banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 07:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 77 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Duh i dusa
PostPoslato: 21 Avg 2008, 19:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Mislim da se duh i duša ne mogu izjednačavati. Vjerovatno će se javiti još neko da ti to kaže. Ne znam sad tačno koje ali neke vjerske zajednice uče ovo što sam ti rekao, duša = tijelo + duh

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2008, 20:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
moze bit brate da vjerske zajednice tak uče, ali meni nije toliko bitno što vjerske zajednice uče nego što Bog gleda!

"Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa. Riječi koje sam vam govorio duh su i život su."....Iv 6,63....

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2008, 22:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
mastermind

DUŠA
Biblija nas uči da treba da sačuvamo sve ono što nam je Bog dao a to je Duh, Duša i Telo jer sva tri elementa posedujemo ,,I ceo vaš duh i duša i telo da se sačuva bez krivice za dolazak Gospoda našega Isusa Hrista.'' I Sol. 5. 23 Pisano je da se duh vraća Bogu a telo odlazi u zemlju ,,I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati k Bogu, koji ga je dao.'' Propovednikova 12. 7
Tu vidimo telo kako se vraća u zemlju a duh se vraća Bogu ali gde je duša?
Da bi smo to doznali prvo trebamo znati šta je duša? Zato čitamo sledeće stihove: ,,Ali ne jedite mesa s dušom njegovom, a to mu je KRV. Jer ću i vašu krv, DUŠE VAŠE, iskati ;od svake ću je zveri iskati; iz ruke samoga čoveka, iz ruke svakoga brata njegova iskaću dušu čovečiju.'' I Moj. 9. 4-5
Kako životinja ima krv i to joj je duša tako i čovek ima krv i to mu je duša ,, Jer ću i vašu krv, DUŠE VAŠE, iskati'' Sad je potrebno znati kako krv nastaje odnosno kad dobijamo dušu? Duh silazi na telo i daje mu život i u tom momentu se sve pokteće i stvara krv kao posledica duha. ,,Tada stadoh prorokovati, kako mi se zapovedi, a kad prorokovah nasta glas, a gle potres, i kosti se pribrahu svaka ka svojoj kosti. I pogledah i gle, po njima izidoše žile i meso, i ozgo se koža navuče; ali duha ne beše u njima. Tada mi reče; prorokuj duhu, prorokuj sine čovečiji, i reci duhu: ovako veli Gospod Gospod:od četri vetra dođi, duše, i duni na ove pobijene da ožive. I prorokovah, kako mi se zapovedii i uđe u njih duh, i oživješe, i stadoše na noge, bješe vojska vrlo velika.'' Jezekilj 37. 7-10
Vidimo šta uzrokuje život i stvaranje krvi odnosno duše. Sad se vraćamo na ono pitanje gde odlazi duša pošto duh ide u nebo a telo u zemlju, duša je kao i telo materijalna za razliku od duha ali ona ima zapis svih naših osobina i nosi poruku misli jer duša oseća i razume poruku za razliku od tela koje nema krvi. Možda vam ovo na prvi pogled zvuči čudno ali proverićemo kroz Pismo . Bog govori sa krvlju i čuje njen glas na mnogim stratištima se desetinama godina čuje svaki krik i uzdah a narod je sklon da kaže da to đavo zavarava narod ali čujmo šta Bog kaže: ,,A Bog reče šta učini! Glas krvi brata tvojega viče sa zemlje k meni.'' I Moj. 4. 10
Da li se to Bog šali ili đavo vara Boga? Ni jedno ni drugo već Bog govori istinu. ,,I kad otvori peti pečat videh pod oltarom duše pobijenih za reč Božiju i za svedočanstvo koje imahu. I povikaše glasom velikim govoreći: dokle gospodaru sveti i istiniti! Ne sudiš i ne kaješ krvi naše na onima što žive na zemlji?'' Otk. 6. 9-10
Ovde se ne traži da se telo okaje već KRV jer je ona duša pobijenih koja viče. Gde duša odlazi? Duša pravednika koji su prirodno umrli počiva u grobu a duša onih pravednika koja je prolivena viče i traži osvetu. Duša onih što neveruju odlazi zajedno sa duhom pobune koji je u tom čoveku u šeol-ad- pakao i muči se u vrelini. Priča o ubogom Lazaru i bogatašu precizno govori o tome. Opširnije o tome u temi ,,Izbor'' Medicina je dokazala da se u krvi nalazi zapis o čoveku kao i u genu. Ako bi čoveka razložili na 100 hiljada milijardi delova dobili bi smo malog čoveka odnosno ćeliju ali čovek se može razložiti na atom koji ima proton, elektron i neutron kao i sva druga materija iz koje je sazdan i koja ga okružuje.

