banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 03:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 984 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 50  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Okt 2010, 10:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
:D Gornji citat iz knjige Derviš i smrt :D znala sam ga skoro od riječi do riječi. :D

Svaki dan nešto novo nađeš, svaka čast.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 10:58 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Kako su ljudi nesavršeni. U svemu. Ne mogu da žive sami, postoje samo kao jedna polovina. Drugu traže u ženi u drugom čovjeku u laži. Potrebna mi je ta druga polovina a o njoj ništa ne znam. Drugi čovjek je zatvorena kutija i ništa iz njega neće izaći ako to on ne želi. Mi možemo da stojimo pred tajnom danima, ništa nam se neće otkriti. Nepotpuni smo a zatvoreni. Postali smo neprirodni, odvojili smo se od sebe kakvi smo bili nekad, ko zna kakvi, izgubili smo nevinost. Ljudi misle zlo jedan drugom. Trebali bi da se vratimo prirodi i njenoj čistoti. Postajao je neki filozof koji je to predlagao ljudima. Nisu ga poslušali.

M. Selimovic - Ostrvo

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 14:07 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Leona je napisao:
Adam i Eva - Priča ispričana iz drugačijeg ugla
Don Miguel Ruis

Priča o Adamu i Evi je predivna, drevna legenda koju svi dobro znaju. Meni je to jedna od omiljenih priča, jer svojom simbolikom objašnjava ono što ću ja pokušati da objasnim recima.

Premda je kao dete nisam razumeo, priča o Adamu i Evi zasnovana je na apsolutnoj istini. To je jedno od najvećih svetskih učenja, ali mislim da ga mnogi ljudi ne shvataju. Sada ću vam ispričati tu priču iz drugačijeg ugla, možda iz ugla onoga ko ju je stvorio.Ta priča govori o vama i meni. To je priča o nama. To je priča o čitavom čovečanstvu jer, kao što znate, čovečanstvo je samo jedno živo biće: muškarac, žena - svi smo jedno. U ovoj priči, nazivamo se Adamom i Evom, i mi smo prvobitni ljudi.Priča počinje u doba kada smo bili nevini, pre nego što smo zatvorili svoje duhovno oko, što znači pre mnogo hiljada godina. Nekada smo živeli u „raju“, u rajskom vrtu, i to je bio raj na zemlji. Raj postoji onda kada je naše duhovno oko otvoreno. To je mesto gde vladaju sreća i mir, sloboda i beskrajna ljubav.

Za nas - Adama i Evu - ljubav je bila najvažnija. Međusobno smo se voleli i poštovali i živeli u savršenom skladu sa celim svetom. Naš odnos s Bogom, našim Tvorcem, bio je prepun ljubavi, što znači da smo neprestano komunicirali s njim i on sa nama. Bilo je nezamislivo plašiti se Boga, onoga ko nas je stvorio. Naš Tvorac je bio Bog ljubavi i pravde i verovali smo u njega. Bog nam je dao potpunu slobodu, i mi smo slobodnom voljom voleli sve Što postoji i u svemu uživali. Život u raju je predivan. Prvobitni ljudi su sve posmatrali očima istine, onako kako jeste, i sve su voleli. To nam je nekada bilo sasvim svojstveno.Legenda kaže da su usred rajskog vrta rasla dva drveta. Jedno je bilo drvo života iz kojeg je sve nastalo, a drugo drvo smrti, poznatije kao drvo znanja. Drvo znanja je bilo predivno stablo sa sočnim i veoma primamljivim plodovima. Ali Bog nam je rekao: „Ne prilazite drvetu znanja. Ako pojedete plod tog drveta, mogli biste umreti."

Naravno, nema problema. Samo što je čovek po prirodi ljubopitljiv, i poželeli smo da bolje zagledamo to drvo. Ako se dobro sećate ove priče, već znate ko je živeo u tom drvetu. U drvetu znanja živela je ogromna zmija, prepuna otrova. Zmija je samo simbol onoga što su Tolteci nazivali Parazitom, a možete da pretpostavite i zašto.Priča kaže da je zmija nastanjena u tom drvetu bila pali anđeo, koji je nekada bio najlepši medu anđelima. Kao što znate, anđeli prenose božje poruke - poruke istine i ljubavi. Ali, ko zna zašto, taj pali anđeo više nije prenosio poruke ljubavi, što znači da je prenosio pogrešne poruke. Poruka palog anđela bio je strah umesto ljubavi, laž umesto istine. Zapravo, ta priča opisuje palog anđela kao kneza laži, što znači da je on bio večiti lažov. Svaka njegova reč bila je laž.Prema ovoj priči knez laži živeo je u drvetu znanja, a plod tog drveta, znanje, bio je zatrovan lažima. Mi smo prišli tom drvetu i stupili u razgovor s knezom laži. Bili smo nevini. Nismo znali. Verovali smo svima. A on je bio knez laži, prvi pripovedač, veoma bistar. Sad priča postaje još zanimljivija, jer je i sama ta zmija imala sopstvenu priču.

Taj pali anđeo je pričao, pričao i pričao, a mi smo slušali, slušali i slušali. Kao što znate, dok smo još mali, žudno slušamo bakine i dekine priče. Tako učimo, a to je veoma primamljivo; želimo da saznajemo sve više. Ali tada je pričao knez laži. Bez imalo sumnje - on je lagao, a njegove laži su nas zavele. Poverovali smo u priču palog anđela i time načinili veliku grešku. To znači pojesti plod s drveta znanja. Mi smo se složili s njim i njegove reči smatrali istinom. Poverovali smo u laži; uložili smo u njih svoju veru.Zagrizavši tu jabuku, sa znanjem smo progutali i laži. Šta se dešava kad progutamo laž? Poverujemo u nju, i gle! Sada ta laž živi u nama. To je lako razumeti. Naš um je veoma plodno tle za sve pojmove, ideje i mišljenja. Ako nam neko ispriča laž i mi poverujemo u nju, ta laž pušta korenje u našem umu. Tu može da raste i jača, baš kao drvo. I jedna jedina sitna laž može biti veoma zarazna, i širiti seme kada je podelimo s drugima. Pa, te laži su ušle u naš um i u njemu stvorile čitavo drvo znanja, sačinjeno od svega onoga što znamo. Ali šta to mi znamo? Uglavnom laži.

Drvo znanja je moćan simbol. Legenda kaže da će onaj ko pojede plod s drveta znanja spoznati dobro i zlo; saznaće šta je pravedno a šta nepravedno, šta je lepo a šta ružno. Skupiće sve to znanje u sebi i početi da prosuđuje. Pa, upravo to se desilo u našoj glavi. Simbolika jabuke je u tome što je svaki pojam, svaka laž, baš kao voćka sa semenom. Kada spustimo voćku u plodno tle, iz semena se rada drugo drvo.Sada svako od nas ima svoje drvo znanja, a to je naš sopstveni sistem verovanja. Drvo znanja predstavlja strukturu naših verovanja. Svi pojmovi i mišljenja su grane tog drveta, i na kraju se oblikuje čitavo drvo znanja. Čim ono oživi u našem umu, u njemu počinje jasno da odjekuje glas palog anđela. Taj isti pali anđeo, knez laži, živi u našem umu. S toltečkog stanovišta, Parazit je živeo u voćki; mi smo pojeli voćku i Parazit je ušao u nas. Sada Parazit živi našim životom. Taj pripovedač, Parazit, rođen je u našoj glavi i živi u njoj, jer ga hranimo svojom verom.Priča o Adamu i Evi objašnjava kako se čovečanstvo iz rajskog srozalo u pakleni san; ona nam govori kako smo postali ovakvi kakvi smo. U ovoj priči se obično kaže da smo tu jabuku samo zagrizli, ali to nije istina. Ja mislim da smo pojeli sve voće s tog drveta, i da smo se otrovali tom silnom količinom laži i emocionalnog otrova. Ljudi su pojeli sve ideje, sva mišljenja i sve priče koje nam je pripovedač ispričao, iako oni nisu bili istiniti.

