banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Maj 2025, 07:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 189 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Mar 2008, 19:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Citiraj:
Mir mom bratu Damaskinu...

И души твојој брате.

Citiraj:
Naziv za covjeka u arapskom jeziku je "insan" (onaj koji zaboravlja)

Паде ми на памет, моја баба је стално говорила "иксан" :D

Citiraj:
Pa mi oprostiti ako neki moj tekst, citat, izjava ili post bude imao uvredljiv karakter...
doista vas molim da me opomenete i ja cu se izvinuti i evo sad izvinjavam se unaprijed jer sam "insan"...

Што би се човјече извињавао, дошао си славећи Бога, са поздравом мира и добре воље,
можемо можда имати различите доживљаје истих ствари, али то зна бити и међу најближом фамилијом
што опет није разлог да се људи не поштују и не воле.
Управо и јесте квалитет и дијалога и живота учити се од Другог и Другачијег,
и ширити и властиту преспективу водећи дијалог са браћом која ствари виде другачије.

Citiraj:
Brate Damaskine gornji citati iz Mateja bi savrseno odgovarali opisu Isusa da je razapet.
Medjutim moras mi odgovoriti ko je bio tamo da je to sve vidio,
jer ako uzmemo da je Matej rekao istinu onda sta reci na Marka

Немој се љутити, али ми се чини да ниси баш простудирао Јеванђеља.

Матеј, Марко и Лука нису били присутни при распећу.
Али јесте Апостол Јован, Богородица Марија, мајка Исусова, те Марта и Марија Магдалина.

Citiraj:
А стајаху код крста Исусовог мати Његова, и сестра матере Његове Марија Клеопова, и Марија Магдалина.
А Исус видевши матер и ученика кога љубљаше где стоји рече матери својој: Жено! Ето ти сина!

Поред тога распећу су свједоци били римски војници из Јерусалимског гарнизона, те мноштво јеврејског народа:

Citiraj:
Пилат, пак, написа и натпис и метну на крст;
и беше написано: Исус Назарећанин, цар јудејски.
И онај натпис читаше многи од Јевреја;
јер место беше близу града где разапеше Исуса;

Можда ћеш ти на то помислити:
"добро, били су под крстом, али нису били до краја, нису свједочили његовој смрти"

Citiraj:
Онда дођоше војници, и првом дакле пребише ноге, и другом распетоме с Њим.
А дошавши на Исуса, кад Га видеше да је већ умро, не пребише Му ноге;
Него један од војника прободе Му ребра копљем; и одмах изиђе крв и вода.
И онај што виде посведочи, и сведочанство је Његово истинито;
и он зна да истину говори да ви верујете.

А да није присутан био само Апостол Јован Богослов и жене око њега каже Библија даље:

Citiraj:
А потом Јосиф из Ариматеје, који беше ученик Исусов али крадом од страха јеврејског,
моли Пилата да узме тело Исусово, и допусти Пилат. Онда дође и узе тело Исусово.
А дође и Никодим, који пре долази Исусу ноћу, и донесе помешане смирне и алоја око сто литара.
И узеше тело Исусово, и обавише Га платном с мирисима, као што је обичај у Јевреја да укопавају.
А беше близу оног места где беше разапет, врт, и у врту гроб нов, у који нико никад не беше метнут.
Онде, дакле, петка ради јеврејског, јер беше близу гроб, метнуше Исуса.

Дакле осим фарисеја, Пилата, чланова Синедриона, "свјетине" и римских легионара присутни су и:

- Богородица Марија
- Апостол Јован
- Марија Клеопова
- Марија Магдалина
- Јосиф Ариматејски
- Праведни Никодим

Ученици јесу напустили Христа приликом хапшења и судског процеса,
али Библија јасно набраја да је на Голготи било присутно сасвим довољано свједока.

...а на крају крајева, и све да их и није било, Бог се не открива судским процесима и вјештачењима,
већ на тајински, мистички начин "тајном човјеку срца"...

Свако ти добро од Господа!

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2008, 20:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Mom bratu s ružom veliki pozdrav i da nisi rekao kako sve moje teme nisi pročitao pomislio bih da prepisuješ moja pitanja upućena ,,hrišćanima'' (šalim se) ali postoji bar pola pitanja koja se ponavljaju i na njih nećeš dobiti odgovor, biće tu dobronamernih pokušaja a možda i onih drugih ali šta ti ja mogu kad i mene propisno izvređaše šta ću moji su na moju nesreću.
Lično poštujem ljude koji grčevito brane svoju veru jer je to znak da iskreno veruju u to što govore i spremni su to dokazivati a oni što nisu vernici oni će samo reći da se neslažu, da drugi ništa neznaju, neka malo izučavaju da bi naučili itd.
Ako samo mile reči bez argumenata iznosimo mi smo laskavci u opravdanju vere se mogu služiti i jače reči koje nisu vređajuće za pojedince već za celo versko učenje pa ako mi neko kaže da hrišćansko učenje po njemu nije ispravno i navede razloge zbog kojih to tvrdi ja lično se neću naći uvređen iako sam hrišćanin jer uvek postoji mogućnost za grešku u svakoj veri jer ni jedna nije bez greške zato što je ljudi tumače a sami su grešni.

Velika je stvar pobožnost a ko je ima?
Da li je pobožnost posmatranje vere kroz prizmu svoje zajednice i svog uskostranačkog-verskog ugla?
Svima je ugao gledanja različit, svima je učenje različito, svima je sve što štrči van njihovog vidika pogrešno. Da bi čovek bio pobožan on prvo mora da veruje u Boga a kad veruje u Boga onda veruje i njegovim prorocima a verujući njima držaće ono što oni rekoše tako delima potvrđujemo veru.
Nije vera pripadnost nekoj grupaciji ljudi niti se spasenje stiče članstvom u nekoj od crkvi već to lično ostvarujemo sa Bogom jer keže da će svako za sebe dati odgovor. Da moj brat nebi pogrešno razumeo ove reči ,,jer će svako za sebe dati odgovor'' one ne znače da će se po svojim delima spasiti kao zaslugom već da će dati odgovor to jest reći zašto nisu bili verni i poslušni. Oni što su to bili oni će imati i dobra dela jer se sa dobrog drveta bere dobar rod.
Svi narodi su od početka nešto žrtvovali Bogu ili bogovima u znak poniznosti ili umilostivljenju istih. Pravom poznajom značenja žrtve shvatamo suštinu spasenja i težinu reči da je plata za greh smrt kao i radost reči verom ste spašeni. U čega je naša vera uperena? Naravno u Boga, a Bog nas preko Mojsija usmerava na žrtvu kao znak našeg očišćenja.
Reč koja izađe iz Božjih usta osudi greh na čoveku i čovek pade pod vlast smrti ali ista ta reč se rodi u ljudskom telu i dade sebe da bi čovek ponovo živeo.
Reč čoveka ranjava i leči, reč čoveka ubija i oživljava ona je od uvek u Boga i Bog u njoj.

