banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 11:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 06 Apr 2009, 22:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
spavac je napisao:
Quran 4:80 (Hilali-Khan) tells “He who obeys the Messenger (Muhammad SAW), has indeed obeyed Allah.” This verse reveals Mohammad is equal to Allah. Quran 33:56 (Palmer) says “Verily, God and His angels pray for the prophet. O ye who believe! pray for him and salute him with a salutation!.” The above verse shows that Mohammad is greater than Allah because God does not pray for man. The arabic word used in 33:56 is ‘yusalloo’ which means pray. But other translators of Quran deceitfully translate ‘yusalloo’ as bless. But when the same word ‘yusalloo’ is used in Quran 4:102 those translators translate it as pray and not as bless. Hence, one sees the deceitfulness of the translators here. Quran 49:2-4 and 33:53 reveal that Allah is acting lower in rank to prophet, that is, like a servant to Mohammad because Allah tells the believers to lower their voice and

gore sam ti odgovorio na to, zašto ponavaljaš :) *?

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 22:43 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
podvuceno crnim, pray or bless -yusalloo?

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 23:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:

Dakle radi se o sličnim riječima i nisu obje Jusallu :wink:

وَإِذَا كُنتَ فِيهِمْ فَأَقَمْتَ لَهُمُ الصَّلاَةَ فَلْتَقُمْ طَآئِفَةٌ مِّنْهُم مَّعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذَا سَجَدُواْ فَلْيَكُونُواْ مِن وَرَآئِكُمْ وَلْتَأْتِ طَآئِفَةٌ أُخْرَى لَمْ يُصَلُّواْ فَلْيُصَلُّواْ مَعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ حِذْرَهُمْ وَأَسْلِحَتَهُمْ وَدَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ لَوْ تَغْفُلُونَ عَنْ أَسْلِحَتِكُمْ وَأَمْتِعَتِكُمْ فَيَمِيلُونَ عَلَيْكُم مَّيْلَةً وَاحِدَةً وَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ إِن كَانَ بِكُمْ أَذًى مِّن مَّطَرٍ أَوْ كُنتُم مَّرْضَى أَن تَضَعُواْ أَسْلِحَتَكُمْ وَخُذُواْ حِذْرَكُمْ إِنَّ اللّهَ أَعَدَّ لِلْكَافِرِينَ عَذَابًا مُّهِينًا 4:102

إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا 33:56

Dakle :

JUSALLU - klanjati
JUSALLUNE - blagosloviti

Smijesna podvala :)

Arapski ima jako velik broj riječi, jedan od najbogatijih jezika koji postoje, mjenjanjem jednog znaka se moze dobiti potpuno novi pojam, a da ne govorim o jos jednom slovu...

Mozemo dalje :)

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 14:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Evo sta procitah u "kuriru":

"SMS-om obavestio ženu da se razveo od nje

Neimenovani Saudijac načinio je pravni presedan razvevši se od supruge putem SMS poruka. Naime, tekstualnu poruku poslao joj je iz Iraka. U Saudijskoj Arabiji vredi strogi šerijatski zakon prema kojem je dovoljno da muškarac tri puta kaže ženi „razvodim se od tebe“. Nazvao je dvojicu rođaka i potvrdio rastavu. Sud u Dedi formalno je raskinuo brak pošto je sudija proverio kod rođaka da su to zaista bile njegove reči... "

Kako ovo komentarises Ahmede 114? :-?

p.s. by the way sta znaci to 114 u tvom nicku?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 14:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
spavac je napisao:

Citiraj:
Dakle radi se o sličnim riječima i nisu obje Jusallu :wink:

وَإِذَا كُنتَ فِيهِمْ فَأَقَمْتَ لَهُمُ الصَّلاَةَ فَلْتَقُمْ طَآئِفَةٌ مِّنْهُم مَّعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذَا سَجَدُواْ فَلْيَكُونُواْ مِن وَرَآئِكُمْ وَلْتَأْتِ طَآئِفَةٌ أُخْرَى لَمْ يُصَلُّواْ فَلْيُصَلُّواْ مَعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ حِذْرَهُمْ وَأَسْلِحَتَهُمْ وَدَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ لَوْ تَغْفُلُونَ عَنْ أَسْلِحَتِكُمْ وَأَمْتِعَتِكُمْ فَيَمِيلُونَ عَلَيْكُم مَّيْلَةً وَاحِدَةً وَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ إِن كَانَ بِكُمْ أَذًى مِّن مَّطَرٍ أَوْ كُنتُم مَّرْضَى أَن تَضَعُواْ أَسْلِحَتَكُمْ وَخُذُواْ حِذْرَكُمْ إِنَّ اللّهَ أَعَدَّ لِلْكَافِرِينَ عَذَابًا مُّهِينًا 4:102

إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا 33:56

Dakle :

JUSALLU - klanjati
JUSALLUNE - blagosloviti

Smijesna podvala :)

Arapski ima jako velik broj riječi, jedan od najbogatijih jezika koji postoje, mjenjanjem jednog znaka se moze dobiti potpuno novi pojam, a da ne govorim o jos jednom slovu...

Mozemo dalje :)

o spavac, spavac..... [-X [-X [-X ](*,) =;

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2009, 14:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Evo sta procitah u "kuriru":

"SMS-om obavestio ženu da se razveo od nje

Neimenovani Saudijac načinio je pravni presedan razvevši se od supruge putem SMS poruka. Naime, tekstualnu poruku poslao joj je iz Iraka. U Saudijskoj Arabiji vredi strogi šerijatski zakon prema kojem je dovoljno da muškarac tri puta kaže ženi „razvodim se od tebe“. Nazvao je dvojicu rođaka i potvrdio rastavu. Sud u Dedi formalno je raskinuo brak pošto je sudija proverio kod rođaka da su to zaista bile njegove reči... "

Kako ovo komentarises Ahmede 114? :-?

p.s. by the way sta znaci to 114 u tvom nicku?

Šerijat nije nikakav "strogi" zakon nego je to Boziji zakon a ne ljudski poput demokratije itd.

To je dezinformacija jer moraju biti određeni svijedoci rastave, onda gledanje covjekovog stanja its. Sta ako je pijan napisao poruku ?.-. Ima tih elemenata milion, to je samo pokusaj ocrnjivanja islama.

114 je sura( poglavlja) u Kur'anu pa mi je to dodatak imenu.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2009, 11:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

f5

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2009, 21:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Šerijat nije nikakav "strogi" zakon nego je to Boziji zakon a ne ljudski poput demokratije itd.

Evo sta uci izvorni i serijat, po mom misljenju je bolji ljudski zakon poput demokratije nego ovo sto se vidi po zemljama gdje vlada ovaj zakon:

"Iako medrese možda i ne stvaraju militante, one svojim polaznicima usađuju razmišljanja koja omogućavaju militantne poglede na svijet.

- Prema njihovom programu, treba zabraniti muziku, ples i zabavljanje sa djevojkama. Poruka koju šalju medrese je da ovo nije stvarni život - on dolazi tek poslije smrti ili pogibije - kaže Salman Abid, sociolog"

Vise procitati na: http://www.glassrpske.com/vijest/7/plus ... -ples.html

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2009, 09:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Evo sta uci izvorni i serijat, po mom misljenju je bolji ljudski zakon poput demokratije nego ovo sto se vidi po zemljama gdje vlada ovaj zakon:

"Iako medrese možda i ne stvaraju militante, one svojim polaznicima usađuju razmišljanja koja omogućavaju militantne poglede na svijet.

