banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 18:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 87 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Feb 2009, 13:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Leona je napisao:
Dzontra Volta je napisao:
Religija = poniznost

Da, poniznost! Upravo to. To je upravo ono sto se trazi, a sto je najteze postici.
Od svih vrlina na koje smo pozvani, poniznost i ljubav su najteže, jer se najradikalnije suprostavljaju našoj paloj naravi, sebeljublju i oholosti koje vladaju svakim čovjekom, od Prvog Čovjeka na ovamo.

Poniznost je: govoriti što manje o sebi.

Ne miješati se u tuđe poslove.
Paziti da ne budemo znatiželjni.
Prihvaćati radosno protivljenja i ispravke.
Prelaziti preko tuđih pogrešaka.
Prihvaćati zanemarenost, zaborav i mržnju.
Ne tražiti da budemo posebno ljubljeni i prihvaćeni.
Odgovarati uljudno i kad smo izazvani.
Ne gaziti nikada ničije dostojanstvo.
Ne raspravljati ni onda kad imamo pravo.
Birati uvijek ono što je teže.

Drugim riječima, ateisti nisu ništa od gore navedenog....naravno
Ali i ponioznost takođe znači: sljepo vjerovanje, prihvatenje bez imalo razmišljanja i sumnje, ići linijom manjeg otpora. I to je takođe poniznost, i za mene to je teško postići i prihvatiti...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2009, 13:51 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Slijepa vjera je isto toliko losa kao i slijepa nevjera. Oboje ne radjaju ploda. Kod oboje se nista ne mijenja, covjek stoji stalno na istom mijestu, i vrti se uvijek ista ploca. Dok se kod prave istinske vjere dosta toga mijenja. Na dobro. Covjek vise nije isti, obicno se to opisuje kao "preporodjen". Rodjen nanovo, i krece "cistijom stazom".

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2009, 16:21 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Dzontra daj mi odgovor na pitanje u vezi magneta. na 2 str je post al nisi dao odgovor. pa cu ti onda reci sta je filozofija i ljudska lokiga.
znaci kratak odgovor, da ili ne.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2009, 16:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Da, vjerujem u slobodu izbora.
Najsvijetliji anđeo se odvojio (po svojoj volji) od Boga, od svjetlosti i postao tama, Lucifer, đavo...
Odsusutvo ljubavi nazovimo neljubav.
Da bi se znalo šta je dobro dozvoljeno je da postoji i odsustvo toga - zlo.
Zašto postoji oprost? Da bi se dala šansa da se krene putem dobrog.
Ne vjerujem u čovjeka po "defaultu" koji je loš ili dobar. Do njega je i do njegovog mentalnog sklopa kako će se ponašati i da li će razlučivati šta je dobro a šta ne.

Rekošte - ne postoji budućnost. Tačno, ne postoji, jer se ona svakim minutom stvara. Svakim danom se nalazimo na bezbroj raskrsnica sa putokazima ka DA i NE.

Dolazimo do smisla života. Kakav je smisao života ako nemamo nikakav zadatak jer je unaprijed sve zapisano vezano za pojedinčev mali život? Kakav je smisao života ako živimo slučajno (upravo onaj dio koji je Popokatapetl izvukao iz konteksta)?

I ko smo mi, ovako mali i nesavršeni, da dižemo glavu i pokušavamo da shvatimo smisao života i svemira? Imamo mogućnost spoznaje taman koliko i mrav što je ima o nama dok nam šeta po ruci.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2009, 17:24 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
JollyCard
Prijatelju čemu onaj stvor sa rogovima u odgovoru meni?
Ničim te nisam uvredio već konstatovao da tvoje mišljenje po mom nije u saglasnosti a i nemora biti.
Nisam nikakav ,,Vikar'' niti zastupnik već pobornik istine.
Bog te blagoslovio.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2009, 17:31 
Veteran
Veteran

Budućnost je sve ono ispred nas i ako kažemo da nema budućnosti onda smo istog trena mrtvi jer već sledeći trenutak je budućnost.
Proroci nisu bili tako ,,mudri'' kao danačnji svet već su znali da je Božija reč istinita i da sve što govoriše beše za BUDUĆNOST.
Ko negira budućnost samim tim osporava Božiju večitost i sve najave večnosti a time ruši Božiju reč tačnije samo pokušava to učiniti.
Mnogi što su izvršili samostalno ili kolektivna samoubistva su baš to učili da nema budućnosti i da treba prestati sa životom koji nema smisla jer nema budućnosti, jadne naivne duše.

