@Warrior
U tome i jeste problem. Kao djeca naucimo da autorite ne preispitujemo. Da sve sto vidimo kao cudno, a podrzano od autoriteta, ne dovodimo u pitanje. To je jedna od prvih injekcija koje dobijemo odgojom u prvih pa godina.
No, ni za to ne mozemo nikog oktiviti. Okrivljavanje drugih za ono sto nam se desava jeste bjezanje od sebe, strah da se prihvatis, da prihvatis svoju licnu odgovornost.
Tvoja odgovornost ne pocinje samo rodjenjem, vec i davno pre toga.
Ovdje ne mislim samo na prosle zivote, vec i mnogo sire.
Crkva, drustvo, ljudi kao pojedinac, ti pokazuje kakvo je stanje oko i unutar tebe. Drustvo je poispoljeni pojedinac. Crkva njegova licna ubjedjenja, misli i emocije, ocekivanja.. itd. i ne samo crkva, slucajno se na nju nakacih, vec religija u punom smislu te reci.
Recimo, sta mislis o zemlji koja godisnje ubije 20 000 djevojcica a smatra se koljevkom duhovnosti?
To su idioti, ne duhovnjaci.
Zapad ce veoma brzo preuzeti vodilju u duhovnosti, istok se "zamrzao".
Naravno sve sadrzi dualnost. Tako niko ne moze biti samo jedno. Ova skola, zemlja, je napravljena po principima dualnosti. Ovaj univerzum, tj. realnost u kojoj mi zivimo.
Prava stvar bi bila kada ne bi reagovao na crkvu, kao instituciju, ona cini ono za sto je stvorena. Sve ima smisao. Jer nisu svi u istom razredu. Ortodoksna religija, duhovne grupice, joga, tanra, zen.. itd. svi imaju svoje ucenike koje na taj nacin uce o sebi i zivotu.
Nebitno je sada ko je u kom razredu, ali svi moramo kroz inkarnacijski tok proci kroz skolu. A u toj skoli nema potkupljivanja, preskakanja razreda i slicno.
Dugo godina sam bio pomalo reaktivan na sve te "skole" duhovnosti i religije i gluposti koje rade. Dok nisam shvatio da je to razred kao i svaki drugi. I da svi imaju "zadatak" proci te razrede.
Sada znam sto vise ljudi se okrece duhovnosti, kao kvantitet, toliko ce biti vise i kvaliteta. Od 1000 vjernika i djaka u skolama joge, mozda bude dva ili tri koja su spremna i dovoljno mocna da naprave nove prodore ka necem novom i dubljem od sadasnjeg.
Kako napredujes na Stazi, recimo da je ona stvarnost, iako jeste ali samo sa stnovista uma, shvatas da stvarnost koju zivis je tvoja stvarnost. Ona te ocrtava u potpunosti. Desavanja, reakcije, zelje cestitke i pozdravi, su tvoje ogledalo.
Pocinjes da se prepoznajes u svemu oko sebe. Tek tada pocinjes da dobijas sliku o sebi.
Odgovornost je prirodna reakcija na razumevanje situacije.
Odgovornost ti baca u lice svo licemjerstvo, lazi i maske. Jer kada si odgovoran uvidis koja je maskarada ispod tvoje koze. Odgovornost te "natjera" da se suocis sa tim, da se boris za sebe. Ona je odlika Slobode, Istine, razumevanja.
Nirvaan