banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 20:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2004, 10:18 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
hm!
veoma zanimljiv post...
gle! i rijec post ima dvojako znacenje.ne samo kao pisanje ne forumu vec i kao put naseg obozenja!
i gle, vrijeme je Velikog Posta, jos 7 dana do Uskrsa...

no, da probam dati koji odgvor...
Citiraj:
Potpuno se slažem. Ali SPC niti bilo koja druga koja neopravdano nosi naziv "pravoslavna" tu vjeru ne zastupa. U svakom slučaju ne više od drugih.

a sto se ti sikiras aharon?
znas li ti KO je SPC?
ja i ti prijatelju! da ja i ti...
pa zato, kad kazes da SPC neopravdano nosi svoj naziv, reci to kao da gvoris za sebe i mene.
evo ovako..."JA Rio NEOPRAVDANO sebe nazivm hriscaninom i clanom hristove crkve i pravoslavnim jer u meni nema prave slave Bogu".
ovakve rijeci su nam na vece spasenje, budi siguran.

ma sta je nas briga za ovog ili onog vladiku, popa ili patrijarha, vjerujes li ti u Isusa Hrista ili u Peru Badzu Cvorka sa Vozdovca?

NIJE SPC nijedan pojedinac PRIJE mene ili tebe.JA i TI smo SPC i MI nosimo to ime.zato kritikujmo...SEBE.
a samokritika je dobra, to pozdravljam.

Citiraj:
Svaki dobri otac dobro zna da ako propusti priliku da odgovori sinu kada mu je odgovor najpotrebniji, sin će biti u opasnosti da odgovor potraži na drugoj strani, jer su djeca takva!

evo, ovo cu od tebe prihvatiti jer sam upotrebio suvise grubu i nepreciznu rijec "Bog suti".naravno Bog nesuti.u pravu si, ali NECE uliti u prljav sud!
da li bi ti svom djetetu ulio u prljav sud?
naravno da nebi, pa tako nece ni nama nas otac.

a ja i ti smo dva prljava suda.
eto, mozda smo Bogom blagodareni, te dobismo da okusimo od zive vode ali vise nam se nece dati, dok god su nam nasi sudovi prljavi.

zato, nemojmo ja i ti traziti da nam se DA, vec CISTIMO nase sudove a Bog, sve vidi, pa ce vidjeti da su nam sudovi cisti i reci ce..."Ovo je sin moj"...i dace nam.

ako nebi bilo ovako, te reknemo "nasi su sudovi cisti" mislim da bi sagrijesili, buduci da i ja i ti potrebujemo spasenje. znaci da se ocistimo.

Citiraj:
Otac to zna i uvijek daje odgovor. Uvijek!

znas sta mi je palo na um?
sjetih se Isusovog kusanja u pustinji..."Reci ovom kamenju da postanu hljebovi i baci se sa visokog zida"
a Isus rece..."nekusaj Boga svog"

nemojmo misliti da ce nam se UVIJEK dati kad trazimo, bez obzira sta trazili, jer nece se dati!
dace se KAD treba i KOLIKO treba.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2004, 10:20 
Majstor
Majstor

a sto se tice, ovog poredjenja nedavnih dogadjaja na Palama sa Biblijskim rijecima....
veoma zanimljivo i zao mi je samo sto sam trenutno u zurbi pa necu reci vise.

mislim da je ovo veoma vazna tema i sam sam htio o njoj pokrenuti pricu.

na zdravlje i svako dobro!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2004, 10:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
rio je napisao:
Covjek, Bogom potaknut na obozenje, zeljan Njegovg Znanja i Mudrosti, obraca se Bogu sa molbom da mu Ovaj (Bog) saopsti odgovor na neko pitanje. I on upita, a Bog...SUTI! suti zato sto je premudar i ZNA da ovaj jos nije spreman da primi svo znanje (sjeti se...nebacaju se biseri pred svinje)

Otac Nebeski govori ali ga ne čujemo. Kao kad bi pustio muziku gluhoj osobi, muzika svira ali ovaj ne čuje pa misli da i nema muzike. Uslov da bi se mogao čuti Otac Nebeski je prije svega čisto srce. Mnogi na trenutke čuju taj glas ali im on djeluje kao njihova vlastita misao. Treba dosta vremena, duhovne izgradnje, čišćenja srca da bi se taj glas mogao jasnije čuti i razlikovati od vlastitih misli. Jedan parapsiholog koji se bavi duhovnim radom i kojim ima preko 65 godina je rekao da mu je to bilo najteže naučiti.

rio je napisao:
a dobra rijec ce doci cistim putem iz cistog srca. i neces govoriti ti, vec ce Hrist govoriti iz tebe

A da li bi znao prepoznati riječi koje Hrist govori kroz nekoga?

aharon je napisao:
Vrlo je zanimljiva ova "koincidencija": pravoslavni sveštenik, paroh koji je 1.4. ranjen na Palama se zove Jeremija Starovlah (neobično ime za Srbina van svake sumnje).
Evo šta piše u knjizi proroka Jeremije 1. stih u 4. poglavlju:

