banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 01:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Logika u vjeri
PostPoslato: 29 Mar 2010, 15:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
I baba Vanga je rekla da ce celicne ptice napasti Ameriku.
I vidi, desilo se. Samo sto to nisu celicne ptice vec avioni.
Tako u Kuranu ne pise da je covjek sastavljen od kiseonika, gvozdja, kalcijuma itd vec od gline.
Vec odavno poznata vjestina vjernika da tumace tekstove svetih knjiga kako im odgovara.
Kada im ide u korist onda kazu da su se rijeci iz svetih knjiga ostvarile a kada im ne ide u korist onda kazu da je to napisano "simbolicno".

I da, ako zivotinje djeluju samo po instinktu, otkud im onda mogucnost (mala mogucnost, ali ipak mogucnost) da razmisljaju i koriste se okolinom da bi dosli do hrane?
Jedna od najvecih razlika covjeka i zivotinje je sto covjek sam proizvodi sredstva za rad dok se zivotinje koriste onim sto nadju u prirodi.
Ali je li pravedno to sve reci za zivotinje? Sta je sa majmunima koji guraju stap u mravinjak pa ga izvlace i sisaju mrave koji su ostali na stapu? Sta je sa orlovima koji bacaju kornjacu sa visine da bi im razbile oklop? Vranama koje bacaju orahe sa visine? Po nekim istrazivanjima simpanze imaju 39 razlicitih nacina kako da dodju do hrane. Poprilicno velik i nepotreban broj ako im se ishrana zasniva samo na instinktu.
Pogledajte po You Tube-u, psa su naucili da sabira, u emisiji su ga cak i gosti pitali koliko je npr 5 + 3 i pas je 8 puta digao i spustio sapu na sto. I tako 5-6 pitanja sabiranja i oduzimanja, sve je tacno odradio.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 15:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Sve je ovo što Elvis reče sitnica u poređenju sa CD koji su izdali Centar za prirodnjačke studije gde imate desetine DVD sa materijalom koji će vam zaokrenuti ugao posmatranja iako ste vernik ili medicinski radnik mnogo toga ćete tamo naučiti.
Da mogu da vam sve to nekako prebacim odmah bi uradio da popunite bar 50 giga veoma dobro urađenog materijala o biljnom i životinjskom svetu, a tek o našem telu i svem stvorenom isto toliko giga.

Nepoznam babu vanglu ali znam šta kaže Gospod.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 16:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Laviću, ti kojima se obraćaš su puni predrasuda i čim pomeneš centar za prirodnjačke studije, oni ne slušaju o čemu se radi i ne vagaju argumente, već im je prva je li to onaj sa vikoma i sl.
Mada ni jednu njihovu tvrdnju nisu u stanju demantovati, ali misle da je dovoljno reći je li to onaj sa vikoma i stvar je riješena.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 16:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Kad se malo izmaknem i pogledam...ložiš jel'de?

Nisam zastupnik nikakvog interkonfesionalizma, a evo i zašto:
A. Povezivanje s drugim religijama nije Božija volja
samo jedan put, uzak je, malo ga ljudi nalazi (Ef. 4:4-6; Mt. 7:13, 14)
Upozoreni da lažne nauke onečišćuju (Mt. 16:6, 12; Gal. 5:9)
Zapovjed o odvojenosti (2.Ti. 3:5: 2.Ko. 6:14-17; Ot. 18:4)
B. Tvrdnja da "u svakoj religij ima nečeg dobrog" nije tačna
Neki revnuju za Boga, ali ne onako kako to on želi (Ri. 10:2, 3)
Ono što je loše kvari i ono što je dobro (1.Ko. 5:6; Mt. 7:15-17)
Lažni učitelji vode u propast (2.Pet. 2:1; Mt. 12:30; 15:14)
Da bi nas Bog prihvatio moramo biti isključivo odani njemu (5.Mo 6:5, 14, 15).
Postavlja se pitanje da li je zaista istina da u svakoj religij ima nešto dobro?
Istina, većina religija uči da se na primjer, ne krade ili ne laže, a da li je to dovoljno? Da li bi bili spremni popiti čašu zatrovane vode samo zato što vas se uvjerava da je veći dio onog što piješ samo voda?
2. Korinćanima 11:14, 15: "Sam Sotona se pretvara u anđela svijetla. Stoga nije ništa veliko ako se i njegovi sluge pretvaraju u sluge pravednosti." (ovde smo upozoreni da ne mora sve što dolazi od Sotone izgledati odbojno. Jedno od glavnih sredstava koje on upotrebljava za zavođenje ljudi jeste kriva religija u svojim različitim pojavnim oblicima, od kojih neki imaju pravedan izgled).

