banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 04:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Jan 2011, 13:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Talija je napisao:
Popokatepetl je napisao:
Stari zavjet je prožet mitološkim duhom, što je i razumljivo, jer je nastajao i pod uticajem mitologija starih naroda. Ne mislim da Hrist ima bilo kakve sa Starim zavjetom. To što su ga pisci Novog zavjeta zgodno "uglavili" u neka proročanstva je druga stvar.

Hrist je bio jedan od duhovnih učitelja svog vremena. Kao što sam rekao, čovjek vrijedan divljenja, ali sa naglaskom na čovjek. Neki izvori njegovog učenja su poznati, između ostalog to su platonizam i stoicizam. Spletom istorijskih okolnosti, hrišćanstvo je od marginalne sekte postalo dominatna religija.

Što kaže Sofronije "Greeešiš sinak, mnogo grešiš" :D

Uh, ja sam očekivao nešto "žestočije". E sad, ti mene grešnog, prosvijetli. Možda i griješim, ali bi onda valjalo da znam gdje. A Sofronije bi rekao da "ovaj, siiilno grešim" :)

Citiraj:
Isus nije lik koji se slučajno negde pojavio i nešto učio.Nemože se porediti Aristotel ili Platon sa Isusom jer su oni samo ljudi koji imaju potrebu da razmišljaju a Isus ima mnogo veću službu koja je mnogo ranije najavljena jer je nije čovek najavio već Bog preko čoveka.

Ti kaza.

Za mene lično su važniji Platon i Aristotel, prosto sam im bio više naklonjen, i više su uticali na mene.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 14:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Popokatepetl je napisao:
Talija je napisao:
Popokatepetl je napisao:
Stari zavjet je prožet mitološkim duhom, što je i razumljivo, jer je nastajao i pod uticajem mitologija starih naroda. Ne mislim da Hrist ima bilo kakve sa Starim zavjetom. To što su ga pisci Novog zavjeta zgodno "uglavili" u neka proročanstva je druga stvar.

Hrist je bio jedan od duhovnih učitelja svog vremena. Kao što sam rekao, čovjek vrijedan divljenja, ali sa naglaskom na čovjek. Neki izvori njegovog učenja su poznati, između ostalog to su platonizam i stoicizam. Spletom istorijskih okolnosti, hrišćanstvo je od marginalne sekte postalo dominatna religija.

Što kaže Sofronije "Greeešiš sinak, mnogo grešiš" :D

Uh, ja sam očekivao nešto "žestočije". E sad, ti mene grešnog, prosvijetli. Možda i griješim, ali bi onda valjalo da znam gdje. A Sofronije bi rekao da "ovaj, siiilno grešim" :)

U pravu si, izvorno ide "siiilno grešiš sinak" :D

Ne znam da li si čitao Stari Zavjet (i Novi Zavjet)? Isuviše se dobro Isus uklapa da bi bio slučajno "uglavljen". Kako je najavljen tako se i desilo. Zašto misliš da bi neka laž opstajala 2.000 godina? A i samo njegovo ime govori ko je; "Isus" znači Spasitelj, "Hristos" znači Pomazanik.
Niko ne spori da je Isus imao i ljudsku prirodu (dok je bio u tijelu), ali ima i božansku.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 15:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Talija je napisao:
Ne znam da li si čitao Stari Zavjet (i Novi Zavjet)? Isuviše se dobro Isus uklapa da bi bio slučajno "uglavljen".

Isus se uklapa???
O majko moja...

Ti ocigledno ne znas razlike (sa naglaskom na "razlike" - mnozina) izmedju judaizma i hriscanstva. A to su ti zapravo razlike izmedju Starog i Novog zavjeta.
Pa Jevreji Isusa smatraju za laznog mesiju...

Isus se nikako ne uklapa u koncept Starog zavjeta.
A nekim cudom to niko ili ne zna ili ne zeli da prizna.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 15:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Čitao sam i Stari i Novi zavjet, kao što sam čitao i brojna djela u kojima je pisac sjajno "uglavio" određene istorijske i fikcionalne elemente. Ja to pripisujem vještini pisca, a likovi koji su sastavljali Bibliju su to svakako bili.

A ovo je inače jedan od najpopularnijih argumenata: "Zar misliš da je laž nešto u šta milioni ljudi vjeruju, i to još 2000 godina?". Naravno da mislim da je moguće da je laž. Što samo pobija ovaj argument, ne i tvrdi da je laž.

Ja mislim da je Isus bio dobar i mudar čovjek. I ne sviđa mi se mnogo stvari koje su mu kasnije pripisali. Niko nema pravo da "pati i umre u moje ime" da bi na sebe preuzeo "grijeh", koji je ionako nametnut i nepostojeći.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 23:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Elvis Presley je napisao:
Talija je napisao:
Ne znam da li si čitao Stari Zavjet (i Novi Zavjet)? Isuviše se dobro Isus uklapa da bi bio slučajno "uglavljen".

Isus se uklapa???
O majko moja...