Odlično. I mislio sam da ćeš ti možda pronaći ovako nešto :D

Jeremija 4,1 se može lijepo iskombinovati i povezati sa Jeremija 1,4

I dođe mi riječ Božija govoreći: (Jeremija 1,4) Ako ćeš se vratiti, Izrailju, veli Bog, k meni se vrati, i ako ukloniš gadove svoje ispred mene, nećeš se skitati. (Jeremija 4,1)

I ovaj poslednji događaj sa ovim sveštenikom i njegovim sinom je još jedan u nizu udaraca koje je dobila pravoslavna crkva u vrlo kratkom vremenu. A i narod živi sve lošije i teže. Sveto Pismo kaže:

I izvršiću osvetu s gnjevom i ljutinom na narodima koji ne slušaše. (Mihej 5, 15)

Jer su bogatuni njegovi puni nepravde, i stanovnici govore laž, i u ustima im je jezik prijevaran. Zato ću te i ja biti da oboliš, pustošiću te za grijehe tvoje. (Mihej 6, 12-13)

A narod i crkva umjesto što kukaju kako "pravedni" stradavaju trebaju reći:

Podnosiću gnjev Božiji, jer mu zgriješih, dok ne raspravi parbu moju i da mi pravicu; izvešće me na vidjelo, vidjeću pravdu njegovu. (Mihej 7, 9)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2004, 11:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Rio činiš opasnu grešku tvrdeći da je pravoslavlje samo ono što je dobro i svevremeno u pravoslavlju. Jer to nije tako. Bar ljudi ne gledaju tako na to.
Danas se pod pravoslavljem ne misli na redovno čitanje Svetog Pisma i službu Ocu Nebeskom u Duhu, unutar sebe.
Danas se pod pravoslavljem misli prvenstveno na slave, božiće, uskrse, postove, pričešća, crkve, manastire, turistički obilazak manastira, ikone, krstiće, brojanice, ljubljenje ikona i moštiju, paljenje svijeća. To je ono što većini ljudi asocira riječ "pravoslavlje", to je ono na šta pomisli većina "vjernika" a i drugih kada se pomene riječ "pravoslavlje".
Ne pomisle ljudi, pri pominjanju pravoslavlja, na čitanje Svetog Pisma i ispunjavanje Božije volje iznesene u Svetom Pismu. Možda neki pojedicni kao ti pomisle i na to, ali to su samo pojedinci, manjina.

A većinsko pravoslavlje u velikoj mjeri radi pogrešno. Žive u svojoj slatkoj iluziji da će im polijevanje vodom (koje zovu krštenjem), nekakvim pričešćem i povremenim obilaskom crkve i manastira moći zamijeniti čitanje Svetog Pisma, lično upoznavanje sa Božijom voljom i ispunjavanje te volje. Žive u iluziji da im vanjski, formalni, tradicionalni rituali predstavljaju potrebnu duhovnu izgradnju samo zato što im se ne sviđa ideja da čitaju Sveto Pismo jer bi mnoge to probadalo kad bi vidjeli da dosta toga što rade nije u redu i da se moraju odreći dosta toga što vole raditi ako istinski žele ugoditi Bogu.
I onda idu linijom manjeg otpora, jer sadašnja crkva im daje lažnu sigurnost da će im biti dobro dok god idu u crkvu, manastire, pričešćuju se, poste, slave božić, uskrs, slavu. A to što istovremeno imaju gomilu negativnih misli, riječi, djela, osjećanja, to kao nije problem. Mnogi bi rekli "pa ja sam krešten, grijesi su mi oprošteni, i praštaju mi se kad god se pričestim, slavim božić i drugo".

Zato narod živi u iluziji da je duhovan, da je SPC super, da je sve kako treba da bude, svi kao pobožni, duhovni, Srbi kao "nebeski narod" koji nepravedno strada baš zato što je kao najbolji i najduhovniji i ima najispravniju crkvu :roll:

I ti rio kažeš da o tome ne treba govoriti, da je pravoslavlje ono što je dobro u pravoslavlju a ne vidiš šta se sve oko tebe naziva pravoslavljem.

Kad je sve to tako a ti kažeš da ne treba kritikovati pravoslavlje jer je po tebi pravoslavlje samo ono što je dobro, a ljudi (i čelnici crkve) ne dijele tvoje mišljenje već u pravoslavlje trpaju sve i svašta što nema nikakve veze sa učenjem Svetog Pisma, onda pravoslavlje ostaje nekritikovano i time se stiče tvoj veoma opasan utisak da je sve u pravoslavlju dobro i da ga takvog treba ostaviti. A daleko od toga da je dobro jer što više ostaje ovakvo kakvo je i narodu a i crkvi će biti sve lošije i lošije, što se uostalom i pokazlo ovih godina, a posebno u zadnje vrijeme kad je SPC dobila jasne udarce opomene i upozorenja.

