RSRPSKA je napisao:
skljoco-hh je napisao:
DusanSilni je napisao:
skljoco je Srbin:D
mogu ja biti i srbin ali ...
po svom vlastitom i slobodnom izboru
ja sam
pripadnik
- bosanskohercegovacke nmacije i
- bosanskohercegovcackog naroda
tj.
pripadnik sam
- nacije i
- naroda
drzave Bosne i Hercegovine
te sam
Bosanskohercegovac odnosno
Bosanac !
vaik bio i ostao !
Hajde , ponovi tu mantru jos jednom, da ti se bolje ureze u podsvijest. Gori ste od hare krisne, ponavljate nebuloze i na kraju pocinjete da vjerujete u njih.
Vidim u cemu je tvoj problem, ti naciju shvatas po americkom modelu a mi po evropskom. Americka nacija je buckuris sastavljen od sto razlicitih nacija, tako da vise ni oni ne znaju odakle su porijeklom. Bosdansko hercegovacka fiktivna nacija je takodje primjer za americki model nacije. Evropljani , s' druge strane ,su svjesni svog porijekla ,svoje krvi i tla . U Velikoj Britaniji nema Britanaca, nego samo Englezi ,Skoti ,Velsani i Irci , dzaba sto 300, 400, 500 godina zive u jednoj drzavi, oni znaju svoje korijene . U tome je srz naseg nesporazuma. U Americi ,takodje postoje i ljudi koji su svjesni svog porijekla i kulture (npr. Irci ,Jermeni, Srbi i Grci) i oni se tamo dan danas zovu Ircima, Jermenima, Srbima i Grcima pa iako svi do jednog govore Engleski ,oni i dan danas poznaju i Grcki, Srpski Jermenski i Irski jezik i nasledje, kod nekih je znanje jezika vremenom oslabilo ali svi znaju ko su sta su i odakle su .
"telio" se ti ovako ili onako ali se nacija NE moze svatati na dva nacina , drugo je sto srpsko-hrvatsko-"bosnjacki" intelektualnu krugovi lazi i manipulisu sa tim terminom jer je nacija ( pazljivo procitaj i zapamti) :
- politicki nacionalni identitet svake drzave koja preko njega ispoljava svoju drzavotvornost odnosno svoju konstitutivnost !
drzava je institucija i ona je iznad svih svojih gradjana i nema tog i necijeg interesa koji se moze izdignuti iznad drzavnih interesa !
hocu da kazem,
nema tog naroda u BiH koji svoje interese moze izdignuti iznad interesa drzave BiH pa se svi drzavljani BiH moraju na prvom mjestu povinovati interesima drzave BH a za uzvrat ta im drzava , zavisno od njihovog statusa kojeg su sami izabrali ,
Povjerava svoju konstitutivnost ili im omogucava ljudska prava i gradjanske slobode zagarantovana po medjunarodnom pravu za tu kategoriju stanovnistva .
-------------------------------------------------------------------------------------
Americka nacija je buckuris sastavljen od sto razlicitih nacija, tako da vise ni oni ne znaju odakle su porijeklom. ------------------------------------
drzava amerika ima svoj politicki americki nacionalni identitet i svi stanovnici planete zemlje mogu postati , naravno pod odredjenim uslovima , pripanici nacije i naroda drzave amerike .
to isto vazi i za sve demokratske i slobodne zemlje u svijetu pa naravno i za sve europske zemlje , Sem naravno balkanskih zemalja , srbije i hrvatske !
tu vazi pravilo,
- jedan etnos
- jedna religija
- jedna nacija
- jedna drzava
moja Domovina Bosna i Hercegovina i pripadnici njene
- multietnicke i
- multivjerske
nacije i naroda vec stoljecima su zrtva te "jednoobraznosti" u svim segmentima drzavnosti koji se kose sa svim principima slobodnog,demokratskog, naprednog i civilizovanog djela svita !
----------------------
jel tebi kao i drugima jasno da se tim stavovima koje nam ti kao sto nam i drugi ovdi prezentirate svijet smije ... ali ih uzima k'znanju kao jedan opasan presedan koji se moze zloupotrijebiti za manipulaciju sirokim narodnim masama !
-----------------------
da znas sta neznas nikad nebih napisao da
je neko tog i tog nacionalnog porijekla !
jer ... neJa nacionalni identitet svog porijekla ...
nacija je drzavni Politicki identitet
itd.
mislim , neJa smisla toliko se provaljivat ...
--------------
" ... . U Velikoj Britaniji nema Britanaca, nego samo Englezi ,Skoti ,Velsani i Irci , dzaba sto 300, 400, 500 godina zive u jednoj drzavi, oni znaju svoje korijene ... "
--------------------------------------------------
V. britanija nikad nije bila drzava ...
--------------------------------------------------
U Americi ,takodje postoje i ljudi koji su svjesni svog porijekla i kulture (npr. Irci ,Jermeni, Srbi i Grci) i oni se tamo dan danas zovu Ircima, Jermenima, Srbima i Grcima pa iako svi do jednog govore Engleski ,oni i dan danas poznaju i Grcki, Srpski Jermenski i Irski jezik i nasledje, kod nekih je znanje jezika vremenom oslabilo ali svi znaju ko su sta su i odakle su .[/
-------------------------
pa... odi i priupitaj ih koje drzave
- narodu i
- naciji
pripadaju pa ces cut sta cuo nisi !
---------------
jel tebi jasno
da su ti ljudi promjenili svoju PRIPADNOST
naciji i
narodu drzave srbije
i postali
PRIPADNICI
nacije i
naroda
drzave amerike !
oni su BILI srbi dok su bili PRIPADNICI
nacije i
naroda drzave srbije
a sad su Naturalizirani amerikanci jer su oni sada
PRIPADNICI
nacije i
naroda
drzave amerike !
A ........ oni su bili a i danas su
PRIPADNICI juznoslavenskog Etnickog naroda
jer se ta PRIPADNOST NE moze promjeniti !
ona se naslijedjuje .