banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 04:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 984 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 50  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Okt 2010, 07:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jul 2010, 16:34
DANGUBE

Kada ga moj glas zove,
Kuda bludi moja dusa?
Kada se dusa vrati
U svoje nemo gnezdo,
Zasto moj zivot luta
U neznanoj pustinji?

Kada me ludost sveta doziva
Sta se zbiva s mojim stidom?
Kada Onaj sto tamu razgoni
Bljesne svojim macem svetlosti
Tada moja dusa od silnog stida
U mracnom kutku svoje lice skriva.

R. Tagore

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 21:32 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Za sreću je potrebno tako malo,šta treba činiti?

Povremeno:

- Činite usluge i ne očekujte protuusluge.
...- Činite bezrazložna dobra djela.
- Učinite nekome nešto lijepo i nemojte nikome reći.
- Kad se ne zna, tko treba nešto napraviti, napravite sami.
- Nasmiješite se nepoznatom čovjeku, pogledajte ga u oči i kažite : “Zdravo!"
- Ako možete birati, radije budite ljubazni, nego u pravu.

Redovito:

- Svakoga dana učinite nešto plemenito.
- Svakoga dana odvojite trenutak da bi nekome nešto zahvalili.
- Svakoga dana recite najmanje jednoj osobi, što Vam se kod nje sviđa.
- Svakoga dana odvojite malo vremena za oplemenjivanje vlastite
osobnosti.
- Jednom nedeljno napišite nešto od srca.

Uvijek:

- Živite u sadašnjem trenutku.
- Mislite na ono što imate, umjesto na ono što želite.
- Potražite čudesno u običnom.
- Budite sretni, kad ste sretni.
- Budite zahvalni kad se dobro osjećate.
- Razvedrite se i kažite naglas: "Oh, kako je život divan!".

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 20:17 
Stara kuka
Stara kuka

Adam i Eva - Priča ispričana iz drugačijeg ugla
Don Miguel Ruis

Priča o Adamu i Evi je predivna, drevna legenda koju svi dobro znaju. Meni je to jedna od omiljenih priča, jer svojom simbolikom objašnjava ono što ću ja pokušati da objasnim recima.

Premda je kao dete nisam razumeo, priča o Adamu i Evi zasnovana je na apsolutnoj istini. To je jedno od najvećih svetskih učenja, ali mislim da ga mnogi ljudi ne shvataju. Sada ću vam ispričati tu priču iz drugačijeg ugla, možda iz ugla onoga ko ju je stvorio.Ta priča govori o vama i meni. To je priča o nama. To je priča o čitavom čovečanstvu jer, kao što znate, čovečanstvo je samo jedno živo biće: muškarac, žena - svi smo jedno. U ovoj priči, nazivamo se Adamom i Evom, i mi smo prvobitni ljudi.Priča počinje u doba kada smo bili nevini, pre nego što smo zatvorili svoje duhovno oko, što znači pre mnogo hiljada godina. Nekada smo živeli u „raju“, u rajskom vrtu, i to je bio raj na zemlji. Raj postoji onda kada je naše duhovno oko otvoreno. To je mesto gde vladaju sreća i mir, sloboda i beskrajna ljubav.

Za nas - Adama i Evu - ljubav je bila najvažnija. Međusobno smo se voleli i poštovali i živeli u savršenom skladu sa celim svetom. Naš odnos s Bogom, našim Tvorcem, bio je prepun ljubavi, što znači da smo neprestano komunicirali s njim i on sa nama. Bilo je nezamislivo plašiti se Boga, onoga ko nas je stvorio. Naš Tvorac je bio Bog ljubavi i pravde i verovali smo u njega. Bog nam je dao potpunu slobodu, i mi smo slobodnom voljom voleli sve Što postoji i u svemu uživali. Život u raju je predivan. Prvobitni ljudi su sve posmatrali očima istine, onako kako jeste, i sve su voleli. To nam je nekada bilo sasvim svojstveno.Legenda kaže da su usred rajskog vrta rasla dva drveta. Jedno je bilo drvo života iz kojeg je sve nastalo, a drugo drvo smrti, poznatije kao drvo znanja. Drvo znanja je bilo predivno stablo sa sočnim i veoma primamljivim plodovima. Ali Bog nam je rekao: „Ne prilazite drvetu znanja. Ako pojedete plod tog drveta, mogli biste umreti."

