banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 00:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Hijerarhija
PostPoslato: 03 Apr 2011, 17:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hoof0CraszU[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2011, 17:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Oficir s ruzom je napisao:
Lijepo sam napisao da nemam namjeru da kritiziram...a dodajem niti da patroniziram.

Ali si ucinio oboje, znaci presao si granicu u ophodjenju, a nisam ti dozvolila da je predjes.

Citiraj:
Samo kad bi svi ljudi razmisljali obrnutim redosljedom nebi bilo problema...dakle serijat, Islam i zdrav razum ili istovremeno serijat i zdrav razum.

Za mene su zdrav razum i Islam jedno te isto. O serijatu smo vec razgovarali, moj stav po pitanju serijata se nije izmijenio, sumnjam da ce se izmijeniti.

Nego, meni su zanimljiviji oni koji zdusno podrzavaju serijat, ali iz udobnosti, standarda i liberalnih zakona zapadnih zemalja. Vrlo interesantan fenomen koji dosta govori o ljudima.

Citiraj:
Majko mila...sta je tebi zenska glavo ???

:roll:

Meni nista, sta je tebi ?

Citiraj:
Sad drugo pitanje...Ima li smisla da govoris (pretpostavljam meni) da je moja namjera svesti zenu na bezumno bice a ja ti 3-4 posta goro govorim da je farz da zena se obrazuje...upravo zbog problema kojima je ona vicna da ih razjesi i razumije i na adekvatan nacin nadje odgovor...zvuci li to tebi ( Tite ti ) da moj stav da svedem zenu na bezumno bice...

Zvuci Tita mi. Mogu svoj stav i obrazloziti - ti se nemas sta zalagati za zensko obrazovanje osim ako govoris o svojoj kceri/ma. Ostale muslimanke ce njihovi roditelji obrazovati, osim ako ne govoris o 15-16-godisnjakinji kao potencijalnoj buducoj supruzi, pa se ti tu nadobudno i patronizatorski zalazes za njeno obrazovanje u buducnosti.

Citiraj:
Pozivati si na Pravednog a ne provoditi Njegov zakon je problem imana (akaidske prirode)... o tome govore djela napisana na temu Rubbubijje i Ulluhije....

Moj iman nije dostupan tebi na procjenu.

Opet prelazis granice dozvoljenog, i u ljudskom i u vjerskom smislu. Tebi na obraz.

Citiraj:
"Da sam mogao bilo kome zapovjediti sedzdu zapovijedio bih to zeni da ucini svome muzu." ( slobodno citiranje hadisa)...taj hadis ima srz i nepotrebno je zapitkivanje, jer je zapitkivanje upropastilo one prije nas....

Ali plemeniti Muhamed s.a.w.s. nikome nije mogao zapovijediti sedzdu, prema tome ovaj hadis nema nikakvg smisla. Zna se kome pripada sedzda. Uzgred, voljela bih vidjeti izvor ovog hadisa.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2011, 17:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To treba pitati njih, sta je to njega privouklo kao covjeka s 25-30 godina da odabere tu profesiju ?

Isto sto privlaci hirurge, urologe, kardiologe, dermatologe i psihijatre. :roll:

Citiraj:
međutim veliki broj zena iz njima samo poznatih razloga i dalje zele ici kod doktora i samo kod doktora muskarca ginekologa a dok zenu (koja je pazi ironije) na tom polju jednaka s svojim muskim kolegama uredno zaobilaze (govorim o zenama bez obzira na vjersko opredjeljenje a koje sebe smatraju vjernicama) ...ili uopste ne vode racuna o tome kod koga idu...eto vam prilike pa to pokusajte vi odgovorite iz svoje perspektive ili licnog poimanja tog problema.

Svasta. :roll: Nisi se imao zanimati nicim drugim, nego idu li vjernice zenama ili muskarcima ginekolozima. I to jos iz vjerskih razloga. :roll:

Imas li neki link kao dokaz te svoje 'studije' ? Kakva hrpa besmislica.

To da li neka od nas uopste ide ginekologu i kojeg spola - nije tvoj problem, kontas ? :confused3:

Citiraj:
A sto se tice zubara kakvi su uslovi za ginekologa takvi i za zubara....rjesenje je prosto ali samo za one koje zele da povedu racuna o tome, sad je sistem bar koliko sam upoznat s BiH da covjek moze da odabere svog doktora....znaci zene mogu da odabere doktorice i da se registriraju kod njih....ukoliko je doktorica uputi specijalisti koji je muskarac, ali nema specijaliste zene, pa normalno da ce zena ici da spasi svoje zdravlje.

Oh

my

God. :roll:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2011, 18:48 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
To treba pitati njih, sta je to njega privouklo kao covjeka s 25-30 godina da odabere tu profesiju ?