A šta ako su ti udarci tek početak?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2004, 14:58 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 09 Mar 2004, 09:26
Buduci da vidim I krivo mi je sto u toku ovog nisam, u bilo kom obliku, zelim reci>
Prekojucer sam gledao neku emisiju na TV onako sa strane, pa me veoma obradovalo kad sam vidio onu lolicku, sto vodi ''KUGU'', pa srbina nekog sa Bosanske televizije – ove zajedničke, nekog psihologa, sveštenika grujića, stvar se vodila oko sadržaja na TV-u, na što RTS skreće veliku pažwu a što i ja zamjetih npr. Voditeqica dnevnika je spustila i poravnala neizazovno kosu, i sl., oni su svi pricali o uticaju svega na TV-u na djecu, kroz sve to se provlacio mali poziv na moral.
Onaj sa BHTV, je bio najsimpatičniji, rekao je djeci umjesto olovke odmah dadu pištolj, itd.
Lično neznam ni sam sad, ali ako već nema čovjeka koji bi bio sposoban stati na loptu i uvesti uistinu novo i moral uzdići i silom, ne klasičnom ali administrativnom, a sa druge strane razvrat takođe nije moguć jer ipak i u crnom ima morala tako da ljudi ipak imaju morala i to nesvjesno, ili bilo kako, to onda ako je relativno što ja mrzim i na šta sam primoran, je truditi se u promovisanju što većeg stepena morala.

Pre svega udario bih na odijevanje, kad presječete lanac te droge ukoliko možete onda ni na TV u manje ima toga, uopšte ako naše djevojke toliko pupove svoje raspupavaju, ta šta je razuman čovjek i gdje je a da ne bi životinja bio i to đavlom nošena, i da svaki pup ne bi posjetio, čak više nesvjesno. I tako dalje>>>>>>>>

ako moral se ne digne svakim pojedinim dejstvom nema nista od nas, a nemoral nam uvoze silnici nista vise ni manje moralni. samo imaju silu, a mi ne, nasa sila sad se vidi gdje je, a kako do nje kad nas svlace, truju, i svako crnilo bacaju,
radite s narodom, đavo nas odvlači od tog važnog posla

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2004, 20:18 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 13 Mar 2004, 19:22
Citiraj:
Citiraj:
Citat:

Svaki dobri otac dobro zna da ako propusti priliku da odgovori sinu kada mu je odgovor najpotrebniji, sin će biti u opasnosti da odgovor potraži na drugoj strani, jer su djeca takva!

evo, ovo cu od tebe prihvatiti jer sam upotrebio suvise grubu i nepreciznu rijec "Bog suti".naravno Bog nesuti.u pravu si, ali NECE uliti u prljav sud!
da li bi ti svom djetetu ulio u prljav sud?
naravno da nebi, pa tako nece ni nama nas otac.

a ja i ti smo dva prljava suda

Otkud znas rio?
Kako mozes biti tako siguran ko ima prljav a ko cist sud?
Niko od nas nije ni sasvim prljav ni sasvim cist, mada se ovaj svet ostro polarizuje u poslednje vreme. A odgovor na pitanje ko ce se naci sa leve, a ko sa desne strane ima jedino Otac Nebeski. Mislim da ne bi smeo da presudjujes o tome ko je kakav, govori samo u svoje ime.

Citiraj:
eto, mozda smo Bogom blagodareni, te dobismo da okusimo od zive vode ali vise nam se nece dati, dok god su nam nasi sudovi prljavi.

zato, nemojmo ja i ti traziti da nam se DA

"Trazite i dace vam se".
Onda kad iskreno trazimo, UVEK dobijamo odgovor od Oca Nebeskog, samo je pitanje umemo li da slusamo. Odgovor dobijamo na razne nacine, a poneki dobijaju milost direktnog otkrovenja. "Posle Hrista nema vise proroka". To je stav SPC. Istina je da je bilo raznih bolesnika koji su imali halucinacije a ne vizije, i zato je SPC zauzela takav stav - da bi se zastitila (dakle, to je proizvod straha). Medjutim, Otac nas svojoj deci govori i danas a govorice i ubuduce svima koji zele da ga slusaju. Na zalost mnogi odgovore (a ni uputstva) nece primiti zbog straha ili zbog svojih sopstvenih predstava o tome sta je moguce a sta nije. Bogu je sve moguce. A mi mozemo mnogo vise nego sto to mislimo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2004, 23:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
znate sta
individiyalnost je prica koja
ne poznaje teorijue
koju vi stvarate
ali nema veze
zar je to bitno
za stvarnost

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2004, 01:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Ajsmen mislim da ti znas sta je sve potrebno da neko stekne naziv individua. Onda znas sta se zbiva s vecinom. Znas da je to san robova. Da rijec individua koriste bas oni koji to nisu.
Stoga mislim da tvoja reakcija nije primjerna.
Nadam se da me kontas i sta ti s tim zelim reci.

Pozdrav!

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2004, 07:34 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Vader slažem se u cjelosti sa onim što si rekao, mada mislim da konkretno Rio stvari posmatra ovako:
slaže se da je očito je da u samoj organizaciji i djelovanju SPC ima problema, manjkavosti i nesavršenosti, ali on on prihvata onu tvrdnju da pravoslavlje (kada se sav taj korov i trnje razmakne) predstavlja onu pravu istinsku i iskonsku hrišćansku crkvu oko koje (ili u koju) treba da se okupe istinski vjernici hrišćani. Dakle on pod pravoslavljem ne podrazumijeva toliko vidljivu organizaciju, nego ono na čemu je ta organizacija nastala ili barem gdje je počela.

Ja se s tim ne slažem, ali mislim da mogu da razumijem s kog ugla on (Rio) nastupa.