Naravno, nema problema. Samo što je čovek po prirodi ljubopitljiv, i poželeli smo da bolje zagledamo to drvo. Ako se dobro sećate ove priče, već znate ko je živeo u tom drvetu. U drvetu znanja živela je ogromna zmija, prepuna otrova. Zmija je samo simbol onoga što su Tolteci nazivali Parazitom, a možete da pretpostavite i zašto.Priča kaže da je zmija nastanjena u tom drvetu bila pali anđeo, koji je nekada bio najlepši medu anđelima. Kao što znate, anđeli prenose božje poruke - poruke istine i ljubavi. Ali, ko zna zašto, taj pali anđeo više nije prenosio poruke ljubavi, što znači da je prenosio pogrešne poruke. Poruka palog anđela bio je strah umesto ljubavi, laž umesto istine. Zapravo, ta priča opisuje palog anđela kao kneza laži, što znači da je on bio večiti lažov. Svaka njegova reč bila je laž.Prema ovoj priči knez laži živeo je u drvetu znanja, a plod tog drveta, znanje, bio je zatrovan lažima. Mi smo prišli tom drvetu i stupili u razgovor s knezom laži. Bili smo nevini. Nismo znali. Verovali smo svima. A on je bio knez laži, prvi pripovedač, veoma bistar. Sad priča postaje još zanimljivija, jer je i sama ta zmija imala sopstvenu priču.

Taj pali anđeo je pričao, pričao i pričao, a mi smo slušali, slušali i slušali. Kao što znate, dok smo još mali, žudno slušamo bakine i dekine priče. Tako učimo, a to je veoma primamljivo; želimo da saznajemo sve više. Ali tada je pričao knez laži. Bez imalo sumnje - on je lagao, a njegove laži su nas zavele. Poverovali smo u priču palog anđela i time načinili veliku grešku. To znači pojesti plod s drveta znanja. Mi smo se složili s njim i njegove reči smatrali istinom. Poverovali smo u laži; uložili smo u njih svoju veru.Zagrizavši tu jabuku, sa znanjem smo progutali i laži. Šta se dešava kad progutamo laž? Poverujemo u nju, i gle! Sada ta laž živi u nama. To je lako razumeti. Naš um je veoma plodno tle za sve pojmove, ideje i mišljenja. Ako nam neko ispriča laž i mi poverujemo u nju, ta laž pušta korenje u našem umu. Tu može da raste i jača, baš kao drvo. I jedna jedina sitna laž može biti veoma zarazna, i širiti seme kada je podelimo s drugima. Pa, te laži su ušle u naš um i u njemu stvorile čitavo drvo znanja, sačinjeno od svega onoga što znamo. Ali šta to mi znamo? Uglavnom laži.

Drvo znanja je moćan simbol. Legenda kaže da će onaj ko pojede plod s drveta znanja spoznati dobro i zlo; saznaće šta je pravedno a šta nepravedno, šta je lepo a šta ružno. Skupiće sve to znanje u sebi i početi da prosuđuje. Pa, upravo to se desilo u našoj glavi. Simbolika jabuke je u tome što je svaki pojam, svaka laž, baš kao voćka sa semenom. Kada spustimo voćku u plodno tle, iz semena se rada drugo drvo.Sada svako od nas ima svoje drvo znanja, a to je naš sopstveni sistem verovanja. Drvo znanja predstavlja strukturu naših verovanja. Svi pojmovi i mišljenja su grane tog drveta, i na kraju se oblikuje čitavo drvo znanja. Čim ono oživi u našem umu, u njemu počinje jasno da odjekuje glas palog anđela. Taj isti pali anđeo, knez laži, živi u našem umu. S toltečkog stanovišta, Parazit je živeo u voćki; mi smo pojeli voćku i Parazit je ušao u nas. Sada Parazit živi našim životom. Taj pripovedač, Parazit, rođen je u našoj glavi i živi u njoj, jer ga hranimo svojom verom.Priča o Adamu i Evi objašnjava kako se čovečanstvo iz rajskog srozalo u pakleni san; ona nam govori kako smo postali ovakvi kakvi smo. U ovoj priči se obično kaže da smo tu jabuku samo zagrizli, ali to nije istina. Ja mislim da smo pojeli sve voće s tog drveta, i da smo se otrovali tom silnom količinom laži i emocionalnog otrova. Ljudi su pojeli sve ideje, sva mišljenja i sve priče koje nam je pripovedač ispričao, iako oni nisu bili istiniti.

