banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 18:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 86 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Jan 2011, 14:19 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Sestra Ruža:

,,Ko sam ja - je dobro pitanje za pocetak.,,

Tvorevina po božjem obličju koja živi jer je primila život od Boga kao dar.

,,Ja nisam moje misli, jer one se mijenjaju.,,

Imamo razum i naše misli a kad prestane naše oslonivši se na Boga onda je savršeno u nama.

,,Nisam ni moje emocije, jer i one dolaze i prolaze.,,

Vera i osećanja su dve različite stvari. Osećanja se menjaju a vera ostaje i život po njoj.

,,Nisam ni tijelo, samo boravim u njemu.,,

Imamo telo ali ono može da nam služi za našu volju da je sprovodimo ili da ga predamo Bogu na volju da se Bog proslavi kroz nas i mi ga proslavimo u telima koja imamo.
Duh boravi u telu i želi činiti savršeno ako mu dozvolimo.

,,Ko sam ja ?,,

Bog zna.

,,Sta to postoji ? :),,

Sad postoji i telo i Duh ali će telo istruliti.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 15:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Elvis Presley je napisao:
Vama je nepojmljivo da nekome u zivotu vjera uopste ne treba. Toliko tu jednu cinjenicu ne mozete shvatiti da onda krenete govoriti kako takvi ljudi nemaju smisla, kako su oni izgubljeni, povrsni i kako je neko rekao jednom "ne da im se putovati" na tom nekom famoznom putu do istine ili kojecega.

Ne, nije mi nepojmljivo samo mi je to fenomen...jer se u nasoj sredini takvi rijetko vidjaju, pa upoznati jednog je isti osjecaj kao i vidjeti hajvana u "Cudna bica Nika Bejkersa"...

A da postoje, postoje...nikakvo cudo kojeg se Knjige nisu dotakle, neka ih nek ne vjeruju, nisu oni nikakva novina ni kroz Knjige...Koliko je samo recenica koje se odnose upravo na takve...nebi vjerovao...

A zdravim razumom mozemo zakljuciti da ne mogu svi navedeni biti na pravom putu. A postoji vjerovatnoca da niko nije na pravom putu :)

Fino receno...osim onog boldovanog jer takva vjerovatnoca ne postoji...da ne dem sad kroz filozofiju.

Ovo sve govorim jer si ti nasao da kritikujes neciju duhovnost samo zato sto se ona ne poklapa sa nekim mejnstrim monoteizmom. A da imas osnovu da to kritikujes - nemas.

Da, kritikujem kao sto kritikuju i mene...nista novo... a da imam osnova imam..."aspekt s kojeg kritikujem"-je dovoljan..., stoljeca postanja, dogma, cuda, "naucni dokazi"-ma kakvi oni tebi nategnuti bili...eto...bar nesto...eto ajde sad ti daj nesto novo, ali ne suprotno od ovog gore nabrojanog ili neceg slicnog...jer ako tragas za necim ono treba da sadrzava nesto sto do tad nije receno...valjda.

lavić je napisao:
,,Nisam ni tijelo, samo boravim u njemu.,,

Ako nismo tijelo ... kako cemo onda iskusiti patnju na onom svijetu za koju se navodi da ce biti tjelesna a ne samo duhovna...?
Dusa ce se s tijelom spojiti opet...bar za one koji idu u oganj.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 17:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Oficir s ruzom je napisao:
Fino receno...osim onog boldovanog jer takva vjerovatnoca ne postoji...da ne dem sad kroz filozofiju.

Filozofija i govori o takvoj vjerovatnoci.

Fino je kad se vjernik uhvati filozofije i koristi je u argumentaciji, ali nije fino kada tu istu filozofiju ubaci u svoj dogmatski kontekst.

Filozofija (odnosno filozofi) nikada nisu bilo slozni ni oko jednog pitanja, a pogotovo ne oko ovog.

