banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 16:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Dec 2009, 10:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Hristov je napisao:
Macro, prema prici 11 apostola je umrlo mucenickom smrcu. O tome se moze polemisati, neko moze vjerovati u to, neko ne mora... Medjutim manje vise je istorijski potvrdjeno da su prvi apostolski oci, Clemens, Ignatije i jos jedan (znaci direktni ucenici apostola) umrli mucenickom smrcu. Ne vjerujem da bi umrli za nesto u sta nisu 100% sigurni... Uzmi progone hriscana, uvijek su im nudili prvo da prokunu Hrista kao uslov oslobodjenja, ipak oni to nisu cinili, zato danas citamo da su ih bacali lavovima, spaljivali na lomacama, razapinjali, itd... Ne vjerujem da bi radije prihvatili smrt nego da se odreknu Hrista zbog neke bajke. A u to vrijeme najvecih progona hriscana cak nije ni bilo N. Zavjeta nego samo poslanice apostola, njihovo licno svjedocanstvo, i sila Bozija.

Kako vjerovati u Bibliju? I ja sam se to pitao dok sam bio ateista, da ti ne pricam kakvo sam misljenje imao o S.Zavjetu. A vidis, ja sam krenuo da citam upravo S. Zavjet, otvorenog uma i rekao sam: "Boze, ako postojis i ako je ovo tvoja rijec, daj mi da je razumijem", nisam stigao ni do N. Zavjeta a vec sam se preobratio. Mislim da je ono sto stoji u Pismu nesto sto trazi povjerenje, barem na pocetku, ili barem iskrenost, otvoren um, inace je, a to i samo Pismo kaze, Pismo kamen spoticanja.

Evo ja cu ti pokusati odgovoriti na ono prvo.
Pojava hriscanstva se mozda najvise odlikuje postojanjem zivota nakon smrti. I to je u to vrijeme bilo vaznije i od samog zivota. Govorilo se da je ovozemaljski zivot samo priprema za onozemaljski i da je ovozemaljski zivot baziran na ljubavi prema sebi koji ide cak do prezrenja boga dok je onozemaljski svet baziran na ljubavi prema bogu. I sam Isus kaze "Moje carstvo nije s ovoga svijeta". Dakle tada je za hriscane bilo gore ne otici u raj nego umrijeti na ovom svijetu. I to objasnjava njihovu odlucnost i privrzenost hriscanstvu i bogu.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 10:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Macro, pa na kraju je sve stvar vjere, u koju verziju price cemo ja i ti vjerovati.
To bi takodjer mogao biti odgovor i na ovaj post iznad. Svako ko ne vjeruje trazi alternativna objasnjena, prihvatice sva objasnjenja, samo nece prihvatiti ono objasnjenje koje mu najmanje odgovara, koje je najveci teret za nasu savjest.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 10:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Pa dobro, slobodna volja.
Ja ne mogu vjerovati u sve to, ne zato sto sam neki buntovnik i protivnik, jer jednostavno mi mozak ne da, posto mi je sve suvise bajkovito, kontradiktorno, nedoreceno... ali se trudim zivjeti po tim nacelima i smislu da budes covjek. Jer vjera nije losa stvar, ako govorimo o tome kakvi bi trebali da budemo, kao neki kodeks ljudskosti u pozitvnom smislu.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 10:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Macr0 je napisao:
Jer vjera nije losa stvar, ako govorimo o tome kakvi bi trebali da budemo, kao neki kodeks ljudskosti u pozitvnom smislu.

Da ali to ne mora biti vjera. Mozes ti biti dobar covjek i bez vjere u boga ili u bilo sta natprirodno.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 10:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Macro, slazem se sa tim sto si rekao. Mislim da je bitno da uzmes ono najbolje iz Pisma ako vec ne vjerujes, i ja sam citao prije N. Zavjet ali nisam vjerovao, medjutim sada kada vjerujem vise uzimam Hristove rijeci k srcu. I ne samo to, nije to sve, postoji nesto sto te mijenja u vise pogleda, u pozitivnom smislu.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 10:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
Macr0 je napisao:
Jer vjera nije losa stvar, ako govorimo o tome kakvi bi trebali da budemo, kao neki kodeks ljudskosti u pozitvnom smislu.

Da ali to ne mora biti vjera. Mozes ti biti dobar covjek i bez vjere u boga ili u bilo sta natprirodno.

Kako postati dobar ako si bio los citav zivot? Isus kaze da je dosao zbog bolesnih a ne zbog zdravih. Kako bi ti konkretno jednu bludnicu, narkomana, ubicu, lopova izveo na pravi put? Mozes mi dati konkretan primjer?

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 10:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Elvis Presley je napisao:
Macr0 je napisao:

Kako postati dobar ako si bio los citav zivot? Isus kaze da je dosao zbog bolesnih a ne zbog zdravih. Kako bi ti konkretno jednu bludnicu, narkomana, ubicu, lopova izveo na pravi put? Mozes mi dati konkretan primjer?

Pa mogao bih sad pominjati rehabilitacione centre i ostale ustanove ali nije u tome poenta.
Neko je los jer je to u njegovoj svijesti, on zeli da bude los.
Oni koji su dobri, posteni mogu to biti i bez vjere u boga. Ne bih sad da govorim da li sam ja dobar ali ja ne vjerujem u boga ali opet imam neka moralna ubjedjenja po kojima postupam.
I ja bih tu isusovu recenicu malo preformulisao. On kaze da je dosao zbog bolesnih a ne zbog zdravih. E pa fino je pokojni patrijarh Pavle rekao "Cuvajmo se neljudi ali se jos vise cuvajmo da i sami ne postanemo neljudi".