U tom nam se trenutku zatvorilo duhovno oko, više nismo videli svet očima istine. Počeli smo da ga sagledavamo na sasvim drugačiji način i za nas se sve promenilo. S drvetom znanja u umu mogli smo da sagledamo samo znanje i samo laži. Više nismo živeli u raju, jer u raju nema mesta za laži. Tako su ljudi izgubili raj; počeli smo da sanjamo laži. Stvorili smo celokupan san čovečanstva, lični i kolektivni, zasnovan na lažima.Pre nego što su ljudi pojeli plod drveta znanja, živeli smo u istini. Govorili smo samo istinu. Živeli smo u ljubavi, a ne u strahu. Pošto smo pojeli voćku, osetili smo krivicu i stid. Procenjujući sebe zaključili smo da više nismo dovoljno dobri, i naravno, na isti način procenili smo i druge. S procenama i osudama pojavile su se i podele, razdvajanja i potreba da kažnjavamo i budemo kažnjeni. Tada smo prvi put prestali da budemo ljubazni jedni prema drugima; više nismo poštovali i voleli sve što je Bog stvorio. Počeli smo da patimo, da okrivljujemo sebe, da okrivljujemo druge, pa čak i Boga. Više nismo verovali da je Bog pravedan i pun ljubavi; poverovali smo da će nas kazniti i povrediti. To je bila laž. To nije bila istina, ali smo mi poverovali i odvojili se od Boga.Sa ovog stanovišta lako je shvatiti šta znači prvobitni greh. Prvobitni greh nije seks. Ne, to je samo još jedna laž. Prvobitni greh je verovanje u laži koje potiču od zmije sa drveta, palog anđela. Značenje reci greh jeste „suprotstavljanje". Sve što kažemo, sve što činimo protiv sebe jeste greh. Suština greha nije krivica niti moralna osuda. Suština greha je u tome da verujemo u laži i suprotstavljamo ih sebi samima. Iz tog prvog greha, te prvobitne laži, nastali su svi ostali grehovi.

I ne samo to, taj lažov u našoj glavi ima potrebu da izgovori sve te laži, da nam ispriča priču. Plod tog drveta delimo sa ostalima, a pošto i ostali nose u sebi istog lažova, naše laži ujedinjene stiču još veću snagu. Tada možemo još više da mrzimo. Možemo još više da povređujemo. Možemo da branimo svoje laži i da ih se fanatično pridržavamo. U ime laži, ljudi često ugrožavaju jedni druge. Ko živi naš život? Ko odlučuje u naše ime? Mislim da je odgovor očigledan.Sada znamo Šta se dešava u našoj glavi. U njoj stanuje pripovedač; to je glas koji nam odzvanja u glavi. Taj glas priča, priča i priča, a mi slušamo i slušamo, i verujemo u svaku njegovu reč. Taj glas nikad ne prestaje da osuđuje. On procenjuje sve što radimo, sve što ne radimo, sve što osećamo i ne osećamo, sve ono Što svi ostali čine. On neprestano tračari u našoj glavi, a šta iz toga proizlazi? Laži, uglavnom laži.

Te laži nam privlače pažnju, i ne vidimo ništa osim laži. Upravo iz tog razloga ne vidimo stvarnost raja koji postoji na ovom istom mestu i u isto ovo vreme. Taj raj pripada nama, jer smo mi deca raja. Glas u našoj glavi nam ne pripada. U trenutku kada se rodimo, taj glas ne postoji. Taj glas nam se pojavljuje u glavi kada počnemo da učimo - najpre jezik, zatim različita stanovišta, a potom i sve procene i laži. Čak i u početku, kada počnemo da govorimo, govorimo samo istinu. Ali, malo-pomalo, čitavo drvo znanja se programira u naš um, i tako veliki lažov konačno preuzima san našeg života.Vidite, onog trenutka kad smo se odvojili od Boga, počeli smo da tragamo za njim. Prvi put smo počeli da tragamo za ljubavlju, jer smo poverovali da je ne posedujemo. Počeli smo da tragamo za pravdom, lepotom, istinom. Ta potraga je počela pre nekoliko hiljada godina i ljudi još uvek tragaju za svojim izgubljenim rajem. Tragamo za sobom, onakvima kakvi smo bili pre nego što smo poverovali u laži: verni sebi, istinoljubivi, puni ljubavi i radosti. Tragajući za istinom, mi zapravo tragamo za sobom.Znate, ono što nam je Bog rekao bila je istina: ako pojedemo plod s drveta znanja, mogli bismo umreti. Pojeli smo ga, i zaista smo mrtvi. Mrtvi smo jer naše suštinsko biće više nije prisutno. Naš život živi veliki lažov, knez laži, taj glas u našoj glavi. Vi ga možete nazvati mišljenjem. Ja ga nazivam glasom znanja.
Leona ,puno ti hvala na ovim riječima.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 14:12 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Ovo je jedno od najboljih objašnjenja naših postupanja u životu koje sam pročitao.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2010, 08:09 
Stara kuka
Stara kuka

Kaži, zagonetni čovječe, tko ti je srcu najdraži?Otac ili majka? Sestra ili bratac?
- Ja nemam ni oca, ni majke, ni sestre, ni brata.
- A prijatelji?
- Smisao te riječi do dana današnjeg nisam spoznao.
- A domovina?
...- Ne znam u kojem se kraju svijeta ona nalazi.
- Možda voliš ljepotu?
- Volio bih je kad bi bila božanska i besmrtna.
- Zlato?
- Mrzim ga, baš kao što vi mrzite Boga.
- Pa što onda voliš, čudnovati stranče?
- Volim oblake, oblake koji putuju...tamo...tamo daleko...one divne oblake!

Stranac - Charles Baudelaire

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ima ljudi koji od svog bogatstva nemaju ništa osim straha da će ga izgubiti. - D. Diderot

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kad se opasnost približava, u duši čovjekovoj govore uvijek dva glasa podjednako jako:
jedan veoma razumno govori da čovjek treba da promisli kakva je opasnost
i kojim će se načinom izbaviti od nje;
drugi još razumnije govori da je suviše teško i mučno misliti o opasnosti kad nije u čovjekovoj vlasti da sve predvidi
i da se spase od o...pšteg toka stvari
i zato je bolje ne obazirati se na ono što je teško dokgod to ne nastupi,
pa misliti o onom što je prijatno.

Tolstoj

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Čuda počinju da se dešavaju
kada počnete da pridajete onoliko energije vašim snovima
koliko pridajete energije vašim strahovima.

Ričard Vilkins

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2010, 08:16 
Stara kuka
Stara kuka

"Moj savet tebi, ko god da si.
Ti koji imaš želju za istraživanjem misterija prirode.
Ako ne nađeš u sebi to što tražiš,
nečeš naći ni vani.
Ako ignorišeš savršenstvo svoje vlastite kuće,
kako možeš ciljati da češ ga naći negdje drugde?
U tebi je sakriveno blago svih blaga.
O čoveče, upoznaj sebe i znaćeš Svemir i Bogove."

Natpis na ulazu Hrama u Delphiu, Grčka

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2010, 13:08 
Stara kuka
Stara kuka

Trud za postizanjem istinske unutrašnje sabranosti glavni je zadatak
svakog duhovnog podviga, jer ona predstavlja prostor u kojem se sve što
je duhovno odigrava, kao: nevidljive borbe, bogomislije i molitva. Bilo
šta da radiš, vežbaj se u unutrašnjem tihovanju. Kad božanska blagodat
deluje na ljudsko srce, onda se čovekovo saznanje useljava u srce, a sa
njim i sve snage tela i duše. Iz toga sledi, kao zakon unutrašnjeg
sabiranja, da držiš postojano svoju svest u srcu i sabiraš smelo u
njemu um, volju i osećanje.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2010, 10:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Leona je napisao:
"Govorio sam:
Smrt je propadanje tvari a ne duše.
Govorio sam:
Smrt je promjena stanja.
Duša počinje da živi sama. Dok se nije rastala od tijela, ona je prihvatala rukom, gledala okom, slušala uhom, ali je suštinu stvari znala sama sobom.
...Govorio sam:
Na dan moje smrti, kad bude nošen moj tabut,ne misli da ću osjećati bol za ovim svijetom.
Ne plači i ne govori: šteta, šteta.
Kada se mlijeko pokvari, veća je šteta.
Kad vidiš da me polože u grob, na neću nestati.
Zar mjesec i sunce nestanu kad zađu?
Tebi se čini smrt, a to je rađanje.
Grob ti se čini tamnica, a duša je slobodna postala.
Koje to zrno ne nikne kad se stavi u zemlju?
Pa zašto da sumnjaš u zrno čovjekovo?"

Mesa Selimovic

On the Day I Die

On the day I die

when I am being carried toward the grave

don’t weep.

Don’t say : 'He’s gone! He’s gone'.

Death has nothing to do with going away.

The Sun sets and the Moon sets

but they’re not gone.

Death is a coming together.

The tomb looks like a prison

but it’s really release into union.

The human seed goes down in the ground

like a bucket into the well where Joseph is.

It grows and comes up

full of some unimagined beauty.

Your mouth closes here

and immediately opens with a shout of joy there.

Jalaludin Rumi

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2010, 18:59 
Stara kuka
Stara kuka

Moderan covjek

Neki moderan čovjek zalutao u pustinji.
Nemilosrdna sunčeva žega gotovo ga je ispila.
Odjednom ugleda oazu.
- Fatamorgana, - mislio je - igra svjetla i zraka koji me želi zavarati.
Približavao se oazi ali ona nije išćezavala.
Vidio je datule, travu i stijene iz kojih je izvirala voda.
- To je, razumije se, fantazija gladnoga - razmišljao je - pa, jasno,
sad čak čujem žuborenje vode. Halucinacija sluha!
Kako je priroda nemilosrdna!

