna ko je njen prerušeni gost.
Zar bi Samuilo, koji je kao Božji prorok za života bio protiv vračara, sada kao duh sarađivao s vračarom? Sigurio da ne bi.
Prvo što zaključujemo iz ovog teksta je da žena nije videla Samuila. Ona je samo pretpostavljala da vidi Samuila.

Не. Библијски текст изричито каже да је жена видела Самуила (“A kad žena vide Samuila, povika iza glasa...)
Ако жена не зна кога је видела, ако према тој појави и ми треба да будемо опрезни због могућности ''помпе диаболи'', али зашто би и наратор говорио (писао) тако да нас држи у незнању и да нам ствара забуне?

Zatim tobožnji “Samuilo” pita Saula: “Zašto si me uznemirio i izazvao?” - Нема тобожњег Самуила. Лепо пише: A Samuilo reče Saulu...

Pravi Samulo je bio Božji prorok. Ako bi on imao besmrtnu dušu, kako to veruju pristalice urođene besmrtnosti, sigurno bi se nalazio u raju.

У држави смрти чији је владар Сатана, Аврам је својом праведношћу и вером стекао духовно подручје, аутономију, коју му је заветом са њим гарантовао Бог, и ту Сатана није могао да му науди. У ово духовно окриље Аврамово, које се иначе помиње као крило Аврамово, доспевали су сви праведници све до закључно Јована Крститеља. Ту је Јован њима проповедао долазак Спаситеља. Наравно, Сатанину државу смрти изнутра, пошто сопственом смрћу доспева у њу, разара Господ и тек од тада успоставља рај.

Према томе све ово следеће је само кићење:
Onda bi morao sići dole, a ne izaći iz zemlje gore. Napustiti raj ili nebo mogao bi samo uz Božje dopuštenje. Zar bi Bog, koji je izdao tako stroge zabrane protiv vračanja, uslišio vračarin zahtev i dopustio Samuilu da se pojavi na zemlji kao odziv na vračanje? Izvesno je da ne bi! Gde se nalazi prorok Samuilo posle svoje smrti? On se ne nalazi ni kao neumrla duša u raju ni kao neki svesni duh ili senka u hadu, tj. u nekom podzemnom odeljenju, kako su to verovali stari Grci i drugi narodi, pa i neki Jevreji. Samuilo se nalazi u grobu, a grob je mesto tišine, mraka i neaktivnosti. “Živi znaju da će umreti, a mrtvi ne znaju ništa”, kaže Božja reč (Propovednik 9,5). U grobu nema ni rada ni mišljenja (Psalam 146,4; 6,5). Mrtvi počivaju u besvesnom snu. Između smrti i vaskrsenja nema svesnog života. (???)

Zar bi Samuilo, koji je kao Božji prorok za života bio protiv vračara, sada kao duh sarađivao s vračarom? Sigurio da ne bi.
- Управо из тог разлога Самуило пита Саула зашто си ме узнемирио и изазвао? Јер, утицајем врачаре која је покренула демонске силе, Самуило је морао да напусти окриље Аврамове аутономије и да пролази кроз Сатанине пределе.
Није ли сад логичнији закључак:
“I tako pogibe Saul za bezakonje svoje, koje učini Gospodu što ne sluša reči Gospodnje i što traži da pita duh vračarski.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 16:54 
Veteran
Veteran

Talija kaže:
,,Prelijepo obrazloženje!
Na više mjesta sam pisala da su nikakve šanse da se dozove umrli, nego da se javlja demon, a čovjek to ne može ustanoviti, a javlja se samo da bi naštetio, a ne pomogao.
''

Za Taliju pitanje ako može?(ako dobijem odgovor znači da može pitanje)
Čiji glas ,,vara'' Boga predstavljajući se kao glas Aveljev pošto je Avelj mrtav?

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 17:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A+X je napisao:
Ko su duhovi koji se javljaju na poziv vračara i pozivača duhova? To su ili obične prevare ili zli anđeli (demoni) koji su uzeli izgled nekog pokojnika i tako obmanjuju ljude.

Demoni ili đavo, kako voliš. Oni ne uzimaju oblik, nego se javljaju u ovom slučaju vračari "u viđenju". Pa i danas mnogi praktikuju okultno, dozivanje duhova preko medija i sl.

Citiraj:
U pustinji kušanja Sotona je prišao Hristu u obliku svetlog anđela.

Isus je iskušavan 40 dana, što u pustinji, što na vrhu bogomolje.
Isus zna da je đavo đavo.
Đavo mu nudi svu slavu ovoga svijeta (zemaljskog), na šta Isus ne pristaje.
Drugi put ga iskušava kada mu kaže da skoči sa vrha bogomolje, pa ako Bog postoji on će ga spasiti.
Isus ni na to ne pristaje, navodeći da ne treba iskušavati Boga.

Citiraj:
Ko je zapravo, “Samuilo” koji se javlja na poziv vračare? Da li je to zaista duša pokojnog Samuila, kako to tvrde pristalice verovanja u urođenu besmrtnost duše i u svesni nastavak života duše posle smrti tela? Šta možemo zaključiti iz podrobnije analize samog teksta? Kada se nakon vračanja ženi prikazao materijalizovani duh koji joj se predstavio kao Samuilo, ona se veoma uplašila jer je postala svesna ko je njen prerušeni gost.
Prvo što zaključujemo iz ovog teksta je da žena nije videla Samuila. Ona je samo pretpostavljala da vidi Samuila.