Poslednji put menjao Elvis Presley dana 16 Dec 2009, 12:52, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 10:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mmmm, rehab-centri za karakterne poremecaje... Mislio sam da ces se pozvati na postulate humanizma ali nisi. Apostol Pavle (cini mi se da je on) kaze da je Zakon zbog losih, a da nema losih ne bi ni trebao zakon. Znaci ako si dobar ne treba ti Zakon, ali ako smo losi neka nam Pismo posluzi kao prirucnik za rehabilitaciju, a neka nam Hrist bude mjerilo (da ne bismo mogli sebe i druge lagati kako smo dobricine) :)

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 11:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa iskreno, ja mislim da se ljudi jaaako tesko mijenjaju, malen je broj onih koji mogu da se promijene, a pod tim podrazumijevam drasticne promjene. E sad ja priznajem da postoje slucajevi gdje su se ljudi mijenjali uz pomoc vjere i smatram to za pozitivnu karakteristiku vjere. Ali to ne mijenja moje misljenje o bogu i religiji.
Ali mene vise brinu ovi danasnji "dobri". Pisao sam to u nekom od prijethodnih postova. Ljudi danas hoce da budu dobri ne zato sto to zele i osjecaju vec zato da bi bili dobri u ocima drugih. Mislim po meni je to ogroman paradoks samog pojma vjerovanja. Evo sad kad sam kod paradoksa moram pomenuti i ovaj. Hriscanstvo, dok nije bilo sluzbeno priznato, na drzavu i vlast je gledalo bez nekog velikog interesovanja, bas zbog one recenice "Moje carstvo nije s ovoga svijeta". Cak su hriscani smatrali da je drzava zapravo postignuta i moguca uz pomoc prinude i nasilja i borbi oko materijalnih sredstava. Ljudi nisu puno znacaja davali svjetovnom zivotu. Ali cim je hriscanstvo postalo priznato odmah se pocelo mijesati sa drzavom. Govori se kako je crkva iznad drzave, da su boziji zakoni iznad drzavnih i ljudskih i to sve u smislu jacanja religije, ne vjere. Totalni paradoks, religija koja je s prezirom gledala na drzavu i politiku govoreci da se koristi prinudom i nasiljem nakon priznavanja odmah podrazumijeva tu istu prinudu kao sredstvo sirenja.
Malo sam se udaljio od rasprave ali dobro. Hocu reci da od nastanka hriscanstva u njemu samom postoje mnoge protivrjecnosti i kontradiktornosti i ja jednostavno ne mogu da povjerujem u to i da zivim svoj zivot u skladu sa nacelima hriscanstva. Ali mogu da zivim u skladu sa sopstvenim nacelima za koja vjerujem da su ispravna i za koja mi ne treba nikakva visa sila koja bi ih potvrdila ili opovrgnula.

Poslednji put menjao Elvis Presley dana 16 Dec 2009, 12:46, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 11:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da u principu pogresno gledas na hriscanstvo, moras uzeti u obzir da hriscanstvo nije iskljucivo prica o moralu, mislim da je to glavni kamen razdora medju nasim gledanjima. Ja prihvatam da crkva nije bas najbolji uzor bila u istoriji ali da nje nije bilo mi danas ne bi znali za Hrista. Naravno da nam crkva i bog apsolutno nisu potrebni da zivimo ispravno, ali samo ako je svrha boga i crkve iskljucivo prica o moralu, a ja kazem da to nije slucaj. Zato mislim da je u pitanju pogresna perspektiva.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 11:30 
Prisvajane morala od strane crkve je jedna od najvecih kradja u istoriji covjecanstva - Artur Klark...

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 11:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:
Prisvajane morala od strane crkve je jedna od najvecih kradja u istoriji covjecanstva - Artur Klark...

Razjasni detaljno svoj stav, kako mislis?

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 12:32 
Ne mislim ja, ja sam samo citirao...

Ali pretpostavljam da se misli na to ako si hriscanin da si odmah po "defaultu" dobar, posten i ostalo...dok recimo ako si ateista odmah si losh, zao i ne vjerujesh u boga (ok, ovo zadnje se podrazumijeva, ali je stavljeno zbog toga jer zvuchi kao nesto pogrdno).

Vjerujem da je tako, ali to bi vec mogla da bude druga tema i da se dosta o tome raspravlja, cak bi i otvorio mozda takav topic...

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 12:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Bilo kako bilo po dogmatskom vjerovanju hriscana zakon je suvisan u svakom pogledu, jer kako rece Pavle "Niko se ne spasi po zakonu nego po vjeri u Isusa Hrista". - derogacija kompletnog zakona s kojim su dosli ne samo Isus nego i prijasnji a i potonji poslanici s.a.w.s.

Pozivati se na Zakon a istovremeno ne vjerovati u njega i ne prakticirati (po Pavlovom ucenju).

Jasna je stvar da covjek iako je dobar Zakon je opet nuzan, akone za njega onda za medjuljudske odnose, cak i prije onog "rehabilitacijskog".

Zakon je dosta nejasan u krscanstvu, samo iz razloga sto se vise vjeruje Pavlu nego Isusus, iako je razlika izmedju jednog i drugog nesaglediva i neuporediva.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 12:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kako je onda Abrahama njegova vjera opravdala?

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 18:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Ne bi bilo lose da na to pitanje odgovori neko od krscana jer to i mene strahovito zanima,naravno s aspekta krscanstva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]