banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 11:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Mar 2011, 18:04 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Maj 2010, 22:01
nuvolari je napisao:
Očigledno je da reinkarnacija nije tačna pošto se svi rađamo i umiremo u neznaju a reinkarnacija podrazumijeva punu memoriju prethodnih života.

Nije to tacno.To te neko debelo slagao. To je samo pod uslovom da si na duhovnom nivou Isusa Hrista, onda se sjecas svih zivota i svih detalja. Ali ljudi nisu ni blizu toga, zato se radi regresoterapija pod hiptnozom, a i tada nema garancije za uspijeh. Sto je god covjek duhovniji dobija sve vise i vise informacija.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2011, 19:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:15
A gdje si našao to za Isusa, odakle sada da je on reinkarniran? Koji su to po tebi ljudi primjerom koji su povratili memorije, da li oni kada se sjete svega imaju sve vještine, npr poznaju li strane jezike svih inkarnacija koje su preživjeli?

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 13:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Nikad nisam kontala svrhu reinkarnacija, znači može se griješiti, ubijati, krasti, silovati i kao kaznu za te radnje roditi se još po koji put? Napatiš se u jednom životu i taj jedan život umjesto da ti bude iskustvo ti ga jednostavno zaboraviš i srljaš u iste greške (jer se prethodnih ne sjećaš)??? Gdje je poenta?
I koliko to ima Isusa? Više njih?

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 16:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Па ни мени никад није био јасан концепт покајања и опроста гријеха, дакле, можеш гријешити, убијати, красти, итд, онда се покајати, молити се за опрост гријеха, те отићи у рај.

Није то баш тако банално како си изнијела. Као прво, реинкарнација (метемпсихоза, палингенеза, мада се не ради о буквалним синонимима) није јединствен појам, то је учење присутно и у хиндуизму, и у будизму, код старих Грка, те још понегдје. Свако учење има своје схватање појма душе и карме. Међутим, колико се сјећам, свима им је заједничко, да циклус реинкарнација (самсара) уопште није позитиван, већ негативан процес. Крајњи циљ је управо искочити из тог злог круга самсаре, из циклуса сељења.

Дакле, поента, или сврха би била да се учи, да се мање гријеши, убија, краде, јер што је човјек гори, ниже пада у круговима реинкарнације, и све је даље од ослобођења.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2011, 09:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Popokatepetl je napisao:
Па ни мени никад није био јасан концепт покајања и опроста гријеха, дакле, можеш гријешити, убијати, красти, итд, онда се покајати, молити се за опрост гријеха, те отићи у рај.

Upravo me ovo oduvijek zanimalo. Šta, pred smrt pozoveš sveštenika da ti ispovijedi sve grijehe koje si napravio u životu i odmah si čist? Nikad mi isto neće ići u glavu davanje priloga u crkvu samo da bi se kupilo mjesto na onom svijetu ko u njega vjeruje, a ovamo sa strane se griješi stalno i kasnije se parama spereš. Neslužbena indulgencija... :roll:

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2011, 07:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sad pojednostavljujete stvari.
Pokajanje se radi pri punoj svijesti o prethodnim lošim djelima i posljedicama po nas i okolinu. Poslije pokajanja ne bi trebalo da se više griješi, ali kao što je poznato čovjek kao svaki čovjek je sklon padu i grijehu tako da nije nikakvo čudo ako napravi novi, ali bar kod njega (pokajnika) postoji težnja da se ti grijesi ne rade, kao i puna spoznaja o njihovoj štetnosti za naš duhovni rast.
Nasuprot tome je teorija o reinkarnaciji, kad se naša svijest i pamćenje briše i čovjek bez ikakvog predznanja ponovo upada u istu grešku.
Poenta je u svjesnosti/nesvjesnosti o svojim djelima. Kako ću biti kriva ako nisam svjesna da u nečemu griješim? Dijete ne zna pa mu je oprošteno, a ko ima punu svijest ima i punu odgovornost prema svojim djelima.

Što se tiče ispovjedanja grijeha sveštenik ne može oprostiti/razriješiti čovjeka od grijeha, sveštenik je samo posrednik a Bog je taj koji oprašta ili ne oprašta.