Tako da, vjerovatnoca postoji, i poprilicno je velika :D
To je sto se tice religija.
Sto se tice samog Boga, tu vec mozemo da raspravljamo, a vec i jesmo.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 17:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da. Filozofija se bazira uglavnom na pretpostavkama, a cesto i na namjestanju zeljenog rezultata dovitljivim nacinima. Recimo primjer Ahila i kornjace je nemoguc, ali filozof na praktican nacin dokazuje da je moguc.
Slicno je i sa religijom. Zavisno od koje polazne tacke vjernik polazi on dokazuje ono sto vec unaprijed pretpostavlja. Razlicite religije imaju polazne tacke na istom mjestu. Ali ako krecemo iz razlicitog vremena onda se polazne tacke razlikuju. Npr. islam i hriscanstvo, ili jos odredjenije pravoslavlje i katolicanstvo. Imaju istu polaznu tacku u dalekoj istoriji ali su se razisli u toku istorije i onda novi vjernivi pocinju od tih polaznih tacaka i otud razlike.
Ako krenemo naucno od prvobitne polazne tacke onda vidimo da je vecina religija medjusobno kompatibilna i da nema razlika.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 19:11 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Pozdrav Oficiru.

Nisam ja napisao onaj tekst koji si kopirao već sestra Ruža a ja njen tekst markirao a ispod odgovarao.
Tvoj osvrt je na njene reči a ne na moje.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 10:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
jellyfish je napisao:
Ako krenemo naucno od prvobitne polazne tacke onda vidimo da je vecina religija medjusobno kompatibilna i da nema razlika.

Naprimjer ???
i ja mislim da je kompatibilna, ali u onome neznabožačkom, paganskom dijelu, jer je izvor svih laži i krivih religija u "Babilonu velikom" i ako bi krenuo ka prvobitnoj polaznoj tački religija koje si nabrojao stigao bi upravo do Babilona i onda fkt nema razlike, ali ako bi za tu tačku uzeo ono što piše u Bibliji, onda bi vidio da katoličanstvo, pravoslavlje, islam, nemaju veze sa Istinom tj. Biblijom, tj. zahtjevima koje Bog stavlja pred ljude, a pogotovo katoličanstvo i pravoslavlje, čak je islam mnogo bliži onome što Biblija naučava od katoličanstva i pravoslavlje i mnogih drugih tzv. hrišćanskih sekti.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 11:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
jellyfish je napisao:

Naprimjer ???
i ja mislim da je kompatibilna, ali u onome neznabožačkom, paganskom dijelu, jer je izvor svih laži i krivih religija u "Babilonu velikom" i ako bi krenuo ka prvobitnoj polaznoj tački religija koje si nabrojao stigao bi upravo do Babilona i onda fkt nema razlike, ali ako bi za tu tačku uzeo ono što piše u Bibliji, onda bi vidio da katoličanstvo, pravoslavlje, islam, nemaju veze sa Istinom tj. Biblijom, tj. zahtjevima koje Bog stavlja pred ljude, a pogotovo katoličanstvo i pravoslavlje, čak je islam mnogo bliži onome što Biblija naučava od katoličanstva i pravoslavlje i mnogih drugih tzv. hrišćanskih sekti.

