banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 22:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 984 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 50  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Maj 2010, 19:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
CUTANjE

Jedan mladić, poznat u celoj Atini po svojoj brbljivosti, po ugledu na druge i sam odluči da se upiše u Isokratovu retorsku školu.
Isokrat zatraži od njega da plati duplo više nego što je to bio slučaj sa ostalim učenicima. Mladić se iznenadi i zamoli da mu se kaže razlog.
- Za sumu koju obično plaćaju svi ostali učenici, naučiću te da govoriš kao što i njih učim. Međutim, ti ćeš platiti još toliko, jer trebam da te naučim i nešto drugo – da ćutiš.

Da ćutiš! Retka vrlina gde su reči odmerene, gde su reči osmišljene, gde su reči britke. Jer, ćutanje je sila. I potvrđeno je da tišina u retkim slučajevima ostavlja iza sebe loše uspomene. Koliko li smo se samo puta uverili, pa i spoznali, da se u mnogim rečima izgovore i reči suvišne, reči lošeg prizvuka, reči pretovarene zlobom ili ironijom ili nečistotom!
O, da smo ćutali! Koliko puta smo rekli u sebi! Da smo ćutali!Tada... ne bismo ranjavali, ne bismo izazivali, ne bismo razočarali, ne bismo prevarili, ne bismo izigrali, ne bismo činili nepravdu, ne bismo se otuđivali, ne bismo hladneli jedni prema drugima.
Veoma je teška tehnika ćutanja, kad se napada egoizam, kad se udara na naše strasti, kad se otkrivaju naši nedostaci (mane), kad se predočavaju naše greške! Kad verujemo da nam je načinjena nepravda, kad verujemo da nam nije dolično upućena počast, mi da ćutimo!?
Ali, « Isus ćutaše «.
Kad bi imali snage, da u teškim trenucima podignemo oči visoko, koliko lakše i radosnije i slađe bi bilo naše saputništvo sa onima koje volimo, sa onima s kojima putujemo. Samo kad bi naučili da ćutimo!

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 21:24 
Stara kuka
Stara kuka

NEOBIČNI PROSJAK

0 Avi Agatonu svi su govorili lepo. To su priznavale čak i stene. Kako se jedan takav sveti čovek ne pojavi ponovo među podvižnicima?

- Tako je kako ti kažem. Ava Agaton je nešto posebno, stalno je govorio stari Avramije, trgovac iz Aleksandrije. A Jakov, Jelin, slušao ga je zadivljeno:

- Pre neki dan, nastavi stari Avramije, kada sam išao da kupim korpe od pustinjaka, zatekoh Starca među hodočasnicima i monasima. U početku sam bio u nedoumici. Koje ovaj koji govori? Ava Agaton, rekoše mi. Ma, ne liči na Avu Agatona. Ne može biti da je Ava Agaton tako običan. Pa ipak, bio je to Starac glavom. Odeća mu jednostavna, lice svetlo i jasno poput kristalne vode po kojoj sunce bezbrižno svetluca. Reči mu slatke kao med, širile su naokolo spokoj. Govorio je o ljubavi dok su mu oči sijale. Glas mu je imao svu čežnju čoveka koji je znao da voli. Malo podalje sedeo je jedan mlad monah sa lepim, vedrim licem, koji vrlo skromno zatraži

dozvolu da upita: „Kaži nam, Starče, reče mladić, „kako se ova ljubav prema našem bratu može pokazati?" Tada Ava Agaton zasija od svetlosti koja preplavi i očara sve. Ljubav je, dete moje, odgovori Starac, to da nađem jednog gubavca, da mu dam moje telo a ja da uzmem njegovo. Ove Starčeve reči nas protresoše. Niko od nas ne mogaše da kaže ništa, reče stari Avramije i ućuta.

- Nikada nisam čuo tako nešto, reče Jakov. A stari Avramije nastavi sa suzama u očima.

- Godinama odlazim podvižnicima, ali još nisam sreo takvog čoveka koji bi za svoju braću dao čak i sopstveni život.

- Slava Bogu koji i danas ima takve ljude, dodade Jakov

- Slava mu hiljadu puta, složi se stari Avramije.

