banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Maj 2025, 05:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Mar 2009, 03:43 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Mar 2007, 17:58
Свети Теофилакт Охридски:
"Овде учи ученике да не траже да сазнају оно што надилази људско знање. Када каже "ни анђели", упозорава их да сада не траже познање онога што ни анђели не знају, док их речима: "до Отац Мој сам", одвраћа и од онога што је више од тога. Да је рекао: "Знам, али не желим да вам кажем", били би ожалошћени, као да их је презрео. Али, сада када каже: "Чак ни Син не зна, него само Мој Отац", одвраћа их од даљих питања. Често се дешава да очеви нешто држе у рукама и када им то деца затраже они им не дају говорећи: "Немамо оно што тражите" и тада деца престану да плачу. Тако чини и Господ желећи да успокоји апостоле који су хтели да сазнају о дану и часу Његовог доласка, па им каже: "Чак ни ја не знам, до Отац Мој сам." Да Он сам добро зна за тај дан и час, сасвим је јасно, јер све што има Отац, има и Син. Пошто Отац зна за тај дан, то сигурно зна и Син. Ово се још јасније види из следећег: Како је могуће да Син не зна за дан Свог другог доласка када Му је познато оно што претходи томе дану (то јест знаци о којим је управо говорио)? Онај који другог уводи у предворје сигурно добро зна где су врата. Али, ова врата (знања) нама Христос није отворио због нашег добра, јер нам није на корист да знамо када ће доћи крај света, како се не бисмо оленили. Неизвесност тога часа чини нас бодријим."

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 08:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
Varnava je napisao:
mastermind je napisao:
brate Barnaba!

Mogao bih se složiti s tobom da je kroz povijest Bog djelovao kroz mnoge ljude i na taj način širio istinu i spasenje ljudima, ali ja ipak smatram da niti jedan čovjek na zemlji nije dostojan da proglašava nekoga svetim! Bog je jedini istiniti i pravedni sudac koji savršeno poznaje naša srca! Molitve koje ljudi upućuju zagovornicima nemaju nikakvu svrhu jer su ti ljudi u stanju isčekivanja drugog Kristovog doalska kada će pravednici uskrsnuti na život vječni, a ostali biti podvrgnuti sudu! mi jedino možemo biti sigurni za jednoga i jedinoga zagovornika koji je uskrsnuo od mrtvih i za kojega jasno piše da neće ugledati truleži (neće istrunuti), a to je Isus Krist! iz svojega osobnog iskustva znam da većina ljudi koji ni mrvicu ne mare za Boga i njegove zapovijedi svjetkuju gotovo sve svetačke blagdane i bitno je samo napraviti dobru klopu i da se ima šta za pit!

И у Светом Писму се помињу светитељи. Погледај нпр. Откр. 5.8;8.3-4. Људско тело је смртно и одлази у земљу након смрти: "Јер си земља и у земљу ћеш се вратити", а душа је бесмртна и након смрти према делима одлази у рај или пакао:"а дух иде Богу (на суд) Који га је дао". Душе спасених блаженствују у рају, а душе светитеља уживају нарочито блаженство због свог светог живота на земљи, блиски су Богу и заступају се за нас пред Њим. Чак и тела многих светитеља разликују се од тела обичних људи након смрти. Бог је својом силом сачувао многе светитељске нетљене, благоухаоне, исцељујуће мошти. Такође, није само Господ Исус Христос васкрсао и вазнео се на Небо. Силом Божијом васкрсла је и вазнела се на Небо и Пресвета Богородица и свети апостол и јеванђељист Јован Богослов. Било је и других васкрсења која је чинио Господ: васкрсење Лазара, кћи Јаирове,сина Наинске удовице или пак васкрсења која су чинили у Старом Завету пророци Илија и Јелисеј, али та васкрсења су била само привремена и сви ти васкрсли људи касније су поново умрли, душе су им у рају, а тела чекају свеопште васкрсење мртвих. Једино су Господ, Мајка Божија и љубљени ученик Христов Јован Богослов трајно васкрсли. Постоје и два човека који смрти још нису окусили, а живи су са телом вазнети на небо: старозаветни свети пророци Илија и Енох. Њих ће Антихрист убити када буду дошли на земљу да проповедају против њега и примања његовог проклетог жига, и после три дана они ће васкрснути и вазнети се на небо када ће многи људи прославити Бога за то чудо.
Тачно је да многи људи само формално славе свете празнике, све се своди на јело и пиће, а живот им је богопротиван. То је хула на Бога и светитеље. Али, како каже апостол Павле: "еда ли ће неверство укинути веру". По обећању Господњем,до краја света и века ће остати они који правилно верују и живе по Богу: "Не бојте се. Ево Ја сам са вама у све дане до свршетка века и света", "Сазидаћу Цркву Своју, ни врата пакла неће је надвладати".

U ovom citatu iz otkrivenja se govori o molitvama svetih! ja mislim da je svetac svatko onaj tko vrši volju Božju! znači to su ljudi koji žive po Božjim zapovjedima i mole se Bogu! priča o besmrtnosti duše nije biblijski utemljena! biblija upravo govori da je duša smrtna, ali mi možemo svojim životom zadobiti besmrtnost! vidim da dosta miješaš pojmove duh, duša i tjelo i da ti oni nisu baš jasni! ovo što pričaš o stanju mrtvih nikako se ne poklapa s onim što Biblija uči! otvorit ću ubrzo jednu temu gdje će biti više riječi o stanju mrtvih i gdje će ti biti jasnije zašto molitve upućene "zagovornicima" nema nikakvo značenje i da se treba moliti samo Bogu!

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 12:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Varnava je rekao:
,,...Да, велики је грех пред Богом не целивати иконе,крст,мошти итд. Онај ко не признаје светитеље Божије, тај не признаје ни Бога самога. Јер ко не поштује слуге господареве не поштује ни самог господара. Бог је у Својој Цркви и установио целивање икона и моштију да би се на тај начин одавало поштовање светитељима који су својим животом Богу служили и нама пример и углед постали, те да би се тако и кроз поштовање светитеља људи приближили Богу.''

Brate moj dragi, svi zapisi su prvo bili predanja dok ne behu zapisani ali zašto oni što odlučivaše o validnosti tekstova koja će biti kanonska ne ubaciše i priču o vaskrsenju Marijinom već i dalje kruži kao usmeno predanje valjda danas ima i pismenih?