- Prema njihovom programu, treba zabraniti muziku, ples i zabavljanje sa djevojkama. Poruka koju šalju medrese je da ovo nije stvarni život - on dolazi tek poslije smrti ili pogibije - kaže Salman Abid, sociolog"

Vise procitati na: http://www.glassrpske.com/vijest/7/plus ... -ples.html

Gle prijatelju moj. Prvo, mediji to preuvelicavaju ali evo kako ti to izgleda.

#1)
Vjerovao ti meni ili ne muzika je jedno veliko zlo, a drustvo u kojem se pojave pjesme razvratne poput ovih sto nase turbofolkerice pjevaju " gaće sex napila se itd" donosi samo propast moralnu jednom drustvu jer ce se na takvim mjestima piti alkohol i iskupljati sejtani, uvjek neka tuca bude, svasta nesto. Porodice se unistavaju takvim zivozima

#2) zabavljanje djevojkama je po islamu zabranjeno, žena nije nešto na što ćeš ispucavati svoje strasti, ozeni se - imaj familiju MORALNU pa se zabavljaj koliko hoces a ne mjenjaj zene iz zabave

#3) Demokratija

Sta je demokratija donijela dobro svijetu, evo ti demokratskog svijeta kako je pun problema. NERED NA ZEMLJI, smutnju su napravili. Nema drugog boga osim Allaha ! KO je covjek da on izmislja zakone i postavlja ljude kako da zive ? Ovo je bozije i samo ON ima pravo zakon donijeti jer je on pravedan.
Ovo je moderno robovlasnicko drustvo, prvo sto se demokratija ne moze u cijelosti primjeniti. Sta cemo sa bankama i KAMATOM, napravili su svijet da moras uzimati kredite da bi prezivio, tako ti siromasni ces biti jos siromasniji a on bogati jos bogatiji. Eto ti demokratije tvoje, dozvoljava pederima da se zene i razvrat rade iako tvoja biblija strogo zabranjuje to, a ti i dalje " demokratija bolja". Eno ti amerike sa najgorim problemima u drustvu pa uzivaj u demokratiji.

A kamata je zabranjena po bozijem zakonu i dalje da ti sad ne nabrajam.

#4) Militanti

Zapad nastoji muslimanima nametnuti demokratiju, vidimo da su okupirane razne zemlje gdje muslimani zive poput afganistana, iraka, somalije, americke baze su u kuvajtu i arabiji itd. Mi necemo demokratiju nego islam ( odnosno sheria). A onda kad pocnu ratovati onda potlacen narod nazivaju teroristima.

Evo ja prvi zelim da se nevjernici sklone sa zemlje poslanika Muhammeda savs, da se srusi demokratija KOJA JE NAMETNUTA muslimanima, da se skinu taguti ( lazna bozanstva, zakonodavci sudije i ostali) i da se stavi Allahova rijec iznad svega. I neka, treba im dati rok da se povuku ( a posto nece) neka onda izginu svi i neka dobiju lekciju da ostave muslimane na miru vec jednom. Trebaju muslimani srusiti demokratiju i napraviti ISLAMSKU DRZAVU koja sudi po ALLAHOVOM ZAKONU, a ne tagutskom.

Eto, nazovi ti sad to ekstremizmom ali muslimani se na svom bore za svoje. A u Islamskoj državi kad je bila kršćani i židovi nikad ljepše nisu živjeli, tako da nemoj odmah umisliti da je to nekakvo ubijanje ovo-ono, razlika je samo da je teokratija ( vladavina boga ) a ne demokratija ( vladavina naroda )

:wink:

