Citiraj:
Koliko si Gnostika upoznao?
Prvi susret je bio sa djelima Tolstoja, pa sada na dalje, kada su se javljali u Hriscanstvu, njihovo povremeno javljanje tokom istorije, kao i prozimanje u modernijim vjerskim pokretima (posto se tako jedino ispravno mogu nazvati - pokreti). To da li sam ih, upoznao, pa upoznao i upoznao njihova ucenja, a ne samo "Nj"ih (sto ce ti velika slova).
Zasto sam pomenuo gnostike, zato sto sam uradio copy-paste posta na kome je stajala tvrdnja da je Petar gnostik (nisam je ja izrekao), posto se odmah niko nije uhvatio za tu tvrdnju ja sam insistirao na njoj na dati nacin jer ako primjetis ja sam se raspitivao a ne us'o u kucu da se hasim. Ton raspitivanja nije mozda najbolji, ali ono sto bih rekao je da stoji sedmicama pitanje, pa tek kada neko nekoga prozove onda ga svi znaju, i svi o njemu znaju, sto je u najmanju ruku cudna debata a i meni malo smeta (to normalno nije vasa briga, ali i to vase nije moja).
Citiraj:
A drugo, da bi znao da su Gnostici sarlatani, ti trebas da imas iskustvo o kojem vecina religija samo prica pricu.
Prepoznati Gnostika, to znaci da si ti sam imao iskustvo koje je za Gnostike bitno, i samo po tom iskustvu i izbog TOG iskustva se oni nazivaju Gnosticima.
O iskustvu kod gnostika je suvisno pricati zbog njihovih varijateta, no kao sto si rekao izvan je teme. Vidjecu da postavim temu posebno o gnosticima i to o odredjenim, da se rasprava ne rasplinjava.
Citiraj:
Jer ako:
"si ti iskren i ispravan, zasto onda moras u raspravama dokazivati svoju istinu i iskrenost?"
Citas li ti bolan uopste sta ja pisem.
Citiraj:
by Satyam Nadeen
Neka ne zuri, ja tebi mogu isto tako citave knjige, pa sada sta ko podvodi pod gnostike, neko ima filter, a neko bas brlja, kao sto sam rekao, sada nemam vremena, ali kad se malo prasina slegne sa ostalih tema otvoricu o gnosticima kao sto sam rekao, eto ako mozes sacekati, vidis da mi je i za ovaj post trebalo vise od 7 dana da se javim, brate bas nemam vremena, kapiras.
Citiraj:
Po cemu tvrdis da su svi Gnostici po definiciji sarlatani???
To je malo stvar formalizma, kada koristimo silogizme, tu se dodatno definise pojam sarlatan (koji nije naucni) pa se uzmu njihova glavna obiljezja. No ovo sam rekao u kontekstu koji sam vec naveo, a sto se tice bas tog sarlatanizma eto da objavim da nije to u istom smislu kao sto sam koristio taj termin na prethodnim temama (rijec je doduse dosta ostra pa zna da sjece u raspravi nezeljeno, ali ipak ovo i nije naucna debata, kao ni ozbiljna filosofska rasprava).
Citiraj:
Misliš da je prosvjetljenje cilj.
Ciljeva nema.
Jos nesto ovo ti je pogresan prevod, umjesto cilj treba ici kraj, iako i cilj na nekom stranom jeziku to znaci.