Nigde u apokrifima ni u Bibliji ne piše da je GREH ne ljubiti ikone niti kakav predmet već baš suprotno piše.
Ko ne priznaje sluge Božije ne priznaje ni Boga AMIN, ali kako treba da priznaje slugu kao brata ili kao Boga?
Brate moj ti mene vidiš osuđenog i spaljenog zato što se ne slažem sa tvojim razmišljanjem a meni je mnogo važnije da li se moj um i delo slažu sa Božijom rečju.
Čak ni nad satanom ne izreče sud već reče da bude UKOREN a ti brate moj izričeš reči koje nije slobodno nikome od ljudi reći već samo SUDIJI sve zemlje.
Blago onom ko zauzdava jezika svojega.
Kad sam rekao da ti želim mir i svako dobro onda je to tako a kad mislim da grešiš onda tako i kažem a kad vidim da sam pogrešio onda priznam pred svima i izvinim se.
Zašto ne veruješ bratu čije reči čitaš a kako veruješ Bogu čije reči drugi zapisaše?

Molim te nađi i napiši (citiraj) tekst gde se potvrđuju tvoje reči o osudi svih što ne celivaju ikone itd.A moja malenkost će se potruditi da nađe pokoji deo gde se govori suprotno.
Da iz tog vidimo ko od nas greši ako ja grešim odmah idem na kolena i u Pravoslavnu crkvu.
OBEĆAVAM PRED SVIMA!!!

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 14:20 
Pripravnik
Pripravnik

mastermind je napisao:
U ovom citatu iz otkrivenja se govori o molitvama svetih! ja mislim da je svetac svatko onaj tko vrši volju Božju! znači to su ljudi koji žive po Božjim zapovjedima i mole se Bogu! priča o besmrtnosti duše nije biblijski utemljena! biblija upravo govori da je duša smrtna, ali mi možemo svojim životom zadobiti besmrtnost! vidim da dosta miješaš pojmove duh, duša i tjelo i da ti oni nisu baš jasni! ovo što pričaš o stanju mrtvih nikako se ne poklapa s onim što Biblija uči! otvorit ću ubrzo jednu temu gdje će biti više riječi o stanju mrtvih i gdje će ti biti jasnije zašto molitve upućene "zagovornicima" nema nikakvo značenje i da se treba moliti samo Bogu!

Одговор је на теми коју си отворио.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 15:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Varnava je napisao:
Све потпуно погрешно разумеш зато што следиш свој пали плотски разум којим тумачиш Свето Писмо.

Platonski kazes....dobro, ako je tako.

Varnava je napisao:
Рецимо кажеш да Исус није равноправан Оцу по знању, јер кажеш да нико не зна за час Доласка осим Оца.

Znanjem Apsolutnog Boga mora da bude obuhvaceno sve, od pocetka do kraja, ali Isus sam rece da nema znanje o kraju odnosno o Casu Onom.

"Sto se tice onog dana i casa, o tome niko nista ne zna,ni andjeli na nebu, ni Sin, vec jedino Otac." (Marko 13:32)
Iz gornji Isusovih rijeci se ne vidi da on "krije znanje od ucenika o Onom Casu" nego to znanje jasno demantuje, jasno ucenicima govori da on to znanje ne posjeduje.

Varnava je napisao:
"Овде учи ученике да не траже да сазнају оно што надилази људско знање. Када каже "ни анђели", упозорава их да сада не траже познање онога што ни анђели не знају, док их речима: "до Отац Мој сам", одвраћа и од онога што је више од тога. Да је рекао: "Знам, али не желим да вам кажем", били би ожалошћени, као да их је презрео. Али, сада када каже: "Чак ни Син не зна, него само Мој Отац", одвраћа их од даљих питања.Често се дешава да очеви нешто држе у рукама и када им то деца затраже они им не дају говорећи: "Немамо оно што тражите" и тада деца престану да плачу

Dakle kazes da znanje o tom casu prevazilazi ljudsko znanje, ali ako prevazilazi ljudsko znanje onda bi bar andjeli trebali znati, medjutim prelazimo i tu instancu jer ni oni ne znaju, ali zna samo Jedan Bog.

Ovdje sto govoris na primjeru oceva i sinova, dakle da ocevi posjeduju nesto ali ne zele dati djeci i odgovarajuci im kazu " Nemamo ono sto trazite"......to je brate laz, cista i prljava.

Kako....????

Znaci ocevi imaju nesto ali ne zele dati djeci - Isus je imao ( to znanje o tom casu ) ali ne zeli dati ucenicima.
Ocevi imajuci to u rukama kazu "Mi nemamo ono sto trazite" ----je laganje djeci a Isus za svog zivota nikad niti u jednoj prilici ili neprilici nije slagao cak ni kad se borio za svoj goli zivot pred Pilatom ili hordama jevreja uvjek je govorio ISTINU.

D li tebi izgleda isto izjava "Mi nemamo ono sto trazite" i izjava Isusa " o tome niko nista ne zna (niko = podrazumijeva kopletan ljudski rod ) ni andjeli ( podrazumijeva stanovnike nebesa i zemlje ) ni Sin ( podrazumijeva onog koji je poslan) vec jedino Otac ( podrazumijeva Apsolutno znanje samo Jednog Boga).

Poenta je brate da je primjer svetog Teofilata Ohridskog nema veze s izjavom oceva u pedagogija koji koriste LAZ "Mi nemamo" da bi odvratili djecu od pitanja s izjavom Isusa koji NIKAD NIJE SLAGAO.

Da je koristio tu formulaciju da ih sprijeci od daljnjih pitanja primjerenije bi bilo izbjeci odgovor nego slagati. Jer postoje slucajevi kad je Isus izbjegavao dati odgovore ali nije NIKAD LAGAO, npr kad kaze : "Imam vam mnogo toga za kazati, ali to sad ne mozete ponijeti"- je izbjegavanje odgovora ali nije nikako LAZ, a formulacija "ni Sin" (kad se govori o Onom casu) i tvoja interpetacija podrazumijeva da je Isus znao ali im je slagao.

A On Ne Laze.

Varnava je napisao:
Ово се још јасније види из следећег: Како је могуће да Син не зна за дан Свог другог доласка када Му је познато оно што претходи томе дану (то јест знаци о којим је управо говорио)? Онај који другог уводи у предворје сигурно добро зна где су врата. Али, ова врата (знања) нама Христос није отворио због нашег добра, јер нам није на корист да знамо када ће доћи крај света, како се не бисмо оленили. Неизвесност тога часа чини нас бодријим."

Isus ne zna dan svog drugog dolaska, ono sto ti ovdje ne razlikujes jesu predznaci Sudnjeg Dana i tacan datum sudnjeg dana ( da ne cjepidlacimo dovljno je da je rekao godinu, ili bar stoljece ili za koliko stoljeca, ili miliona godina, bar priblizno ).
Medjutim Isus ne govori ni o pribliznom datumu i to je ispravno jer o tome ne govori niti ijedan poslanik, jer svi poslanici kad govore o tom casu govore samo o predznacima koji ce se desiti tik pred Sudnji Dan. Cak ni ti predznaci nisu vremenski ograniceni koliko ce trajati izuzev njih svega 2-3 (za koje znam).

