banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 750 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 38  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Jehovini Svjedoci
PostPoslato: 08 Jan 2013, 19:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2013, 20:30
Evo ja sam upravo citao ponovljeni zakon trinaesto poglavlje... Nesto je o laznim prorocima..

Pise u obliku naredbe da se ti lazni proroci ubiju, i to vlastitim rukama, da se kamenuju... itd ?
Kako na to gledate ?

br.2

Dalje u osamnaestom poglavlju se isto tako nesto spominje s tim jos da bog kaze da lazi poslanik mora da umre !
Dalje pise kako poznati pravog od laznog proroka " ako se prorocanstva ne ispune " onda nije od mene " ako ispune onda jest".

Ja npr. mogu navesti jako puno stvari koje je Muhammed alejhisselam nagovjestio a koje su se desile 10-15 stoljeca nakog njegovog preseljenja sa ovog svijeta. Kako ?

Koji su pravi testovi da se pozna pravi prorok / poslanik ? Kako uzeti Pavla da istinu govori a Muhammed ne ? Sam Pavle je pisao da misli da ga sveti duh inspirise. Jedno je misliti, drugo je znati.... To je jedan primjer samo

Molitva njihova biće u njima: “Hvaljen neka si, Allahu!”, pozdrav njihov; “Mir vama!”, a njihova posljednja molitva: “Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo!’” { Kur`an 10:10}

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2013, 19:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
I šta ti nije jasno sa 13. i 18. poglavljem 5. Mojsijeve?

Muhamed u odnosu na Bibliju nije ništa novo ni revolucionarno rekao, ustvari sve što je govorio je njegov doživljaj i parafraziranje Biblije, interpretacija i mudrovanje o istoj, uglavnom pogrešno, on je to prilagodio onako kako on iz svoje perspektive vidi i razumije, takvih je bilo koliko oćeš.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2013, 20:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Feb 2010, 13:02
cini mi se da u samom kuraaaanu stoji da ce u doba velikog kijameta samo isini sljedbenici prezivjeti. mislim da jw to 55 sura 15 ajet ili obratno...

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2013, 20:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
I šta ti nije jasno sa 13. i 18. poglavljem 5. Mojsijeve?

Muhamed u odnosu na Bibliju nije ništa novo ni revolucionarno rekao, ustvari sve što je govorio je njegov doživljaj i parafraziranje Biblije, interpretacija i mudrovanje o istoj, uglavnom pogrešno, on je to prilagodio onako kako on iz svoje perspektive vidi i razumije, takvih je bilo koliko oćeš.

Imam osjecaj da dignes prasinu i pobjegnes od pitanja.

Pa hocete li kako bog naredjuje ubijati lazne proroke svojim rukama, kamenovati ih ili ne ?

Ako onaj test iz Biblije "da se prorocanstva pravih proroka dese" pase i Muhamedu ( vidi na onoj drugoj temi neke stvari koje sam naveo sto se tice predznaka sudnjeg dana ). Kako znati da Pavle nije interpretirao na svoj nacin i sta je sa njegovom izjavom da MISLI da je nadahnut ? Ima razlike izmedju misljenja i ubjedjenja ( vecinom ako neko kaze Ja mislim.. znaci da nije siguran ni sam )

A da Muhamed a.s. nije nista rekao osim parafraziranja Biblije :o , ovo je govor neznanja, a jos kad dodamo to da kazes "takvih je bilo koliko hoces " je bas ignorantno. Je li takva moralna etika /nacelo vas pravac ?
Da ne bi bilo da lupam loncice evo navest cu ti samo jedan primjer koji nema u Bibliji.

Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti?
Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo. ( Kur´an 75:3-4)

Evo posebnog naglasavanja specificnosti jagodica covjeka ( otisaka prstiju ), koje su specificne kod svakog covjeka posebno, njegov identitet. Je li Muhamed mogao npr. ukrasti iz Biblije ovakvu stvar kad je nema ? Da Allah kaze onim koji sumnjaju u prozivljenje smatrajuci ga nemogucim. Pa Allah moze vratiti i onaj najmanji detalj.