Ali ono što postaje očigledno je da je vidljiva organizacija SPC postala najviše sebi samoj svrha i da praktično sve vrijeme ili veliku većinu vremena i energije provodi na sebi samoj i održavanju neodrživog, propuštajući da se usmjeri na ono što donosi plodove produhovljavanja i poboljšavanja stanovništva na Zemlji.
I malo je vjerovatno da će se tom svom glavnom poslu okrenuti, i to je ono što je glavni problem i zato ova upozorenja i stižu.
Žetve je mnogo a poslenika malo.
Ako još žeteoci samo o sebi a ne o žetvi brigu vode (pa još žetvu i upropašćuju i druge koji bi radili ometaju), osta žetva!
A Gospodar od žetve neda da to tako ostane.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2004, 09:00 
Majstor
Majstor

Vader je napisao:

rio je napisao:
a dobra rijec ce doci cistim putem iz cistog srca. i neces govoriti ti, vec ce Hrist govoriti iz tebe

A da li bi znao prepoznati riječi koje Hrist govori kroz nekoga?

neznam da li uvijek!
samo ako imam "usi da cujem", jer znas da je receno..."ko ima usi neka cuje".no, pusti moje usi.one su kao i u ostalih ljudi...polugluve!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2004, 09:25 
Majstor
Majstor

Vader je napisao:
Rio činiš opasnu grešku tvrdeći da je pravoslavlje samo ono što je dobro i svevremeno u pravoslavlju. Jer to nije tako. Bar ljudi ne gledaju tako na to.

"vader" zasto se brines o tome "kako ljudi gledaju?"
"bar ljudi negledaju tako na to"...napisa ti
a kad su ljudi gledali da vide?
znas i sam da nam je tako sudjeno..."njima je dato da nevide i necuju a vama je dato da vidite i cujete"
pa sto se ti sad mucis oko toga?
pusti slijepe..."pusti mrtve da sahranjuju mrtve"
jesi li ti ziv?
ako si ti ziv...zivi!
Citiraj:
Danas se pod pravoslavljem ne misli na redovno čitanje Svetog Pisma i službu Ocu Nebeskom u Duhu, unutar sebe.

pa sta?
Citiraj:
Danas se pod pravoslavljem misli prvenstveno na slave, božiće, uskrse, postove, pričešća, crkve, manastire, turistički obilazak manastira, ikone, krstiće, brojanice, ljubljenje ikona i moštiju, paljenje svijeća.

:)
pa sta!
Citiraj:
To je ono što većini ljudi asocira riječ "pravoslavlje", to je ono na šta pomisli većina "vjernika" a i drugih kada se pomene riječ "pravoslavlje".
Ne pomisle ljudi, pri pominjanju pravoslavlja, na čitanje Svetog Pisma i ispunjavanje Božije volje iznesene u Svetom Pismu.

pa sta!
Citiraj:
Možda neki pojedicni kao ti pomisle i na to, ali to su samo pojedinci, manjina.

pa?
jel mislis da bi mogla vecina da misli tako?
pa znas i sam da se nece spasiti vecina nego manjina.
Citiraj:
A većinsko pravoslavlje u velikoj mjeri radi pogrešno. Žive u svojoj slatkoj iluziji da će im polijevanje vodom (koje zovu krštenjem), nekakvim pričešćem i povremenim obilaskom crkve i manastira moći zamijeniti čitanje Svetog Pisma, lično upoznavanje sa Božijom voljom i ispunjavanje te volje.

pa?
Citiraj:
Žive u iluziji da im vanjski, formalni, tradicionalni rituali predstavljaju potrebnu duhovnu izgradnju samo zato što im se ne sviđa ideja da čitaju Sveto Pismo jer bi mnoge to probadalo kad bi vidjeli da dosta toga što rade nije u redu i da se moraju odreći dosta toga što vole raditi ako istinski žele ugoditi Bogu.

znam, pa sta sad?
Citiraj:
I onda idu linijom manjeg otpora, jer sadašnja crkva im daje lažnu sigurnost da će im biti dobro dok god idu u crkvu, manastire, pričešćuju se, poste, slave božić, uskrs, slavu. A to što istovremeno imaju gomilu negativnih misli, riječi, djela, osjećanja, to kao nije problem. Mnogi bi rekli "pa ja sam krešten, grijesi su mi oprošteni, i praštaju mi se kad god se pričestim, slavim božić i drugo".

znam i ovo...pa sta sad?
Citiraj:
Zato narod živi u iluziji da je duhovan, da je SPC super, da je sve kako treba da bude, svi kao pobožni, duhovni, Srbi kao "nebeski narod" koji nepravedno strada baš zato što je kao najbolji i najduhovniji i ima najispravniju crkvu :roll:

znam i ovo...pa sta?
Citiraj:
I ti rio kažeš da o tome ne treba govoriti, da je pravoslavlje ono što je dobro u pravoslavlju a ne vidiš šta se sve oko tebe naziva pravoslavljem.

pa, kao sto ti i potvrdjujem...vidim ja sve to.
Citiraj:
Kad je sve to tako a ti kažeš da ne treba kritikovati pravoslavlje jer je po tebi pravoslavlje samo ono što je dobro, a ljudi (i čelnici crkve) ne dijele tvoje mišljenje već u pravoslavlje trpaju sve i svašta što nema nikakve veze sa učenjem Svetog Pisma, onda pravoslavlje ostaje nekritikovano i time se stiče tvoj veoma opasan utisak da je sve u pravoslavlju dobro i da ga takvog treba ostaviti.