Vrata i predvorje su mjesto dakle jedna dimenzija- ali ucenici Isusa pitaju o onoj drugoj dimenziji a to je vremenska, mislim da ovdje opet brkas pojmove, jer ucenici ne pitaju GDJE CE SE DESITI SUDNJI DAN nego KAD.
Gdje i Kad su dvije razlicite stvari. Govoreci o predsoblju i vratima kao primjeru mi imamo mjesto ali to nije pitanje, pitanje je vrijeme, puno ima predznaka sudnjeg dana koji govore o mjestima, npr. Babilon je mjesto, ali kad nije definirano.

Nekima bi bilo od koristi da znaju dan Sudnji , vecini vjernika bi bilo korist, jer bi sigurno svoj zivot proveli u molitvi i ljubavi, ali to znanje nikom nije dato...i kao takvo Sudnji dan moze nastupiti ovog momenta (smrt pojedinca) i tu je sudnji dan za tog covjeka.

Ali niti se zna vrijeme smrti niti vrijeme Sudnjeg Dana....

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 15:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Da, to je lijepo opisano u priči o uljanim lampama i stražarenju.

Po Mateju

25.1. Tada će biti carstvo nebesko kao deset djevojaka koje uzeše žiške svoje i izađoše na susret ženiku.
2. Pet od njih bijahu mudre a pet glupe.
3. I glupe uzevši žiške svoje ne uzeše sa sobom ulja.
4. A mudre uzeše ulje u sudovima sa žišcima svojima.
5. A budući da ženik odocni, zadrijemaše sve, i pospaše.
6. A u ponoć stade vika: eto ženika gdje ide, izlazite mu na susret
7. Tada ustaše sve djevojke i ukrasiše žiške svoje.
8. A glupe rekoše mudrima: dajte nam ulja svojega, jer naši žišci hoće da se ugase.
9. A mudre odgovoriše govoreći: da ne bi nedostajalo i nama i vama, bolje je idite k trgovcima i kupite sebi.
10. A kad one otiđoše da kupe, dode ženik, i gotove odoše s njim na svadbu, i zatvoriše se vrata.
11. A poslije dođoše i one druge djevojke govoreći: gospodaru! gospodaru! Otvori nam.
12. A on odgovarajući reče im: zaista vam kažem, ne poznajem vas.
13. Stražarite dakle, jer ne znate ni dana ni časa u koji će Sin čovječji doći.

Ili

42. Stražarite dakle, jer ne znate u koji će čas doći Gospod vaš.
43. Ali ovo znajte, kad bi znao domaćin u koje će vrijeme doći lupež, čuvao bi i ne bi dao potkopati kuće svoje.
44. Zato i vi budite gotovi; jer u koji čas ne mislite, doći će Sin čovječji.

Ovdje Isus govori o svom ponovnom dolasku. Što zna Bog, zna i Isus, kao što je znao i svrhu svoga zemaljskog rođenja, kao i način na koji treba da otkupi grijehe. Isus kao Sin čovječji ne govori o tome, a zašto ne govori? Pa ovdje je sve rečeno "kad bi znao domaćin u koje će vrijeme doći lupež, čuvao bi i ne bi dao potkopati kuće svoje", što znači vjeruj i čekaj, budi pripravan, a ne da se spremaš kad budeš znao.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 17:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Kao sto rekoh predznaci su tu..i to je u redu ali sto se tice onog dana i onog casa to ne zna niko, ni andjeli na nebu ni Sin covjeciji....

I dalje ostaje nesalomljiva "ni Sin, ni andjeli"....

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 18:06 
Veteran
Veteran

Moj brat Oficir prelazi u Nesalomive nije li to zbog Eliot Nesa?
Nebih ovde odgovarao prepustam bratu Varnavi da pravoverno potvrdi istinu a mi ćemo o tome zajedno sa bratom Ahmedom polako pročitati odgovor.
Sretno.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 18:25 
Pripravnik
Pripravnik

Oficir s ruzom je napisao:
Varnava je napisao:
Све потпуно погрешно разумеш зато што следиш свој пали плотски разум којим тумачиш Свето Писмо.

Platonski kazes....dobro, ako je tako..

Не платонски него плотски што значи телесни.

Што се тиче твоје опаске да по тумачењу светог Теофилакта Охридског испада да је Господ Исус слагао, одговор је следећи. Христос каже да "о томе нико не зна, ни Син до Отац". А на другом месту апостол Тома Исусу каже: "Господ мој и Бог мој". И на много места у Писму се каже да је Исус Бог. А ако је Бог то значи да је свезнајући, па према томе и да зна час Свога доласка. Ти си малопре написао да Исус не зна кад ће опет доћи. Има ли шта бесмисленије од тога? Доћи ће, али не зна кад. Бог не зна када ће да дође?! То што Он,буквално гледајући, није апостолима рекао истину не значи да је нешто лоше урадио већ је заиста поступио педагошки. Има много ситуација када треба прећутати истину, а рећи је у неком другом тренутку или је пак никад и не рећи. Рецимо када непријатељски војници упадну у кућу и од присутне жене и деце захтева да кажу где им је супруг и отац.Наравно да ће они тада слагати и рећи: "Не знамо", јер не желе да војници нашкоде њиховом супругу и оцу. Или нпр. кад неком саопштавамо неку тужну вест, а видимо да то саговорник неће добро поднети онда нећемо одмах рећи истину, нешто ћемо у тренутку измислити, и изабрати неки каснији тренутак када ћемо рећи истину. Исто важи и за неку радосну вест, али која може довести до великог узбуђења које може нашкодити и здрављу итд. Слично је и Господ поступио. Господња је воља како ће нешто некоме саопштити да ли речима: "Имам вам још доста казати,ал` не можете још носити" или речима "Нико не зна, ни Син до Отац", али чињеница је да је Он ово друго рекао и да то буквално посматрајући није истина, јер на другим местима у Писму Он исти каже да је Бог а то значи да све зна. Видимо такође да је добро што је овако рекао апостолима и да њима и није од користи да знају тачан Дан Његовог Другог Доласка већ само знаке Доласка о којима им је непосредно причао и да је то што је рекао сасвим морално и оправдано. Као што је било морално што су Исусови ученици тргали класје у суботу или што је Господ лечио у суботу или пак што је цар и псалмопевац Давид, кад је ушао у храм Божији,будући гладан, узео и појео постављене хлебове које су само свештеници смели јести, а што све Господ Исус оправдава у Јеванђељу.А што некима на први поглед делује неморално. А има ли нешто у чему Господ греши? Наравно да нема. Али, ако посматрамо дубље можемо да кажемо да Исус то заиста не зна, али по својој људској природи коју је примио од Деве Марије, а не као Бог. Дакле, као човек не зна, а као Бог зна. Као што Христос на једном месту каже: "Отац мој већи је од Мене" мислећи при том на своју људску природу која је заиста нижа од божанске, а не на Себе као Бога, као Сина Божијег у свему равноправног са Оцем и Духом Светим што на другим местима у Писму Господ Исус Христос говори. Нпр. "Све је Моје Твоје Оче и Твоје Моје", "Ко виде Сина виде Оца" (јер им је Божанска суштина и енергија заједничка, а само Личности различите),"Ја сам у Оцу и Отац у Мени" итд.Такође, апостоли су након Христовог Васкрсења и након Педесетнице врло добро разумели свога Господа зашто им је тако говорио пре Распећа. Тада су почели у духу да разумеју тајне Царства Божијег и врло им је постало јасно оно што им је Господ говорио.
Зато и казах да је потребно све дубље посматрати и у једном ширем контексту. Не могу се речи Светога Писма изоловано посматрати. Писмо се тумачи као целина, а не у фрагментима. Надам се да ти је ово сада јасно.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 18:49 
Veteran
Veteran

