Leona je napisao:
Ahmed je napisao:
Imaju hadisi koji opisuju karekterističnost tog vremena
De postavi te hadise ako ti nije problem.
Ima ih doista mnogo doista, u vezi Dedžala i u vezi vremena, neke ću naći.
U hadisu Nevas bin Sem'ana stoji da je Resulullah s.a.v.s. opisao Dedždžala: On je mladić, jako kovrčave kose, ugašenog oka, kao da ga poredim sa Abdulizzom Ibn Kutnom. (Muslim, 18/65)
Ubade bin Samit prenosi da je Resulullah s.a.v.s. rekao: Doista je Mesih Dedždžal čovjek, nizak, proćelav, šepav, ćorav, pobrisanog oka koje niti je istureno niti udubljeno. Ako vam se pričini, znajte da vaš Gospodar nije ćorav. (Sunen Ebi Davud, 11/443)
Enes r.a. prenosi da je Resulullah s.a.v.s. rekao: Između očiju će mu biti napisano kafir (nevjernik). (Buhari, 13/91)
Ebu Umame el-Bahili kaže: “Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem) je održao govor, u kojem je uglavnom bilo riječi o Dedždžalu, te nas je upozorio na njega. On je rekao: “Niti je bilo a niti će biti gore nevolje za ljude od vremena Adema (`alejhi selam) pa do Smaka svijeta kao što je smutnja Dedždžalova. Allah (dželle dželaluhu) nije poslao nijednog Poslanika koji nije upozorio svoj Ummet (sljedbenike) na Dedždžala. Ja sam zadnji Poslanik a vi ste zadnji Ummet. Dedždžal će se pojaviti među vama i to je neizbježno. Ako se pojavi dok sam ja među vama ja ću se obračunati s njim, a ako se pojavi kad ja ne budem među vama onda se svaki Musliman mora obračunati s njim za sebe, a Allah (dželle dželaluhu) će spasiti svakog Muslimana u moje ime. Dedždžal će se pojaviti na putu između Sirije i Iraka, pa će posijati smutnju i lijevo i desno. O Allahovi robovi, držite se Puta Istine. Ja ću vam ga opisati onako kako ga nijedan Poslanik do sada nije opisao. Dedždžal će prvo tvrditi da je Poslanik, ali poslije mene neće doći nijedan Poslanik. Onda će reći ljudima: “Ja sam vaš Gospodar”, ali vi nećete nikad vidjeti svog Gospodara dok ne umrete. Dedždžal je jednooki, a vaš Gospodar, slavljen neka je On, nije jednooki. Na njegovu čelu će biti ispisana riječ “Kafir” koju će svaki Musliman pismen ili nepismen moći pročitati. Među smutnjama i zabludama koje će donijeti sa sobom bit će i nešto kao Džennet i Džehennem. Ono što on bude nazivao Džehennem bit će ustvari Džennet, a ono što bude nazivao Džennet bit će ustvari Džehennem. Ko god uđe u njegov Džehennem, neka se utječe Allahu (dželle dželaluhu) i neka prouči prve ajete sure Kehf, pa će taj Džehennem postati hladan i ugodan za njega, kao što je vatra bila hladna za Ibrahima (`alejhi selam). On će reći Beduinu (pustinjskom nomadu): “Hoćeš li vjerovati u mene ako ti ja oživim tvoje roditelje?” Beduin će reći: “Hoću”, i onda će dva Džinna šejtana uzeti oblik njegovih roditelja i pojaviti se pred njim. Oni će mu reći: “O naš sine, prati ga jer je on tvoj gospodar.” Onda će mu se dati vlast nad jednim čovjekom koga će on prerezati na dvoje. Onda će reći: “Vidite ovog mog roba, ja ću ga ponovo oživjeti ali će on i dalje tvrditi da ima Gospodara mimo mene.” Allah će oživjeti ovog čovjeka pa će ga Dedždžal upitati: “Ko je tvoj Gospodar?” Čovjek će reći: “Allah (dželle dželaluhu) je moj Gospodar, a ti si neprijatelj Allahov. Ti si Dedždžal. Tako mi Allaha nikad nisam bio sigurniji u to kao što sam to danas.” Ebu Sa’id kaže: “Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem) je rekao: “Taj čovjek će imati najveći status u Džennetu od mog Ummeta.” Ebu Sa’id kaže: “Tako mi Allaha, mislili smo da taj čovjek neće biti niko drugi nego Omer ibn Hattab (radiallahu `anhu), sve dok on nije umro.”
Dedždžala će ubiti Isa alejhisselam u mjestu koje se zove kapija Ludd. Kad je poslanik a.s ovo rekao bilo je nejasno. Tek u prošlom stoljeću napravljen je internacionalni aeredrom u Luddu ( Tel Aviv ) koji ima ogromnu kapiju,
Dedžal će ući u svako mjesto osim u Mekku i Medinu.
Zadržat će se 40 dana. Prvi dan će trajati kao godina.
itd itd
potraži dalje na netu