da nebih vise govorio..."pa sta", recicu ti sta trebamo ciniti a sta ne (po mom sudu)...

kritikujuci SPC cinimo vise stete nego koristi!
zasto?
zato sto SVE sto treba da znamo o Hriscanstvu...vec je receno! i nije nigdje skriveno!
SVAKO moze uzeti Sveto Pismo i naci ce Rijec poslije koje je dodato "ko ima usi neka cuje".i ja i ti tu nista nemozemo dodati.zasto brines toliko?
zar neznas da je Hrist spasitelj?
zar neznas da je on vec spasio!? (one koji su spaseni)
zasto se ti razapinjes na krst kad je On to ucinio za sve nas?
nema potrebe mili prijatelju, On je to ucinio za nas.

i nista mi nemozemo DODATI na Njegovu rijec, vec samo PONAVLJATI.
za TO smo ja i ti.jer vidjesmo i treba da svjedocimo.

ti znas da je receno..."izoblici svog brata" ali znas i da je receno "nesudi jer ce ti se suditi".
to su dva zakona izmedju kojih moramo proci a da nepovredimo nijedan!
(uzak je put)
a kako cemo to uciniti?
ovako...

necemo reci..."taj i taj se ogresio o Hrista" (jer krsimo jedan od zakona) a necemo ni sutati (jer krsimo drugi zakon).
zato cemo PRICATI O ZLU I DOBRU NEPOMINJUCI IMENA a pricacemo tako sto cemo ponavljati Hristove rijeci, pa neka bude..."ko ima usi da cuje".

a ti kad kazes..."nasa crkva je takva i takva" SUDIS LJUDIMA!
zapamti...SPC to su vjernici, ljudi u njoj.

tako ce ljudi, koji neznaju mnogo o PRAVOSLAVLJU misliti u sebi "Hrist je lopov jer je i ovaj pop lopov".
nemojmo da se zbog nas huli na Bozije ime!

uzak je put "vader" i drago mi je sto zelis dobro ali se plasim da nenaneses stetu.a znaj, da dobro dolazi od Bozije rijeci a ona je izgovorena prije 2000 godina!
zato, polako i pazljivo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2004, 09:38 
Majstor
Majstor

Tragalac je napisao:
Citiraj:
Citiraj:
Citat:

a ja i ti smo dva prljava suda

Otkud znas rio?
Kako mozes biti tako siguran ko ima prljav a ko cist sud?

pa lako!
da sam ja cist sud zar bih bio sad ovde i pricao s tobom?
nego smo i ja i ti i svi mi, prljavi sudovi koji potrebuju ciscenje...SPASENJE!
kad se ocistimo Otac nas nebeski, dace nam mjesto koje zasluzujemo a to nece biti na ovom svijetu.

Citiraj:
Niko od nas nije ni sasvim prljav ni sasvim cist,

da...

Citiraj:
A odgovor na pitanje ko ce se naci sa leve, a ko sa desne strane ima jedino Otac Nebeski.

da!

Citiraj:
Mislim da ne bi smeo da presudjujes o tome ko je kakav, govori samo u svoje ime.

da, nesmijem da sudim ljudima i to nastojim izbjeci, no nije mi svaki put lako.nekad me neko povuce da kazem svoj sud o njemu.
ali se nadam da nisam sagresio mnogo buduci da je moj sud UOPSTEN.
dakle, nerekoh..."ovaj je cist a ovaj prljav" vec..."svi ljudi su prljavi sudovi" a "svi" znaci i ja i ti i ovaj i onaj.

Citiraj:
Citiraj:

zato, nemojmo ja i ti traziti da nam se DA

"Trazite i dace vam se".
Onda kad iskreno trazimo, UVEK dobijamo odgovor od Oca Nebeskog, samo je pitanje umemo li da slusamo.

da prijatelju, dobijemo mi ali ISKLJUCIVO po Bozjoj volji, kad On vidi da smo...ZASLUZILI.
da nije tako, dobili bi kad god zatrazimo i Janis Joplin bi odavno imala svoj mercedes...znas za onu njenu pjesmu..."o Lord wont you buy me a mercedes..."
NECE nam Bog dati ako nismo SPREMNI da primimo...to je tako i tu nemoze biti drugacije. bez obzira odnosil ose to na mercedes ili na dar znanja.jednostavno..."biseri se nebacaju pred svinje" a ja sam malo "prasence u srcu".
(necu tebe spominjati da nebi bilo da ti sudim, a ti buduci da si razborit znaces)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2004, 09:41 
Majstor
Majstor

zasto mislimo da smo vrijedni SVAKOG Bozijeg dara i da nam Otac nas MORA dati? jeli duzan On nama ili mi njemu? ko kome mora sluziti?
nije li nam vec dao beskrajno vise nego mi njemu?

nismo li se pogordili?

Mir Bozji i blagoslov svima od Boga

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2004, 21:05 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 13 Mar 2004, 19:22
Citiraj:
zasto mislimo da smo vrijedni SVAKOG Bozijeg dara i da nam Otac nas MORA dati? jeli duzan On nama ili mi njemu? ko kome mora sluziti?
nije li nam vec dao beskrajno vise nego mi njemu?