Ti ocigledno ne znas razlike (sa naglaskom na "razlike" - mnozina) izmedju judaizma i hriscanstva. A to su ti zapravo razlike izmedju Starog i Novog zavjeta.
Pa Jevreji Isusa smatraju za laznog mesiju...

Isus se nikako ne uklapa u koncept Starog zavjeta.
A nekim cudom to niko ili ne zna ili ne zeli da prizna.

Boldovano bih prokomentarisao.
Obe strane su VERNICI u istog Boga to ti je promaklo, ali tu smo da ispravljamo Božjom pomoću druge.
Judaizam je osnova hrišćanstva, i nađoše SPASITELJA oni koji ga nisu tražili ni očekivali a to su današnji hrišćani. Nađoše ga i oni što se zovu ostatak vernih od doma Izrailjevog a ostali nisu stražili da bi prepoznali Mesiju sem Esenske zajednice.

Farizejska struja ni danas ne prihvata Isusa jer nisu došli još ni do one spoznaje SZ koju su Eseni imali pre 21 vek a to je da će Pomazanik imati 3 službe:
1 Službu sveštenika.
2. Službu Otkupitelja
3. Službu cara
Ali nisu znali redosled službi otuda ni narod ni učenici nisu odmah prepoznali redosled.
Farizeji danas očekuju po Pismu CARA i On će doći i uspostaviće se tad one granice koje opisaše proroci i uspostaviće TRAJNI MIR i carstvo i svi će Izraelci biti sabrani tamo i greh će im se oprostiti i prinosiće žrtve ZAHVALNE jer tad više neće niko nikog učiti da pozna Gospoda jer će Ga tad svi videti, a danas se propoveda o Bogu i ni jedan od znakova carstva nije stigao.

Kad uđe pagana koliko treba onda ulazi Izrailj u pokoj i car stiže da ispuni reč vernu.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 23:12 
Veteran
Veteran

Popokatepetl je napisao:
Čitao sam i Stari i Novi zavjet, kao što sam čitao i brojna djela u kojima je pisac sjajno "uglavio" određene istorijske i fikcionalne elemente. Ja to pripisujem vještini pisca, a likovi koji su sastavljali Bibliju su to svakako bili.

A ovo je inače jedan od najpopularnijih argumenata: "Zar misliš da je laž nešto u šta milioni ljudi vjeruju, i to još 2000 godina?". Naravno da mislim da je moguće da je laž. Što samo pobija ovaj argument, ne i tvrdi da je laž.

Ja mislim da je Isus bio dobar i mudar čovjek. I ne sviđa mi se mnogo stvari koje su mu kasnije pripisali. Niko nema pravo da "pati i umre u moje ime" da bi na sebe preuzeo "grijeh", koji je ionako nametnut i nepostojeći.

Ako neko pročita neku knjigu to ne znači da je i razumeo.
Zaboravi na rok od 20 vekova jer je SZ pisan mnogo ranije i najavio detaljno Otkupitelja.

,,Niko nema pravo da "pati i umre u moje ime" da bi na sebe preuzeo "grijeh", koji je ionako nametnut i nepostojeći.[,,

DIVNO, a sad mi reci da li ti imaš pravo da umreš zbog Evine ne promišljenosti?
Ako ne onda nemoj umreti.
Bog je jasno stavio 2 pravca i čovek izabrao svoj put i survao se i ti si čovek i ti nasleđuješ spoznaju dobrog i zlog ali i smrt kroz to.
Da nebi trajno ostao u smrti i da bi bilo ,,pravedno,, kao što si rekao Bog ti daje izbor danas da odlučiš da li ti sebe možeš spasiti ili ćeš svojom voljom otići dole.

Ako se sam možeš spasiti izvoli, i reci ostalima kako si uspeo i nisi umro.
Ako ne uspeš onda si prokockao priliku da dozvoliš da te Bog spasi jer ne želi da budeš mrtav već živ ali ti neće silom ništa učiniti jer samo služba iz ljubavi je prava.
Pokušaj razumeti kroz veru jer drugačije ne može.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 23:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Obe strane su VERNICI u istog Boga to ti je promaklo, ali tu smo da ispravljamo Božjom pomoću druge.

Jadan ja majko mila kad deklarisane vjernike-eksperte poducavam njihovoj religiji...

Judaizam i hriscanstvo se PRIMARNO razlikuju po gledistu bozije prirode tj. Jevreji niposto ne prihvataju hriscansko sveto trojstvo.

Kako moze biti isti bog kada je Isus, koji je centralna figura hriscanstva kao Boziji sin, za Jevreje jedostavno lazni mesija??

Ooo svasta...

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 23:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Jevreji niposto ne prihvataju hriscansko sveto trojstvo.

To trojstvo i nije hrišćansko tj. biblijsko učenje, već to učenje zna se odakle potiče i ko stoji iza njega.
Treba razumjeti i znati napraviti razliku između onoga što Biblija kaže i uči i onoga što nazovihrišćanske crkve uče, a te dvije stvari su najblaže rečeno dijametralne.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 23:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evine ne promišljenosti? (Inače, trebalo bi nepromišljenosti.) Možda je trebalo usput da spomeneš i Pepeljugu, Trnoružicu ili Snježanu (bez sedam patuljaka). Ali dobro, ti si ionako cijelu pričuo okrenuo naglavačke, što ti je manir na svakoj drugoj temi.

