Talija je napisao:
Zašto "zapadnjačko"? S obzirom gdje je Hrišćanstvo nastalo prije bi se moglo reći "istočno", a ni Semite nikako ne mogu uklopiti u zapadnjački milje.
Термин западњачко мишљење се везује за западну цивилизацију које смо дио.
Talija je napisao:
Nije mi poznat pojam "predestinacija kod Kalvinista" u vezi spasenja.
Uopšte ne doživljavam reinkarnaciju na zapadnjački način, nego mi jednostavno nije jasna njena svrha. Obični ljudi se ne sjećaju svojih karmi pa ponovo prave greške, uzvišeniji (dalaj lama itd) se sjećaju svojih inkarnacija (i u prošlom životu bio lama i opet će biti lama i sve tako u nedogled). Svrha je šta? Ako se već sjeća (pa ne pravi nove greške) zašto se ponovo i ponovo rađa?
Далај лама је институција, нпр. као и папа, чије постојање има једнако политичке колико и вјерске конотације. Он је наводно реинкарнација неког божанства које је ту да просвјетљује друге, али сам далај лама није битан за ову причу. Далај ламе су, колико знам, досад били мушкарци, са отприлике истог подручја. Бирају их на основу скроз климавих доказа, наводног препознавања предмета претходног ламе.
Сврха реинкарнација је прочишћење душе, најједноставније речено. Људи се не сјећају својих реинкарнација, и баш због тога треба да се понашају што најбоље могу. Зашто људи и даље гријеше, ех, зашто? Зато што су глупи и лијени, ето зашто. Кад их ни муке лоше карме, ни вјечна ватра пакла не могу натјерати да то мање чине, који је смисао будизма, хиндуизма, хришћанства, или било које религије?
Као што се хришћанство, због наука о престанку патње и награди на "оном свијету" примило код убогих и потлачених, тако је и учење о карми нашло плодно тло на Далеком истоку. То је начин да људи себи олакшају свакодневне муке, патње, осмишљавајући их неким вишим принципом. На тај начин мука више није само обична мука, већ кармичка мука, коју је човјек нечим заслужио у протеклом животу, те се може надати да ће исправним дјеловањем да је скине са себе у неком наредном. Није то мени суштински много различито од хришћанског погледа на те ствари.
Oficir sa ružom je napisao:
Negativno...a dobijes jos jednu sansu...kakvu-takvu??? Sta je tu negativno?
Interesujem e da li je vrijeme reinkarniranja relevantno ili ne...u smislu da covjek koji umre u danasnjem dobu se ponovo redi u doba recimo "velike kuge", "II svjetskog rata", da li se reinkarnirani sjecaju zivota iz buducnosti??? Recimo da li je neko zivio 2867. godine Gospodnje, a rodio se 1996. godine Gospodnje pa da nam prenese dogadjaje iz buducnosti ???
Па добро, ако сматраш да је "још једна шанса" и позитивно да се (намјерно банализујем) родиш као брдски босански коњ, да сваког дана до смрти теглиш и да те шибају, умјесто да достигнеш нирвану и утопиш се у блаженство свеопштег тока ствари, онда добро.