Ko negira reč proročku taj negira Boga, ko od stvarnog pravi ne stvarno taj čini Boga lažom ko se protivi istini njemu Bog nije otac. Svima je omogućeno spasenje ali ne žele svi da se spasu,svima je data reč i svedočanstvo ali nisu svi pšenica.
Izrailj imaše Boga za vođu ali nehteše za njim već tražiše cara kako bi umesto svetlosti išli u tamu,povodljivo ljudsko srce i prevaran um čine čoveka kukoljem i tako jadan pada u tamu jer misli da je veći od Boga.

Dao sam reč i održaću je uz Božiju pomoć da ćemo završiti započeti razgovor a onda ako Bog tako bude želeo povlačim se sa foruma jer ne nalazim sagovornika među hrišćanima.

Od Boga ti svaki dobri dar a od mene bratski pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2008, 21:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
moja pitanja upućena ,,hrišćanima''

Још ниси примјетио да је твој главни проблем што све друге сматраш наводним хришћанима,
а једино самог себе аутентичним хришћанином, омаловаћавајући у старту све који мисле другачије?

Твој други проблем састоји се у томе што "немаш саговорника",
што у твом ријечнику не означава некога са ким водиш плодотворан дијалог,
већ искључиво некога ко ће само аминовати све што напишеш.

И што је најгоре, на крају се јадаш како "не налазиш саговорника" међу људима које си омаловажио и испљувао
не уважавајући ничију вјеру, став, мишљење или аргумент?...
Свака част, ако је то "аутентично хришћанство" у том случају не желим бити "аутентични хиршћанин"...

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2008, 15:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Citiraj:
Kod:
Mir mojoj krscanskoj braci...

Mir mom bratu spavacu koji se tako slatko smije...o.k.

Citiraj:
Jer rijec "KRSCANSTVO" ne postoji u Bibliji.
Jer rijec "JUDAIZAM" ne postoji u Talmudu, Tori.
Rijec "ISLAM" postoji u Kur'anu.

oficir tvoje rijeci, samo cu se nasmijati. i pitati kako si to zakljucio. jesi li citao toru? jesi li procitao Bibliju?

Evo brate ako zelis jednostavno mi pokazi u originalnom tekstu bilo koju od ovih rijeci : KRIST, ISUS, KRSCANSTVO, HRISTOS...
To su sve rijeci novijeg porijekla u ono doba totalno su nepoznate Isau a.s. Znamo i ti i ja da je Isa .a.s. govorio aramejski, da je poznavao hebrejski ali Grcki ....hm sta ti mislis ...jel poznavao i Grcki...nema problema daj mi dokaz da jest inace...:"ko se zadnji smije..."
Isusovo ime je bilo Jehesua (klasicno) o.k. Isti sistem postoji i sa Simonom Kifusom tebi mozda poznatim kao sv.Petar.
Simon Kifus rijec Petar nikad nije cuo u svom zivot. Njegovo ime je Simon a Isa a.s. mu nadjeva ime Kifus u prevodu stijena.
Dakle Simon Kifus - Grci preveli na Simon Petrus (petrus-stijena) a ostali izostavili sve osim Petar...
I kad bi Simon sad bio medju nama i ti ga zovnuo s imenom Petar covjek se nebi ni okrenuo ...itd...itd..
Naravno ne zelim biti sarkastican, jednostavno te molim da mi pokazes te rijeci gdje se nalaze u originalnom tekstu a moje je da ih provijerim o.k.
Nekako mi se sve cini brate da stvarno neko nije uradio domaci iz vijeronauke...???

Za drugi dio tvog teksta otvori post i popricacemo i o tome...nema problema...

Mir tebi zelim

uzmi malo jevrejski i grcki prevod i citaj pozitivce. nemoj citati knjige u kojima islamski pisci traze greske da bi potvrdili da je islam u pravu.

kada citiras nesto vezano za Hrista, pogotovo kad je rijec o njegovoj prirodi, bilo bi lijepo da citiras i Jovan 10:30 "Ja i Otac jedno smo."
takodje Tit 2;13 , vec pisano na jednoj drugoj temu u razgovoru sa jehovinim svjedocima, pa ako Vader moze da pronadje. mene mrzi ponavljati.

takodje se nadam da ces odgovoriti na ono pitanje, nemoj zuriti.

evo ti jos jedno pitanje. vi vjerujete da je Biblija od Boga, al ona zadnja Njegova knjiga je Kuran i Muhamed je njegov zadnji poslanik. vjerujte da je Biblija od Boga jer je takodje u njoj receno da ce Muhamed doci, jel tako. mozemo li o tome malo pricati, pa da vidimo da li je Muhamed od Boga.

Interesantno je za tebe brate da gornji tvoj odgovor nema ama bas nikave veze s pitanjima koje sam ti postavio
Znaci da ti ponovim:
Citiraj:
"Evo brate ako zelis jednostavno mi pokazi u originalnom tekstu bilo koju od ovih rijeci : KRIST, ISUS, KRSCANSTVO, HRISTOS..."

Sad uporedi moje pitanje s tvojim odgovorom, ama ne slazu se ni pod tackom razno...ne spavaj covjece. :wink:
Na ono tvoje prvo pitanje sam ti odgovorio sljedece...

Citiraj:
Za drugi dio tvog teksta otvori post i popricacemo i o tome...nema problema...

opet spavas

Brate procitaj kontekst Jovan 10:30 (KONTEKST) A da ti ne kazem da je to fabrikacija ...vrati se unazad ne budi lijen imas temu ovdje na forumu u kojoj vi krscani raspravljate o tome da li je to fabrikacija ili ne...procitaj...ne spavaj.

Citiraj:
evo ti jos jedno pitanje. vi vjerujete da je Biblija od Boga, al ona zadnja Njegova knjiga je Kuran i Muhamed je njegov zadnji poslanik. vjerujte da je Biblija od Boga jer je takodje u njoj receno da ce Muhamed doci, jel tako. mozemo li o tome malo pricati, pa da vidimo da li je Muhamed od Boga.