Ne znam ni ja zasto je tako, ali primjetila sam da ima vise muskih ginekologa nego zenskih. Barem ovde gdje ja zivim je tako. Neka ih, ne smetaju mi, dobro je da ih ima... samo kazem da sam to primjetila.
A sta privuce covjeka da postane ginekolog... a sta patologa privuce da bude patolog? Svako se interesuje za nesto. I dobro je da je tako. Inace bi ovaj svijet bio jedno veliko sivilo.

dok ne bude zena ginekologa ide se onome koga ima...Sad hvala Bogu svaki grad u BiH a i u svijetu ima najmanje 2-3 zene koje su ginekolozi...jer me licno iteresovala ta statistika upravo iz vjerskih razloga....međutim veliki broj zena iz njima samo poznatih razloga i dalje zele ici kod doktora i samo kod doktora muskarca ginekologa a dok zenu (koja je pazi ironije) na tom polju jednaka s svojim muskim kolegama uredno zaobilaze (govorim o zenama bez obzira na vjersko opredjeljenje a koje sebe smatraju vjernicama) ...ili uopste ne vode racuna o tome kod koga idu...eto vam prilike pa to pokusajte vi odgovorite iz svoje perspektive ili licnog poimanja tog problema.

Da Oficire, ali gledaj paradoksa... ako se zenama uskrati obrazovanje, kako da onda nastane zena ginekolog? Zena se treba obrazovati da bi postala ginekolog . Dobro, ako uzmemo u obzir da nije svim zenama zabranjeno da se obrazuju, koliko ce njih - kojima je dozvoljeno da se obrazuju - zainteresovati se za ginekologiju? Vjerovatno jako mali procenat. I jos se suzi izbor "te nemoj kod muskarca, te nemoj kod nemuslimana doktora..." Pa zene nemaju nikakvog izbora. Ne mogu i ne zelim da zamislim koliko zena tako umre od neke polne bolesti jer nemaju mogucnosti da biraju kod kojeg doktora da odu. Ili zamisli zenu koja se poradja i dodje do komplikacija, i samo joj muski hirurg moze pomoci, a ne smije, jer tako "zakon nalaze" ... Meni je to nepojmljivo.

A sto se tice zubara kakvi su uslovi za ginekologa takvi i za zubara....rjesenje je prosto ali samo za one koje zele da povedu racuna o tome, sad je sistem bar koliko sam upoznat s BiH da covjek moze da odabere svog doktora....znaci zene mogu da odabere doktorice i da se registriraju kod njih....ukoliko je doktorica uputi specijalisti koji je muskarac, ali nema specijaliste zene, pa normalno da ce zena ici da spasi svoje zdravlje.

To je sve "ako nema drugog izbora". Pa zasto onda odma ne preci na stvar i uzeti prva sansa da se spasi zivot ?!

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2011, 18:59 
Stara kuka
Stara kuka

Oficir je napisao:
međutim veliki broj zena iz njima samo poznatih razloga i dalje zele ici kod doktora i samo kod doktora muskarca ginekologa a dok zenu (koja je pazi ironije) na tom polju jednaka s svojim muskim kolegama uredno zaobilaze

Iskreno da ti kazem, i meni su radiji muski doktori nego zenski (iako idem zenskom ginekologu -iz nekih drugih razloga). Kroz iskustvo sam dobila utisak da muski doktori imaju vise veze o poslu koji rade i da su dosta profesionalniji od svojih zenskih kolega. To je moje licno misljenje koje sam skrojila licnim iskustvom, a prosla sam doktora i doktora, sto muskih sto zenskih. Naravno, ovo ne govori nista, nema nikakve statistike, kao sto rekoh, to je samo moje licno misljenje..a vjerovatno zbog toga te zene koje ti navodis, idu bas iz takvih razloga BAS kod muskog doktora a ne zenskog. I ne treba generalizovati i trpati te zene u kos sa natpisom " Zene koje idu doktoru samo da mu se pokazu gole i jer vole da ih muskarac gleda kad su gole ". Niko ne voli ici doktoru jer mu je dosadno. Sve ima svoje razloge.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2011, 19:50 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
kad bi zaglavio kod ginekola pre bi izabro zensku, jer glupo da me muskarac pipa..mozda je nekim djevojkama, zenama neugodno da ih neka zenska pipa...na muskarca je navikla... :D

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2011, 19:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
zena je grublja, bar one kod kojih sam ja isla. u ostalom se prikljucujem Leoninom postu

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2011, 23:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Japanese_rose je napisao:
Ali si ucinio oboje,

Bez obzira sto ti vec nekoliko puta govorim da nemam namjeru nego da razgovramo o temi i o odredjenoj situaciji, a ti "naspila" na to ja ucinio, pa ucinio, ...pa eto neka sam ajd, jer ne znam s koliko postova unaprijed da se ogradim od onog sto mislim da ces reci i zakljuciti...
Za mene su zdrav razum i Islam jedno te isto.

ok.
O serijatu smo vec razgovarali, moj stav po pitanju serijata se nije izmijenio, sumnjam da ce se izmijeniti.

