banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 00:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 83 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Mar 2010, 13:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
jellyfish je napisao:
lavić je napisao:
jellyfish
Prijatelju šta se dešava sa tobom...brinu me neke izjave.
Želim reći samo dve stvari da je Bog savršen i da je sve svojoj nameni stvorio.
Bez vere čovek nema života i to je prioritet kod neprijatelja duša,kad veru uništi ovek je mrtav iako još neko vreme fizički živi.

Zdravo lavic. Uvijek rado citam tvoje postove jer su zaista puni duhovnih poruka. Mozda si me malo pogresno razumio u prethodnom postu. Nisam ja rekao da je Bog nesavrsen, vec da je ovaj svijet nesavrsen. Kako, zbog cega, ne znam, ali je nesavrsen. Ono sto sam ja rekao je upravo suprotno, a to je da se Bog ne moze dokazivati gledajuci kroz ovaj svijet koji je pun nesavrsenosti. Medjutim, ono sto kreacionisti rade, oni samo gledaju u savsene stvari, ali ako smo objektivni moramo gledati na sve stvari. Naravno, ako se nesto naucno ne moze dokazati, ne znaci da i ne postoji, ali ne mozemo sami u nauci nametati odgovor zbog predubjedjenja. Znaci da skratim, Bog je savrsen, ali ovaj svijet nije i ne mozemo dokazivati Boga kroz ovaj svijet koji ima mnogo nesavrsenih rupa, a to je ono sto rade takozvni kreacionisti. Sustina je vjerovatno u tome da se to i ne moze dokazati, jer kad bi se sve moglo naucno dokazati onda nebi bila potrebna vjera.

I iz ovoga se logicno namece pitanje zasto bi jedno savrseno i svemoguce bice kao sto je bog stvorilo jedan nesavrsen svijet kao sto je ovaj nas.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 13:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
U ovom svijetu, jedino su ljudi nesavršeni, a za to su sami krivi, jer u početku Bog ih je stvorio savršenima, ali su oni izabrali grijeh, a posljedica grijeha je nesavršenost i na kraju smrt. Dakle, ako u prirodi i u životu nešto ne fercera ili je pogrešno, to je posljedica ljudskog djelovanja.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 14:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
mary juana je napisao:
U ovom svijetu, jedino su ljudi nesavršeni, a za to su sami krivi, jer u početku Bog ih je stvorio savršenima, ali su oni izabrali grijeh, a posljedica grijeha je nesavršenost i na kraju smrt. Dakle, ako u prirodi i u životu nešto ne fercera ili je pogrešno, to je posljedica ljudskog djelovanja.

Ako ih je bog stvorio savršenima, oni ne bi bili sposbni za grijeh, a ako su ga već izabrali, izbor su dobili od boga, a bog kao najsavršeniji apsolut je svijestan njihovog izbora i njihovog izbora grijeha, samim tim ljude je napravio ne samo sposobnima za grijeh, već ih je napravio griješnim, očigledno da zadovolji svoje bolesne i perverzne potrebe.

A ako u prirodi nešto ne fercera to je posljedica čovjeka, odnosno u prirodi osim čovjeka ništanije sposobno za zlo. dAkle čovjek kao takav od strane boga je jedino božije stvorenje koje je stvoreno kao zlo, jer bog kao svemoguć ih nije stvorio savršenima, jer on koji poznaje sve šta će biti, mora znati da će ljudi koje ovako stvara biti zli, i takve ih je stvorio, zbog svoje bolesti-sadizma. Očigledno od boga trebamo tražiti povrat novca jer je trebao stvoriti savršenstvo, a vidi đavla nije to uradio...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 14:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Elvise Presley ono sto si napisao odmah poslije mog posta je bilo fantasticno...kopiras lavica, obracas se Jemesdinu mislis na Oficira... pa vi ste ateisti cak i evoluirali, mozete da radite 3 stvari odjednom...nemerem belivet, ipak nista te nisam razumio, jer pravo da ti kazem ne cujem dobro na prednje zube moras glasnije i ako moze za nijansu kompliciranije.