- Ipak nas zanese razgovor, a posao ne čeka. Do viđenja, reče Jakov i ustade da ide.

- S Bogom. Srećan put, reče stari Avramije.

Dva prijatelja se rastadoše i svaki pođe svojim putem.

Odmače dan i oko podneva od severnog dela grada, koji gleda na pustinju, pristigoše neki siromašni pustinjaci da prodaju korpe na glavnoj pijaci. Među njima bejaše i Ava Agaton. Dolažaše ćutke, natovaren korpama predivne izrade, koje su bile ručni rad monaha. Prodavali bi ih po gradovima i od to malo novca mogli su da se izdržavaju. Starci uđoše u grad a svet ih pozdravljaše sa „blagoslovi". Svaki zauze svoje mesto, a poslednji od svih Ava Agaton.

No, iznenada, tamo gde stade, jedan siromašni starac, koji ne mogaše čak ni da hoda, reče jecajući Starcu:

- Ne ostavi me, Avo. Pusti me ovde blizu tebe, nemam nikoga na svetu. Evo, ovde ću sesti i neću ti nimalo smetati.

Od sveg srca, reče Starac i poređa korpe pored sebe.

Ubrzo korpe Ave Agatona, ispletene brižljivo i sa ljubavlju, počeše da se prodaju jedna za drugom.

- Koliko si novca zaradio, dobaci prosjak nekako čudno.

- Tri novčića, reče jednostavno Ava Agaton, ne uzbuđujući se zbog ove kontrole neobičnog prosjaka.

- To je prilično, ponovo se javi prosjak i nastavi:

Kupi mi malo hleba jer danima ništa nisam jeo.

- I to te brine? Odmah ću, reče Ava i ode da ispuni njegovu želju.

Ubrzo je prosjak iz Starčevih ruku jeo vruć hleb. Vreme prolazaše a Ava Agaton nastavi da prodaje ono malo kotarica koje su mu preostale.

- Koliko novčića imaš Avo, upita iznenada prosjak.

- Mislim opet tri, odgovori dobroćudno Starac.

- Hoćeš li mi kupiti malo voća i neki slatkiš od onih na pijaci? reče prosjak.

- Od sveg srca, reče Starac, i po drugi put ode da kupi voća i slatkiša za neobičnog prosjaka.

Nešto kasnije prosjak je jeo poslednji komad slatkiša, a Starac se spremao da se vrati natrag u svoju kolibu bez imalo ljutnje što je sve svoje novce dao za ljubav bratu. No, međutim, sve je to učinio veoma predusretljivo, iako zadugo neće imati ni parče hleba.

- Sada ćeš da ideš? upita ga prosjak.

- Treba da se vratim natrag u pustinju, reče mu Ava.

- Onda ću ovo tražiti od tebe. odnesi me odavde do glavnog puta, pa odatle idi za pustinju.

- Od sveg srca, odgovori Ava Agaton i nasmeši se prteći prosjaka na leđa.

- Noge ga nisu slušale i kako je još od jutros bio vrlo umoran, jedva je išao. Pošto je sa neobičnim prosjakom na svojim leđima dopešačio do glavnog puta koji polazi za pustinju, spremaše se da ga tu ostavi. Ali, iznenada neki nebeski glas ispuni sve:

- Blagosloven da si i na zemlji i na Nebu. Jedan u belo obučen anđeo nalazio se na mestu neuglednog prosjaka, preplavljen svetlošću i božanskom blagodaću. Došao je od Božijeg Trona da iskuša srce smirenog Agatona, jer Bog ovenčava trpeljivog čoveka i bogato ga daruje svojim blagoslovom.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 21:25 
Stara kuka
Stara kuka

I to ce proci....