Varnava reče:
,, То што Он,буквално гледајући, није апостолима рекао истину не значи да је нешто лоше урадио већ је заиста поступио педагошки. Има много ситуација када треба прећутати истину, а рећи је у неком другом тренутку или је пак никад и не рећи.''

UH! brate! meni je veoma žao zbog ovih reči jer Oficir pravednije govori o Bogu nego mi neki.
BOG NE LAŽE!!!
Ako neznamo odgovor na neko pitanje bolje je da to priznamo nago da kažemo da je bog laža a mi ispravni jer mi nemožemo pogrešiti UH! UH.

Evo pokušaću uz Božiju pomoć reći nekoliko reči Oficiru u vezi znanja o danu i času ali i o onome da nezna niko Oca do Sin i ako će kome kazati a i kazao je.

Setimo se da Isus često pominje kako On ništa ne govori sam od sebe već ono što čuje od OCA ono govori.Seti se reči koje je izgovorio ,,JA sam'' i popada narod zašto pre toga niko nije pao?
Pokušaj u tom pravcu razmišljati a opširno ćemo nastaviti sa Ahmedom kad do tog dođemo tamo Obavezno me podseti na ovu problematiku jer si u pravu BOG ne laže Amin.

[/b]

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 19:22 
Pripravnik
Pripravnik

Ја сам јасно рекао да буквално гледајући Бог није рекао истину, јер на једном месту каже једно, а на другом другачије.А онда сам дао и тумачење и објаснио да се не може Писмо тумачити површно и буквално како то чини Официр и многи други него све дубље треба посматрати. Дакле, то испада по Официровом буквалном схватању, а не по мом. Навео сам примере кад се каже да је Господ Исус исцељивао људе у суботу, па по буквалној законској правди фарисеји га оптужише да је прекршио 4. Божију заповест. Оптужише Законодавца да је прекршио Свој Закон! Тако и по буквалном официровом схватању испада да Бог није рекао истину. Такође, јасно рекох:"А има ли нешто у чему Господ греши? Наравно да нема". Итд. Дакле, нигде не рекох да је Бог лажа.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 19:57 
Pripravnik
Pripravnik

lavić je napisao:
Molim te nađi i napiši (citiraj) tekst gde se potvrđuju tvoje reči o osudi svih što ne celivaju ikone itd.A moja malenkost će se potruditi da nađe pokoji deo gde se govori suprotno.
Da iz tog vidimo ko od nas greši ako ja grešim odmah idem na kolena i u Pravoslavnu crkvu.
OBEĆAVAM PRED SVIMA!!!

ОРОС ВЕРЕ СЕДМОГ ВАСЕЉЕНСКОГ САБОРА У НИКЕЈИ (787 г.)
Свети и велики Васељенски сабор, по благодати Божијој, и одлуком побожних и христољубивих царева наших Константина и Ирине, мајке његове, сабран по други пут у сјајној митрополији Никејаца у области Витиније, у светој Божијој цркви званој Софија, следећи предање Католичанске (= Саборне) Цркве, одреди следеће:

Христос Бог наш, који нам je даровао светлост Свога познања и избавио нас из таме идолопоклоничког безумља, заручио je своју Свету саборну Цркву, "која нема мрља ни боре" (Еф. 5,27), и обаћао joj да ће бити чувана, и својим светим ученицима потврђивао je то говорећи: "Ja сам с вама у све дане до свршетка века" (Мт. 28,28). Ово обећање дао je не само њима, него и нама који смо преко њих поверовали у Име Његово.

Неки пак неразумно одбацивши тај дар, будући подстакнути од непријатеља обмањивача, одступили су од здравог смисла и супротстављајући се предању Католичанске Цркве, промашили су смисао Истине и, као што вели реч из Прича, "залуташе са стаза сопствене њиве и у руке сабраше неплодност" (Приче 9,12). Јер, усудише се да клеветају боголепни украс свештених посвета (αναθημάτων = дарова и украса у храму), називајући себе свештеницима а не будући то. О њима Бог кроз пророштво говори: "Многи пастири упропастише виноград мој, наслеђе моје упрљаше" (Јерем. 12,10). Јер пошавши за људима несвештеним, који само своју памет слушају, они оптужише заручену Христу Богу Свету Цркву Његову, и не направише разлику између светога и оскрнављенога, те икону Господњу и Његових Светитеља назваше сличном дрвеним киповима сатанских идола.

Зато Господ Бог, не подносећи да гледа своје верне слуге упропашћиване таквом заразом, благовољењем Својим сазвао je нас, началнике свештенства из свих крајева, благодарећи божанственој ревности и сагласју највернијих царева наших Константина и Ирине, да би (тако) божанско предање Саборне Цркве заједничком (нашом) одлуком поново добило своју важност. Ми, зато, са сваком тачношћу испитавши и размотривши и следујући за циљем Истине, ништа не одузимамо, нити ишта додајемо, него све оно што je Саборне (= Кашоличанске) Цркве неумањено очувавамо.

И следујући Светих шест Васељенских сабора... (даље следи њихово набрајање и интегрални текст Никеоцариградског Символа вере - А. /.).

И сажето говорећи: Ми се држимо неизменљиво свих црквених нама завештаних писаних и неписаних предања, од којих је једно и изображавање иконичког живописа. Јер je сагласно историји јеванђелске проповеди, ради потврђивања истинитог и непривидног очовечења Бога Логоса, и служи једнакој користи, пошто ствари које једна на другу указују очигледно имају и узајамне пројаве.