Oficir s ruzom je napisao:
Kazu da je filozofija more, razlicita od drugih mora, kod drugih mora covjek je siguran kad je u plicaku a u moru filozofije covjek je siguran valjda kad je u dubini...

i jos vele da malo filozofije odvodi od Boga, a da puno priblizava Bogu... :D

moze bit da je tebi bilo humoristicno zbog onog smajlija ali gornje napisano je i te kako istinito- pasa moj solidni.
Elvis Presley je napisao:
Morao sam da unistim znanje da bih ustupio mjesto vjeri".
- koji apsurd :roll: ovo bi i onog cikicu s pocetka teme bacilo u trans.

I iz ovoga se logicno namece pitanje zasto bi jedno savrseno i svemoguce bice kao sto je bog stvorilo jedan nesavrsen svijet kao sto je ovaj nas.

...jos jedan trans...jadan on.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 16:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Dzontra Volta je napisao:
Ako ih je bog stvorio savršenima, oni ne bi bili sposbni za grijeh, a ako su ga već izabrali, izbor su dobili od boga

Bog je čovjeka stvorio iz ljubavi, sa slobodnom voljom, upravo da bi čovjek bio slobodan.
sotona je naveo prvi ljudski par na grijeh i to tako što ih je izmanipulisao, odnosno prevario.
Dakle, tačno je da su od Boga dobili izbor, odnosno ja bi rekao slobodu.
To što kažeš da je Bog morao znati da će ljudi biti zli i da ih je takve stvorio jer je sadist.
Bog je ljubav i stvorio je prije ljudi i anđele isto tako sa slobodom izbora, sotona je također bio jedan od njih, ali je u svojoj narcisoidnosti poželio da sva bića obožavaju njega te se odmetnuo i počeo klevetati na Boga slično kao ti.
sotona je ustvrdio da će dokazati da ljudi bogu i ako služe rade to iz interesa, a ne iz ljubavi, bog mu je rekao da nije u pravu, a sotona je (parafraziram) rekao da će dokazati to što tvrdi, te da ljudi mogu uspostaviti pravedan i savršen sistem i bez Boga, i danas traje vrijeme u kojem se riješava upravo to pitanje. Međutim, kao što vidimo od toga nema ništa i uskoro dolazi dan kad će Bog da počisti zle je su imali dovoljno vremena da dokažu svoje tvrdnje, a to vrijeme je na isteku, i približilo se vrijeme kad će zli biti uništeni.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 17:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvise Presley ono sto si napisao odmah poslije mog posta je bilo fantasticno...kopiras lavica, obracas se Jemesdinu mislis na Oficira... pa vi ste ateisti cak i evoluirali, mozete da radite 3 stvari odjednom...nemerem belivet, ipak nista te nisam razumio, jer pravo da ti kazem ne cujem dobro na prednje zube moras glasnije i ako moze za nijansu kompliciranije.

Nije moj problem sto ti ne mozes skontati da se ja obracam tebi (moj post je nakon tvog i nadovezao sam se na tvoju sarkasticnu definiciju filozofije). Kopiram lavica jer se njemu obracam, ne Jamesdinu, Jamesdina pominjem jer je jako dobro definisao sta filozofija predstavlja za razlicite tipove ljudi.
Eto, nadam se da su tvoji zubi culi dobro ovaj put.
Morao sam da unistim znanje da bih ustupio mjesto vjeri".

moze bit da je tebi humoristicno ali gornje napisano je i te kako istinito- pasa moj solidni.

...jos jedan trans...jadan on.

I ovdje se vidi tvoj stav o filozofji i logici jer je pitanje boga samog i njegovih karakteristika, namjera i njegove prirode jedno od osnovnih u filozofiji a ta logicka kontradikcija o savrsenom bogom koji stvara nesavrseni svijet (u kojem postoji zlo) jedno od najvecih pitanja filozofije.
Druga je stvar sto ti na ovo pitanje odgovoris bijedno rijecima "to je trans" ili "to je apsurd". To je opet tvoj problem koji ima veze sa objektivnoscu i pristrasnosti. Uostalom, kao sto sam rekao, ako si vjernik, vjeruj, ali ova ubacivanja iz pozadine i pljuvanje po velikim umovima kao sto je Kant ti stvarno nije potrebno.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 17:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dupli post.