U tom nam se trenutku zatvorilo duhovno oko, više nismo videli svet očima istine. Počeli smo da ga sagledavamo na sasvim drugačiji način i za nas se sve promenilo. S drvetom znanja u umu mogli smo da sagledamo samo znanje i samo laži. Više nismo živeli u raju, jer u raju nema mesta za laži. Tako su ljudi izgubili raj; počeli smo da sanjamo laži. Stvorili smo celokupan san čovečanstva, lični i kolektivni, zasnovan na lažima.Pre nego što su ljudi pojeli plod drveta znanja, živeli smo u istini. Govorili smo samo istinu. Živeli smo u ljubavi, a ne u strahu. Pošto smo pojeli voćku, osetili smo krivicu i stid. Procenjujući sebe zaključili smo da više nismo dovoljno dobri, i naravno, na isti način procenili smo i druge. S procenama i osudama pojavile su se i podele, razdvajanja i potreba da kažnjavamo i budemo kažnjeni. Tada smo prvi put prestali da budemo ljubazni jedni prema drugima; više nismo poštovali i voleli sve što je Bog stvorio. Počeli smo da patimo, da okrivljujemo sebe, da okrivljujemo druge, pa čak i Boga. Više nismo verovali da je Bog pravedan i pun ljubavi; poverovali smo da će nas kazniti i povrediti. To je bila laž. To nije bila istina, ali smo mi poverovali i odvojili se od Boga.Sa ovog stanovišta lako je shvatiti šta znači prvobitni greh. Prvobitni greh nije seks. Ne, to je samo još jedna laž. Prvobitni greh je verovanje u laži koje potiču od zmije sa drveta, palog anđela. Značenje reci greh jeste „suprotstavljanje". Sve što kažemo, sve što činimo protiv sebe jeste greh. Suština greha nije krivica niti moralna osuda. Suština greha je u tome da verujemo u laži i suprotstavljamo ih sebi samima. Iz tog prvog greha, te prvobitne laži, nastali su svi ostali grehovi.

I ne samo to, taj lažov u našoj glavi ima potrebu da izgovori sve te laži, da nam ispriča priču. Plod tog drveta delimo sa ostalima, a pošto i ostali nose u sebi istog lažova, naše laži ujedinjene stiču još veću snagu. Tada možemo još više da mrzimo. Možemo još više da povređujemo. Možemo da branimo svoje laži i da ih se fanatično pridržavamo. U ime laži, ljudi često ugrožavaju jedni druge. Ko živi naš život? Ko odlučuje u naše ime? Mislim da je odgovor očigledan.Sada znamo Šta se dešava u našoj glavi. U njoj stanuje pripovedač; to je glas koji nam odzvanja u glavi. Taj glas priča, priča i priča, a mi slušamo i slušamo, i verujemo u svaku njegovu reč. Taj glas nikad ne prestaje da osuđuje. On procenjuje sve što radimo, sve što ne radimo, sve što osećamo i ne osećamo, sve ono Što svi ostali čine. On neprestano tračari u našoj glavi, a šta iz toga proizlazi? Laži, uglavnom laži.

Te laži nam privlače pažnju, i ne vidimo ništa osim laži. Upravo iz tog razloga ne vidimo stvarnost raja koji postoji na ovom istom mestu i u isto ovo vreme. Taj raj pripada nama, jer smo mi deca raja. Glas u našoj glavi nam ne pripada. U trenutku kada se rodimo, taj glas ne postoji. Taj glas nam se pojavljuje u glavi kada počnemo da učimo - najpre jezik, zatim različita stanovišta, a potom i sve procene i laži. Čak i u početku, kada počnemo da govorimo, govorimo samo istinu. Ali, malo-pomalo, čitavo drvo znanja se programira u naš um, i tako veliki lažov konačno preuzima san našeg života.Vidite, onog trenutka kad smo se odvojili od Boga, počeli smo da tragamo za njim. Prvi put smo počeli da tragamo za ljubavlju, jer smo poverovali da je ne posedujemo. Počeli smo da tragamo za pravdom, lepotom, istinom. Ta potraga je počela pre nekoliko hiljada godina i ljudi još uvek tragaju za svojim izgubljenim rajem. Tragamo za sobom, onakvima kakvi smo bili pre nego što smo poverovali u laži: verni sebi, istinoljubivi, puni ljubavi i radosti. Tragajući za istinom, mi zapravo tragamo za sobom.Znate, ono što nam je Bog rekao bila je istina: ako pojedemo plod s drveta znanja, mogli bismo umreti. Pojeli smo ga, i zaista smo mrtvi. Mrtvi smo jer naše suštinsko biće više nije prisutno. Naš život živi veliki lažov, knez laži, taj glas u našoj glavi. Vi ga možete nazvati mišljenjem. Ja ga nazivam glasom znanja.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 10:02 
Stara kuka
Stara kuka