Ne radi se ovdje o tome da li neko želi umrijeti ili ne. Bez smrti, život ne bi imao previše smisla. E sad, to što su hrišćanski oci u patološkom strahu od smrti učinili život "nižim oblikom življenja", to je problem. Eto, zato mi se ne sviđa koncept spasenja, jer smatram da smrt nije nešto od čega treba da se spasavamo.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 23:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Nov 2010, 15:27
imam utisak da je elvis jehovin svjedok :)

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 23:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Nov 2010, 15:27
old fashion men je napisao:

To trojstvo i nije hrišćansko tj. biblijsko učenje, već to učenje zna se odakle potiče i ko stoji iza njega.
Treba razumjeti i znati napraviti razliku između onoga što Biblija kaže i uči i onoga što nazovihrišćanske crkve uče, a te dvije stvari su najblaže rečeno dijametralne.

Sveto trojstvo je sam vrh ucenja Pravoslavlja. Zato se i krstimo (mi Pravoslavci sa tri prsta).. Sveto trojstvo postoji samo u Pravoslavlju,dok po Katolickoj Crkvi isus je u stvari sam Bog :)

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 23:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
siki2086 je napisao:
imam utisak da je elvis jehovin svjedok :)

:lol: :laughing5:
siki2086 je napisao:
Sveto trojstvo je sam vrh ucenja Pravoslavlja.

Pa o tome i govorim.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 00:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:

Jeste.
Novi zavjet je pun referenci o svetom trojstvu.
To sto ti i tvoji Jehovini svjedoci (ne moji siki) to ne prihvatate je vas problem.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 08:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sve je stvar vjerovanja ili nevjerovanja. Nećete jedni druge uspjeti ubijediti u suprotno, uzalud vam trud.
Da bi se odgovorilo na ovakva pitanja trebalo bi danima da pišem, od početka pa do kraja i opet ništa ne bih postigla, prema tome ko hoće da vjeruje neka vjeruje, ko neće - njegov izbor.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 12:14 
Veteran
Veteran

lavić je napisao:

Jadan ja majko mila kad deklarisane vjernike-eksperte poducavam njihovoj religiji...

Judaizam i hriscanstvo se PRIMARNO razlikuju po gledistu bozije prirode tj. Jevreji niposto ne prihvataju hriscansko sveto trojstvo.

Kako moze biti isti bog kada je Isus, koji je centralna figura hriscanstva kao Boziji sin, za Jevreje jedostavno lazni mesija??

Ooo svasta...

Немој умишљти да радиш на поуци...није истина.
Што се тиче разликовања Месије већ ти горе рекох разлику.
Примарна разлика је МОНОТЕИЗАМ наспрам ТРОЈСТВА и ту си у праву а сад да видимо шта имамо у торби:
Бог се објавио Израиљу кроз 14 имена а за једно од њих је рекао да Му је то име довека према Израиљу, што значи да ће га Израиљ познати по том имену и првосвештеик је имао то име на себи.
То не значи да имамо 14 Богова већ толико служби истог Бога.
Питај Јеврејина да ли постоји Дух и рећи ће ти да постоји јер је описан на много места у СЗ и постоји празник. Они очекују Месију да дође и кад их питаш одакле ће доћи (са земње или из неба ) онда ћуте, а зашто?
Исаијина 9 глава је проблем јер се тамо говори о детету које се даде народима и онда се наводе имена тог детета и ту је чвор.

Али, пошто чекају цара и вечно царство онда им не треба Откупитељ поред цара мира и цар не треба да умре већ да имају ТРАЈНИ мир и признају васкрсење а кад ће васкрснути кад имају цара и живе у миру трајно...?
Пропостили су Откупитеља и Исаију 53 тумаче погрешно а 9 главу заобилазе.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 12:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
siki2086 je napisao:
imam utisak da je elvis jehovin svjedok

Elvis je veci katolik od pape :)

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 12:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sveto Trojstvo je Jedan Bog, ne sprdajte se više, napisano je milion puta.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 13:11 
Veteran
Veteran

Posla BOG SINA svog. Vraćam se BOGU mom i BOGU vašem. Ovo je SIN moj ljubljeni.
Jasno kao dan.
Idite i naučite narode KRSTEĆI ih u ime .....
A apostoli sve kontra učinili.
Svi krsili samo u ime Isusa. Baš su bili nestašni a puni Duha svetog.
Nema drugog imena datog ljudima...

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 13:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I ti hoćeš da kažeš da:
- Ili da ima više bogova (Otac jedan, Sin dva)?
- Ili da Isus nije Bog?

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 14:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Sveto Trojstvo je Jedan Bog

Zavisi kako tumacis.

Logicki i zdravorazumski - nije.

Ali ko jos koristi logiku i zdrav razum u vjerovanju??

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]