Poslednji put menjao Elvis Presley dana 24 Mar 2010, 17:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 17:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Uostalom, iako je Dzontra odgovorio na svoj takodje sarkasticno-podrugljivi nacin, covjek je u pravu.
Dedukcijom je dosao do logickih i ispravnih zakljucaka.
I opet, to sto vama teolozima ne odgovara i ne pase, to je vas problem, a ne problem filozofije ili nas nereligioznih.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 17:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
mary juana je napisao:
U ovom svijetu, jedino su ljudi nesavršeni, a za to su sami krivi, . Dakle, ako u prirodi i u životu nešto ne fercera ili je pogrešno, to je posljedica ljudskog djelovanja.

Ne bih rekao da su samo ljudi nesavrseni. Sta je onda sa zemljotresima, asteroidima, bolestima, vulkanima, mesozderima,..., jesu li i za to krivi ljudi?

Jedna teorija govori da je sve stvoreno savrseno ali su se mnoge stvari zbog grijeha izoblicile.
Druga teorija govori da je sve stvoreno savrseno onda nebi bila potrebna vjera vec bi ljudi vidjeli Boga i onda bi bili poslusni iz straha, a ne iz dobre volje ili ljubavi.
Treca teorija govori da bez svjetlosti nema tame, tako ni bez zla nebi ljudi znali sta je dobro i sta je ljubav, pa je to nacin da ljudi nauce cijeniti dobro koje ce vladati u vjecnosti.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 18:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:

Jedna teorija govori da je sve stvoreno savrseno ali su se mnoge stvari zbog grijeha izoblicile.
Druga teorija govori da je sve stvoreno savrseno onda nebi bila potrebna vjera vec bi ljudi vidjeli Boga i onda bi bili poslusni iz straha, a ne iz dobre volje ili ljubavi.
Treca teorija govori da bez svjetlosti nema tame, tako ni bez zla nebi ljudi znali sta je dobro i sta je ljubav, pa je to nacin da ljudi nauce cijeniti dobro koje ce vladati u vjecnosti.

Pa za prvu teoriju, ako je sve stvoreno savrseno, grijeh ne bi ni postojao jer ako je sve stvoreno savrseno, nista ne moze narusiti to savrsentvo.
Za drugu teoriju, ako je sve savrseno, mi ne bi imali razloga da se bojimo boga jer je sve u skladu i nista ne moze narusiti taj sklad i savrsenstvo i mi bi bili poslusni u svakom slucaju, jer smo stvoreni tako, savrseni kao i sve ostalo.
A za trecu teoriju...znam da je ona omiljena vjernicima i teolozima ali ni ona nema smisla. Opet, ako se radi o savrsenom tvorcu, on bi mogao da odmah usadi osjecaj za dobro i zlo u ono sto je stvorio, a ne bi pustio svijet ovim tokom, da bude pun ratova, ubijanja, zlocina i zla. Mislim, ako do sad nismo naucili sta je dobro a sta zlo, necemo nikada. Tako da ovaj svijet pun zla i nesavrsenstva opet nema smisla sa aspekta savrsenog tvorca.
Naravno, vjernici i teolozi idu i korak dalje pa kazu da je sve ovo samo test i da samo oni koji i u najtezim trenucima, nakon svih ovih vijekova zla na Zemlji, ostanu vjerni bogu zasluzuju da odu u raj ali to je sad hvatanje za slamku i na kraju, kao i kod svake rasprave na ovu temu, se sve svodi na vjerovanje, vjerovanje da stvarno postoji bog i da stvarno postoji nesto gdje idemo kad umremo.
I tu cu opet reci da znanje(nauka, razum) ne ide zajedno sa vjerom.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 18:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nije moj problem sto ti ne mozes skontati da se ja obracam tebi (moj post je nakon tvog i nadovezao sam se na tvoju sarkasticnu definiciju filozofije)

Uopste nisam definirao filozofiju,nego "filozofiro o filozofiji"- a koliko si direktan u svojim postovima po kojima bi insan trebao da skonta kome se obracas najbolje govori i Jemesdinov post u kojem se osjeca prozvanim, dakle nisam sam taj koji ne "osjeca" i nema, kako bi to japanci rekli "haragey". :D po tebi je uvjek kriv narod i drugi a nikako ti sam (sejtanova smisalica stara koliko i svijet).