Ovo je priča o planinaru, koji se želeo popeti na najvišu planinu. U tu se je pustolovinu upustio nakon dugih godina pripremanja. Pošto je svu slavu želeo samo za sebe, odlučio je, da će se na planinu popeti sam.
Počeo se uspinjati. Vreme je prolazilo i spuštao se mrak. Umesto da potraži utočište gde bi prespavao, nastavio je s uspinjanjem, dok se nije posve smračilo. Neprozirna noć je zagrlila planinske vrhove. Oko njega je bila crna tama. Nebo i mesec su bili prekriveni teškim oblacima i baš ništa se nije videlo.
Dok se uspinjao, samo nekoliko koraka pre vrha se je poskliznuo i počeo je padati velikom brzinom. Mogao je vidjeti samo crne tačke i osećati silu teže, koja ga je vukla prema dole. U trenutku očajničkog straha pred očima su mu se počeli odigravati svi lepi i loši trenutci njegovog života.
Kada je već mislio, da će umreti, iznenada je osetio kako ga zaustavlja uže, na koje je bio privezan. Njegovo je telo visilo u vazduhu…sve što ga je držalo bilo je uže. U tom je trenutku povikao:
»Bože, pomozi mi!«
Iznenada je s neba začuo dubok glas koji govori:
»Što želiš da učinim?«
»Spasi me, Bože!«
»Zaista veruješ da te mogu spasiti?«
»Naravno da vjerujem!«
»Tada prereži uže na koje si privezan..«
Nastala je tišina. Čovek je odlučio, da će se držati za uže svim svojim snagama.
Spasioci pričaju, kako su sledećeg dana našli planinara mrtvog, smrznutog. Njegovo je telo visilo na užetu, za koje se grčevio držao…
SAMO TRI METRA OD TLA.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 11:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2010, 12:29
Sad sam prvi put pročitala neke od ovih duhovni pouka (pročitaću i ostale kad stignem).
I... ovo nije loše :) . Leona nastavi sa pisanjem :) .

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 15:48 
Stara kuka
Stara kuka

Kazu da bajke poticu od starih Persijskoh legendi koje se zasnivaju na istini.i mogu se tumaciti drugacije no sto smo navikli...
Aladin i njegova carobna lampa simbolisu Rec.
On je protrljao lampu i...???!!! Njegove zelje su se ispunile.
Vasa rec je vasa lampa!!!
Reci i misli su oblik talasne aktivnosti i ne vracaju se prazne!
...Jedan naucnik je rekao da su reci zaodenute svetloscu
Neprestano ubiremo plodove svojih reci!

Zasto se kod nekih ljudi istina ostvaruje brze nego kod drugih?
Zato sto imaju usi da cuju.
Isus je ispricao parabolu o coveku i posejanom semenu u plodnu zemlju-to seme je REC!!!
Isus kaze-"Oslusnite koja izjava u vama nesto pokrece,ta izjava donece vam ostvarenje-ta izjava bice plodonosna"!
Koristite svoje reci besprekorno i uzivajte u njihovim plodovima.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 17:23 
Stara kuka
Stara kuka

Pastir, dobar covjek bistra oka, osjeti strancevo ocajnicko raspoloženje i upita:
- Što te toliko muci, prijatelju?
- Neizmjerno sam usamljen.
- I ja sam sam, ali nisam tužan.
- ...Možda zato što je Bog s tobom...
- Pogodio si.
- Ja, naprotiv, nemam Boga, ne mogu vjerovati u njegovu ljubav. Kako Bog može voljeti ljude, svakoga pojedinog? Kako je moguce da mene voli?
-Vidiš li ono naše selo u dolini? Vidiš svaku kucu, zar ne? Vidiš li prozore svake kuce? Onda nemoj ocajavati! Sunce je jedno, pa ipak obasja svaki prozor u gradu, i onaj najmanji skriveni prozor tijekom dana ono obasja. Možda si ti ocajan zato što ti je prozor zatvoren?

