banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 15:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Avg 2010, 21:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Hvala,hvala!!!Slika

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 19:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Jamesdin Kurtovic je napisao:
Ako je opsteprihvaceni model "inteligentnog" i "civilizovanog" ponasanja
ismijavanje necega sto kod neistomisljenika ne razumijete odnosno smatrate za manu
onda ne bi ostalo nista sto ne bi bilo predmet necije pljuvacine i omalovazavanja.

Ali opet kazem, sve je to stvar ljudskih kvaliteta i kucnog odgoja
(mada koliko vidim veliki faktor je i visak umisljenosti a manjak inteligencije).

Je l' misliš na ovakvo ismijavanje i nedostatak kućnog odgoja?

Kako ide onaj citat (ti ćeš znati)... brvno u oku, ovo, ono...?

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 19:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Nadji mi negdje gdje sam ja za sebe tvrdio da sam ikakav ljudski akamoli hriscanski kvalitet.
Braco, ja sam vjerovatno najveci supak i cinik na ovom forumu (iako vidim da konkurencija postaje zestoka)
jedino sto me hebe je sto nemam toliko slobodnog vremena da iscitam necijih 3645 postova.

Nista ovim nisi rekao, ja stvarno koga kod znam u mojoj ekipi da je lijena sebicna guzica on se pravda budizmom.
Jesam li slagao? Jesam li to izmislio? Na kraju taj komentar se vise tice nekih mojih poznanika neg budizma kao filozofije
(neko ko bi se potrudio pa koristio vijuge u iscitavanju tudjih misli mozda bi i skontao da je kritika vise upucena konkretnim postojecim licnostima,
meni licno poznatim, a opet neupuceni posmatraci sebi daju ulogu "objektivnog vrhovnog sudije" pa znaju i mene i moju rodbinu, prijatelje i pozanike
bolje i od mene, pa mozda i njih "znaju" bolje no ja). Moj klibere, kud se seces, aj sto i mene ne povedes?
Evo ti si prvi pozvao na zivotinjsko ismijavanje necega sto licno smatramo bezveznim kao jedan zdrav princip,
i ja ti obecavam da cu se svojski truditi da idem tvojim stopama barem iducih sedam dana. Cekam dalje instrukcije.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 19:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
@Jamesdin Kurtovic
meni se čini da su tvoji postovi postali veoma čitani :)

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 19:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne znam sta bi ti rekao, ocigledno ima ljudi sa viskom slobodnog vremena...

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 20:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Ne znam da li sam ovo dobro razumio, znaci u pitanju nisu mosti nego njihove cestice? I cestice drvenog krsta na kojem je razapet Hristos? Ne razumijem kako je to Branko Zec dobio? Jesu te cestice u stvari kao neka vrsta 'sinonima' za sitne komadice ili o cemu se ovde radi?!

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 20:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
I sa dvostrukim arsinima u zivotu :D

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 21:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja kritikujem ljudsku glupost (uglavnom pricam o ljudima koje znam)
a ti seres po necijoj vjeri o kojoj nemas ni osnovne predstave i ne vidis razliku.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 21:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2010, 14:03
vazno je da se pojedini znaju rugati ... to je bitno

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 21:37 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
jedino sto me hebe je sto nemam toliko slobodnog vremena da iscitam necijih 3645 postova.

Nemam ni ja, Jamesdine. Po broju napisanih poruka dnevno me debelo šišaš.
Na navedenoj temi se danas pojavio novi odgovor, pa mi je forum na listi novih tema izbacio i tu temu i prvi nepročitani odgovor na toj temi, a to je prva stranica (jer sam novi korisnik). Tu je bio i tvoj odgovor.

Po načinu na koji kitiš svoje rečenice kojima odgovaraš na moje provokacije, čini se da sam pogodio u metu.

Nego, da ne dižem više tebi pritisak, predlažem da nastavimo diskusiju u mirnijem tonu, bez previše pretpostavljanja o sagovorniku, na osnovu par rečenica koje napiše.