Ma znam, zato i imamo ovakve male raspravice, nije problem u serijatu nego primjeni....Serijat da....primjena...pa ovaj...to neka sudi Svemoguci...ili...Serijat da...ali u odredjenim segmentima....jer ...ovaj...u onim u kojima meni pase.

Nego, meni su zanimljiviji oni koji zdusno podrzavaju serijat, ali iz udobnosti, standarda i liberalnih zakona zapadnih zemalja. Vrlo interesantan fenomen koji dosta govori o ljudima.

Taj ce ti "fenomen" biti nejasan do Sudnjeg dana sve dok se ne dotaknes tema koje nose nazive "Dar-ul kufr i Dar-ul islam"...jer upravo te dvije teme ce ti rasvjetliti taj fenomen o kome je raspravljo jos Muhammed Ibn Abdulwehab, a ulema kasnije razradila...

ti se nemas sta zalagati za zensko obrazovanje osim ako govoris o svojoj kceri/ma

Zbilja, iako sam studirao pedagogiju neko vrijeme :roll: doduse djeciju...??? A imam li kakve mogucnosti da radim švajs aparatom...

Ostale muslimanke ce njihovi roditelji obrazovati, osim ako ne govoris o 15-16-godisnjakinji kao potencijalnoj buducoj supruzi, pa se ti tu nadobudno i patronizatorski zalazes za njeno obrazovanje u buducnosti.

A ja mislio da ce ih obrazovati MOSAD (cek idem da iscjedim aknu)...jer mi se cini da me predstavljas forumskoj publici kao nekog ko zeli da impresionira forumske zenske i eventualnu naci neku koju cu sebi da odhranim....

Sad malo ozbiljnosti...

Zalazem se za obrazovanje ne samo svake muslimanke nego svake zene na svijetu, mozda nesto i cinim trenutno na tom planu...ko zna???
Moj iman nije dostupan tebi na procjenu.

Uf- :roll: kao sto rekoh Rububije i Uluhije...

A i pitaj bilo kojeg bosanskog imama, siguran sam da ce ti rado objasniti, tek tad ces uvidjeti u cemu je problem ( ne kazem da je u tebi) nego ces vidjeti kako stvari rade, cak bih ti preporucio da pitas imama iz 2 i vise mezheba lakse ces razaznati.

Ali plemeniti Muhamed s.a.w.s. nikome nije mogao zapovijediti sedzdu, prema tome ovaj hadis nema nikakvg smisla. Zna se kome pripada sedzda. Uzgred, voljela bih vidjeti izvor ovog hadisa.

“Čovjeku ne priliči da učini sedždu nekom drugom čovjeku, a da priliči čovjeku da učini sedždu nekom drugom čovjeku, naredio bih ženi da učini sedždu svome mužu, zbog veličine njegovog prava nad njom. (Bilježe ga Ahmed i El-Bezzar, a njegovi prenosioci su ridžalus-sahih (povjerljivi). Pogledaj: Medžmeuz-zevaid, 9/4, poglavlje Hakkuz - zevdži alel-mer’eti..)
Hadis pored Ahmeda biljezi i Tirmizi i Ebu Davud....“Da sam ikome naredio da učini sedždu drugome, naredio bih ženi da učini sedždu svome mužu." (Hadis je hasen - sahih. Bilježi ga Et-Tirmizi, 2/314, u poglavljima o Er-ridau, str.10.)

Hadis ima poentu, Poslanik s.a.w.s je uvjek govorio korisne stvari i istinu ili nije uopste govorio...Kako sad tumaciti tvoje rijeci da taj Hadis nema nikakvog smisla ??? (nemoj ici dalje u odgovorima samo da bi tvoja biila zadnja...zastani i razmisli o tome jer moja namjera nije da ponizim zenu ).

Svasta. Nisi se imao zanimati nicim drugim, nego idu li vjernice zenama ili muskarcima ginekolozima. I to jos iz vjerskih razloga.

Da. Upravo iz mnostva Hadisa koji tretiraju taj problem, ili ga se doticu, jer sam duboko ubjedjen da zene nisu dovoljno informirane o stavu serijata po tom pitanju....
Konotaciju kakvu nosi tvoja recenica ne zelim komentirati.
Imas li neki link kao dokaz te svoje 'studije' ? Kakva hrpa besmislica.