Nepiše džabe da je zmija lukava čuvajte se braćo.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2009, 17:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pogrešno si me shvatio. Nisam negirala budućnost, ali već unaprijed programirana budućnost po meni nema svrhe.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2009, 19:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
Dzontra daj mi odgovor na pitanje u vezi magneta. na 2 str je post al nisi dao odgovor. pa cu ti onda reci sta je filozofija i ljudska lokiga.
znaci kratak odgovor, da ili ne.

A to je bilo pitanje ne komentar. Odgovor: prirodno se ne mogu spoiti (koliko ja barem znam).
Al moram priznati više od svega čekam odgovor...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2009, 21:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
Pozdrav!
nisam se htio prije petljat u raspravu, jer nije bilo ništa korisno rečeno...čast izuzetcima, pa da malo sagledamo taj tvoj pogled na svijet pošto vidim da se gubiš u svom bezumlju, a to nikako ne vodi na dobar put!

To je upravo ono što ja želim da vak kažem svo vrijeme. Čovjek je i dobar i zao od sebe niotkog drugog. Čovjek čini dobro od sebe i zbog sebe ne zbog 10 zapovjest,bio on vjernik ili ne.. Ali vjernik sam po sebi ima osjećaj moranja poštovanja tih zapovjesti, dok ateista tog nema.

pošto za tebe ne vrijede nikakvi principi kako ti možeš opće tvrditi što je dobro, a što loše? Reci mi koja od ovih 10 zapovijedi ima ulogu da uništava svijet oko sebe ili je to ogledalo onoga što čovjeka uistinu čini čovjekom i daje mu smisao?!

Citiraj:
Ali ja ne volim kavijar.... :cry:
Usmjereni smo na ovozemaljski život zato što drugi i ne poznajemo. Sreća čovjeku ne može biti trenutna, ako je on nečim polovično ili ponekd srećan to nije ono čemu on onda teži. Ako je vazda nečim srećan i zadovoljan tomu je on težio i to se sebi postavio za cilj. Ako je nekom kavijar cilj, slobodno, neko drugi je minimalista, ,slobodno i njemu. Čovjek ne zna šta je možda dobro za čovječanstvo, ali zna šta je indiovidualno dobro, i tome teži.

iz ovoga se vidi samo čisti egoizam koji je glavni uzrok stradanja individualca i okoline! što tebe kao egoistu čini sretnim duže od par trenutaka?

Citiraj:
Bog je apsolut. odnosno on je vječan, beskonačan i sveznajuić. Samim tim nema nikakve šanse da on ne može nešto ne znati ili na nešto ne uticati. To je Bog. a sad kako je sve stvoreno u njegovoj vkečnosti i po njegovoj želji, ništa ne može biti iznad njega, samim tim nema nikakvog poziva. Ili je bog odredio da se vratiš ili nije odredio da se vratiš. Samim tim za ove druge poziv ne postoji a prvima je samo znak.
A ako bog nešto nije odredio onda nije svemoguć i sveznajuć onda sljedi....naravno pogađate "on nije bog"
Filozofija: Traženje istine, egzistencije, postanka, i stvarnosti
Logika: Filozofska disciplina koja se bavi oblicima valjane misli i kritičkog razmišljanja.
Religija: Sistem vjerovanja u nedokazive pojmove i neshvatljive zakone.
Odnosno zaključak:
Filozofija = istina
Religija = poniznost

Prijatelju neke stvari čovjekov um nije u stanju dokučiti na ovom svijetu, jer mu je Bog postavio granicu, a granica je prostor i vrijeme! kada bi čovjek mogao za trenutak da se oslobodi ovih ograničenja znao bi odgovor na pitanje kako to izgleda kad ne postoji vrijeme! znači na nama je da prepoznamo svoj smisao i na koji način se možemo osloboditi svih ograničenja i uživati u beskrajnoj Božjoj ljubavi u vjeke vjekova! Bog je svakom od nas pokazao stazu koja vodi u vječnost, a na nama je da li ćemo ići uskom stazicom ili ćemo na autoput koji vodi u propast!