Vidis brate tvoj je problem sto o Islamu znas ko i Pero o dinu.
Ali evo da ti razlozim na tenane dio po dio o.k.
Citiraj:
evo ti jos jedno pitanje. vi vjerujete da je Biblija od Boga

Odgovor : Mi NE VIJERUJEMO DA JE BIBLIJA OD BOGA (u cijelosti ne ali postoje rijeci koje su od Boga koje se nalaze u njoj)...
Obrazlozenje: 1) Da vijerujemo da jest, ne bi u njoj bilo toliko gresaka i kontradiktornosti
2) Ali vijerujemo da Biblija sadrzi Bozije rijeci ali ne i da je u cijelosti od Boga...prostudiraj razliku (ubuduce necu vise za tebe uciti)
Citiraj:
al ona zadnja Njegova knjiga je Kuran i Muhamed je njegov zadnji poslanik.

TAKO JE ...( ovu tvoju gornju recenicu ovako kad izvadim iz konteksta i ovako je lijepo vidim podsjeca me na sehadet)
Upravo si ga izgovorio ...napisao. :wink: (vidis kako je kad se vadi iz konteksta )
Citiraj:
vjerujte da je Biblija od Boga jer je takodje u njoj receno da ce Muhamed doci, jel tako

Prvi dio nije tacan (OPET NE VIJERUJEMO DA JE BIBLIJA U CIJELOSTI BOZIJA RIJEC) ali je receno u njoj da ce Muhammed s.a.w.s. doci i u S.Z. i u .N.Z.

Citiraj:
mozemo li o tome malo pricati, pa da vidimo da li je Muhamed od Boga

Pa naravno budi moj gost ...izvoli..ali
Znam da ces uprati prstom u zene Poslanika s.a.w.s. ...
Dali je on s.a.w.s. prepisao evandjelje...

Samo pazi brate prije toga dobro procitaj S.Z. i N.Z. na svoku tvoju izjavu o Muhammedu s.a.w.s. odgovaracu citatima iz S.Z.i N.Z.
:fadein:
Mali savijet brat bratu...molim te prvo za svaku optuzbu prvo nadji da li isto nesto ne pise u Bibliji ( samo da nebi oko osnovnih stvari vodili polemiku )
Ono sto ja zelim jest citate, dokaze, nemoj mi svoje misljenje ...BUJRUM :)

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2008, 16:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Pre svega želim iz sveg srca da pozdravim mog brata Oficira s ružom kao i Mila i sve pripadnike Islamske vere.
Pozdrav urediku Vaderu i ostalim ljudima dobre volje.
Brate moj oprosti mi što odustajem od razgovora jer se već mnogo puta dešava da se poznati likovi ubacuju i namerno miniraju svaki razgovor koji nije u skladu sa njihovim mišljenjem, meni je dosta toga (slušanja njihovih vređanja i negiranja Boga).
Iznenadilo me je na početku mog učešća na forumu zašto su dobri sagovornici odustajali od učešća iako se od njih moglo dosta naučiti ali sam vremenom shvatio ko su glavni uzročnici.

Brate nastavi sa početim pitanjima ne radi toga da bi njima pokazao da nepoznaju materiju već da bi i drugi učesnici mogli uvideti propuste, izdrži bar jedno vreme jer će prvo početi da govore kako ti nepoznaš nauku pa da treba još da učiš a posle da je tvoje razumevanje pogrešno a onda će početi reči uvrede i tako redom, sretno ti bilo.

Još jednom te molim da mi oprostiš što rekoh da ću nastaviti razgovor ali ne ide jer sve ima granicu tako i moje strpljenje prema ,,hrišćanima'' sav trud je uzalud jer ko ne veruje taj je uporan kao magare i nikog ne sluša počev od Boga pa do ljudi.
Tvoje reči upućene krotkima će sigurno naći pogodno tlo.

Vidiš brate da odgovaraju i komentarišu i ono što njima nije upućeno i nemaju mira niti Duha u sebi već bunt i anarhija iz njih sa podsmehom izlazi.

Molim svog brata i ugodnika Alahovog ako doznaš gde mogu skinuti sadržaj Tominog jevanđelja ti mi zalepi na privatne poruke bio bih ti veoma zahvalan na toj pomoći.

Slava Bogu što postoje još uvek dobronamerni ljudi.
Mir ti i svaki blagoslov od Boga i domu tvome. Amin.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2008, 17:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mom bratu lavicu mir i svako dobro

Pa sto napustas forum brate...
Pa zar je Isus nakon nekoliko izgubljenih bitaka (uvreda i nerazumijevanja) odustao od misije???

Ma hajde bolan nisu ljudi bauci ne mogu nas pojesti...ovo je samo razgovor i teorije a na kraju svi ce biti odgovorni samo za sebe...Kur'an kaze:" ...Pa zar ces ti od tuge svisnuti ako oni u govor ovaj nece da povijeruju"
Ne brate na tebi je da izneses svoje dokaze na meni isto tako na svakom ucesniku foruma isto tako, dokaze, teorije, razmisljanja, a onda svak odabire sta mu volja...neko uzme dobro neko uzme ono pogresno..." covijek posadi punu bastu ruza pa ponekad beruci ih uhvati za cicak" -zivot ide dalje...svi cemo se Bogu vratiti...s dobrim ili losim dijelima, On ce nam suditi...vec je odredjeno ko ce od nas u pakao a ko u raj ali mi se trebamo truditi...
U Islamu samo dowa (molba Bogu) mijenja sudbinu covijeka...a Bog odgovara na dowu na ovom ili na onom svijetu.

Prvo mi oprosti sto ti se sinoc nisam javio ali sam doista dosao kasno s posla i bio sam toliko umoran, pa dok sam klanjao jaciju vec je stvarno bilo kasno...ali evo nas opet...

Brate sto se tice S.Z. to kazes da se sve knjige S.Z. medjusobno nadogradjuju i nadopunjuju. Znaci da su kolerati bar u nekom smislu.
Ne mogu to brate prihvatiti iz svih onih razloga koje sam ti predocio kao sto su :koncept Boga, razliciti opisi nekih dogadjaja, stvari koje se nalaze u samom S.Z. odudaraju od slike da je to Bozija rijec u cijelosti, dijelom DA ali u cijelosti NE,pogresne "naucne cinjenice" itd...

Citiraj:
Ako izdvoimo Mojsija mi odsecamo jedan deo od tela ali čak i takav deo zasebno otkriva iskrenim istraživačima sve ono što je potrebno za pravu veru u Boga i potvrđuje reči drugih proroka.
Bog reče Mojsiju da je sedmi dan blagoslovio i posvetio za odmor nazivajući taj dan odmorom_šabatom_subotom pa onaj ko priznaje Mojsija verovaće i njegovim rečima a samim tim držati dan koji Bog odredi. Bog nije rekao subota je blagoslovena samo zbog Jevreja i samo oni smeju da je drže jer to nije Jevrejski dan već Božji.