Ne radi se o duznosti dragi rio, a posebno se ne meri na kantar ko ce kome vise dati. Radi se o ljubavi. A ljubav je uvek davanje.
Pa ko ce nas voleti ako nece Otac Nebeski? Pa ko ce nam dati ako ne on?
Ako sam napisala da On UVEK daje odgovore onima koji ih iskreno traze, napisala sam to iz svog iskustva, a takvo iskustvo moze imati svako ko nije zatvorio svoj um.
Udaljili smo se od teme. Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2004, 03:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Mar 2004, 17:46
Sta konkretno ucesnici foruma cine u polju?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 08:10 
Majstor
Majstor

jeste, udaljili smo se od teme.
to je mozda i bilo nuzno jer trebamo znati koja je sustina Bozjia kad o Bozijoj volji i naumu govorimo.

slozio bih se da mi kao narod moramo vise i bolje ciniti ako zelimo postovati Boziju volju no sta je kazna a sta upozornje o Boga ja to neznam i nezelim davati takve komentare jer se smatram nedostojnim zatakvo nesto.

za mene kao covjeka koji zeli slijediti Hrista, sve je vec receno sto treba da znam, i to prije 2000 godina.
a to sto neki imaju usi kojima necuju ili oci kojima nevide, poznato je.
a poznato je i to da ISTINA koja otvara oci i usi nedolazi od mene "ria" vec od Onog koga jedinog zovemo...ISTINA.

i jedino sto ja mogu i moram ciniti jeste da svoje ruke stavim u sluzbu hristu, da cine hristova djela i svoj jezik da stavim na sluzbu hristu da govri hristove rijeci i svoj um da stavim na sluzbu hristu, da mislim hristove misli.

mala je razlika u shvatanju izmedju ovog sto sam napisao i onog sto bi mnogi zeljeli, ali je velika razlika u posljedicama!

pazimo da nepovredimo nekog od ovih malih.

govorimo blagu rijec.
radimo blagu radnju.
mislimo blagu misao.

na Mir i spasenje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 11:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Predlažem da svi pogledaju šta je aharon napisao na temi "Poštuje li SPC Sveto Pismo i Božije zakone" na adresi

http://forum.blic.net/viewtopic.php?p=167151#167151

i da pogledaju anateme (prokletstva) koje baca pravoslavna crkva na sve ateiste i sve koji vjeruju drugačije od pravoslavne crkve, jer je sve to vezano i za ovu temu, kao i za ono što se dešava narodu i crkvi i za ono što će se tek dešavati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 12:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Vidim da se na ovom forumu nije promijenilo Bog zna sta otkako sam zadnji put nesto pisao...
Nisam mislio nista da pisem, ali evo, potrosicu par minuta na ovo.
Mislim da je u najmanju ruku bijedno posmatrati stradanje jadnog oca Jeremije i njegovog sina kao nekakvo upozorenje Srbima i srpskoj Crkvi. Ali kad neko hoce u svemu da vidi znak Boziji i jos uz to kada taj neko zeli da vidi odredjenu poruku koju misli da bi Bog trebalo da da, onda je zaista lako vidjeti znake u svemu i tumaciti ih kako kome odgovara, a sve samo zato da bi se stvar nategla i protumacila onako kako tumacu odgovara.
Ako bi tvoje tumacenje, aharone, bilo ispravno, onda bi to znacilo da je Bog spao na niske grane i da ni Njegovi znaci i pozivi na pokajanje nisu sto su nekad bili. Citiras rijeci proroka Jeremije koji je pozivao na pokajanje. I? Sta bi to trebalo znaciti? Mislis da si veliku mudrost otkrio? Svi proroci su pozivali na pokajanje. A i da se o. Jeremija ne zove tako, vec da se zove, recimo, Petar, Luka, Marko, Jovan, Pavle i sl. ti bi opet mogao reci da su to biblijska imena ljudi koji su narod pozivali na pokajanje... A dok je Bog nekada preko proroka Jeremije pozivao narod na pokajanje RIJECIMA, danas, je li, po tebi, treba shvatiti da je poziv na pokajanje to sto su zli ljudi pretukli covjeka koji se samo zove kao neko ko je nekada pozivao na pokajanje??? :roll: Jadno. Bezveze.

Pricate o Hilandaru i jos jednom manastiru na Svetoj gori... Pa Hilandar postoji vec 800 godina i u vjeri monaha koji tamo zive i u vjeri srpske Crkve nista se nije promijenilo, pa kako to da bas sad gori manastir zbog "pogresne" vjere koja se tamo upraznjava?

