banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 22:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Žena u Bibliji
PostPoslato: 20 Sep 2008, 19:43 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Spavacu
Prepuštam tebi da nam objasniš zašto je uopšte pomenuta marama kao potreba na ženskoj glavi,slušam.

Vimu
Ko su za tebe brate ekstremni vernici?
Da li su to oni što gledaju na sitnice recimo: dali se kleči ili stoji u molitvi ĆBogu, da li se moli slici ili živom Bogu, da li se žena jedva uvukla u pantalone pa pravo za oltar, da li su muž i žena jednaki po hijerarhiji, da li se opijaju,puše , duvaju, sloboda muških brakova, sloboda ženskih brakova, kloniranje čoveka a zatim čoveka sa životinjom i tako sa tim sitnicama stigosmo u stanje prepodobnog sveta jer svako stvorenje pokvari svoj put pred Bogom.

Fariseji su cepidlačili u broju koraka subotom i pranju ruku i pazili na dobitke a izostaviše milost i to se nemože upoređivati sa gore pomenutim o ,,sitnicama'' koje Bog odredi.

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2008, 21:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pa ti ekstremni vjernici su recimo vehabije kod muslimana, amisi kod hriscana, jedan od neopredjeljenih pravoslavaca Miroljub Petrovic itd.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2008, 22:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Ne kontam nikako te vaše folove....naravno dovoljno je ljubiti bližnjeg svoga, i tu je sva mudroolija Biblije i Božje riječi, jer ako se slučajno s nekim zakonom koji se nalazi u Bibliji hoće da ograniči vaša "sloboda", ako se s nekim Biblijskim tekstom ima nauma da se stane na kraj određenoj slobodnijoj ili nepristojnijoj nošnji bilo kod muškarca ili kod žene, opet sve ili gotovo sve stavljate van snage i samo se stavlja u prvi plan "Ljubi bližnjeg svog".

Pa stanite ljudi majka mu stara, pa za čije babe zdravlje su onda napisane lapeze zakona unutar nebeskih objava.

Međutim vi ne želite biti poput fariseja koji su poštovali po vama samo zakone a onaj duhovni smisao vjere u manjem obimu, nego vi želite ići u drugi kontra ekstrem , samo želite poštovati "Ljubi bližnjeg svog" i tačka.

Pa ako je tako i ako se tako i radi i treba da se radi pa čemu silni zakoni za preljub, krađu, nasilje, blud....

Dobra Isaova " Čuvajte zakone" je nesalomljiva i stoji ko stijena spram svih vaših izvlakuša, od nju se lomi svak pokušaj bilo kojeg vijernika ili onog ko to silno želi biti ali ne može zbog svojih poriva koje mu nameće njegova duša.

Isa a.s. je htio ili da se bude vjernik ili ne bude, nije bilo srednjeg puta, nije se moglo malo biti a malo ne biti, jedan dio knjige poštovati a drugi zapostavljati, pa ako tako radite onda doista nema razlike između fariseja i takvih osoba.

Ne može žena biti malo trudna ili jest ili nije.

Laviću potpuno te shvatam u tvojoj namjeri, i potpisujem svaku tvoju što se zakona tiče.

U Islamu sve što je napisano unutar Kur'ana na to se samo kaže : "Čujemo i pokoravamo se".

Citiraj:
Kod tih ekstremnijih vjernika, bilo kojoj vjeri da pripadaju, njima su mnogo vaznije stvari garderoba, brada, sex, muzika, itd.,nego ljubav prema bliznjem koje je u stvari najveca zapovijest.
Medjutim, ekstremi uglavnom pocinju sa postovanjem sitnica, dok krupne stvari ne vide. Slicno kao fariseji.

Ma vratimo se samo na lik Isa a.s. pa da vidimo jel on bio ekstrem.
Provucimo ga kroz tvoja pitanja
Da li mu je bila važna garderoba???? Ma dakako da jest, opiši mi stanje kad si ti našao bilo koji opis u bilo kojoj knjizi gdje opisuje da su Isaove a.s. pantalone nisu pokrivale njegovo koljeno, jel nosao šorc ili havajke,
Ako njemu nije bilo do gardarobe pa što ga ne nalazimo da je negdje nosio kupaće gaće???
Da li je Isa a.s. imao bradu??? Pa nađi mi bilo koju ikonu, fresku, sliku, opis Isa a.s. gdje se navodi da on nema brade, možda jedino dok je bio mali. Imati bradu znači željeti izgledati onako kako je on a.s. izgledao.
Sex...??? Ma ovo je smiješno i provlačiti ličnost Isa a.s. kroz ovo pitanje.

