Japanese_rose je napisao:
Citiraj:
Unbeliever je napisao:
Kako bi ti protumačio ovo "drugi dan, druga nafaka"?
Panta rei.
Iliti nista nije zauvijek.
Pa ja bih rekao da postoji slicna formulacija u izreci "Novi dan-nova nafaka" sto bi bilo priblizno ili gotovo jednako (bar u mom kraju) tome "drugi dan, druga nafaka"...
Mislim da se ne trebamo bas previse sikirati za sutra...ako bude doći će...danas cemo se gostiti s onom nafakom koja nam je pruzena, a sutra je vec nov dan-iskrsnuce vec nesto...uvjek iskrsne, mi smo dokaz tome svak sam po sebi onoliko vremena koliko je ko ziv...
Ako necemo bas priznati da se to odnosi na zivljenje od danas do sutra jer cemo eto smatrati da je to kratak period jer imamo tamo nekih zaliha s kojim mozemo prezimiti zimu, mozemo uzeti pojam godine, 10 godina..nebitno, jer sve je to od danas do sutra.
Ima Neko ko se brine za nas u tom smislu, i ne mislim da je samo popiti, pojesti i pokriti se nafaka, nego mislim da je i disanje nafaka....(dar)...
Historijski gledano svi su ljudi zivjeli od danas do sutra, samo mi evo unazad nekih 50-60 godina hocemo da imamo neku sigurnost u tome kruhu, pa se osiguravamo penzijski, socijalno, zivotno,osiguravamo se od nesreca, bolesti...samo se pitam dokle ce nas narod biti toliko budala, citav zivot daje pare, a umre a od penzije ni kafu ne popije...i to je valjda sekularizam...(ne vjerujem Bogu nego sebi) ...i "Jedino je osiguiran-siguran"...bljak