banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Da li biste podrzali prelazak SPC na gregorijanski kalendar?
Podrzao/la bih, jer je to naucno a ne vjersko pitanje. 37%  37%  [ 11 ]
Podrzao/la bih, da idemo u korak sa ostatkom Evrope. 7%  7%  [ 2 ]
Ne bih podrzao/la, volim sto se razlikujemo od ostatka svijeta. 17%  17%  [ 5 ]
Ne bih podrzao/la, vjerujem u ispravnost julijanskog kalendara. 27%  27%  [ 8 ]
Ne zanima me ni SPC ni Bog, imam i drugih problema. 13%  13%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 30
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Jan 2010, 19:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
jellyfish je napisao:
mary juana je napisao:
isus je također naglasio kako će se prepoznat oni koji čine njegovu volju i koji ga slijede.

Pretpostavljam da kao i vecina mislis da si ti tajkoji je prepoznao dok ostali nisu? 8)

nemam pojma o čemu pričaš i ništa ne mislim, postoji biblija i u njoj je sve jasno napisano, ako ti nešto nije jasno u vezi onog što sam rekao možemo otvorit zajedno bibliju ako je imaš i prodiskutovat o tome šta sam pogrešno rekao ili citirao.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2010, 20:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
ONLY ORTHODOX CHARCH and ONLY ORTHODOX SERBS
Izdrzli su Srbi i srbska pravoslavna crkva i narod zajedno sa njom mnogo veca stradanija i golgote i pokazali su da su hrabri i odvazni, u ratu junaci a u miru domacini. Cijeli slobodarski svijet im je to javno priznao. Prezivjeli smo i komunazam.
Ovaj posljednji rat Srba sa cijelim svijetom i agonija koja nas jos ne ostavlja, je perfidnija od svega do sada vidjenog. Sodoma i Gomora. Nigdje casti, nigdje junaka.
Ja duboko vjerujem da poslije svega necemo izgubiti, ni ovaj perfidni, za mene potpuno besmisleni tzv. filozofsko/naucni rat.
ONLY ORTHODOX CHARCH and ONLY ORTHODOX SERBS

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 18:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2009, 20:05
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/171579 ... -kalendara
Nemam komentara na ovo, procitajte sami. Obicna zamjena teza, tipa M. Dodika "svi hoce da nas uniste, ali ja vas ne dam"! Stari srpski problem junaka i izdajnika. Nauka, episkope, nauka... Covjek je toliko toga rekao pogresno da nemam rijeci! Vidim mirovala je diskusija 6. i 7., tako i treba... Bez obzira na temu i misljenje, jos uvijek Bozic slavimo 7. januara i nadam se da ste ga lijepo proslavili, da ste bili na liturgiji i da ste se drzali vrijednosti koje Bozic donosi.

"... Now you put water into a cup, it becomes the cup, you put water into a bottle, it becomes the bottle, you put it in a teapot, it becomes the teapot... Now, water can flow or it can crash. Be water, my friend!"

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 11:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ma nikog ne zanima ova tema. Ostavite to da se rijesava tamo gdje i treba biti rijeseno. Datumi nisu bitni, jer su zemaljska percepcija ljudskog uma i od njih ne zavisi nista. Nasa dusa traga za vijecnoscu i tezi zivotu vijecnom, a da bi se to postiglo treba se baviti sustinom.
A konkretan problem ovdje postavljen je def. pokusaj ponizavanja i saplitanja Srbske Pravoslavne Crkve, ne koristite tu vasu pogresnu stvar, nego bolje se ponizite i koristite ovu nasu pogresnu stvar. Ma besmisleno, kao i trpanje nekih tamo gdje im nije mjesto.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 11:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
A sta je sustina? Tradicija? Paljenje badnjaka? Pijancenje po kafanama 6.1. a onda pod "gasom" pravac u crkvu? Pravi nebeski narod :roll:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 12:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2009, 17:16
ajkula je napisao:
A sta je sustina? Tradicija? Paljenje badnjaka? Pijancenje po kafanama 6.1. a onda pod "gasom" pravac u crkvu? Pravi nebeski narod :roll:

paljenje badnjaka je vise ritual a sustina je ovo:
Aurrora je napisao:
Nasa dusa traga za vijecnoscu i tezi zivotu vijecnom
a to se postize samo molitvom, citao sam da je sv.nikolaj kada je bio u zatvoru, molitvom uspjevao da dusa napusti tijelo, i kada bi se "uspeo" onda je govorio bogu da nije spreman... danas ljudi sto imaju vise materijalnog to su vise nervozniji, nezadovoljniji, nepristupacniji, pate od medijski nametnutnih vrijednosti i kao epilog javljaju se problemi...

nisam isao na uranak, ali pricao mi drug da je bio najgori uranak do sada, pred crkvom uz neizostavan alkohol atmosfera je bila kao u nocnim klubovima: sta je sta me gledas, izadji da se potucemo, psovanje majki i ostali arsenal psovki... a to hriscanin nije, nista im sveto nije, najvaznije price su gdje se napilo sinoc, koliko se popilo, ko je koga nalupao, ko je koga jebo...

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 12:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
nisam isao na uranak, ali pricao mi drug da je bio najgori uranak do sada, pred crkvom uz neizostavan alkohol atmosfera je bila kao u nocnim klubovima: sta je sta me gledas, izadji da se potucemo, psovanje majki i ostali arsenal psovki... a to hriscanin nije, nista im sveto nije, najvaznije price su gdje se napilo sinoc, koliko se popilo, ko je koga nalupao, ko je koga jebo...

Fuj .. gadim se na takve 'vjernike'

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 12:31 
Ne idem na uranak vec dugo vremena...to gore je jedan od razloga...

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 13:32 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ja sam bio na Bozicnoj liturgiji u hramu Hrista Spasitelja, dosao jos u 23.30 da zauzmem mjesto u prepunom hramu. Prva stvar su bili neki junaci od 17-ak godina, guraju se da dodju sto blize oltaru, a kad prodju pored alkohol se osjeti malo je reci... Nadam se samo da nisu isli i na pricest! :roll: Ali najjaci je bio lik, ulazi u hram sa neke dve zenske, gura se ispred mene iako je dosao poslije, psuje poluglasno i kaze kako se tamo neki tip kurci, sta on zamislja ko je, opalicu mu iduci put samarcinu itd. Ja ne vjerujem sta cujem, 5 min. do Bozica... I sad, pocinje liturgija, tip zna sve i jednu crkvenu pjesmu, pjeva poluglasno skupa sa horom i svestenstvom, i pred kraj kad su se skupljali prilozi da 50 maraka! Ne kontam!! Ocito je psovanje postalo dio (ne)kulture, a po njegovom misljenju veci prilog iskupljuje vise grijehova?!

"... Now you put water into a cup, it becomes the cup, you put water into a bottle, it becomes the bottle, you put it in a teapot, it becomes the teapot... Now, water can flow or it can crash. Be water, my friend!"

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 13:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Aurrora je napisao:
Ma nikog ne zanima ova tema. Ostavite to da se rijesava tamo gdje i treba biti rijeseno. Datumi nisu bitni, jer su zemaljska percepcija ljudskog uma i od njih ne zavisi nista. Nasa dusa traga za vijecnoscu i tezi zivotu vijecnom, a da bi se to postiglo treba se baviti sustinom.
A konkretan problem ovdje postavljen je def. pokusaj ponizavanja i saplitanja Srbske Pravoslavne Crkve, ne koristite tu vasu pogresnu stvar, nego bolje se ponizite i koristite ovu nasu pogresnu stvar. Ma besmisleno, kao i trpanje nekih tamo gdje im nije mjesto.