Kopiram lavica jer se njemu obracam, ne Jamesdinu, Jamesdina pominjem jer je jako dobro definisao sta filozofija predstavlja za razlicite tipove ljudi.

Sad cu ja kopirati lavica, njemu cu se obracati, pomenucu Jemesdina...al ce sve biti indirektno usmjereno protiv tebe i tvog stava...pa ti kontaj sta je pisac mislio reci...il jos teze "Kome"???

Elvise imas jako velikih problema s komunikacijom i pretakanjem misli u recenicu.
moze bit da je tebi humoristicno ali gornje napisano je i te kako istinito- pasa moj solidni.

Ne uopste mi nije smijesno, rekao sam apsurdno, a ne smjesno.
Sad imas problema i s citanjem.

I ovdje se vidi tvoj stav o filozofji i logici jer je pitanje boga samog i njegovih karakteristika, namjera i njegove prirode jedno od osnovnih u filozofiji a ta logicka kontradikcija o savrsenom bogom koji stvara nesavrseni svijet (u kojem postoji zlo) jedno od najvecih pitanja filozofije.

Logicka kontradikcija velis??? --samo mogu reci jadan onaj dekica...

To je opet tvoj problem koji ima veze sa objektivnoscu i pristrasnosti. Uostalom, kao sto sam rekao, ako si vjernik, vjeruj, ali ova ubacivanja iz pozadine i pljuvanje po velikim umovima kao sto je Kant ti stvarno nije potrebno.

Moze prijedlog, okani se Emanuela, a i ja cu onog cikice.-posteno. :D

Ajd sad....

Vecina ili svi od velikih umova i folozofa su vjerovali u Bog i nastojali putem logike i filozofije da dokazu njegovo postojanje, neki su podbacili a neki su dosegnuli i te kako visok i sirok stepen. Ti koristis njihovu logiku i djela u dokazivanju apsurda i kolapsa samog Onog sto su oni uzeli kao pocetak ili cilj svog umovanja, dok zanemarujes da cinjenicu da niti ijedan od njih (ili bar oni "veliki na koje se ti pozivas" )nije bio upravo ono sto si ti.

Tacka od koje ti pocinjes je "Dodji kruse da te jedem". :D

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 18:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slozio bi se Elvis da nauka i vjera ne idu zajedno i to istorijske cinjenice potvrdjuju, a i danas je primjera vise nego ikad da je to tako.

Pa za prvu teoriju, ako je sve stvoreno savrseno, grijeh ne bi ni postojao jer ako je sve stvoreno savrseno, nista ne moze narusiti to savrsentvo.

Da, ali mnogi polemisu da je stvoreno sve tako da onda nebi bilo slobodne volje i slobode izbora. A smatra se da je Bog sve stvorio savrseno, s tim da je dao mogucnost slobodnog izbora covjeku da izabere zlo i dobro, odnosno grijeh ili ljubav.

Citiraj:
Za drugu teoriju, ako je sve savrseno, mi ne bi imali razloga da se bojimo boga jer je sve u skladu i nista ne moze narusiti taj sklad i savrsenstvo i mi bi bili poslusni u svakom slucaju, jer smo stvoreni tako, savrseni kao i sve ostalo.

Sve je bilo u skladu dok covjek nije izabrao grijeh, a onda cvijece postaje trnje i korov, biljojedi postaju mesozderi, pojavljuju se bolest, smrt i ostale katastrofe.

Citiraj:
A za trecu teoriju...znam da je ona omiljena vjernicima i teolozima ali ni ona nema smisla. Opet, ako se radi o savrsenom tvorcu, on bi mogao da odmah usadi osjecaj za dobro i zlo u ono sto je stvorio, a ne bi pustio svijet ovim tokom, da bude pun ratova, ubijanja, zlocina i zla.