Stara je kraljica na samrti poklonila svome sinu medaljon, uz ove riječi: “Dragi sine, kad ti bude najteže, kada misliš da se sve ruši oko tebe, kada ti se učini da su ti sve lađe potonule, otvori ovaj medaljon… On će ti pomoći lakše prebroditi tu teskobu…”

Kraljica je umrla, godine su prolazile, a mladi je kraljević živio sretno i spokojno… Vrijeme mu je prolazilo u radosti i veselju i nikako nije nailazio taj posebno težak tenutak da bi mogao otvoriti medaljon…

Sve ga je više i više mučilo što piše u njemu, pa ga je zato jednom, u vrijeme svoje najveće sreće, odlučio ipak otvoriti i vidjeti što piše…

Našao je ove riječi: I ovo će proći…

——————————–

Poslije mnogo godina došle su na red i nedaće, ratovi, teška vremena… Ponovno je otvorio medaljon, i ponovno pročitao: I ovo će proći…

* * * * * * * * * * * * * * * *

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 21:28 
Stara kuka
Stara kuka

Tezina jedne pahuljice

Reci mi, ako znaš koliko je teška jedna snežna pahuljica? - upita senica golubicu, dok su zajedno posmatrale kako sneg pomalo sipi i stvara
beli pokrivac.
- Ništa, čak i manje od ništa - odgovori golubica ne razmisljajuci
previse.
Čekaj, čekaj malo, pa ćeš videti da i ona ima svoju težinu.
I senica ispriča svoju ptičju pricu .

Odmarala sam se na borovoj grančici kad je počeo padati ovaj sneg. Kao što vidiš, nije bilo vejavice ni vetra, sneg je mirno, tiho padao, kao što nam se događa u snu. A budući da nisam znala raditi ništa pametnije, počela sam brojati pahuljice, koje su se slagale kraj mene na grančici. Pala je ako se ne varam 3.751 pahuljica i sve je bilo savršeno mirno, a kad se spustila 3.752. pahuljica grančica je pukla, a ja sam morala odlepršati. Vidiš da i pahuljica ima svoju težinu - zaključi mudro senica.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 21:29 
Stara kuka
Stara kuka

ŠARGAREPA JE MOJA

Jedna stara žena dospela je posle svoje smrti pred Božji sud. Kopajući po registru, Sudija nije mogao da pronađe ni jedno delo milosrđa osim jedne šargarepe koju je udelila nekom prosjaku. Ipak, moć jednog jedinog čina ljubavi bila je dovoljna da je pošalje u raj. Šargarepa je doneta na sud i uručena je ženi. Kako ju je uzela, počela je da se diže uvis, kao da je vuče nevidljivi konac. U tom trenutku, neki sirotan okačio se za skut njene haljine, za njegovu nogu okačio se neko treći, i ubrzo se formirao čitav niz ljudi koji su se peli ka raju, okačeni o šargarepu. Žena nije osećala nikakav teret, a pošto nije gledala naniže, nije ni primetila šta se dešava.
Peli su se sve više i više, dok nisu stigli do samih vrata raja. U tom trenutku, žena se okrenula da baci poslednji pogled ka Zemlji i ugledala ispod sebe čitav niz ljudi, okačenih o nju.
Kako je pobesnela! Pripretila im je rukom i viknula: "Marš! Dalje od mene! Šargarepa je moja!" Dok je tako mahala rukom, šargarepa joj je ispala i ona se sunovratila sa čitavom svojom pratnjom.

Samo jedan je uzrok sveg zla na Zemlji: "Ovo je moje!"

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 21:31 
Stara kuka
Stara kuka

ZABORAVLJENI SNOVI:

Jedan stariji čovek, u bolnici, bio je na samrti. Od smrti ga je delilo verovatno tek nekoliko sati. Kad je u naletu bolnog grča samo malčice otvorio oči uspeo je videti nekoliko prilika koje su se skupile oko njegovog kreveta. Nije ih uspio prepoznati.
Zatvorivši oči upitao ih je:
- Prijatelji, ko ste vi?
Jedna od prilika reče:
- Mi smo tvoji zanemareni snovi, zaboravljene želje i neostvarene vizije. Mi smo sve ono što si mogao uraditi za života, ali si to propustio učiniti.
- Žao mi je zbog toga - reče starac - ali ipak cenim što ste se uprkos mojoj nemarnosti i lošem odnosu prema vama došli oprostiti od mene na kraju mog života.
Jedna od prilika se nagnula i mirnim mu glasom odgovorila:
- Ne, mi se nismo došli oprostiti od tebe - došli smo umreti s tobom…

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 21:37 
Stara kuka
Stara kuka

ПОКЛОН

Један постарији рашчупани човек седео је у аутобусу држећи у руци букет свежег цвећа. На седишту са друге стране седела је девојка која је сваки час бацала поглед на то цвеће. Приближавала се станица на којој је човек требало да сиђе. Он је сасвим спонтано спустио цвеће девојци у крило. „Приметио сам да волите цвеће,“ – објаснио јој је, - „а мислим да би се и моја жена радовала да га добијете. Рећи ћу јој да сам вам га дао.“ Девојка је примила букет, а затим је посматрала постаријег човека како излази из аутобуса и пролази кроз капију малог гробља.