I TO JE VJERA KOJU U KOJU SU POZIVALI SVI POSLANICI. COVJEK NE SUDI NEKO ALLAH !¨NEMA NIKAKVIH KRALJEVA NITI FARAONA NITI PREDSJEDNIKA NEDODIRLJIVIH NITI IKOG KO LJUDIMA MOZE NAMEĆATI ZAKONE NEKE. BOG NAS JE STVORIO, ON NAM JE DAO ZAKONE PO KOJIMA DA ZIVIMO.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2009, 10:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Sta je demokratija donijela dobro svijetu, evo ti demokratskog svijeta kako je pun problema. NERED NA ZEMLJI, smutnju su napravili. Nema drugog boga osim Allaha ! KO je covjek da on izmislja zakone i postavlja ljude kako da zive ? Ovo je bozije i samo ON ima pravo zakon donijeti jer je on pravedan.
Ovo je moderno robovlasnicko drustvo, prvo sto se demokratija ne moze u cijelosti primjeniti. Sta cemo sa bankama i KAMATOM, napravili su svijet da moras uzimati kredite da bi prezivio, tako ti siromasni ces biti jos siromasniji a on bogati jos bogatiji. Eto ti demokratije tvoje, dozvoljava pederima da se zene i razvrat rade iako tvoja biblija strogo zabranjuje to, a ti i dalje " demokratija bolja". Eno ti amerike sa najgorim problemima u drustvu pa uzivaj u demokratiji.

A kamata je zabranjena po bozijem zakonu i dalje da ti sad ne nabrajam.

Hoces reci da je u islamskim zemljama bolje? Radio sam sa ljudima iz Pakistana i oni su mi propovijedali o islamu. Naime, oni po pravilu svaki dan idu 5 puta na molitvu i prekidaju posao zbog molitve ali demokratija o kojoj ti govoris lose, im je dozvolila da prekidaju stalno posao i idu na molitvu dok ostali rade.
Drugo, oni su mi pricali kakvo je stanje u Pakistanu i toliko im je bilo dobro da su morali pobjeci u "demokratiju". Druge islamske zemlje da i ne pominjem. Gledao sam dokumentarac o Afganistanu, uzas zivi. Gledao sam vijesti iz Iraka, uzas zivi. I ti pored svega toga kazes da su zapad i demokratija i njihovi zakoni gori nego u islamskim zemljama gdje vlada serijat.
Kao sto rekoh zapad dozvoljava muslimanima da cak i u vrijeme radnog vremena idu na molitvu, dok u islamskim zemljama sijeku glavu hriscanima i podmecu bombe i ubijaju cak i muslimane.
Da se razumijemo, ja ovdje ne govorim da je islam losa religija jer kao sto rekoh taj radni kolega iz Pakistana mi je dosta lijepog govorio o toj religiji. Ali ovo zakoni koji se sprovode pod izgovorom islama su zaista losi. Ne kazem da su hriscani bili bolji. U srednjem vijeku oni su bili u evropi radili isto to sto sad rade u islamskim zemljama, spaljivali ljude na lomaci zato sto drukcije misle. Ali su oni naucili iz gresaka proslosti i zato su uveli demokratiju da svako ima pravo da misli sta hoce dok ne ugrozava drugoga, pa i homoseksualci kojih se ti toliko grozis. I meni je odvratan homoseksualizam, ali to je njima prirodno i hemijske reakcije u njihovom tijelu su takve i zasto ih osudjivati, svako ima svoj zivot neka zivi kako hoce. Sta se mi imamo petljati u tudji zivot, pogotovo to opravdavati religijom i Bozjom voljom.
Tako da zakljucim, praksa najvise pokazuje koliko je nesto dobro, a nebi se slozio da je praksa pokazala da se bolje zivi u islamskim zemljama gdje se provodi ovaj nasilnicki zakon nego na zapadu gdje postoji slobodna volja koju je bog dao.
Iako ne kazem da je sve dobro i u zapadnoj kulturi, ali trebace jos milenijumi proci da prava civilizacija zavlada. Jer dok god postoji vojska, patriotizam, nasilje itd. to nije prava civilizacija.
Ali ovdje poredimo dva zla i koje je od njih manje, bar sta praksa pokazuje.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2009, 17:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim, nije prvi put da mjesas pojmove. Ako hoćeš viditi Islam gledaj Kur'an i gledaj poslanika Muhammeda a.s a ne nekog muslimana koji ne zna ni gdje mu je glava.