Volio bih da čujem tvoje mišljenje (i drugih učesnika) o fimu Žitije Brajanovo i o kritikama koje su mu upućivane? Jesu li Pajtonovci pretjerali? Da li bi bilo bolje da taj film nije nikad snimljen?

Šta misliš o mišljenju američkog vrhovnog suda u slučaju magazina Husler protiv Jarryja Falwela? Ovaj Jerry Falwell je takav ljigavac. Rekao je da su feministkinje, homoseksualci i oni koji podržavaju abortus krivi za napade 11. septembra. Da li bismo živjeli u boljem svijetu kada bi njegovo pravo da ne bude uvrijeđen bilo važnije od slobode govora? Christofer Hithens, britansko-američki kolumnista i publicista je par sati nakon njegove smrti za Jerryja Falwella rekao: ako biste ga klistirali, mogli biste ga sahraniti u kutiji od šibica. Ja to ne bih rekao na javnoj TV, ali bih volio da živim u društvu u kom se to može reći bez straha od tužbe.

Kakvo je tvoje mišljenje o onim Muhamedovim karikaturama koje su objavljene u danskim novinama prije koju godinu? U svijetu su paljene danske ambasade, bojkotovani danski proizvodi, novinarima prijećeno ubistvom (ni danas ne mogu slobodno prošetati ulicom).
Da li misliš da je bolji svijet u kome su svi "fini" i "lijepo odgojeni" i niko nikog ne vrijeđa i svi oni koji se usude da ne budu po pravilima žive pod prijetnjom terora religijskih fundamentalista?

Ne znam da li si čuo za Ayaan Hirsi Ali i Thea van Gogha, ako jesi, da li je Theo Van Gogh, koliko god bio nevaspitan, zaslužio da mučki bude ubijen u sred Amsterdama, u sred Holandije - prijestolnice ljudskih prava?

Želiš li ti da živiš u takvom svijetu?

Šta je to sa religijom toliko posebno da se ne smije kritikovati? Ja i ti možemo cijeli dan da raspravljamo o političkim strankama ili fudbalskim timovima i da govorimo kako su ovi ili oni glupi, ali čim neko spomene kako je glup neki crkveni običaj ili neka vjerovanja, odmah je anatemisan, i (kako se vidi iz nekih primjera) živi pod prijetnjom religijskog terora.

Može li se biti dobar čovjek (ili čak dobar vjernik), ako ne želiš da ljubiš krst, ili da se klanjaš komadima prašine, da postiš, da vjeruješ u svaku glupost koja je napisana u prastarim knjigama, da svojoj djeci namećeš šta će da vjeruju? Ja sam prvu blasfemiju čuo od jednog od rijetkih ljudi koje smatram pravim vjernicima.

Smatraš li (kao ja) da svojim zalaganjem za "izuzeće" religije od ismijavanja, zapravo staješ u odbranu religijskih fundamentalista, istih onih koji ubijaju nevjernike po cijelom svijetu? Zašto svi vi "umjereni" vjernici želite da budete u istom košu kao i ti fundamentalisti? Koliko li je čestitih muslimana koji pate zbog svega što rade neke budale (koje takođe sebe zovu muslimanima).

Sa nestrpljenjem očekujem odgovore.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 21:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja kritikujem ljudsku glupost (uglavnom pricam o ljudima koje znam)
a ti seres po necijoj vjeri o kojoj nemas ni osnovne predstave i ne vidis razliku.