Itd, itd.
Na naslovnoj strani novog broja patrijarsijskog lista "Pravoslavlje" je izgoreni Hilandar i naslov "Placi, Srbijo, jer se tvoji grijesi umnozise." Ako u svim stradanjima Crkve i manastira na Kosovu, zatim Hilandara i ostalog i ima nekog znaka, meni je mnogo logicnije da nas Bog upozorava i poziva da se vratimo Pravoslavnoj Crkvi istinski, jer je to ono sto On od nas ocekuje, sada kada je nasilni komunizam koji je gotovo na silu odvlacio ljude od Crkve konacno proslost. Cinjenica je da, ne samo da se ljudi ne vracaju Bogu i Crkvi, vec, i to je jedina stvar u kojoj cu se sloziti sa Vaderom, mnogi se vracaju lazno i crpe laznu sigurnost od ispunjavanja nekih formalnih stvari (npr. post). I ja sam znam hrpu takvih ljudi, tako da znam o cemu govoris. Micelijus se pitao "zasto gore svetinje ako nas Bog poziva da se tim svetinjama vratimo" ili tako nekako. Zato sto, a neki u srpskoj Crkvi su imali otkrivenja od Boga u vezi toga, nismo dostojni da imamo te svetinje i da se njima ponosimo ako ih ne koristimo i ne postujemo onako kako treba, te ako smo toliko gresni da ne zasluzujemo da se zovemo pravoslavnim narodom! Tada nam Bog porucuje otprilike ovako:"Srbi, necete se ponositi svetim manastirima i busati se u prsa kako ste stari pravoslavni narod, a istovremeno radite abortuse, psujete moje Ime svaki dan, zavidni ste i zlobni, itd, itd." Ne gore Hilandar i kosovski manastiri zato sto ne valja vjera koja se tamo propovijeda i ispovijeda, jer da je tako, izgorjeli bi jos prije vise vijekova, vec zato sto danasnji Srbi nisu dostojni tih svetinja.
Naravno, kada neko ne voli pravoslavlje i zeli da vjeruje da je pravoslavna vjera pogresna, svako stradanje pravoslavnih moze da tumaci kao Boziji poziv na ispravljanje "krivog" ucenja.

Da zavrsim. Nemojte mi zamjeriti, ali ovo je samo jedna posjeta forumu, nemam namjeru da se vratim da redovno pisem jer nemam vremena za to. Tako da ne mislite da sam ostao bez teksta ako ne budem odgovarao na pitanja.
Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 23:43 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Mar 2004, 17:46
Na tebe rio valja i zagalamiti, a i na mene kad zatreba
Puno pises
Cilj- u jednom reći sve
Dakle što krače,
Ti pišeš unutarnje nedomice koje ipak u većini trebaš ostaviti u sebi da se vare, a kad ručak zgotoviš onda nas pozoveš

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2004, 09:04 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Mr Simpsone,
pošto ne želiš da učestvuješ u raspravi potrudiću se da moj komentar tvog pisanja ne bude suviše polemički (bar što se tebe lično tiče). Isprva sam mislio da na ne odgovaram uopšte jer je suštiski sve već rečeno, ali ipak je potrebno i ovdje reći par stvari.

Tvoj komentar na povezanost i upozoravajući ton svih događaja koji su se desili u toku ove godine je poznat od ranije i proizilazi iz tvog opšteg stava.
Na forumu se jeste mnogo toga promijenilo u odnosu na prije, jer je manje besplodnih polemika, a više konstruktivnih rasprava i pozitivan ton međusobnog uvažavanja preovladava, osim kad ga naruše pojedinci.
I kao što sam mnogo puta rekao, vrijeme pokazuje sve.
Šuplje priče nemaju dug vijek, ali ono što si ti svojevremeno pokušavao da prikažeš kao šuplje priče i mačkovu pređu, čini se da sve više dobija na težini kako vrijeme odmiče i kako se događaji odvijaju. To se sa obmanama i šupljim pričama ne dešava, one pucaju kao baloni.
Hoćeš li napokon razmisliti o tome?
Ne znam šta treba da se desi pa da se ti ili oni koji dijele tvoj ugao gledanja napokon barem pokušaju da stvari gledaju i iz malo drugačijeg ugla. Vidjeće se još, uostalom.

Možeš da smatraš bijednim moje viđenje događaja na Palama, ali se čuvaj izjava kao što su:

Citiraj:
Ako bi tvoje tumacenje, aharone, bilo ispravno, onda bi to znacilo da je Bog spao na niske grane i da ni Njegovi znaci i pozivi na pokajanje nisu sto su nekad bili.

Takve izjave ti nisu potrebne, dovoljno je da kažeš da smatraš da je takvo tumačenje neosnovano.
Ali, gle čuda, taj način tumačenja stvari (koji nije samo moj ) se pokazao pouzdanim u popriličnom broju slučajeva i mnogi događaji kojima smo svjedci su na taj način otkriveni i vjerno oslikani u Svetom Psimu sa vrlo jasnim porukama. I to je tako malo duži niz godina.
Potvrda je sve više, a osporavanja imaju sve manje argumenata.