Stablo i cvjetic

U zoru je podno stabla iznikao malen Cvet. I tek što je otvorio oči, ugledao je Stablo. - Ti si, sigurno, veliki Cvet - reče mu. - Ne, ja nisam Cvet. Ja sam Stablo - odgovori Stablo. - Kakva je razlika izmedju Stabla i Cveta? - upita Cvet.- Cvet živi nekoliko dana, a Stablo mnogo godina - reče Stablo. - I to je sve ? - Ne - odgovori Stablo. - Mi Stabla izdržimo i najjače vetrove, a vi, Cvetovi, prehladite se i od najblažeg lahora. - To je sve? - ponovno upita Cvet. - Vas mogu ubrati i darovati. Vas se može staviti u vazu i negovati. Vas ljudi vole, a i vi volite ljude. A s nama Stablima je drukčije. Nas ne mogu ubrati i pokloniti. I ne mogu nas staviti u vazu i negovati. Mi uvek ostajemo po strani. - Zar smo mi Cvetovi na putu? - Ne, uglavnom niste. Ali ljudi vas primete i kada ste daleko od puta. Često vas i pogaze. Uostalom, lako je pogaziti one koji vole, jer oni nisu zaštićeni. - Šta se dogodi kada neko pogazi Cvet? - To se uvek sazna. I zbog toga se može mnogo plakati. Neki i nakon mnogo vremena spominju pregažen cvet. Nas Stabla niko ne može pregaziti, ali nas i ne vole kao što vole Cvetove. - Onda si ti - reče mu Cvet - izuzetak među Stablima, jer tebe voli jedan mali Cvet. Kada je oko podneva pripeklo sunce, Stablo je svojom senom zaštitilo Cvetić.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 16:32 
Stara kuka
Stara kuka

Neki je jedinac ovako opisao svoje roditelje:

Hteo sam mleka - dali su mi cuclu.
Hteo sam roditelje - dali su mi igračke.
Hteo sam govoriti - dali su mi kompjuter.
Hteo sam učiti - dali su mi savete.
Hteo sam misliti - dali su mi znanje.
Hteo sam opšti pogled - dali su mi idejicu.
Hteo sam biti slobodan - dali su mi disciplinu.
Hteo sam profesiju - dali su mi radno mesto.
Hteo sam slobodu - dali su mi motocikl.
Hteo sam sreću - dali su mi novac.
Hteo sam smisao - dali su mi karijeru.
Hteo sam nadu - dobio sam strah.
Hteo sam se promeniti na bolje - dobio sam sažaljenje.
Hteo sam sestru - dali su mi komfor.
Hteo sam živeti u punoći - dali su mi prazninu.

Svako biće dolazi roditeljima kao dar i pita ih:
Šta mi možete Vi dati?
Vaspitanje je težak zadatak.
Kako ispuniti zahteve mladog čoveka?
Roditelji, veliki ste stvaraoci u vaspitanju...

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Haha odlicna mi ova prica sa stablom i cvijeticem :D :)

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka

http://www.youtube.com/watch#!v=73H_g3Y ... re=related

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 22:13 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Maj 2010, 19:11
Nije moguće otkriti novo kopno a da se ne pristane na gubljenje vidika s obale na vrlo dugo vrijeme. Andre Gide

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 17:39 
Stara kuka
Stara kuka