A ti si sve to zakljucio bacajuci grah ili sto me poznajes i znas koliko znam? :D :roll: Ni po cemu se tvoje udaranje ispod pojasa ne razlikuje od moga, samo ja hraknem i u svoje dvoriste a ti hraces iskljucivo mimo njega.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 21:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Svako ima pravo na svoje misljenje i to ne treba da pogadja nikoga (mene ne pogadja jer savrseno znam u sta vjerujem i kome se molim ) sve dok je samo misljenje u pitanju.Nemoguce je nevjerujuce ubjediti da vjeruju,promijeniti njihove stavove, shvatiti ih i objasniti jednako kao i vjerujuce ubijediti da ne vjeruju shvatiti,razumjeti i objasniti zasto vjeruju.Uvijek je bilo onih koji su za i onih koji su protiv,onih koji ce ubjedivati svijet oko sebe da Bog ne postoji i onih koji ce ga braniti dusom i tijelom i umom naravno.
A meni je drago sto su cestice bas ovdje kod nas tako da sada pored mostiju jednog svetca imamo i jos jednu blagodat

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 21:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Kliber

Hvala ti na strpljenju da napises opsezan i nadasve normalan odgovor. Iskreno.

E, sad...cini mi se da mijesas dvije potpuno suprotne stvari, odnosno da generalizujes pojomom "religija" beskonacni spektar ljudi, pojava, institucija, iskustava...

Sta bi bio hriscanski fundamentalizam? Spremnost da se ne odreknes dozivljaja Boga kao slobode i ljubavi po cijenu zivota?
Mozda, samo ne vidim da je ta vrsta fundamentalizma ikada donijela nekome zlo, naprotiv.

Ako opet pod fundamentalizmom smatras recimo ponasanje Vatikana u poslednjem mileniju sa forsiranjem crkve kao drzave,
sa sve diplomatskim, ekonomskim i vojnim institucijama, pa onda koristenjem stecene moci da se drzi "tapija na istinu"
a svi neistomisljenici pale na lomacama, slozicemo se u potpunosti. Naravno da je idiotizam i da nema veze sa vjerom.
To bi bilo iskrivljenje i potpuno udaljavanje od izvornog nacela na kojem je nastalo hriscanstvo> ljubav, jednakost i sloboda.

Sa druge strane imamo slucaj Tea van Goga, ali imamo i slucaj Zorana Djindjica, Martin Luter Kinga, Kenedija i jos njih milion,
pa opet ne slusamo toliko udaranja po politickim ideologijama kao izvoru sveg zla (jer realno ratove zapocinju ideologije i politicari, ali realno, a ne proroci i duhovna lica)
Uvjeren sam da neces cuti niti od jednog naseg muslimana u okolini da se slaze sa onima koji misle da se islam siri nasiljem i klanjem.
Mozda ih i ima, ali psihopatama ideologija je samo izgovor i nije im bitno da li su Titovi ili Staljinovi komesari, Hilterovi esesovci, pripadnici jezuita ili jogi letaci.
Primjera radi i u zatvorenim zajednicama sa najstrozijim pravilima inicijacija se promakne neko koga izvorno nosi ideja zla, odnosno pogresna koncepcija zivota
(od Jude pa nadalje), a pojava takvih ljudi ne mora a priori znaciti da su kao licnosti izgradjeni na nekoj posebnoj ideologiji.

Protivnik sam bilo kakvog fundamentalizma, a pogotovo religijskog, mada bruku fundamentalizma imas upravo medju onima koji se "bore" protiv "nazadnih" pojava.
Svoju djecu pustam da se sami izgrade i pronadju, jedino sto osjecam kao obavezu jeste da ih naucim da postuju, da razumiju, da cijene ljude,
jer onaj ko ima osnovne ljudske kvalitete, uvidjavnost i zahvalnost za svaki dan i za sve ljepote sto nam zivot daje ne moze biti los covjek.
Time sam ti odgovorio i na svoj stav i svoje poimanje ljudi: nema veze ideologija, sve se na kraju svodi na ljudske kvalitete.

Poslednji put menjao Jim Walsh dana 28 Avg 2010, 21:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 21:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
samo ja hraknem i u svoje dvoriste a ti hraces iskljucivo mimo njega.

Hoces reci da si pravoslavne vjeroispovjesti pa je pljuvanje po postovanju svetitelja nekakva "samokritika"?

