Citiraj:
Tesko mi te pratiti jer kad pricas o toleranciji navodis krscanske (katolicke zemlje)...i to koristis, o.k. ali kad pricas o ugnjetavanju navodis hriscane kao manjinu unutar krscanstva.
Zemlje koje sam naveo nisu krscanske zemlje. Rekao sam da su neke od tih zemalja tradicionalno krscanske, sto znaci da su u proslosti bile krscanske a danas su to samo na papiru. Da su te zemlje krscanske onda bi one po drzavnom uredjenju bile monarhije u kojima je Hriscanstvo drzavna religija, a to naravno nije nigdje slucaj. Ne postoji nijedna zapadnoevropska drzava kojoj je oficijelna, drzavna religija krscanstvo. Zar ne shvatas razliku?
Citiraj:
Sve su zemlje tolerantne, toliko da Francuska zabranjuje hidzab, Skandinavske zemlje pod geslom slobode govora svesrdno napadaju osnove Islamske vjere i Poslanika s.a.w.s., a prije 3-4 dana su se u Svicarskoj pojavili antiislamski plakati (znam jer zivim tu), nedavno ubistvu trudne muslimanke u Njemackoj sudnici 18 rana, i tesko ranjavanje njenog muza koji ju je jedini u sudnici i branio....
Nigdje neces vidjeti niti u jednoj Islamskoj zemlji da se napada Isus ni u kakvom obliku niti Mojsije, medjutim kad se radi o svesrdno tolerantnim krscanima razlika je ocita.
Sve te zemlje koje si ti naveo ne samo da su u nekim slucajevima netolerantne prema muslimanima, one su netolerantne prema krscanima takodjer. One su generalno netolerantne prema religiji zato sto se sve vise i vise promovise sekularan nacin zivota i ateizam. Ko god odstupa od toga nace se pod velikom kritikom. Ali ipak je cinjenica da u Evropi imas nekoliko hiljada dzamija, i ko zna koliko jos hiljada raznoraznih islamskih organizacija i da postoji sloboda ispoljavanja religije. Nigdje na zapadu ne prijeti zatvor ili smrtna kazna ako iz hriscanstva predjes u islam.
A sto se tice rata protiv terorizma pa jesi li ti procitao sta sam napisao u vezi americke vanjske politike? Americka administracija ce uvijek uciniti sve u njenoj moci da bi ostvarila ciljeve sirenja njene ‘imperije’. Da Amerikancima pri ostvarivanju tih ciljeva smetaju Marsovci sa planete Marsa, oni bi njihovom propangadistickom masinerijom kreirali imidz Marsovca kao teroriste i fanatika. Ako ti je poznata istorija Centralne i Latinske Amerike u 70 i 80 godinama vidjeces koliko zla su Amerikanci nanijeli Hriscanima, pa opet niko nije tvrdio da oni zele istrijebiti Hriscane i unistiti Hriscanstvo. A to sto su trenutno na meti (pretezno) muslimani nema nikakve veze sa religijom Islama. Pa Amerikanci i dan danas saradjuju sa muslimanima! Zar ti nije poznata veza izmedju americke vlade, Karzaija, Musharafa, Mubaraka, Abdulaha, Talabanija, bin Abdul Aziza, Al-Ahmada, bin Zajeda, itd itd.?? Kako onda mozes reci da su Amerikanci protiv muslimana i Islama?
Citiraj:
Mislis li da 44 kvadratna hektara imaju ulogu, mislis li da uopste velicina drzave ima ulogu???
Za jedan mesdzid je potrebno 4x4 metra a ne 44 hektara.
Vatikan ima obiljezja drzave, kao i S.Arabija, velicina je sasvim nebitna.
Ja mislio ti se salis u vezi Vatikana. Cekaj, jel ti stvarno mislis da bi trebala biti sagradjena dzamija u Vatikanu? Uporedjujes ‘drzavu’ Vatikan u kojoj zivi oko hiljadu rimokatilockih biskupa i svajcarska garda sa Saudijskom Arabijom? Pa zamisli da se Masjid Al Haram dzamija u Meki proglasi drzavom (a po povrsini je samo nesto manja od Vatikana), zar bi ijedan normalan covjek na svijetu ocekivao da se unutar tog objekta sagradi crkva? Daj budi malo realan covjece.
Citiraj:
Radi dalje diskusije volio bih ako mozemo da razgovaramo o vjeri i njenim postulatima a ne o drzavno pilitickom uredjenju bilo Bliskog istoka ili Zapada...jer nabrajanja ko je koga i kad ubio ima bezbroj.
Dakle ako ima konkretno pitanje ili neka zamjerka za Islam bujrum, tu je i brat Ahmed i ima i ostalih, a sto se tice uredjenja drzava mislim da smo zakljucili da ne postoji drzavni legalni i legitimni aparat ciljano usmjeren protiv krscana, a rijec "sveti rat"ne postoji u Kur'anu nego potjece od krscana.
A sto se tice diskusije o razlikama u vjeri mislim da je vec vodjena bezbroj puta na ovom forumu i prakticno ne vodi nicemu nego obostranom teoloskom prepucavanju. Ja licno smatram da je religija Islama nepotrebna u tom smislu zato sto je pitanje oprostenja grijeha i spasenja okoncana Isusom Hristom. Meni cak ponekad i smeta pojam ‘Hriscanstvo’ zato sto Hriscanstvo po meni nije neka ekstra religija nego samo prirodna kontinuacija religije Izraelskog naroda. Prvi hristovi ucenici i oni koji su raznosili vijest nisu se zvali Hriscanima nego su to bili Jevreji. Po meni postoji samo jedna religija, religija Abrahama, Izaka, i Jakova koji su postovali Boga YHWH.