Evo mozda Leonin text je dobar primjer...ona sama kaze da je tako, da se osjeca sigurnije, da imaju vise veze u poslu i da su profesionalniji....
To je njeno licno misljenje, respekt. ...iskreno cuo sam od mnogih zena isti razlog.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2011, 00:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Stvarno je istinita ona da covjeka treba naljutiti da biste ga upoznali.

I zenu isto.

Samo sto na svu srecu nismo svi isti. Mozda to ima neke veze sa hijerarhijom.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2011, 00:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Neka ih, ne smetaju mi, dobro je da ih ima... samo kazem da sam to primjetila.

I ja sam to primjetio zato sam i rekao broj da od prilike u gradu ima 2-3 zene a ostalo su muskarci ginekolozi...neka ih ne smetaju niti meni...jer gledajuci kroz prizmu serijata uvrsteni su u kategorije kome zena treba ici, da nisu uvrsteni znaci smetali bi...ali posto jesu...ok.
Leona je napisao:
ako se zenama uskrati obrazovanje, kako da onda nastane zena ginekolog? Zena se treba obrazovati da bi postala ginekolog .

Ne znam samo zasto i ti i J.R. stalno provlacite tu zamisao uskracivanja obrazovanja zenama...ja sam PROTIV toga, jel ok....nemojmo vise na temu "ako je zenama uskraceno obrazovanje..." nemamo potrebe o tome govoriti i nece biti nikakvog paradoksa razumjes...
Mozda je iz prethodnih tema ostala neka magla da se zenama treba uskratiti obrazovanje, ali to nije stav Islama. Cak naprotiv vec vam nekoliko postova govorim da je o toj temi pisao covjek koji je umro prije nekih 500 godina...Ibn Tejmije r.a.
Borio se protiv toga da se svi mladici u njegovo vrijeme skoluju i izucavaju samo islamske nauke dok su zapostavljene prirodne nauke...pa je grad umalo ostao bez doktora...takvo je sad vrijeme...Zena se mora i treba obrazovati upravo, kako rekoh jos od prije iz razloga da preuzme inicijativu konkretno medicine...a vi opet o tome kao da sam ja protiv toga.
Leona je napisao:
Ne mogu i ne zelim da zamislim koliko zena tako umre od neke polne bolesti jer nemaju mogucnosti da biraju kod kojeg doktora da odu.

Evo u 5 minuta ti mogu nabrojati nekoliko doktora i doktorica ginekologa...sad mi daj ime bolesti koja ubija za 5 minuta...Zena ima mogucnost da bira, da zadovolji norme serijata i da spasi sebi zdravlje, ukoliko ne moze da bira, pa normalno da ce spasavati zivu glavu....ali vi opet pocinjete o tome kako je to zivotno vazno pitanje koje zena treba da odabere u sekundi...
to nije tacno....do najbluze bilnice je nekoliko kilometara, a u toj istoj bolnici samo druga smjena radi zena ginekolog...jel u problem rjesen.... jest.

Ukoliko je ne samo zeni nego bilo kom bicu potrebno hitno da spasi glavu tad se ide kod koga se moze...a ukoliko je u pitanju pregled, pracenje trudnoce, priprema poroda...tad se bira...nadam se da shavatas sta hocu reci.

Leona je napisao:
To je sve "ako nema drugog izbora". Pa zasto onda odma ne preci na stvar i uzeti prva sansa da se spasi zivot ?!

...sad stvarno mislim da me kotacite... :)
Leona je napisao:
I ne treba generalizovati i trpati te zene u kos sa natpisom " Zene koje idu doktoru samo da mu se pokazu gole i jer vole da ih muskarac gleda kad su gole ". Niko ne voli ici doktoru jer mu je dosadno. Sve ima svoje razloge.

Aj Boze Dragi i Milosni....pa ljudi moji nigdje ne napisah da zene idu kod muskog doktora da mu se skidaju i da igraju striptiz oko njega, niti generaliziram samo hocu da kazem pogresnost pristupa tom problemu, da zena treba ici doktoru zeni, kome pada na pamet sex, skidanje, pokazivanje oblina, golotinja...i ne znam ti ni ja sta sve da ne nabrajam.
Meni nikako nije jasno zasto mislite da ja mislim da zene koje idu kod muskih ginekologa idu i iz razloga da se skidaju pred nepoznatim covjekom...pa ljudi mili odakle vam takve ideje, pa imam i ja..ako nikog onda majku, pa takvo nesto mi niikad neb i palo na pamet...ne znam...ne mogu ovo svariti nikako....odjavljujem se...ne razumjemo se nikako....

