google lazarević je napisao:
nego, sta je to s tvojim potpisom, u cemu si se to pronasao?

Pa eto trebao sam podebljati pocetne rijeci "Svejedno mi je..." -mislim da sam se u tome nasao.
E sad...
Avinoam1 je napisao:
Sto se tice Muhamedovog priznanja 'da je Bog jedan', to je sasvim nekontroverzno. Oko toga se slazu svi monoteisti, inace ne bi bili monoteisti. Predmet o kojem sam ja govorio tice se smrti i vaskrsenja Boga i tu Hriscanstvo ima jednu sasvim suprotnu poziciju od Islama.
Kad smo se slozili o tome da je Bog JEDAN onda se postavlja pitanje ima li smisla raspravaljati o "smrti" Jednog Boga??? Meni nema, jer kad se govori o Jednom Bogu to nije samo jezicka formulacija nego Jedinstvo ili Jednoca koja podrazumjeva da je On Sam Samcat i Jedini imun na sve ono sto pripada covjeku. Evo nekoliko primjera... Bog je Jedan u savrsenstvu, (niko nije savrsen kao On), Bog je Jedan u stvaranju ( niko ne stvara kao On)...Bog je jedan u zivotu ( niko ne zivi kao On) ...sve i jedan atribut koji je svojstven covjeku ne moze da prevaziđe atribut Boga...s toga ako kazemo općenitu recenicu koja se odnosi na Boga : "Bog je Jedan"- uopste nema smisla raspravljati o "smrti" jer je u tome Jedinstvu imun i na smrt.
Druga stvar jest sama smrt. Smrt je stanje,koje je nastalo nakon sto ga nije bilo. Dakle smrt je stvorenje, kao sto je stanje i vrijeme ali je vrijeme i stvorenje jer ga je nastalo nakon sto ga nije bilo, isto je i s materijom itd... e sad pitanje Moze li stvorenje da usmrti Stvoritelja??? Govorimo o Jednom Bogu oko kojeg smo se slozili da je Sam, Samcat i Jedinstven Stvoritelj. Nebi li to bio apsurd da smrt (koja je stvorenje) usmrti Stvoritelja makar i u jednom trenutku vremena i u jednom mikrokosmosu kakav je planeta Zemlja ili cak jedan jedini Njegov atribut???
Nemojte mi samo pricu da se ne govori sta Bog moze a sta ne moze i da je to Bogu lahko ako hoce, jer ta je prica apsurd i kaos na osnovu jasnih i nedvosmislenih tekstova svih triju religija a to je "Bog ne umire".
Avinoam1 je napisao:
A tekst iz Mateja se ovako moze razumjeti: Isus covjeku postavlja pitanje zasto ga taj covjek zove dobrim. Pitanjem 'sto me zoves dobrim' Isus ne porice da je On dobar, nego zeli covjeka nagnati na razmisljanje o Njegovoj bozanskij prirodi, sto se vidi iz sledeceg dijela- 'samo je jedan dobar, Bog'. Isus znaci kao da zeli covjeku ukazati na to da ga je on, svjesno ili nesvjesno, oslovio Bogom. Isus samo produbljuje covjekovu misao i ukazuje na to da ako zoves Isusa dobrim, onda samim tim priznajes da je Isus Bog zato sto je jedino Bog dobar.
Ovdje imamo tumacenje od tumacenja...i ubacuje se "ja mislim da je Isus mislio", " Isus je rekao jedno a mislio je nesto sasvim drugo" , "Isus u stvari nije mislio to sto je rekao", ili "Isus je to rekao , ali samo da bi potencirao nesto sasvim trece koje je mislio"...itd.itd.
Nemojmo se baviti teoretisanjem niti misljenjem sta je Isus mislio kad je nesto rekao u slucaju "Boga".
Hajmo postaviti za moment stvari ovako...
Ako ja kazem npr da je Jelly krscanin (neka mi ne zamjeri sto ga uzimam kao primjer ali nije nista lose), da bi se ja, i ljudi s strane koji to slusaju ili ce citati o tom događaju uvjerili da je Jelly doista krscanin, od njega se ocekuje da on to prihvati ili negira. Da kaze javno "Da ja jesam hriscanin", ili " Ne ja nisam hriscanin"...dakle da negira ili potvrđuje. Dalje...u sve i jednoj drzavi svijeta u sve jednom historijskom razdoblju ljudi su se identificirali s necim pa su to prihvatali ili negirali...
Da vidimo u samom tekstu Biblije gdje i na kojem mjestu Isus kaze da je Bog ili bozanstvo ili da trazi da se njemu klanjamo??? Ako mi svi upiremo prst u Bibliju (zamisljamo da je Isusov govori unutra) i pitamo je (Isusa) Da li si ti Bog??? Na tako krucijalno pitanje za jednu religiju mora postojati jasan i nedvosmislen odgovor onoga kome smo pitanje i postavili. A da li takav odgovori postoji ???
U Islamu kad se postavi takvo pitanje direktno Kur'anu nailazimo na mnogo mjesta gdje Allah s.w.t. kaze :" Samo se meni klanjajte", "Ne obozavajte nikog osim Mene" "Ja sam Bog ljudi, gospodar ljudi"...-dakle jasna i nedvosmislena upecatljiva izjava da je Isus bog izrecena od strane njega...(na stranu tumacenja on nije misio to sto je rekao, i on je rekao ono sto nije mislio ili on je mislio da kaze...itd.)
Govorimo o argumentima jer tumacenja ima milion kao sto rece lazarevićka.