Opet ponavljam, da je Bog usadio osjecaj za dobro, gdje je tu slobodna volja i izbor, i mogucnost da se spozna i druga strana ako bi ljudi znali samo za dobro. Iako teorija govori nakon zavrsetka ovog svijeta da ce tako i biti, s tim sto ce na novom svijetu biti oni koji su slobodnom voljom izabrali dobro, a nisu natjerani da ga izaberu, niti su stvoreni tako.

Citiraj:
Mislim, ako do sad nismo naucili sta je dobro a sta zlo, necemo nikada. Tako da ovaj svijet pun zla i nesavrsenstva opet nema smisla sa aspekta savrsenog tvorca.

Ima smisla jer jos nije rodjen planiran broj ljudi koji tek treba da se rodi i da spozna date uslove.
Drugo, ljudi su naucili mnogo puta u proslosti da rat ne vodi nikud, pa i dalje ratuju. Tako i ovo.

Citiraj:
Naravno, vjernici i teolozi idu i korak dalje pa kazu da je sve ovo samo test i da samo oni koji i u najtezim trenucima, nakon svih ovih vijekova zla na Zemlji, ostanu vjerni bogu zasluzuju da odu u raj ali to je sad hvatanje za slamku

Slazem se u ovom jer sam se uvjerio da ne treba vjerovati teolozima, popovima i sl., jer oni nista vise ne znaju od nas, a posto su pod uticajem predubjedjenja i predrasuda najcesce prosjecnog covjeka mogu samo vise skrenuti sa puta.
Najbolje je imati u glavi teorije i ni jednu prihvatati niti odbacivati, vec uzeti kao realnu mogucnost, posto nema nacina da saznamo pravu istinu. Naravno, to je sve stvar vjere, ali ne slijepe vjere, vec vjere sa rezervom. Kad bi imali sve cinjenice onda bi mogli znati sto posto odredjenu dogmu, ovako mozemo samo da prihvatamo odredjene postotke s mogucnoscu vjerovatnoce. To je sto se tice vjernika.
Medjutim, ni ateisti nisu u boljoj poziciji. Jer ni oni nemaju dokaz za ne postojanje Boga. Tako da bi i oni trebali razmotriti da uzmu i ateizam kao jednu mogucnost, odnosno postotak vjerovatnoce. Iz mog iskustva, postotak vjerovatnoce za ateizam je mnogo manji nego za religiju. Naravno, ne smatram pod ovim dogmatsku religiju sto propovijeda vecina crkava. U tom slucaju je bolji ateizam. Ali svakako da je slobodna religija, zasnovana na slobodnom razmisljanju, bez dogmi i predrasuda daleko vjerovatnija prema istorijsko naucnim cinjenicama od ateizma koji tvrdi da je sve samo slucajnost. Naravno, dokazati religiju naukom je nemoguce cak i bez predrqasuda, a pogotovo ovi sto puni dogmi i predrasuda pokusavaju naucno dokazati religiju, a to smo vidjeli u sta vodi, u zabludu na jednu stranu kojoj je dati covjek sljedbenik, kako kod religije tako i kod ateizma.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 18:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jelly ... samo ako moze jedno objasnjenje...

Ako sam te dobro razumio kazes da niti ijednu teoriju ne treba prihvatit 100% niti odbaciti 100%, jer ne postoje dokazi, cak niti na bazi vjerovanja.

Pod pretpostavkom da sam te dobro razumio, slijedi pitanje.

Ako je tako zasto si onda prihvatio vjeru koju sad vjerujes, jer ako u nesto nisi uvjeren 100%, podvlacim uvjeren, zasto onda to slijedis???- ako moze objasnjenje.

Nekako mi to lici na onu filozofsku frazu..."Zasto sam rodjen-ne znam, kuda idem-ne znam, zasto ne znam-ne znam"- punu sumnje i razuvjeravanja?

Toliko.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 18:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ajd sad....