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2011, 06:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Soko je napisao:
Slušam reči NE VERNIKA i nisu bez kulture ali zato ima ,,vernica,, koje svojim rečnikom zadivljuju:

,,(a ovaj citirani smrdi na kilometar na gordost i licemjerje), da si mnogo "dublji", ...kako im dupetu paše,,? ,,što se ne rodih sa visuljkom,,

,,a nigdje ne piše da se tretira kao manje vrijedan stvor.,,

I VOLJA ĆE TVOJA STAJATI POD VLAŠĆU MUŽA TVOJEGA, I ON ĆE TI BITI GOSPODAR (I Moj. 3. 16)
ALI HOĆU DA ZNATE DA JE SVAKOME MUŽU GLAVA HRISTOS A MUŽ JE GLAVA ŽENI; A BOG JE GLAVA HRISTU (l kOR. 11.3)

Ko ima uši da čuje neka čuje.

I naravno podrška SVIM ARAPIMA u borbi protiv amerike i ostalih varvara.Još im treba nafte i blaga i ljudskih organa i vlasti...Bože zatresi nek popada.

Bilo mi je mrsko da ja hvatam tvoje čuvene rečenice, kao što ti hvataš moje, ali srećom ukinuta je opcija editovanja postova, tako da sve napisano stoji. :)

Kad već citiraš rečenice iz Starog Zavjeta citiraj ih potpune:
Citiraj:
3 Muž da čini ženi dužnu ljubav, tako i žena mužu. 2 Moj. 21:10, 1 Pet. 3:7
4 Žena nije gospodar od svog tela, nego muž; tako i muž nije gospodar od svog tela, nego žena. (I Korinćanima, glava 7)

Svi Hrišćani slave Svetu Trojicu, a zatim po hijerarhiji (od svih ljudi rođenih po ocu i majci) je na prvom mjestu ŽENA, Bogomajka, Bogorodica, Djevica, ali žena.

Kako glasi zapovjest o poštovanju roditelja? Poštuj samo oca ili poštuj i oca i majku?

I koliko ću još puta moliti da mi odgovoriš na pitanje: Izgoniš li ženu iz kuće pod šator kad ima „one dane“? Naravno sve po Zakonu.
Na pitanje na koje nemaš odgovor ili kad vidiš da si sam sebi kontradiktoran tada samo to pitanje nonšalantno zaobiđeš?

I obrazloženje za kraj: Da, često me zna najediti kad vidim da daješ sebi za pravo da pišeš nešto za šta samo ti misliš da je tako i pri tom se pozivaš da je to najtačnije tumačenje Božije Riječi ili sama Božija Riječ. Ovo ti pišem uopšteno, a ne samo u vezi ove teme. Jedi me i uvijek će me jediti jer se plašim da bi zaista neko mogao da ti povjeruje. Preispitaj se malo, ja bih da sam na tvoj mjestu i da razmišljam kao ti, tj. da si ti jedini u pravu a velika većina čovječanstva u krivu (ne računajući i one koji su vijekovima vjerovali i u vjeri umrli).

A o omalovažavajućim rečenicama koje ti se svaki put onako potajno iskradu u svakom postu neću ni komentarisati, svako nek radi onako kako najbolje umije.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2011, 11:29 
Stara kuka
Stara kuka

Oficir je napisao:
Borio se protiv toga da se svi mladici u njegovo vrijeme skoluju i izucavaju samo islamske nauke dok su zapostavljene prirodne nauke...pa je grad umalo ostao bez doktora...takvo je sad vrijeme...Zena se mora i treba obrazovati upravo, kako rekoh jos od prije iz razloga da preuzme inicijativu konkretno medicine...a vi opet o tome kao da sam ja protiv toga.

Izvini ako sam te pogresno razumjela. Ucinilo mi se da si protiv obrazovanja zena jer zastupas taj neki serijatski zakon "zena bi trebala ovo, zena bi trebala ono... ovo smije ovo ne smije..." Pretpostavljam da drustvo koje se strogo drzi serijatskog zakona ne dozvoljava zenama da se obrazuju? Ako nije tako, neka mi neko objasni kako je.
Recimo da je u nekoj drzavi zabranjeno da se zene obrazuju... a trebaju zenske ginekologe... kako misle dobiti te zenske ginekologe? Uvesti sa strane? Ako se i uvedu sa strane, kako se gleda na te zene (jer su obrazovane) ?

Citiraj:
.pa ljudi moji nigdje ne napisah da zene idu kod muskog doktora da mu se skidaju i da igraju striptiz oko njega, niti generaliziram samo hocu da kazem pogresnost pristupa tom problemu, da zena treba ici doktoru zeni, kome pada na pamet sex, skidanje, pokazivanje oblina, golotinja...i ne znam ti ni ja sta sve da ne nabrajam.