Ne bih se slozio, a pojasnicu i zasto. Ja upravo mislim suprotno. Vecina paganskih religija nije medjusobno uskladjena za razliku od islama, hriscanstva i djelimicno budizma. Tacno je da se u nekim paganskim religijama pominje i potop, spasitelj svijeta itd., medjutim sve one medjusobno nemaju puno dodirnih tacaka, za razliku od velikih monoteistickih religija. Iako to mozda nije ni cudno, jer cak i u samom hriscanstvu imamo preko 2000 razlicitih orjentacija iako se sve one temelje na istoj knjizi. Znaci osnovno je kako se shvati religija. Neke paganske religije su mozda dobre, ali druge su trazile zrtvovanje ljudi i slicne grozote i to je zasto je biblijski Bog protiv njih.
Biblijski Bog bi bio i protiv nekih hriscanskih orjentacija, recimo protiv sekte Davida Koresha i sl., zato sto ta ucenja krse osnovnu osobinu hriscanstva kao sto je ljubav iako propovijedaju spasitelja svijeta Isusa Hrista oni ne drze osnovna njegova ucenja i Bog bi bio i protiv njih (isto kao i protiv pagana) iako pripadaju "hriscanima". Isto tako biblijski Bog bi bio protiv srednjevjekovne katolicke crkve koja je spaljivala ljude na lomaci iako pripadaju "hriscanima" i mrzio bi ih kao i pagane koji su prinosili ljudske zrtve. Na slican nacin Bog je i protiv islamskih ekstremista terorista koji su se zabili u trgovacki centar i koji sada uglavnom vladaju po srednjem istoku u arapskim zemljama. Ali Bog ne mrzi prave muslimane koji praktikuju njegove zapovijesti.
Znaci ono sto je najbitnije nije religija i obredi koje covjek praktikuje, nego djela koja cini a koja pokazuju njegovu religiju i to je ono sto nas je istorija naucila. Slicno kao sto ni komunizam teoretski nije bio los ali oni koji su ga sproveli u praksi napravili su ga ravnim fasizmu. Da komunizam moze biti i dobar vidjeli smo djelimicno na primjeru bivse Yu iako se mogao daleko vise doraditi.
Problem vecine religija i pokreta nije sto su pogresni teoretski nego sto se pogresno u praksi sprovode.
Naravno, ima i pokreta koji su pogresni i teoretski i prakticno i koji ne vode nigdje kao fasizam recimo ili Sovjetski tip komunizma. Slicno je i sa religijama, a mnoge paganske religije su i teoretski pogresne jer rade protiv covjeka. A religija ili ideologija koja radi protiv covjeka u svojoj dogmatskoj formi se ne moze uzeti za polaznu tacku prave religije.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 14:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
Hoću reći nije zgoreg sve čitati ali za upoznavanje Boga i razvijanje odnosa s Njim potrebna je i dovoljna Biblija

I jest i nije, prije nije.
Jest u smislu jer je u njoj sva istina dovoljna za spasenje.
Ali nije dovoljna jer mi ljudi(posebno dok smo ateisti) ne mozemo razumjeti Pismo ukoliko nam neko ne otkrije i objasni.Bog se nama otkriva a ne otkrivamo ga mi.
Sveti Duh nam otkriva istinu naj cesce kroz crkvu tj verne ljude Bozije.Zar ne?
Dakle se mozemo reci samo Biblija je dovoljna jer je potrebna i Crkva kroz koju je i dosla Biblija.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 14:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

čak je islam mnogo bliži onome što Biblija naučava od katoličanstva i pravoslavlje i mnogih drugih tzv. hrišćanskih sekti.

kako je to blizi islam, objasni molim te

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 14:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Tacno je da se u nekim paganskim religijama pominje i potop, spasitelj svijeta itd., medjutim sve one medjusobno nemaju puno dodirnih tacaka, za razliku od velikih monoteistickih religija.

Ma daj jelly...
Nemas pojma koliko su razne mitologije i religije uticale jedna na drugu.
Naravno da neka paganska mitologija Inka ne moze imati dodira sa Egipatskom mitologijom ili slicno ali one mitologije koje su bile geografski blizu su itekako bile slicne.
Mit o potopu, zagrobni zivot, cak su i bogove preuzimali, pa Stari zavjet je bukvalno stare paganske bogove pretvorio u demone (Baal), ili je koristio imena paganskih bozanstava u svom kontekstu (Elohim) da bi ukazao kako su paganske religije lose a kako je judaizam ispravan.
Novi zavjet je bukvalno samo sklop vec ranijih ideja starog zavjeta, Platonove filozofije odnosno uopste filozofije anticke Grcke koja je forsirala glavni princip moralnosti i pravednosti.
Grci razvijaju ideju jednakosti ljudi (Zenon i Stoicka skola) koja se kasnije mijesa sa helenizmom i naravno sa hriscanstvom. Stoici su jasno odbacili ideju nejednakosti ljudi i dotadasnje prakse postojanja robova.
Aleksandrova osvajanja donose mijesanje helenisticke sa istocnjackim kulturama. Vec su Rimljani poceli praktikvati asketski zivot koji je hriscanstvo preuzelo.
I sam znas koliko su grcka i rimska mitologija slicne.
Fakticki su samo promjenjena imena bozanstava.
Rimljani su, radi teznje za spasenjem duse, oni paranoicniji tada :), odrzavali kultove egipatskih bogova (Izida, Serapis), frigijskih bogova (Kibela) pa i persijskih bogova (Mitra).
Indijci su imali boga Isvaru, kojeg kasnije neki odbacuju a u nekim se zadrzava kao vrhovni stvaratelj :
Citiraj:
He created all this, whatever is here. Having created it, into it, indeed, he entered. Having entered it, he became both the actual and the beyond, the defined and the undefined, both the founded and the unfounded, the intelligent and the unintelligent, the true and the untrue.

