Ma nije problem u tome, iskreno da ti kazem nije zgoreg imati sagovornika covjeka koji priprema doktorat makar se razgovaralo ili preko "nisana" ili u 2-3 posta, ajd svi smo malo napeti mozda zbog opce situacije, mozda zbog ovog juga koji pali sve čega se dotakne (bar u mom kraju)...ali eto.
Znaci sve je u redu, ti mozes da interpretiras tekstove onako kako si naucio ili onako kako tebe uce u skoli, nije probelm, ali kad na osnovu onog sto su tebe ucili na osnovu iste metodologije koristis argumente da bi negirao poslanstvo Muhameda s.a.w.s. ili "dokazivao" plegijat Kur'ana tad vec imamo problem ...pogotovo ako stalno inzitiras na tome da nisi expert u islamu po bilo kom osnovu, ili cak amater, i stalno govoris da te to ne interesuje ali si istovremeno uporan u oduzimanju prava na tumacenje istine s aspekta Islama...nisu li to apsurdi s tvoje strane.
Avinoam1 je napisao:
Znaci kada ponudim jedno alternativno razmisljanje na temu Matej 19, onda barem reagiraj na ponudjenu tezu na jedan kvalitativan nacin, a ne argumentiraj na shemu "da je Isus bio to i to e onda bi on to rekao tako i tako". Jedino sto imamo pred sobom je tekst, na jevrejskom, aramejskom i grckom, i od toga polazimo. Ako ja i nesto tvrdim onda to tvrdim na osnovu recenice te i te, a ne izmisljam "sta bi Isus mogao misliti", nego sta i koliko citaoc moze izvuci iz teksta.
Matej 19. nisam ni potencirao, jednostavno se razgovor kretao oko njega, i vec sam ti govorio da upravu tu 19-tku ne smatram kao neki argument u raspavi da li je Isus bog ili ne, jer mislim da Biblija ima mnogo vise zanimljivijih citata na temu bozanstva...međutim idem korak dalje i kazem da nije ni to problem jer se sve svodi na vjeru.
Ti s aspekta tumacenja Biblije kazes da je on bozanstvo ja s aspekta tumacenja Kur'ana kazem da nije, obojica imamo razlicite platforme s kojih polazimo...s toga mozemo stvari poimati logikom ili onim cistim tekstovima (za koje i sam kazes da su tu) jevrejski, aramejski i grcki pa da vidimo bez ikakvih tumacenja izjavu bozanstva.
Avinoam1 je napisao:
PS. Sto se tice besmislenih optuzbi da Isus sebe nije smatrao Bogom, jednostavno rjesnje - google it.
To nisu optuzbe a pogotovo besmiselen , a google nije Biblija, mene ne interesuju tumacenja googla nego cista i nedvosmislena izjava na bilo kojem od jezika na kojem Isus kaze za sebe da je Bog ili da smatra sebe da je Bog....poniznost Isusa prema Bogu je velika.
Jos jedna stvar jako bitna u ovom razgovoru jest ta da ja nikad nisam kreirao svoj argument na tezi "ja mislim da je Isus mislio" to je upravo tvoje stanoviste, i uvjek inzistiram na tekstu onakvim kakvim on jest jer takav tekst mora biti jasan i razumljiv obicnom narodu a ne samo akademski obrazovanim.
Jel ovo dovoljan argument
"Hear, O Israel: The LORD
our God, the LORD is one. (From the NIV Bible, Deuteronomy 6:4)"
"The most important one," answered Jesus, "is this: 'Hear, O Israel, the Lord
our God, the Lord is one. (From the NIV Bible, Mark 12:29)"
"OUR" podrazumjeva "naš" ...mojt,tvoj,njegov, njen, naš,vaš ...itd...dakle nema nikave jednakosti u prisvojnoj zamjenici "naš"---jel tako????
Also, another important point to notice in Mark 10:18 is the word "alone": ""Why do you call me good?" Jesus answered. "No one is good–except God
alone." (From the NIV Bible, Mark 10:18)"
Jesus in this verse is clearly giving exclusivity to GOD Almighty when he said "alone".
Ja ovdje nemam potrebe ni za kakvim tumacenjima, ni za kakvim razmisljanjima da je nesto ovako ili onako...a ti ako imas kako onda komentarises upravo gornje izjave???? Kako to objasniti obicnom covjeku, obicnim jezikom, a ne nekim kvazistrucnim naucnim rijecima koje umnogome ne znace nista osim samo eto da se slusatelji zapanje i da im curi bala iz usta....lijepo Isus veli
"Čuvajte se pismoznanaca, koji rado idu u dugim haljinama, vole pozdrave na trgovima, prva sjedala u sinagogama i pročelja na gozbama; proždiru kuće udovičke, još pod izlikom dugih molitava. Stići će ih to oštrija osuda!" (MK 12, 38-40).
Isus je bio mudar covjek, poslanik, i mogao je da predvidi i takve...hm.