"Možete doći Ocu samo kroz mene"...tako on a.s. reče,
Kako kroz njega???
Maa ne samo kroz njegovu a.s. krv, kako to neki tumače nego kroz kompletno njegovo biće, način nošnje, izlgeda, ponašanja, blagosti, umjerenosti,

Ako je vama brada ekstrem, garderoba ekstrem ...onda hodajte bez brade i hodajte bez garderobe...ali iz sveg glasa vičite da ljubite bližnjeg svog....i vidimo se na Sudnjem Danu.

Citiraj:
Pa ti ekstremni vjernici su recimo vehabije kod muslimana

Stvarno Vim nisam znao da si ekspert za ekstreme, ali za ovo bi morao imati lijep dokaz...mislim ulaziš u dio Islama koji poznaješ preko medija.

P.S.

Laki je malo nervozan :D

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2008, 23:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam samo naveo vehabije zato sto sami Bosnjaci Muslimani kazu za njih da su ekstremi, a i kad ih poredim cini mi se da su Bosnjaci Muslimani normalni ljudi koji ne pretjeruju u nekim stvarima. Iako ja nisam izuzeo ni hriscane, koji takodje imaju neke ekstremne orjentacije, naveo sam amise ali ima ih jos.
Naravno, nemam nista protiv amisa jer oni nikom ne stete, kao niti imam nista protiv vecine vehabija koji takodje nikom nista ne stete, sve dok ne pokusaju da silom nametnu svoju religiju, sto po nekim shvatanjima kurana treba da se cini i protiv toga sam protiv, zato sam to rekao. A sve dok se ponasaju u skladu sa zakonom bilo koji da su, nemam nista protiv i svako ima pravo da vjeruje u kamen ako hoce, ali samo pod uslovom da ne uznemirava i ne steti drugom. Ako neko ne uznemirava nikog, pa bile to vehabije ili ateisti, hriscani, pravoslavci itd, nemam nista protiv njih.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2008, 23:34 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
lavić je napisao:
Spavacu
Prepuštam tebi da nam objasniš zašto je uopšte pomenuta marama kao potreba na ženskoj glavi,slušam.

Vimu
Ko su za tebe brate ekstremni vernici?
Da li su to oni što gledaju na sitnice recimo: dali se kleči ili stoji u molitvi ĆBogu, da li se moli slici ili živom Bogu, da li se žena jedva uvukla u pantalone pa pravo za oltar, da li su muž i žena jednaki po hijerarhiji, da li se opijaju,puše , duvaju, sloboda muških brakova, sloboda ženskih brakova, kloniranje čoveka a zatim čoveka sa životinjom i tako sa tim sitnicama stigosmo u stanje prepodobnog sveta jer svako stvorenje pokvari svoj put pred Bogom.

Fariseji su cepidlačili u broju koraka subotom i pranju ruku i pazili na dobitke a izostaviše milost i to se nemože upoređivati sa gore pomenutim o ,,sitnicama'' koje Bog odredi.

ti pod vinklom nisi nikako lavic. :D OBJASNJENO PO PITANJU MARAME NA PRETHODNOJ STRANICI, ONAJ DUGACKI POST.

eh nekad fariseji brojali korake, danas bi na zenu navukli maramu.l :evil3:

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2008, 16:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 14:20
Zena je kaznjena za grijeh jer je bila neposlusna a kazna je bila da ce biti u vlasti muskarca a da ce je njene zelje njemu vuci iako na njenu stetu i druga kazna je da ce joj otezati porodjaj djeteta( umnozi ce joj muke porodjajne), za muskarca je kazna bila da ce u znoju tijela svoga obradjivati zemlju a ona ce mu korov radjati do smrti svoje.. maram znaci da kada zena nesto radi na vlasti mora je nositi u znak podloznosti kao svjedocanstvo andjelima.. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2008, 22:16 
staromodan
Korisnikov avatar

to ne pise u mojoj Bibliji. :evil3: Bog je rekao sta ceka zenu, a sta muza i tu si u pravu. al za maramu bum se svadjali. :D jer to Bog nije rekao, a vidim da vecina ne konta sta su poslanice i zbog cega su napisane.

ajd procitaj ne prethodnoj stranici dugacki post.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2008, 10:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 14:20
pise u poslanici e sad moracu naci kojoj , da yene ako bas moraju poucavati u skupstini da nose maramu, a kaz :angry3: e se da im je duga kosa namjesto marame, zato je greh ako muskarac nosi kosu kao zena i obrnuto...

