banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 13:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 22:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Јеванђеља кажу о Христу Исусу:
(а колико се сјећам и Мухамед их назива светим књигама)

“И крстивши се Исус изиђе из воде,
и гле, отворише му се небеса
и видjе Духа Божијег
гдjе силази као голуб и стаде на њега.
И гле, глас с неба који говори:
“ово је Син мој љубљени
који је по мојој вољи””
(Матеј, 3, 3; Марко, 1, 10 – 11; Лука, 3, 21 – 22).

"У почетку бијеше Логос,
и Логос бијеше у Бога
и Бог бијеше Логос..."
(Јован 1,1)

Христос о себи:

“Отац је у мени и ја у њему”
(Јован, 10, 38 ).

“Ја и Отац једно смо”
(Јован, , 30).

“Ко види мене, видје Оца”
(Јован, 14, 9).

“ако мени не вjерујете,
дjелима мојим вjерујте” (Јован, 10, 38 )

Апостол Тома:

“Господ мој и Бог мој” (Јован, 20, 28 )

Апостол Јован:

“Он је истинити Бог и живот вјечни”
(Јован, 5, 20)

Апостол Павле у посланици Римљанима
пише да је Христос

“над свима Бог”
(Рим. 9, 1 – 5).

+++++++++++++++++

Дакле, имамо Христове ријечи,
ријечи Његових ученика,
ријечи њихових ученика и наследника
(како ти кажеш "ланаца"),
и двије хиљаде година духовног живота који потврђује ово.

Да ли је још неко васкрсавао људе из мртвих,
подизао кљасте и хроме,
давао вид слијепима?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 23:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007, 05:58
laviæ je napisao:
Abdurrahman

Ima istine u va¹im reèima i saglasan sam sa vama da postoji jedan vrhovni Bog jer tako i Biblija uèi ali ¾elim da vas pitam ako biste bili ljubazni i hteli da mi odgovorite koje je to ime kroz koje mi dobijamo veèni ¾ivot i kroz koga nam je omoguæeno spasenje.
Unapred zahvalan.

Zdravi bili.

Svakako, sa zadovoljstvom cu vam odgovoriti, cijenjeni pitatelju.

Mi muslimani vjerujemo u sve Bozije objave i listove koje su prije slate Bozijim poslanicima i vjerovjesnicima. Tako vjerujemo u ono sto je objavljeno Noi - Nuhu, alejhis-selam ( neka je mir sa njim ), takodjer, sto je objavljeno Lutu, Ibrahimu od listova, tj., Abrahamu, Mojsiji Tevrat ( Tora ), Davudu - Davidu Zebur, tj., Psalma, Isa'u - Isusu Indzil, tj., Evandjelje, te u zadnju Boziju objavu Kur'an i tu je kraj.

Dakle, priznajemo sve Bozije poslanike i vjerovjesnike i ono sto je objavljeno njima i svima njima je bilo zajednicko vjerovanje i pozivanje u to, a to je: Da nema drugog boga osim Allaha/Jednog Boga.

Krscani vjeruju da se svi ljudi radjaju sa urodjenim grijehom, znamo zasto tako se vjeruje. Mi muslimani u to ne vjerujemo i za to nema osnove. Adem i Hava sto su pocinili grijeh prema Bogu u Dzennetu ( Raju ) prema Bogu sto su se oglusili na Njegovu zapovijed da se ne priblizavaju jednom drvetu, to je njihov licni grijeh zbog kojeg im je Bog Uzviseni oprostio, ali ih je protjerao na Zemlju iz Dzenneta, odakle i mi danas poticemo. Naime, nezamislivo je da dijete koje nezna nista i koje nije u stanju da uradi bilo kakav grijeh, da bude radjanjem svojim na ovom svijetu grijesno. Tako da mi, takodjer, ne vjerujemo da je Isus razapet/ubijen niti da je on poslat da bi ljude iskupio od grijeha, tj., da bi ih spasio svojim razapinjanjem, da bi iskupio ljudske grijehe. Ne, svako ce svoje grijehe da nosi, a Isus je poslat od Boga samo zato sto se bila izgubila originalnost Tore od Mojsije, te mu je objavljeno od Boga i danasnje poznato pod imenom Evandjelje. Vremenom poslije Isusa, te Bozije Objave su Bozijim odredjenjem i voljom zagubljene i izgubile svoju pravu originalnost, a iste su bile objavljene iskljucivo za Israleski narod, dok Arapi su slijedili objavljene listove i serijat dat Ibrahimu, a kasnije u tome zastranili i poceli uz Boga Jednoga da obozavaju i kipove i kipovima se, po njihovim ubjedjenjima da priblizavaju Bogu, te je tako postala jasna potreba za slanjem novog Poslanika od strane Svevisnjeg Boga, a ovog puta sa Objavom i poslanstvom njegovim za cijelo covjecanstvo, da ih ponovo pozove u ono u sto su pozivali prijasnji poslanici ukljucujuci i Mojsiju i Isusa, a to je LA ILAHE ILLALLAH - nema drugog bozanstva osim Jednog Boga/Allaha. Naravno, kao i svakom poslaniku i vjerovjesniku, ljudi su Muhammedu, alejhisselatu ve selam, se suprostavili, ali Bog je podario pobjedu i na svjetlo izveo istinu koja se jasno vidim ko zeli istu da trazi i slijedi.