Kakve veze ima sad Islam i njegov zakon sa nekom budalom koja dize u zrak sve oko sebe, daj molim te :) ....

Ako hoces gledati serijat gledaj kroz Kur'an i rijeci poslanika a.s a ne kroz TZV "islamske" zemlje.

Koja je islamska zemlja danas ? Nema je, a to sad sto je u nekim zemljama lose stanje ekonomsko opet ne mozes kriviti serijat jer je to najmanji " belaj" nego neki drugi niz faktora.

Zato nije Islamska drzava Irak gdje je tiran saddam provodio svoj komunizam niti je turska SEKULARNA niti ostale za koje ti smatras da su serijatske ....

Ako te bas zanima Islam i serijat, onda ti preporucujem da citas o Islamskoj državi za vrijeme 4 pravedna vladara za koje je sam poslanik savs garantovao dzennet ( raj) .

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2009, 17:46 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Ahmede pusti ga. Vim se pravi pametan vec godinama i godinama uvijek jedno te isto lupeta: zasto u Islamu ovako, onako? Ma nisam ja protiv Islama, ali... itd. Milion puta mu je receno da procita ili Kur'an ili da se raspita kod ucenijih ljudi, ali ne vrijedi. Nemoj mu odgovarati, jer nije mu cilj da nauci, nego da provocira. Selam brate.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2009, 21:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dobro Dust. Ako mi je cilj da provociram onda necu provocirati. Samo hocu da pokazem da ni jedna religija nije dobra da se ide do ekstrema pa ni to. U sustini ja nisam rekao ni da je hriscanstvo bolje. Moja omiljena izreka je ona sto je rekao Mahatma Gandi: "Hristos da, Hriscani ne". Isto tako vazi i za islam. Ljudi pokvare sve sto je dobro i sveto pa tako i religiju.
A ti Dust misli sta hoces. Odmah si se nasao uvrijedjen sto govorim negativne cinjenice o islamu koje su istinite. Kad nesto nije u redu ja kazem da nije. Ja sam svojevremeno pisao kriticki i o hriscanima zato sto su i oni sve samo nisu ono sto je Hristos propovijedao. E tako i muslimani. Pravi hriscanin i musliman je onaj ko je dobar prema bliznjemu i ko pomaze ljudima u nevolji, a ne ko vice ne smije se ovo, ne smije se ono.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 10:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Dobro Dust. Ako mi je cilj da provociram onda necu provocirati. Samo hocu da pokazem da ni jedna religija nije dobra da se ide do ekstrema pa ni to. U sustini ja nisam rekao ni da je hriscanstvo bolje. Moja omiljena izreka je ona sto je rekao Mahatma Gandi: "Hristos da, Hriscani ne". Isto tako vazi i za islam. Ljudi pokvare sve sto je dobro i sveto pa tako i religiju.
A ti Dust misli sta hoces. Odmah si se nasao uvrijedjen sto govorim negativne cinjenice o islamu koje su istinite. Kad nesto nije u redu ja kazem da nije. Ja sam svojevremeno pisao kriticki i o hriscanima zato sto su i oni sve samo nisu ono sto je Hristos propovijedao. E tako i muslimani. Pravi hriscanin i musliman je onaj ko je dobar prema bliznjemu i ko pomaze ljudima u nevolji, a ne ko vice ne smije se ovo, ne smije se ono.