Mojsije je bio Jevrej. Poslan Jevrejima. Svi su poslanici slani Jevrejima izuzev Muhammeda s.a.w.s. Subota jest jevrejski dan, jer je Bog naredio Jevrejima da je postuju a ne svim narodima... Sam Isus je poslan Jevrejima ( Nisam poslan do izgubljenim ovcama naroda Izraelskog...). I naravno da je to Bozji dan jer svi su dani Bozji, citavo vrijeme je Bozije,a li specificnost tog dana se odnosi na Jevreje.

Citiraj:
Taj dan se nalazi u 10 zapovesti pa svaki koji kaže da veruje u jednog Boga po prvoj zapovesti taj neće biti idolopoklonik po drugoj zapovesti i odmaraće u subotu po četvrtoj zapovesti i neće krasti niti lagati niti poželeti tuđe ljubeći svoje roditelje a sve to po ostalim zapovestima čini i sve su jednake po važnosti jer ako bilo koju prekršimo greh činimo. Nemože čovek selektovati zapovesti po svojoj volji pa neke prihvatiti a neke odbaciti i drago mi je što si i sam pomenuo zapovesti kao obavezu u ranijem govoru

Tako je...(mada su i zapovijesti nepotpune, ali tako je). Svi su poslanici drzali do zapovijest pa tako i Mojsije a.s. i Isus a.s. koji su strogo naredjivali zapovijesti.

Citiraj:
Ako bih ja izjavio da priznajem Muhameda a rekao da neverujem rečima koje je on rekao šta bi ja time činio?
Imamo u starom zavetu sa jedne strane tridesetak proroka koji tvrde isto a sa druge (uslovno rečeno) jednog proroka koji takođe tvrdi da je i njemu Bog javio po Gavrilu (anđelu) kao i onima sa uslovno rečeno sa ,,druge strane'' hajde sad kao ljudi dobre volje i želje da upoznamo istinu da iz ljudskog ugla pogledamo šta je šta.
Kojem se narodu Bog prvo javio (misli se na naciju ne na pojedinca)?
Zar nije Stari Zavet stariji od Kurana?
Zar autor Kurana nije čitao stare Izrailjeve proroke i izučavao druge vere i dobro ih poznavao?
Kuran kao Božja objava nesme da se suprotstavlja Božijoj reči koju je preko mnoštva drugih proroka Izrailjaca objavio već treba da ima istih opisa. Kuran ih i ima (istih opisa) ali su prvo napisani u Starom Zavetu pa ako bi odbacili Bibliju samim tim negirali bi deo Kurana.

Brate, brate
Mi muslimani priznajemo sve Proroke koje priznaju i Zidovi osim sto priznajemo jos dva a to su Isa a.s. i Muhammed s.a.w.s. . Svi proroci su slani pojedinom narodu.
Zasto su slani proroci???
Proroci su slani da bi obnovi vijeru ne da bi donijeli novu jer, vertikalom kad idemo niti jedan prorok ne govori o trojstvu nego o JEDNOM BOGU. Hajde da ti pokusam objasniti ovako.
Adem a.s. je bio prvi covijek na zemlji dosao je s cistom vijerom direktno od Boga, Bog mu naredjuje da ce svako onaj ko bude slijedio njegovu (Adamo vijeru ) biti spasen a svako onaj ko se okrene od upute biti kazenjen. U prevodu onaj ko bude vijerovao u Jendnog Boga ne pripisivajuci mu sudruga niti u vlasti niti u bicu i koji se bude pokoravao poslanicima taj ce zadobiti dzennet (nece umrijeti imace zivot vijecni). o.k.
Ali je pitanje zasto su dolazili poslanici???
Poslanici (proroci) su dolazi da bi obnavljali vijeru koju su ljudi od Adema a.s. poceli iskrivljavati.
Imamo slucaj s Nuhom a.s. (Noa) gdje on ne mogavsi vratiti ljude na "pravu vijeru" moli od Boga potop. I potop biva, te Bog spasava samo najcistije od ljudi (iz Nuhova naroda), svi ostali su potopljeni medju kojima i jedan Nuhov a.s. sin. (Samo da napomenem da potop nije bio Univerzalnog karaktera da je potopio citavu zemlju nego samo Nuhov a.s. narod)
Nakon Nuha a.s. dolazi Ibrahim a.s. Njega vidimo kao rusitelja kipova. U njegovo vrijeme je idolopoklonstvo bilo toliko rasireno da je sam Ibrahimov a.s. otac pravio kipove. (opet iskrivljenost vijere i poslanik a.s. dolazi da je ispravi)
Ibrahim a.s. nije dibio odmah uputu od Gabrijela nego je pokusao logicki da "nadje" Boga.
Pa je rekao vidjevsi mjesec "Ovo je moj Bog" pa nakon sto mjesec zadje Ibrahim a.s. je zakljucio da Bog ne moze da "zalazi"
Pa vidjevsi sunce....ali opet sunce zadje pa Ibrahim zakljuci da Bog ne moze da "zalazi".
Ibrahim a.s. dolazi do zakljucka da je njegov Bog ZIVI BOG koji ne zalazi, koji ne spava itd..itd.
I sam Muhammed s.a.w.s je poslan izmedju ostalog da obnovi vijeru SVIH POSLANIKA S.A.W.S i da ih potvrdi. Jer du ljudi iskrivljivali objave.
Citiraj:
Kojem se narodu Bog prvo javio (misli se na naciju ne na pojedinca)?

Mozda ocekujes brate da ti kazem da se javio Zidovima, ali ne. Bog se prvo javlja Nuhu a.s. a preko njega njegovm narodu "Nuhovom ummetu" ( Nuhovom narodu). Zidovi dolaze poslije, kao nacija tad nisu postojali. Prvi put se javljaju kao nacija nakon Jakuba a.s.

Citiraj:
Zar nije Stari Zavet stariji od Kurana?

Pitanje nije brate sta je starije nego ispravnije, (Knjige starih kineza su starije od Zavijeta, knjige Hinduizma su starije od Zavijeta) ali nema veze... pokusacu da ti objasnim na sljedeci nacin onako kako mi muslimani to vidimo a Allah s.w.t. najbolje zna.
Mi muslimani viijerujemo da je Kur'an NESTVORENA RIJEC BOZIJA.
Zasto NESTVORENA?
Sve brata sto je STVORENO podlozno je MIJENJANJU. Kur'an je NESTVORENA RIJEC BOZIJA i zato stoji 1 400 god. neiskrivljena i zato ce stajati do Sudnjeg Dana takav, jer se Allah s.w.t. u Kur'anu obavezuje da ce ga cuvati. Dok je kako S.Z. tako i N.Z. pisan od ljudi i kao takav je podlozan promjeni, jer u ljudskoj je prirodi "mijenjanje".

