Izzarde i od manje glupljih ljudi sam bio vise uvrijedjen...
Dakle Hristove...ovih sam dana malo zauzet
Hristov je napisao:
nevjerovanje samo po sebi nije bilo razlog za ukor, uvijek je tu bilo nesto drugo ili nesto vise, mislim konkretno na opacine i zlo koje su cinili svojim bliznjima.
Imamo u religiji 3 vrste grijeha...grijeh prema sebi, prema drugima (bliznjima i ostalim ljudima ) i grijeh prema Bogu...
Grijesi prema sebi podrazumijevaju cinjenje sebi zlo u bilo kom smislu...takav grijeh Bog ako hoce moze oprostiti, grijesi prema drugima se mogu ispraviti samo trazenjem oprosta ili isprike od drugih shodno grijehu koji je ucinjen, ali ukoliko se to ne desi na ovom svijetu onda na Onom Bog moze da bude "Posrednik" ( to je opet neka druga tema) i grijeh prema Bogu...to se ne oprasta bilo na ovom ili na onom svijetu ukoliko se covjek ne pokaje iskreno.
Hristov je napisao:
Moj odgovor na pitanje da li je Bog ukorijevao ateiste uopste ne uzimajuci u obzir to da li drze zapovijesti je: definitivno to nije tacno, to se nicim ne moze u Pismu potkrijepiti, koliko mi je poznato.
Ateist moze drzati mnoge zapovijedi koji prosjecan vjernik ne drzi, ali prosjecan vjernik nece biti vjecno u paklu dok ateista hoce...vjecno, beskonacno...
Nisi mi odgovorio na pitanje da li ti mislis da ce ateisti pored toga sto nijekaju Boga, pa makar bili oni koji se drze zapovijesti vise nego vjernici iako se zna da oni drze te zapovijesti zbog toga sto to njima prija i odgovara a ne zbog Neceg i Nekog drugog (nepostojanje pozrtvovanosti u smislu vremena i zivota zbog Boga) - ipak ici u raj recimo zajedno s tobom ???
Hristov je napisao:
Ali imam veliki problem da razumijem zasto je po tebi odlucujuce za raj ili pakao to da li ce neko reci: "Da, ja vjerujem da postoji Bog 100%".
Pa ako ateisti koji nevjeruje i ja koji vjerujem se zajedno nadjemo u raju ili u paklu...kakva je to onda Bozja pravda ???
Hristov je napisao:
To mogu da razumijem jedino ako mislis da ta tvrdnja sa sobom povlaci osjecanje odgovornosti prema Bogu. Znaci da onaj ko to kaze i djeluje tako kao da Bog postoji, znaci da svojim zivotom kazemo: "Da, vjerujem da Bog postoji i ja svojim zivotom dokazujem da zaista mislim to sto govorim". Taj stav najbolje dolazi do izrazaja kad cinis nesto sto vjerujes da je milo Bogu a time sebi stvaras neprijatelje medju ljudima
Nema potrebe stvarati sebi neprijatelje medju ljudima ako vjerujemo u postojanje Boga... ovdje te ne razumijem...ti znas da je najbolja ljubav ljubav u Ime Boga, a najispravnija mrznja jest mrznja u Ime Boga...sad ti mozda neces vjerovati da Bog moze da mrzi, medjutim ako to nevjerujes onda zbog cega postoji pakao ??? Nije li to kazna upravo za one koji su mrzili postojanje Boga i onda ih je On kaznio svojim stvorenjem - Mrznjom.
Ja vjerujem da se vjerovanje u Boga moze odrzavati u potpunom skladu, miru i harmoniji s svim konfesijama ukljucujuci i ateiste, dakle kad su u pitanju sve ovosvjetske stvari, al kad se udje u domen vjere tu povlacim liniju, nema potrebe da iom dozvoljavam ono sto im ni Bog dozvolio nije...to je blag ali uporan stav.
Hristov je napisao:
Zato je Isus rekao da je i ljubav prema bliznjem JEDNAKO VAZNA kao ljubav prema Bogu, da neko ne misli da je dovoljno da vjeruje u Boga a zapostavi bliznjeg. Znaci jedno bez drugog ne ide. Meni je jedino ovo tumacenje prihvatljivo.