Skapao je u tim mislima i umro.

Sat kasnije našla su ga dva beduina. Reče jedan:
- Možeš li ti takvo što razumjeti?
Datule mu rastu gotovo uz sama usta,
a on pored samog izvora leži - skapao od gladi i žeđi!
- On je moderan čovjek - odgovori drugi beduin - nije vjerovao.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2010, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka

Prica o Vjeri

Prije nekoliko godina jedan grad je bio pogođen sušom koja je prilično uništila usjeve.
Kako je suša potrajala ljudi su se počeli binuti da
neće biti u mogućnosti preživjeti financijski slom.

Gradsko vijeće se sastalo i odlučilo da zatraži obližnje indijansko pleme da
izvedu ples za kišu. Pleme se složilo, plesalo, no suša je trajala i dalje.

Vijeće se ponovno sastalo. Ovaj put su odlučili da zatraže
"znanstvenog čudotvorca" da dođe u njihov grad i donese vodu koju
trebaju. On je došao sa svojim čudotvornim strojem i raspršio milijune
malih kapljica u zrak. Ljudi su pretraživali nebo kako bi pronašli i
najmanji trag oblačku, no oblaka nije bilo.

Napokon, vijeće je zatražilo ljude iz grada da se okupe zajedno
i mole u najvećoj gradskoj crkvi.
Nakon nekoliko sati molitve svi su napustili crkvu tražeći
oblake na nebu. Niti jednog oblaka nije bilo.
Jedno dijete se okrenulo k svom ocu i upitalo:
"Tata, jesu li ljudi zaista vjerovali da će nam Bog poslati kišu?"

"Vjerujem da jesu sine" odgovorio je otac.
"A kako to da onda nitko nije ponio kišobran?"

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2010, 19:10 
Stara kuka
Stara kuka

Ako se zagrlimo...

Devojčica se upravo vratila iz susjedstva
gde je jednoj ženi tragično preminula osmogodišnja kći.
"Zašto si išla tamo?", upita je otac.
"Da utješim susjedu!"
"A šta si ti tako malena mogla učiniti da je tešiš?"
"Sjela sam joj u krilo i plakala s njom."

Ako je u tvojoj blizini neko ko trpi, plači s njime!
Ako se tvoj bližnji raduje, raduj se s njime!
Ljubav gleda i vidi, osluškuje i čuje.
Voljeti znači saosjećati s nekim čitavim svojim bićem.
Onaj koji voli otkriva u sebi neslućene zalihe utehe.

Mi smo anđeli sa samo jednim krilom;
možemo letjeti samo ako se zagrlimo.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2010, 19:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Nikad se ne upuštaj u raspravu sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo a onda te dotuče iskustvom!

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2010, 21:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ymhThxkANVc[/youtube]

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2010, 13:59 
Stara kuka
Stara kuka

Ljubavna priča

"Kuc, kuc!

"Sveti Petre otvori mi vrata!"

"Tko to stoji pred vratima raja?"

"Ja sam, Ljubav."

"Čija ljubav?"

"Kršćanska ljubav"

Svet Petar odškrinu vrata i proviri.

"Što tražiš ovdje?"

"Utočište"

"Utočište?"

"Neznam kuda da krenem."

"Pa ti si se trebala udomiti na zemlji."

"Ali ljudi su me protjerali..........."

"Za ime Boga, zbog tih par zločestih ljudi ti napuštaš svoju svetu dužnost i poriv zbog kojeg si otišla tamo."

"Nisu me protjerali samo par ljudi nego svi narodi planete."

Sveti Petar otvori širom vrata i izađe iz raja.

"Što se u ime Boga dogodilo?" upita ju zabrinuto i u tom trenu spazi da Ljubav nije stigla sama. "Ti ne dolaziš sam. Koga to vodiš sa sobom?"

"To su moje kćeri, Pravda, Suosjećanje i Istina."

"Zar su i one protjerane?"

"Da, među stanovnicima planete više nema mjesta za nas."

"Ali i prije su stanovnici planete zemlja, griješili, vodili ratove pa ipak nisi bježala od njih."

"Ljudi su griješili i ratovali su tada još vjerovali u moju snagu, spoznavali je kao osnovu svojih života. Sada je vjerovanje u njima dogorjelo kao voštanica. Nije ostao niti tračak njenog svijetla u njima. To je razlog sveti Petre da ja i moje kćeri nemamo što tamo više činiti."

"Šta je razlog toj promjeni."

Ljubav pruži ruku prema dolje gdje se u sunčavoj svjetlosti nazirala plava planeta i na njoj jedan crna mrlja.

"Ona crna mrlja je uzrok svemu."

Sveti Petar uperi svoj pogled u mrlju.

"Ja tamo vidim grad i oko njega bezbroj spomenika."

"To su spomenici mržnji."

"Ah da, sada te razumijem, ali zar nisi pokušala spriječiti širenje tih spomenika."

"Lutala sam planetom od zemlje do zemlje i pokušavala pobijediti mržnju, ali ona se širila brže od mene. Gdje god sam stigla ona se već širila."

Zavlada trenutak šutnje, a onda sveti Petar izusti svoju misao;

"Što misliš kako bi bilo da se Spasitelj još jednom spusti na planetu."

"Ah ne sveti Petre, ovaj put ga nebi pustili na planetu bez dokaza osobnosti, nebi mu dali hranu ni prenoćište bez novca, nebi ga raspeli na križ, nego bi ga ismijavali."

"Ali mora postojati nešto što je u srcima ljudi na planeti zamjenilo Ljubav."

"Kaže se da ju je zamjenila pohlepa."

Tužna pogleda apostol propusti Ljubav i njene kćeri u raj i zatvori vrata. U tom trenu se na nebu zapališe dva nova svetla...

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2010, 14:17 
Stara kuka
Stara kuka

Prica jeste poduga, ali je vrijedi procitati. :)

