Japanese_rose je napisao:
Ali si ucinio oboje,
Bez obzira sto ti vec nekoliko puta govorim da nemam namjeru nego da razgovramo o temi i o odredjenoj situaciji, a ti "naspila" na to ja ucinio, pa ucinio, ...pa eto neka sam ajd, jer ne znam s koliko postova unaprijed da se ogradim od onog sto mislim da ces reci i zakljuciti...
Za mene su zdrav razum i Islam jedno te isto.
ok.
O serijatu smo vec razgovarali, moj stav po pitanju serijata se nije izmijenio, sumnjam da ce se izmijeniti.
Ma znam, zato i imamo ovakve male raspravice, nije problem u serijatu nego primjeni....Serijat da....primjena...pa ovaj...to neka sudi Svemoguci...ili...Serijat da...ali u odredjenim segmentima....jer ...ovaj...u onim u kojima meni pase.
Nego, meni su zanimljiviji oni koji zdusno podrzavaju serijat, ali iz udobnosti, standarda i liberalnih zakona zapadnih zemalja. Vrlo interesantan fenomen koji dosta govori o ljudima.
Taj ce ti "fenomen" biti nejasan do Sudnjeg dana sve dok se ne dotaknes tema koje nose nazive "Dar-ul kufr i Dar-ul islam"...jer upravo te dvije teme ce ti rasvjetliti taj fenomen o kome je raspravljo jos Muhammed Ibn Abdulwehab, a ulema kasnije razradila...
ti se nemas sta zalagati za zensko obrazovanje osim ako govoris o svojoj kceri/ma
Zbilja, iako sam studirao pedagogiju neko vrijeme

doduse djeciju...??? A imam li kakve mogucnosti da radim švajs aparatom...
Ostale muslimanke ce njihovi roditelji obrazovati, osim ako ne govoris o 15-16-godisnjakinji kao potencijalnoj buducoj supruzi, pa se ti tu nadobudno i patronizatorski zalazes za njeno obrazovanje u buducnosti.
A ja mislio da ce ih obrazovati MOSAD (cek idem da iscjedim aknu)...jer mi se cini da me predstavljas forumskoj publici kao nekog ko zeli da impresionira forumske zenske i eventualnu naci neku koju cu sebi da odhranim....
Sad malo ozbiljnosti...
Zalazem se za obrazovanje ne samo svake muslimanke nego svake zene na svijetu, mozda nesto i cinim trenutno na tom planu...ko zna???
Moj iman nije dostupan tebi na procjenu.
Uf-

kao sto rekoh Rububije i Uluhije...
A i pitaj bilo kojeg bosanskog imama, siguran sam da ce ti rado objasniti, tek tad ces uvidjeti u cemu je problem ( ne kazem da je u tebi) nego ces vidjeti kako stvari rade, cak bih ti preporucio da pitas imama iz 2 i vise mezheba lakse ces razaznati.
Ali plemeniti Muhamed s.a.w.s. nikome nije mogao zapovijediti sedzdu, prema tome ovaj hadis nema nikakvg smisla. Zna se kome pripada sedzda. Uzgred, voljela bih vidjeti izvor ovog hadisa.
“Čovjeku ne priliči da učini sedždu nekom drugom čovjeku, a da priliči čovjeku da učini sedždu nekom drugom čovjeku, naredio bih ženi da učini sedždu svome mužu, zbog veličine njegovog prava nad njom.
(Bilježe ga Ahmed i El-Bezzar, a njegovi prenosioci su ridžalus-sahih (povjerljivi). Pogledaj: Medžmeuz-zevaid, 9/4, poglavlje Hakkuz - zevdži alel-mer’eti..) Hadis pored Ahmeda biljezi i Tirmizi i Ebu Davud....“Da sam ikome naredio da učini sedždu drugome, naredio bih ženi da učini sedždu svome mužu." (Hadis je hasen - sahih. Bilježi ga Et-Tirmizi, 2/314, u poglavljima o Er-ridau, str.10.)
Hadis ima poentu, Poslanik s.a.w.s je uvjek govorio korisne stvari i istinu ili nije uopste govorio...Kako sad tumaciti tvoje rijeci da taj Hadis nema nikakvog smisla ??? (nemoj ici dalje u odgovorima samo da bi tvoja biila zadnja...zastani i razmisli o tome jer moja namjera nije da ponizim zenu ).
Svasta. Nisi se imao zanimati nicim drugim, nego idu li vjernice zenama ili muskarcima ginekolozima. I to jos iz vjerskih razloga.
Da. Upravo iz mnostva Hadisa koji tretiraju taj problem, ili ga se doticu, jer sam duboko ubjedjen da zene nisu dovoljno informirane o stavu serijata po tom pitanju....
Konotaciju kakvu nosi tvoja recenica ne zelim komentirati.
Imas li neki link kao dokaz te svoje 'studije' ? Kakva hrpa besmislica.
Evo mozda Leonin text je dobar primjer...ona sama kaze da je tako, da se osjeca sigurnije, da imaju vise veze u poslu i da su profesionalniji....
To je njeno licno misljenje, respekt. ...iskreno cuo sam od mnogih zena isti razlog.