Mr Simpsone,
pošto ne želiš da učestvuješ u raspravi potrudiću se da moj komentar tvog pisanja ne bude suviše polemički (bar što se tebe lično tiče). Isprva sam mislio da na ne odgovaram uopšte jer je suštiski sve već rečeno, ali ipak je potrebno i ovdje reći par stvari.
Tvoj komentar na povezanost i upozoravajući ton svih događaja koji su se desili u toku ove godine je poznat od ranije i proizilazi iz tvog opšteg stava.
Na forumu se jeste mnogo toga promijenilo u odnosu na prije, jer je manje besplodnih polemika, a više konstruktivnih rasprava i pozitivan ton međusobnog uvažavanja preovladava, osim kad ga naruše pojedinci.
I kao što sam mnogo puta rekao, vrijeme pokazuje sve.
Šuplje priče nemaju dug vijek, ali ono što si ti svojevremeno pokušavao da prikažeš kao šuplje priče i mačkovu pređu, čini se da sve više dobija na težini kako vrijeme odmiče i kako se događaji odvijaju. To se sa obmanama i šupljim pričama ne dešava, one pucaju kao baloni.
Hoćeš li napokon razmisliti o tome?
Ne znam šta treba da se desi pa da se ti ili oni koji dijele tvoj ugao gledanja napokon barem
pokušaju da stvari gledaju i iz malo drugačijeg ugla. Vidjeće se još, uostalom.
Možeš da smatraš bijednim moje viđenje događaja na Palama, ali se čuvaj izjava kao što su:
Citiraj:
Ako bi tvoje tumacenje, aharone, bilo ispravno, onda bi to znacilo da je Bog spao na niske grane i da ni Njegovi znaci i pozivi na pokajanje nisu sto su nekad bili.
Takve izjave ti nisu potrebne, dovoljno je da kažeš da smatraš da je takvo tumačenje neosnovano.
Ali, gle čuda, taj način tumačenja stvari (koji nije
samo moj ) se pokazao pouzdanim u popriličnom broju slučajeva i mnogi događaji kojima smo svjedci su na taj način otkriveni i vjerno oslikani u Svetom Psimu sa vrlo jasnim porukama. I to je tako malo duži niz godina.
Potvrda je sve više, a osporavanja imaju sve manje argumenata.
I ja nisam sjedio pa mozgao kako bih najbolje napakostio SPC nekim svojim tumačenjem (sačuvaj me Bože od toga), pa skrpio to tumačenje, nego sam samo u momentu kada sam čuo vijest, dobio jasan impuls: "Ime Jeremija, nije tipično za Srbe, razmisli o tome." I odmah zatim:"Sjeti se datuma, pogledaj šta piše u knjizi proroka Jeremije u poglavlju i stihu koji odgovara tom datumu."
I kada sam pogledao, i pročitao cijelo poglavlje (Knjiga proroka Jeremije 4. poglavlje), i vidio da sam za to poglavlje već odranije imao nekoliko bilježaka koje se ucijelosti slažu sa ovim i da sam tamo već prije mnogo godina dešifrovao
zlo sa sjevera koje će Bog dovesti na neposlušne kao
Sjeveroatlantski Pakt.
Sve se posložilo i ja sam jednostavno to napisao i na forumu.
A i sam si rekao ovo:
Citiraj:
je li, po tebi, treba shvatiti da je poziv na pokajanje to sto su zli ljudi pretukli covjeka koji se samo zove kao neko ko je nekada pozivao na pokajanje??? Jadno. Bezveze.
potvrđujući baš spozanju koju sam imao na osnovu knjige proroka Jeremije (4 pogl. 6 stih), gdje piše:
Podignite zastavu prema Sionu, bježite i ne stajte, jer ću dovesti
zlo od
sjevera i
pogibao veliku.
Jadno? U redu to je tvoje mišljenje, ali
bez veze nije to je van svake sumnje!
Ima toga još koliko hoćeš u tom poglavlju, ali nisam želio da zatrpavam čitaoce foruma, ni onda a neću ni sada. Suština poruke je već rečena.
Citiraj:
I? Sta bi to trebalo znaciti? Mislis da si veliku mudrost otkrio?