Prica o ljepoti , stradanju , postenju i vjeri koju muka nije nacela

Nekad u davna vremena bila jedna mlada žena. Osim svog lijepog izgleda, imala je i lijepo ponašanje; i pored svoje naročite skromnosti, bila je još i veoma pobožna i bogobojazna. Bila je to žena za koju se slobodno može reći - LAV OD ČOVJEKA. Dugo vremena je živjela sa svojim mužem; srećno i bez ikakvih problema.Jedne godine, dok se približavala sezona hadža, njen muž je odlučio da se uputi na hodočašće u Meku. Ženu i kuću je povjerio svom mlađem bratu, i dao mu sve neophodne preporuke u vezi svoje mlade i lijepe žene, i nakon toga se sam uputio prema Meki.
U prošlosti je svako putovanje, u principu, bilo opasno jer su jedino prevozno sredstvo u to vrijeme bile četveronožne jahaće životinje koje su veoma sporo prevaljivale put. Studene noći i vreli dani, razne bolesti i usputni razbojnici, i mnogo drugih opasnosti, stalno su vrebale na putu tako da bi povratak musafira koji bi otišao na takvo jedno putovanje kao što je putovanje na hadž, bila prava Božija milost. Znajući kakve ga opasnosti očekuju u putu, muž ove mlade žene je napisao vasijet (oporuku) i predao ga svom mlađem bratu.
Brat je zasukao rukave i koliko je mogao trudio se da ženi svoga starijeg brata pomogne u njenim svakodnevnim poslovima. Ali, jednoga jutra, kada je ušao u njenu kuću da joj pomogne u obavljanju poslova, iza zastora je ugledao njeno prelijepo lice. U isti mah njegov duh strasti je kao demon najedamput pohrlio iz njegove unutrašnjosti, i kao pjan počeo da priziva da mu se udovolji.
Mladić se uhvatio u koštac sa svojim razumom. Melek razuma se u njegovoj duši digao protiv demona strasti, ali kada je uvidjeo da nema koristi, napustio ga je. Čim je strast zavladala razumom počeo je da se približava mladoj ženi i da je zove k sebi, ulagujući joj se i nudeći joj kule i vile. Kao odgovor žena mu je samo Ijutito prasnula u lice:
"Zar te Boga nije stid?! l zar se tako čuva obraz, poštenje i povjerenje svog brata?!" "Nema ti koristi da mi se opireš, ili ćeš mi udovoljiti ili ću te osramotiti." - reče on, dok su mu oči bile već zaslijepile i uši zaglušile od strasti.
Ali ova mlada žena, koja je svim svojim bićem bila čedna i čestita i nikoga se osim Boga nije bojala, uzvrati: "Uradi što hoćeš! Ja se smrti ne bojim! Znaj da ja više volim da umrem na ovom svijetu, časno i
pošteno, nego da na onom svijetu budem osramoćena!."
Sav zadojen strašću, konačno je shvatio da u nakani svojoj neće uspjeti, pa pošto se pribojavao da će ona, kad se brat vrati s hadža, ispričati ovaj njegov ispad, odlučio je da je se na neki način riješi. Tako je našao neka četiri (ne)čovjeka, i u Boga i kod ljudi uljeza, i podmitio ih da pred kadijom posvjedoče daje počinila blud.
Našavši se pred četiri svjedoka, kadija je ženu osudio na kamenovanje. Odveli su je do jednog pustog mjesta, u okolini grada, i kamenovali. Pod teškim udarima kamenja ona je jaukala i prizivala Boga u pomoć, sve dok se nije onesvijestila. Ljudi koji su tu bili na okupu pomisliše da je ispustila dušu pa je onako ostaviše da bude pouka drugima. '
Te noći ona je ostala tu onesviješćena sve do u ranu zoru, kada ju je osvijestio hladni povjetarac i odmah udarila u plač i jaukanje. Ali ona nije plakala toliko zbog bolova od zadobijenih rana, koliko je bila ucviljena od boli sramote kojom je bila oklevetana.
Upravo u to vrijema je jedan beduin, koji je živio tu u pustinji, prolazio obližnjom stazom, pa kad je čuo jauke pošao je tragom odakle je glas dopirao i tamo našao ženu gdje leži na zemlji, svu oblivenu od krvi. Otsjeo je devu i onda prišao ranjenoj ženi da je utješi. Upitao je kakva je nesreća snašla i kako se osjeća. Žena mu je ispričala sve što se dogodilo, od početka do kraja. Beduin se sažalio na nju i njeno teško stanje, pa je popeo na devu i odveo svojoj kući i onda naredio svojim ukućanima da je pripaze i njeguju sve dok potpuno ne ozdravi.
Malo po malo i ženi se opet povratio onaj prijašnji izgled. Ponovo je procvao cvijet ljepote na njenom licu, a obrazi joj kao dvije ruže poprimili boju rumenila.
Jednog d ana i beduin s e z anio njenom ljepotom, p a mu se pamet pomuti i kao pijan poče da je priziva sebi i predlaže joj da se uda za njega. Međutim ona ga samo začuđeno upita:
"Zar ti nisam rekla da imam muža i da je on sada na putu! Prema tome, ne mogu biti žena drugome."
A na onaj njegov strastveni zov ona će mu: "Boj se Boga! I ne upropašćuj svoja dobra djela, nakon što si me spasio onog belaja i velikodušno me primio u svoju kuću! I sam si vidio da sam bila spremna da budem kamenovana do smrti, samo zato da ne bi bila obeščašćena.
I sada sam spremna podnijeti svaku bol i patnju da sačuvam svoju čednost. Ako me u i komadiće zdrobiš, ni koliko je trun jedan nećeš naći nevaljalosti u ka'bi čistote i imana mog."
Vidjevši svu iskrenost i istinoljubivost ove ženjoj i kazao svoju želju beduin se postidi i pokaja, i onda se dogovoriše da se pobratime, i on je nazva svojom sestrom..
Sa ovim beduinom je u istoj kući živio i jedan crni sluga, crnog srca, koji se jednog dana zagledao u lijepo lice mlade žene pa i on poželio da bude njegova. Prišao joj i kazao svoju želju
Ona se jako rasrdi na te njegove bestidne riječi i sva zajampurena u licu otjera ga od sebe. Vidjevši da neće zadovoljiti svoj poriv, ovaj crni sluga još crnjeg srca zaprijeti joj :"Učinit ću sve da nestaneš iz ove kuće!" "Učini šta hoćeš! Svi ćemo mi na koncu ipak umrijeti, a ja se smrti ne bojim!"- uzvrati ona.
Sluga ljutilo ode od nje, a u glavi mu sinu plan i u srcu mržnja i zla želja za osvetom. I tako, jedne noći dok su svi spavali, on je polako ustao iz svog kreveta, i onda se nečujno privukao do bešike u kojoj je spavala gazdina tek rođena beba pa izvukao nož iza pojasa i ubio je, i onda onako okrvavljen nož stavio pod jastuk mlade žene.
Rano ujutro, kada je beduinova žena prišla kolijevci da nahrani bebu našla ju je ubijenu; vrisnula je od boli i jada koji je snašao i počela sebi čupati kose i udarati se po glavi od zaprepaštenja.
Vidjevši šta se zbilo, beduin je odmah počeo da traga za otiscima koji bi mogli otkriti ubicu. Ubrzo je pod jastukom mlade žene našao krvav nož i svi su zaključili: ona je ubica, ona je ta koja je ubila bebu.
Beduinova žena i njegov sluga odmah nasrnuše na ovu opet unesrećenu mladu ženu i dobro je izudaraše. Ali, Beduin, koji bijaše jedan staložen i razuman čovjek, priđe joj i reče: :.?
"Šta sam ti ja tako nažao učinio pa da mi dijete ubiješ? Zar te nije bilo strah krvi onog maksuma?"
Žena mu kroz plač odgovori:
"Ti koji si pametan i razuman čovjek, trebao bi malo da razmisliš i da se upitaš da li bih ja zaista, na sve ono dobro koje si za mene učinio; zato što si mi život spasio i što si me u ime Božije kao sestru svoju pazio, i koja još sve dobra mi nisi učinio, uzvratila zlom!? Zašto? I kakve koristi bih imala od toga?"
Beduin joj je povjerovao i shvatio daje nevina, ali je ipak rekao:"Znam da si nevina i znam da patiš od klevete kojom su te oklevetali, ali pošto te moja žena okrivljuje za ubistvo, mislim da ovdje više nećeš biti na miru, i ne bi bilo dobro da ostaneš."
Beduin joj je ovo rekao, dao joj tri stotine dirhema da ima u putu i onda se oprostio od nje. Žena je izašla iz kuće s velikim bolom i tugom u srcu, i opet krenula na svoj put pun neizvjesnosti. Idući tako, stigla je do jednog sela u kojem se narod bio okupio oko vješala na kojima su trebali da objese nekog momka. "Šta je skrivio taj momak i zašto hoće da ga objese?"-upitala je prisutne.
"U ovom selu vlada jedan vladarev namjesnik, koji se ponaša veoma surovo i nepravedno; običaj mu je da objesi svakog onog koji ne može da plati harač pa zato
danas vješaju i ovog momka."- bi joj odgovoreno.Ova dobra i milostiva žena ih ponovo upita:
"A koliki je iznos glavarine koju on treba da plati?"
"Tri stotine dirhama"- odgovoriše.
Sada kada te je Bog spasio od one lomače i kamenovanja, učini i ti nešto pa izbavi tog unesrećenog momka - reče ona sama sebi, pa istupi naprijed i povika:
"Ako ja platim njegov dug, hoćete li ga osloboditi?"
"Hoćemo" - odgovoriše.
Ona onda dade svojih tri stotine dirhema, i mladić bi pušten na slobodu.Kada vidje svu tu dobrotu i plemenitost, mladić krenu prema njoj da iskaže svoju zahvalnost, ali kad mu iznenada pogled pade na njeno prelijepo lice, pomuti mu se pamet u glavi i duboko u srcu poče osjećati ljubav prema njoj. On se poče malo kolebati i hrvati sa svojim duševnim porivima, ali kada vidje da nema koristi, kaza joj šta želi od nje. " Tako ti iskazuješ svoju zahvalnost? I to mi je nagrada za ono što sam ti učinila?! Idi za svojim poslom i izbriši iz glave tu nezrelu misao i taj neumjesni poriv!"- reče mu ona, otresito.
I on, koji je bio inače loše naravi, shvati daje neće pridobiti sebi, pa se poče domišljati kako da joj se osveti, iako se pred njom postavi tako kao da su njene riječi uticale na njega i da se pokajao.
Tu u blizini nalazila se jedna morska luka u koju je bila uplovila jedna velika lađa puna raznovrsne trgovačke robe. Momku pade na pamet jedna prljava zamisao pa priđe jednom od trgovaca i reče: "Imam jednu robinju, lijepu ali neposlušnu, i nema joj mahane doli ta neposlušnosti. Pomamila se i postala vrlo drska! Puno sam se trudio da i z nje i stjeram tu njenu lošu narav, ali nisam uspio. I evo sada sam došao da je prodam. Koliko god je jadna žena vikala i preklinjala: "Nisam ja ničija sluškinja ja sam slobodna žena i imam muža!", trgovac je nije slušao već je dao nekoliko dirhema onom mladom nečovjeku, a nju ščepao za ruku i odvukao na palubu lađe. Ubrzo zatim su podigli jedra i lađa je zaplovila.
Kada je ugledao kako je ona samo lijepa i brilijantna, trgovac se strasno zagledao u nju i približio joj se.
Uvdjevši u kako bezizlaznoj situaciji se našla, žena je povilkala: "O ljudi ! Pomozite mi ! O muslimani ! Ja sam muslimanka ! Imam muža ! Slobodna sam! Tako mi Boga imam muža! I vi imate majke i sestre; zar bi vam bilo svejedno da neko ovako postupi sa vašom rođenom majkom ili sestrom! Tako vam Boga spasite me ovog napasnika! Žena sam, unesrećena, prognana i protjerana, znajte da nije samo danas dan; ima i Sudnji dan! O moj Bože..."
Njeno tužno jadikovanje i zapomaganje, dovelo je do toga da su svi putnici na brodu, a svi su bili trgovci, stali na njenu stranu daje odbrane.
Ali, njena ljepota je bila tako izrazita da bi svako onaj ko bi je samo jedanput ugledao u isti mah bi se u nju i zaljubio, i žarko bi poželio da bude njegova. To se desilo i trgovcima na brodu. Svi su se odjedanput bili zaljubili u nju, i svaki od njih je želio da bude baš njegova. Vidjevši svu tu pohotu i strast u njihovim očima, ova mlada žena je shvatila šta smjeraju pa je procvilila Bogu:
"O Ti koji poznaješ tajne u srcima! O Ti koji sve možeš! U oba svijeta ja nemam nikog drugog doTebe! Spasi me od ovih napasnika! Ili istjeraj tu strast iz njihovih glava, ili mene izbavi iz kandži njihovih,
ili daj da me smrt stigne, jer ja ne mogu grijeh da podnesem."
I dok se tako ona molila Bogu, onesvjesti se.
Iznenada se more uzburka pa sjevnu munja s neba pa pogodi one trgovce na brodu i sve ih na mjestu spali i uništi. Osta samo brod sa svojim tovarom, i onesvješćena mlada žena koja je ležala na njegovoj palubi.
Kada se osvijestila, ugledala je spaljene ljude pored sebe pa je nekoliko trenutaka stajala nepumično neznajući šta se zbilo, ali čim se malo uprisebila, uzela je jednu metlu i pomela palubu, a zatim obukla mušku odjeću kako bi bila na miru od muškaraca.
Blag vjetar je zapuhao i počeo polagano da tjera brod prema jednom lučkom gradu. Čim je stigao do obale, ljudi su se okupili oko njega da vide šta nosi, i odmah uvidjeli da na njegovoj palubi, sem jednog lijepog momka koji je sam sjedio u jednom njegovom ćošku s ogromnim tovarom trgovačke robe, nikog drugog nije bilo.
Ljudi su ga počelai zapitkivati: "Odakle dolaziš sam sa ovako bogatim tovarom?"
On im je odgovorio: "To ću reći samo vašem emiru i nikom drugom, zato ga dovedite ovamo."
Ljudi su otišli do emira grada (gradonačelnika) i izvijestili ga da je neki lijepi mladić sam doplovio u luku s brodom punim skupocjene robe i kaže da će se predstaviti samo emiru grada i nikom drugom.
Emira je ova vijest veoma iznenadila, pa se uputio prema luci da vidi ko je taj mladić i šta hoće.
Kada je došao na brod, žena je emiru ispričala cijelu priču, od početka do kraja - osim to daje žena -i na kraju dodala:
" Svo ovo imanje, zajedno s brodom, ja prepuštam tebi i od tebe ne očekujem ništa zauzvrat osim jedno, a to je: da mi na obali mora sagradiš jednu bogomolju i da narediš da me niko ne uznemiruje, i da mi se niko ne približava, kako bih ja mogao stalno da budem nasamo s Bogom svojim i kako bih mogao stalno da mu se molim i da mu služim."
Kad su emir i njegovi vojnici uočili kod njega svu ovu čast i vjernost Bogu, poklonili su mu se i upravo onako kako je i rekao, sagradili mu takvu jednu bogomolju da bi čovjek, kad bi je vidio, pomislio da jeKa'ba.
Ova mlada žena je onda otišla u bogomolju i u krajnjoj skromnosti nastavila da živi svoj bogoslužiteljski život. Tako je prošlo nekoliko godina. Bi suđeno pa i emir umre. Dok je bio na samrtnoj postelji, pozvao je svoje vezire i vojskovođe i oporučio im: "poslije moje smrti vaš zapovijednik će biti onaj mladi bogoslužitelj, jer će vas on dovesti do sreće, i na ovom i na onom svijetu, pokoravajte mu se i budite mu poslušni."
Ovo je on izrekao i predao dušu Stvoritelju njenom. Nekoliko dana nakon emirove smrti i žalosti za njim, vezir i oficiri su otišli u bogomolju do one mlade ženeza koju su mislili da je muškarac pa joj prenijeh emirovu oporuku i prozvali je svojim zapovjednikom. Žena je, naravno, odbila da to prihvati, ali pošto oni bijahu uporni, reče im: "Prihvatam, a li pod jednim uvjetom."
"Bilo kakav uvijet da postaviš mi ćemo ga ispuniti!" -rekoše.
"Hoču da mi pronađete jednu lijepu djevojku da mi bude supruga, jer odveć mi je dosta ove samoće!" -reče.
Državni činovnici će: "Samo ti reci koju djevojku želiš i mi ćemo ti je dovesti."
"Dovedite mi stotinu djevojaka zajedno sa njihovim majkma, i ja ću jednu da odaberem!" - reče.
Državni rukovodioci i uglednici su otišli odatle i još istog dana, s punim poletom i entuzijazmom, pronašli stotinu djevjaka pa ih zajedno s njihovim majkama poslali u bogomolju, a svaka djevojka je gajila nadu da će baš nju da odabere. Kad su djevojke i njihove majke ušle u bogomolju, žena je pozatvarala vrata i onda skinula mušku odjeću i predstavljajući se rekla: " Idite svojim muževima i recite im da ono u bogomolji nije muškarac već žena koja želi samo da bude ostavljena na miru i da služi Bogu." Djevojke i njihove majke su tu ostale bez riječi zbog nastale situacije pa onda s nevjericom i čuđenjem izašle van, a nju ostavile samu u bogomolji. Kad su se vratile kućama ispričale su muževima ono što su vidjele, i ko god bi čuo za ovaj događaj silno bi se začudio.
Državnici su se sastali i nakon vijećanja o nastaloj situaciji opet poslali jednu gospođu da ode do nje i da joj kaže: da pošto je bivši emir nju odredio za svog nasljednika, neka ona sada sama na svoje mjesto odredi nekog ko će nam biti emir. Ova bogougodna mlada žena je tako i učinila i onda se posvetila ibadetu.
U svijetu ovom, u kojem se muškarci ubijaju samo zbog kore hljeba jednoga, a kamoli zbog carske krune i vladanja, jedna obična žena se potpuno odrekla cijelog jednog carstva; svaka joj čast zbog ovakog poleta i junaštva!
Nakon malo vremena, svijetom se pročuo glas o ženi s velikim poletom i dovom uslišanom; slijepi od njenog toplog daha progledaju a paralizovani ozdrave i prohodaju. Svijetom se pričalo o njoj, a niko nije znao koje zapravo ona i staje sve u životu preživjela.
Kada se muž ove žene vratio s hadždža u svoj grad, našao je zapuštenu i upropaštenu kuću i ognjište u kojoj mu nije bilo supruge. Brata je našao slijepog i nepokretnog; bio je pao na milost i nemilost drugih. On nije toliko žalio za svojom kućom i imovinom, koliko je žalio za izgubljenom suprugom.
Kad je upitao brata šta mu je bilo sa ženom on mu je neljudski odgovorio: «Ona je počinila preljubu s nekim crnim robom pa je po presudi kadije i na osnovu svjedočenja četiri svjedoka, kamenovana. Da si t i z dravo, o na je neč asno u mrla. Muz kome s e u srcu bila skupila sva tuga za izgubljenom suprugom i razočarenje zbog sramote koja ga je snašla, osamio se u jedan ćošak i plakao.
Jednog dana, dok je onako zurio u svog slijepog i paralizovanog brata, koji, sem jezikom, nije mogao ničim da makne, sažali se na njega pa mu reče: “Čuo sam da se pojavila neka žena, kojoj se prima dova i od koje su mnogi slijepi i nepokretni ozdravili, pa ako hoćeš da te odvedem njoj, možda će da te izliječi”
”Šta čekaš? Požuri dok sam još živ” - odgovori mu brat.
I tako on pope svog brata na magarca i obojica krenuše na put. Bi suđeno da u putu naiđu na istog onog beduina iz pustinje kod kojeg je bila i njegova žena pa ih on obojicu pozva da kod njega konače. I dok su naveče onako svi zajedno sjedili i častili se, beduin ih je priupitao, kamo su nakastili.
Muž odgovori:”Čuo sam da nedaleko odavde živi neka pobožna i dobra žena, kojoj se dove uslišavaju. Ovaj mi je brat slijep i nepokretan pa sam ga poveo, ne bi li uz pomoć njene dove ozdravio”
”Nedavno je ovdje bila jedna pametna i razumna žena, koju je moj crni rob oklevetao i istukao i eno ga sad i on slijep i nepokretan, povešću ga s vama, možda će ga ona svojom dovom izliječiti” - reče beduin.
I tako su svi zajedno krenuli na put. U putu su naišli na ono selo u kojem su onog mladog nečovjeka htjeli da objese; i on je bio slijep i nepokretan.
Kada je njegova majka saznala da oni idu kod one pobožne žene, kroz plač ih je zamolila da i ona sa svojim sinom pođe s njima.Konačno su svi zajedno krenuli na put i sutradan, u ranu zoru, stigli do bogomolje u kojoj je živjela ona pobožna žena. U svitanje, kada je o va bogougodna žena izašla van i izdaleka začuđeno ugledala svoga muža, odmah je Bogu učinila sedždu zahvalnosti, ali je i gorko zaplakala brinući se: s kakvim obrazom da izađem pred svoga muža i šta da mu kažem?
U međuvremenu, pogled joj pade i na drugu stranu pa ugleda ona tri nečovjeka, svoja tri dušmana, slijepa i nepokretna, pa poče da uči dovu: “Bože! Osim njihovih slijepih očiju i sakatih ruku i nogu, ja drugog svjedoka nemam! Pomozi mi da uz pomoć njih mom mužu dokažem svoju nevinost!” Nakon ove dove ona lice prekri velom pa izađe pred goste i onda, obraćajući se svom mužu, upita: “Šta hoćeš, i zašto dolaziš?”
”Došao sam ti s nadom da će tvoja dova biti od pomoći ovom mom slijepom i nepokretnom bratu” - reče ovaj muškarac božanske naravi, pokazujući na svog paralizovanog brata.
”On je počinio neke grijehe, pa ako ih prizna, Bog će dati da ozdravi” - reče žena .
Muž se okrenu prem svom griješnom bratu pa ga posavjetova “Sad kad si u tom jadnom stanju, priznaj svoje grijehe i izbavi se iz te muke koja te snašla, inače ćeš se doživotno tako patiti”
Ojađeni brat će mu na to: “;Kad bih ostao i sto godina u ovakvom stanju, bolje mi je nego da priznam svoj grijeh”
Ali brat uporno nastavi da ga nagovara da prizna svoje grijehe, i on ipak popusti i ispriča sve onako kako je i bilo, i na kraju, izvinjavajući se bratu reče: il1 me ubij, il' mi oprosti.
A u sebi je pomišljao: bratova žena je ionako kamenovana i nje više nema, a bratovo srce ću, već nekako, pridobiti. I kada je saslušala njegovo priznanje grijeha žena se pomoli za njega i on ubrzo ozdravi; u oči mu se povrati vid, a u ruke i noge, snaga i moć.Nakon toga obrati se onom crnom slugi riječima: “I ti priznaj svoj grijeh”
Crni sluga se malo nećkao, jer se bojao svog vlasnika beduina, ali kada ga je ovaj uvjerio da će mu oprostiti, i on je priznao svoj grijeh, rekavši: ja sam zaklao tvoje dijete, i onda onako krvav nož stavio pod jastuk one jadne žene; ona je bila nevina. Zbog ovog grijeha klevete kojom sam je oklevetao, sad me je pogodila ova nesreća.
Vidjevši da on istinu govori, žena se pomolila i za njega pa je i on ozdravio. I na kraju je i ona majka dovela svog sina nečovjeka pa je i on priznao svoj grijeh i rekao:
"lakome ona m lađa žena junački i ljudski spasila vješala ja sam nju neljudski prodao trgovcu." Tu je on od stida začepio i više nije ni pisnuo.
Žena se potom i za njega pomolila pa je i on ozdravio. Nakon svega ovoga ona je istjerala sve iz sobe osim svog muža, i čim su njih dvoje ostali sami žena je skinula veo s lica. Ugledavši njeno lice čovjek je vrisnuo i pao na pod onesvješčen. Pošto se osvijestio žena gaje upitala:
"Šta ti bi, zašto se onesvijesti?
”Imao sam ženu koja je bila ista ti, pa kad si skinula veo s lica pomislio sam da si ti ona. Bila je tako slična tebi kao jabuka kada se raspolovi; -odgovori on.
Ženaseosmijehnu i reče: “ Drago mi je da te mogu obradovati da ona tvoja žena nije bila nikakva griješnica niti bludnica, već žena koja se upravo nalazi pred tobom! Dakle, ja sam ta tvoja žena koja je uz Božiju volju preživjela kamenovanje, i sve ono što si čuo od onih tvojih saputnika, desilo se meni. Hvala Bogu što mije dao da te ponovo vidim. Muž je od sreće i radosti pao na sedždu u znak zahvalnosti Bogu na ovoj velikoj blagodati. Žena je zatim pozvala sve muževe saputnike i ispričala im istinu o sebi. Svi su od stida pali na koljena tražeći od nje da im oprosti.
Ona je to i učinila, i tako su njih dvoje, do kraja života ostali u bogomolji da zajedno služe Bogu i da Mu zahvaljuju na ' velikom uspjehu i sreći, kojom su bili usrećeni.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2010, 15:15 
Stara kuka
Stara kuka