Zar postoje savršenije riječi od riječi iz kompletnog teksta molitve Oče naš?
Čak i kad se molimo "oprosti nam dugove naše" tu nemam mjesta licemjerju jer nastavak ide "kao što i mi opraštamo dužnicima našim", bez oprosta ne možemo očekivati ni da nama bude oprošteno.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2011, 08:08 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Panzer je napisao:
Popokatepetl je napisao:

Upravo me ovo oduvijek zanimalo. Šta, pred smrt pozoveš sveštenika da ti ispovijedi sve grijehe koje si napravio u životu i odmah si čist? Nikad mi isto neće ići u glavu davanje priloga u crkvu samo da bi se kupilo mjesto na onom svijetu ko u njega vjeruje, a ovamo sa strane se griješi stalno i kasnije se parama spereš. Neslužbena indulgencija... :roll:

ko kaze da si odmah cist...naravno da ce na sahranama da se hvali umrla osoba jer smo ipak ljudi..ne mos pred porodicom pljuvati doticnu osobu.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2011, 10:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Talija je napisao:
Nikad nisam kontala svrhu reinkarnacija, znači može se griješiti, ubijati, krasti, silovati i kao kaznu za te radnje roditi se još po koji put? Napatiš se u jednom životu i taj jedan život umjesto da ti bude iskustvo ti ga jednostavno zaboraviš i srljaš u iste greške (jer se prethodnih ne sjećaš)??? Gdje je poenta?
I koliko to ima Isusa? Više njih?

Poenta je da ćeš se onda u sljedećem životu roditi sa nekom srčanom manom ili tako nešto, gore ili manje gore, zavisi od stepena sagrešenja.
A Isusa uopšte nema, ko te to slagao? Ili ih ima baš kao što ima i Aljoše Karamazova...

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2011, 12:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Daljac je napisao:
Poenta je da ćeš se onda u sljedećem životu roditi sa nekom srčanom manom ili tako nešto, gore ili manje gore, zavisi od stepena sagrešenja.

I u tom narednom životu se napatiš a nemaš blage veze zbog čega? :)
Zašto ne postoji predznanje u vezi kazne? Pa i u ljudskom manjkavom znakonu prije nego se neko osudi i kazni prvo mu se predoči šta je uradio.
Citiraj:
A Isusa uopšte nema, ko te to slagao? Ili ih ima baš kao što ima i Aljoše Karamazova...

Kako za koga, kako za koga.... :wink:

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2011, 12:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa, čudno je to da se ne pitaš zbog čega ti u ovom sve tako sjajno ide, para na paru kaplje, živiš 100 godina, "vozite skupa kola, karate najbolje pičke", ali čim dođe do srčane mane - eto pitanja zbog čega! A da li postoji teorija po kojoj sve stvari nisu baš tako lako saznatljive?

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2011, 13:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Daljac je napisao:
Pa, čudno je to da se ne pitaš zbog čega ti u ovom sve tako sjajno ide, para na paru kaplje, živiš 100 godina, "vozite skupa kola, karate najbolje pičke", ali čim dođe do srčane mane - eto pitanja zbog čega!

Krajnje prizemno razmišljanje.
Uopšte mi nije cilj a ni težnja da živim životom u kome samo dominira udobnost i materijalno. Svaka prepreka, svaki problem, svako iskušenje me je nečemu naučilo, lagodan život me nije ničemu naučio (daleko do toga da mi para na paru kaplje, ili da vozim skupa kola il karam pičke).
A za svaki navodni grijeh koji počinih u tamo nekom životu Indijanca ili Eskima, Asteka itd. se završio smrću. Kraj! Nema više.
Citiraj:
A da li postoji teorija po kojoj sve stvari nisu baš tako lako saznatljive?

Razvijanjem, usponom se dobija znanje, kao i školovanjem. Šta je tu nejasno?

