Citiraj:
I dalje tvrdim da je smrtna kazna dobra stvar ukoliko se ugradi u pravni poredak bilo koje drzave, jer podrazumijeva zastitu zivota, imovine, casti, pa ce ubica prije sveg razmisliti da pocini ubistvo jer i on ce doci pred zid, pa ce silovatelj razmisliti prije nego siluje, pa ce razbojnik razmisliti prije nego pocini razbojnistvo itd....
Ne slazem se sa ovom idejom zato sto se, istorijski gledano, nije pokazala efikasnom. Ne znam da li postoje naucni dokazi za tvrdnju da smrtna kazna zastrasuje buduce pocinitelje ubistava i silovanja. Tolike su zemlje sirom svijeta u svojim istorijama imale smrtnu kaznu pa bi covjek pomislio da bi se vec jednom do danas morao iskorjeniti svaki kriminal. Cinjenica ipak jeste da ubistva i ostala zlodjela i nadalje postoje i da niko nije zastrasen smrtnom kaznom.
Citiraj:
U islamu je smrtna kazna i za napustanje vjere, a sad ti vidi u historiji koliko se to puta desilo, zatim koji su to ljudi ako mozes nabrojati bar 1 slucaj, zatim vidi da li je covjeku sudjeno (procesno pravo), zatim vidi kad je smrtna kazna za napustanje vjere zadnji put izvrsena, narocito mi navede koji je musliman presao na hriscanstvo pa bio ubijen od strane vlasti?
Sto se tice smrtne kazne zbog napustanja islamske vjere: radi se o tome da u islamu uopste postoji smrtna kazna (ili barem prijetnja smrtnom kaznom) koja je teoloski podkrijepljena. Radi se o slobodi covjekovog izbora! O slobodnoj volji! Ne razumijem zasto jedan musliman is Saudijske Arabije, Katra, Jemena, Afganistana, Sudana, Somalije, itd mora zivjeti pod strahom i prijetnjom ako svojim razmisljanjem dodje do zakljucka da Islam nije prava religija i da vise ne zeli da bude musliman? Naravno da njegovoj familiji ili zajednici u kojoj zivi moze da bude iskreno zao zbog toga i da je razumljivo ako bi pokusali da ga ‘zadrze u vjeri’. Ali zasto se njegova odluka ne moze postovati nego se mora stavljati pod pritisak smrtne kazne? Ja u tome ne vidim nikakvu logiku, da covjeku prijetim ubistvom ako ima drugaciji stav od moga. Za mene je to nenormalno, i da tako nesto danas postoji u Hriscanstvu isto bi protv toga ustao i govorio.
A mislim da znas i sam da postoje slucajevi gdje su ljudi hapseni i ubijani cisto iz razloga napustanja vjere, recimo u Nigeriji, Iranu, Pakistanu itd. U afganistanu je bio poznat slucaj covjeka koga je na kraju krajeva Karzai spasio smrti nakon velikog internacionalnog pritiska. Za mene je jednostavno van svake pameti strpati covjeka u zatvor samo zbog toga sto ima odredjene nesuglasice sa Islamom. Uostalom, kakva je to vjera ako covjek vjeruje pod strahom a ne iz razloga istinske ljubavi?
Citiraj:
To je jedno, a potpuno je druga stvar sto ti nisi zadovoljan islamom sto uopste postoji, dakle kod koaga je veca mrznja???
Nisam ja nezadovoljan zbog postojanja Islama kao religije. Ja sam nezadovoljan vasim manjkom samo-kritike i vasim radikalnim stavovima koji su ocigledni u cijelom islamskom svijetu 21. vijeka. Ja da sam zivio u 15. vijeku bio bi ekstremno nezadovoljan hriscanskim pogledom na religiju i drzavu, na hriscanski intelektualni monopol, na ispoljavanje prakticnog hriscanstva, itd. Cijela reformacija Martin Lutera, Husa, Kalvina, itd nastala je upravo iz razloga velikog nezadovoljstva unutar Hriscanstva, zato sto se osjetilo da nacin na koji se hriscanska vjera ispoljava jeste dvolicna i egocentricna i da je potrebna da se preispita i reformise! Eto tako nesto npr. bi po mom shvatanju trebalo da postoji u danasnjem Islamu. Ne postoji teoretska sansa da to covjeku govoris o Bogu ljubavi i Bogu koji je covjeka stvorio sa slobodnom voljom a da istovremeno covjeku prijetis ubistvom ako on tome Bogu ne uzvrati ljubav. Totalno apsurdno!