Iz Indije potice ideja da u zagrobnom zivotu postoji pravda na osnovu pocinjenih djela, odnosno sudjenje nakon smrti nakon cega ce svakome biti odredjena sudbina. Ovo ucenje prelazi u Kinu i tamo se stapa sa lokalnim shvatanjima.
To su toliki uticaji i slicnosti da se vise ne moze ni pohvatati ko je sta izmislio a ko sta preuzeo.

Sto se tice monoteizma, judaizam cak nije bio originalan ni po tom pitanju. Prvi znaci monoteizma javljaju se u Egiptu. Faraon Amenofis IV odbacuje politeizam i forisra vjerovanje u jednog vrhovnog Boga, Atona.
Medjutim nakon njegove smrti njegovi nasljednici su odbacili ovu ideju i nastojali su da pod svaku cijenu povrate staro politeisticko vjerovanje ali smatra se da je Amenofis IV uticao na jevrejski narod.

I tako dalje i tako dalje...
O ovome se moze pisati knjiga i knjiga.
I mene sad zanima, kako neko, ko poznaje ove stvari (a ove neke osnove uopste nije tesko nauciti, enciklopediju u ruke i lagano) moze tvrditi da je jedna religija ispravna a da ostale nisu (naravno, ja se pitam kako neko moze uopste pripadati nekoj religiji nakon proucavanja iste ali i drugih ali dobro, svako ima pravo na to).

Poslednji put menjao Elvis Presley dana 06 Jan 2011, 16:15, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 15:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
jellyfish je napisao:
Filozofija se bazira uglavnom na pretpostavkama, a cesto i na namjestanju zeljenog rezultata dovitljivim nacinima.

Ona filozofija kakvu sam do sad citao bas i ne govori o pretpostavkama nego se bazira na logickim osnovama na kojih se kasnije nadogradjuju isto takvi logicki pojmovi...slicno kao i matematika u pocetku prost a kasnije razradjivanje ili razlaganje prostog na dijelove.

Filzofiju smatram da je "druga Knjiga" jer kojim slucajem da nije bilo nikakvih Objava covjek bi na prostim principima filozofije i logike lahko mogao da dodje do zakljucka da Bog postoji (ako se upusti u razmisljanje)...uzmimo primjer Ibrahima a.s. njegov otac je bio klesar, klesao je kamene idole za lokalno pleme, medjutim Ibrahim a.s. odbija da povjeruje u takva bozanstva jer ima nalazi manu, kasnije vjeruje u sunce, pa i tu mana (jer se ne pojavljuje preko noci) , pa kasnije vjerovanje u mjesec ili zvijezda pa se one ne pojavljuju preko dana..itd.itd. sve dok logikom nije dosao do zakljucka postojanja Zivog, Prisutnog, Budnog... Ibrahimu a.s. nije prvo dosla Objava nego je on prvo zakljucio da Postoji Sveprisutni ( a Ibrahim a.s. je sam bio ummet - narod ).

I mene sad zanima, kako neko, ko poznaje ove stvari (a ove neke osnove uopste nije tesko nauciti, enciklopediju u ruke i lagano) moze tvrditi da je jedna religija ispravna a da ostale nisu (naravno, ja se pitam kako neko moze uopste pripadati nekoj religiji nakon proucavanja iste ali i drugih ali dobro, svako ima pravo na to).