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
logika u vjeri je obrnuto proporcionalna holesterolu u krmetini

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 17:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
ali misle da je dovoljno reći je li to onaj sa vikoma i stvar je riješena.

To je i vise nego dovoljno.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 17:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
mary juana je napisao:
dzabaleban je napisao:
Kad se malo izmaknem i pogledam...ložiš jel'de?

Nisam zastupnik nikakvog interkonfesionalizma, a evo i zašto:
A. Povezivanje s drugim religijama nije Božija volja
samo jedan put, uzak je, malo ga ljudi nalazi (Ef. 4:4-6; Mt. 7:13, 14)
Upozoreni da lažne nauke onečišćuju (Mt. 16:6, 12; Gal. 5:9)
Zapovjed o odvojenosti (2.Ti. 3:5: 2.Ko. 6:14-17; Ot. 18:4)
B. Tvrdnja da "u svakoj religij ima nečeg dobrog" nije tačna
Neki revnuju za Boga, ali ne onako kako to on želi (Ri. 10:2, 3)
Ono što je loše kvari i ono što je dobro (1.Ko. 5:6; Mt. 7:15-17)
Lažni učitelji vode u propast (2.Pet. 2:1; Mt. 12:30; 15:14)
Da bi nas Bog prihvatio moramo biti isključivo odani njemu (5.Mo 6:5, 14, 15).
Postavlja se pitanje da li je zaista istina da u svakoj religij ima nešto dobro?
Istina, većina religija uči da se na primjer, ne krade ili ne laže, a da li je to dovoljno? Da li bi bili spremni popiti čašu zatrovane vode samo zato što vas se uvjerava da je veći dio onog što piješ samo voda?
2. Korinćanima 11:14, 15: "Sam Sotona se pretvara u anđela svijetla. Stoga nije ništa veliko ako se i njegovi sluge pretvaraju u sluge pravednosti." (ovde smo upozoreni da ne mora sve što dolazi od Sotone izgledati odbojno. Jedno od glavnih sredstava koje on upotrebljava za zavođenje ljudi jeste kriva religija u svojim različitim pojavnim oblicima, od kojih neki imaju pravedan izgled).

Ima nešto u tome što si naveo.
Ipak, ja ne bih bio tako isključiv i rekao da je jedna od najvećih svetih knjiga ljudske istorije kopija ili plagijat.

Svima treba pružiti šansu.
Treba prvo pročitati Mein Kampf pa pokušati suditi o Hitleru.
Iskreno u mnoge "zakonitosti" i toteme ljudske civilizacije i istorije ne vjerujem.
Ne vjerujem u Auschwitz, Jasenovac, Bleiburg, Srebrenicu...ali vjerujem u ljudsku patnju koja se tamo desila.
Eto vam logika.

Sotona je definitivno najtužnija figura, on nije strašan i zao koliko je tužan. Šta vrijedi što piješ i razbijaš u kafani, ako na kraju moraš da platiš ili te uhapsi policija.
No i njemu će biti oprošteno.
Mišljenja sam da, nije to više stvar vjere i vjernika ove ili one konfesije, već imperativa apsolutne ljubavi i dobrote, da Sotonu ne treba mrziti niti razvijati negativan stav prema njemu jer to nije dobro za čovjeka.
Ovdje bi se mogao uključiti i Vader, njemu je ova tema dobro poznata.

Elvis, hvala za ovo o životinjama u ime naše "mlađe braće" kako je to rekao pokojni patrijarh.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 18:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
dzabaleban je napisao:
Ne reče niko šta je to razum?
Gospodine Oficiru, dozvolite da se obratim!

:D

Bujrum, pravimo bosanski lonac, veoma ukusnu corbu, dodatak vise u serpi ce znacajno doprinijeti ukusu samog variva. :D

mary juana je napisao:
U Kur'anu nije rečeno apsolutno ništa pametno što već odavno u Biblij nije bilo napisano.

Mary mislis poput onog incesta Lota s njegovim kcerima, da moracu priznati da to apsolutno ne pise u Kur'anu.

mary juana je napisao:
Dakle, u Kur'anu postoji gomila gluposti i nelogičnosti kojih nema u Biblij

Kao sto sam rekao daaaavno na nekom podforumu i ovdje cu ponoviti. Mary bio si i ostao lazov, poput onog lazova koji je rekao da je Kur'an prepisan iz Biblije a nije naveo koja je to Biblija postojala na arapskom u 6. vijeku.
Bora corba bi rekao ...."Mery ajd ne seri"

mary juana je napisao:
ali sve što je iole smisleno u Kur'anu je parafraziranje i nespretno plagijanje Biblije.