Kaže poslanik savs: BUDITE UMJERENI U SVEMU PA I U VJERI !!!
( normalno da pretjerivanje nije u ničemu dobro )

svako je svijestan tog pa ne moraš poentirati na to.

završena priča :wink:

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 31 Jul 2009, 16:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2009, 16:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

f5

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2009, 10:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Svaka religija je, bar one koje su mi poznate se bave suštinom ljudskog postojanja. Suština je da napredujemo kao civilizacija, a možemo napredovati ako smo religiozni i dobri, ako imamo ljubavi i razumjevanja za svog bližnjeg, ako svaki naš potez u naučnim istraživanjima, u životu i radu bude rukovođen činjenicom:1.Ljubi Gospoda Boga svog svim srcem svojim...
2.Ljubi bližnjega svog kao samoga sebe
Znači život dobrotom i ljubavlju ispunjen. Naravno obrazovanje i znanje je svjetlost na kraju tunela i nije u suprotnosti sa voljom Svevišnjeg.
Čovječanstvo može napredovati samo ako ulaže u znanje i to znanje koristi za dobrobit svih, ako je znanje u rukama zla ono se korisi za ratove i valdanje drugima, držanje ljudi u strahu i naravno da je logično da se tako ne može napredovati. Samo dobar čovjek sve dobru privodi...

Svima je poznat mrak srednjeg vijeka u Evropi, gledali smo filmove, čitali knjige. Ostaju činjenice da je tada napredak civilizacije bio gušen, spaljivanjem na lomači svakog ko bi bio slobodouman ili nešto novo vidio i otkrio.

ISLAM JE DANAS TAKAV. PROLAZI KROZ MRAK svoje inkvizicije i neznanja. Činjenice govore da je napredak mediteranskih sjeverno afričkih zemalja potpuno zaustavljen od kako su te zemlje postale islamske. Kako se nekada tu živjelo a kako sada. Šta je sa Aleksandrijom, Kartaginom itd. Zar je normalno da siromašne žene ne idu u porodilište zbog vjere... To ne znači da je islam suštinski negativan, znači samo da je opasno zloupotrbljen i da svoje ljude vuče na dno, a ne u napredak i boljitak. Šta tumači islama očekuju od svojih vjernika, neka njihovi vjernici sami razmisle i vide: je li ta očekivanja koja oni trebaju ispuniti vode zdravijem, boljem produktivnijem životu , boljim odnosima u porodici, materijalnom i duhovnom boljitku u mir s Bogom i drugim ljudima ili ih sputava i guši i od njih pravi učmale mrzovoljne ljude koji sebe uzdižu a druge unizuju, koji svoj stil života smatraju jedino ispravnim po cijenu i ubistva drugih.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2009, 17:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aurrora je napisao:
Svaka religija je, bar one koje su mi poznate se bave suštinom ljudskog postojanja. Suština je da napredujemo kao civilizacija, a možemo napredovati ako smo religiozni i dobri, ako imamo ljubavi i razumjevanja za svog bližnjeg, ako svaki naš potez u naučnim istraživanjima, u životu i radu bude rukovođen činjenicom:1.Ljubi Gospoda Boga svog svim srcem svojim...
2.Ljubi bližnjega svog kao samoga sebe
Znači život dobrotom i ljubavlju ispunjen. Naravno obrazovanje i znanje je svjetlost na kraju tunela i nije u suprotnosti sa voljom Svevišnjeg.
Čovječanstvo može napredovati samo ako ulaže u znanje i to znanje koristi za dobrobit svih, ako je znanje u rukama zla ono se korisi za ratove i valdanje drugima, držanje ljudi u strahu i naravno da je logično da se tako ne može napredovati. Samo dobar čovjek sve dobru privodi...

Svima je poznat mrak srednjeg vijeka u Evropi, gledali smo filmove, čitali knjige. Ostaju činjenice da je tada napredak civilizacije bio gušen, spaljivanjem na lomači svakog ko bi bio slobodouman ili nešto novo vidio i otkrio.