Zelim da su vam prozori srca uvek otvoreni i da kroz njih ulece, radost,mir i ljubav!

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 18:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Mah! Predivno Leona ! :)

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 20:06 
Stara kuka
Stara kuka

"Da li je moguća ikakva veza između čovjeka i svijeta osim moranja?
Ja ne biram ono što imam. Ne biram, ustvari, ništa, ni rođenje, ni porodicu, ni ime, ni grad, ni kraj, ni narod, sve mi je nametnuto.
Još je čudnije što to moranje pretvaram u ljubav.
Jer, nešto mora biti moje, zato što je sve tuđe, i prisvajam ulicu, grad, kraj, nebo koje gledam nad sobom od djetinjstva.
Zbog straha od praznine, od svijeta bez mene.
Ja ga otimam, ja mu se namećem, a mojoj ulici je svejedno, i nebu nada mnom je svejedno, ali neću da znam za to svejedno, dajem im svoje osjećanje, udahnjujem im svoju ljubav, da mi je vrate..."
(M.Selimović - Tvrđava)

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 21:51 
Stara kuka
Stara kuka

"Postoje ljudi koji su kao od kamena. To su samo oni koji imaju čvrsto mišljenje o životu i radu i koji žele da stvaraju i rade, čak i nevažne stvari.
Uspijeva im da očvrsnu nevidljive mišiće srca, baš kao što im uspijeva i da očvrsnu mišiće svojih ruku.
A kada im se nešto desi, to nekako prežive, bog zna kako, i žive dalje, bez ikak...vih posljedica.Kada je čovjek dobre volje duševno povrijedjen, pretrpi svoje bolove i otjera ih.
Ali mislim, da to ne može da uspije nekome ko je rastao u ubjedjenju da je najvažniji na svijetu!
Čim se takvom čovjeku nešto desi, on ne može ništa drugo nego da se zatvori sa svojim bolom i da ga njeguje...on nema zašto da se brani od njega.
Kada vam uspije da povjerujete da je svejedno da li ste srećni ili ne, a to vam vjerovatno uspijeva, kada shvatite koliko je mnogo ljudi kojima je gore nego vama i koliko ljudi ne bi imalo vremena ni para da njeguje samožaljenje i da se odaje svojim razmaženostima, naći ćete u sebi volju za životom i volju za zdravljem.
Čim ta volja postoji, pojaviće se i ostale, instinktivno kao kod životinje koja se, kada je ranjena, liječi sama - tajnom zemaljskom mudrošću.
Nekada nešto uhvatite i to sredite, i prodje neko vrijeme i još nekoliko uspjelih pobjeda nad sobom da čak i ne znate kako,
ali od vas je postao čvrst čovjek koji voli život i ne bježi od njega u magareću klupu!"

Milena Jasenska

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 21:53 
Stara kuka
Stara kuka

"Жалосно је не смети погледати у огледало. А опасно је не скидати поглед са огледала". Свети Владика Николај Велимировић
:D

Jos od Velimirovica:

"Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре"

* Гњев на самога себе никад се не може довољно препоручити.Гле,дивнога призора:што год се човјек научи више гневити на себе,то се мање гневи на друге.

*Највеће истине лакше ћеш доказати људима животом но речима. Зато и не почињи говорити о њима прво језиком јер ћеш их довести у сумњу.

*Покушавајући да ујединимо Цркву и Државу , ми покушавамо да ујединимо оно што је Бог раставио од почетка света.

*Kao što se tela dodiruju tako se i duše dodiruju. Duša dušu oseća,predviđa i vidi. Razdaljina ne deli duše, niti ih blizina ujedinjuje,no antipatija ih deli, a simpatija ujedinjuje. Poneka duša sa mesecabliža mi je od poneke duše ukraj mene.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sekunda nam treba
da izbjegnemo ponor zamke
jer sami se pred njega dovedosmo,
uhvativši za kraći dio slamke...
Morbidno se nadamo
da će netko drugi odlučiti mjesto nas,
grizući nokte do mesa
divljački u leru dodajemo gas

Želimo pobjeći
udahnuti barem malo slobode
jer ovako zavezanih očiju
ne vidimo kuda nas slijepci vode

Možda ipak jednom
nakon svih ponora, odluka i patnji
shvatimo kako smo robovi
vlastitih pogrešnih radnji...