SUZE ŽENE
Jedan dečkić je upitao svoju majku: "Zasto plačeš?" "Zato što sam žena" - odgovorila mu je. "Ne razumem" - rekao je dečak. Mama ga je ...samo zagrlila i rekla: "Nikada i nećeš". Kasnije je upitao oca: "Zašto mi se čini da mama plače bez ikakvog razloga?" "Sve žene plaču bez ikakvog razloga" - bilo je jedino što je tata znao reći. Dečačić je odrastao i postao muškarac, i još uvek se pitao zašto žene plaču. Na posletku je upitao Boga: "Bože, zašto se žene tako lako rasplaču?" Bog odgovori: "Kad sam stvarao ženu morala je biti posebna. Dao sam joj ramena, dovoljno jaka da nose svu težinu ovoga sveta, a opet dovoljno nežna da mogu pružati utehu. Dao sam joj unutrašnju snagu da podnese porod i odbijanje koje joj toliko puta stiže od njene dece. Dao sam joj čvrstinu koja joj omogućuje da ide dalje kad svi drugi odustanu, i da se brine za svoju familiju za vreme bolesti i nevolje bez prigovora. Dao sam joj osećajnost da voli svoju decu bez obzira na sve, čak i ako ju je njezino dete veoma povredilo. Dao sam joj snagu da nosi svoga muža kroz njegove greške i načinio je od njegovog rebra da bi štitila njegovo srce. Dao sam joj mudrost da zna da dobar muž nikada ne bi povredio svoju ženu, ali povremeno testira njenu snagu i odlučnost da bude uz njega. I napokon, dao joj je suzu da je isplače. To je samo njeno na korišcenje kad god joj zatreba..

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 17:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Leona, odavno citam vecinu tvojih postova, pogotovo na ovom podforumu.
Odlicno! :wink:

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2010, 08:02 
Stara kuka
Stara kuka

Ova prica je bila vec jednom na forumu, ali postavicu je opet za one koji nisu procitali. Meni jedna od omiljenih prica

Soba

Na tom mjestu između jave i sna, pronašao sam se u sobi. Nije bilo nikakvih istaknutih obilježja, osim jednog zida prekrivenog malim ladicama s indeks-karticama. Bile su poput onih u knjižnicama koje izlistavaju naslove prema autoru ili temi po abecednom redu. Ali, ove ladice, koje su se protezale od poda do stropa, naizgled beskonačne u oba pravca, imale su jako različite naslove. Kako sam se približavao zidu od fascikala, prvi koji mi je privukao pažnju je bio jedan na kojem je pisalo "Djevojke koje su mi se sviđale." Otvorio sam ga i počeo listati kroz kartice. Brzo sam ga zatvorio, šokiran što sam shvatio da prepoznajem imena zapisana na svakoj od njih.

Čak i bez da mi je bilo rečeno, tačno sam znao gdje se nalazim. Ova beživotna soba sa svojim malenim ladicama bila je nimalo uljepšan kataloški sistem mog života. Ovdje su bila zapisana djela mog svakog trenutka, velikog i malog, u detaljima koje moje sjećanje nije moglo dostići.

Osjećaj čuđenja i radoznalosti, zajedno s užasom, podigao se u meni dok sam nasumce počeo otvarati ladice i istraživati njihove sadržaje. Neki su donijeli radost i slatka sjećanja; drugi osjećaj srama i žaljenja, toliko snažan da sam pogledavao iza svog ramena da vidim gleda li ko. Ladica pod nazivom "Prijatelji" je bila do jedne nazvane "Prijatelji koje sam izdao".

Naslovi su se redali od običnih do potpuno čudnih. "Knjige koje sam čitao", "Laži koje sam izrekao", "Utjeha koju sam dao", "Šale kojima sam se smijao". Neki su skoro bili smiješni u svojoj preciznosti: " Stvari koje sam vikao na svoju braću." Drugima se nisam mogao smijati: "Stvari koje sam učinio u srdžbi", "Stvari koje sam ispod daha mrmljao o svojim roditeljima." Sadržaji su me uvijek iznova iznenađivali. Često je bilo puno više kartica nego što sam očekivao. Ponekad ih je bilo manje no što sam se nadao.

Preplavila me je veličina života koji sam živio. Zar je moguće da sam u svojih dvadeset godina imao vremena napisati svaku od tih hiljada, možda i miliona, kartica? Ali svaka je kartica potvrđivala ovu istinu. Svaka je bila napisana mojim vlastitim rukopisom. Svaka potpisana mojim potpisom.