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2008, 22:10 
Veteran
Veteran

U temi ,,prah i duh ,misao i reč, zajednica i proroštvo'' koju predlažem da pročitate ima nekih sitnih detalja pa ako ih zapazite mnogo mogu pomoći a drago mi je što ih se sad i drugi deo digitalca dotiče.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2008, 09:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

brate malo mi to tvoje tumačenje ne pije vodu...iznjeo si puno bitnih pojmova i probao ih povezat, ali mislim da nije to dobro tumačenje....mislim da direktno povezivanje (poistovjećivanje) krvi s dušom nije dobro...pojam duše se u SP-u pojavljuje na raznim mjestima...npr.

Zatim se tri puta pružio nad dječakom zazivajući Jahvu: "Jahve, Bože, učini da se u ovo dijete vrati duša njegova!"...1 Kr 17,21...ovdje vidimo da Ilija od Boga traži dušu djetetovu nazad koja je otišla kod Boga, a znamo da Bog uzima sebi ono što nam je i dao, a to je duh...

A ovo, braćo, tvrdim: tijelo i krv ne mogu baštiniti kraljevstva Božjega i raspadljivost ne baštini neraspadljivosti. 1 Kor 15,50....iz ovog vidimo kada bi duša bila krv nebi mogla ući u kraljevstvo nebesko...

nije to baš tak jednostavno prijatelju laviću....

pozdrav prijatelju laviću...

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2008, 20:00 
Veteran
Veteran

Pozdrav prijatelju Božije reči!
Ja citirah šta Bog reče za dušu a što neki prevodi malo brkaju DUH i DUŠU to je već druga priča. Lepo si zapazio da se Duh vraća Bogu a duša je materijalna.
Sve je lako ako se Bogu veruje i malo pripazi na prevode jer prevodi mnogo zla učiniše kroz ceo novi zavet.
Nekad je dobro triput meriti pa tek onda kritikovati.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2008, 20:55 
Veteran
Veteran

Evo imam još vremena pa da se podsetimo kako na početku posta čovek ,,duša živa''
ako se to misli na celo biće a misli se onda je duša oličenje celog čoveka. E sad ako ta duša može biti živa znači da može biti i mrtva i šta u njoj ostaje živo?
Duh se vraća Bogu to znači da nije mrtav a beše u čoveku,,živom biću'' zar ne?
Telo odlazi u zemlju a šta je sa dušom? Zar ne piše ,,DUH; DUŠA I TELO'' gde se izgubi trećina?
Ako je to sve samo telo zašto se sem tela još pominju duh i duša?
Bog jasno reče šta je duša i da sa njom razgovara pa ko veruje na čast mu je.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2008, 23:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Ako je dusa=krv onda bi to znacilo da drvece nema dusu. Biljke nemaju dusu?

