Aemilius_Papinianus je napisao:
To za Gadafija nema apsolutno nikakve veze sa serijatom, Ja ne govorim sada o primjeni serijata, ne bi da ulazim u to da li se on jednako primjenjuje i na muskarce i na zene, po serijatu i muskarac je naravno podlozan sankcioniranju.
Zasto ne bi ? Jer te se ne dotice, ili imas neki bolji razlog ?
Citiraj:
Ja samo govorim o ideji serijata, da koliko god ko imao prava toliko ima i obaveza, pa tako muskarci imaju vise obaveza, jer su oni po serijatu krivi ukoliko njihova djeca nemaju da jedu, a zena nije. Muskarci su obavezni ici na dzumu, zena nije, Bajram-namaz itd..
Teorija i praksa se gotovo uvijek razlikuju, jer ogromna vecina majki bi ucinila sve sto je potrebno da nahrani djecu, ali isto ne bi ucinio podjednak procenat oceva. Ne trebas ici dalje od Bosne da potvrdis ovu hipotezu; dovoljno je da u slobodno vrijeme posjetis razvedene i samohrane majke i samo ce ti se kasti. Mislim lijepo je razmisljati u idealnim okvirima, ali stvarnost je obicno nazalost mnogo surovija.
Mozemo razgovarati i o nasilju prema zenama ( koje je globalni problem, s tim sto muslimanski svijet u tome nije zaobidjen ). Sta serijat kaze o nasilju prema porodici ( ne mislim na cesto citirani hadis Muhameda s.a.w.s.
'Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema svojoj zeni', nego serijatski stav o ovom pitanju ) ? Kako se muski nasilnici sankcionisu po serijatu ?
Citiraj:
Ne znam da li si muslimanka? Ali ukoliko jesi smao cu te pitati jel se osjecas diskriminirano u muslimanskom drustvu?
Jesam, muslimanka sam Bogu hvala.
I jesam, osjecala sam se diskriminiranom i sputanom kao ljudsko bice u drustvu vecine muslimana. Taj osjecaj mi se ne dopada jer sam slobodno bice, pa pazljivo biram s kim se druzim. To su osobe s kojim dijelim stavove, koje mogu a ne moraju biti musliman/ke. Samo tako mogu funkcionisati.