Vecina ili svi od velikih umova i folozofa su vjerovali u Bog i nastojali putem logike i filozofije da dokazu njegovo postojanje, neki su podbacili a neki su dosegnuli i te kako visok i sirok stepen. Ti koristis njihovu logiku i djela u dokazivanju apsurda i kolapsa samog Onog sto su oni uzeli kao pocetak ili cilj svog umovanja, dok zanemarujes da cinjenicu da niti ijedan od njih (ili bar oni "veliki na koje se ti pozivas" )nije bio upravo ono sto si ti.

Da li je ovo uopste sporno??? Jesam li ja negdje rekao da to nije tako??
Velis da ja imam problema sa citanjem...ti imas problema sa citanjem onoga sto nije napisano.
E vidis, razlika izmedju Emanulea i svih ostalih filozofa i ljudi poput tebe je ta sto oni postavljaju pitanja, a ne uzimaju pricicu i bradatom ciki zdravo za gotovo. Razlika je sto su oni svjesni nedostataka te "najvece price ikad ispricane" jer su oni filozofi, a ne teolozi ili vjernici. Stalno pominjem Kanta jer je on jako dobro znao gdje je problem kada je rekao da se postojanje boga, slobodne volje i besmrtnosti duse ne moze dokazati niti spoznati. A Kant jeste bio u neku ruku hriscanin, mada ne tako velik kao Hegel.
E ti je moj dragi oficire razlika i to je ono oko cega se filozofija bavi.

oficir s ruzom je napisao:
Logicka kontradikcija velis??? --samo mogu reci jadan onaj dekica...

A sto se komunikacije tice, zar stvarno mislis da ce neko uopste pomisljati da ozbiljno razgovara s tobom nakon ovako bijednih i glupavih izjava u kojima preovladava sarkazam i izbjegavanje odgovara kao odbrambeni mehanizmi sa tvoje strane. Reci nesto pametno a okani se ovih izjava sa visine (sto je, uvidio sam, karakteristika vecine vjernika ne samo na ovom forumu nego i inace, ali dobro, to samo govori o vama samima i govori o tome koliko je samo ta hriscanska utopija neostvarljiva, jer ako samo vjernici ne znaju da se ponasaju onako kako im religija propovijeda onda je sve otislo do djavola).

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 18:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Mary je rekao:

,,U ovom svijetu, jedino su ljudi nesavršeni, a za to su sami krivi, jer u početku Bog ih je stvorio savršenima, ali su oni izabrali grijeh, a posljedica grijeha je nesavršenost i na kraju smrt. Dakle, ako u prirodi i u životu nešto ne fercera ili je pogrešno, to je posljedica ljudskog djelovanja.

TAKO JE BRATE!!!

,,Bog da počisti zle je su imali dovoljno vremena da dokažu svoje tvrdnje, a to vrijeme je na isteku, i približilo se vrijeme kad će zli biti uništeni.

Brate lagano sa rečima suda. Nemoj se radovati sudu već milosti i trpljenju Božjem.
Treba da nam je žao svih po ljubavi koja je u nama.
Pokaži rečima i delima razliku.

Poslednji put menjao lavić dana 24 Mar 2010, 19:12, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 18:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako sam te dobro razumio kazes da niti ijednu teoriju ne treba prihvatit 100% niti odbaciti 100%, jer ne postoje dokazi, cak niti na bazi vjerovanja.

Ako je tako zasto si onda prihvatio vjeru koju sad vjerujes, jer ako u nesto nisi uvjeren 100%, podvlacim uvjeren, zasto onda to slijedis???- ako moze objasnjenje.

Nekako mi to lici na onu filozofsku frazu..."Zasto sam rodjen-ne znam, kuda idem-ne znam, zasto ne znam-ne znam"- punu sumnje i razuvjeravanja?

Toliko.