Mene bas zanima, zato sam je i postavio, a ima i odgovora! Smatram da niko ovde ne misli da moze nesto odluciti, ali moze diskutovati i iznijeti svoje misljenje. Sto se sustine tice, od nje smo sve dalje, to bi tek bila iscrpna tema "zasto i kako". Ako pitanjem kalendara saplicemo nekoga, onda su to ljudi koji namecu misljenje koje, iako pogresno, ne smije se dovesti u pitanje jer te proglase izdajnikom roda i vjere. Kad bi poceli pricati o nekim drugim stvarima u SPC, mnogo vecim problemima i udaljavanju od ucenja Hristovog, onda bi tek bili stavljeni na stub srama. Ali ovo je pitanje cisto naucno, pitanje Milankovicevog kalendara i pitanje pogresnog racunanja vremena. Zasto, kako, treba li tako? Ako ti se ne svidja, nemoj komentarisati i dobro. Za mene ne postoji dogma, posebno oko sitnih pitanja kao sto je kalendar!

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 22:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Nov 2009, 02:33
mislim da je srpski pravoslavni narod previse ponosan da to uradi prije Rusa... mislim da je to sve stvar inata, prvo kod Rusa pa onda kod Srba.

Sto se mene tice to bi bila jako ispravna odluka, Milankovicev kalendar bio bio bas srpski kalendar. Nema smisla potezati stari istroseni julijanski kalendar... ajde da je to bas nesto original srpsko i pravoslavno vec je to jedno naslijedje koje eto opet doslo sa zapada, iz Rima...

Mislim da pravoslavne zemlje koje su presle na Milankovicev kalendar su ispravno postupile.

Uvijek sam se grozio ljudi koji za sebe tvrde da su veliki pravoslavci ili veliki katolici tj. veliki hriscani a sve ono sto je katolicko preziru ili ono sto je pravoslavno...

kako se moze desiti da jedan katolik rusi i pali pravoslavnu crkvu takodje hriscansku i da pali krst i ikone a oko vrata nosi krstic na lancicu i moli se tom istom bogu ili obrnuto kako moze pravoslavac srusiti i unistavati katolicku crkvu i razbijati krst kad je to jedan Isus Hrist, jedan krst i jedan bog...

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 22:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
mojaBanjaluka je napisao:
mislim da je srpski pravoslavni narod previse ponosan da to uradi prije Rusa... mislim da je to sve stvar inata, prvo kod Rusa pa onda kod Srba.

Sto se mene tice to bi bila jako ispravna odluka, Milankovicev kalendar bio bio bas srpski kalendar. Nema smisla potezati stari istroseni julijanski kalendar... ajde da je to bas nesto original srpsko i pravoslavno vec je to jedno naslijedje koje eto opet doslo sa zapada, iz Rima...

Mislim da pravoslavne zemlje koje su presle na Milankovicev kalendar su ispravno postupile.

Uvijek sam se grozio ljudi koji za sebe tvrde da su veliki pravoslavci ili veliki katolici tj. veliki hriscani a sve ono sto je katolicko preziru ili ono sto je pravoslavno...

kako se moze desiti da jedan katolik rusi i pali pravoslavnu crkvu takodje hriscansku i da pali krst i ikone a oko vrata nosi krstic na lancicu i moli se tom istom bogu ili obrnuto kako moze pravoslavac srusiti i unistavati katolicku crkvu i razbijati krst kad je to jedan Isus Hrist, jedan krst i jedan bog...

pa to ti govori da ni jedni ni drugi nisu hrišćani i da s tim nemaju veze ni oni ni njihove crkve.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 00:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2009, 23:57
Ja sam protiv prelaska na gregorijanski ili bilo koji drugi kalendar. Ok je da se ide u korak sa svijetom ali treba zadržati i nešto svoje.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 19:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Novi Patrijarh rijesio problem.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 21:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2008, 23:01
Aurrora je napisao:
Novi Patrijarh rijesio problem.

Kako?