Tako mi muslimani ne vjerujemo kao krscani u Isusa, a mi u Muhammedua da je on spasitelj nas po pitanju iskupljenja grijeha, jer bi to znacilo da mi sad mozemo raditi sta hocemo jer su nam Isus ili Muhammedu, mir na njih, iskupili grijehe. Ne, mi vjerujemo da su nam oni dostavili objavu, prijasnje Objave su bile za odredjen narod ( Isralecane ) kojima su istekli rokovi upotrebe, da se tako izrazim, i koje su izmijenjene, te je poslata zadnja Objava Kur'an za cijelo covjecanstvo, objavljena na arapskom cistom izvornom i razumljivom jeziku, da jedino vjerovanjem u sve Bozije Poslanike i u ono sto je njima objavljeno, te vjerovanjem u posljednjeg Bozijeg Poslanika Muhammeda, sallallahu 'alejhi ve sellem, i u ono sto je njemu objavljeno - Kur'an, se covjeka spasava od vatre ali naravno uz izvrsavanje Bozijih zapovijedi i klonjenja onoga sto je On zabranio od losega.

Stoga, to je spasenje za vjernike, dakle vjerovanje u sve Bozije poslanike i vjerovjesnike i u ono sto je njima objavljeno, s tim sto Kur'an nam je jasno rekao da su objave objavljene Mojsiji, Davudu i Isusu iskrivljene i da ih Kur'an priznaje i da ih je derogirao, te tako dolazim do kraja ovog malo poduzeg odgovora. Ja se izvinjajem sto sam oduljio i nadam se da sam adekvatno ti odgovorio na tvoje pitanje, a ako ima nekih nejasnoca ili komplikovanosti u mome odgovoru, onda sam tu i citamo se, ako Bog da.

Svako dobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 23:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Damaskin

Citiraj:
Потпуно се слажем, тачније Богочовјек,
савршени Бог и савршени Човјек.

Ne moze biti "bogocovjek" nikako. Ili je Bog ili covjek, i to nije niti moze biti isto! Stoga, Boziji poslanici su bili bezgrijesni po pitanju dostavljanja Objava od Boga, ali ne postoje savrseni ljudi/savrsen covjek i da nema mana/mahana.

Bog je savrsen i bez grijesaka, u to nema sumnje!

Citiraj:
A zašto bi to bilo "nevjerstvo"?
Tako misli barem milijardu i nešto hrišćana na planeti,
da li su svi oni "nevjernici"?

Po ispravnom islamskom vjerovanju jesu, svi koji vjeruju da je covjek Bog ili obrnuto su nevjernici, svidjalo se to nama ili ne, Damaskin-e.

A zasto bi bilo nevjerstvo ? A zasto bi takvo nevjerstvo bilo nazvati uopce vjerstvom ? Onda po takvom vjerovanju koje ti zastupas, blize su predislamskim Arapi bili istini, nego to na cemu si ti, jer predislamski Arapi su vjerovali u Jednog Boga ( Allaha ), ali su obozavali kipove i prinosili im zrtve samo da bi ih kao 'duhovi' iz ti kipove priblizili Jednom Bogu. Dokaz da su vjerovali u Jednog Boga stoji i u Kur'anu: "A da ih upitas, ko je stvorio nebesa i Zemlju ? Sigurno ce reci: "Allah", pa pitaj ih zasto onda obozavate druge mimo Allaha" ? A u drugom - da ih samo obozavaju kako bi ih ti kipovi priblizili Bogu.