Citiraj:
Zar autor Kurana nije čitao stare Izrailjeve proroke i izučavao druge vere i dobro ih poznavao?

Autor Kur'ana je Allah s.w.t. i ako u Kur'anu postoje slisnost doktrine ( kao npr Bog je Jedan) to je zato sto su svi poslanici dolazili od istog Boga sve objave dolazile od istog Izvora i zbog toga niti jedan poslanik nije govorio "trojica su"
Ako mislis da je "Autor Kur'ana " Muhammed s.a.w.s. -onda brate pravis jos vecu gresku jer
1) Muhammed s.a.w.s je bio nepisem to potvrduje i sam Kur'an
2) Niko od tadasnjih i sadasnjih imalo ozbiljnijih naucnika ili orijentalista ne govori o tome da je Muhammed s.a.w.s. bio pismen
3)U vrijeme rodjenja Muhammeda s.a.w.s. arapi su bili toliko zaostao narod da kako kaze jedan istoricar ( izvini ali ne mogu se sjetiti imena) malo s se razlikovali od zivotinja ( po ponasanju i osornosti i oholosti itd itd.) Aleksandar Veliki ih zaobilazi u svojim osvajanjima (nisu bili vrijedni niti jednog vojnika). I ja cu ti vijerovati da je Muhammed s.a.w.s. "pisao Kur'an " ukoliko mi navedes Bibliju bilo N. ili S.Z. koji je u toba bio prepisan na arapski (da ti pomognem godina je 610 Poslije Krista)
4) Muhammed s.a.w.s. nije poznavao niti jednu vijeru, bio je nepismen, coban u mladje dane (cuvao ovce, deve....)
5) Akoje Muhammed s.a.w.s. "autor Kur'ana" zasto se u Kur'anu ne nalazi ime njegovih : zena, dijece, prijatelja, rodbine...
6) Zasto bi Muhammed s.a.w.s. spomenuo u Kur'anu Isa a,s (Isusa) 500 % vise nego sebe samog. Isa a.s. (Isus ) je spomenut u Kur'anu 25 puta a Muhammed samo 5 puta ( 4 puta Muhammed i 1 Ahmed).
7) Zasto bi Muhammed s.a.w.s spomenuo zenu ( Mariju ) u Kur'anu koja je zivjela 600 god prije njega, nije bila arapkinja nego zidovka, Isusa koji nije bio arap neko zidov...
8) Zasto bi Muhammed s.a.w.s. u 19. poglavlju "nazvao" to poglavlje Merjem (Marija) ...a ti sam u sojoj bibliji nemas poglavlje Marija, iako je svi krscani slave kao "majku boziju"
9) Zasto je Merjem (Marija) spomenuta u Kur'anu 100 % vise nego u bibliji ( U bibliji spomenuta 17 puta od toga 16 puta u evandljelima i 1 put u ostalim knjigama novog zavijeta) U Kur'anu je spomenuta 32 puta ( gotovo 100% )...
itd
itd.
Zar ne kaze Isus :"...Kad dodje DUH ISTINE slavice mene..." Vi kazete da je to Sveti Duh ali ja kazem da je to Muhammed s.a.w.s. i da je on Duh Istine...ali o tom po tom.

Citiraj:
Kuran kao Božja objava nesme da se suprotstavlja Božijoj reči koju je preko mnoštva drugih proroka Izrailjaca objavio već treba da ima istih opisa. Kuran ih i ima (istih opisa) ali su prvo napisani u Starom Zavetu pa ako bi odbacili Bibliju samim tim negirali bi deo Kurana.

Ovdje mi moras prvo definirati sta je to u Bibliji "Bozja rijec" a sta ostalo kao: rijec historica, rijec prepisivaca, rijec obicnih ljudi ...
Biblija nije u potpunosti rijec Bozija to je jasno gotovo pa svakom krscaninu
Kur'an ne posijeduje "iste opise" kao i biblija naveo sam ti primjer "opisa Boga" u Bibliji i u Kur'anu.
Mi ne odbacijemo Bibliju u cijelosti nego sam ono sto se ne slaze s zdravim razumom, logikom kao npr (Bog ima sina-ni metaforicki ni u pravom smislu te rijeci nti ijedan poslanik nije nagovijscivao to niti vijerovao u to-naprotiv svi su govorili Bog je Jedan nema mu sudurga pa i sam Isus kad kaze mladicu:"...zasto me nazivas dobrim. Samo je Jedan Dobar...") Znamo da ovdje Isus iz poniznosti Bogu govori da on nije dobar, ja vijerujem da je Isus bio dobar ali on kao poslanik za sebe to nika d nije rekao (zbog poniznosti Bogu).
Isto pitanje tebi mogu postaviti ovako:" Ako vijerujes u S.Z. i u N.Z. onda moras vijerovati i u Hindu-knjige jer oboje govore o renkarniciji. U Hindu- knjigama se spominje "bezbroj reinkarnacija" a u Bibliji samo jedna a to je da se Bog reinkarnirao u covjeka da bi otkupio grijehe. Zasto vijerujes u Bibliju a ne i Hindu-knjigama.
Ali kako rekoh nije pitanje ko je prvi a ko zadnji nego sta je istinitije od "istinitog".

Citiraj:
Mojsija priznaju i Islam i Hrišćanstvo pa zašto mu onda ne verovati?
Avram je praotac i jedne i druge vere pa zašto mu neverovati?
Zašto ovo rekoh? Zato što je Mojsije učio da je Bog jedan kao i Avram. Zato što je Mojsije u srce vere stavljao žrtvu kao i Avram.

Srce vijere svih poslanika je bila Vijera u Jednog Jedinog Boga.
A sto se tice obredoslovlja to nije bilo prinosenje zrtve nego molitva. U Islamu ako ko za vrijeme Idul -adha ne prinese zrtvu to i nije neki problem ali ako ne obavi molitvu 5 puta na dan ....to je i te kakav problem.

Citiraj:
Moj brat kaže da ta žrtva čisti od svih greha i to je tačno ali koga čisti?
- brate navedi mi molim te gdje ja ovo rekoh...centar Islama nije zrtva, zrtva nije ciscenje od grijeha nego bogobojanznost a ciscenje je tewba (pokajanje) cinjenje dobrih dijela, ...ali nikako zrtva a pogotovo sama zrtva.

