Slozio bi se Elvis da nauka i vjera ne idu zajedno i to istorijske cinjenice potvrdjuju, a i danas je primjera vise nego ikad da je to tako.
Elvis Presley je napisao:
Pa za prvu teoriju, ako je sve stvoreno savrseno, grijeh ne bi ni postojao jer ako je sve stvoreno savrseno, nista ne moze narusiti to savrsentvo.
Da, ali mnogi polemisu da je stvoreno sve tako da onda nebi bilo slobodne volje i slobode izbora. A smatra se da je Bog sve stvorio savrseno, s tim da je dao mogucnost slobodnog izbora covjeku da izabere zlo i dobro, odnosno grijeh ili ljubav.
Citiraj:
Za drugu teoriju, ako je sve savrseno, mi ne bi imali razloga da se bojimo boga jer je sve u skladu i nista ne moze narusiti taj sklad i savrsenstvo i mi bi bili poslusni u svakom slucaju, jer smo stvoreni tako, savrseni kao i sve ostalo.
Sve je bilo u skladu dok covjek nije izabrao grijeh, a onda cvijece postaje trnje i korov, biljojedi postaju mesozderi, pojavljuju se bolest, smrt i ostale katastrofe.
Citiraj:
A za trecu teoriju...znam da je ona omiljena vjernicima i teolozima ali ni ona nema smisla. Opet, ako se radi o savrsenom tvorcu, on bi mogao da odmah usadi osjecaj za dobro i zlo u ono sto je stvorio, a ne bi pustio svijet ovim tokom, da bude pun ratova, ubijanja, zlocina i zla.
Opet ponavljam, da je Bog usadio osjecaj za dobro, gdje je tu slobodna volja i izbor, i mogucnost da se spozna i druga strana ako bi ljudi znali samo za dobro. Iako teorija govori nakon zavrsetka ovog svijeta da ce tako i biti, s tim sto ce na novom svijetu biti oni koji su slobodnom voljom izabrali dobro, a nisu natjerani da ga izaberu, niti su stvoreni tako.
Citiraj:
Mislim, ako do sad nismo naucili sta je dobro a sta zlo, necemo nikada. Tako da ovaj svijet pun zla i nesavrsenstva opet nema smisla sa aspekta savrsenog tvorca.
Ima smisla jer jos nije rodjen planiran broj ljudi koji tek treba da se rodi i da spozna date uslove.
Drugo, ljudi su naucili mnogo puta u proslosti da rat ne vodi nikud, pa i dalje ratuju. Tako i ovo.
Citiraj:
Naravno, vjernici i teolozi idu i korak dalje pa kazu da je sve ovo samo test i da samo oni koji i u najtezim trenucima, nakon svih ovih vijekova zla na Zemlji, ostanu vjerni bogu zasluzuju da odu u raj ali to je sad hvatanje za slamku
Slazem se u ovom jer sam se uvjerio da ne treba vjerovati teolozima, popovima i sl., jer oni nista vise ne znaju od nas, a posto su pod uticajem predubjedjenja i predrasuda najcesce prosjecnog covjeka mogu samo vise skrenuti sa puta.
Najbolje je imati u glavi teorije i ni jednu prihvatati niti odbacivati, vec uzeti kao realnu mogucnost, posto nema nacina da saznamo pravu istinu. Naravno, to je sve stvar vjere, ali ne slijepe vjere, vec vjere sa rezervom. Kad bi imali sve cinjenice onda bi mogli znati sto posto odredjenu dogmu, ovako mozemo samo da prihvatamo odredjene postotke s mogucnoscu vjerovatnoce. To je sto se tice vjernika.
Medjutim, ni ateisti nisu u boljoj poziciji. Jer ni oni nemaju dokaz za ne postojanje Boga. Tako da bi i oni trebali razmotriti da uzmu i ateizam kao jednu mogucnost, odnosno postotak vjerovatnoce. Iz mog iskustva, postotak vjerovatnoce za ateizam je mnogo manji nego za religiju. Naravno, ne smatram pod ovim dogmatsku religiju sto propovijeda vecina crkava. U tom slucaju je bolji ateizam. Ali svakako da je slobodna religija, zasnovana na slobodnom razmisljanju, bez dogmi i predrasuda daleko vjerovatnija prema istorijsko naucnim cinjenicama od ateizma koji tvrdi da je sve samo slucajnost. Naravno, dokazati religiju naukom je nemoguce cak i bez predrqasuda, a pogotovo ovi sto puni dogmi i predrasuda pokusavaju naucno dokazati religiju, a to smo vidjeli u sta vodi, u zabludu na jednu stranu kojoj je dati covjek sljedbenik, kako kod religije tako i kod ateizma.