Duhovno tumacenje bajke " Crvenkapa i Vuk "

Rijetko koja priča je bila toliko izopačena i ponižena kao Crvenkapica. Snage koje služe «vuku» su vjerojatno opazile da se tu radi o posebnom dragulju čiste magijske snage, koja djeluje raskrinkavajuće. I tako se s tom bajkom dogodilo upravo ono od čega su je ljudi htjeli sačuvati: Dospjela je na razinu na koju uopće ne spada.

Oslobodimo se predodžbe o ljupkoj djevojčici s crvenom kapicom od samta, i ponovimo bajku u što je moguće izvornijem obliku, bez suvišnih dodataka. Dozvolimo slikama iz bajke da djeluju u našoj nutrini, da nam otkriju svoju univerzalnu istinu. Ova priča nam je dana poput crvenog rubina koji smijemo držati na svjetlu i promatrati.

Crvenkapica

Nekada (davno) živjela je mala djevojčica s crvenom kapicom. Zvali su ju Crvenkapica.

Jednoga dana majka je rekla Crvenkapici: «Odnesi kolače i vino baki u šumu; jer bolesna je i slaba i treba ozdraviti. Ali, pazi da ne skreneš s puta. «Kada je Crvenkapica trčala kroz šumu s kolačima i vinom, srela je vuka. «Kamo, Crvenkapice?» «K bolesnoj baki s pogačom i vinom da opet ozdravi.» «Gdje stanuje tvoja bakica, Crvenkapice?» «Ispod tri velika hrasta je njena kućica, no ti to vjerojatno znaš.» Vuk je razmišljao kako bi ju mogao prevariti i nakon nekog vremena reče: «Pogledaj, Crvenkapice, koliko prekrasnih cvjetova raste svuda uokolo! Zar ne bi bilo lijepo kada bi baki donijela jedan buket cvijeća?» I Crvenkapica je otvorila oči i uokolo ugledala prekrasno cvijeće. Zahvalila se vuku i skrenula s puta u šumu, da nabere ruže. I kada je prvu ubrala, vidjela je da je ona koja raste malo dalje još ljepša i potrčala je k njoj… i tako je stalno išla sve dublje u šumu. Vuk se zaputio ravno k bakinoj kućici; bez dugog kucanja ušao je, približio se njenoj postelji i požderao ju. Potom je obukao njenu odjeću, nataknuo njen šešir, legao u postelju i navukao zavjese.

Kada je Crvenkapica nabrala dovoljno cvijeća, opet se sjetila bakice i krenula k njoj. Začudila se, kada je vrata našla otvorena i osjetila je tjeskobu u srcu, kada je stupila u sobu. Pristupila je postelji i odgurnula zavjese. Bakica je ležala u postelji as šeširom, navučenim duboko na lice i vrlo čudno je izgledala. «Ej, bakice kako imaš velike uši!» «To je zato da te bolje čujem». «Ej, bakice kako velike ruke imaš!» «To je zato da te lakše zgrabim.» «Ej, bakice kako velika usta imaš!» «Da te lakše pojedem!» i vuk je skočio iz postelje i porogutao Crvenkapicu.

