che.guevara je napisao:
U tom i jeste poenta. Tih ljudi treba sve da se pita, mislim, ako ćemo demokratski, ako nećemo onda "ne treba se pitati", ali tad će biti mnogo incidenata, poznajući naše.
Ljudski bi bilo izgraditi sve porusene crkve i dzamije a Bog je jedan. Kad je u pitanju gradjenje
novih crkvi i dzamija onda je demokratski i ljudski pitati ljude u okolici da li ona treba ili ne.
Citiraj:
Vjerujem da je taj "ezan" dosta iritantan i to na naučnoj osnovi. Zvuk koji dopire sa "vrha" je jako odvratan našem čovjeku. Mene to ubi u mozak. I da nema veze sa islamom, da negdje čujem takvo zavijanje, rekao bih - "utrni to, iritira" ... Zvono je nešto drugo... Svi vole zvona ... Čak i životinje

Ezan ne poziva ni na sta drugo nego na molitvu: "Spasite se jer u molitvi je spas" i moze biti ruzan samo nevjerniku ili covjeku koji gaji mnogo mrznje u svome srcu. To isto vazi i za crkvena zvona. Vjerski objekti opcenito mogu smetati samo nevjernicima.
Citiraj:
Nek se čuje taj ezan na Šeheru, nek se čuje u Sarajevu, ma nek se čuje svađe - ali u centru Banja Luke ... to bi nas koštalo mnogo živaca. Majke mi ja sam zabrinut za zdravlje Banjalučana, jer kad se gore uključi digitalni hodža (to je sad praksa valjda), biće jebeno ... Već vidim djecu kako snajperišu po zvučnicima sa zgrada i viču "headshot" ...
Znaci tu maca lezi... (ako sve ovo sto si rekao nije cista zajebancija)

Znaci poenta je da grad bude "nas" i da mi budemo "glavni" a ne "oni" tamo. Na taj nacin nikad na ovim prostorima do nekog dugotrajnog mira i pomirenja nece doci ma koja strana se tako ponasala. Ne znam gdje si odrastao i jesu li ti roditelji rodjeni Banjalucani ali ako jesi onda znas da taj ezan nije nikome smetao ni prije rata. A "digitalni" ezan se moze i treba jacinom podesiti da ne bude prejak.
Citiraj:
Na obostrano zadovoljstvo, predlažem idealan kompromis koji glasi: dignuti džamiju (ne u vazduh dođavola! mislim sagraditi), pretvoriti je u spomenik ko Aja Sofiju i ukinuti hodžu radi zdravlja Banjalučana, a i zbog sira i vojne muzike... Napraviti turističku atrakciju i ostaviti gradu u "amanet"!
Dzamija ce se ipak sagraditi. To ce potrajati dosta godina jer projekat je kompliciran i skup. A to da ce se ostaviti gradu u "amanet" mozes macku o rep jer tako je bilo za vrijeme rata i nijedna dzamija u BL nije prezivjela niti je ko pomisljao na "turizam". Ne misli niko ni danas na turizam a dokaz za to je stanje Kastela. A gledaj Sarajevo se danas (bilo to ono ili ne) turisticki profilira kao grad svih religija i privuce time barem malo turista. A cime moze Banja Luka da se hvali?