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2009, 23:22 
staromodan
Korisnikov avatar

Dzontra, postoji po mojoj logici i filozofiji. dve lezbejku su dva magneta istog pola. :D

samo sam pitao da vidim kakva ti je logika. jer pojam Bog i svemocan trpas pod svoje principe logike.
"Logika: Filozofska disciplina koja se bavi oblicima valjane misli i kritičkog razmišljanja.
Religija: Sistem vjerovanja u nedokazive pojmove i neshvatljive zakone.
Odnosno zaključak:
Filozofija = istina
Religija = poniznost

filozofska logika je mlacenje slame. sto bi reko Good Wil Hunting, uzmes £1 pa se fino uclanis u biblioteku i vise naucis nego u skoli. :wink: deda koji je imao samo 4 osnovne skole je postavljao takva pitanja, i igrao se sa logikom ko sto i ti radis. :D
logika=filozofska disciplina koja valja misli, i nije kritickog razmisljanja vec obicno pijacno razmisljanje npr sto je meni pupak u sredini stomaka, zasto nije na ledjima. e to ti je filozofija.

nisi mi rekao da li Bog vidi svijet na statican ili dinamican nacin. Ajd reci mi da li je Bog za tebe imanentan ili transcendentan.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2009, 08:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mastermind je napisao:
pošto za tebe ne vrijede nikakvi principi kako ti možeš opće tvrditi što je dobro, a što loše? Reci mi koja od ovih 10 zapovijedi ima ulogu da uništava svijet oko sebe ili je to ogledalo onoga što čovjeka uistinu čini čovjekom i daje mu smisao?!

Ako za mene kao čovjeka ne postojie nikakvi principi ne postoje ni za druge ljude. To što se moja etika poklapa sa većinom božijih zapovjesti govori da one za porijeklo mogu imati samo čovjeka. Jer postojali su zakoni i pre objavljivanja božijih zapovjesti, i gle čuda, one su u sebi sadržale elemente tih deset zapovjest. A zapovijesti ne uništavaju svijet, to nikad niko nije rekao. Međutim, one u potpunosti ograničavaju čovjekovu slobodu, pogotovo prve dve. A kad uzmeš da se u srednjem vijeku vodili ratovi i spaljivali ljudi koji nisu poštovali upravo ove dve zapovjesti...ne uništavaju one svijet već ljude...

mastermind je napisao:
iz ovoga se vidi samo čisti egoizam koji je glavni uzrok stradanja individualca i okoline! što tebe kao egoistu čini sretnim duže od par trenutaka?

Na našu veliku žalost čovjek je ništa drugo do najegoističnije biće koje je ikad bilo n a ovoj planet. Sve što čovjek radi, on radi da zadovolji sebe, fizički ili apstraktno. Jer i na kraju krajeva vjernik poštuje Boga da bi kasnije uživao u raju a ne u paklu.

mastermind je napisao:
Prijatelju neke stvari čovjekov um nije u stanju dokučiti na ovom svijetu, jer mu je Bog postavio granicu, a granica je prostor i vrijeme! kada bi čovjek mogao za trenutak da se oslobodi ovih ograničenja znao bi odgovor na pitanje kako to izgleda kad ne postoji vrijeme! znači na nama je da prepoznamo svoj smisao i na koji način se možemo osloboditi svih ograničenja i uživati u beskrajnoj Božjoj ljubavi u vjeke vjekova! Bog je svakom od nas pokazao stazu koja vodi u vječnost, a na nama je da li ćemo ići uskom stazicom ili ćemo na autoput koji vodi u propast!