Citiraj:
Razlika između Isusa i Adama je sledeća, Adam je stvoren a ne rođen i kroz njega uđe greh u svet a posledica greha je smrt. Isus je rođen od žene i bez greha je zato nas je i mogao žrtvom svojom otkupiti i kroz njega imamo život.
Tama je vladala dok se nije pojavila svetlost, Adam je tama Isus svetlost i gde nema svetlosti tu vlada tama, gde nema istine tu vlada ne istina, gde nema života tu vlada smrt jer smrt nije deo života kao što ni istina u sebi nema laži niti svetlost u sebi ima tame.

Posljedica grijeha je kazna (smrt -ako bas hoces u paklu) Adam a.s. nije tama -Isus a.s. nije svijetlo. To je brate hula na poslanike. Adem a.s. nije ni pocemo bolji od Isa a.s. niti obratno, a to da je jedan rodjen a drugi stvoren...Reci mi iskreno sta je za tebe vece prvo stvaranje ili drugo. Adema a.s. je bilo "teze" stvoriti (da bi razumio iako Bogu nije nista "tesko" On s.w.t. samo kaze : " Budi i ono biva.").
Ti brate vijerujes u Isusa a opet ces umrijetia za kojih 60-70 god. i ja. Grijeh nije nasljedan, grijeh se genetski ne nasljedjuje. To nije naucno tacno. Genetika ne govori o tome. To je potpuno pogresno. Ja nasljedjujem svojstva od oca, fizicke osobine, psihicke..itd ali grijeh ne. Hoce li Adam a.s. biti pitan za 25 MIILIONA (pedera) koji lutaju svijetom. NE
Ako je tvoj dijed ubio mog dijeda imam li ja pravo da ubijem tebe...NEMOJ BITI SMIJESAN.
Grijeh je NEPRENOSIV
Ja cu umrijeti ako Bog da isto kao i ti, a Zivot Vijecni cemo imati u spiritualnom smislu na onom svijetu. Procitaj Ezekiel 18 Glavu kompletnu bice ti jasnije.

Samo bi da dodam da cu se pokusati koncentrirati na diskusiju s tobom i nek mi oprosti "Damaskin" ...ali imacem ja i on prilike "ukrstiti koplja" (po pitanju raspeca)...

Mojoj braci svako dobro zelim...
Dobio sam poziv od jednog popa pa cu kod njega u ovo koji dan na salicu caja. Da ste mi blizi zovnuo bih vas pa da onako u cetvero prodiskutiramo uz 10 litara caja...ali eto ...mozda jedne prilike...u duhu ekumene i dobre namjere ali do tada...
ostajte mi dobri, srecni i debeli... :wink:

Ako je sta u ovim tekstovima bilo lose to je od mene i molim Boga da mi oprosti a zatim svoju bracu krscanske vijere, a ako je bilo sta dobrog za to je zasluzan Bog svojom odredbom a ne ja...

Wel hamdulillahi rabbil alemin.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 00:46 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
:lol: :lol: :lol: Jovan 10:30 fabrikacija. mashala. :D da nije i onaj tekst iz Tita fabrikacija.

sto se tice rijeci koje neprestano nabrajas, uzmi Bibliju na grckom pa uzivaj.

procitaj Jovanovo jevandjelje pocetak, takodje uzmi grcki prevod pa ces vidjeti sta je Bozija rijec.

mozes li mi navesti stih iz N.Z koji govori o dolasku Muhameda.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 11:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Брате официр, ја ти набројах не једног свједока који је присуствовао Христовом распећу и крсној смрти.
Да ли се слажеш да идемо даље са разматрањем оних теза које си побројао или да станемо овдје?

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 13:08 
staromodan
Korisnikov avatar

tek sad primjeti da si spomenuo da Duh istine za tebe je Muhamed, dok je za hriscane Sveti Duh, koji se spominje nekoliko puta u N.Z. i ni jednom ako pogledas i druge prevode pored Karadzica, pa cak i grcki neces vidjeti da se prica o Muhamedu. al to sto ti kazes za tebe jeste to mi dodje kao ona prica kad gledam u semafor na prvom mjestu je zelena , onda crvena i na kraju zuta. :lol: nadam se da kontas o cemu ti pricam. poenta da Bog kroz Bibliju nije ni spomenuo Muhameda kao Bozijeg poslanika. tako da sumnjam da u nastavku se ima sta drugo pricati. jer ce biti presipanje iz supljeg u praznog.
nadam se da me neces pogresno razumjeti pa da ispada da pljujem na vasu vjeru i sta ti ja znam ostalo.

takodje sto se Marija spominje u Kuranu, je poznato da je Kuran prepisan samo za islamsko podrucje, s obzirom kad se pojavio tj. u kojim drustvenim zbivanjima.

samo da dodam, nije Isus umro za te grijehe o kojima ti pricas, ubio moj deda, tvoj ili neciji drugi nekoga pa jel se to prenosi na nas. bum ti napisal, o kom grijehu je rijec.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 17:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Opet ti ponavljam pitanje da mi nadjes rijec : KRIST , KRSCANSTVO, NA HEBREJSKOM...
MOLIM TE NADJI, ...

Citiraj:
Jovan 10:30 fabrikacija. mashala. da nije i onaj tekst iz Tita fabrikacija.

sto se tice rijeci koje neprestano nabrajas, uzmi Bibliju na grckom pa uzivaj.

procitaj Jovanovo jevandjelje pocetak, takodje uzmi grcki prevod pa ces vidjeti sta je Bozija rijec.

mozes li mi navesti stih iz N.Z koji govori o dolasku Muhameda.

VI. BLAGDAN POSVETE HRAMA Isus se proglašava Sinom Božjim 22 Svetkovao se tada u Jeruzalemu Blagdan posvećenja. Bila je zima. 23 Isus je obilazio Hramom po trijemu Salomonovu. 24 Okružili ga Židovi i govorili mu: "Dokle ćeš nam dušu držati u neizvjesnosti? Ako si ti Krist, reci nam otvoreno!" 25 Isus im odgovori: "Rekoh vam pa ne vjerujete. Djela što ih ja činim u ime Oca svoga - ona svjedoče za mene. 26 Ali vi ne vjerujete jer niste od mojih ovaca. 27 Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. 28 Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. 29 Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. 30 Ja i Otac jedno smo." 31 Židovi ponovno pograbiše kamenje da ga kamenuju. 32 Isus im odgovori: "Mnoga vam dobra djela Očeva pokazah. Za koje me od tih djela kamenujete?" 33 Odgovoriše mu Židovi: "Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti - čovjek - sebe Bogom praviš." 34 Odgovori im Isus: "Nije li pisano u vašem Zakonu: Ja rekoh: bogovi ste! 35 (Ivan 10: 21-34)
Hajmo redom spavacu :sleepy1:
Prvo
Probudi se
Drugo
hajmo malo fiskulture za dobro jutro.... ](*,)
Ako si to uradio onda pristupi gornjem tekstu pa citaj jos jednom ...moram ti reci da sam doista uzivao citajuci...