Pa je li bolje priznati da ne znas, nego tvrditi da znas sto posto istinu, kao svi iz svih religija, pa zivjeti u zabludi.
Ono sto ja vjerujem nije ni jedna dogmatska niti zvanicna religija. Znaci ja ne znam je li treba nositi bradu ili pokrivalo ili krst na vratu, ne znam koliko je stara zemlja, ne znam zasto se pojavio grijeh, ne znam sto posto zasto bog dozvoljava zlo, samo pretpostavljam. A to ne zna niko samo sto drugi ne priznaju da ne znaju, ili misle da znaju i onda imamo 1000 razlicitih opcija od kojih ni jedna vjerovatno nije istina.
Ono sto ja vjerujem je da postoji jedan Bog. Kakav je, da li trilican ili jednolican, ne znam. Ono sto vjerujem je da je Bog dobar. Ono sto vjerujem je da postoji vjecni zivot kasnije i da ce u njemu vladati sklad. Ono sto vjerujem je da treeba ciniti dobro koliko mozes. To je ono sto znam sto posto. I to je dovoljno da vidis smisao i cilj religije. A sad kako se treba oblaciti, kojim danom treba neraditi, treba li davati krv, zasto je ovo kako jeste to ne znam, vec samo imam misljenje, ali to i nije bitno toliko. Ono sto je bitno je cinjenje dobra iz ljubavi i vjerovanje u vjecni zivot. A dokazivati Boga naucno mislim da nije moguce sa nase pozicije.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 19:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@Jelly
Vidis mnogo toga se vrti oko slobodne volje. Takodje jedno od osnovnih pitanja filozofije. Da li ona zapravo postoji. Kant govori da je postojanje slobodne volje nemoguce dokazati. Mora da si cuo za determinizam. Determinizam nam kaze da je sve unaprijed odredjeno jer je svaki dogadjaj u univerzumu odredjen nekim prijethodnim, sve je povezano uzrocno-posljedicnim vezama. A ako je svaki dogadjaj predodredjen onda ne postoji slobodna volja jer je svako nase djelovanje vec uzrokovano ranijim dogadjajima.
Ja licno vjerujem u slobodnu volju, ali opet, logicki gledano ova teorija determinizma ima neku osnovu.

Drugo, apsolutno se slazem sa tobom da su i ateisti u istom problemu kao i vjernici. Ni jedni ni drugi ne mogu dokazati postojanje/ne postojanje boga. Razlika je u tome sto ateisti ne pridaju toliki znacaj tome, njihovo religijsko opredjeljenje ne utice na njihov zivot i odluke dok to kod vjernika nije slucaj.

A sad za oficira...
A da li si ti 100% siguran da postoji bog u kojeg ti vjerujes??
Niko nije 100% siguran. Kada bi vjernik bio 100% siguran da bog postoji on vise ne bi vjerovao, on bi znao.
Sto se tice te recenice "zasto sam rodjen - ne znam, kuda idem ne znam"...pa u cemu je problem? Zar je toliki problem reci ne znam?
Jer u sustini, niko ne zna. Opet se vracam na Emanuela (posto vidim da ga volis), postojanje boga se ne moze dokazati. Znaci najrealniji moguci odgovor na pitanje da li bog postoji je jednostavno "ne znam".
E sad kada bi se raspravljalo o bogovima koje propagiraju religije, to je vec druga stvar. I tu ateizam ima neku osnovu jer se negativno odnosi prema religijama. Ali na to pitanje odakle dolazimo, ko nas je stvorio (ne nas kao nasu malu mizernu planeticu, vec citav univerzum) jednostavno trenutno nema odgovora.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 19:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:

Toliko.

Pa je li bolje priznati da ne znas, nego tvrditi da znas sto posto istinu, kao svi iz svih religija, pa zivjeti u zabludi.
Ono sto ja vjerujem nije ni jedna dogmatska niti zvanicna religija. Znaci ja ne znam je li treba nositi bradu ili pokrivalo ili krst na vratu, ne znam koliko je stara zemlja, ne znam zasto se pojavio grijeh, ne znam sto posto zasto bog dozvoljava zlo, samo pretpostavljam. A to ne zna niko samo sto drugi ne priznaju da ne znaju, ili misle da znaju i onda imamo 1000 razlicitih opcija od kojih ni jedna vjerovatno nije istina.