ISLAM JE DANAS TAKAV. PROLAZI KROZ MRAK svoje inkvizicije i neznanja. Činjenice govore da je napredak mediteranskih sjeverno afričkih zemalja potpuno zaustavljen od kako su te zemlje postale islamske. Kako se nekada tu živjelo a kako sada. Šta je sa Aleksandrijom, Kartaginom itd. Zar je normalno da siromašne žene ne idu u porodilište zbog vjere... To ne znači da je islam suštinski negativan, znači samo da je opasno zloupotrbljen i da svoje ljude vuče na dno, a ne u napredak i boljitak. Šta tumači islama očekuju od svojih vjernika, neka njihovi vjernici sami razmisle i vide: je li ta očekivanja koja oni trebaju ispuniti vode zdravijem, boljem produktivnijem životu , boljim odnosima u porodici, materijalnom i duhovnom boljitku u mir s Bogom i drugim ljudima ili ih sputava i guši i od njih pravi učmale mrzovoljne ljude koji sebe uzdižu a druge unizuju, koji svoj stil života smatraju jedino ispravnim po cijenu i ubistva drugih.

razlog ne-napredka tih zemalja nije islam nego taj sto su na svaki nacin kolonijalizirane od tzv zapadnih zemalja.

KOliko se ratova vodi u svijetu ? - sve jedan vode muslimani
koliko ekonomskih blokada ima ? - uvjek su muslimanske zemlje
koliko je okupiranih zemalja ? - sve su muslimanske (palestina irak afganistan.... )
ko je danas svijetski neprijatelj ? - "islamski teroristi"

De pustite malo ljude da "dišu" pa ćeš vidjeti progres :wink: . Istina da danas muslimani nisu ekstra stanje ali ne mogu ni biti kad su se svi okomili na njih.

Islam i muslimani su imali takav uticaj na evropu da su je oni svojom naukom izvukli iz mracnog doba inkvizicije. Sve osnove da istrazivanja i dostignuca evropljana su dali muslimani (provjeri ako mi ne vjerujes)

Islam je isti, samo je razlika u stanju muslimana. Musliman koji se drzi islama koristi svima oko sebe i sebi samom naravno.

ovakvo vrijeme je nagovjestio posljednji boziji poslanik savs rekavsi:

doci ce vrijeme kad ce se narodi okomiti oko vas kao sto se gladni okome na stol( sa hranom )
neko je upitao: boziji poslanice, hoce li nas tako malo biti ?
on odgovori: ne, bit ce vas mnogo ali ce te biti poput morske pjene ( nece biti koristi )
.----

Od vremena sultana Sulejmana II halife, muslimani su krenuli nazadovati, i to zbog grijeha koje su poceli raditi.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2009, 19:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Misliš na onaj Turski progres koji je došao ovdje poslije Dušana ili na onu ljepotu koju je sadašnji Istambul donio Carigradu .. itd pročitaj prije poslije a zaboravi XX vijek

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2009, 20:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aurrora je napisao:
Misliš na onaj Turski progres koji je došao ovdje poslije Dušana ili na onu ljepotu koju je sadašnji Istambul donio Carigradu .. itd pročitaj prije poslije a zaboravi XX vijek

puno vas gleda islam kroz tursku :D ..... Islam je bio i prije turske, i to je jedna svijetska vjera koja uci cisti monoteizam. Zaboravi maure-tatare-saracene , kako ih vec nazivate

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2009, 21:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Generalno, islam kao religija ne može biti loš, ali danas je u teškoj krizi. Kako on danas podržava progres civilizacije i njen napredak. Šta on traži i očekuje od svojih sljedbenika i kako podržava dobre međuljudke i porodične relacije. Bogati islamisti drugačije žive i imaju druge kodekse odjevanja i ponašanja od siromašnih. Npr. princeza Ranija od Jordana- kako ona živi i ponaša se, a kako žene njene zemlje.
Koje je otkriće, prosperitet, pečat u toku poznate istorije prije i poslije Nove Ere ostavio Islam i Islamisti. Pamti li šta svjetska civilizacija?
Ja sam srećna žena. Učim, radim, stvaram. Slobodna sam da donosim odluke, da odlučujem o svom životu. I pored toga nisam ni zla ni loša. Je li Islamske žene Zapad zarobio ili tumačenje vjere?

Poslednji put menjao Aurrora dana 01 Avg 2009, 21:48, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]