Pa iz kog razloga se onda zeni preporucuje ISKLJUCIVO ZENSKi doktor ako nije rijec o "seksiticnom razmisljanju" ? :) Ako se zena ne osjeca neugodno kad je muskarac pregleda, jer je svjesna da je to za njeno zdravlje i dobro, zasto je to onda muskarcima problem? Mada i razumijem zasto je problem... kad zena ne smije pokazati cak ni kosu ili lice da je slucajno drugi muskarac ne bi pogledao, onda nije ni cudo kad je ovdje rijec o "velikoj stvari"..odnosno o "intimnom cosku".

I cemu ta prica da se ne ide doktoru ne-muslimanu? Da li i muskarci ne smiju ici doktoru ne-msulimanu? Sta je sa muslimanima koji su vani u inostranstvu, da li bi oni trebali da traze samo doktora muslimana? To je cisto generalizovanje. To je isto kao kad bi crnac u Africi odbio da ide bijelcu doktoru a on jedini doktor u selu. Malo rasisticko razmisljanje, zar ne?

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2011, 21:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Ucinilo mi se da si protiv obrazovanja zena jer zastupas taj neki serijatski zakon "zena bi trebala ovo, zena bi trebala ono... ovo smije ovo ne smije..."

Ne nisam protiv obrazovanja zena... ako trebamo ciframa izraziti ne moje vec SERIJATSKO i ISLAMSKO protivljenje toj zabrani onda je cifra 100 % i preko toga...A serijtski stav je i moj stav.
Ne zastupam "taj neki serijatski zakon" nego zastupam serijatski zakon (bar onoliko koliko znam od njega, a covjek se uci dok je ziv jer mnoge hadiske knjige su tek skoro prevedene)...Ne znam zasto "neki" kad je serijatski zakon legalan u mnogim islamskim zemljama ili bar veliki dio njega jer ne primjenjuj bas se islamske zemlje serijat.
Serijatski zakon nije panslika ovog rimskog prava, nije sivilo, niti sjenka ovog prava...nego je legitiman i legalan pravni sistem kroz historiju ljudskog roda na odredjenoj teritoriji.
Na svako "zena bi trebala ovo ili ono" dodje isto toliko "muskarac bi trebao ovo ili ono" ...pa i vise...gledajuci kroz prizmu serijata muskarac ima obaveza isto koliko i zena ali nosi teret odgovornosti za zenu pred Bogom....dok ona te odgovornisti nema.
Leona je napisao:
Pretpostavljam da drustvo koje se strogo drzi serijatskog zakona ne dozvoljava zenama da se obrazuju? Ako nije tako, neka mi neko objasni kako je.

Nije tako. U strogo serijatskom pravu i u drzavama u kojima se sprovodi s velikim postotkom slovo serijata zene se obrazuju.
Nemam sta vise objasnjavati, ne znam kakvo objasnjenej zelis....primjere ili objasnjenje samog sistema skolovanja?
Leona je napisao:
Recimo da je u nekoj drzavi zabranjeno da se zene obrazuju... a trebaju zenske ginekologe... kako misle dobiti te zenske ginekologe? Uvesti sa strane? Ako se i uvedu sa strane, kako se gleda na te zene (jer su obrazovane) ?

Svi su ti primjeri bazirana na serijatu kojeg zamisljas kao protivnik obrazovanja zene u Islamu, s toga mislim da nema potrebe da ti odgovoram.
Leona je napisao:
Pa iz kog razloga se onda zeni preporucuje ISKLJUCIVO ZENSKi doktor ako nije rijec o "seksiticnom razmisljanju" ?

Rijec jest i o tome, ali ne mislim da se tamo zene skidaju s uzivancijom...da bi bile nage pred nepoznatim muskarcem, skidaju se iz potrebe, ali mogu li se skidati iz potrbe i pred zenom ? Ako nista nije li to cednije , moralnije , bolje...mislis li da je skidanje pred doktorom muskarcem (a postoji doktor zena ) blize Bogu nego skidanje pred doktorom zenom.
Seksisticko razmisljanje je stvar srca svakog covjeka i zene, mozda se ovom zabranom preventivno djeluje na takvu vrstu razmisljanja, znamo da su pogledi sejtanove strelice...sve u svemu siguran sam da bi takav stav preporucili ne samo islamka ulema nego svi vjerski sluzbenici sve 3 religije...ne znam onda zasto se vi opirete tome.
Leona je napisao:
Ako se zena ne osjeca neugodno kad je muskarac pregleda, jer je svjesna da je to za njeno zdravlje i dobro, zasto je to onda muskarcima problem?

