banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 126 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2002, 20:56 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Feb 2002, 01:00
Dana 04.02.2002. 17:11, Vader je napisao:
Pitao si ko želi istinu. Ne znam na kakvu istinu misliš ali ja želim istinu. Svi koji se bave duhovnim radom teže ka istini, istini o sebi i o svemu što nas okružuje, istinu o pravoj stvarnost

Vader što si toliko siguran u boga ?
Šta ako je čovjek stvori boga(izmislio,mit)a, ne bog čovjeka ?
Jesi li ikada želio da saznaš šta je ovdje tačno ?
Dali bi prihvatio tu istinu ?

Citiram: "Kada sam u novinama pročita o da su cigare štetne više ne čitam novine".Za istinu prihvatamo ono što želimo da čujemo.
Šta mislite kad bi se potvrdilo da nas posjećuju NLO kakva bi bila vaša reakcija na to što je možda i tačno.Kada sam razgovarao sa profesorom na ovu temu rekao mi je "Bojim se da je tako"
Istina se veoma dobro skriva jer istina boli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2002, 21:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Jesi li ikada želio da saznaš šta je ovdje tačno ?</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Pa ja na tome radim, na tome da saznam (spoznam) istinu, a što to više radim sve sam sigurniji da ima Boga :smile:

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Šta mislite kad bi se potvrdilo da nas posjećuju NLO</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Pa šta s tim? Ja vjerujem da nas posjećuju. Postojanje NLO-a uopšte ne negira Tvorca, naprotiv. Pročitaj šta sam ja ovde i na nauci pisao o vanzemaljcima.

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Za istinu prihvatamo ono što želimo da čujemo...
Istina se veoma dobro skriva jer istina boli</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Dok je ovo tačno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2002, 23:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2002, 01:00
Dobro, ovo sve je upuceno Vader-u, ali ja moram da prokomentarisem...
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>
Šta ako je čovjek stvori boga(izmislio,mit)a, ne bog čovjeka ?
</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
Mit je izmisljen udaljavanjem covjeka od Boga. Covjek, kao nesavrseno bice, ne moze da stvori, Boga koji je savrsen u svakom pogledu. Covjek moze samo da izigrava Boga, sto se uvijek zavrsi sa fatalnim posledicama po njega i njegovu okolinu. Covjek je morao od necega da nastane, bas kao i sve na ovom svijetu. Darvinova teorija glasi da je covjek nastao od majmuna, ali od cega je nastao majmun?
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>
Jesi li ikada želio da saznaš šta je ovdje tačno ?
Mozda ljudi i ne zele da saznaju sta je ovde tacno. Mozda se upravo boje otkrica koje bi dovelo do destrukcije svijeta kojeg mi poznajemo. Citav svijet je utemeljen na postojanju neke vise sile i da to nestane nastao bi haos, anarhija i cijela ljudska civilizacija bi se vratila na pocetak svog postojanja. Da li postoji Bog ili ne mozda nikada necemo saznati, ali za ljude koji vjeruju u njega On je istina. Svako ima pravo da podje svojim putem, tj., svako ima pravo da vjeruje ili ne.
Dali bi prihvatio tu istinu ?
Istinu koja se razlikuje od istine kojoj smo do tada vjerovali je jako tesko prihvatiti, bas zbog toga sto smo do tada bili ubjedjeni da je to jedina prava istina i da druge nema. Istinu, pogotovo da li postoji Bog ili ne, jako je tesko dokazati. Istina je da smo mi sada svi tu, da smo rodjeni od strane svojih majki i isto tako svima ce nam doci kraj prije ili kasnije. Sada da li vjerujete u Boga ili ne, to je vasa istina i niko vam je ne moze oduzeti.
Pozdrav :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2002, 16:44 
Početnik
Početnik

Vader želim ti puno uspjeha u radu i ako dođeš do sazna zašta mislim da je malo jedan život obavezno javi.

s tripy ali se ne govori da se majmun preobrazio u čovjeka za dan ili da je zemlja nastala za nekoliko dana.Ali nadam se da će Vader moći odgovoriti u dogledno vrijeme.
Mislim da je tema iscrpljena i da sve ide ukrug

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: Speed dana 26.02.2002. 16:47 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2002, 17:04 
Početnik
Početnik

"Ljusko znanje je nalik na kuglu koja neprekidno raste.U istoj mjeri, u kojoj joj se povećava opseg,raste i broj njezinih dodirnih tačaka s nepoznanicama".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2002, 17:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> mislim da je malo jedan život</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Jeste, malo je, zato smo mi prošli ko zna koliko života do sada.