Пошто je то све тако, ми идући царским путем и следујући богонадахнутом учењу Светих Отаца наших и предању Саборне Цркве - јер знамо да je то предање Духа Светога који обитава у њој - одређујемо са сваком пажњом и тачношћу:

Да се паралелно са знаком Часног и Животворног Крста постављају часне и свете иконе - које су одговарајуће урађене од боја и мозаика и другог материјала - у светим Божијим црквама, на свештеним сасудима и одеждама, на зидовима и даскама, у кућама и по путевима; (и то): икону Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, и Пречисте Владичице наше Свете Богородице, и Чесних Анђела, и свих Светих и Преподобних људи. Јер уколико се ове стално посматрају у ликовним изображењима, утолико се и они који их гледају покрећу ка жељењу и подражавању самих оригинала. И да се овима одаје целивање и почасно поклоњење (ασπασμον και τιμητικήν προσκύνησιν), али не и истинско служење (λατρείαν) по вери нашој, које приличи само Божанској Природи, него да као што знаку Часног и Животворног Крста и Светим Јеванђељима и осталим свештеним посветама (αναθήμασι), тако и у част ових чинимо принос кађења и светлости, као што je то био побожан обичај и у древних (хришћана). Јер, част која се одаје икони (= лику), прелази на Оригинал (= прволик),[30] и ко се поклања икони, поклања се личности онога који je на њој насликан.

Јер тако се утврђује наука Светих Отаца наших, то јест предање Саборне Цркве, која je с краја на крај земље примила Јеванђеље. Тако следујемо за Павлом, који je Христом говорио, и за свим апостолским божанским скупом и за отачком светињом, држећи се предања која смо примили. Тако ћемо пророчки певати Цркви победничке песме: "Радуј се веома, кћери Сионска! Проповедај, кћери Јерусалимска! Ликуј и весели се свим срцем својим, јер уклони Господ од тебе све неправде противника твојих; избављена си из руку непријатеља твојих! Господ Цар је усред тебе, више нећеш видети зла, и мир ће бити на теби у вечна времена" (Софон. 3,14; Варух 3,13).

Оне пак који се дрзну да другачије мисле или уче, или сходно поганим јеретицима да одбацују црквена предања и измишљају неку новотарију; или одбацују нешто од онога што je Цркви предато: Јеванђеље или знак Часног Крста или живописање икона или свете мошти Мученика; или подло и злобно измишљају да би порекли нешто од узакоњених предања Саборне Цркве; или још да се као профаним служе свештеним сасудима или часним манастирима - (за такве), ако су епископи или клирици, наређујемо да се свргну, а ако су монаси или лаици да се одлуче од причешћа.

(...) Тада сви у глас повикаше: Тако верујемо, тако сви мислимо, тако смо сви сагласно потписали. То je вера Апостола. То je вера Отаца. То je вера Православних. Та вера васељењу утврди! (Превод са грчког, из Mansi, Colectio Сопciliorum, I. 13, 373-380).

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 20:14 
Pripravnik
Pripravnik

lavić je napisao:
Brate moj ti mene vidiš osuđenog i spaljenog zato što se ne slažem sa tvojim razmišljanjem a meni je mnogo važnije da li se moj um i delo slažu sa Božijom rečju.

О томе све време и говорим. О следовању или одступању од Божије речи. Није битно да ли се неко слаже са мном или не већ са речју Божијом. Ја само сведочим реч Божију коју следим.
lavić je napisao:
Čak ni nad satanom ne izreče sud već reče da bude UKOREN a ti brate moj izričeš reči koje nije slobodno nikome od ljudi reći već samo SUDIJI sve zemlje.
Blago onom ko zauzdava jezika svojega.

То је место у Писму где се каже да Архангел Михаило не смијаше проклета суда да изговори већ рече Сатани с којим се препираше око тела Мојсијевог: "Господ да ти запријети". Али, на другом месту апостол каже: "Не знате ли да ћемо ангелима (палим) судити". И овде се види да не треба само неке цитате користити већ све међусобно повезати. Дакле, није тачно да те речи "nije slobodno nikome od ljudi reći već samo SUDIJI sve zemlje", јер видимо да те речи апостоли изрекоше. А ја лично не изричем суд већ само расуђујем што је такође заповест Божија: "Испитујте духове који су од Бога" да не бисмо са јеретицима и секташима наследили вечни погибао итд. О томе сам ти већ раније детаљно одговорио.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 21:40 
Veteran
Veteran

Varnava je napisao:
,, И да се овима одаје целивање и почасно поклоњење (ασπασμον και τιμητικήν προσκύνησιν), али не и истинско служење (λατρείαν) по вери нашој, које приличи само Божанској Природи, него да као што знаку Часног и Животворног Крста и Светим Јеванђељима и осталим свештеним посветама (αναθήμασι), тако и у част ових чинимо принос кађења и светлости, као што je то био побожан обичај и у древних (хришћана). Јер, част која се одаје икони (= лику), прелази на Оригинал (= прволик),[30] и ко се поклања икони, поклања се личности онога који je на њој насликан.''

Taj sabor je brate bio u 8-om veku a šta na apostolskom saboru rekoše učenici Isusovi.
Ima li tamo takvih stvari? Gore se navodi da je to bio običaj i drevnih hrišćana (misli se na sveštene posvete) a o tome apostoli ništa ne rekoše.
Ikona se pominje u 13 glavi Otk. kao zlo a gde je opis prave ikone kojoj se sme klanjati?
Da li je sinagoga ili Jerusalemski hram imali ikone?

Nekad su vikali ,,mi smo deca Avraamova'' a danas ,,mi smo pravoslavni'' a ja pitam kako ćemo poznati Bože moj ko je veran? ,,O da li ću naći vere''
Odgovor je po RODOVIMA (dobrim delima i ljubavi)
A šta su dobra dela piše u 25 glavi po Mateju a o ljubavi piše na mnogo mesta ali je važno znati da i neprijatelje treba da ljubimo a ko to čini . . .nismo li mi ..sektaši.

Svi vi u crkvama i van njih ste moja braća, ako vas sve Bog ljubi ko sam ja da vas odbacujem?

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 23:16 
Pripravnik
Pripravnik

lavić je napisao:
Varnava je napisao:
,, И да се овима одаје целивање и почасно поклоњење (ασπασμον και τιμητικήν προσκύνησιν), али не и истинско служење (λατρείαν) по вери нашој, које приличи само Божанској Природи, него да као што знаку Часног и Животворног Крста и Светим Јеванђељима и осталим свештеним посветама (αναθήμασι), тако и у част ових чинимо принос кађења и светлости, као што je то био побожан обичај и у древних (хришћана). Јер, част која се одаје икони (= лику), прелази на Оригинал (= прволик),[30] и ко се поклања икони, поклања се личности онога који je на њој насликан.''

Taj sabor je brate bio u 8-om veku a šta na apostolskom saboru rekoše učenici Isusovi.
Ima li tamo takvih stvari? Gore se navodi da je to bio običaj i drevnih hrišćana (misli se na sveštene posvete) a o tome apostoli ništa ne rekoše.