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2011, 15:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne mogu o ovoj temi, jer ti imaš svoja uvjerenja, a ja svoje. Možemo ispisivati stranice i stranice i sve će se svesti na to da ti moje mišljenje smatraš prizemnim, a ja tvoje infantilnim. Reinkarnacije je moguća, baš kao što i nije. Stvar je vjere.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2011, 16:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
I u tom narednom životu se napatiš a nemaš blage veze zbog čega? :)
Zašto ne postoji predznanje u vezi kazne? Pa i u ljudskom manjkavom znakonu prije nego se neko osudi i kazni prvo mu se predoči šta je uradio.

Вјероватно ти не иде схватање принципа карме, зато што константно покушаваш да га стрпаш у оквире логичког западњачког мишљења, битно обликованог хришћанским догмама.

Кажеш "и у људском мањкавом закону прво му се (човјеку) предочи шта је урадио". Међутим, у кармичком закону, који је безгрешан, нема потребе за тим. Карма је принцип заснован на непогрешивости и немилосрдности космичке правде. Ми често карму и реинкарнацију доживљавамо на амерички њу ејџ начин, као нешто кул, езотерично, готивно за експериментисање и сл. Међутим, нпр. будисти уопште не мисле тако, за њих читав тај процес није нешто лијепо, већ зло, и циљ је да се достигне нека врста просвјетљења, како би се изашло из процеса реинкарнација.

Е сад, западњачком хришћанском уму, који је навикао да размишља на релацији средство-циљ, није лако да свари овај егзистенцијални хаос. Како да знам колико сам гријешио? Како могу бити спасен без тог знања, да бих био бољи? У хришћанству постоје јасна средства помоћу којих се заслужује спасење, и ништа није препуштено случају (мада је, рецимо, занимљив феномен предестинације код калвиниста, који је супротан традиционалном хришћанском гледању на спасење). Учење о карми нам говори управо да не можемо да знамо, да све лоше прихватамо као посљедицу тог принципа, те да без обзира на све покушамо бити што бољи, јер једино на тај начин, можемо да се надамо да ћемо изаћи из круга самсаре.

Ја се нисам нешто претјерано бавио овим феноменима, па не могу да о томе говорим детаљније. Лично, доктрина о карми и реинкарнацији ми није ништа мање ни више вјероватна од хришћанске или било које друге религиозне доктрине. На то гледам као на покушај човјека да објасни себи ствари које му нису најјасније, да кроз вјеру осмисли своје постојање и дјелање.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2011, 08:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Вјероватно ти не иде схватање принципа карме, зато што константно покушаваш да га стрпаш у оквире логичког западњачког мишљења, битно обликованог хришћанским догмама.

Zašto "zapadnjačko"? S obzirom gdje je Hrišćanstvo nastalo prije bi se moglo reći "istočno", a ni Semite nikako ne mogu uklopiti u zapadnjački milje.

Citiraj:
Кажеш "и у људском мањкавом закону прво му се (човјеку) предочи шта је урадио". Међутим, у кармичком закону, који је безгрешан, нема потребе за тим. Карма је принцип заснован на непогрешивости и немилосрдности космичке правде. Ми често карму и реинкарнацију доживљавамо на амерички њу ејџ начин, као нешто кул, езотерично, готивно за експериментисање и сл. Међутим, нпр. будисти уопште не мисле тако, за њих читав тај процес није нешто лијепо, већ зло, и циљ је да се достигне нека врста просвјетљења, како би се изашло из процеса реинкарнација.

Е сад, западњачком хришћанском уму, који је навикао да размишља на релацији средство-циљ, није лако да свари овај егзистенцијални хаос. Како да знам колико сам гријешио? Како могу бити спасен без тог знања, да бих био бољи? У хришћанству постоје јасна средства помоћу којих се заслужује спасење, и ништа није препуштено случају (мада је, рецимо, занимљив феномен предестинације код калвиниста, који је супротан традиционалном хришћанском гледању на спасење). Учење о карми нам говори управо да не можемо да знамо, да све лоше прихватамо као посљедицу тог принципа, те да без обзира на све покушамо бити што бољи, јер једино на тај начин, можемо да се надамо да ћемо изаћи из круга самсаре.