Bravo jelly.
Ovdje je sustina.
Na ovom forumu ima pripadnika raznih vjeroispovjesti.
Kako se ne zapitate jednom "pa jbt, mozda ja nisam u pravu, mozda hriscanstvo nije ona istinita religija, mozda je to judaizam."
A svaki dan se javljaju novi religijski pokreti i svi oni tvrde da je njihova istina ona prava. Znaci matematicki gledano, procenat da ste bas vi u pravu je 1 naprema onaj broj koliko trenutno postoji religijskih pokreta.
Naravno crkva i vjernici su pronalazili nacine (kao sto to uvijek i rade) da zastite sebe i svoje ucenje pa su te nove religijske pokrete nazivali sektama i hereticima.
E ali ti novi religijski pokreti optuzuju bas tu crkvu da se odvojila od pravog ucenja i da je bas ona sekta. I onda ko je u pravu? Otkud bilo kome pravo da kaze "moje ucenje i moje vjerovanje je ono pravo a ostala su lazna"?

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 19:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

A sto se komunikacije tice, zar stvarno mislis da ce neko uopste pomisljati da ozbiljno razgovara s tobom nakon ovako bijednih i glupavih izjava u kojima preovladava sarkazam i izbjegavanje odgovara kao odbrambeni mehanizmi sa tvoje strane

Bjednih, glupavih, sarkazam...ajd sarkazam i moze proci, jer svi smo tu i tamo sarkasticni, cak i dzebaleban ponekad :wink: a sto se tice izraza "glupavih i bjednih"-tuzicu te...jer pazi tvoje izjave vjerovatno izrecene u bjesu, slicno izjavi zene koja u zucnoj raspravi s covjekom kaze "Ima da cutis dok te ja prekidam"

Velis da ja imam problema sa citanjem...ti imas problema sa citanjem onoga sto nije napisano.

Ja imam problema s citanjem onog sto nije napisano.----NIKAD, ja sam procitao sve sto ti nikad nisi napisao, (opet sarkazam ali oprosti nisam mogao da odolim)...

ajd samo procitaj svoju izjavu
ti imas problema sa citanjem onoga sto nije napisano

Fantasticna, svakim postom u svakom pogledu sve vise i vise napredujes...

Iskreno, ali stvarno iskreno sam se nasmijao onako iz dubine duse :D

Elvise, Elvise,
Stalno pominjem Kanta jer je on jako dobro znao gdje je problem kada je rekao da se postojanje boga, slobodne volje i besmrtnosti duse ne moze dokazati niti spoznati

Ja mislio da ces se okaniti Emanuela, a ti nista, ja opet moram jadnog cikicu preda se...
Elvise, Elvise gdje ce ti dusa Elvise...

Stalno pominjem Kanta jer je on jako dobro znao gdje je problem kada je rekao da se postojanje boga, slobodne volje i besmrtnosti duse ne moze dokazati niti spoznati.

...a da li je "postojanje Boga, slobodne volje i besmrtnosti duse" -frajer Kant zanijekao kao sto ti hoces da instaliras ???

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 19:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jelly pitao sam te za dogmu a ne za vjerozakon, ali dobro shvatio sam poentu. No problem.
A sad za oficira...
A da li si ti 100% siguran da postoji bog u kojeg ti vjerujes??
Niko nije 100% siguran. Kada bi vjernik bio 100% siguran da bog postoji on vise ne bi vjerovao, on bi znao

Da Elvise 100 % sam siguran u postojanje Boga u kojeg vjerujem, bez i trunka sumnje. A sigurnost je poizasla iz istog onog kantovog empirizma i racionalizma, vidim da ne citas Ibn Sinaa.

Rekao sam na pocetku "Malo filozofije udaljava od Boga, a puno priblizava Bogu"- Elvise gdje si ti u ovoj izreci???

Sto se tice te recenice "zasto sam rodjen - ne znam, kuda idem ne znam"...pa u cemu je problem? Zar je toliki problem reci ne znam?

Nije problem reci ne znam, samo sto nisi shvatio poentu skepticizma i agnosticizma i njihovog "ne znam".

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 83 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]