Povikase seljaci, sjekiru na rame i put sume...

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 18:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
ne shvatam sto omalovazavas Kuran? Ja trenutno citam Bibliju ( po prvi put tek), Kuran bih mozda i procitao ako bi mi dopao u ruke, naravno na srpskom jeziku.
mislim da je svaka knjiga koja salje poruke mira i tolerancije, vjerska ili ne, odlicna knjiga. pa makar i bila kopija neke druge...logicno je da se Kuran i Biblija preplicu, pa govore o istom...
eh, da je vise takvih knjiga.
''Bog je jedan, a puteva do njega ima vise''
(nisam bas siguran ciji je ovo citat, te da li uopste postoji, ali on najbolje iskazuje moje trenutne misli o Bogu i vjeri)

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
lavić je napisao:
Sve je ovo što Elvis reče sitnica u poređenju sa CD koji su izdali Centar za prirodnjačke studije gde imate desetine DVD sa materijalom koji će vam zaokrenuti ugao posmatranja iako ste vernik ili medicinski radnik mnogo toga ćete tamo naučiti.

Lavicu, znas koliko cijenim tvoj duhovni razvoj, ali centar za prirodnjacke studije bar prema onim stvarima koje sam gledao na vikomu jos tvrdi da je zemlja stara 6000 godina. Drugo, covjek koji je osnovao datu organizaciju Miroljub Petrovic, koji je i sam vise puta gostovao na vikomu, ima srednjovjekovne ideje i zagovara ubijanje svih neistomisljenika koje naziva djavolima. Naziv "centar za prirodnjacke studije" je samo maska, jer tu nema ni traga o prirodnim naukama, vec je 90 posto sektaska religija zasnovana na srednjovjekovnim spaljivanjima vjestica, a u vjestice spadaju svi koji ne misle kao on. Ako i dalje mislis da je ovo ozbiljna institucija, i vjerujes u one zavjerenicke price sto pricaju, samo da bi privukli sto veci broj sljedbenika i zaradili pare na teorijama zavjere onda je to tvoj izbor. Pogotovo sto ih ni jedan ozbiljan naucnik ne uzima za ozbiljno zbog raznih gluposti koje provaljuju kao: zemlja stara 6000 godina, ne treba jesti ribu jer je otrovna, ne treba koristiti prezervative jer kao prolaze virusi side kroz njih, ne treba vakcinisati djecu, ne treba gledati televizor, i druge slicne sektaske osobine. Da ne govorim o agresivnosti vodje date sekte koji napada sve redom i na tv i na internetu i u javnom zivotu, psuje, vrijedja itd., sto nikako nije hriscanski karakter koji dati lik vodja pomenute sekte tvrdi da naucava.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 18:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
lavić je napisao:

Lavicu, znas koliko cijenim tvoj duhovni razvoj, ali centar za prirodnjacke studije bar prema onim stvarima koje sam gledao na vikomu jos tvrdi da je zemlja stara 6000 godina. Drugo, covjek koji je osnovao datu organizaciju Miroljub Petrovic, koji je i sam vise puta gostovao na vikomu, ima srednjovjekovne ideje i zagovara ubijanje svih neistomisljenika koje naziva djavolima. Naziv "centar za prirodnjacke studije" je samo maska, jer tu nema ni traga o prirodnim naukama, vec je 90 posto sektaska religija zasnovana na srednjovjekovnim spaljivanjima vjestica, a u vjestice spadaju svi koji ne misle kao on. Ako i dalje mislis da je ovo ozbiljna institucija, i vjerujes u one zavjerenicke price sto pricaju, samo da bi privukli sto veci broj sljedbenika i zaradili pare na teorijama zavjere onda je to tvoj izbor. Pogotovo sto ih ni jedan ozbiljan naucnik ne uzima za ozbiljno zbog raznih gluposti koje provaljuju kao: zemlja stara 6000 godina, ne treba jesti ribu jer je otrovna, ne treba koristiti prezervative jer kao prolaze virusi side kroz njih, ne treba vakcinisati djecu, ne treba gledati televizor, i druge slicne sektaske osobine. Da ne govorim o agresivnosti vodje date sekte koji napada sve redom i na tv i na internetu i u javnom zivotu, psuje, vrijedja itd., sto nikako nije hriscanski karakter koji dati lik vodja pomenute sekte tvrdi da naucava.

