mastermind je napisao:
pošto za tebe ne vrijede nikakvi principi kako ti možeš opće tvrditi što je dobro, a što loše? Reci mi koja od ovih 10 zapovijedi ima ulogu da uništava svijet oko sebe ili je to ogledalo onoga što čovjeka uistinu čini čovjekom i daje mu smisao?!
Ako za mene kao čovjeka ne postojie nikakvi principi ne postoje ni za druge ljude. To što se moja etika poklapa sa većinom božijih zapovjesti govori da one za porijeklo mogu imati samo čovjeka. Jer postojali su zakoni i pre objavljivanja božijih zapovjesti, i gle čuda, one su u sebi sadržale elemente tih deset zapovjest. A zapovijesti ne uništavaju svijet, to nikad niko nije rekao. Međutim, one u potpunosti ograničavaju čovjekovu slobodu, pogotovo prve dve. A kad uzmeš da se u srednjem vijeku vodili ratovi i spaljivali ljudi koji nisu poštovali upravo ove dve zapovjesti...ne uništavaju one svijet već ljude...
mastermind je napisao:
iz ovoga se vidi samo čisti egoizam koji je glavni uzrok stradanja individualca i okoline! što tebe kao egoistu čini sretnim duže od par trenutaka?
Na našu veliku žalost čovjek je ništa drugo do najegoističnije biće koje je ikad bilo n a ovoj planet. Sve što čovjek radi, on radi da zadovolji sebe, fizički ili apstraktno. Jer i na kraju krajeva vjernik poštuje Boga da bi kasnije uživao u raju a ne u paklu.
mastermind je napisao:
Prijatelju neke stvari čovjekov um nije u stanju dokučiti na ovom svijetu, jer mu je Bog postavio granicu, a granica je prostor i vrijeme! kada bi čovjek mogao za trenutak da se oslobodi ovih ograničenja znao bi odgovor na pitanje kako to izgleda kad ne postoji vrijeme! znači na nama je da prepoznamo svoj smisao i na koji način se možemo osloboditi svih ograničenja i uživati u beskrajnoj Božjoj ljubavi u vjeke vjekova! Bog je svakom od nas pokazao stazu koja vodi u vječnost, a na nama je da li ćemo ići uskom stazicom ili ćemo na autoput koji vodi u propast!
Koji je onda Božiji smisao stvaranja čovjeka. Stvorio ga glupog, onda mu još da zakone, i siđe na zemlju a mi ga još ne poznajemo. Upravo bog je uska staza, dok je antiteološka misao autoout sve sa popratnim krajolikom i mnogo traka.
spavac je napisao:
Dzontra, postoji po mojoj logici i filozofiji. dve lezbejku su dva magneta istog pola.
Ne znam jesi li do sad primjetio ali tvoja logika je žalosna. Nauči prvo razlikovati
ženski rod i
magnetspavac je napisao:
filozofska logika je mlacenje slame. sto bi reko Good Wil Hunting, uzmes £1 pa se fino uclanis u biblioteku i vise naucis nego u skoli.

deda koji je imao samo 4 osnovne skole je postavljao takva pitanja, i igrao se sa logikom ko sto i ti radis.
logika=filozofska disciplina koja valja misli, i nije kritickog razmisljanja vec obicno pijacno razmisljanje npr sto je meni pupak u sredini stomaka, zasto nije na ledjima. e to ti je filozofija.
Pupkom se ne bavi filozofija time se bavi biologija, konkretnije antropologija. kad smo to riješili, sad uzmi 1.5KM otiđi u DVD klub iznajmi "Good Will Hunting", a razmišljanje prepusti odraslima, jel važi drugari....
spavac je napisao:
.
nisi mi rekao da li Bog vidi svijet na statican ili dinamican nacin. Ajd reci mi da li je Bog za tebe imanentan ili transcendentan.
Za mene Bog ne postoji ali čisto da ti ugodim reći ću ti. Bog je transendetalan, jer svako njegovo uticanje na ovu planetu ili na univerzum podrazumjeva ispravljanje sopstvene greške. Takođe na svijet gleda dinamično, ali dinamikom koju je on odredio.