Dakle, uzimali su kipove kao posrednike izmedju sebe i Boga u vezama, sto ih je izvelo iz istine i vjerovanja i uvelo u sirk ( pridruzivanje Bogu ortaka ) i kufr ( nevjerovanje, nevjerstvo i idolopoklonistvo ).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 23:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Абдурахман, наше неразумијевање потиче од тога што ти на све гледаш искључиво јуридички.

Код Адама и Еве није ријеч о "наслијеђивању казне",
већ у свјесном онтолошком прекиду заједнице са Богом.

Будући да је Бог створитељ и Животодавац,
Адам је своју бесмртност и живот црпио из Бога,
односно из непрестане заједнице са њим.

Адам је створен за бесмртност кроз заједницу са Богом,
али је прекидањем те заједнице у његово постојање
ушла смрт и пропадљивост, робовање гријеху и ђаволу.

Самим тих за хришћане Христос није "искупитељ" у некаквом правном смислу, да је он пострадао да би "намирио" наше духовне дугове.

У Њему се као савршеном Богочовјеку обнавља и печати јединство човјека и Бога, а његовим васкрсењем обнавља цјелокупна творевина, јер је Божанство у њему се занавјек сјединило са творевином.

Зато га називамо Спаситељем и Богочовјеком,
а не јер је "платио цех" који смо начинили.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 23:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Abdurrahman je napisao:
Ne moze biti "bogocovjek" nikako.
Ili je Bog ili covjek, i to nije niti moze biti isto!
ne postoje savrseni ljudi/savrsen covjek i da nema mana/mahana.

Па Христов живот вам је најбољи примјер за све то.

Citiraj:
svi koji vjeruju da je covjek Bog ili obrnuto su nevjernici

Дакле сви хришћани на планети су за вас "невјерници",
па самим тим по Курану им следује џихад
и физичко и политичко кажњавање
јер не вјерују исто као и ви?

Жива агресија, то је ваше понашање овдје,
а ако је тако агресиван и нетолерантан тај ваш "бог",
просто човјек да посумња је ли то бог,
или неко "са оне друге стране"...

Моја вјера свједочи да је Бог љубав,
да он бескрајно љуби и праведнике и грешнике,
и да нас је створио из бескрајне љубави и слободе,
ваша с друге стране не прихвата ништа што није у једноумљу,
и показује отворену мржњу према свима који другачије мисле,
притом позивајући на "свете ратове", благосиљајући тероризам итд.

Па се после чудите откуд људи да имају тако ниско мишљење о вама данас....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 08:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Damaskin je napisao:

Hehe, pa nisu li za pravoslavce i svi nehrišćani nevjernici? Napadaš čovjeka zbog onog što i sam smatraš...

I nije tačno da su hrišćani po islamu nevjernici, oni su tzv. Ummah al-Qitab (nadam se da sam dobro napisao latiničnu transakciju sa arapskog), odnosno "ljudi knjige", jer islam priznaje jevnđelja (na arapskom "Indžil") kao Božju objavu, međutim smatra da je njihov prvobitni sadržaj izmijenjen.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 08:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Blizzard je napisao:
Hehe, pa nisu li za pravoslavce i svi nehrišćani nevjernici?
Napadaš čovjeka zbog onog što i sam smatraš...

То није исто ни у ком погледу. Као прво ја не желим да људи прихвате Исуса за Христа било каквим методама, укидањем људских слобода,
наплаћивањем посебног пореза, ограничавањем њихове слободе вјероисповјести и молитве, а поготово политичким средствима, репресалијама па чак и ратовима.

Сваки хришћанин жели да се сви људи "спасу и дођу у познање истине", али на начин како Господ чини, без нарушавања људске слободе.

Нема љубави без слободе,
а неко нек нас убиједи да су ствари другачије.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 09:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Нема љубави без слободе,

Oooo daaaaa, vjerske slobode su naročito bile izražene u Vizantiji, tom idealu pravoslavne države, gdje su smišljali razne načine da naude jereticima i nevjernicima (da ih sad ne nabrajamo, jer je o njima već pisano). Sloboda ispovijedanja vjere je takođe bila veoma izražena u vrijeme vladavine cara Dušana, gdje nevjernicimam i jereticima život nije bio nimalo lak.