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Ali nadam se da će Vader moći odgovoriti u dogledno vrijeme</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Odgovori do kojih ja ličnim duhovnim radom dođem mogu koristiti samo meni. Ne zato što ja to ne bih htio podijeliti sa drugima već zato što to drugi ne žele slušati, ne interesuje ih to. Oni koje to istinski interesuje se već i sami bave duhovnim radom pa im ja ne trebam. U duhovnosti su bitne spoznaje a ja ni bilo ko drugi ne može prenijeti svoje spoznaje, može se prenijeti samo kruta informacija ali to nije to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2002, 23:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Speed, niko nije rekao da je covjek nastao od majmuna za jedan dan, niti mi je bila namjera da to kazem. Ono sto sam htio reci je to da je sve na Zemlji (pa cak i ona sama) moralo nastati od necega. Tu se razilaze putevi racionalnog, razumnog (naucnog) objasnjena i apstraktnog, prakticno nedokazanog (teoloskog) objasnjena. To su dvije stvari koje svi mi znamo. Ovo prvo nam je lako prihvatiti jer je ljudima lakse vjerovati u ono sto su drugi ljudi "dokazali" nizom teorija i modela koji su se cinili logicnim. Ali teolosko objasnjenje je daleko od logike zato sto se uvode neki nepoznati, nedefinisani pojmovi kao sto su Bog, dusa, andjeli...
Ljudi su ponekada previse jednostavni i vjeruju samo svojim fizickim osjetilima. Mozda ce zato teoloski pojmovi i objasnjenja zauvijek ostati nepoznata sirem krugu ljudi.
O ovoj temi vise nista nemam da kazem, tako da bi to bilo to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2002, 11:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Feb 2002, 01:00
Helj ljudi koji vam je kurac. Pa ako neko vjeruje ok. ALi spoznaja istine preko vjerovanja je kao kad upoznajes neku drzavu tako sto gledas u kartu. I sto se toliko raspravljate.Cesto govorite "ljudi se boje", a ja kazem pustite ljude. Sta je sa vama? Vi se kao ne bojite, ili vi niste ljudi, vi ste nesto ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2002, 20:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dana 27.02.2002. 11:20, damir1979 je napisao:
Helj ljudi koji vam je kurac. I sto se toliko raspravljate.Cesto govorite "ljudi se boje", a ja kazem pustite ljude. Sta je sa vama? Vi se kao ne bojite, ili vi niste ljudi, vi ste nesto ...
Evo jednog primjera iz kojeg se vidi da neki majmuni jos nisu evoluirali u covjeka.To je dokaz da evolucija jos traje. Ovo je forum i sluzi za raspravu o odredjenim temama, zar ne? Ako se bas zelis vulgarno izrazavati imats brate forum (Lude Krave) koji je predvidjen za to.
Eto toliko od mene
Pozdrav svim dobronamjernim ljudima :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2002, 21:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Feb 2002, 01:00
Pozdravljam. Kao sto vidite novi sam clan! Tema je zaista interesantna. Ljudi se boje istine iz nekih samo njima jasnih razloga, mozda su imali takve utiske i mozda imaju takve navike da ih sva ova prica odvraca od satisfakcije. Stvarno ne znam zasto se ljudi boje istine! Da li se ja bojim istine, hm. U svakom slucaju strah cesto iz mene izlazi zbog neznanja, ili da prevedem nedostatka svjesnosti. Jer kad se nadjem vani u mraku i cujem nekakve uzasne zvukove prvo sto pomislim jeste da beba place, da ju je neko bacio u blato. Odmah potrcim i kad se priblizim vidim dvije macke sto se grebu u borbi za opstanak. Jako je tesko reci da li se ja bojim istine ili lazi? A jos teze je objasniti istinu rijecima, nismo u stanju rijecima objasniti ni komadic zemlje, a kamo li istinu! Tema je ipak preopsirna. Mozda je bolje da se zove: Da li je moguce doci do istine (kako)? Kako se javljaju strahovi? Imamo dvije istine: apsolutna i relativna. Znaci svi gledamo u ovaj ekran i ne postoji niko, ko vidi, ko ce reci da taj ekran nije tu. To je relativna istina, jer sutra ekrana nece biti. Nas zanima, ako sam u pravu, apsolutna istina. A ona je sama po sebi vjecno prisutna. Pa zasto je traziti na pogresnim mjestima (proslost-buducnost)? Sad je ta vjecnost. Ako neko od vas sad ne vidi istinu i nada se da ce je viditi jednog dana, (smijem se, smijem se, a plakao bih).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2002, 00:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Prvo, pozdrav tebi kao novom clanu :smile: . Drugo, zelim da prokomentarisem ovaj tvoj post. Ako uputim koju kritiku, zelim da znas da je to moje misljenje, i da ja naravno postujem tvoje, odnosno isti problem gledamo sa razlicitih strana. Dakle, da predjem na stvar:
Ljudi se boje istine iz nekih samo njima jasnih razloga, mozda su imali takve utiske i mozda imaju takve navike da ih sva ova prica odvraca od satisfakcije. Stvarno ne znam zasto se ljudi boje istine!
Mozda bi trebao da procitas temu od pocetka ako ti se da. Mislim da se ljudi boje istine zato sto uglavnom lazu. Laz je lako tesko izgovoriti prvi put, ali vremenom postaje sve lakse. Istinu je uvjek tesko saopstiti. Dakle, istina nosi odredjenu tezinu sa kojom svi ljudi nisu sposobni da se nose i zato koriste staru, oprobanu metodu &#8220;modifikovanja istine&#8221;. Stvarno, ako te zanima ova tema procitaj sve prethodne post-ove. Speed je dobro rekao da se pocinjemo vrtiti u krug, hehehehe :grin:
Imamo dvije istine: apsolutna i relativna. Znaci svi gledamo u ovaj ekran i ne postoji niko, ko vidi, ko ce reci da taj ekran nije tu. To je relativna istina, jer sutra ekrana nece biti. Nas zanima, ako sam u pravu, apsolutna istina. A ona je sama po sebi vjecno prisutna.
Istina je istina, kao sto smo rekli u prethodnim post-ovima, nju je najbolje porediti sa nijansama boja izmedju bijele i crne. Znaci istina nije ni crna, ni bijela (potpuno) vec se nalazi u nijansama sive.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2002, 09:23 
Početnik
Početnik