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 11:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

vec je rekao nema promjena, ostaje sve po starom. Hvala Bogu.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 13:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2008, 23:01
Mislim da to nije resenje problema! Da julijanski kalendar valja ne bi se ni javljao problem... To u spc odavno znaju, i da nije tako ne bi prije skoro 100 god. nalozili Milankovicu da modifikuje julijanski... I onda ga na kraju ne primjene... ccc... svim ostlim pravoslavnim crkvama je dobar osim srpskoj i ruskoj (i jerusalimskoj patrijarsiji, mislim :-? )...

Po meni bi rjesenje bio bas Milankovicev kalendar, za sada je najprecizniji, onda ne bi bilo razlike izmedju crkvenog i zvanicnog kalendara (sve do 2800, a i onda bi bila 1 dan do 2900 kada bi se opet sve vratičo na 0)...pa jos ga je uradio nas covjek, po narudzbi spc i ostalih pravoslavnih crkava...

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
kidem je napisao:
Mislim da to nije resenje problema! Da julijanski kalendar valja ne bi se ni javljao problem... To u spc odavno znaju, i da nije tako ne bi prije skoro 100 god. nalozili Milankovicu da modifikuje julijanski... I onda ga na kraju ne primjene... ccc... svim ostlim pravoslavnim crkvama je dobar osim srpskoj i ruskoj (i jerusalimskoj patrijarsiji, mislim :-? )...

Po meni bi rjesenje bio bas Milankovicev kalendar, za sada je najprecizniji, onda ne bi bilo razlike izmedju crkvenog i zvanicnog kalendara (sve do 2800, a i onda bi bila 1 dan do 2900 kada bi se opet sve vratičo na 0)...pa jos ga je uradio nas covjek, po narudzbi spc i ostalih pravoslavnih crkava...

Dzaba, vidis koliko su ljudi zadrti kad zahvaljuju bogu sto je pogresan kalendar jos na snazi.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2010, 14:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Srpska srkva i cijeli napaceni srpski narod su u teskom iskusenju i stradaniju, danas javno i zvanicno proglasen zlim i otpadom civilizirane, demokratske i kulturne Evrope. Oduzimaju mu sve: zivot, jezik, teritoriju pa cak i sjecanja....Srpska crkva teba da svom jadnom narodu spasava dusu i dostojanstvo.
To jedini oslonac koji nam je ostao. Kad dodje vrijeme blagostanja i ljepote bavicemo se i kalendarima i sl. U ovom haosu sta nam ta promjena moze donjeti osim zbunjenosti i konfuzije u dusama. Pomislili bi otimate sve pa sad hocete potpuno da nas zgazite. Nije vrijeme za smostalne promjene, trenutno se borimo za goli opsatnak... i savladavanje gorih i vecih iskusenja od kalendara.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2010, 15:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Aurrora je napisao:
Srpska srkva i cijeli napaceni srpski narod su u teskom iskusenju i stradaniju, danas javno i zvanicno proglasen zlim i otpadom civilizirane, demokratske i kulturne Evrope. Oduzimaju mu sve: zivot, jezik, teritoriju pa cak i sjecanja....Srpska crkva teba da svom jadnom narodu spasava dusu i dostojanstvo.
To jedini oslonac koji nam je ostao. Kad dodje vrijeme blagostanja i ljepote bavicemo se i kalendarima i sl. U ovom haosu sta nam ta promjena moze donjeti osim zbunjenosti i konfuzije u dusama. Pomislili bi otimate sve pa sad hocete potpuno da nas zgazite. Nije vrijeme za smostalne promjene, trenutno se borimo za goli opsatnak... i savladavanje gorih i vecih iskusenja od kalendara.

Julijanski kalendar niti je srpski niti je pravoslavni.
Julije Cezar nije imao nista ni sa srpstvom ni sa pravoslavljem. Dok Milankovicev Kalendar jeste srpski i moze probuditi nacionalnu svijest.
Samo sto je problem objasniti to tradicionalnim ljudima na selu itd. koji se oslanjaju na obicaje a ne na znanje i cinjenice.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]