Nije mi poznat pojam "predestinacija kod Kalvinista" u vezi spasenja.
Uopšte ne doživljavam reinkarnaciju na zapadnjački način, nego mi jednostavno nije jasna njena svrha. Obični ljudi se ne sjećaju svojih karmi pa ponovo prave greške, uzvišeniji (dalaj lama itd) se sjećaju svojih inkarnacija (i u prošlom životu bio lama i opet će biti lama i sve tako u nedogled). Svrha je šta? Ako se već sjeća (pa ne pravi nove greške) zašto se ponovo i ponovo rađa?

Citiraj:
Ја се нисам нешто претјерано бавио овим феноменима, па не могу да о томе говорим детаљније. Лично, доктрина о карми и реинкарнацији ми није ништа мање ни више вјероватна од хришћанске или било које друге религиозне доктрине. На то гледам као на покушај човјека да објасни себи ствари које му нису најјасније, да кроз вјеру осмисли своје постојање и дјелање.

Sami pojam "nedodirljivih" u Hinduizmu (ako ih dodirneš pretvorićeš se u bubu) mi je krajnje odbojan i odvratan. "Nedodirljivi" su rođeni kao takvi i oni nemaju pravo ni na šta. Ma nije nego.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2011, 14:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Talija je napisao:
Citiraj:
Daljac je napisao:
Pa, čudno je to da se ne pitaš zbog čega ti u ovom sve tako sjajno ide, para na paru kaplje, živiš 100 godina, "vozite skupa kola, karate najbolje pičke", ali čim dođe do srčane mane - eto pitanja zbog čega!

Krajnje prizemno razmišljanje.
Uopšte mi nije cilj a ni težnja da živim životom u kome samo dominira udobnost i materijalno. Svaka prepreka, svaki problem, svako iskušenje me je nečemu naučilo, lagodan život me nije ničemu naučio (daleko do toga da mi para na paru kaplje, ili da vozim skupa kola il karam pičke).

Za ovakav oskudan razgovor jos po 3 puta reinkarniranje...ovo je gore nego pljuvanje u svetu vodicu...ovaj forum je crkva nasa...a u "crkvi nasoj" nema ruznog govora... :D

Popokatepetl je napisao:
Међутим, колико се сјећам, свима им је заједничко, да циклус реинкарнација (самсара) уопште није позитиван, већ негативан процес.

Negativno...a dobijes jos jednu sansu...kakvu-takvu??? Sta je tu negativno?
Interesujem e da li je vrijeme reinkarniranja relevantno ili ne...u smislu da covjek koji umre u danasnjem dobu se ponovo redi u doba recimo "velike kuge", "II svjetskog rata", da li se reinkarnirani sjecaju zivota iz buducnosti??? Recimo da li je neko zivio 2867. godine Gospodnje, a rodio se 1996. godine Gospodnje pa da nam prenese dogadjaje iz buducnosti ???

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2011, 14:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Daljca onda reinkarniraj 6x, ja samo "ćitam vijesti" tj. citiram njegov tekst. :P

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2011, 14:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

vec te vidim u iducem zivotu, para ti nece kapljati, vozices biciklo mjesto kola i bices gej....a onda u zivotu poslije toga ces ici pjesice i bices gej, a onda na kraju ces samo biti gej...tek ces se 4. put roditi i bices Talija, docices jednog dana na ovaj forum, registrirati se i ponovices sve to.... :D

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2011, 16:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Zašto "zapadnjačko"? S obzirom gdje je Hrišćanstvo nastalo prije bi se moglo reći "istočno", a ni Semite nikako ne mogu uklopiti u zapadnjački milje.

Термин западњачко мишљење се везује за западну цивилизацију које смо дио.

Talija je napisao:
Nije mi poznat pojam "predestinacija kod Kalvinista" u vezi spasenja.
Uopšte ne doživljavam reinkarnaciju na zapadnjački način, nego mi jednostavno nije jasna njena svrha. Obični ljudi se ne sjećaju svojih karmi pa ponovo prave greške, uzvišeniji (dalaj lama itd) se sjećaju svojih inkarnacija (i u prošlom životu bio lama i opet će biti lama i sve tako u nedogled). Svrha je šta? Ako se već sjeća (pa ne pravi nove greške) zašto se ponovo i ponovo rađa?