O da, jesam zaista procitao ostale poruke, ali eto kako ti mozes znati da li ja lazem kad kazem da sam procitao. Mogao bi mi mjeriti moje unutrasnje elektricne impulse, ali mozda sam toliko dobar lazov da ni detektor lazi nista tu ne moze ? Znaci koliko vidim ostaje ti da mi vjerujes. A kazem ti da sam procitao ostale poruke. Kunem se. I opet ostaje samo da mi vjerujes. Zato je jedini, meni se cini, metod saznavanja istine kad gledas samo sebe. Tu ako lazes lazes samo sebe, i sve sto cinis, cinis zbog sebe. To je bas jednostavno. Sad nemoj traziti odgovor zasto se ljudi boje istine. To nije ni onako tvoje. Odgovori si zasto se ti bojis istine. Ja sam za sebe dao odgovor. Eto s tripy, sad shvatas taj moj krug.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2002, 12:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

yoga_man kao novoregistrovanom članu želim ti dobrodošlicu :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2002, 22:09 
Početnik
Početnik

Trenutno imam vremena, pa cu iskustva ispricati. Ima jedna cinjenica koja kaze sljedece: Mislim da je tema iscrpljena i da sve ide ukrug. Ovo je zaista tako i ko dodje do ovog dijela taj je naucio. To je ono sto se cini spoznajom, korak prema istini. Vidimo da je ono bez iskustva, jednostavno je tako i eto. Pohvalno je saznati hemijsku formulu vode, ali tim saznanjem niko ne moze ugasiti zedj! Divno je sto mi je neko rekao za evoluciju, ali da li sam ja tim omogucio sebi rast? Divno je sto sam cuo za reinkarnaciju, vjeni zivot, prorocanstva, cuda, raj, horoskop, sudbinu, ali da li sam ja sebi time ugasio zedj. Jesam ugasio onu zedj koju bi ugasio i da sam proucavao fiziku, biologiju itd.. Kad vidimo da je umovanje o istini trcanje u krug, vidimo da moramo nesto drugo poduzeti da naucimo!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2002, 22:58 
Početnik
Početnik

Dana 26.02.2002. 17:20, Vader je napisao:
Jeste, malo je, zato smo mi prošli ko zna koliko života do sada.

Vader kakva iskustva imaš iz tih života ?
yoga_man pročitaj sav tekst još jednom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2002, 23:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dana 28.02.2002. 09:23, yoga_man je napisao:
O da, jesam zaista procitao ostale poruke, ali eto kako ti mozes znati da li ja lazem kad kazem da sam procitao. Mogao bi mi mjeriti moje unutrasnje elektricne impulse, ali mozda sam toliko dobar lazov da ni detektor lazi nista tu ne moze ? Znaci koliko vidim ostaje ti da mi vjerujes.
Kada upoznam covjeka ja mu u potpunosti vjerujem dok se ne ustanovi suprotno (ako se ustanovi). Ne znam da li je to dobro ili lose, ali kod mene je to jednostavno tako i tako ce biti i u buduce. Samo hocu da kazem da se nekome/necemu mora vjerovati, jer mozda u tom trenutku nemamo podataka da li je to istina ili laz sto nam se iznosi. Ako ne vjerujemo nikome/nicemu postajemo paranoicni i vise ne vjerujemo ni u ono sto mi govorimo. Eto toliko,
pozdrav :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2002, 23:12 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Nov 2001, 01:00
...mozda zato sto sam zivot nije istina na neki .....

...nacin..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2002, 01:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

:smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2002, 11:01 
Početnik
Početnik

...mozda zato sto sam zivot nije istina na neki nacin..

To je samo mozda, najveca istina se krije u zivotu. Da bi je pronasao u zivotu, moras da pocnes da zivis. Da bi poceo da zivis moras da se probudis. Zato cu ti reci, probudi se.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2002, 13:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Nov 2001, 01:00
......u najvecem snu zive budni ......

...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 126 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]