Citiraj:
Nemoj se kriti iza krscanske ljubavi kad sve dosad sto vidim da raspravljas u stvari raspravljas samo o stvarima koje se s aspekta danasnje "demokratije" cine surovim, a sasvim su normalne u svemiru.
Meni nije mjerilo ‘danasnja demokratija’. Radi se o mom licnom shvatanju da je Bog jedan te isti ALI da se njegove metode i njegovi pristupi covjecanstvu mjenjau tokom istorije. Iz toga razloga odredjene odredbe i pravila koja su vazila sa stare Jevreje, vazile su za jednu odredjenu grupu i u jedno odredjeno vrijeme i ne mogu se prenositi 1:1 u danasnjicu! A posto je Biblija pisana u razdoblju od odprilike 1500 godina, u njoj se jasno moze vidjeti kako je kroz istoriju covjecanstva Bog mjenjao taktiku, nacin na koji se on sam objavljivao narodu, nacin na koji su proroci objavljivali Bozje istine, itd.
Citiraj:
Znas dobro da nisam mislio samo na Islam, Biblija dosta govori o ateizmu, a kad vidimo statistiku veliki je broj ateista koji su upravo bili hriscani ili krscani pa su postali ateisti, dakle kakav je stav Biblije o tome????
Stav Biblije je da je spasenje svima ponudjeno kao dar! To je jedan poklon koji Bog covjeku daje a covjek mora odluciti da li on spasenje zeli ili ne. Bog je covjeku dao zivot i on jednostavno stavlja na raspolaganje izbor- 'ako zelis zivjeti sa Bogom u vjecnosti, onda ga prihvati. Ako mislis da to nije za tebe, nema problema, tvoj slobodan izbor, samo molim te shvati da cu jednoga dana morati da te izbrisem iz eksistencije'. Eto ja mislim da je to fer.
Citiraj:
Pa ne bih se bas slozio s tim jer Biblijski gledano, dosta puta su ljudi sudili ljudima u ime Boga i presudili...ni manje ni vise nego smrtnom kaznom. Sjetimo se samo Mojsija
(Izaija 13,16).
Dakle...hoce li biti da negiras upravo ono sto pise i u tvojoj knjizi? Narod Medjanski nije ostavljen Bogu da ih kaznjava...?
Da, slazem se da su mnogo puta paganski narodi bili kaznjavani smrcu od strane Izraela- ali to je uvijek bilo kao prvo pod Bozjom naredbom i vazilo je samo za jedan odredjen vremenski period i odnosilo se na jednu odredjenu, specificnu grupu ljudi! Znaci to nije bilo jedno sveopste, univerzalno pravilo, da se proganja i ubija za svu vjecnost onaj koji ne vjeruje u YHWH.
Citiraj:
Ne mozes nas muslimane optuziti da smo masovne ubice, tlacitelji zena, ukorjenjeni teroristi, itd. samo iz razloga sto ne poznas Islam, njegove vrijednosti, gledas na Islam dvogledom Biblije,i CNN-a...jer pazi sta govoris, sve ono sto govoris da je ili nije Islam jest neko od Poslanika s.a.w.s. upravo u tvojoj Bibliji vec uradio.
Postoji tanka crvena linija, cini mi se da je sve vise i vise prelazis, pa tako mozes izici iz okvira i svoje vjere...mozda nesvjesno.
Gledaj, meni ne smeta muslimanski narod kao kolektiv. Meni smeta svako, musliman, hriscanin, jevrej, ateista, koji svoje stavove ispoljava na jedan najekstremniji moguci nacin. Moja slika o Bogu i moje shvatanje Boga, u tom kontekstu, jeste radikalno drugacija od tvoga shvatanja Boga ili bilo koga ekstremnog Hriscanina koji tvrdi da se covjek moze spasiti SAMO pod uslovom ako je katolik, pravoslavac, baptista, ili pripadnik bilo koje druge denominacije. Meni smetaju fundamentalisti i ekstremisti svih religija! A trenutno, i kazem namjerno trenutno (znaci u poslednjih nekoliko godina i decenija) ispada da najekstremnije ispoljvanje religije dolazi od strane muslimana, i samo zbog toga je kritikujem Islam.