Kada sam izvukao ladicu s oznakom "Pjesme koje sam slušao", shvatio sam da su ladice narasle da uključe i njihov sadržaj. Kartice su bile čvrsto spakovane, a ipak nakon dva ili tri metra, nisam pronašao kraj ladici. Zatvorio sam je, posramljen, ne toliko zbog kvalitete muzike, već više zbog goleme količine vremena za koju sam znao da ta ladica predstavlja.

Kada sam došao do ladice pod nazivom "Požudne misli", osjetio sam hladnoću kako prolazi kroz moje tijelo. Ladicu sam izvukao samo par centimetara ne želeći provjeriti njezinu veličinu, i izvukao karticu. Zadrhtao sam i protrnuo zbog njezinog detaljnog sadržaja. Osjećao sam mučninu što je takav trenutak bio zabilježen.

Odjednom sam osjetio gotovo životinjski bijes. Jedna je misao dominirala mojim umom: "Nitko nikada ne smije vidjeti ove kartice! Nitko nikada ne smije vidjeti ovu sobu! Moram ih uništiti!" U ludoj mahnitosti naglo sam izvukao ladicu van. Njezina veličina sada više nije bila važna. Morao sam je isprazniti i spaliti kartice. Ali kad sam ladicu primio za jedan kraj i počeo je udarati na podu, nisam mogao izvući niti jednu karticu. Postao sam očajan i vukao karticu, samo da bih otkrio da je čvrsta poput čelika kada sam je pokušao potrgati.

Poražen i krajnje bespomoćan, vratio sam ladicu na njezino mjesto. Naslanjajući čelo na zid, ispustio sam dugi, samosažaljevajući uzdah. I onda sam je ugledao. Naslov je bio "Ljudi s kojima sam podijelio evanđelje." Ručka je bila svjetlija od onih oko nje, novija, skoro neupotrebljena. Povukao sam ručku i malena kutija ne duža od osam centimetara pala mi je u ruke. Kartice koje je sadržavala mogao sam izbrojati na jednu ruku.

A onda su došle suze. Počeo sam plakati. Jecaji toliko duboki da su boljeli započeli su u mom trbuhu i tresli me. Pao sam na koljena i plakao. Plakao sam zbog srama, zbog ogromnog srama radi svega toga. Redovi polica sa ladicama okretali su se u mojim očima punim suzama. Nitko nikada ne smije znati za ovu sobu. Moram je zaključati i sakriti ključ.

Ali onda, kako sam potisnuo suze, ugledao sam Njega. Ne, samo ne On. Ne ovdje. O, bilo tko, samo ne Isus.

Gledao sam bespomoćno kako je On započeo otvarati ladice i čitati kartice. Nisam mogao podnijeti da gledam njegovu reakciju. U trenucima kada sam se uspio prisiliti da pogledam u Njegovo lice, vidio sam tugu dublju od svoje. Činilo se kao da on intuitivno ide prema najgorim ladicama. Zašto je morao pročitati svaku od njih?

Konačno se okrenuo i pogledao me s drugog kraja sobe. Gledao me je sa sažaljenjem u svojim očima. Ali ovo sažaljenje me nije razljutilo. Spustio sam glavu, pokrio svoje lice rukama i ponovo počeo plakati. On je došao do mene i Svoju ruku stavio oko mene. Mogao je reći toliko stvari. Ali On nije rekao ni riječ. Samo je plakao sa mnom.

Onda se ustao i vratio natrag do zida od ladica. Počevši od jednog kraja sobe, izvlačio je ladice jednu za drugom i počeo potpisivati Svoje ime preko mog na svakoj kartici.

"Ne!" viknuo sam žureći k Njemu. Sve što sam uspjevao reći bilo je "Ne, ne" vukući karticu od Njega. Njegovo ime ne smije biti na tim karticama. Ali bilo je tamo, napisano u crvenoj boji, tako bogatoj, tako tamnoj, tako živoj. Isusovo ime je prekrivalo moje. Bilo je napisano Njegovom krvlju.

Nježno je karticu uzeo natrag. Nasmiješio se tužnim osmijehom i nastavio je potpisivati kartice. Mislim da nikad neću razumjeti kako je to učinio tako brzo, ali sljedeći tren činilo se da sam Ga čuo kako zatvara posljednju ladicu i ponovo dolazi do mene. Svoju ruku stavio je na moje rame i rekao: "Svršeno je."