Како већ више пута написах,није све написано у Светом Писму. Живот се наставља и после Светог Писма, па се морају негде записати и догађаји,догме,личности, итд. из каснијег периода. Исти Дух Свети који је надахнуо апостоле на Сабору у Јерусалиму, надахнуо је и свете оце на свим Васељенским Саборима па тако и на овом у 8. веку, као и Помесне Саборе Православне Цркве. "Изволе се Духу Светоме и нама", говораху апостоли, а то исто говораху и свети оци. Иконопоштовање су практиковали још древни хришћани, а на Седмом Васељенском Сабору само је утврђено како треба иконе поштовати због појаве иконобораца који су поштовање икона оспоравали, иконе хулили и ломили, а иконопоштоватеље прогонили и убијали.
lavić je napisao:
Ikona se pominje u 13 glavi Otk. kao zlo a gde je opis prave ikone kojoj se sme klanjati?

У 13. глави помиње се икона звери (Антихриста) као зло, а не икона Господа,Мајке Божије,анђела и светитеља. Нигде у Светом Писму нема ништа против тих икона.
lavić je napisao:
Nekad su vikali ,,mi smo deca Avraamova'' a danas ,,mi smo pravoslavni'' a ja pitam kako ćemo poznati Bože moj ko je veran? ,,O da li ću naći vere''
Odgovor je po RODOVIMA (dobrim delima i ljubavi)

Православни с правом могу да кажу да су деца Аврамова (по духу наравно), јер имају праву веру у Бога и љубав према Богу и ближњима. Јеретици пак то не могу да кажу, јер немају ни праву веру, а самим тим ни љубав, а ако кажу за себе да су деца Аврамова онда је то оно лицемерство које је Господ разобличавао.

lavić je napisao:
A šta su dobra dela piše u 25 glavi po Mateju a o ljubavi piše na mnogo mesta ali je važno znati da i neprijatelje treba da ljubimo a ko to čini . . .nismo li mi ..sektaši.?Svi vi u crkvama i van njih ste moja braća, ako vas sve Bog ljubi ko sam ja da vas odbacujem?

Бог нам заповеда да љубимо своје личне непријатеље, а не Његове непријатеље - јеретике. Јеретике можемо помагати ако дођу у неку животну невољу - глад, недовољно одеће и сл., али њихово богохулно учење дужни смо пред Богом жестоко разобличавати и ненавидети да не би верне својим грешним учењима одвукли у вечну пропаст.За опасније пак јеретике Господ чак заповеда да буду отерани и побијени подобно старозаветном истребљењу 450 незнабожачких жречева од стране пророка Илије по наређењу Господњем. "Мрзим оне који Тебе мрзе Господе", рече цар и псалмопевац Давид.

lavić je napisao:
Da li je sinagoga ili Jerusalemski hram imali ikone?

Да. То сам већ одговорио на 2. страни само ти ништа не читаш или читаш, али се противиш Истини што је нажалост вероватније. Ево опет ћу то навести:

V Бог наређује да се начине две статуе анђела (херувима) у Храму Божијем:
(2Мој. 25.18-22 ; 1Књ. Дн. 28.18 ; 1Књ. Цар. 6.23-29 ; 8.6-7)
V Бог наређује да се ураде резани ликови у Храму:
(1Књ. Цар. 6.29-35 ; 7.29,36 ; 2Књ. Дн. 3.7)
V Бог наређује да се извезу ликови анђела на порфирној завеси светилишта:
(2Мој. 26.31 ; 2Књ. Дн. 3.14)
V Бог наређује да се извезу ликови анђела на десет завеса шатора:
(2Мој. 26.1 ; 36.
V Бог показује Мојсију слику Свога Храма и свега што је у њему:
(2Мој. 25.9,40)
V У самој Небеској Цркви налазе се кипови анђела, као и резани ликови:
(Јез. 41.18-26)

Као што рекох, од сутра сам заузет па нећу више одговарати, а и казано је и више него довољно.
"Ко има уши да чује нека чује".

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 00:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Varnava brate, oprosti sto sam pogresno razumio plotski, pa sam shvatio da si rekao platonski...u redu, do mene je.

Varnava je napisao:
Христос каже да "о томе нико не зна, ни Син до Отац". А на другом месту апостол Тома Исусу каже: "Господ мој и Бог мој".

Ovako...gledajuci po gornjoj izjavi Isus i apostol Toma nemaju puno zajednickog u izjavi o sudnjem danu, ako ni zbog cega onda zbog tog sto jednu izjavljuje Isus a drugu Toma.
Ja mislim da smo konstatovali da Isus nema znanje o Sudnjem danu pa smo sad presli da dokazjjemo prvo da je on bog, jer ako se to dokaze onda ce se lakse dokazati njegovo znanje, medjutim ako se "dokaze" da je on bog, onda se po pismu mora mjenjati njegova izjava o neznanju kad dolazi Sudnji Dan.

Izjavu u kojoj Toma kaze :" Gospod moj i bog moj"...namjerno sam napisao u ovoj izjavi rijec bog malim slovom, ali ne i izazivacki ....pokusacu objasniti.

Vidim da gleda izjavu Tome u pravom smislu rijeci. Ali da krenemo redom. Zasto je bas Toma izjavio to sto je izjavio "Gospod moj i bog moj"???
Toma ima jedan nadimak i u tumacenjima Biblije je poznat kao "nevjerni Toma" jer nije vjerovao da je Isus ziv, to je rekao i ucenicima da nece vjerovati dok ne vidi Isusa zivog i ok ne stavi svoje ruke na supljine u njegovim dlanovima i na njegovim bokovima, kad to vidi i kad to uradi tek ce tad povjerovati u Isusa da se "vratio" iz mrtvih.
Dakle Toma je nevjeran sve dok ne vidi vlastitim ocima, to se i desava kad Isus dolazi u prostoriju u kojoj se nalazi i Toma, tad Toma opipava rane na Isusovom tjelu i u cudu govori "Gospod moj i bog moj".
Postavlja se pitanje da li je to izjavna recenica kojom se potvrdjuje Isusovo bozanstvo ili izreka iznenadjenja ????
Npr. ako ja vidim brata Ahmeda_114 (nadam se da mi nece zamjeriti sto ga uzimam kao primjer :D ) razapetog i tesko izranjavanog po rukama i bokovima i ocekujem da je umro, medjutim Ahmed se pojavi nakon nekog vremena medju nama i ja vidjevsi ga popuno zivog i zdravog kazem u iznenadjenju Moj Gospode moj Boze.....Znaci li to da je Ahmed moj bog???
Ne.
Tomin slucaj si izvukao iz konteksta i evo ti kompletan teks pa vidi opet.

Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. 25 Govorili su mu dakle drugi učenici: "Vidjeli smo Gospodina!" On im odvrati: "Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati." 26 I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: "Mir vama!" 27 Zatim će Tomi: "Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran." 28 Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!" 29 Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si.
Da li se iz gorenjg kompletnog teksta zakljuciti da Toma naziva Isusa bogom ili je iznenadjen sto ga vidi i klice Bogu od radosti. Molim te zanemari veliko slovo koje je napisano u Bibliji jer u originalnim skriptama ne postoje velika i mala slova - i to je cinjenica.