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2008, 10:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

airfantom je napisao:
zato je greh ako muskarac nosi kosu kao zena i obrnuto...

Kako je onda Isus predstavljen sa dugom kosom, ili Samson?

@oficir
sto se tice ostalih odredaba i uredaba koje si spomenuo, to je tacno, ali sve te uredbe i zakoni su posljedica zapovijesti za koju je Isus rekao da je najveca: ljubi boga svojega svim srcem i dusom svojom i bliznjega kao samoga sebe.
Znaci sve bozje zapovijesti su ustvari uredbe koje vode ovoj najvecoj zapovijesti.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2008, 10:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
vim je napisao:
airfantom je napisao:

Meni isto čudno... Pa kako sve i jedan svetac ima dugu kosu?? :-?

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2008, 11:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
Nicole je napisao:
vim je napisao:
airfantom je napisao:

Meni isto čudno... Pa kako sve i jedan svetac ima dugu kosu?? :-?

ljudi ma naravno da nije grijeh nositi dugu kosu...Pavao samo navodi da to nepriliči muškarcu....uostalom to nije ni toliko bitno kad Gospodnin negleda našu vanjštinu, nego nutrinu (namisli srca našega)...

pozdrav

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2008, 22:05 
staromodan
Korisnikov avatar

airfantom je napisao:
pise u poslanici e sad moracu naci kojoj , da yene ako bas moraju poucavati u skupstini da nose maramu, a kaz :angry3: e se da im je duga kosa namjesto marame, zato je greh ako muskarac nosi kosu kao zena i obrnuto...

pise u Bibliji, po 1000 put ponavljam, da treba ruku pod sikiricu i oko izvaditi, da je Pavlu ostala kabanica i treba mu je vratiti, da zena treba da cuti :) ,da ne spominjem ostale stvari. :D

vidim da vecina ima problema sa terminom hermenautika i njenom ulogom kad je Biblija u pitanju.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2008, 12:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Citiraj:
vidim da vecina ima problema sa terminom hermenautika i njenom ulogom kad je Biblija u pitanju.

Da, najblaže rečeno :confused3:

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2008, 20:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
pise u Bibliji, po 1000 put ponavljam, da treba ruku pod sikiricu i oko izvaditi, da je Pavlu ostala kabanica i treba mu je vratiti, da zena treba da cuti :) ,da ne spominjem ostale stvari. :D

Hermenautika ne objašnjava ništa novo....niti išta od onog što smo mi rekli a nalazi se kontra tvog stava ne krši hermenautiku...i ne znam zašto bi ti imao ekskluzivitet u hermesu.

Mislim, hermenautika bi mogla biti dvosjekli mač, jer gledajući njenim očima za svaki za nepoštivanje svakog zakona, a radi izbjegavanje sankcije mi bi se mogli pozvati na posebno tumačenje....

Čitava bi objava došla u pitanje osim samo jedne izjave.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2008, 00:51 
staromodan
Korisnikov avatar

i te kako objasnjava. to sto ste vi rekli upravo krsi princip hermenautike, interpretaciju Biblije. s tobom o tome ne mogu da pricam jer postujes Kuran, pa se pitam da li imas ikakvo pravo da pricas o hermenautici vezano za Bibliju. :evil3: (kad ovo kazem onda mislim prijateljski, tako da ne citas kao neku prijetnju ili da te omalozavam)

ako ono sto sam ja napisao je pogresno u odnosu na vas, onda su po vasem principu sve zene, pa ukljucujuci i nase rodjene majke, kurve jer ne nose glupu MARAMU.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2008, 10:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
ako ono sto sam ja napisao je pogresno u odnosu na vas, onda su po vasem principu sve zene, pa ukljucujuci i nase rodjene majke, kurve jer ne nose glupu MARAMU.

Nije tačno, pa to nema veze s prostitucijom. Marama jest važna ali sumnjati u ženinu čestitost samo zato što ona sne nosi maramu je veliki propust, jer neke sumnje su doista veliki grijeh.

Zakonom je tačno propisano koji uslovi se trebaju ispuniti ili su se ispunili da bi nekog optužili za prostituciju.... mislim da si se izgubio u gornjoj izjavi.

Ali vidio sam poprilično tvojih tumačenja s kojim se ne slažu neki drugi kršćani, zato ti kažem da tvoje tumačenje ne može da zasjeni njihovo....i u stvari ne znam ni zašto bi moglo.