Ivan Jukić

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2010, 12:59 
Stara kuka
Stara kuka

Budjenje

....Većina ljudi je, i neznajući to, uspavana. Rađaju se uspavani, žive uspavani, žene se i udaju uspavani, podižu djecu uspavani, umiru uspavani, da se nikad stvarno ne probude.
Nikada ne uspijevaju da shvate ljepotu i čudesnost onoga što nazivamo ljudskom egzistencijom.
Pa ipak, većina ljudi nikada ne uspijeva da shvati kako je sve dobro, jer su utonuli u san.
Žive u košmaru.

Jedan čovjek lupa na vrata sobe svoga sina.
„Čarli“, kaže,“ probudi se!
„Neću da ustanem, tata“, odgovori mu Čarli.
Otac viče: “Ustaj, moraš u školu!“
„Neću da idem u školu!“, kaže Čarli.
Otac ga pita „A zašto nećeš?“
„Iz tri razloga,“, kaže Čarli.
“Kao prvo, škola mi je dosadna;
kao drugo, učenici mi se rugaju;
i kao treće, mrzim školu.”
Otac mu onda uzvrati: „Dobro, sada ću ja tebi reći tri razloga zbog kojih moraš da ideš u školu.
Kao prvo, to je tvoja dužnost;
kao drugo, jer imaš četrdeset pet godina
i kao treće, jer si direktor.“

Probudite se. Probudite se. Odrasli ste. Niste više mali da samo spavate. Prestanite da se zabavljate svojim igračkama. Većina ljudi tvrdi kako hoće da izađu iz dječijeg vrtića, ali ne treba im vjerovati. Ne vjerujte u to. Ljudi samo žele da povrate svoje polomljene igračke.
„Vratite mi moju ženu. Vratite mi moj posao. Vratite mi moj novac. Vratite mi moj ugled, moj uspjeh.“
Buđenje nije prijatno. Čovjek lijepo leži u krevetu, buđenje ga samo uznemiri.
Zato mudrac ne pokušava da probudi ljude oko sebe.
Nadam se da ću umrijeti da budem mudar u ovoj prilici, i ne učinim ni najmanji pokušaj da vas probudim, ako spavate. To se mene ne tiče, i pored toga što vam povremeno kažem: „Probudite se.“ Ja samo treba da produžim naprijed svojim putem, da i dalje igram svoj ples....

Antoni De Melo

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2010, 13:16 
Stara kuka
Stara kuka

Moj nacin...

Postoji jedna sufi priča o starom učitelju kome
je došla žena sa svojim malim detetom i rekla mu: „Već sam umorna od
ovog dečaka; jede previše slatkiša i bojim se da će se razboleti, da će
mu propasti zubi. Uz to, stalno ga nešto boli - želudac, ovo i ono – a
...jede samo slatko i ništa drugo. Učinite nešto. Znam da će poslušati ono
što vi kažete. ” Učitelj je pogledao dečaka i rekao ženi: „Donite za
nedelju dana. ” Žena se jako iznenadila, jer kad god bi došla da ga
pita nešto teško o životu, smrti, inkarnaciji i Bogu, nebu i paklu, on
bi bio spreman odmah da odgovori. Sada se radilo o tako bezazlenoj
sitnici; samo je trebalo da naredi dečaku, a za to mu je potrebno sedam
dana! Zatim je pomislila: „Ovi sufi učitelji su pomalo ludi. Ima nečega
u tome, zato moram da čekam nedelju dana. ” Kada je došla posle sedam
dana, učitelj je rekao: „Žao mi je. Vratite se za dve nedelje, još
nisam spreman ništa da kažem. ” Na to se čak i dečak iznenadio. Kada su
se vratili posle dve nedelje, učitelj je pogledao dečaka i rekao:
„Možeš to da postigneš. ” Dečak je pitao: „Zašto su vam bile potrebne
tri nedelje samo da biste mi to rekli? ” Učitelj je odgovorio: „Zato
jer i ja volim slatkiše. Morao sam da pokušam i vidim mogu li ili ne
mogu bez njih; kako bih ti inače mogao da objasnim? To bi bila laž, a
teško je, znam. ” Dečaka je učitelj počeo veoma da zanima…, a žena je
rekla: „Mogli ste samo da mu naredite, nije trebalo da dokazujete. ”
Učitelj je odgovorio: „Ne mogu govoriti o nečemu što nisam sam iskusio.
Nikada nisam izgovorio nešto što nisam iskusio, jer kada to učiniš
izgovoreno izgubi nešto; u njemu uopšte nema istine.” Učitelj je još
dodao: „Kada čovek govori iz sopstvenog iskustva to prodire duboko. Ja
sam to znao. Pogledao sam te u oči i osetio da bi ti to mogao da
učiniš. Ja sam star čovek – ja sam slab – meni su trebale tri nedelje.
Ti si mlad, možeš to da postigneš za jedan dan! ”