I ja nisam sjedio pa mozgao kako bih najbolje napakostio SPC nekim svojim tumačenjem (sačuvaj me Bože od toga), pa skrpio to tumačenje, nego sam samo u momentu kada sam čuo vijest, dobio jasan impuls: "Ime Jeremija, nije tipično za Srbe, razmisli o tome." I odmah zatim:"Sjeti se datuma, pogledaj šta piše u knjizi proroka Jeremije u poglavlju i stihu koji odgovara tom datumu."
I kada sam pogledao, i pročitao cijelo poglavlje (Knjiga proroka Jeremije 4. poglavlje), i vidio da sam za to poglavlje već odranije imao nekoliko bilježaka koje se ucijelosti slažu sa ovim i da sam tamo već prije mnogo godina dešifrovao zlo sa sjevera koje će Bog dovesti na neposlušne kao Sjeveroatlantski Pakt.
Sve se posložilo i ja sam jednostavno to napisao i na forumu.
A i sam si rekao ovo:

Citiraj:
je li, po tebi, treba shvatiti da je poziv na pokajanje to sto su zli ljudi pretukli covjeka koji se samo zove kao neko ko je nekada pozivao na pokajanje??? Jadno. Bezveze.

potvrđujući baš spozanju koju sam imao na osnovu knjige proroka Jeremije (4 pogl. 6 stih), gdje piše:

Podignite zastavu prema Sionu, bježite i ne stajte, jer ću dovesti zlo od sjevera i pogibao veliku.

Jadno? U redu to je tvoje mišljenje, ali bez veze nije to je van svake sumnje!

Ima toga još koliko hoćeš u tom poglavlju, ali nisam želio da zatrpavam čitaoce foruma, ni onda a neću ni sada. Suština poruke je već rečena.

Citiraj:

I? Sta bi to trebalo znaciti? Mislis da si veliku mudrost otkrio?

U tome i jeste problem, to nije velika mudrost, ali oni koji bi trebali da to znaju - ne znaju ili još gore neće da znaju šta to zaista znači za njih.

A za Hilandar i malo zatim zvonik na još jednom "svetogorskom" manastiru. Bolje šuti, jer nisu "zli ljudi" zapalili ni jedno ni drugo!
Zašto baš sada?
Prelila se čaša! Jer se mnogo vremena traćilo, ali dosta je bilo! Sad je vrijeme da se sa narodom radi, sada ili nikad više. Sjeti se kako je i zbog čega odbačen Ilije i njegovi nedostojni sinovi, ako i jesu bili od "vječnog svešteničkog roda"! To se desilo onda, moglo bi se desiti opet.
Uostalom, o tome zašto baš sada, imaš nešto i na drugoj temi pa vidi ako hoćeš.
Na žalost, mnogi kao i ti tumače to kao kaznu, ali ne zbog pravog uzroka nego zbog onoga što je njima milo.
Oni misle da ih Bog kažnjava što ne rade još više baš ono zbog čega ih u stvari kazna i stiže!
Treba narod da se vrati SPC, kažu. Ovakvoj ne treba! Ovakvoj koja je samoj sebi svrha i sve što se radi s narodom jeste najviše usmjereno da bi se vršila pravila koja ne donose nikakav stvarni plod.
Pa zar treba još 800 godina da bi nekom bilo jasno da to tako ne ide!
Ali neće im Bog dati ni mnogo manje od toga, jer vrijeme ističe.
Bogu narod treba da se vrati, djela da čini hristolika, to treba, ali crkva ih tome ne uči (osim rijetkih pojedinaca)!
I molim te ne predstavljaj ovo kao napad na učenje pravoslavne crkve, jer nije. Ovo je kritika prakse SPC, a ne učenja.
Kada bi se ono najvažnije iz učenja pravoslavnih mudraca zaista usvojilo, to bi već bilo mnogo dobro, ali za to treba promijeniti metod rada.
Jer sadašnji metod rada SPC je prilagođen ritmu života na selu i ljudima koji su nepismeni i nemaju slobodnog vremena radnim danima, kojima je dovoljno reći "drži to tako i tako, to su tajne, to su dogme, vrši pravila i razmišljaj mnogo."
To je moglo i nekako da funkcioniše u vremenu do sredine 20 vijeka.
Ali otada, ne ide brate! Ima li ikoga da to vidi!
Ali ne oni tvrde da je svijet zašarafljen i da ono što je od Boga ne može da se mijenja. Ama sve se mijenja! Sve je u pokretu i uvijek je bilo. Kako ne vide da se sve mijenja i razvija i uči, osim Njega samog!
I umjesto da se čuči po hramovima i čeka da narod dođe (zato ih Bog i pali da istjera one koji su se u njima ušančili!), treba zasukati rukave i nogavice i zaći po narodu i pokazati stvarnu brigu za njegove probleme i duhovne i svake druge! I istjerati lopove i narodne tlačitelje iz prvih redova po liturgijama! Niti im u kuće ulaziti dok ne pokažu jasne plodove promjene!
Odmaknuti se od praznoslovija, rituala, silnih praznika, litija i tradicije (koji su opet naglašavam sami sebi svrha, možda nekada nužni i korisni ali istekao im je rok) i baciti težište na propovijedanje, brigu za narod, pozitivni lični primjer i otvoreno suprostavlajnje svima i svemu što tlači narod (pogotovo silnicima i izrabiteljima). To je istinski primjer prvih hrišćana.
A učenje SPC da se promijeni? To je malo vjerovatno, a nije ni neophodno.
Uostalom, u stare mijehove novo vino teško ide, a Bogu je stalo i do starog vina i mjehova da se sačuvaju.
Jedino bi dobro bilo da se, koliko se može, smanji uticaj mirođija koje čine da se vino ukiseli i da nije više nizašto.
Neke od tih mirođija su pobrojane u jednom od ranijih postova (mislim na 7 strani teme "Poštuje li SPC...").

Poslednji put menjao aharon dana 08 Apr 2004, 11:05, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]