A to za Muhameda ( takvih ima koliko hoces, kako ti napisa )

Nadji mi knjigu kao sto je Kur´an, da je milioni ljudi iz svake generacije pamte od korice do korice, svako slovo, djeca ispod 10 godina cak, da je tako cuvana i da se ne moze ni slovo promijeniti... Nadji mi covjeka cije su rijeci prenesene u toj mjeri, sa takom preciznoscu kao Muhamedove, nadji mi covjeka koji ima ovoliko sljedbenika koji ga u stopu zele slijediti i odaju mu toliku poslusnost, nadji mi covjeka koji je bio kompletniji u ovosvijetskim drustvenim odnosima ( licnost oca prijatelja djeda komsije vodje duhovnog vodje vojske i onosvijetskom prosvijetljenju.. imama... ) Nadji mi covjeka koji je vise omrzen kod zapadnog materijalizma itd.

Eto, kazes ima koliko hoces... Daj mi samo JEDNOG covjeka koji se moze mjeriti sa Muhamedom kao licnost covjecanstva.

Molitva njihova biće u njima: “Hvaljen neka si, Allahu!”, pozdrav njihov; “Mir vama!”, a njihova posljednja molitva: “Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo!’” { Kur`an 10:10}

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2013, 20:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Montaza je napisao:
cini mi se da u samom kuraaaanu stoji da ce u doba velikog kijameta samo isini sljedbenici prezivjeti. mislim da jw to 55 sura 15 ajet ili obratno...

15:55. "Donosimo ti radosnu vijest koja će se doista obistiniti" - rekoše oni -, "zato nadu ne gubi!"

55: 15. a džina od plamene vatre –

Imas li potrebu da se rugas tako i da govoris neistinu ? Ljudi koji pocnu sa vrijedjanjem pokazuju znak slabosti. :fadein:

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2013, 21:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Jel neko gledao ovu raspravu?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kE27DgMQf7g[/youtube]

Nastavak:

Spoiler:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=w35cYWqrjvU[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9JKtVhCz9PU[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0cv29E5e0Es[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ougQw9hc3EE[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2013, 21:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

OMAR je napisao:
mam osjecaj da dignes prasinu i pobjegnes od pitanja.

Pa hocete li kako bog naredjuje ubijati lazne proroke svojim rukama, kamenovati ih ili ne ?