Ustao sam, i On me je izveo iz sobe. Na vratima nije bilo brave. Još je kartica koje trebaju biti ispisane.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2010, 08:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Možda sam nekad ovo i ostavila na forumu, ne sjećam se, ali mi je uvijek bila dobra priča...

У болничкој соби лежала су два непокретна болесника - један до прозора, а други до врата. Обојица су преживљавала тешке дане и тек би понекад разговарали.
Једнога дана болесник крај прозора погледа кроз окно и усхићено рече како је на тргу угледао веома лепу жену. На молбу болесника до врата, он поче да описује како жена изгледа, како се понаша, шта је обукла, с ким разговара...
Следећег дана поновило се исто, само је сада жена била још лепша и још веселија. Други билесник га је поново молио да му прича о њој. И тако неколико дана, увек је била на тргу у исто време, лепа и заносна.
Ова дивна прича улeпшавала им је дане и скраћивала болесничке муке. Али после извесног времена, болесник до врата осети љубомору и завист. Зашто он није у кревету до прозора, па да ужива у дивним призорима?
Постајао је све нерасположенији и грубљи према свом цимеру, ступајући у отворено непријатељство.
После неколико дана, болесник крај прозора умре. Сав срећан, човек до врата замоли да га пребаце у кревет до прозора.
Чим се сместио, знатижељно баци поглед кроз окно, али тамо не беше ничега.
Само сиви, оронули зид суседне зграде.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2010, 08:53 
Stara kuka
Stara kuka

Lijepa prica Talija. :)

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2010, 09:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
:wink:

Evo ima još jedna interesantna i poučna priča:

Jednog dana, pojavio se maleni otvor na čahuri. Čovjek je sjedio i gledao kako se leptir nekoliko sati muči da bi izvukao svoje slabašno tijelo kroz taj maleni otvor.
Onda je leptir stao.
Činilo se da ne može dalje.
Zato je čovjek odlučio pomoći leptiru: uzeo je škare i razrezao čahuru.
Leptir je s lakoćom izašao.
Ali je imao krhko tijelo i smežurana krila.
Čovjek je nastavio promatrati leptira, očekujući da će se svakog trenutka krila otvoriti, povećati i raširiti kako bi podržala leptirovo tijelo i osnažila ga.
Međutim ništa se nije dogodilo!
Leptir je cijeli svoj života proveo puzeći okolo sa slabašnim tijelom i nerazvijenim krilima. Nikada nije poletio.
Čovjek unatoč svojoj ljubaznosti i dobrim namjerama, nije razumio da je poteškoće kroz koje je leptir morao proći, izlazeći iz čahure, osmoslio Bog, kako bi krv iz tijela leptira potekla u krila i kad se oslobodi čahure da bude spreman letjeti.
Ponekad su poteškoće upravo ono što trebamo u životu..

Kad bi nas Bog oslobodio od svih prepreka, osakatio bi nas. Nikad ne bi postali onoliko snažni koliko možemo biti. Nikad ne bi mogli letjeti.

Tražio sam Snagu...
I Bog mi je dao poteškoće koje su me osnažile.

Tražio sam mudrost...
I Bog mi je dao Probleme koje je trebalo riješiti.

Tražio sam Bogatstvo...
I Bog mi je dao Mozak i Tijelo da mogu raditi.

Tražio sam Hrabrost ....
I Bog mi je dao prepreke koje je trebalo svladati.

Tražio sam Ljubav.....
I Bog mi je dao ljude kojima je trebalo pomoći.

Tražio sam Usluge ....
I Bog mi je dao prilike.

“Nisam dobio ništa od onog što sam tražio....
Ali dobio sam sve što mi je trebalo."

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 18:04 
Početnik
Početnik

Prirodno je dobro,
jednostavno je dobro,
biti vjeran sebi je dobro.
Biti svoj je sve
sto doista možete biti,
a sve ostalo su stranputice.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 18:06 
Početnik
Početnik

Prihvaćanje promjene donosi mir.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 12:26 
Stara kuka
Stara kuka

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GKUZRKpNz98[/youtube]

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 984 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 50  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]