A život nehrišćana u Rimskom carstvu nakon proglašenja hrišćanstva državnom religijom je bio posebna priča. Rušenje hramova, ponižavanje sveštenika koji su se molili prethrišćanskim bogovima, maltretiranje stanovništva koje nije htjelo da prihvati Hrista... Wow!

No, tako ti je to kad neka vjera postane "državna". I zato ne daj Bože da SPC ni bilo koja druga vjerska zajednica ovdje stekne suviše političke moći. A jasno je da se sve tri veoma upinju da dođu do nje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 11:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Damaskin je napisao:
Blizzard je napisao:
Hehe, pa nisu li za pravoslavce i svi nehrišćani nevjernici?
Napadaš čovjeka zbog onog što i sam smatraš...

То није исто ни у ком погледу. Као прво ја не желим да људи прихвате Исуса за Христа било каквим методама, укидањем људских слобода,
наплаћивањем посебног пореза, ограничавањем њихове слободе вјероисповјести и молитве, а поготово политичким средствима, репресалијама па чак и ратовима.
Сваки хришћанин жели да се сви људи "спасу и дођу у познање истине", али на начин како Господ чини, без нарушавања људске слободе.
Нема љубави без слободе,

Da li to znaci Damaskin da su po tebi (po pravoslavnoj crkvi) svi ostali hriscani nevjernici? I kako onda saradjujete sa katolicima i molite se sa njima ako su oni po vasem nevjernici?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 11:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

vim je napisao:
I kako onda saradjujete sa katolicima i molite se sa njima ako su oni po vasem nevjernici?

Odlično pitanje! I da dodam... Da li moj veliki prijatelj Damaskin smatra onda da niko ko nije hrišćanin i pravoslavac i ko nije prihvatio Hrista u pravoslavnoj varijanti ne može da doživi spasenje i vječni život?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 15:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:D Какве комуњарске методе,
поставиш незгодно питање, и већ сутрадан те прогласе непријатељем државе...

...илити "напад је најбоља одбрана"... :D

Колико стотина пута сам рекао "други хришћански вјерници"?
Колико пута сам цитирао Писмо и Оце
да ће се чак и људима који нису чули за Христа,
"бити суд по савјести", те да Бог подједнако воли све људе?

Али то све није битно, битно је изједначити џихад са Христовим учењем,
битно је Србе представљати као монструме,
а остале нимало невиније искључиво као жртве.

Битно је Јованђеље по Јовану назвати "шпанском серијом" и "сапуницом"...

Битно је црквене пастире без имало доказа представљати као мафијаше, ситничаре, крвопије....

Ништа теби Близарде није друго битно,
ништа ни позитивно, ни свето,
твоја улога овде је пљување по Светом Писму,
Православљу и по Србима уопште...

"Само ти синко ради свој посао",
како то неко једном рече...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 16:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
Blizzard je napisao:
Damaskin je napisao:

Hehe, pa nisu li za pravoslavce i svi nehrišćani nevjernici? Napadaš čovjeka zbog onog što i sam smatraš...

ne

ja ne mogu smatrati pripadnika bilo koje druge vjere "nevjernikom" jer ocigledno je da covjek vjeruje! mislim, to je potpuno jasno... i vrlo cijenim onoga ko iskreno -vjeruje- u boga koga mozda zove drugim imenom nego ja.... pogotovo ako je on kroz to svoje vjerovanje -dobar covjek- i -cini dobro- i zna priznati gresku i sl.....

a da muslimani hriscane ne smatraju vjernicima prvi put sam saznala ovdje :

Citiraj:
Japanese_rose ::

Moguce je da ekstremnim vjernicima ovo ne znaci puno, ali isto tako je sa ekstremnim kriscanima.

sto je naravno apsurd :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 18:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Колико стотина пута сам рекао "други хришћански вјерници"?

Ma kakvi drugi hrišćanski vjernici? Pa ako je pravoslavlje jedini put ka spasenju (bar tako tvrde njegovi "crkveni oci"), ko onda laže, Damaskine? Ti ili oni?
Damaskin je napisao:
Колико пута сам цитирао Писмо и Оце
да ће се чак и људима који нису чули за Христа,
"бити суд по савјести", те да Бог подједнако воли све људе?