Zar ima i takvih .... :( Hvala Bogu nema nikakvih zdravstvenih problema, a kad bi ih imao nikad nebi odabrao doktoricu da se skidam pred njom radi lijecenja, cak i kad bi ona bila najprofesonalnija na svijetu .... to nebi uradio prvo zbog Boga, zatim zbog zene s kojom bi zasnovao porodicu.
Jako mi je zao cuti kad zena ide doktoru a ima izbora da ide zeni doktorici i pri pregledima kod doktora ma koliko on profesionlan bio ne osjeti nikakvu nelagodu... tu nesto ne stima s njenim ili moralom ili poimanjem vjere....takvo stanje mi je nezamislivo ma koliko vama to bilo cudno.
Sad kad smo to objasnili dolazimo na teren "ljubomore" ...one iskrene ljubomore za svoju suprugu koju cak i Bog Uzviseni voli.
Covjek nece uci u dzennet ukoliko ne osjeca ljubomoru prema supruzi, ljubomora mora postojati, zbog nje ta zena vrijedi, ukoliko nema ljubomore....onda je sasvim svejedno hoce li je pregledavati profesionlani doktor ili student koji je samo zavrsio studij medicine a na to sve nije ozenjen.....
U serijat je problem covjek a ne zena, covjecje strasti ne zenine...covjecje srce je podloznije iskusenju i napasti nego zensko.
Leona je napisao:
Mada i razumijem zasto je problem... kad zena ne smije pokazati cak ni kosu ili lice da je slucajno drugi muskarac ne bi pogledao, onda nije ni cudo kad je ovdje rijec o "velikoj stvari"..odnosno o "intimnom cosku".

Da, zene mslimanke imaju tu obavezu....i ma koliko tebi to bilo cudno istovremeno vidim i zavidnost u tvojoj recenici, zene muslimanke ne smiju pokazati kosu ( lice smiju pokazati- mislim a smo o burkama zavrsili raspravu u jednoj recenici a ti opet po starom ). Takve zene ( ma koje vjere bile jer ih ima i u krscanstvu i u jevrejima ) su SIGURNO cednije i moralnije, jer mnogo razmisle i traze alternativu prije nego sto "veliku stvar" pokazu prvom covjeku koji je u bjelom mantilu i radi u bolnici, i kamo puste srece da je vise takvih "cudnih" ali cednih "vjernica"....ali opet ih ima hvala Bogu.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2011, 21:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
I cemu ta prica da se ne ide doktoru ne-muslimanu?

Pa procitaj ponovo 4-5 postova nazad pa ces shvatiti
Leona je napisao:
? Da li i muskarci ne smiju ici doktoru ne-msulimanu?

Kljucna rijec je "doktor" a manje ljucna da li je musliman ili ne...znas ti dobro sta ja govorim zar ne....vidi se po postovima.
Leona je napisao:
Sta je sa muslimanima koji su vani u inostranstvu, da li bi oni trebali da traze samo doktora muslimana?

Ja sam vani....opet ti ponavljam kljucna rijec je "doktor".
Leona je napisao:
To je cisto generalizovanje

Ne nije.
Leona je napisao:
To je isto kao kad bi crnac u Africi odbio da ide bijelcu doktoru a on jedini doktor u selu. Malo rasisticko razmisljanje, zar ne?

Da jest rasisticko razmisljanje...i uopste ne znamzasto razmisljas tako kako razmisljas. Boja koze veze nema s problemom jer hadis kaze "nema prednost Arap nad ne Arapom niti neArap nad Arapom osim po bogobojaznosti" ...tvoje rasisticko razmisljanje ostaje da lebdi pa nam ga objasni...a i crnac i bjelac su muskarci....bjelac je doktor (musko) a crnac je pacijent (musko)....problem si ofarbala a sustina ostala ista kao i kod prvog pitanja kad sam ti rekao da je kljucna rijec "doktor".

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2011, 22:28 
staromodan
Korisnikov avatar

znaci nisi isao na regrutaciju, posto kazes nikad ne bi pred doktoricama se skidao... :lol: prijatelju, nece te napasti, jer to sto ti imas medju nogama ona je vec vidjela...

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2011, 23:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

problem si ofarbala a sustina ostala ista kao i kod prvog pitanja kad sam ti rekao da je kljucna rijec "doktor".

Jeste, kljucna rijec je doktor. Manje kljucna je rijec muskarac/zena, a najmanje kljucna je musliman/nemusliman.

Jer svaki doktor polozi Hipokratovu zakletvu u kojoj da rijec ( mjera covjeka ) da ce stititi i cuvati ljudski zivot ( cak i kada je njegov ugrozen ) ! Nece cuvati samo muslimane i muslimanke, samo crne ili bijele, samo djecu ili odrasle, samo stare ili mlade, nego sve bez razlike.

A sad se vrati u svoj mali svijet sacinjen od egocentrizma i predrasuda. I da ti nikada vise nije palo na pamet da procjenjujes moju vjeru, moje stavove, moju licnost ili bilo sta u vezi sa mnom. Mind your own business !