Opet s druge strane uzmimo običan svijet koji ne pozna tumačenje Biblije onako kao bi trebalo, ali žene tog običnog svijeta se ne pozivaju na tumačenje nego jednostavno nose maramu, zato što su pročitali da tako piše ili zato što je to s koljena na koljeno prelazilo od starijih generacija koje su se opet pozivali na biblijske tekstove.

Hermenautika Biblije ili Tefsir Kur'ana je jedna te ista stvar....ali tefsirenjem pojedinih ajeta se ne mogu staviti van snage naredbe koje se nalaze u Kur'anu....ne razumijem zašto bi bio suprotan slučaj u Bibliji.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2008, 11:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Želim još jednom ponoviti da je u verskim zajednicama protestantske opredeljenosti dominantna jedna stvar a to je:
Da se Pismo nemože razumeti već hoće teološki visoko obrazovane ljude poučene u tom krugu da oni protumače nerazumljivu Božiju reč. A da li je nerazumljiva Božija reč o tome ne bih.
Tamo se tumači skoro sve kao simbolika i nestvarno u odnosu na pisanu poruku i kao takvo se nemože prihvatiti iz samo njima znanih razloga pa otuda i ovo sa maramom i ono sa 144000 Jevreja kao pagana i sve tako redom zaključno sa hranom kroz koju traže spasenje pod izgovorom zdravstvene reforme.
Žao mi je što neće da veruju Božijoj reči ali mi je drago što pripadnici Islamske zajednice razumeju Božiju reč i veruju joj.
Veoma mi je drago za Hristova i Masterminda i Airfantoma što pristupaju Božijoj reči sa uvažavanjem.

Bog vas blagoslovio.

Vrh

Tema posta: pa
PostPoslato: 27 Sep 2008, 15:48 
staromodan
Korisnikov avatar

oficir i te kako se marama povezuje sa prostitucijom u ono vrijeme u kojem je Pavle zivio i uputio poruku korincanima. ako zelis debatu onda procitaj moj dugacki post i rezimiraj. pa udaraj reske na osnovu njega i reci sta ti se ne dopada. ovako mi samo pricas povrsinski bez ikakvih argumenata, al cvrstih argumenata. ovako tvoji argumenti se vezu na pricu "zakonom tacno propisano sta treba da se radi." A JA PO 1000 PUT PRICAM MARAMA NE SPADA U ZAKON. tako da ti ovaj argumenat ne vazi. takodje ni onaj "pa eto s koljena na koljeno" jer se i to prenosilo pogresno. :evil3:

to sto se ljudi ne slazu jeste sto ne znaju ulogu poslanica pa ih tumace bukvalno. pogotovo lavic. njemu das bilo koji argumenat i on napise kako je teologija glupa i da teolozi varaju narod. njegov zadnji post o tome govoril. nije uopste procitao ono sto sam napisao. nema pojma o razumjevanju Biblije. najveci argument mu je samo ti citaj Bibliji i sta god vidis u njoj ti se drzi nje. pa sto nije odsjekao ruku, JEL LAVICU KAD CES RUKU DA ODSJECES PA I TO PISE U BIBLIJI.

eh da dok nisam zaboravio, oficir, na ovu tvoju zadnju recenicu - marama ne spada pod zakon odredbe.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2008, 15:55 
staromodan
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
unaprijed se izvinjavam za dugacki post, al nije moglo krace.

Uopste ne poricem tekstove koji govore o pokrivalu, al ajd da se procitaju dobro. 1 Korincanima 11 glava, iznosenje Pavlovih stavova o javnom bogosluzenju i spoljasnjem izgledu onih koji u njemu ucestvuju pocinje od 3. stiha. Od 5. stiha Pavle naglasava da je neophodno da zene koje prisustvuju javnom bogosluzenju moraju nositi pokrivalo na svojoj glavi ili ukoliko to ne zele moraju se "strici ili brijati se". Citajuci dalje, mozemo zapaziti da u 15 stihu Pavle iznosi stav koji je, cini se, suprotan onim sto je rekao u 4. stihu, a to je da je zeni slava ako gaji dugu kosu, "jer joj je kosa dana mjesto pokrivala.
Nazareni smatraju da zene moraju nositi pokrivala.