Kada je lovac prolazio kroz šumu kraj bakine kućice, čuo je grozno hrkanje. Moram pogledati, nešto s njom nije u red,u mislio je lovac i stupio u kuću. Tada je vidio u krevetu vuka s debelim trbuhom. Uzeo je škare i vuku prerezao trbuh. Kada je nekoliko puta zarezao, iskočila je van Crvenkapica, a za njom i baka. Sve troje su bili vrlo sretni. Lovac je vuku napunio trbuh s kamenjem. Kada se vuk probudio nije više mogao ustati, već se srušio mrtav na tlo. Potom su sve troje veselo jeli kolače i pili vino. I baka je opet ozdravila.
----------------------------------------------------------------------------------------

Crvenkapica s pogačom i vinom na putu

Još od prije otprilike 2000 godina čovjek zapadnog svijeta ima poseban nalog. To je nalog, koji je primio od Duše svijeta, Majke Univerzalne Mudrosti. Duša svijeta bi taj nalog izrazila:
«Ljudsko srce, pođi tamo i odnesi to što si primilo kao dar ljubavi kozmičkoga Krista - kruh žive riječi i vino žive snage - tvojoj pramudrosti, koja prebiva u središtu tvoga malog svijeta - mikrokozmosa - i već je vrlo dugo oslabljena i bolesna. Da, ponesi kruh i vino, duhovno-duševnu hranu tvojoj oslabljenoj pramudrosti, da se okrijepi i ozdravi i da opet djeluje u tebi. Ipak budi na tom putu oprezno. U tvojem svijetu postoji i sila suprotnosti.» Nekako tako bi smisleno glasio nalog Svjetovne Duše čovjeku zapadnoga svijeta. I nije nam teško u tome prepoznati riječi majke, kada ih je rekla Crvenkapici.

Crvenkapica je naše srce.

Srce je zaštićeno, jer je taj visoki nalog dobilo od ljubljene Duše svijeta, Majke Univerzalne Mudrosti. Na glavi ima plamenu kapu ljubavi. I naše naivno, još neiskušeno srce se zaputi s Riječju Istine i njenom skrivenom moći na put. Zar se mi ne nalazimo već 2000 godina na Putu unutarnjeg naloga? Sat za satom, dan za danom, godinu za godinom, da, možda već mnogo života? Ipak, kamo ide naše srce? Put našeg unutarnjeg životnog naloga morao bi voditi tamo gdje oslabljena leži naša pramudrost, koja je željna okrijepe lijekom Žive Riječi i njene moći. Zašto zapravo ta pramudrost leži u nama tako oslabljena? S njom više nemamo svjesne povezanosti, već jako dugo joj poklanjamo premalo pažnje, izgubili smo ju iz vida i misli. Zato leži kao bolesna u dubokoj šumi našeg zaborava i čeka na univerzalnu okrepu i ozdravljenje.

Na mjestu gdje leži naša oslabljena pramudrost, u svetištu glave, stoje «tri velika hrasta»: Oni su prastari, sveti simbol za božansku trojedinstvenost. Čovjek je pozvan da ih opet prepozna i oživi u sebi. Zato su tri hrasta najuže povezani s bićem naše pramudrosti. Ako bi pramudrost u čovjeku radi žive Kristove snage opet ozdravila, tada bi misterij «triju velikih hrastova» u čovjeku razotkrio svoju trostruku božansku moć. Crvenkapica, naše srce, žurno ide, korak za korakom, kroz šumu života.

Vuk i cvijeće

Ipak - nenadano se pojavi «vuk». Usred našeg životnog puta nenadano se pojavi nerazumljiva tamna sila, za koju naše naivno i neiskusno srce ne zna, kako bi ju ocijenilo. Izgleda mu čudna, iako mu se ne čini zla. Naprotiv. Ta snaga izgleda ugodna i spremna pomoći. Naše naivno i nedužno srce posluša što mu ona govori:
«Ej, drago srce, kamo ideš s pogačom i vinom?»
«K mojoj pramudrosti, da se okrijepi s univerzalnim lijekom.»
«Gdje prebiva tvoja pramudrost?»
«Tamo, gdje su tri velika hrasta, pri božanskom trojedinstvu, no ti to ionako znaš.»

I sila tame u sebi razmišlja: «Ako čovjekovo srce ide vlastitoj pramudrosti s tako dragocjenim lijekom, da se opet okrijepi, moj položaj u svijetu je ugrožen. Ugrožen je moj utjecaj na crkvu, državu i znanost. Potom će mi čovjek umaći. Moram dobro razmisliti. Najbolje će biti, ako ću srcu pred očima držati šarene stvari ovoga svijeta, da se u njima izgubi i zaboravi na svoj nalog. U međuvremenu ću to biće pramudrosti požderati i sam ću se promijeniti u pramudrost. Zašto zapravo imam tako velika usta? Ako srce dospije na cilj, lako ću i njega požderati.

Mračna sila reče srcu: «Ej, drago srce, pogledaj ipak, koliko lijepoga cvijeća raste uokolo. Zar na tom svijetu nisu čudesne stvari, koje bi mogla odnijeti tvojoj pramudrosti?» I stvarno. Lijevo i desno od našeg puta života je puno stvari, koje nas mame. Zar nisu kao lijepo cvijeće, koje tako lijepo miriše? Zar nije jedna stvar zavodljivija od druge? Naše srce oduševljeno gleda oko sebe. Da, zahvali se sili koja ga je zavela i napusti put svojeg životnog naloga. Zaboravi savjet koji je dobilo od Majke Svjetovne Duše i zaboravi svoj nalog, na to da mora oslabljenu pramudrost osvježiti s univerzalnim lijekom. U našem se srcu probudilo čežnja za cvjetovima prevare. Naivno i bez loše namjere stupi u šareni svijet. Tu je nešto zanimljivo, i tamo je nešto zanimljivo i kada je srce to ubralo meni, da je gdje drugdje još zanimljivije. Tako vrijeme prolazi. Možda je proteklo već puno života. Srce je postalo požudno. Sve više požudno skuplja šarena iskustva ovoga svijeta u buket i izgubi se medu mladim drvećem i među trnovitom medom. Daleko od puta trči ovamo i onamo, zaboravljena je bolesna pramudrost, zaboravljen je savjet Svjetovne duše. Kako još dugo...? Jednom dođe trenutak kada je Crvenkapici dosta branja cvijeća. Srce sa sobom nosi već previše iskustava. Dugo mu ih nije bilo dosta. Zar ta iskustva nisu slična «cvijeću»...? Između uzdisanja srce se opet sjeti riječi Majke Svjetovne Duše. Sjeti se svog naloga. Zar ne bi trebalo ići oslabljenoj pramudrosti i odnijeti joj univerzalni lijek? Skrušeno, srce počne tražiti izgubljeni put i opet hoće sve dovesti u red. Put je tu, gdje je oduvijek i bio. S buketom iskustava sada se trudi ići putem, dok ne dođe na mjesto, gdje stoje «tri hrasta». To je tajanstveno mjesto u našoj glavi. Ipak - vrata su sumnjivo široko otvorena, kao da su provalili lopovi ili ubojice. Naše srce spopada strah. Nije li «vuk na putu» bio kobna sila? Do tu je prispodobu o srcu bilo lako slijediti. Ali kako razumjeti to da je vuk odjurio u bakinu kuću, pojeo baku, navukao njenu odjeću i legao u njen krevet, kao da je ona? I to s namjerom da Crvenkapicu prevari i nju pojede?

Kakva je to sila i što mi imamo s njom?

Napravili bi pogrešku, ako bi htjeli vuka osobno tumačiti. S njim nije mišljeno niti na jednu osobu, nekakvog svjetovnog ili duhovnog dostojanstvenika. Vuk očigledno predstavlja kozmički princip snage koja stoji u suprotnosti Bogu kao sjena, suprotnost, neduh, negacija i imitacija - ili antikrist. Taj kozmički princip suprotnosti utječe na mišljenje, osjećaje i djelovanje ljudi. Na nekom planetu ili na cijelom lancu planeta se razvije u trostruko prevladavajući sistem moći. Ipak djeluje tako dugo, dok ga svijest stanovnika toga planeta još ne može prepoznati i nadvladati pomoću višeg principa.

Zato je čovjeku rečeno jezikom misterija - preko duševnog organa, srca - da postoji ta protusila sa svojom egoističnom potrebom za samopotvrđivanjem i uzvisivanjem. Čovjekovo srce mora je se čuvati još više, ako kozmički Kristov duh na tom planetu već djeluje oslobađajuće sa svojim univerzalnim lijekom. «Bakicu» kao veoma oslabljenoga principa pramudrosti u čovjeku, «vuk», kozmička sila suprotnosti protusila, proguta. To znači da protusila u nama sumnja o tom principu mudrosti, negira ga i oponaša ga. Četiri sposobnosti pramudrosti kao: potpuni sluh, vid, djelovanje i stvaralačku riječ, posjeduje u varljivom povećanju i vuk, sila suprotnosti. Ima velike uši, oči i ruke i grozno velika usta. Pramudrost u čovjeku može sa svoje četiri sposobnosti čuti Božju Riječ, prepoznati duhovnu Istinu, djelovati u skladu s Božjim Zakonima i izraziti Božji Govor.