Далај лама је институција, нпр. као и папа, чије постојање има једнако политичке колико и вјерске конотације. Он је наводно реинкарнација неког божанства које је ту да просвјетљује друге, али сам далај лама није битан за ову причу. Далај ламе су, колико знам, досад били мушкарци, са отприлике истог подручја. Бирају их на основу скроз климавих доказа, наводног препознавања предмета претходног ламе.

Сврха реинкарнација је прочишћење душе, најједноставније речено. Људи се не сјећају својих реинкарнација, и баш због тога треба да се понашају што најбоље могу. Зашто људи и даље гријеше, ех, зашто? Зато што су глупи и лијени, ето зашто. Кад их ни муке лоше карме, ни вјечна ватра пакла не могу натјерати да то мање чине, који је смисао будизма, хиндуизма, хришћанства, или било које религије?

Као што се хришћанство, због наука о престанку патње и награди на "оном свијету" примило код убогих и потлачених, тако је и учење о карми нашло плодно тло на Далеком истоку. То је начин да људи себи олакшају свакодневне муке, патње, осмишљавајући их неким вишим принципом. На тај начин мука више није само обична мука, већ кармичка мука, коју је човјек нечим заслужио у протеклом животу, те се може надати да ће исправним дјеловањем да је скине са себе у неком наредном. Није то мени суштински много различито од хришћанског погледа на те ствари.

Oficir sa ružom je napisao:
Negativno...a dobijes jos jednu sansu...kakvu-takvu??? Sta je tu negativno?
Interesujem e da li je vrijeme reinkarniranja relevantno ili ne...u smislu da covjek koji umre u danasnjem dobu se ponovo redi u doba recimo "velike kuge", "II svjetskog rata", da li se reinkarnirani sjecaju zivota iz buducnosti??? Recimo da li je neko zivio 2867. godine Gospodnje, a rodio se 1996. godine Gospodnje pa da nam prenese dogadjaje iz buducnosti ???

Па добро, ако сматраш да је "још једна шанса" и позитивно да се (намјерно банализујем) родиш као брдски босански коњ, да сваког дана до смрти теглиш и да те шибају, умјесто да достигнеш нирвану и утопиш се у блаженство свеопштег тока ствари, онда добро.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2011, 18:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

E pa sad ako se rodis kao BB Konj...onda je sasvim svejedno sto te sibaju jer si nesvjestan svoje svjesti, i sretan si kad dobijes zobanje, kad jedes jabuku ili kocku secera...s druge strane ne razmisljas o novoj prilici jer si konj...a i u svjetlu reinkarnacije nikad neces biti covjek jer djelo koje cinis nije svjesno niti s namjerom da ces biti nagradjen nirvanom...jednostavno si konji zivis konjski...a kad ponovo umres mozes biti samo konj ili u krajnjem slucaju jos jednom biti degradiran u nizu vrstu ...( to je taj problem o kome pricam od pocetka kad sam pitao ...Odakle ishodiste dusa???...)

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2011, 19:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Наравно да није свеједно, и животиње осјећају, тако да и те како осјећаш кад те шибају, кад ти натоваре двјесто кила тетета и сл. Па кад кроз пар животињских или још нижих облика живота платиш дио лоше карме, опет се можеш родити као човјек, тако некако.

Е сад, оно што је најзанимљивије у свему чак није сама тематика, већ приступ сваког од нас: ти приступаш као муслиман, ја као научник. Теби је једино битно да нађеш логичке грешке у учењу које није ислам, како би се одржао у увјерењу да је он једини исправан. Ја сам свјестан да су различите религије настајале настајале у различитим периодима људске повијести, као посљедица људске потребе да себи објасни свијет, свемир, и све оне силе и ствари које су му биле непознате и које су га плашиле; логичке и ине грешке бих могао наћи у било којем учењу, али то уопште није поента. Нормално је да свака религија има гомилу грешака, јер је људски производ. Но, то не умањује позитивне функције религије. На жалост, људи се радије баве негативним, и зато и имамо гомилу пиздарија и сукоба због религија.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]