laviæ je napisao:
Abdurrahman
Ima istine u va¹im reèima i saglasan sam sa vama da postoji jedan vrhovni Bog jer tako i Biblija uèi ali ¾elim da vas pitam ako biste bili ljubazni i hteli da mi odgovorite koje je to ime kroz koje mi dobijamo veèni ¾ivot i kroz koga nam je omoguæeno spasenje.
Unapred zahvalan.
Zdravi bili.
Svakako, sa zadovoljstvom cu vam odgovoriti, cijenjeni pitatelju.
Mi muslimani vjerujemo u sve Bozije objave i listove koje su prije slate Bozijim poslanicima i vjerovjesnicima. Tako vjerujemo u ono sto je objavljeno Noi - Nuhu, alejhis-selam ( neka je mir sa njim ), takodjer, sto je objavljeno Lutu, Ibrahimu od listova, tj., Abrahamu, Mojsiji Tevrat ( Tora ), Davudu - Davidu Zebur, tj., Psalma, Isa'u - Isusu Indzil, tj., Evandjelje, te u zadnju Boziju objavu Kur'an i tu je kraj.
Dakle, priznajemo sve Bozije poslanike i vjerovjesnike i ono sto je objavljeno njima i svima njima je bilo zajednicko vjerovanje i pozivanje u to, a to je: Da nema drugog boga osim Allaha/Jednog Boga.
Krscani vjeruju da se svi ljudi radjaju sa urodjenim grijehom, znamo zasto tako se vjeruje. Mi muslimani u to ne vjerujemo i za to nema osnove. Adem i Hava sto su pocinili grijeh prema Bogu u Dzennetu ( Raju ) prema Bogu sto su se oglusili na Njegovu zapovijed da se ne priblizavaju jednom drvetu, to je njihov licni grijeh zbog kojeg im je Bog Uzviseni oprostio, ali ih je protjerao na Zemlju iz Dzenneta, odakle i mi danas poticemo. Naime, nezamislivo je da dijete koje nezna nista i koje nije u stanju da uradi bilo kakav grijeh, da bude radjanjem svojim na ovom svijetu grijesno. Tako da mi, takodjer, ne vjerujemo da je Isus razapet/ubijen niti da je on poslat da bi ljude iskupio od grijeha, tj., da bi ih spasio svojim razapinjanjem, da bi iskupio ljudske grijehe. Ne, svako ce svoje grijehe da nosi, a Isus je poslat od Boga samo zato sto se bila izgubila originalnost Tore od Mojsije, te mu je objavljeno od Boga i danasnje poznato pod imenom Evandjelje. Vremenom poslije Isusa, te Bozije Objave su Bozijim odredjenjem i voljom zagubljene i izgubile svoju pravu originalnost, a iste su bile objavljene iskljucivo za Israleski narod, dok Arapi su slijedili objavljene listove i serijat dat Ibrahimu, a kasnije u tome zastranili i poceli uz Boga Jednoga da obozavaju i kipove i kipovima se, po njihovim ubjedjenjima da priblizavaju Bogu, te je tako postala jasna potreba za slanjem novog Poslanika od strane Svevisnjeg Boga, a ovog puta sa Objavom i poslanstvom njegovim za cijelo covjecanstvo, da ih ponovo pozove u ono u sto su pozivali prijasnji poslanici ukljucujuci i Mojsiju i Isusa, a to je LA ILAHE ILLALLAH - nema drugog bozanstva osim Jednog Boga/Allaha. Naravno, kao i svakom poslaniku i vjerovjesniku, ljudi su Muhammedu, alejhisselatu ve selam, se suprostavili, ali Bog je podario pobjedu i na svjetlo izveo istinu koja se jasno vidim ko zeli istu da trazi i slijedi.
Tako mi muslimani ne vjerujemo kao krscani u Isusa, a mi u Muhammedua da je on spasitelj nas po pitanju iskupljenja grijeha, jer bi to znacilo da mi sad mozemo raditi sta hocemo jer su nam Isus ili Muhammedu, mir na njih, iskupili grijehe. Ne, mi vjerujemo da su nam oni dostavili objavu, prijasnje Objave su bile za odredjen narod ( Isralecane ) kojima su istekli rokovi upotrebe, da se tako izrazim, i koje su izmijenjene, te je poslata zadnja Objava Kur'an za cijelo covjecanstvo, objavljena na arapskom cistom izvornom i razumljivom jeziku, da jedino vjerovanjem u sve Bozije Poslanike i u ono sto je njima objavljeno, te vjerovanjem u posljednjeg Bozijeg Poslanika Muhammeda, sallallahu 'alejhi ve sellem, i u ono sto je njemu objavljeno - Kur'an, se covjeka spasava od vatre ali naravno uz izvrsavanje Bozijih zapovijedi i klonjenja onoga sto je On zabranio od losega.
Stoga, to je spasenje za vjernike, dakle vjerovanje u sve Bozije poslanike i vjerovjesnike i u ono sto je njima objavljeno, s tim sto Kur'an nam je jasno rekao da su objave objavljene Mojsiji, Davudu i Isusu iskrivljene i da ih Kur'an priznaje i da ih je derogirao, te tako dolazim do kraja ovog malo poduzeg odgovora. Ja se izvinjajem sto sam oduljio i nadam se da sam adekvatno ti odgovorio na tvoje pitanje, a ako ima nekih nejasnoca ili komplikovanosti u mome odgovoru, onda sam tu i citamo se, ako Bog da.
Svako dobro.