Evo konkretno je li ateista "tvoj bliznji"...mislis li da je Isus mislio na nevjernike, na ateiste ??? Isus nije imao istu ljubav prema farizejima (iako su farizeji bili teisti ali licemjeri) i prema svojim ucenicima, al ti (cini mi se ) smatras da on nije ispravno postupio te da je trebao imati istu vrstu ljubavi, jer ti smatras svakog svojim bliznjim.
Hristov je napisao:
Nezamislivo mi je na koji nacin je jedna prostitutka mogla biti vjernica i prostitutka.
Mozda zbog toga sto smatras da je svaki vjernik perfektan...samim tim sto je vjernik ne mora biti perfektan u vjerskom smislu, ali ne izlazi iz okvira da bi ga se smatralo ateistom...Moze li vjernik biti preljubnik-moze. ( ali to ne podrazumijeva da treba biti i da nece postojati kazna za njega ), Moze li vjernik biti kradljivac - moze (ali i za to postoji adekvatna kazna)...Moze li vjernik biti kukavica-moze...itd...
Ali ateista poslije priznavanja ateizma moze biti sta god hoce i zeli...cool zar ne...ali zato postoji i kazna prvo za to sto je ateista pa za sve ostalo i to vjecno...ali za vjernika ne postoji kazna zato sto je vjernik nego samo postoji kazna zato sto je ucinio neki prestup... (ako mu se Bog ne smili jer niko ne zna nicije stanje), ali za ateizam nema stanja i nema isprike (izuzev u rijetkim okolnostima ciji sud prepustamo Bogu)...nekako mi se cini da ti imas problem spajanja velikih grijeha s odredjenim vjernikom ... ali i sam je Isus takvu osobu smatrao vjernikom pored toga sto je ucinila veliki grijeh...
Hristov je napisao:
S druge strane, ja i ti znamo da se citavo Pismo odnosi na Izraelce, zar ne?
Odredjeni djelovi odredjenih knjiga se odnose za odredjene narode jer su i sami poslanici slani odredjenim narodima...ali sam govorio s aspekta da i vi vjerujete da je Isus poslan svim narodima i da je Biblija za sve narode a ne samo za Izraelce...
Hristov je napisao:
Cudim se kako je moguce da dva covjeka imaju totalno razlicito razumijevanje u pogledu ove tematike.
Oficire, ja tebe jednostavno moram pitati, mozes mi odgovoriti i na PP, ali kako hoces: da li ti mislis da je Osama bin Laden kao vjerujuci musliman otisao u raj ili u pakao? Nemam apsolutno nikakve predrasude prema tebi, ali zelim da razumijem zasto se ne razumijemo po pitanju ove tematike.
Ja vjerujem da je Matej 7:22 istinit, ali imam potpuno drugo objasnjenje...
Po pitanju ove tematike cemo se razumijeti mozda tek na 7-8 srtranici jer mozda jos uvjek nismo svarili misljenje onog drugog...
Sto se tice Bin Ladena...moramo prvo uzeti u obzir postojanje te teorije i te ovog - onog ...ali ajmo ako i ne postoji to, sto se plasira u medijima, za moment uzeti hipoteticki...da li je moguce da je on ( Bilo koji Bin Laden ili neko slicnog vjerovanja ) poslije onog konkretnog cina u raju???
Dakle : Kur''an drži da je zločin ubistva ma kojeg ljudskog bića ravan zločinu ubistva svih ljudi: "...Ko ubije nekoga ko ubio nije ili koji na Zemlji nered činio nije, kao da je ljude poubijao sve... " - Kur''an, 5:32
U ovom ajetu se ne govori o vjernicima ili nevjernicima nego o ljudskom bicu...-eto to je moje razmisljanje koje se isto tako odnosi na sve Bin Ladenovce i Andersene ma iz koje vjere dolazili.
A sto se tice ubistva u ime vjere, nist nego opet Kuran : "Da je Gospodar tvoj htio, On bi sve ljude jedne vjere učinio! A ipak se oni uvijek u vjerovanju razilaze, samo ne oni kojima se Gospodar tvoj smiluje! A radi toga i stvorio ih je..." - Kur''an, 11:109-119