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2010, 18:30 
Stara kuka
Stara kuka

LEPOTA

Što sam bivao stariji, sve manje su me ispunjavala sitna zadovoljstva koja mi je život pružao i sve jasnije sam shvatao gde treba tražiti prave izvore radosti i smisla.

Naučio sam da biti voljen ne znači ništa, a da je voljeti sve, da je sposobnost da osjećamo ono što daje vrijednost i i ljepotu našem postojanju. Gdje god bi se na zemlji pojavilo ono što se može nazvati srećom, bilo je satkano od emocija.

Novac nije ništa, moć nije ništa. Mnogi imaju i jedno i drugo, a ipak su nesrećni. Ljepota nije ništa, vidio sam lijepe muškarce i lijepe žene koji su bili nesrećni uprkos svojoj ljepoti. Ni zdravlje nije sve; svako je zdrav ko se tako osjeća; bilo je bolesnika punih volje za životom koji su je njegovali do samog kraja i bilo je zdravih koji su venuli mučeni strahom od patnje.

Ali sreća je uvijek bila tamo gdje je neko umio da voli i živio za svoja osjećanja; ako ih je njegovao, ako ih nije gazio i potiskivao, ona su mu donosila zadovoljstvo. Ljepota ne pruža radost onome ko je posjeduje, već onome ko umije da je voli i da joj se divi.

Herman Hesse

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2010, 08:19 
Stara kuka
Stara kuka

Jedan pustinjak meditirao je u svojoj pecini na
Himalajima. Kada je otvorio oci, ugledao je neocekivanog posetioca kako
sedi pred njim. To je bio poglavar cuvenog manastira. "Sta hoces?",
upitao ga je pustinjak. Poglavar mu je ispricao tuznu pricu. Jedno
vreme, njegov manastir bio je cuven u citavom svetu. Celije su bile
...prepune mladih iskusenika i u hramu bozijem neprekidno je odjekivala
pesma monaha. Medjutim, dosla su druga vremena, kod ljudi kao da se
ugasila zelja za uzdizanjem duha, iskusenika je bilo sve manje i hram
je utihnuo. Ostala je samo grupica monaha koji ispunjavaju svoje
duznosti, dok im je srce ispunjeno tugom. Na kraju, upitao je
pustinjaka:"Da li je neki nas greh razlog sto je manastir u takvom
stanju?"

"Da", odgovorio je pustinjak, "greh neznanja."

"O kakvom grehu je rec?"

"Jedan od vas je preruseni Mesija, a vi to ne znate."

Pustinjak je zatim sklopio oci i vratio se meditaciji.
Tokom citavog napornog puta natrag do manastira, srce svestenika
snazno je kucalo na pomisao da se Mesija, Mesija u ljudskom obliku,
vratio na zemlju, i to bas u njegov manastir. Kako ga nije prepoznao?
Ko bi to mogao da bude? Brat Kuvar? Brat Cuvar? Brat Kljucar? Ne, imali
su toliko mana. Ali pustinjak je rekao da je Mesija prerusen. Mozda su
te mane nacin prerusavanja? Ako bolje razmisli, niko u manastiru nije
bio savrsen, pa ipak, jedan od njih bio je Mesija!
Kad je stigao, okupio je monahe i obavestio ih o svom otkricu. S
nevericom su gledali jedni druge. Mesija? Ovde? Nemoguce! Medjutim,
izgleda da je ovde inkognito, krije se. Onda je, mozda... A mozda je
onaj tamo? ili onaj drugi? Ili...
Jedno je bilo sigurno - ako je Mesija prerusen, nece biti lako
prepoznati ga. Zato je svako poceo prema svakom da se odnosi obzirno i
s postovanjem. "Nikad se ne zna", mislili su, kad bi se sreli s nekim
od monaha."Zasto ne bi bio ovaj?"
Na kraju, atmosvera u manastiru podrhtavala je od radosti i sve
vise ljudi dolazilo je s molbom da ih prime u iskusenistvo, a boziji
hram ponovo je odjekivao od pesme monaha, iz kojih je zracio duh
Ljubavi.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2010, 08:21 
Stara kuka
Stara kuka