Sve na principu Ibrahimove a.s. logike... :D

To sto ti nalazis slicnosti je sasvim razumljivo kroz Objave, jer Bog je slao oko 24 000 Poslanika s.a.w.s. vjera se gubila i ponovo javljala, ljudi su je iskrivljavali i cinili sebe bogovima, ciklus se ponavljao hiljadama puta...zbog toga i slicnosti cak i izmedju okorjelog paganizma i odredjene nebeske religije...

A mene isto interesuje kako neko ko poznaje tako odredjene stvari moze nakon tolikih podataka da ostane "neodredjen" ili ataista u krajnjem slucaju...iako kao i ti kazem "svako ima pravo na to".

lavić je napisao:
Nisam ja napisao onaj tekst koji si kopirao već sestra Ruža a ja njen tekst markirao a ispod odgovarao.
Tvoj osvrt je na njene reči a ne na moje.

Znam da nisi ti napisao, samo sam od tebe kopirao, sorry moja greska....zapela mi za oko izjava jer Islam bas i ne uci da je covjek duhovno bice...(mozda sam ipak propustio konekst).

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 15:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
To sto ti nalazis slicnosti je sasvim razumljivo kroz Objave, jer Bog je slao oko 24 000 Poslanika s.a.w.s. vjera se gubila i ponovo javljala, ljudi su je iskrivljavali i cinili sebe bogovima, ciklus se ponavljao hiljadama puta...zbog toga i slicnosti cak i izmedju okorjelog paganizma i odredjene nebeske religije...

A mene isto interesuje kako neko ko poznaje tako odredjene stvari moze nakon tolikih podataka da ostane "neodredjen" ili ataista u krajnjem slucaju...iako kao i ti kazem "svako ima pravo na to".

A od tih objava ti smatras da je objava koju ti pratis ona ispravna??? Odnosno ne smatras vec si ubjedjen, inace ne bi bio pripadnik te religije.

A to da su sve objave od jednog Boga mozes prodavati mozda djeci na vjeronauci.
Ti meni hoces da kazes da je mnogobostvo u Egiptu ili Staroj Grckoj od istog Boga kao i objava hriscanstva ili budizma. Kao prvo budizam nema bogove...

Ma daj. Previse je ofucana ta fraza "pa to je tako bog uredio".

Ne mozes vjerovati kako neko moze ostati neodredjen???
Pa ako uvidimo da su religije nista drugo do produkt razvoja drustva i prije svega produkt kulture, na njih trebamo gledati upravo tako - kao dio kultura a ne neke objave natprirodnih bica.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 16:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Tacno je da se u nekim paganskim religijama pominje i potop, spasitelj svijeta itd., medjutim sve one medjusobno nemaju puno dodirnih tacaka, za razliku od velikih monoteistickih religija.

Ma daj jelly...
Nemas pojma koliko su razne mitologije i religije uticale jedna na drugu.
Naravno da neka paganska mitologija Inka ne moze imati dodira sa Egipatskom mitologijom ili slicno ali one mitologije koje su bile geografski blizu su itekako bile slicne.
Mit o potopu, zagrobni zivot, cak su i bogove preuzimali, pa Stari zavjet je bukvalno stare paganske bogove pretvorio u demone (Baal), ili je koristio imena paganskih bozanstava u svom kontekstu (Elohim) da bi ukazao kako su paganske religije lose a kako je judaizam ispravan.
.