Brate ja nastojim da vidim dublje, nisam rekao da ne grijesim samo kazem da postoji i druga vrata s vise logike i vise su ojacana pismima, ne uzimam primjere iz svakodnevnog zivota kao ti, mislim da je to pogresno cak fatalno, ne treba porediti Isusa i oceve koji lazu svojoj djeci niti Isusa i majke i kcerke koje lazu neprijateljskim vojnicima da bi zastitili svog muza ili oca.
Cini mi se da Bibliju treba prvo tumaciti Bibijom samom.

i jos jednom ....." O Varnava, boze moj pa ti si ziv"- Znaci li to da si ti moj bog?
Ne moze znaciti. Na isti nacin je i Toma uskliknuo Isusu, jer se obradovao o ne priznao ga za boga.

Varnava je napisao:
Ти си малопре написао да Исус не зна кад ће опет доћи. Има ли шта бесмисленије од тога? Доћи ће, али не зна кад. Бог не зна када ће да дође?! То што Он,буквално гледајући, није апостолима рекао истину не значи да је нешто лоше урадио већ је заиста поступио педагошки.

I dalje tvrdim da Isus nije bog i da ne zna kad ce doci ali da postoje predznaci koji nisu naznaceni datumom i koji mogu potrajati veoma dugo ili veoma kratko.

Varnava je napisao:
Исто важи и за неку радосну вест, али која може довести до великог узбуђења које може нашкодити и здрављу итд

Da li je izgovaranje datuma onog casa pogubno po zdravlje apostola....???? Mislim da nije ni psihicko ni fizicko ni mentalno ni duhovno ne bi nista izgubili samo bi ojacali i pripremali se kao sto su se pripremali kad je Isus trebao biti predan rimljanima.

Varnava je napisao:
Нико не зна, ни Син до Отац", али чињеница је да је Он ово друго рекао и да то буквално посматрајући није истина,

On je rekao i ono prvo i ovo drugo i gledajuci i bukvalno nije slagao niti je slagao u prenesenom smislu. Dakle nije slagao ni na koji moguci nacin.

Varnava je napisao:
Али, ако посматрамо дубље можемо да кажемо да Исус то заиста не зна, али по својој људској природи коју је примио од Деве Марије, а не као Бог. Дакле, као човек не зна, а као Бог зна.

A da li su apostoli pitali Isusa kao covjeka ili kao boga????

Da li je Isus imao po tebi misiju kao covjek ili kao bog ili kao bogocovjek???

Moram ti reci da je tvoja gornja izjava tako teska za razumjeti i tako dobar argument u nedostajanju logike i nepoznavanju pisma. Jer reci ono sto si ti gore rekao doista je univerzalno, jer ...ono sto Isus nije znao, nije znao kao covjek, a ono sto je znao znao je kao bog.
Ako cemo tako posmatrati sta li cemo onda postici s smokvom za koju se govori da je Isus krenuo prema njoj ali ne nadje na njoj plodova te je prokle. Ovdje vidimo da Isus nema ni opste znanje po kojem bi covjek trebao znati kad dospjeva pojedino voce u odredjenoj regiji u kojoj boravi.
Dakle slucaj smokve ostavljam ponovo tebi pa pokusaj univerzalnu izjavu ( sve sto nije znao, nije znao kao covjek, a sve sto je znao znao je kao bog) primjeniti na smokvu, jer po tom slucaju niti kao covjek nije znao da na smokvi nema plodova niti kao bog????

Varnava je napisao:
"Отац мој већи је од Мене" мислећи при том на своју људску природу која је заиста нижа од божанске, а не на Себе као Бога, као Сина Божијег у свему равноправног са Оцем и Духом Светим

Ispravno je : " Otac moj je veci od mene, Otac moj je veci od sviju."
Ako se ti usudjujes tumaciti sta je Isus mislio, blago tebi, ja taj rizik na svoja ledja ne prihvatam, to je luksuz koji niiko sebi ne bi trebao priustiti.

Varnava je napisao:
"Све је Моје Твоје Оче и Твоје Моје", "Ко виде Сина виде Оца" (јер им је Божанска суштина и енергија заједничка, а само Личности различите),"Ја сам у Оцу и Отац у Мени" итд.

Ja bih sad ovdje odstupio od doslovnog tumacenja teksta i uzeo metaforicko, jer sam vidio da i ti radis da bi opravdao svoje stajaliste. Ja kazem da je ovdje Isus govorio o svrsi i o tome da Bog posjeduje sve. A izjava "Ja sam u Ocu i Otac u meni...." ima kontekst.

lavić je napisao:
UH! brate! meni je veoma žao zbog ovih reči jer Oficir pravednije govori o Bogu nego mi neki.
BOG NE LAŽE!!!
Ako neznamo odgovor na neko pitanje bolje je da to priznamo nago da kažemo da je bog laža a mi ispravni jer mi nemožemo pogrešiti UH! UH.

Evo pokušaću uz Božiju pomoć reći nekoliko reči Oficiru u vezi znanja o danu i času ali i o onome da nezna niko Oca do Sin i ako će kome kazati a i kazao je.

Lavicu u potpunosti se razumijemo i slazemo po tom pitanju.

BOG NIKAD NE LAZE.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 15:02 
Veteran
Veteran

Varnava pomenu u gornjoj temi žig zveri pa ako je voljan neka u nekoliko redaka iznese svoje viđenje tog izraza bio bih zahvalan za odgovor.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 08:32 
Pripravnik
Pripravnik

Videh sad ovu poruku, inace ne pratim ovaj forum, mozda vrlo retko nekad pogledam, pa neka ucesnici znaju da je to razlog ako im ne bude odgovoreno na neko pitanje ako ga budu postavili.
Sto se tice ziga zveri, on se nece pojaviti u svetu pre nego sto se pojavi i sama zver tj. Antihrist, a neposredno pred dolazak Antihrista treba da se prvo desi Treci Svetski Rat i izgradnja Solomonovog hrama u Jerusalimu. Dokumenti sa cipovima i sl. nisu zig zveri i mogu se slobodno koristiti. Sadasnji biocip koji primaju neki ljudi (npr. neke sudije i tuzioci u Meksiku, zatim prinudno neki zatvorenici, neke sumanute porodice u SAD i drugde i dobrovoljno po svojoj zelji itd.) u telo nije zig zveri, jer zig zveri ce biti obavezan za sve ljude i bez njega nece biti moguca bilo kakva kupoprodaja, a oni koji ne prime zig bice gonjeni i ubijani,ali Gospod ce biti s njima.Ipak, iako sadasnji biocip nije zig zveri, on se ne sme primati u telo, jer to je gubljenje slobode i skrnavljenje i ruganje Bozijoj tvorevini, a time i Bogu Tvorcu.
Opsirno o zigu zveri moze se procitati ovde:
http://www.pravoverje.com/Zig/index.htm.
Jos jednom, vrlo retko pratim ovaj forum,nekada malo cesce (1-2 puta mesecno), ali najcesce jednom u godini ili i redje, pa neka razumeju oni kojima ne odgovaram ako budu nesto pitali. Ko zeli, moze pisati na mail@pravoverje.com, tamo se redovno odgovara na sva verska i bogoslovska pitanja.