U tome i jeste problem, to nije velika mudrost, ali oni koji bi trebali da to znaju - ne znaju ili još gore neće da znaju šta to zaista znači za njih.
A za Hilandar i malo zatim
zvonik na još jednom "svetogorskom" manastiru. Bolje šuti, jer nisu "zli ljudi" zapalili ni jedno ni drugo!
Zašto baš sada?
Prelila se čaša! Jer se mnogo vremena traćilo, ali dosta je bilo! Sad je vrijeme da se sa narodom radi,
sada ili nikad više. Sjeti se kako je i zbog čega odbačen Ilije i njegovi nedostojni sinovi, ako i jesu bili od "vječnog svešteničkog roda"! To se desilo onda, moglo bi se desiti opet.
Uostalom, o tome zašto baš sada, imaš nešto i na drugoj temi pa vidi ako hoćeš.
Na žalost, mnogi kao i ti tumače to kao kaznu, ali ne zbog pravog uzroka nego zbog onoga što je njima milo.
Oni misle da ih Bog kažnjava što ne rade još više baš ono zbog čega ih u stvari kazna i stiže!
Treba narod da se vrati SPC, kažu. Ovakvoj ne treba! Ovakvoj koja je samoj sebi svrha i sve što se radi s narodom jeste najviše usmjereno da bi se vršila pravila koja ne donose nikakav stvarni plod.
Pa zar treba još 800 godina da bi nekom bilo jasno da to tako ne ide!
Ali neće im Bog dati ni mnogo manje od toga, jer vrijeme ističe.
Bogu narod treba da se vrati, djela da čini hristolika, to treba, ali crkva ih tome
ne uči (osim rijetkih pojedinaca)!
I molim te ne predstavljaj ovo kao napad na učenje pravoslavne crkve, jer nije. Ovo je kritika
prakse SPC, a ne učenja.
Kada bi se ono najvažnije iz učenja pravoslavnih mudraca zaista usvojilo, to bi već bilo mnogo dobro, ali za to treba promijeniti
metod rada.
Jer sadašnji metod rada SPC je prilagođen ritmu života na selu i ljudima koji su nepismeni i nemaju slobodnog vremena radnim danima, kojima je dovoljno reći "drži to tako i tako, to su tajne, to su dogme, vrši pravila i razmišljaj mnogo."
To je moglo i nekako da funkcioniše u vremenu do sredine 20 vijeka.
Ali otada, ne ide brate! Ima li ikoga da to vidi!
Ali ne oni tvrde da je svijet zašarafljen i da ono što je od Boga ne može da se mijenja. Ama sve se mijenja! Sve je u pokretu i uvijek je bilo. Kako ne vide da se sve mijenja i razvija i uči, osim Njega samog!
I umjesto da se čuči po hramovima i čeka da narod dođe (
zato ih Bog i pali da istjera one koji su se u njima ušančili!), treba
zasukati rukave i nogavice i zaći po narodu i pokazati stvarnu brigu za njegove probleme i duhovne i svake druge! I istjerati lopove i narodne tlačitelje iz prvih redova po liturgijama! Niti im u kuće ulaziti dok ne pokažu jasne plodove promjene!
Odmaknuti se od praznoslovija, rituala, silnih praznika, litija i tradicije (koji su opet naglašavam
sami sebi svrha, možda nekada nužni i korisni ali
istekao im je rok) i baciti težište na propovijedanje, brigu za narod, pozitivni lični primjer i otvoreno suprostavlajnje svima i svemu što tlači narod (pogotovo silnicima i izrabiteljima). To je istinski primjer prvih hrišćana.
A učenje SPC da se promijeni? To je malo vjerovatno, a nije ni neophodno.
Uostalom, u stare mijehove novo vino teško ide, a Bogu je stalo i do starog vina i mjehova da se sačuvaju.
Jedino bi dobro bilo da se, koliko se može, smanji uticaj mirođija koje čine da se vino ukiseli i da nije više nizašto.
Neke od tih mirođija su pobrojane u jednom od ranijih postova (mislim na 7 strani teme "Poštuje li SPC...").