Moram priznati da nisam vrsan poznavalac istorije, religije i uopste drustvenih nauka, ono sto pisem je uglavnom amaterski.
Pronadjene su mnoge slicnosti cak i izmedju Juznoamerickih i Africkih pagana, pa cak i odredjene stvari sa hriscanstvom iako nisu imali nikakvog dodira. Ateisti to tumace na razlicite nacine kao da su neki uspjeli preploviti okean, telepatijom, razvijenom tehnologijom ili malo slobodnije kao Deniken svemircima.
Medjutim, religiozni ljudi hriscani i muslimani tumace paganske bogove time sto smatraju da su to pali andjeli kojih je bio veliki postotak, u savremenom govoru demoni, koji se ukazuju ljudima predstavljajuci se kao bogovi kako bi ljudi vjerovali u lazne bogove. Otud poticu ista imena datih bica u bibliji i jos nekim knjigama. Naravno, oni znaju sve podatke i komunikacije tako da znaju sve informacije pa im nije tesko da daju tumacenja klasicnim vjernicima o odredjenim pojavama. Na ovaj nacin pagani su sagradili piramide, uskrsnje ostrvo, stounhendz i mnoge druge gradjevine koje prirodno covjek nebi mogao sagraditi vec samo uz natprirodnu pomoc. Postoje ocevici koji su vidjeli kako kamenje od vise tona lebdi u vazduhu pri paganskim ritualima. Slicno se tumace i moc telepatije i druge natprirodne pojave. Naravno, sve su to samo pretpostavke.

Citiraj:
I mene sad zanima, kako neko, ko poznaje ove stvari (a ove neke osnove uopste nije tesko nauciti, enciklopediju u ruke i lagano) moze tvrditi da je jedna religija ispravna a da ostale nisu (naravno, ja se pitam kako neko moze uopste pripadati nekoj religiji nakon proucavanja iste ali i drugih ali dobro, svako ima pravo na to)

Elvis, utvrdjeno je da znanje o odredjenoj stvari ne igra veliku ulogu u prihvatanju te pojave. Evo recimo popovi znaju da treba biti posten, ponizan, dobar itd., a cesto su gori od ateista koji to "ne znaju".
Slicno je neko pitao kako to Pavelic i Mengele bili doktori, (da ne pominjemo sad Tudjmana i Karadzica) a cinili zlocine.
Dakle, znanje ne cini nekog boljim covjekom niti ga izdvaja da prihvati odredjene stvari. Znanje samo pruza vecu mogucnost izbora, a time povecava vjerovatnocu da covjek izabere pravilniju stvar. Ali ne garantuje da ce to covjek i uciniti.
Jos jedan primjer su zadnji izbori. Ljudi su znali da ce im biti isto kao i prethodnih godina ako izaberu iste vladare, da ce protestvovati, biti siromasni, cak eventualno i ratovati ili gladovati. Ipak, izabrali su iste politicare. Dakle znanje je samo mogucnost izbora, a ne znaci da ce taj izbor biti dobar ili pravilan. Zato je najbolje drzati se neutralnosti jer ne uglavnom cesto ne razlikujemo dobro i zlo, bas kao ni dobr ili lose religije ili ideologije. Koliko ih je poginulo ili ranjeno za komunizam misleci da se bore za pravednije drustvo, samo da bi njihovi unuci bili strpani u gulage i logore. Dakle tesko je znati sta je dobro a sta ne.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 21:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Elvis, utvrdjeno je da znanje o odredjenoj stvari ne igra veliku ulogu u prihvatanju te pojave.

Ma znam ja to.
I ja to opet objasnjavam sa socioloske strane. Pripadanje religiji je kod nekih konzervativnijih drustava (a mi takvo drustvo definitivno jesmo) nesto poput nacionalnosti, rodjenjem odredjeno. Pa meni je majka to prije nekoliko godina samo govorila, onda smo se tako raspravljali sat-dva :)
Jednostavno, taj komformisticki aspekt u drustvu poprilicno zahvata i religiju tako da to na ovim prostorima nije ni upitno, ako si Srbin onda si pravoslavac, nema druge.
Slusao sam juce nekog vjeroucitelja na RTS-u, pricao je o Bozicu. Rekao je da Bozic omogucava djeci i mladim ljudima da pokazu svoju originalnost i svoju posebnost.
I ja se pitam o kakvoj posebnosti on prica kada se ovdje bilo ko "drugaciji" gleda preko oka? Bilo da je druge religije a kamoli ateista ili slicno.
Druga stvar je i socijalizacija, odnosno vaspitanje. To je jednostavno baza za svaciju licnost i dijete nema sanse da se odupre uticaju vjeronauke ili religijskih stavova svojih roditelja.