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2008, 00:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Terminološka zavrzlama. I jedno i drugo (duh i duša) su suviše široki pojmovi tako da strogo definisanje može da važi samo u određenom okviru.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2008, 19:41 
Veteran
Veteran

Nepiše u Bibliji da biljka ima dušu, već životinje,ljudi,ptice itd. Ljudi proširuju pojam koji je Bog definisao sasvim jasno i nedvosmisleno.
Ponavljam ponovo da su prevodi problematični na mnogo mesta.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2008, 20:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Od kad je biblijsko božanstvo autoritet po tom pitanju? :D

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2008, 17:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

1. Kor 15,35

Način uskrsnuća

35 Ali reći će netko: Kako uskršavaju mrtvi? I s kakvim li će tijelom doći? 36 Bezumniče! Što siješ, ne oživljuje ako ne umre. 37 I što siješ, ne siješ tijelo buduće, već golo zrno, pšenice - recimo - ili čega drugoga. 38 A Bog mu daje tijelo kakvo hoće, i to svakom sjemenu svoje tijelo. 39 Nije svako tijelo isto tijelo; drugo je tijelo čovječje, drugo tijelo stoke, drugo tijelo ptičje, a drugo riblje. 40 Ima tjelesa nebeskih i tjelesa zemaljskih, ali drugi je sjaj nebeskih, a drugi zemaljskih. 41 Drugi je sjaj sunca, drugi sjaj mjeseca i drugi sjaj zvijezda; jer zvijezda se od zvijezde razlikuje u sjaju. 42 Tako i uskrsnuće mrtvih: sije se u raspadljivosti, uskršava u neraspadljivosti; 43 sije se u sramoti, uskršava u slavi; sije se u slabosti, uskršava u snazi; 44 sije se tijelo naravno, uskršava tijelo duhovno. Ako ima tijelo naravno, ima i duhovno. 45 Tako je i pisano: Prvi čovjek, Adam, postade živa duša, posljednji Adam - duh životvorni. 46 Ali ne bi najprije duhovno, nego naravno pa onda duhovno. 47 Prvi je čovjek od zemlje, zemljan; drugi čovjek - s neba. 48 Kakav je zemljani takvi su i zemljani, a kakav je nebeski takvi su i nebeski. 49 I kao što smo nosili sliku zemljanoga, nosit ćemo i sliku nebeskoga. 50 A ovo, braćo, tvrdim: tijelo i krv ne mogu baštiniti kraljevstva Božjega i raspadljivost ne baštini neraspadljivosti. 51 Evo otajstvo vam kazujem: svi doduše nećemo usnuti, ali svi ćemo se izmijeniti. 52 Odjednom, u tren oka, na posljednju trublju - jer zatrubit će - i mrtvi će uskrsnuti neraspadljivi i mi ćemo se izmijeniti. 53 Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost. Pobjednički hvalospjev 54 A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo smrtno obuče u besmrtnost, tada će se obistiniti riječ napisana: Pobjeda iskapi smrt. 55 Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj? 56 Žalac je smrti grijeh, snaga je grijeha Zakon. 57 A hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu! 58o, braćo moja ljubljena, budite postojani, nepokolebljivi, i obilujte svagda u djelu Gospodnjem znajući da trud vaš nije neplodan u Gospodinu.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2008, 19:49 
Veteran
Veteran

Warrior of the Light

,,Od kad je biblijsko božanstvo autoritet po tom pitanju? ''

Molim recite vi ko je autoritet?