Bagdadski kalif Al-Mamun imao je prelepog
arapskog konja. Bogati Omah zeleo je tog konja i nudio je mnogo kamila
za njega, ali kalif nije hteo da se rastane od konja. Omah je resio da
dodje do konja po svaku cenu, makar i prevarom.
Znao je kuda ce proci Al-Mamun, pa se prerusio u prosjaka, legao
...nasred puta i cekao. Al-Mamun je bio covek mekog srca i, cim ga je
video, sjahao je s konja da vidi sta mu je.

"Avaj!" zavapio je lazni prosjak "Danima gladujem i nisam u stanju da hodam."
Al-Mamun ga pazljivo popeo na konja i Omah je to smesta iskoristio
da krene u galop, dok je kalif trcao, vicuci mu da stane. Kada je Omah
dovoljno daleko pobegao, zastao je i okrenuo se. "Ukrao si mi konja!"
vikao je Al-Mamun. "Moram da te zamolim nesto."

"Sta?" upitao je Omah.

"Da nikome ne kazes kako si dosao do konja."

"Zasto?"
"Ako se rasiri glas o tvojoj prevari, moze se desiti da jednog dana
niko ne zastane da pomogne nekome ko lezi nasred ulice i zaista umire."

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2010, 14:21 
Stara kuka
Stara kuka

....Gledao sam zvijezdu vecernjacu, u tudjoj noci, u tudjoj zemlji, tuzan.
I mislio, izgubljeno:

zvijezdo poznata,
ne poznajem te.

Prepoznao sam sve, i sebe, vrativši se u zavicaj. Sakrio sam suze kad sam osjetio miris voljene zemlje. Šaptao sam u sebi uzbudjeno, kao voljenoj zeni:
bez tebe je moja duša gubava, bez tebe moje srce vapi, izgubljeno, bez tebe je moja misao osakacena, bez krila.
Nisam mislio o zlu i jadu u svojoj zemlji. Mislio sam o dobrim ljudima, mislio sam o dobrom rodnom nebu. Mozda zato što je jedan nesrecan covjek krio da ga toliko voli.
Ucinili su me osjetljivim tudjina i jedna cudna smrt. I groznica što je pocela da me trese još na putu.
...

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 10:18 
Stara kuka
Stara kuka

"Govorio sam:
Smrt je propadanje tvari a ne duše.
Govorio sam:
Smrt je promjena stanja.
Duša počinje da živi sama. Dok se nije rastala od tijela, ona je prihvatala rukom, gledala okom, slušala uhom, ali je suštinu stvari znala sama sobom.
...Govorio sam:
Na dan moje smrti, kad bude nošen moj tabut,ne misli da ću osjećati bol za ovim svijetom.
Ne plači i ne govori: šteta, šteta.
Kada se mlijeko pokvari, veća je šteta.
Kad vidiš da me polože u grob, na neću nestati.
Zar mjesec i sunce nestanu kad zađu?
Tebi se čini smrt, a to je rađanje.
Grob ti se čini tamnica, a duša je slobodna postala.
Koje to zrno ne nikne kad se stavi u zemlju?
Pa zašto da sumnjaš u zrno čovjekovo?"

Mesa Selimovic

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 10:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Obozavam Mesu i Ivu :D

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 10:23 
Stara kuka
Stara kuka

TaškoBL je napisao:
Obozavam Mesu i Ivu :D

Takodje. :)
Evo onda jos :D :)

Nesreca je u tome sto tako cesto, krace ili duze, javno ili tajno,
hocemo da budemo ono sto nismo, ili da ne budemo ono sto smo.
Takvim nasim prohtjevima i cudima, kojima ne mozes vidjeti cilja ni smisla, mi kvarimo svoj kratki zivot vise nego sto nam ga truju i zagorcavaju ljudi i prilike oko nas.

Ivo Andric

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 984 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 50  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]