I ti si dobro rekao jelly, znanje o pojavi ne igra ulogu i prihvatanju iste. Jer kada je osoba sposobna da nauci ove neke stvari o religiji i Bogu, vec je kasno. Zato se i insistira na vjeronaukama u skolama.

Ja sam neki dan vidio neku knjigu u kuci, mama je dobila od nekog prijatelja. Znam da pise na koricama "Ovim hranite duse svoje" i knjiga je ono bas pravoslavno orijentisana i tako.
Medjutim, ja u zivotu nisam procitao veci fundamentalizam sto se tice pravoslavlja.
U knjizi pise kako su nauka i filozofija djavolji produkt, kako za Boga treba biti spreman i umrijeti, kako su snovi losi (opet da su djavolji produkt) itd. nisam dalje mogao da citam to smece.

Ali mi je zapalo za oko to "nauka i filozofija", 2 oblasti koje najvise dovode vjeru i religiju u pitanje.
Dakle religije teze da se o njima sto manje zna, uvijek se kao literatura u hriscanstvu navodi Biblija, Biblija i samo Biblija, u islamu Kuran itd.

I na kraju, rekao si treba biti neutralan. Pa upravo to. Da se razumijemo, ja ne govorim nista protiv vjere, ali protiv religija da.
Ali opet kazem da i to razumijem, sa socioloske strane.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 23:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam neki dan vidio neku knjigu u kuci, mama je dobila od nekog prijatelja. Znam da pise na koricama "Ovim hranite duse svoje" i knjiga je ono bas pravoslavno orijentisana i tako.
Medjutim, ja u zivotu nisam procitao veci fundamentalizam sto se tice pravoslavlja.
U knjizi pise kako su nauka i filozofija djavolji produkt, kako za Boga treba biti spreman i umrijeti, kako su snovi losi (opet da su djavolji produkt) itd. nisam dalje mogao da citam to smece.

Ali mi je zapalo za oko to "nauka i filozofija", 2 oblasti koje najvise dovode vjeru i religiju u pitanje.
Dakle religije teze da se o njima sto manje zna, uvijek se kao literatura u hriscanstvu navodi Biblija, Biblija i samo Biblija, u islamu Kuran itd.

To su govorili i Galileju u srednjem vijeku. Samo sto je Galileo bio pametan pa se nije htio raspravljati s budalama jer je u pitanju bila glava tako da Galileo nije stradao. Ali Djordano Bruno i mnogi drugi stradase sto rekose da se Zemlja okrece oko Sunca.
Kasnije je crkva prihvatila da je zaista tako kad su pokazani nepobitni dokazi i fotografije iz svemira. Slicno je tako katolicka crkva prihvatila i evoluciju. Ipak, nisam siguran, ali mislim da pravoslavna crkva jos nije prihvatila teoriju evolucije, ili se mozda razlikuju medjusobno oni koji jesu i koji nisu prihvatili.
Cak i najtvrdokorniji koji kazu da je "nauka" djavolje djelo koriste obilato dostignuca nauke. Kao prvo ta knjiga koju su stampali i napisali da je nauka djavolji produkt nebi nastala bez nauke. Slicno ovi novopeceni kreacionisti koriste kompjuter, avion, auto, mobilni pa cak i usluge zvanicne medicine cija se otkrica zasnivaju na istrazivanjima evolucije. Npr. istrazivanja antibiotika i vakcina se zasnivaju na evolutivnim promjenama bakterija i virusa. Tako ce reci da je Zemlja stara 6000 godina a vozice se autom na naftu i sagorijevati fosile kojih ima toliko da je trebalo milione godina da se toliko nafte stvori. Cisto licemjerstvo.
Ali ti popovi koji pisu takve knjige protiv nauke istovremeno koristeci sva njena dostignuca, dok se udobno voze u svom novom dzipu sa GPS navigacijom, nebi imali sve to da nije naivnih ovaca koji ih slusaju i kojima prodaju te teorije u koje ni sami ne vjeruju za dobre pare. Slicno kao i sa narodom i politicarima. Ja shvatam da je narod bio prisiljen da zivi kao stoka u doba komunizma ili inkvizicije kad nije imao izbor. Ali ne shvatam da sad kad ima izbor dobrovoljno bira da zivi kao stoka i da vjeruje u stvari koje su se kroz istoriju pokazale pogresne. Naravno, ne mislim na pravu religiju nego na klasicno pomodarstvo u religiji, nacionalizmu i sl., sto se moze vidjeti ovih dana za praznike i slicno.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2011, 00:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Slicno je tako katolicka crkva prihvatila i evoluciju.
Oni se od početka snažno protive svemu što Biblija uči, od početka se trude da sakriju od ljudi biblijske istine i od početka se trude da se ljudi ponašaju suprotno biblijskom nauku, a sama Biblija ih je prokazala i razotkrila i to veoma jasno, slikovito i nedvosmosleno. Jasno je da iza svih tih nazovihrišćanskih sekti stoji Sotona lično.