:lol:
Pa gdje to Bog naređuje da mi kamenujemo lažne proroke?
Ako si već čitao 13. poglavlje 5. Mojsijeve, trebao bi znati o čemu ona govori, kome se Bog obraća, na koga se odnosi taj zakon itd, zmači opet isto, kao čitao si, e pa nisi čitao već su ti tvoji spremili te stavke.
Ali evo da ne bude zabune objasniću ti i 13. poglavlje 5. Mojsijeve:
Spoiler:
13 Ako se u tvojoj sredini pojavi kakav prorok ili čovjek koji snove sanja i dade ti kakav znak ili znamenje, 2 pa se obistini taj znak ili znamenje o kojem ti je govorio, rekavši: ‘Pođimo za drugim bogovima koje ne poznaješ i njima služimo!’ 3 ne slušaj riječi toga proroka ni čovjeka koji je usnio taj san, jer vas Jehova, Bog vaš, iskušava da vidi ljubite li Jehovu, Boga svojega, svim srcem svojim i svom dušom svojom. 4 Za Jehovom, Bogom svojim, idite i njega se bojte, zapovijedi njegove držite i glas njegov slušajte, njemu služite i njega se držite. 5 A onaj prorok ili onaj čovjek koji je usnio san neka se pogubi, jer je poticao na pobunu protiv Jehove, Boga vašega, koji vas je izveo iz zemlje egipatske i otkupio vas iz kuće ropske. Htio te odvratiti od puta kojim ti je Jehova, Bog tvoj, zapovjedio da ideš. Ukloni zlo iz svoje sredine!
6 Ako bi te brat tvoj, sin majke tvoje, ili sin tvoj ili kći tvoja ili žena tvoja mila ili drug tvoj kojega ljubiš kao dušu svoju, pokušao u tajnosti nagovarati: ‘Hajde da služimo drugim bogovima’, koje nisi poznavao ni ti ni praoci tvoji, 7 bogovima naroda što su oko vas, u blizini tvojoj ili daleko od tebe, od jednoga kraja zemlje do drugoga, 8 nemoj pristati na ono što želi i nemoj ga slušati. Neka ga ne žali oko tvoje, nemoj se sažaliti na njega niti ga štititi, 9 nego ga pogubi. Ruka tvoja neka se prva digne na njega da ga pogubiš, a onda ruka svega naroda. 10 Zaspi ga kamenjem da pogine, jer te htio odvratiti od Jehove, Boga tvojega, koji te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropske. 11 I to će čuti sav Izrael i strah će ga spopasti te se više neće činiti takvo zlo u tvojoj sredini.
12 Ako u nekom od gradova svojih koje ti daje Jehova, Bog tvoj, da u njima prebivaš, čuješ da se govori: 13 ‘Ljudi nevaljali iz tvoje su sredine izašli kako bi zaveli stanovnike grada svojega, govoreći: “Hajde da služimo drugim bogovima”, koje ne poznajete’, 14 tada to istraži, izvidi i temeljito se raspitaj o tome, pa ako se utvrdi da je to istina i da se nešto tako odvratno doista dogodilo u tvojoj sredini, 15 udari stanovnike toga grada oštricom mača. Uništi grad i oštricom mača pobij sve što je u njemu, zajedno sa svom stokom njegovom. 16 Sav plijen iz njega skupi nasred trga, i vatrom spali grad i sav plijen iz njega kao paljenicu cijelu Jehovi, Bogu svojemu. Neka od njega dovijeka ostanu samo ruševine i neka se nikada ne obnovi! 17 I ništa od onoga što je određeno za uništenje neka ne prione za ruku tvoju, da se Jehova odvrati od usplamtjeloga gnjeva svojega i da ti bude milosrdan, smiluje ti se i umnoži te, kao što se zakleo praocima tvojim. 18 Zato slušaj glas Jehove, Boga svojega, i drži sve zapovijedi njegove koje ti danas dajem, da bi činio što je pravo u očima Jehove, Boga svojega.

Znači u 13 poglavlju se govori o vjerskom životu tadašnjeg Božijeg naroda, to je zakon koji je Bog dao Židovima prilikom ulaska u obećanu zemlju.
Pa se tu govori o tome kako ad su Izraelci ušli u Obećanu zemlju, trebali su uništiti svaki trag krive religije — uzvišice, žrtvenike, obredne stupove, obredna debla i likove. Izraelci su smjeli prinositi žrtve samo na mjestu koje je njihov Bog Jehova izabrao da ondje prebiva njegovo ime i onamo su svi trebali dolaziti i radovati se pred njim.

Pa je tu i propisi o jedenju mesa i o žrtvama redovito su bili popraćeni opomenama da ne smiju jesti krv.

Zatim i to o čemu ti govoriš, Mojsije je otvoreno osudio idolopoklonstvo. Izraelci nisu smjeli pokazati ni najmanje zanimanje za krivu religiju. Ako se pokazalo da je netko lažni prorok, trebao je biti pogubljen. Pogubljeni su trebali biti i otpadnici, čak ako se radilo i o dragom članu porodice, prijatelju ili o cijelim gradovima. Potom se navode propisi o čistoj i nečistoj hrani, plaćanju desetine i brizi za sveštenike i levite. Izraelci su trebali biti obzirni i štititi prava dužnika, siromaha i robova. Mojsije je na kraju govorio o godišnjim praznicima kao o prigodama da se narod zahvali Jehovi za sve blagoslove itd. itd.

