114_AhmeD je napisao:
Zar svako ne snosi pred Bogom krivicu za svoje greške?
Logika na nivou. Mi bi trebali ukinuti sve zakone, i sud i sudije jer ćemo mi svi odgovarati pred bogom !? Jesi ti svijesna koji je to apsurd Talija ? To bi ispala žešća anarhičnost i nered najveći ikad.
I malo bolje se raspitaj za bludnicu i Isusa, ta žena je OPTUŽENA da je to radila, nisu imali svjedoke !
Ko je taj čovjek ? Pa sudija.. Sudi po najispravnijem zakonu koji postoji, božiji zakon. Zna se kakvi svijedoci trebaju biti i koliko ih treba.
Isus je fino naglasio "onaj koji je bez grijeha neka baci prvi kamen" (a ko je taj bezgrešni?

) Taj bezgrešni nije bacio kamen.
Postoje zakoni koje čovjek treba da se pridržava, ali i ako neko pogriješi (a svi griješe iz neznanja od posljedica) e onda postoji i za to ljudski sud, a i za njih često znamo kako ti sudovi znaju da omanu i pored najbolje volje i učine nepravdu. Nema nepogriješivog čovjeka (sudije)! Za suđenje duši (onome jedinom što je bitno) sudi neko drugi, a ne čovjek.
Bog je ljudima dao slobodu izbora, a ovozemaljsko je prolazno i nebitno. Tu smo da se pokažemo ko smo i šta smo. Ako neko neće ili ne zna nije na nama da ga zatremo, jer mu nismo mi ni udahnuli život.
Sumnjam da su i te žene koje su bičevane ili kamenovane imale svjedoka, dovoljno je da se tri osobe slože oko nečije krivice i ode glava!
Lično
nikad ali nikad ne bih posvjedočila da je neko kriv i da mu zbog moje riječi fali i dlaka s glave!
Citiraj:
Pročitaj tekst bolje. Nikakva odmazda ne naređuje otkidanje organa, nego ako neko ubije nekog, ubica treba biti ubijen osim ako mu familija ubijenog ne oprosti. Ne postoji pomenuta kazna uopšte. Pa čak da je istina, a nije, radilo bi se o manijaku koji NIJE SPROVEO VJERSKI PROPIS NEGO SVOJ LIČNI.
U tome i jeste stvar, kako znati da neko ne provodi svoju ličnu odmazdu, svoje lično nezadovoljstvo, svoj lični osjećaj manje vrijednosti koji će pokazati na nekome sa kim on nema veze? Zašto ubica treba da bude ubijen? I sudovi poznaju više načina ubistva, samoodbrana, ubistvo iz nehata, ubistvo iz strasti, ubistvo sa predušljajem itd. da ne nabrajam.
Citiraj:
Zašto jedan dio knjige uzimaš a drugi odbijaš ? Jel ti Mojsije odvratan kad je u Levitskom zakoniku napisao da se homoseksualci ubiju ?
Ili je li ti Mojsije odvratan kad je u Ponovljenom zakonu čak naredio da se dijete nepokorno roditeljima ( pijanica ) kamenuje ?
Tada svi ljudi njegova grada neka ga na smrt kamenuju! Tako iskorijeni zlo iz svoje sredine! Sav Izrael neka to čuje i neka se boji! PZ 21:21
Ja bi se sramio Boga nakon ovog.
Sa pojavom Mesije Isusa Hrista, nastalo je Hrišćanstvo, a ja sam Hrišćanka koja vjeruje u Njega. Vjerujem u ono što je on propovjedao a ne u kamenovanje i odsijecanje glava, vjerujem u ljubav i oprost.
Da su stari Zakoni valjali ne bi se Bog ovaplotio u tijelu i donio jedan Zakon - zakon ljubavi i praštanja.