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 22:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

malka je napisao:
Svako ima pravo na svoje misljenje i to ne treba da pogadja nikoga (mene ne pogadja jer savrseno znam u sta vjerujem i kome se molim ) sve dok je samo misljenje u pitanju.Nemoguce je nevjerujuce ubjediti da vjeruju,promijeniti njihove stavove, shvatiti ih i objasniti jednako kao i vjerujuce ubijediti da ne vjeruju shvatiti,razumjeti i objasniti zasto vjeruju.Uvijek je bilo onih koji su za i onih koji su protiv,onih koji ce ubjedivati svijet oko sebe da Bog ne postoji i onih koji ce ga braniti dusom i tijelom i umom naravno.
A meni je drago sto su cestice bas ovdje kod nas tako da sada pored mostiju jednog svetca imamo i jos jednu blagodat

Starac Pajsije Svetogorac je jednom rekao:

Citiraj:
Iz iskustva znam da su ljudi podijeljeni u dvije kategorije.
Treća kategorija ne postoji, ljudi pripadaju ili prvoj ili drugoj.

Prvi podsjećaju na muhu. Glavna osobina muhe je da nju privlači nečistoća.
Kada se, na primjer, muha nađe u bašči punoj cvijeća prekrasnog mirisa, ona ga neće ni primijetiti i zaustavit će se na nekoj nečistoći koju nađe na zemlji.
Počet će da kruži okolo i osjetit će se sasvim lagodno u smradu.
Ako bi muha mogla da govori, a vi zatražili da vam pokaže ružu, odgovorila bi:
"Ja uopće ne znam kako ruža izgleda. Znam samo gdje da nađem smeće, toalet, blato."
Postoje ljudi koji podsjećaju na muhu. Ljudi koji pripadaju ovoj kategoriji navikli su da misle negativno i u životu uvijek traže loše strane,
poništavajući i odbijajući prisutnost dobra.

Druga kategorija ljudi su oni što podsjećaju na pčele, čija je glavna osobina da uvijek traga za nečim slatkim i prijatnim da bi na njega sletjela.
Kada bi se pčela našla u sobi prepunoj nečistoće, sa komadićem bombone u uglu, ona bi zanemarila svu onu nečistoću i sletjela na bombon.
Kada biste od pčele zatražili da vam pokaže gdje se nalazi baštensko đubre, odgovorila bi:
"Ne znam, mogu ti reći samo gdje da nađeš cvijeće, slast, med i šećer. "
Ona zna samo za dobre stvari u životu, dok su joj one hrđave nepoznate.
To je druga kategorija ljudi koja ima pozitivne misli i vidi samo dobru stranu stvari.
Oni se uvijek trude da prikriju zlo kako bi zaštitili bližnje, naprotiv, ljudi prve kategorije se trude da pokažu zlo i da ga iznesu na površinu.
Kada neko dođe kod mene i počne da optužuje druge ljude, dovede me u tešku situaciju i ja mu navedem ovaj primjer.
Tada mu kažem da odluči kojoj kategoriji želi da pripada, kako bi mogao da nađe ljude iste vrste i da se sa njima druži.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 22:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ti ocito znas ko sam i sta sam cim si tako samouvjeren. Ne valja ti rabota al' nikako :wink:

Korincanima 15. glava govori o smrti i vaskrsenju ali nigdje ne nadjoh stih o neraspadivosti svetaca. Ne nadjoh stih da je iko svet sem samoga Boga. Nadjoh stihove gdje pise kome da se molimo i kako da se molimo ali o postovanju svetaca ne nadjoh nista.