Isus im odgovori: "Rekoh vam pa ne vjerujete. Djela što ih ja činim u ime Oca svoga - ona svjedoče za mene. 26 Ali vi ne vjerujete jer niste od mojih ovaca. 27 Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. 28 Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. 29 Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. 30 Ja i Otac jedno smo."

Ako ces po ovoj izreku Isusa reci da je on (Isus) Bog ili sin bozji ili emanacija boga ili reinkarnacija Boga onda budi razuman pa po istim tim pravilima koja si sam postavio zakljuci da su svi Zidovi bogovi [-X [-X [-o<
Jer Isus isto tako rece:"Odgovoriše mu Židovi: "Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti - čovjek - sebe Bogom praviš." 34 Odgovori im Isus: "Nije li pisano u vašem Zakonu: Ja rekoh: bogovi ste!

Odgovori im Isus: "Nije li pisano u vašem Zakonu: Ja rekoh: bogovi ste [-o< :notworthy: :notworthy:

Jer ako je po gornjoj tvojo nadri-iskrivljenoj logici Isus bog po rijecima (Ja i Otac smo jedno)
Po toj istoj nadri-iskrivljenoj logici Isus kaze zidovima (Ja rekoh: bogovi ste)
I kad saberes tvoje poznavanje biblije (nista s nicim) dobijes to, da ti po svom vlastitom tumacenju imas Zidove za bogove i da nemas samo Isusa za Boga nego citavu naciju....Aferim brete to ti je za noblesovu (nobelovu nagradu)
Ako cemo igrati ostro onda igrajmo do kraja...
Ako mislis da ne znam vrijedjati...
Mislim svaki daljni razgovor s tobom je vise lose nego dobro...
I vise nemam namijeru da hranim trola
Haj sad tisina :-#
i na spavanje

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 17:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Iskreno izvinjenje ostalim krscanima ali ne i spavacu, a moderatoru ostavljam na volju da izbrise moj gornji odgovor spavacu ili da ga ostavi.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 18:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Са мном неће нико да се дружи... :cry:

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 19:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2008, 04:58
Slučajno sam posjetio ovaj forum,i ne mogu a da ne pohvalim večinu učesnika na zavidnom nivou tolerancije i respekta prema svojim sagovornicima-onim drugačijih vjerskih ubjeđenja i stavova.
Prvenstveno pohvala ide administratorima koji su svojim pravilima ovog vjerskog podforuma,udarili temelje već spomenutom korektnom i tolerantnom međureligijskom dialogu.

Inače sam musliman i pisao sam na mnogim forumima tipa ovog-međureligijskog dialoga.Trenutno pišem na nekim forumima,i dosta radim na ovom polju,ali sam zaista morao da vas pohvalim,baš zbog toga što na mnogim drugim forumima tipa ovog,nedostaje taj najosnovniji nivo tolerancije i vjerskog bontona među sagovornicima.

Po meni najveći krivci za to su upravo administratori istih.

Pogledao sam neke teme koje su otvorene,pa kada budem imao vremena možda i napišem nekoliko postova.

Do tada apeliram na člana sa nikom "lavic" da ne napušta forum,kao i damaskina koji misli da nema sagovornika koji ga uvažava na ovom forumu!

Iskreno vjerujem da zaslužujete pažnju onih koji poznaju ovu materiju,i koji prvi put posijete ove teme,ako ni zbog čega drugog-a ono zbog vašeg tolerantnog ophođenja sa neistomišljenicima.

Ja sam jedne prilike vodio debatu na jednom kršćanskom forumu na kojem su se neki od članova bunili da se zovemo braćom!?

Nemam ništa protiv ako to nekome smeta,ali ovdje vidim da se nazivate braćom ,ako ni po čemu drugom -a ono po našem praocu Ademu a.s(Adamu)!
Čestitka i na tome.

Zavrijedili ste moju pažnju,pa ako Bog da kad budem imao vremena pisat ćemo i razmijenjivati svoja mišljenja između ove dvije različite a opet jako bliske religije-Hrišćanstvo i Islam.

Do tada svako dobro i pozdrav svim učesnicima. :wink:

i niko mu ravan nije.
(Kur'an 112:1-4)

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 20:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mir vama braco

Damskine jel ti to mene izazivas :wink:

Citiraj:
Брате официр, ја ти набројах не једног свједока који је присуствовао Христовом распећу и крсној смрти.
Да ли се слажеш да идемо даље са разматрањем оних теза које си побројао или да станемо овдје?

Za momenat cemo ostati "ovdje"...
Sad sam trenutno zauzet ali nocas ako Bog da ces dobiti moj odgovor...
I nemoj pricati da se s tobom nece niko druzit jesam li te neki dan zvao na caj...a ti ni mukajat...

Evo dobismo pohvalu od Jasmina...
Ko je Jasmin
Sto li je Jasmin...
Odakle li je taj Jasmin da prostis...(cini mi se da tako nekako ide tekst pjesme...)
I svi nas mogu pohvaliti ali kad nas Jasmin pohvali...e to je nesto.... :)
Kao sto su sva auta samo auto ali mercedes je auto
Kao sto su sve pite pite ali burek je pitac
Tako su i svi ljudi ljudi al Jasmin je LJUDA (LJUDINA) :D

Toliko za sad od mene pa se citamo...
Damaskine fati se Biblije ...nemoj mi doci nespreman ... 8)

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 00:27 
staromodan
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
Iskreno izvinjenje ostalim krscanima ali ne i spavacu, a moderatoru ostavljam na volju da izbrise moj gornji odgovor spavacu ili da ga ostavi.

:lol: :lol: :lol:

rece li ti ja negdje da si kreten pa ovako nesto pises. ajd sad objasni gdje pise da je zabranjeno stavljati smajlije. ako ti ne odgovaraju zali si direktoru foruma. ako sam se slatko nasmijao na tvoju izjavu "fabrikacija" ne vidim zbog cega si se uvrijedio. pa nisi dijete malo. :D

sto se tice jutarnje fiskulture, nastavi dalje citati poslije stiha "ne stoji li zapisano u zakonu vasem, bogovi ste." jer tu nije kraj. :wink:

to sto ti ne prihvatas Trojstvo, je tvoj problem. s toga ne vrijedi ni pricati o odnosu Oca i Sina. jos mi nisi odgovorio na stih iz Tita poslanice. takodje ni obasnjene "ja i otac smo JEDNO." to si kulturno izbjegao nabrajanjem stihova. Takodje Jovanovo jevandjelje koje govori o Hristovoj prirodi.