A kako svoje sposobnosti upotrebljava sila suprotnosti? Sa svojim velikim ušima sluša ono što joj donosi veselje i nepovjerljiva je prema svemu što nadmašuje njenu sposobnost razumijevanja. Sa njenim velikim očima vidi stvari koje koriste njenoj osobnoj moći, ipak ne daje ništa, kritizira i osuđuje sve što nadilazi njenu korist. Sa njenim velikim rukama grabi sve što služi njenim vlastitim interesima. Upravo tako zna sa svojim rukama uništiti sve što izgleda njenom instinktu moći nesigurno.

Sa svojim strašno velikim ustima drži gromovite govore i diskutira u beskonačnost, kritizira i tuži se u svoju korist. Istovremeno proguta u svojoj lakomosti sve što želi predstavljati npr. mudrost, da bi nakon toga s vanjskom odjećom onoga što je požderala, igrala ulogu tobožnje mudrosti. Naše srce, koje previše lako podliježe zavodljivosti svijeta, nakon dugotrajnog «branja cvijeća» preokrene se i opet dolazi na put, koji vodi mudrosti. Svetište u glavi nalazi otvoreno, jer su tamo prodrle sile imitacije - dok je ono u međuvremenu «bralo cvijeće» - da bi «požderale» pramudrost i preobučene došle na njeno mjesto.

Srce te temeljite imitacije ne može shvatiti. Osupnuto stoji pred njom i postavlja dječja pitanja. U toj konfrontaciji sa silom prevare ne stoji izvan svijeta, već prije svega unutar, u svojem malom svijetu, gdje u glavi kraljuje moćni JA. Možda je za srce odlučujuće iskušenje to, da mora biti najprije «progutano» od strane sila prevare, da u «vučjem trbuhu» nauči svoje lekcije?

Lovac

Možda srce leži zajedno s pramudrošću već dugo u trbuhu te sile, a da čovjek toga nije svjestan.

Tada je krajnje vrijeme da čovjekov duševni razum postane budan kao lovac koji je u šumi u lovu. Poseban fenomen je to da sve, što je dovoljno zadovoljilo svoju požudu, zapada u nekontrolirano stanje - zaspi. Kada vuk padne u nesvjesno stanje spavanja, počne također hrkati. Tada je nastupio trenutak, kada sudbinsko stanje čovječanstva - požderano srce i progutana mudrost - bivaju bolje raspoznati. Zar razdoblje galame i buke, u kojem živimo ne dokazuje, da «vuk hrče» jer je požderao «Crvenkapicu» i «bakicu»? Zar nije nastupilo nekontrolirano stanje spavanja, kada vrijedi probuditi se?

Sada je čovjeku potrebna razbistravajuća svijest, «lovca», koji će tom «hrkanju» učiniti kraj i koji će potpuno razumjeti stvarno stanje, u kojem se nalaze ljudi. I kada mu situacija bude dovoljno jasna, sa škarama razlikovanja će prerezati trbuh izdajničke sile. Srce i pramudrost će opet biti oslobođeni, kako bi se posvetili istinskoj namjeni. I kada nakon toga lovac vučji trbuh napuni s kamenjem, nije time mišljeno ništa druge nego da će pomoću sile prepoznavanja i oslobođenja, vratiti sile prevare svojoj neživoj, hladnoj naravi. Ona se tada uruši sama u sebe.

Kada je čovjekov razum postao svjesni i djelatni sluga srca i mudrosti, može veselo uživati univerzalni lijek, «pogaču i vino», kao duhovnu okrepu i duševno osvježenje. U živoj Kristovoj Riječi i u njenoj sakrivenoj moći ozdravlja naše unutarnje biće. «Tri hrasta» božjeg trojedinstva u srcu, glavi i rukama čovjeka opet će razviti svoju moć.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2010, 19:52 
Stara kuka
Stara kuka

Tako se teško živi, tako se kratko živi, pa još polovica tog teškog i
kratkog života nam prođe u mržnji i nesporazumima. Oh, ugasite mržnju!
Ljudi su nama potrebni i nikako se, nikako se ne može živjeti bez
opraštanja. Svi su mi ljudi i te kako potrebni. Svi, od ove starice
koja me je primila na ruke kad sam došao na svijet, pa do onog
...nepoznatog prolaznika, koji će, kad mene budu nosili na groblje neki
ljudi, skinuti kapu i prekrstiti se i zaželjeti mi vječni mir i laku
zemlju. Vječni mir! - kako je dobra i velika i lijepa ta želja! O
nepoznati dobri čovječe, blagodarim ti za tu želju tvoju! Živite i
borite se kako najbolje umijete, molite se Bogu i volite svu prirodu, a
najviše ljubavi, pažnje i saučešća ostavite za ljude, ubogu braću
svoju, čiji je život nestalni plamen svijetla. Volite ljude, često im
pomozite i uvijek ih požalite, jer su nam svi ljudi potrebni.

Ivo Andrić

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2010, 03:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
"Da nisam ateist, vjerovao bih u Boga koji bi spašavao ljude procjenjujući njihov cjelokupni život, a ne riječi. Mislim da bi Bog više volio iskrenog i pravednog ateista od televizijskog propovjednika čije su riječi "Bog, Bog, Bog", a djela lažna, lažna, lažna."

Ne vjerujem u život poslije smrti zato da ne moram provesti cijeli život bojeći se pakla ili još gore - raja. Ma kakva god mučenja bila u paklu, mislim da bi dosada u raju bila mnogo gora.

Kad nekoga uvrijedimo, nazovemo ga životinjom. Okrutnije bi bilo namjerno ga nazvati čovjekom.

Nasilje je posljednje utočište nesposobnih.

Isaaca Asimov

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2010, 11:03 
Stara kuka
Stara kuka

Četiri sporazuma sa samim sobom

Prvi sporazum - Neka tvoja riječ bude besprijekorna

Govor neka ti bude čestit. Izgovaraj samo ono što doista misliš. Izbjegavaj iskorištavati riječ kako bi govorio protiv sebe, ili ogovarao druge. Moć svoje riječi usmjeravaj prema istini i ljubavi.

Drugi sporazum - Ništa nemoj shvaćati licno

Ništa što drugi čine nije zbog tebe. Ono što drugi kažu i čine samo je projekcija njihove vlastite stvarnosti, njohovoga vlastitog sna. Kad te mišljenja i postupci drugih ne mogu dosegnuti, više nećeš biti žrtvom bespotrebnih patnji.

Treći sporazum- Ne pretpostavljaj

Pronađi hrabrost kojom ćeš postavljati pitanja i izražavati ono što doista želiš. Drugima se obraćaj koliko možeš razumljivo, da tako izbjegneš nesporazume, tugu i nevolju. Samo s ovim jednim uvjetom možeš potpuno preobraziti svoj život.

Četvrti sporazum - Uvijek daj sve od sebe

Ono najbolje što daješ mijenjat će se iz trenutka u trenutak; bit će različito u trenucima kad si zdrav, a opet različito kad si bolestan. U svim okolnostima pružaj najbolje od sebe, i izbjeći ćeš prosuđivanje i zloupotrebu samoga sebe, kao i žaljenje.

Don Miguel Ruiz: "Četiri sporazuma sa samim sobom"

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2010, 12:41 
Stara kuka
Stara kuka

.... Zato vam kažem: Ne brinite se dušom svojom šta ćete jesti, ili šta ćete piti; niti telom svojim, u šta ćete se odenuti. Nije li duša pretežnija od hrane, i telo od odela?

Pogledajte na ptice nebeske kako ne seju, niti žanju, ni sabiraju u žitnice, pa Otac vaš nebeski hrani ih. Niste li vi mnogo pretežniji od njih?

A ko od vas brinući se može pridodati rastu svome lakat jedan?

I za odelo što se brinete? Pogledajte na krinove u polju kako rastu; ne trude se niti predu.

Ali ja vam kažem da se ni Solomon u svoj slavi svojoj ne odenu kao jedan od njih.

Pa kada travu u polju, koja danas jeste, a sutra se u peć baca, Bog tako odeva, a kamoli vas, maloverni?

Ne brinite se, dakle, govoreći: Šta ćemo jesti, ili šta ćemo piti, ili čime ćemo se odenuti?

Jer sve ovo neznabošci ištu; a zna i Otac vaše nebeski da vama treba sve ovo.

Nego ištite najpre Carstvo Božije i pravdu njegovu, i ovo će vam se sve dodati.

Ne brinite se, dakle, za sutra, jer sutra brinuće se za se. Dosta je svakom danu zla svoga.

Isus Hristos (Matej, 6:25-34)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 984 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 50  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]