Pa je li on na svom forumu govorio kako bi trebalo odsjeci glave sabljom nekim ljudima(neistomisljenicima uglavnom)??
Citao sam nekoliko puta njegov forum i ono je dno dna. Takvog fanatika treba zatvoriti.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 19:12 
Veteran
Veteran

meni apsolutno nije jasno o čemu govorite,šta je vikom i ko je Miroljub i koga sve nabrojaste?
glas čoveka koji govori se ne predstavlja a na DVD piše CPS.
Čovek koji na nekima od tih DVD govori se tako ne zove. Ja ne znam ko šta uči u raznim ustanovama ali znam da sve o životinjama, pticama, insektima i ljudima je urađeno tačno i to tvrdim a kakav je stav kojeg čoveka prema nekome ne ulazim u to.
Brate hvala ti što si mi rekao da se neko krije iza CPS ali to je njegov problem.
Gledam DVD i zadovoljan jer su OK. a lični životi tih autora me ne zanima jer vrednujem dobro delo.
Ako je ruža Saronska lepa ja ću to reći pa da je i Hitler posadio.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 19:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
meni apsolutno nije jasno o čemu govorite,šta je vikom i ko je Miroljub i koga sve nabrojaste?
glas čoveka koji govori se ne predstavlja a na DVD piše CPS.
Čovek koji na nekima od tih DVD govori se tako ne zove. Ja ne znam ko šta uči u raznim ustanovama ali znam da sve o životinjama, pticama, insektima i ljudima je urađeno tačno i to tvrdim a kakav je stav kojeg čoveka prema nekome ne ulazim u to.
Brate hvala ti što si mi rekao da se neko krije iza CPS ali to je njegov problem.
Gledam DVD i zadovoljan jer su OK. a lični životi tih autora me ne zanima jer vrednujem dobro delo.
Ako je ruža Saronska lepa ja ću to reći pa da je i Hitler posadio.

Taj centar za "prirodnjacke studije" je osnovao Miroljub Petrovic, persona o kojoj jelly i ja govorimo. On je tamo sve i svja (posmatraj to kao sektu a njega kao vodju sekte - jer u principu to i jeste to). Koje god informacije cujes od njih dolaze od njega. A on je blago receno poremeceni fanatik.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 20:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Elvis Presley je napisao:
Pa je li on na svom forumu govorio kako bi trebalo odsjeci glave sabljom nekim ljudima(neistomisljenicima uglavnom)??
Citao sam nekoliko puta njegov forum i ono je dno dna.

Da pisao je i o tome. Ne mogu sad naci ali to se nalazi negdje na njegovom forumu:

http://www.creation6days.com/diskusije/ ... forum_id=7

Pa procitajte i prosudite sami.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 21:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vi koji tvrdite da je to rekao Miroljub, vi to nađite, jer ste vi dužni naći dokaz za vaše tvrdnje, a ne da se sad ja ili Lavić smaramo time, ja ne vjerujem da je Petrović to rekao, a vi sad izvolite dokazati da jeste.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 21:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
http://creation6days.com/diskusije/foru ... #post_6249

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 23:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
http://creation6days.com/diskusije/forum/viewthread.php?thread_id=4&highlight=sabljom+sekao+glavu&pid=6249#post_6249

Vidio sam sada tu izjavu i mogu samo reći, strašno.
Inače nisam nikad zalazio na njegov forum, a njega znam sa TV predavanja koja sam pratio na jednoj lokalnoj TV i bila su poprilično korektna.
kasnije se pravdao ovom (dolje) izjavom, ali jalovo je opravdanje za onakve riječi
"... Ja mogu da "cistim" u onom domenu koji mi je Bog poverio, a jedan od domena je ovaj forum. Ja za forum odgovaram Bogu, i ne dozvoljavam da se siri laz. Nikoga ne prisiljavam da ovde dolazi da cita ili pita. Onaj ko laze i oduzima drugima dostojanstvo, smatra se po Bibliji ubicom i prema takvima treba da se primenjuje adekvatan "tretman". Sta da radim sto se taj "trerman" ne zvidja liberalima? Tako je Bog zapovedio da se zlo ne bi sirilo. Ljudi nece Boga i Njegove zakone i zlo se siri kao epidemija. A ja ne dam da se zlo siri ovde. Nadam se da sam jasan."

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 07:19 
Veteran
Veteran

Mary
Da li je ono citat nekog Božjeg poslanika ili navedene osobe ili ne daj Bože tvoj?

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 08:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
oficiru, da je vjera logika mesh bi se uzimao potirući dole čarape a ne gore... :)

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 09:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Mary
Da li je ono citat nekog Božjeg poslanika ili navedene osobe ili ne daj Bože tvoj?

Ono je Miroljubov citat kojim se pravda nakon izjave na njegovom forumu, da bi "sjekao glave".
Ako si na to mislio, tj. na moj post prije ovog?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]