Znači malo se informiši kome je to upućeno kada i kako, šta je sa tim uputama danas itd., jer stvarno je dosadno raspravljati o Biblij sa nekim ko Bibliju nije ni pokušao pročitati. Za 18. poglavlje nemam živaca sada objašnjavati, ali se svodi na isto kao i 13, znači pročitaj kontekst rečenog.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2013, 22:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ja ti dajem direktne upute koje pisu u poglavlju 13 a to je da se ubiju lazni proroci vlastitim rukama da se kamenuju.
Jevreji su ratovali i ubijali djecu za sebe ostavljali dakle ne ubij nije od adema do armagedona pravilo bilo

Razumjem da su propisi vazili samo za odredjeni vremenski interval upuceni jednom narodu u toj situaciji. Zbog cega Tako me bi sa isusovom poslanicom posmatrali kad je rekao da nije poslan nikom do izgubljenim ovcama izraela

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2013, 23:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evo citata iz poglavlja 13 koje govore o laznim prorocima

9 Nego ga ubij: tvoja ruka nek se prva digne na nj da ga ubiješ, pa onda ruka svega naroda., saspi ga kamenjem da pogine; jer te htede odvratiti od Gospoda Boga tvog, koji te je izveo iz zemlje misirske, iz kuće ropske;

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2013, 10:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
http://www.youtube.com/watch?v=ntoGgYTA17g

http://www.youtube.com/watch?v=LQeyZTlyUsI

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2013, 16:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Lavic ja ne uspjevam jos naci smisao tih linkova na ovoj temi, u sred ove price. Ako cemo redati takve linkove, pa ja ih definivno mogu puno vise naci nego ti, to znas i sam.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2013, 18:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
osamstotinazena je napisao:
Još jedna karakteristika vezana za ovu grupu ljudi, bila je ta što su oni, kao po pravilu, prije nego će stupiti u neku vjersku organizaciju (JS u ovom slučaju), SAMOSTALNO PROUČAVALI BIBLIJU.

Ovo je karakteristika svih koji su se odlučili priključiti nekoj sekti...Duhovnost ih je interesovala, proučavali su Bibliju, ako su nešto i pitali nekoga od sveštenika SPC da im razjasni ovi u svojoj bahatosti nisu bili spremni na to. Onda naiđu na neke fine čike, pristojno obučene i ljubazne koji su bili spremni da im posvete koliko god vremena treba da im "razjasne" nedoumice u vezi Knjige.....Sekte ne dobijaju članove zbog svoga ispravnog učenja kako same govore nego zbog nezainteresovanosti "ovlaštenih" duhovnih lica da se brinu o svome stadu...

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2013, 18:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
osamstotinazena je napisao:
Još jedna karakteristika vezana za ovu grupu ljudi, bila je ta što su oni, kao po pravilu, prije nego će stupiti u neku vjersku organizaciju (JS u ovom slučaju), SAMOSTALNO PROUČAVALI BIBLIJU.

Ovo je karakteristika svih koji su se odlučili priključiti nekoj sekti...Duhovnost ih je interesovala, proučavali su Bibliju, ako su nešto i pitali nekoga od sveštenika SPC da im razjasni ovi u svojoj bahatosti nisu bili spremni na to. Onda naiđu na neke fine čike, pristojno obučene i ljubazne koji su bili spremni da im posvete koliko god vremena treba da im "razjasne" nedoumice u vezi Knjige.....Sekte ne dobijaju članove zbog svoga ispravnog učenja kako same govore nego zbog nezainteresovanosti "ovlaštenih" duhovnih lica da se brinu o svome stadu...

Ne znam da li na bogosloviji ima predmet "Crkveni marketing" ili tako nekako. Jehovini svjedoci su samo prenijeli koncept marketinga na religiju i izgleda da im dobro ide.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2013, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
i pitali nekoga od sveštenika SPC da im razjasni ovi u svojoj bahatosti nisu bili spremni na to.