Vračara razgovara "u viđenju". Naravno da nije dozvan Samuilo, nego demon.
Jer u viđenju izlazi iz zemlje, a samim tim pokazuje "rang" dozvanoga. Takođe, nigdje ne kaže "ja sam Samuilo". I Samuilo se ne bi ni odazvao vračari protiv kojih je bio za života.

Citiraj:
Не. Библијски текст изричито каже да је жена видела Самуила (“A kad žena vide Samuila, povika iza glasa...)
Ако жена не зна кога је видела, ако према тој појави и ми треба да будемо опрезни због могућности ''помпе диаболи'', али зашто би и наратор говорио (писао) тако да нас држи у незнању и да нам ствара забуне?

Vidjela je ono što joj je predočio demon.

Citiraj:
Onda bi morao sići dole, a ne izaći iz zemlje gore. Napustiti raj ili nebo mogao bi samo uz Božje dopuštenje. Zar bi Bog, koji je izdao tako stroge zabrane protiv vračanja, uslišio vračarin zahtev i dopustio Samuilu da se pojavi na zemlji kao odziv na vračanje? Izvesno je da ne bi! Gde se nalazi prorok Samuilo posle svoje smrti? On se ne nalazi ni kao neumrla duša u raju ni kao neki svesni duh ili senka u hadu, tj. u nekom podzemnom odeljenju, kako su to verovali stari Grci i drugi narodi, pa i neki Jevreji. Samuilo se nalazi u grobu, a grob je mesto tišine, mraka i neaktivnosti. “Živi znaju da će umreti, a mrtvi ne znaju ništa”, kaže Božja reč (Propovednik 9,5). U grobu nema ni rada ni mišljenja (Psalam 146,4; 6,5). Mrtvi počivaju u besvesnom snu. Između smrti i vaskrsenja nema svesnog života. (???)

Što dokazuje da se Samuilo nikako nije mogao javiti vračari.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 17:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Talija kaže:
,,Prelijepo obrazloženje!
''

Za Taliju pitanje ako može?(ako dobijem odgovor znači da može pitanje)
Čiji glas ,,vara'' Boga predstavljajući se kao glas Aveljev pošto je Avelj mrtav?

Navedi mi konkretno, po brojevima, da ne lutam.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 17:54 
Početnik
Početnik

Talija, изгледа да ниси запазила. Текст писан писаним словима, латиницом, није мој него mastermindov.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 18:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A+X je napisao:
Talija, изгледа да ниси запазила. Текст писан писаним словима, латиницом, није мој него mastermindov.

Znam. Ti pišeš ćirilicom. Samo sam ono što je za mene očito odvajala. Odvojene cjeline koje je pisao Mastermind su mi djelovale kao odgovori na tvoja pitanja, s tim što sam ja dodala po rečenicu koja i nije toliko bitna jer je istovjetna sa citiranim tekstom.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 18:22 
Početnik
Početnik

Добро.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 21:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Brate molio bih te da pišeš latinicom ako je moguće! bar što se tiče mojih postova!

A+X je napisao:
Ово није тачно. Лепо пише ''ђаво''. Уосталом, ђаво ту не покушава да превари Христа својим изгледом, јер му је то немогуће. Ђаво на гори кушања првенствено покушава да оправда своје идеје, своја безакона схватања.

kakvo pravdanje ideja brate! Sotona Isusu nudi sve samo da mu se pokloni, jer na taj način bi se Tvorac poklonio stvorenju, ali naravno to je nemoguće! mi ovde jasno vidimo Božju poruku kome stvorenje treba da se klanjaju! nažalost danas rijetko tko odbija sotoninu ponudu, a to su ovozemaljska bogatstva koja baštine raspadljivost i drugu smrt! A odgovor u kakvom je obličju Sotona došao pred Isusa i u kakvom se obličju danas nama nudi leži u ovoj Isusovoj rečenici..."Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi.

Ostale stvari su objašnjene i jasne!

Živio brate....

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 21:28 
Veteran
Veteran

Talija:
,,Navedi mi konkretno, po brojevima, da ne lutam.''

I Mojsijeva 4. 10 Mislio sam da bar za te reči ne treba broj.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 21:31 
Veteran
Veteran

Brat Mastermind je stvarno mnogo truda uložio i verujem da je na korist napisani tekst.
Rekoh da ga neću pitati i onda neću...

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 21:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Talija:
,,Navedi mi konkretno, po brojevima, da ne lutam.''

I Mojsijeva 4. 10 Mislio sam da bar za te reči ne treba broj.

Toliko ti je vremena trebalo da nađeš a čudiš se meni što ne znam poglavlje i broj.
Pa nemam ja i Stari i Novi Zavjet u glavi.

I Mojsijeva 4:10
"A Bog reče: Šta učini! Glas krvi brata tvoga viče sa zemlje meni."

I šta ja ovdje treba da odgovorim? :oops:

Pa nije valjda da ti treba objašnjenje za ovo?

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 21:55 
Početnik
Početnik

Pa evo ovako, za masterminda:
Adamu je ponuđen uslovni život, odnosno da može da bira između drveta života i drveta znanja koje vodi u smrt. A da li je izbor smrti ujedno i gubljenje slobode? Odnosno, da li je igde Bog rekao da će čoveku uskratiti slobodu izbora?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 101 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]