Kroz Bibliju je naglasena sluzba palom covjeku, dok Kuran cisto negira Hristovo bozanstvo.takodje Kuran ne iznosi kriterijum na osnovu kojeg mjeri punovaznost jevandjelja, al zato pravi selekciju i uzima ono sto mu odgovara.Kuran, kada je rijec o Hristu, potvrdjuje negovo poslanstvo ali ne i mesijanstvo, dok Biblija o tome govori.Islam uci da je Kuran knjiga koja dopunjuje Bibliju. Kuran je Bozija objava kao i Biblija. Medjutim osnovni problem je kontraverza oko Isusove licnosti.Kako onda reci da je rijec o jednom istom Bogu Biblije i Kurana. Kako postoji razlika izmedju biblijskog i kuranskog izvjestaja ako je u oba slucaja Bozija objava u pitanju.Islam uci da Isus nikad nije tvrdio za sebe da je Boziji sin niti sebi pripisivao bozansku prirodu.- ova recenica citirana iz knjige Povijest Islama od Mustafe Spahica, 130 str.U Islamu nije dozvoljeno istraživati Božjie atribute, iako Kuran ne daje jasnu sliku o njima. Sa druge strane Kuran podržava i priznaje dosadašnje objave (Kuran nije izmisljena besjeda, on priznaje da su istinite knjige prije njega objavjene, i objasnjava sve, i putokaz je milost narodu koji vjeruje- Sura 12: 111) Tevrat, Zebur i Indžil , a sam je u kontradikciji sa njima, kada je u pitanju hristologija. (citirano iz knjige Starjesinstvo Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije od Bilal Hasanovica, 38-39 str.
Islam ne smatra da se bilo sta dogodilo prestupom zapovijesti koje je Bog dao u Edemskom vrtu. Covjek je i danas isti u svojoj biti. Prema tome nije mu potrebno otkupljenje od grijeha. (Spahic, 17-20). Dok Biblija govori suprotno.

opet da ponovim osnovno pitanje, kako reci da je rijec o istom Bogu Biblije i Kurana kad postoji kontradikcija vezana za Hristovi prirodu, otkupljenje i td.?

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 01:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
Mir vama braco

Damskine jel ti to mene izazivas :wink:

Боже сачувај. Да сам хтио изазивати ухватио би се Табарија и Бухарија.
Пошто сам одрастао са муслиманима и имам много добрих пријатеља међу њима
не пада ми на памет да некоме реметим мир у души.

Свакоме је дано по мјери познања, а прва мјера суда биће нам настојење срца.
Искуство ми говори да није пред Богом већи онај ко је у праву, него онај ко чува боголикост у себи:
ко свим срцем и душом љуби Бога и људе, ко у невољи показује смирење и љубав.

А расправе ко ће испасти паметнији, љепши, начитанији и слично неће никаквог добра донијети.
Ако ипак инсистираш да се неке ствари истјерају на чистину, можда је најбоље да причу водимо преко пп.
У сваком случају ја дијалог не доживљавам као надметање, већ као прилику да видим икону божију у различитости.

Citiraj:
I nemoj pricati da se s tobom nece niko druzit jesam li te neki dan zvao na caj...a ti ni mukajat...

Праштај, не видјех позив. Радо се одазивам. :)

Citiraj:
Damaskine fati se Biblije ...nemoj mi doci nespreman ...

Ни спреман ни неспреман, већ могу само стајати тј свједочити у мјери познања које ми је дано, а оно и није нешто велико.
Нисам од оних који "изучавају" и "научавају", већ познају и препознају.

Свако ти добро од Бога!

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 05:37 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2008, 04:58
I pored toga što smo razmijenili p.p,brate oficir nisam primijetio šta si napisao u svom postu.
Nisam nigdje rekao kako sam ja neki "mercedes" pored drugih "običnih auta",niti neki "burek" pored drugih "običnih pita",pa stoga priznajem da si me iznenadio.
Ali dobro ništa neuobičajeno pod ovim našim nebom.
Svako dobro.

i niko mu ravan nije.
(Kur'an 112:1-4)

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 10:17 
staromodan
Korisnikov avatar

i ja se pitam sta je zelio reci sa onim "ko je jasmin, odakle je jasmin, sta oce jasmin.". valjda mu trebas napisati broj licne karte, mjesto rodjenja, ime oca i majke, DNK, ime osnovne i srednje skole i td.:D (kad ovo procita opet ce napisati svima izvinjenje osim meni) :)

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 17:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma dajte ljudi ...

nisam te htio vrijedjati Jasmine... pa to je bio ...nema veze

To o mercedesima i burecima...to je fora koja se koristi ovdje negdje na zapadu da bi se uporedilo kako neki covijek nije samo covijek nego " PRIMUS INTER PARES" ( prvi medju jednakima )
Dakle to je bio vise kompliment i dobrodoslica...iako je napisana cudnim nizom poredjenja...

Ako i dalje ne razumijete, nema veze ali doista nisam imao namijeru nikog uvrijediti s tim a pogotovo brate muslimana...
"...bolje vam ja da srusite kabu nego da povrijedite srce vijernika, jer srce vijernika je hram (kaba) bozija" ( hadis )
"...najmanji oblik kamate je kao da covijek spava s vlastitom majkom a najvece da povrijedi cast brata muslimana." (hadis)
"...krvi, cast, i imovina su vam sveti..." ( oprosni hadzdz)

Imajuci gore spomenute hadise u vidu...iskreno se izvinjavam iako mislim da ste me pogresno razumijeli.

"I sa sljedbenicima Knjige raspravljajte na naljepši način – ne sa onima među njima koji su nepravedni" ( Kur'an,29: 46).

Ovo je ajet koji mi je poslao brat Jasmin na pp...ali kao sto rekoh ranije insan je insan.
S toga su pokusati koliko bude u mojoj moci da i s sljedbenicima Knjige raspravljam na najljepsi nacin (osim naravno s onim a koji su nepravedni).

Svako vam dobro zelim...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 18:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mala ispravka

"...najmanji oblik kamate je kao da covijek spava s vlastitom majkom a najvece da povrijedi cast brata muslimana." (hadis)

nisam siguran da li je hadis u cijelosti ili izreka alima

Svako dobro

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 189 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]