Ne radi se tu o bahatosti, već o neznanju, sveštanici SPC-a, kao ni katolički, ne bave se Biblijom, niti ih ta knjiga interesuje, a u svom školovanju skoro se ne dotiču Biblije.
_зока je napisao:
Sekte ne dobijaju članove zbog svoga ispravnog učenja kako same govore nego zbog nezainteresovanosti "ovlaštenih" duhovnih lica da se brinu o svome stadu...

:lol: :lol: :lol:
Čuj ovlaštenih :roll:
i već sam ti objasnio ko je i šta je sekta.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2013, 18:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Druže, ti si glup neviđeno....tj nisi glup nego si toliko ispranog mozga da je to tužno...I to ti ne kažem zato što se rugaš SPC jer ja niti sam njen član niti imam namjeru postati, nego zbog toga što si toliko zasljepljen onim što su ti utuvili u glavu da nećeš ni da pokušaš da koristiš svoj mozak. Tužno je što jedan takav poklon od Boga ostaje neiskorišten.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2013, 18:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
i pitali nekoga od sveštenika SPC da im razjasni ovi u svojoj bahatosti nisu bili spremni na to.

Ne radi se tu o bahatosti, već o neznanju, sveštanici SPC-a, kao ni katolički, ne bave se Biblijom, niti ih ta knjiga interesuje, a u svom školovanju skoro se ne dotiču Biblije.

Otkud ti znaš da se u školovanju ne bave Biblijom? :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2013, 18:37 
Administrator
Korisnikov avatar

Rekli mu u organizaciji....

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2013, 18:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Vidi, meni niko ništa ne može utuviti u glavu, jer ja sam taj koji utuvljuje,
Jadan onaj kome ti nešto utuvljuješ.....
znači spika ti je beze, jer ako ja nešto izjavim, a ti me demantuješ sa "glup si", onda si ti ustvari taj koji je glup, jer tvoj argument "glup si", je idiotski, dakle nečim konkretnim pobij bilo što o čemu pišem, bilo da se radi o mojim komentarima na pravoslavlje i SPC, ili da se radi o mojim interpretacijama Pisma.

Pa ja se služim upravo tvojim omiljenim načinom diskusije. Pljuvanjem i vrijeđanjem. Bez argumenata, samo direkt i u kost. Jer kada te ja pitam šta je sa dosadašnjim armagedonima koje su JS propovjedali sa datumima kada su se trebali desiti ti ili ignorišeš ili kažeš da sam neupućen.....znači argumenata ni na vidiku.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2013, 18:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Jel istina da JS ne piju alkohol i ne jedu svinjetinu ? Ili sam ja pogresno cuo !?

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2013, 18:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Pa ja se služim upravo tvojim omiljenim načinom diskusije. Pljuvanjem i vrijeđanjem. Bez argumenata, samo direkt i u kost.

Koga ja to pljujem i vrijeđam, eto neka se javi neko da ga je OFM uvrijedio i sa i bez argumenata :roll:
_зока je napisao:
Jer kada te ja pitam šta je sa dosadašnjim armagedonima koje su JS propovjedali sa datumima kada su se trebali desiti ti ili ignorišeš ili kažeš da sam neupućen.....znači argumenata ni na vidiku.

To nije točno, JS nikad nisu najavljivali harmagedon u smislu biće te i te godine, znači nikad i nigdje takvo nešto nije objavljeno u zvaničnim časopisima i literaturi JS, mislim da sam ti o tome već govorio.
apokalipto je napisao:
Jel istina da JS ne piju alkohol i ne jedu svinjetinu ? Ili sam ja pogresno cuo !?

Jedu svinjetinu, alkohol piju i Isus ga je pio, ali se ne opijaju, već su umjereni u svemu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 750 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 38  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]