Jamesdin Kurtovic je napisao:
jedino sto me hebe je sto nemam toliko slobodnog vremena da iscitam necijih 3645 postova.
Nemam ni ja, Jamesdine. Po broju napisanih poruka dnevno me debelo šišaš.
Na navedenoj temi se danas pojavio novi odgovor, pa mi je forum na listi novih tema izbacio i tu temu i prvi nepročitani odgovor na toj temi, a to je prva stranica (jer sam novi korisnik). Tu je bio i tvoj odgovor.
Po načinu na koji kitiš svoje rečenice kojima odgovaraš na moje provokacije, čini se da sam pogodio u metu.
Nego, da ne dižem više tebi pritisak, predlažem da nastavimo diskusiju u mirnijem tonu, bez previše pretpostavljanja o sagovorniku, na osnovu par rečenica koje napiše.
Volio bih da čujem tvoje mišljenje (i drugih učesnika) o fimu
Žitije Brajanovo i o kritikama koje su mu upućivane? Jesu li Pajtonovci pretjerali? Da li bi bilo bolje da taj film nije nikad snimljen?
Šta misliš o mišljenju američkog vrhovnog suda u slučaju
magazina Husler protiv Jarryja Falwela? Ovaj Jerry Falwell je takav ljigavac. Rekao je da su feministkinje, homoseksualci i oni koji podržavaju abortus krivi za napade 11. septembra. Da li bismo živjeli u boljem svijetu kada bi njegovo pravo da ne bude uvrijeđen bilo važnije od slobode govora? Christofer Hithens, britansko-američki kolumnista i publicista je par sati nakon njegove smrti za Jerryja Falwella rekao: ako biste ga klistirali, mogli biste ga sahraniti u kutiji od šibica. Ja to ne bih rekao na javnoj TV, ali bih volio da živim u društvu u kom se to može reći bez straha od tužbe.
Kakvo je tvoje mišljenje o onim Muhamedovim karikaturama koje su objavljene u danskim novinama prije koju godinu? U svijetu su paljene danske ambasade, bojkotovani danski proizvodi, novinarima prijećeno ubistvom (ni danas ne mogu slobodno prošetati ulicom).
Da li misliš da je bolji svijet u kome su svi "fini" i "lijepo odgojeni" i niko nikog ne vrijeđa i svi oni koji se usude da ne budu po pravilima žive pod prijetnjom terora religijskih fundamentalista?
Ne znam da li si čuo za Ayaan Hirsi Ali i Thea van Gogha, ako jesi, da li je Theo Van Gogh, koliko god bio nevaspitan, zaslužio da mučki bude ubijen u sred Amsterdama, u sred Holandije - prijestolnice ljudskih prava?
Želiš li ti da živiš u takvom svijetu?
Šta je to sa religijom toliko posebno da se ne smije kritikovati? Ja i ti možemo cijeli dan da raspravljamo o političkim strankama ili fudbalskim timovima i da govorimo kako su ovi ili oni glupi, ali čim neko spomene kako je glup neki crkveni običaj ili neka vjerovanja, odmah je anatemisan, i (kako se vidi iz nekih primjera) živi pod prijetnjom religijskog terora.
Može li se biti dobar čovjek (ili čak dobar vjernik), ako ne želiš da ljubiš krst, ili da se klanjaš komadima prašine, da postiš, da vjeruješ u svaku glupost koja je napisana u prastarim knjigama, da svojoj djeci namećeš šta će da vjeruju? Ja sam prvu blasfemiju čuo od jednog od rijetkih ljudi koje smatram pravim vjernicima.
Smatraš li (kao ja) da svojim zalaganjem za "izuzeće" religije od ismijavanja, zapravo staješ u odbranu religijskih fundamentalista, istih onih koji ubijaju nevjernike po cijelom svijetu? Zašto svi vi "umjereni" vjernici želite da budete u istom košu kao i ti fundamentalisti? Koliko li je čestitih muslimana koji pate zbog svega što rade neke budale (koje takođe sebe zovu muslimanima).
Sa nestrpljenjem očekujem odgovore.