Korint je u ono vrijeme bio stanica na putu od Rima ka Istoku. Nalazio se na raskrscu svih puteva. Bio razrusen 140 god pre Hrista, i ponovo sagradjen kao rimska kolonija, stekavsi prethodnu slavu veoma brzo. Grad u pocetku nastanjen od rimljana, malo kasnije od grka. U gradu su bili i Jevreji, pa da spomenem i Latine, Azijate, Sirijce, Egipcane.Zbog intezivnog prometa grad je ponovo dobio onu staru sliku “bludnicki grad”. Afroditin hram koji je imao oko 1000 prostitutkih.

U Grckoj, isto kao i u gradovima istoka, bio je obicaj za zene, izuzev onih ciji moral nije bio na visini, da u javnosti nose pokrivalo. Veo je bio kao simbol zastite od pohotnih muskih ociju, kao i simbol postovanja na ulicama. Dok pripadnice Afroditinog hrama su isle gologlave i uglavnom su se nametale. Ajde da napomenem nekoliko tih kulturoloskih razlika:
1) duga kosa kod Grka u to vrijeme je vodila ka sumnji da je homoseksualac
2) postoje neki komentari koji kazu da Pavle kada spominje pokrivalo vezano za zene misli na frazu “done up in a bun” koji je bio obicaj za udate zene, nego da raspuste kosu “rather than loose and flowing” sto je u nekim krugovima znacilo neudata ili suspected adultery-ne samo sa drugim muskarcem vec i sa zenom(medju Jevrejima).
3)grci u toku bogosluzenja si bili otkrivene glave, rimljani pokrivene.rimske zene koje su odavale pocast Saturnu isle su nepokrivene glave.
4) jevreji su isli pokrivene glave na bogosluzenja. Jevrejskoj zeni je osumnjicenoj za preljubu je bilo otklonjeno pokrivalo, zabranjeno da nosi.
5)u to vrijeme prostitutke su izbjegavale da nose vel. Medjutim poenta nije to sto su bile prostitutke koliko je bilo znacajno da izbjegavajuci nositi vel je znacilo “invite male attention.”

Da ne govorim o tome da su grcke zene nosile dugacku odjecu tako da su pokrivale ruke i noge da se slucajno ne vide.
Citiram Blomberg Craiga (googlati ako nekoga interesuje ko je on) u vezi pokrivala “But a more basic purpose of the gender –based head voering was to shield married women from the gaze of men other than their husbands.”
Hair was the prime object of male lust. Uncovering and loosing a woman’s hair publicly revealed her buty and could lead to a man’s seduction.
Takodje duga kosa raspustena je imal simbol statusa tog doba, pravila je razliku izmedju upper class i low clas –kod zena.

Uglavnom problem vezan za dugu kosu, pokrivalo u to vrijeme je vise znacilo kulturolosku razliku kod pojedinih nacija. Pavle kaze da je za muskarca sramota imati pokrivalo sto je za palestince bio sok (jer su nosili pokrivalo). Za zene kaze da nose pokrivalo al onda onaj kontradiktoran stih gdje kaze zeni je data duga kosa umjesto pokrivala. Sve ovo nagovjestava Pavlovu poruku korintskoj crkvi u svjetlu kulturnih prilika tog vremena, manirima i obicajima.

Po meni Pavle u 11:4-16 sa Korincanima razgovara o principima prioriteta i hriscanskog uljudnog ponasanja posebno u okvirima njihovih obicaja.Takodje pitanje da li je sloboda jevandjela stavila na stranu razliku medju polovima. Vec sam spomenuo svrhu pokrivala tog doba. Sad treba imati u vidu da su vjernici te Crkve u Korintu dolazili iz razlicitih kultura, struktura drustva. I naravno su imali pitanje -sta mi u Crkvi da radimo, kako da se ponasamo. Da li nase zene moraju nositi pokrivala, jer ako neka hriscanka tog vremena izadje za katedru bez pokrivala znaci raspustene kose, ostavljala je utisak neskromnosti, bestidjenosti ili drugim rijecima sebe je izjednacavala sa bludnicom. Korint je bio paganski grcki grad iz koga je Bog pozivao crkvu. Slike na grckim vazama su pokazivale da su se grkinje pojavljivale u javnosti bez pokrivene glave i kao takve mogle su doci na bogosluzenje. Takodje neke hriscanke, grkinje ili jevrejke dolazile su crkvu raspustene kose. Ovo je davalo utisak da su bile preljubocinice tako da je nemir i nered poceo da se uvlaci u sluzbu.
Apostol Pavle je hteo da rijesi ovaj problem. Ucenje u 1.Korincanima 11:2-16 prevazilazi kulturne prilike korincanske crkve, u stvari upuceno je crkvama prvog vijeka sirom zemlje. Principi koje je ovdje Pavle predlozio u cilju su ocuvanja crkve kao i njenog pojedinca.