Koji je onda Božiji smisao stvaranja čovjeka. Stvorio ga glupog, onda mu još da zakone, i siđe na zemlju a mi ga još ne poznajemo. Upravo bog je uska staza, dok je antiteološka misao autoout sve sa popratnim krajolikom i mnogo traka.

spavac je napisao:
Dzontra, postoji po mojoj logici i filozofiji. dve lezbejku su dva magneta istog pola. :D

Ne znam jesi li do sad primjetio ali tvoja logika je žalosna. Nauči prvo razlikovati ženski rod i magnet

spavac je napisao:
filozofska logika je mlacenje slame. sto bi reko Good Wil Hunting, uzmes £1 pa se fino uclanis u biblioteku i vise naucis nego u skoli. :wink: deda koji je imao samo 4 osnovne skole je postavljao takva pitanja, i igrao se sa logikom ko sto i ti radis. :D
logika=filozofska disciplina koja valja misli, i nije kritickog razmisljanja vec obicno pijacno razmisljanje npr sto je meni pupak u sredini stomaka, zasto nije na ledjima. e to ti je filozofija.

Pupkom se ne bavi filozofija time se bavi biologija, konkretnije antropologija. kad smo to riješili, sad uzmi 1.5KM otiđi u DVD klub iznajmi "Good Will Hunting", a razmišljanje prepusti odraslima, jel važi drugari....

spavac je napisao:
.
nisi mi rekao da li Bog vidi svijet na statican ili dinamican nacin. Ajd reci mi da li je Bog za tebe imanentan ili transcendentan.

Za mene Bog ne postoji ali čisto da ti ugodim reći ću ti. Bog je transendetalan, jer svako njegovo uticanje na ovu planetu ili na univerzum podrazumjeva ispravljanje sopstvene greške. Takođe na svijet gleda dinamično, ali dinamikom koju je on odredio.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2009, 16:30 
staromodan
Korisnikov avatar

hehhehehe, i dalje ti ne valja logika.
a vidim da se duris ko malo dijete kad neko kaze da je filozofija glupa nauka. :lol:

za tebe Bog transcendentan, za Bibliju i jedno i drugo. :wink: ne moze Bog dozivljavati svijet na dinamican nacin, a koji je vec odredjen. cista kontradikcija. statican nacin znaci odrediti. ili ne kontas ta dva termina.
ili nisi procitao Bibliju, pa je onda svaki razgovor, po pitanju Bozijeg odnosa prema svijetu, sa tobom gubljenje vremena.

Bogom se takodje ne bavi filozofija, vec teologija. pupak je banalan primjer kako filozofi rasmisljaju. :wink:

p.s. sto se tice magneta sladji je kad su pitanju dva zenska pola. mogao sam staviti i musku gay populaciju. i to onda opet ne bi skontao zbog cega sam te to pitao i kakve veze ima sa logikom. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2009, 17:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
a vidim da se duris ko malo dijete kad neko kaze da je filozofija glupa nauka. :lol:

za tebe Bog transcendentan, za Bibliju i jedno i drugo. :wink: ne moze Bog dozivljavati svijet na dinamican nacin, a koji je vec odredjen. cista kontradikcija. statican nacin znaci odrediti. ili ne kontas ta dva termina.
ili nisi procitao Bibliju, pa je onda svaki razgovor, po pitanju Bozijeg odnosa prema svijetu, sa tobom gubljenje vremena.

Bogom se takodje ne bavi filozofija, vec teologija. pupak je banalan primjer kako filozofi rasmisljaju. :wink:

p.s. sto se tice magneta sladji je kad su pitanju dva zenska pola. mogao sam staviti i musku gay populaciju. i to onda opet ne bi skontao zbog cega sam te to pitao i kakve veze ima sa logikom. :evil3:

Da si pitao za dva ista pola možda bi se moglo ovo smatrati validnim. Ali ti si pitao za dva suprotna pola magneta...malo ne ide...tvoja logika kao što rekoh žalosna. Pupak je tvoj banalan primjer filozofija se njim ne bavi uopšte. A sad na ručak odgovorim tim kasnije:
EDIT: vežite se poljećemo.....
O filozofiji kratko nije to tema rsprave. Nazvati filozofiju glupom može samo glup čovjek jer filozofioja u svom najjednostavnjem obliku znači mišljenje odnosno razmišljanje. Samim tim pošto te ja ne smatram glupim dozvoliću ti da promjeniš gore navedenu izjavu. Najbitnije filozofske discipline su: etika, estetika,ontologija metafizika, gnoseologija i naravno logika. E sad pogledaj čime se koja disciplina bavi pa ćeš vidjeti da se ni jedan filozof ne bavi pupkom, pjeskom na plaži ili mjehurićima u pepsiju, odnosno ničim s čim bi ti povezao filozofiju.
A da se filozofija ne bavi Bogom...opet griješiš, ali neka ljudski je. Evo ti primjer Aurelija Avgustina poznatiji kao SV.Avgustin je jedan od njaznačajnijih filozofa ikad, a čime se bavio:Bogom. čovjek je prvi periodizovao istoriju i vjerski opisao tok vremena te je i dan-danas najznačajniji mislilac patristike (ako si vjernik moraš znati šta je patristika). Mislilac kojeg cijene i nevjernici.
E sad naravno da je svijet dinamičan, kreće se razvija se, ali onako kako je bog odredio još prije 6500 (?) godina koliko biblija govori da ova planeta postoji. Svako njegovo daljne mješanje bi reklo da je u početku on pogriješio. Tako kao što vidiš termini nisu pomješani
@Talija
Za mene religija ne postoji, te ja samo kroz vjerske dogme objašnjavam vama zašto ja tako vjerujem.Ja, a bogami i svi ostali ne moramo nikome ništa dokazivati. Samo odgovaram na pitanja,branim svoje stavove. Jel vidovito ovako izgledam kad odgovor na tvoje pitanje stoji iznad samog pitanja...

Sa korita Ivanova

Poslednji put menjao Džontra dana 28 Feb 2009, 18:22, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2009, 17:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

S dužnim poštovanjem uskačem u vašu raspravu sa jednim pitanjem:

Zašto ljudi toliko energije troše da bi dokazali nekome, da nešto u šta oni ne vjeruju da postoji - ne postoji?
Ako nešto ne postoji - zašto toliko dokazivati da to nešto ne postoji?

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2009, 20:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2009, 20:04
nevini stradaju zbog zla, a ne zbog dobra i Boga.

Da li je bolje ispasti glup ili iz auta??

Ako umrete izgubili ste važan dio svoga života.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2009, 21:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Talija je napisao:
S dužnim poštovanjem uskačem u vašu raspravu sa jednim pitanjem:

Zašto ljudi toliko energije troše da bi dokazali nekome, da nešto u šta oni ne vjeruju da postoji - ne postoji?
Ako nešto ne postoji - zašto toliko dokazivati da to nešto ne postoji?

A vjerovatnoca da ce neko nekoga ubjediti u suprotno ili uspjeti dokazati isto je 0 %
Nek se svako drzi nekog recimo morala i nek zivi ubjedjen u ono sto mu odgovara,nek postuje druge i bice dobro a ko je kako i zbog cega stradao to nikada niko objasniti nece tako da svi budu zadovoljni

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2009, 22:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa da, ja sam upravo to isto napisala Džontri, ako će to voditi u svađu ili raspravu onda je najbolje da prekinemo, jer su male šanse da će iko promjeniti mišljenje.

Nego, ne znam zašto ateiste privlače podforumi religioznog karaktera. Npr. ja ne volim sport ni politiku pa ne idem tamo gdje se o tome piše, jer me ne zanima, a i nemam šta da napišem.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2009, 22:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Mislim da je interesantno za ubijanje vremena ja naprotiv ponekad ne razumijem vijerne,gnjeve sebe i ulaze u bespotrebne rasprave i dokazivanja koja mozda izazivaju potpuno suprotan efekat.Nekada je bolje pametno cutati :)

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2009, 23:59 
staromodan
Korisnikov avatar

spavac je napisao:

Da si pitao za dva ista pola možda bi se moglo ovo smatrati validnim. Ali ti si pitao za dva suprotna pola magneta...malo ne ide...tvoja logika kao što rekoh žalosna.EDIT: vežite se poljećemo.....
O filozofiji kratko nije to tema rsprave. Nazvati filozofiju glupom može samo glup čovjek jer filozofioja u svom najjednostavnjem obliku znači mišljenje odnosno razmišljanje. Samim tim pošto te ja ne smatram glupim dozvoliću ti da promjeniš gore navedenu izjavu. Najbitnije filozofske discipline su: etika, estetika,ontologija metafizika, gnoseologija i naravno logika. E sad pogledaj čime se koja disciplina bavi pa ćeš vidjeti da se ni jedan filozof ne bavi pupkom, pjeskom na plaži ili mjehurićima u pepsiju, odnosno ničim s čim bi ti povezao filozofiju.
A da se filozofija ne bavi Bogom...opet griješiš, ali neka ljudski je. Evo ti primjer Aurelija Avgustina poznatiji kao SV.Avgustin je jedan od njaznačajnijih filozofa ikad, a čime se bavio:Bogom. čovjek je prvi periodizovao istoriju i vjerski opisao tok vremena te je i dan-danas najznačajniji mislilac patristike (ako si vjernik moraš znati šta je patristika). Mislilac kojeg cijene i nevjernici.
E sad naravno da je svijet dinamičan, kreće se razvija se, ali onako kako je bog odredio još prije 6500 (?) godina koliko biblija govori da ova planeta postoji. Svako njegovo daljne mješanje bi reklo da je u početku on pogriješio. Tako kao što vidiš termini nisu pomješani
@Talija
Za mene religija ne postoji, te ja samo kroz vjerske dogme objašnjavam vama zašto ja tako vjerujem.Ja, a bogami i svi ostali ne moramo nikome ništa dokazivati. Samo odgovaram na pitanja,branim svoje stavove. Jel vidovito ovako izgledam kad odgovor na tvoje pitanje stoji iznad samog pitanja...

podvuceno crnim ti kaze da ides na str 2, pa ces vidjeti da sam pitao za isti pol. znaci i ne citas ono sto ti je napisano. :D to sve govori.

filosofija je glupa i dalje tvrdim. jer su je ljudi izmislili i rekli aj nek se zove filozofija. sva pitanja koji se danasnji filozofi pitaju su davno izmisljenja, i samo se obnavljaju. nema nista novo. zar trebas ici u skoli i postati filozof da bi se pitao gdje je Bog kad ljudi umiru ili doci do nekog zakljucka ako je Bog svemocan onda on poznaje buducnost i onda covjeku nije dao slobodu. za ovako nesto ti ne treba skola. i u skladu sa tim kazem filozofija je bespotrebno valjanje misli, pijacna nauka.

sto se tice logike, onako sam bezveze pitao to u vezi magneta pokusavajuci ti skrenuti paznju na sljedece. ako to pitas fizicare odgovor ce biti ne postoji. ako pitas filozofe oni ce reci postoji, a vec sam ti rekao. znaci imas dve razlicite logike. ti i ja pricamo o Bogu, njegovom karakteru i kako on dozivljava svijet. dve razlicite logike. ti ides ljudskom, a ja ti skrecem paznju da sa nasim umom nikad necemo dokuciti u Boziji um, kako on misli,sta radi, sta planira. jel kontas.

u islamskoj teologiji Bog je uvijek u superlativu, i od 99 imena opisa o Bogu Kuran ni jednog ga ne prikazuje kao Boga ljubavi.Bog je onostran ili sto bi ti rekao transcendetalan. oni jednom godisnje u Decembru slave Noc molitve i samo tad se Bog sa 7 neba spusti na 1 nebo. jedino tad postaje blizak sa ljudima.
Zar Bog stvarno ne moze da se spusti nize?

kako skontati sta Bog misli i planira. ljudska filozofija i logika.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2009, 19:29 
Veteran
Veteran

Taliji
Pozdrav, ne nikako nisam imao tebe u vidu govoreći o budućnosti naprotiv mislim da imamo dosta sličnih pogleda.
Sretno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 87 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]