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2011, 17:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

oprosti ja bas skocio na tebe, ali ajd ti nama kazi nedvosmisleno, sta to bog od nas ocekuje.U koju crkvu da idemo?

Ili kad bih ja sad umirao, sta bi mi ti u par recenica prvo zelio reci?naravno u vezi sa duhovnim stvarima.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 22:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Japanese_rose je napisao:
skitnica je napisao:
to je ono najteze za ljude da prihvate
"ja" ne postoji na isti nacin na koji ne postoje emocije, tijelo, misli

Kako onda imamo svijest o tome da smo to mi, kad se ujutro probudimo ?

Ipak postoji nesto sto je jastvo u nama.

Citiraj:
smrt je kraj za identitet

Nisam sigurna da razumijem sta zelis reci.

Sretna Nova btw. :)

pa...evo pokusacu biti jasnija
religije uglavnom podrazumijevaju ocuvanje identiteta cak i u nekom visem, zagrobnom, duhovnom zivotu (ili kakvom vec zivotu) za koji ljudima daju nadu
a stanje stvari je vise u duhu naslova teme

Sretna Nova i tebi :)

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 09:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
ihtus je napisao:
Hoću reći nije zgoreg sve čitati ali za upoznavanje Boga i razvijanje odnosa s Njim potrebna je i dovoljna Biblija

I jest i nije, prije nije.
Jest u smislu jer je u njoj sva istina dovoljna za spasenje.
Ali nije dovoljna jer mi ljudi(posebno dok smo ateisti) ne mozemo razumjeti Pismo ukoliko nam neko ne otkrije i objasni.Bog se nama otkriva a ne otkrivamo ga mi.
Sveti Duh nam otkriva istinu naj cesce kroz crkvu tj verne ljude Bozije.Zar ne?
Dakle se mozemo reci samo Biblija je dovoljna jer je potrebna i Crkva kroz koju je i dosla Biblija.

Tačno.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 10:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije tačno!
Ako vam nije jasno čitajte Bibliju. Ili da vam ja citiram stavke koji govore o tome.
Kad pogledamo danas i kroz istoriju čovječanstvo onda bi po vama ispalo da Bog ne da se ne otkriva, već se sakrio u mišju rupu.
Ne možete svoje teorije i filozofije o Bogu stavljati ispred onoga što kaže Biblija, a Biblija kaže da treba istraživati, da nekog ako želiš zavoljeti trebaš i upoznati, jer kako ćeš zavoljeti nekog koga nisi upoznao, dakle, mi kroz Božiju riječ Bibliju upoznajemo Boga i njegove osobine i onda ga zavolimo i činimo volju njegovu ili ne.
Šta vam je crkva otkrila?
Da treba ratovati i da je narod i nacija ispred svega
Da se treba klanjati kipovima i moliti mrtvim ljudima TZV. svecima.
Da treba nastaviti slaviti paganske praznike i provoditi paganske običaje, itd. itd.
Pogledajte samo na šta liče te vaše vjerske vođe i zar nisu slikovito opisani u Bibliji i zar Isus nije rekao za njihove grandiozne zlatom ukrašene objekte da od njih ni kamen na kamenu neće ostati?
Biblija za sebe kaže da je živa Božija riječ i da je jedini posrednik između Boga i ljudi Hrist. Prema tome?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 86 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]