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 01:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Serijatski zakon nije panslika ovog rimskog prava, nije sivilo, niti sjenka ovog prava...nego je legitiman i legalan pravni sistem kroz historiju ljudskog roda na odredjenoj teritoriji.

Molio bih za objasnjenje ove recenice,ako nije problem,posto sam(hajdemo reci ucio-proucavao)rimsko pravo.Sta znaci rijec "pan slika"(nije neka provkacija,stvarno se prvi put susrecem sa tom rijeci,pa da ne guglam).I kakve zamjerke,ako ih imas,pridajes rimskom pravu(znam da pravo nije tema).
Izbjegavam religiozne teme jer su besmislene(eventualno da ismijem nekoga zbog budalastih uvjerenja)...ali mi nije jasno da neko moze da ima ovakvo misljenje o zenama u 21. vjeku kao sto ima Oficir s ruzom!
Mislim da se ne lazemo,ja bi najsretniji na svijetu bio da se dodatna prava dodjeljuju humanoidima sa(minimum)dva testisa(prava,ne vjestacka)...i da se zene fizicki zatvore u stanove-kuce da nam spremaju tople obroke i da nam ispunjavaju sve seksualne zelje po cijenu teskog batinanja....ali na moju i tvoju zalost mracni srednji vijek je prosao :(
Ako bi mogli nekakvu partiju na regonalnom nivou da napravimo za ukidanje osnovnih ljudskih prava zenama ja sam za!
p.s. Oficir s ruzom pitanje na koje ne moras odgovoriti....jel imas ti majku(a vjerovatno imas,sem ako nisi kloniran,il potices sa druge planete na kojoj ne postoje polovi u klasicnom smislu rijeci,vec se razmnozavanje vrsi putem self-fertilization)sestru,strinu,tetku......itd?
[Jeste, kljucna rijec je doktor. Manje kljucna je rijec muskarac/zena, a najmanje kljucna je musliman/nemusliman.
Jer svaki doktor polozi Hipokratovu zakletvu u kojoj da rijec ( mjera covjeka ) da ce stititi i cuvati ljudski zivot ( cak i kada je njegov ugrozen ) ! Nece cuvati samo muslimane i muslimanke, samo crne ili bijele, samo djecu ili odrasle, samo stare ili mlade, nego sve bez razlike.
A sad se vrati u svoj mali svijet sacinjen od egocentrizma i predrasuda

Znas i ti biti pametna kad hoces(shala mala,tebi izgleda jedinoj na forumu treba naglasiti kad se neko sali,no ofens)
p.s.ps.
na sta sam ja spao kad zenturace moram da branim :p

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 02:03 
staromodan
Korisnikov avatar

da li se moze dodati rijec "i u odredjeno vrijeme"..

@JR

problem sa farbanjem je upucen Leonir...tako da ne vidim kako je Oficir na tebe mislio i procjenjivao tvoju religioznost..

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 02:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Serijatski zakon nije panslika

Nije, ova isuviše otkriva :)

Slika

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 08:52 
Stara kuka
Stara kuka

Oficir je napisao:
Da, zene mslimanke imaju tu obavezu....i ma koliko tebi to bilo cudno istovremeno vidim i zavidnost u tvojoj recenici, zene muslimanke ne smiju pokazati kosu ( lice smiju pokazati- mislim a smo o burkama zavrsili raspravu u jednoj recenici a ti opet po starom ). Takve zene ( ma koje vjere bile jer ih ima i u krscanstvu i u jevrejima ) su SIGURNO cednije i moralnije, jer mnogo razmisle i traze alternativu prije nego sto "veliku stvar" pokazu prvom covjeku koji je u bjelom mantilu i radi u bolnici, i kamo puste srece da je vise takvih "cudnih" ali cednih "vjernica"....ali opet ih ima hvala Bogu.

Zasto mislis da sam "zavidna"? Ko meni brani da se umotam od glave do pete da bi izgledala 'cedno'? :) Ne cini pokrivalo cednost, cednost je u samom covjeku, u njegovoj dusi, u njezinoj dusi. I svestena lica imaju pokrivalo i misle da je s tim zavrsena njihova misija svjedocenja vjere. I ta pokrivala su im cesto pokrice za ono sto cine i rade. I "crne udovice" su cedne... toliko cedne da se raznesu na trgu od cednosti i pobiju stotine ljudi.

Ali razumijem sta zelis da kazes... i ja vise volim vidjeti zene koje su umotane nego koje su razgolisene do te mjere da ja kao zensko moram da okrecem glavu. No to je stvar optike i licnog ukusa.

Problem nastaje ovde

Citiraj:
Da, zene mslimanke imaju tu obavezu.

Nesto sto se radi " iz obaveze " ne mora znaciti da se radi i iz ljubavi i zelje. Ako zena umota tijelo, nije umotala oci i dusu. Cednost dolazi iznutra.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]