Eh, sad za kraj moje pitanje. Da li i danas u ovom drustvu u kom zivimo se smatra da ako zena ima dugu kosu je bludnica, lezbejka, pa joj treba pokrivalo u toku bogosluzenja ili na javnim mjestima? Da li svaki muskarac koji ma dugu kosu se smatra homoseksualcem? Da li treba zene na moru da se zamotaju poput mumija, da bi sakrile ruke, koljena, clanke od muskih ociju? Da li je ljudska svijest, norma, maniri danasnjeg vremena ista kao ona u 1 vijeku vezano za dugu kosu i pokrivala?

evo namjerno sam ponovio ovaj svoj post, pa bujrum. otvoren sam za debatu.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2008, 12:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Sad kad se ja i lavić raspištoljimo na tebe ....imada perje frca na sve strane. :D

spavac je napisao:
Eh, sad za kraj moje pitanje. Da li i danas u ovom drustvu u kom zivimo se smatra da ako zena ima dugu kosu je bludnica, lezbejka, pa joj treba pokrivalo u toku bogosluzenja ili na javnim mjestima? Da li svaki muskarac koji ma dugu kosu se smatra homoseksualcem? Da li treba zene na moru da se zamotaju poput mumija, da bi sakrile ruke, koljena, clanke od muskih ociju? Da li je ljudska svijest, norma, maniri danasnjeg vremena ista kao ona u 1 vijeku vezano za dugu kosu i pokrivala?

Citiraj:
Da li i danas

Mislim sad da ti uzimaš vrijeme kao svoj adut....danas i ono od prije. Da li vrijeme može dokinuti određenu Biblijsku naredbu ????
Da li tumačiš sve Pavlove poslanice na ovakav način????Da li o svakoj Pavlovoj teologiziraš da bi pod utjecajem današnjeg vremena isključio mnoge njegove naredbe????
Mislim da je u poslanici Korićanima Pavlovo prekoravanje nenošenja marame se odnose na sve ljude i sva vremena koji imaju dodirnih tačaka s ponašanjem žena unutar tog grada, a to vrijeme i ta situacija je upravo danas, gdje je situacija sličnija Korintu nego nekom "pristojnom" mjestu...mislim da bi za Pavla današnji svijet bio Korint, morske plaže sa razgolićenim ženama ulice Korinta....jer u današnjem vremenu apsolutne slobode Korint bi trebao biti uzor, šta se sve danas radi na ulicama.
Ali je problem kod tebe što ti toleriraš "KULTURU RAZGOLIĆENOSTI" i "RAZGOLIĆENOST KULTURE". u takvoj mjeri da sve Pavlove po pitanju marame možeš staviti van snage...
Zašto danas crkva pored vrsnih teologa većih od sviju nas ne stavi maramu potpno van snage i zabrani je u manastirima????
Da li u marami ima više dobrog ili više zla?????

"Sad i ovdje" nije argument da se ne poštuju pravila Svetih Knjiga. Misliš li da je Pavle ovdje da bi se on adaptiro situaciji i prekrižio pola svojih poslanica, moje lično mišljenje je da bi on napisao još toliko o grijehu današnjeg čovjeka....
Marama je zaštita žene vjernice, niti ijedan prosječan čovjek ne bulji i ne zviždi za ženom koja je pokrivena bilo da se radi o časnim sestrama ili mualimama, svaki čovjek u njih gleda s poštovanjem i ozbiljnošću, dok za svakom golom nogom ili kratkom minicom redovna su zviždanja, dobacivanja....pa žena se upravo izazovno i oblači zbog toga.

Stvari možemo i personalizirati, u stvari najbolje je da ih vidimo na tom vlastitom primjeru...

D li bi više voljeli da je vaša (naša) majka, sestra, kćerka pokrivena s maramom ili bez nje, da li bi više voljeli da hoda u minicu ili da su pristojno obučene...

Normalan muškarac, porodičan čovjek sve svoje želi maksimalno zaštititi, a griješnik želi zaštititi ali i na one "druge" baciti oko, a nenormalan niti zaštićuje svoje niti druge i svejedno mu je da li vidio na plaži polugolu svoju sestru ili Pamelu Anderson.

Ja težim biti normalan....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]