Rimljanima 1. glava 22. i 23. stih

Kad se gradjahu mudri poludjese,
I pretvorise slavu vjecnoga Boga u oblicje smrtnoga covjeka i ptica i cetvrenoznijeh zivotinja i gadova

Imam Sveto Pismo i imam razum da postujem zivoga Boga a ne vjerujem u cestice tamo nekog raspalog covjeka koji ni po cemu nije bio bitnije od tebe ili mene. O tome ima i previse stihova, samo ko hoce da shvati i razumije. Uostalom, tebi niko ne brani da se molim i svetom gavranu ako ti to nesto predstavlja u zivotu kao sto ni meni nije zabranjeno da iznesem svoje misljenje o ovoj temi. Kao sto vec rekoh, ako je grijeh i nedostatak kucnog odgoja reci nesto protiv tradicije onda je sam Isus Hristos bio najveci klosar jer je konstantno napadao Jevreje i Farizeje i njihovu ustaljenu tradiju u kojoj od vjere nije ostalo nista.
Mosti su neraspadnutna tijela mrtvih svetaca koja ne smrde nego ispustaju blagodate miomirise ( tako barem pricaju a ja ne vidjeh jos ni jednog). Zasto se onda ta tijela ne drze otvorena da ih svi vide nego su zatvorena? Nije li Bogohuljenje ici moliti se mostima bilo kojeg sveca a ne obratiti se samom Bogu? A receno nam je " Nemoj im se klanjati niti im sluziti jer sam ja Gospod Bog tvoj...."

Laku noc i lijepi snovi 8)

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2010, 03:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
@kliber
Evo ja kao "nevjerujuci" ipak smatram da se konkretno ovaj slucaj, mosti ili cestice ili sta god da su ne bi trebali ismijavati niti omalovazavati.
Jer stvarno ne vjerujem da molitva pred mostima/cesticama moze dovesti do nekog religijskog fundamentalizma niti do bilo cega negativnog.

Neko ce tako pronaci svoj mir i ko smo mi da im to osporavamo.
E sad, nerviraju malo i ovi sto vele da to nije "hriscanski" ili sta ti ja znam.
Ne znam koliko licemjeran mozes biti pa reci da to nije hriscanski odnosno da ne pise u Bibliji a npr. koristiti se internetom i voditi ovakav zivot.
Na kraju dana osvrnite se na dnevne aktivnosti pa razmislite da li ste ga prozivjeli na Biblijskim principima.
Nije da ja sad napadam nekoga, vec to je jednostavno tako. Hriscanstvo je zapravo jedna velika utopija, no cak i ako je nedostizno ja necu kritikovati one koji to pokusavaju dostici.

I za kraj ipak da kazem da se na kraju krajeva i slazem sa kliberom da religija treba biti kritikovana.
Jer zasto bi religija bila neka nedodirljiva sfera zivota? Zasto bi religija bila zasticena od kritika?
Jer ako je ne kritikujemo i ne dovodimo u pitanje, onda cemo imati sve vise pedofilije u crkvi, zlostavljanja zena i djece u muslimanskoj zajednici, teroristickih napada i ostalih losih stvari koje se rade ne zbog same religije ali u ime religije.

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2010, 06:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Koliko li je čestitih muslimana koji pate zbog svega što rade neke budale (koje takođe sebe zovu muslimanima).

Mnogo. Mislim da ih je cak mnogo vise od cestitih Amerikanaca koji pate zbog bukvalnog sahranjivanja Iraka i Afganistana nakon americkog uvodjenja "demokratije" ( kako ta rijec odjednom profano zvuci ) u ove "osovine terorizma". I sve se to desilo pred nasim demokratskim, civilizovanim i nadasve plemenitim ocima. Desilo se na primjer da se u Faludji radaju djeca sa strasnim malformacijama nakon "tretmana" ovog regiona osiromasenim uranijumom.

U Gazi s druge strane ljudi zivotare bez hrane, vode, lijekova, pristupa moru dalje od stotinjak metara. I sve to na pravdi Boga.

Patis li ti zbog toga ?

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2010, 07:42 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
jamesdine uz one sto djele humanitarnu pomoc i pokrstavaju na protestante si zaboravio da navedes i Kolo Seksi Sestara

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2010, 08:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
A ko je to ISMIJAVAO ovdje? :oops: Moze li neko da citira post u kojem se neko sprdao na racun cestica i mostiju, a da u njegovom postu nije bilo ozbiljne poruke? Zbog kojeg posta se digla tolika frtutma?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]