Pa kome treba onda hrišćansko-pravoslavno misionarenje ako će se na kraju spasiti svi dobri ljudi?
Damaskin je napisao:
Али то све није битно, битно је изједначити џихад са Христовим учењем,
битно је Србе представљати као монструме,
а остале нимало невиније искључиво као жртве.

A đe to piše?
Damaskin je napisao:
Битно је црквене пастире без имало доказа представљати као мафијаше, ситничаре, крвопије....

Ma da, sve svetac do sveca: Jefrem, Vasilije, Nikolaj, Pahomić, Filaret, klan Radujković...
Damaskin je napisao:
Ништа теби Близарде није друго битно,
ништа ни позитивно, ни свето,
твоја улога овде је пљување по Светом Писму,
Православљу и по Србима уопште...

Sve je to vjerovatno vatikansko-kominternovska zavjera!
:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 22:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Вадер би требао да отвори неки подфорум под именом
"Пљување и религија" и "Закухавање и религија",
па да можеш к'о човјек да пишеш....

Овако непрестано прежвакавајући причу У92 си само досадан...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2007, 07:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Овако непрестано прежвакавајући причу У92 си само досадан...

Ovo je, ako se ne varam, 2007., a Jefrem, Vasilije, Pahomić, klan Radujković i njima slični su i dalje među nama...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2007, 08:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Blizzard je napisao:
Damaskin je napisao:

Hehe, pa nisu li za pravoslavce i svi nehri¹æani nevjernici? Napada¹ èovjeka zbog onog ¹to i sam smatra¹...

I nije taèno da su hri¹æani po islamu nevjernici, oni su tzv. Ummah al-Qitab (nadam se da sam dobro napisao latiniènu transakciju sa arapskog), odnosno "ljudi knjige", jer islam priznaje jevnðelja (na arapskom "Ind¾il") kao Bo¾ju objavu, meðutim smatra da je njihov prvobitni sadr¾aj izmijenjen.

Ehlul-Kitab - pripadnici Knjige.

Medjutim, i pored toga, Kur'an i hadisi su jasni, da oni koji vjeruju da je Boziji Poslanik Isa, da je bog ili boziji sin, da oni koji ne vjeruju u Kur'an i u Muhameda, s.a.v.s., da su nevjernici. To Kur'an eskplecitno govori i u to nema sumnje.

A za ostalo cu odgovoriti kad budem imao vise vakta, ako Bog da - mislim na komentare drugih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2007, 18:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
Abdurrahman je napisao:

Ehlul-Kitab - pripadnici Knjige.

Medjutim, i pored toga, Kur'an i hadisi su jasni, da oni koji vjeruju da je Boziji Poslanik Isa, da je bog ili boziji sin, da oni koji ne vjeruju u Kur'an i u Muhameda, s.a.v.s., da su nevjernici. To Kur'an eskplecitno govori i u to nema sumnje.

A za ostalo cu odgovoriti kad budem imao vise vakta, ako Bog da - mislim na komentare drugih.

bas ti hvala za taj odgovor... nije loshe da znamo na chemu smo... tolerancija, mir, ljubav, prihvatanje drugog,,,, i tako te stvari....to kod vas dakle nema.... shteta - mogu samo reci

bog u koga ja vjerujem nikoga nece ostaviti, ma kojoj "vjeri" pripadao, ako vjeruje iskreno... i ako ga ta vjera na dobro podstice...

a kazu - nema razlike...nek vas razlike ne razdvajaju...itd itd a ko je taj koji to zapravo chini... treba i dobro je znati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2007, 18:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pa pogledaj samo ove ekstremne stavove:

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=33273&start=20

"Pravednici" se raduju kad gledaju da se ljudi peku u vjecnoj vatri. Kakav bi to milostiv bog bio kad bi dozvolio da se njegova djeca vjecno peku i da uziva u tome. Pih. Ocigledno tu nije nesto u redu, ili u toj religiji ili u tumacenju te religije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2007, 19:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
@ pamella & vim

Ćutite, nevjernici jedni! :evil:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2007, 12:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
y

Poslednji put menjao lavić dana 25 Jan 2009, 17:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]