Poslednji put menjao Varnava dana 05 Apr 2009, 10:37, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 14:00 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Apr 2009, 21:35
Brate Varnava!
Baš ga uvi,te nije čip ali ga nesmemo imati pa biće drugi...
Ako ga NEMA do pojave antihrista onda ga NEMA zašto se onda ovaj miročip nesme primati kad nema veze...zbog slobode..? pa i zatvor nije sloboda.

Dobar ti je sajt još da ga ima divota.
Čovek pozvao prijatelje na slavlje i rekao ,,ko može neka dođe'' a kapiju zaključao tako da niko nije MOGAO doći.

Žig zveri će u određenom momentu biti nametan prisilom ali nigde ne piše da pre tog prisilnog nametanja neće postojati. Klanjanje ikoni je za određeni rok.
Zato se i daje upozorenje odakle stiže i gde mu je lokacija i koji je broj i gde će otići i šta će činiti lažni prorok ...da bi znali gde se stavlja žig i zbog čega služi potrebno je znati i šta je to.
Kako će se prepoznati žig?
Kako se poznaje pečat Božiji?
Šta govori 9 gl Otk. a šta 13 glava?
Ne bih se usudio savetovati narod da primi nešto što se poklapa sa Biblijskim opisom zlog.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 11:49 
Pripravnik
Pripravnik

Sad sam proverio. Gornji link nije funkcionisao,jer nije bila kopirana ekstenzija htm, sad sam to ispravio i link radi.
Danas narod plase opasnoscu koja ne postoji, a kad stvarna opasnost dodje, onda im mnogi od naroda nece verovati, jer su ih prethodno lazno alarmirali (kao ona prica o pastiru koji je dvaput pravio laznu uzbunu, a kad je stvarno naisao vuk, niko mu nije vise verovao ni pritekao upomoc, pa su mu sve ovce pojedene). Opasnost je samo primiti cip u telo, a dokumenti sa cipom nisu nikakva opasnost (i mobilni telefoni,halo kartice, studentske kartice itd., koje se odavno koriste, imaju cip, pa nikom se nista lose zbog toga nije desilo). Inace, ovu pricu o neprimanju dokumenata sa cipom danas sire i mnogi savremeni lazni pravoslavci - svejeretici ekumenisti da bi skrenuli paznju sa stvarne danasnje opasnosti koja upravo od njih dolazi, a to je potpuna apostasija i izdaja Hrista, bogoborstvo i bogohulstvo. Nigde direktno ne pise u Pismu da nece biti ziga zveri pre pojave Antihrista, ali nigde ne pise ni da ce ga biti pre Antihrista. Ali se zato iz reci Sv. Pisma moze posredno zakljuciti da ce zig biti koriscen tek sa dolaskom zveri tj. Antihrista, jer se kaze da "Niko nece moci ni kupiti ni prodati osim ko ima zig zveri", a logicno je ocekivati da ce ta potpuna kontrola kupoprodaje biti ostvarena tek sa zacarenjem Antihrista u Jerusalimu i uspostavljanjem njegove totalne vladavine nad svetom. Ipak, nije iskljuceno ni da se sa pripremom ziga zveri zapocne i pre dolaska Antihrista, ali sama upotreba ce biti tek posle zacarenja Antihrista. Teoretski, moze neko pretpostaviti i da ce zig zveri biti koristen i pre Antihrista i da ce tek posle sa njegovim dolaskom biti zabranjena i kupoprodaja onima koji imaju zig zveri, ali realno gledajuci na osnovu onoga sto pise u Pismu, verujem da je pojava ziga zveri vezana iskljucivo za period pojave i vladavine same zveri i da je svrha i smisao tog ziga upravo u prihvatanju i poklonjenju zveri. Otkrivenje Jovanovo je knjiga teska za tumacenje, postoje razna tumacenja, meni se ovo tumacenje (na gore datom linku) jednog ruskog svestenika (koji je van zvanicnog, svetskog, ekumenistickog "Pravoslavlja") cini najtacnijim, a vreme ce pokazati koje je tumacenje bilo najispravnije, a mozda i sam Gospod pre toga to otkrije nekom od Svojih vernih sluga. Ali, ono sto je sigurno, to je da dokumenta sa cipom nisu zig zveri, jer ce on biti priman u desnu ruku ili na celo i bez njega nikom nece biti omogucena kupoprodaja, a kada bi i pre Antihrista bio koriscen njegov zig, onda bi nas Gospod i na to upozorio u Pismu, jer to je i napisano radi nas da ne bismo to primili, a logicno je da ako je zig zveri vec pomenut u Pismu vezano za vreme Antihrista, da bi bio pomenut u Pismu i vezano za vreme pre Antihrista, a za taj period se ne pominje. Isto vazi i za sadasnji biocip koji neki ljudi ugradjuju u telo (i koji se zato za razliku od dokumenata sa cipom ne sme primati), jer on nije vezan za zabranu nesmetane kupoprodaje i ostalo sto ce biti karakteristicno za vreme Antihrista (propoved svetih proroka Ilije i Enoha protiv ziga zveri,poklonjenje zveri ljudi koji su primili njen zig, itd.). Ovde se moze primetiti da iako se i biocip u telo ne sme primiti, Gospod nas na to ne upozorava u Pismu, ali to ne treba da cudi, jer i na mnoge druge konkretne zle stvari koje se desavaju u zivotu Gospod nas ne opominje u Pismu, ali nas na to opominje ili kroz svete oce ili kroz nasu savest koja je glas Boziji ili ponekad i preko nekih obicnih ljudi, ili preko prirode ili raznih oklonosti itd. Bitno je samo to da nas Gospod o zigu zveri opominje u Pismu i dao nam je naznake kako to da prepoznamo kad se pojavi i da to razlikujemo od drugih pojava. A pecat Boziji je pecat Dara Duha Svetoga koji pravoslavni dobijaju u svetoj tajni krstenja i miropomazanja u istinskoj Pravoslavnoj Crkvi i kojim ih Bog prepoznaje kao Svoje i kojim se oni razlikuju od ovog sveta koji "sav u zlu lezi" i kojim Andjeli po Bozijoj zapovesti zapecacuju sve verne cuvajuci ih od "iskusenja koja idu na sav vasioni svet". Bicu zauzet, pa ako neko ima jos neka pitanja neka pise na gore pomenutu mejl adresu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]