mastermind

Citat je OK ali nisam siguran da razumem šta se njime trebalo pokazati?
Nadam se da svi znamo da je prvo telo stvoreno od zemlje a da je drugo u obličju zemljanog ali je u njemu utelovljen Bog.
Verujem da je svima jasno da krv i telo zemaljsko kakvi su nemogu naslediti carstvo na nebu već se moraju u trenuću oka preobraziti u nebesko telo.
Naravno da je Adam postao ,,Duša živa'' jer mu je Bog dao duha životnoga koji se posle smrti vraća Bogu jer tako i piše.
Drugi čovek nije od zemlje sazdan i on je već imao duh i dušu pre rođenja a Adamu se po stvaranju naknadno dao život.
I dalje nevidim da se može pomeriti ona reč koju Bog reče da je krv duša.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2008, 00:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne postoji autoritet jer niko ne drži Konačnu Istinu u svojim rukama. Mišljenja i stavovi Boga, Đavola, anđela, demona i sličnih likova iz priča su ljudska iskustva pretočena u mit. To ne obezvrjeđuje mit, jer je on prenosilac iskustva - ono što ga obezvrjeđuje je njegovo pretvaranje u dogmu i proglašavanje za krajnje znanje i krajnju istinu. Znanje je živi rezultat iskustva, a dogma je mrtva. Proglasiti dogmu za znanje Konačne Istine bi za mene bilo duhovno samoubistvo, jer konačno znanje nikad nećmo imati - bez obzira što imamo neograničen kapacitet spoznaje, nikad nećemo spoznati Sve, pa makar postali bogovi. A to nas ne smije zaustaviti. To nije zaustavilo ljude koji su se bez straha, bez predrasuda i bez niskih ciljeva upustili u istraživanje onostranog, bez obzira na prozivke vjernika i podsmjeh naučnika. Iskustva i rezultati istraživanja tih ljudi kroz istoriju, i naravno naša lična iskustva (mala ali jedinstvena) su ono što se može i mora uzeti u obzir kad se zamislimo nad npr. pitanjem šta je zapravo duh i duša. I što smo bliže pravom odgovoru sve dublje i dublje se klanjamo pre veličanstvenošću Sveukupnog Postojanja, prema kojem smo tako mali i s kojim smo tako beskrajno i neraskidivo povezani.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2008, 07:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

brate laviću....

stavih ovaj Pavlov citat da probamo spoznat pravu istinu...u ovom citatu lezi dio istine...
ponukan duhom ovih dana probah doći do prave spoznaje, a i stalno mi prolazile po glavi Isusove riječi "ištite i dat će vam se, tražite i naći će te"....naletih na kog drugog nego na Ivana koji nam daje odgovor na ovu problematiku...

5 Ta tko to pobjeđuje svijet ako ne onaj tko vjeruje da je Isus Sin Božji? 6 On, Isus Krist, dođe kroz vodu i krv. Ne samo u vodi nego - u vodi i krvi. I Duh je koji svjedoči jer Duh je istina. 7 Jer troje je što svjedoči: 8 Duh, voda i krv; i to je troje jedno. 1. Iv 5,5

Iz ovog teksta uvidjeh da smo obojica bili u pravu jer reknemo li da je duša tijelo ili krv ili duh negriješimo, jer troje je što svjedoči, a to je troje jedno...

ovdje vidimo zašto se pojam duše u Svetom Pismu poistovjećuje sa tijelom odnosno duhom...

problrmatika je slična kao i sa Svetim Trojstvom...

pozdrav prijatelju laviću i mir s tobom i s duhom tvojim....

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2008, 15:30 
Veteran
Veteran

mastermindu

Slava Bogu a tebi brate mir i domu tvom i svakim dobrim darom izobilovao. Amin.

Warrior of the Light

Saglasan sam sa polovinom rečenog ali druga polovina teksta mi nije prihvatljiva.
Slažem se da u Bibliji ima mnogo opisa iskustava ali sem toga ima i poruka koje Gospod šalje i kaže se da su njegove reči DUH i ŽIVOT što nemožemo prihvatiti kao iskustvo.
Ono o dogmama potpisujem u celosti. Ali ako svaku misao odbacimo onda smo nerazumni, zato Božiju misao pretočenu u pisanu poruku trebamo prihvatiti po duhu i tad će mo u potpunosti biti u saglasnosti sa rečju istine a kako ćemo znati da to činimo, tako što slušamo šta čitamo jer i Gospod reče uvezi razumevanja ,,KAKO ČITAŠ'' to je princip verovanja.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2008, 22:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ni meni to što ti pišeš nije prihvatljivo, možda nekom drugom jeste, a nekom trećem ono moje, a nekom četvrtom nešto njegovo i čiča miča gotova priča :D 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 77 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]