Covjek je klekao kraj svog kreveta i poceo moliti: "Oce nas, koji jesi na nebesima..." Odjednom njegovu molitvu prekide tihi Bozji glas: "Evo me, dijete moje. sto zelis?" Covjek pomalo zbunjen, ali i ljutit sto mu se Gospodin bas sada obraca i time prekida, rece: "Budi ljubazan i ne prekidaj me, vidis da sam poceo da molim. ''Oce nas..."
Bog mu se opet ljubazno obrati: "Evo, opet me zoves!?" Covjek postade vrlo nervozan te poce objasnjavati: "Ne zovem te! Nikako! To se ja samo molim, onako kako si rekao da trebam ciniti. 'Oce nas, koji jesi na nebesima...'" "Eto, rekao si 'Oce nas, koji jesi na nebesima', i ja sam tu. sto zelis da ti ucinim?" Rece Gospodin. "Bit cu ti iskren: nisam nista mislio. Samo govorim svoju svakodnevnu molitvu. Redovno molim 'Oce nas'. Poslije te molitve se osjecam sretno, nekako zadovoljno, to me umiri." "Dobro, 'hajde onda nastavi. Necu da kvarim tvoju srecu i zadovoljstvo." Rece tuzno Gospodin.
Covjek nastavi svoju molitvu: "Sveti se ime tvoje." "Stani! sto ti sad to znaci?" Prekide ga Gospodin pitanjem. Covjek se cudio otvorenih usta: "Aaa, sto to?" "Pa, to 'da se sveti ime tvoje.' sto to zapravo znaci?" Covjek poce mucati: "To znaci... to ti je... kada… Nisam bas siguran, sto to znaci. Uostalom to niti nije vazno, to je samo dio molitve." Bog je onda pokusao objasniti njemu: "To znaci da se 'velica, objavljuje' moje Ime." Covjek pomisli da ce biti najbolje da to Bogu potvrdi, ne bi li skratio diskusiju i zavrsio svoju zapocetu molitvu: "Da, znas ima to nekog smisla. Idemo dalje. 'Dodji kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja, kako na nebu, tako i na zemlji.'" "Mislis li to stvarno tako?"
Covjek se opet zbunio: "Naravno, zasto ne, pa to bilo sjajno, zar ne?" "I sto konkretno poduzimas u vezi s tim?", upita Gospodin. Covjek se poece ceskati po glavi. "sto poduzimam? Pa, mislim da bi bilo super kada bi ovdje na zemlji bilo kao tamo gore, na nebu. Bilo bi divno, kada bi uredio stvari i ovde tako," odgovori on Gospodinu. "Pa, jesam li tebe uredio? Da li sam te doveo u MOJ red?", zapita Gospodin ljubazno. Covjek opet pocne da muca: "Ja… idem u crkvu, redovno! Ti to znas."
"Nisam mislio na to. Vec, sto je sa tvojom pozudom? I kakva je tvoja narav? Cini mi se da tu ima nekih ozbiljnih problema. Zatim tvoje rasipanje, trosis novac samo na sebe. Zivis samo za sebe. Pa, tu su knjige i casopisi koje citas, filmovi, glazba..." Covjek se uspravi i rece glasno, upadajuci Gospodinu u rijec: "Prestani stalno da me peckas! Ja sam u redu, ja sam super usporedjujuci se sa drugim ljudima u mojoj crkvi." "Onda oprosti. Meni se cinilo da si molio 'budi volja tvoja.'" "Dobro, imam neke mane, priznajem. Ali tako su malene da se moram naprezati da se nekih sjetim." Odvrati covjek.
"Ja ih se sjecam bez naprezanja," rece Gospodin. Nakon trenutka tisine, covjek ponovo klekne i potisteno rece Gospodinu: "Nisam do sada o tome razmisljao, ali ti znas da bih se rado oslobodio nekih stvari." "Dobro." Rece Gospodin. "Ovo vec nekud vodi. Od sada cemo raditi zajedno, ti i ja. Zajedno cemo pobijediti lose navike, los karakter, grijeh..."
Covjek pogleda na sat i uznemiri se vrlo: "Vrijedi, ali sad moramo prekinuti, ova molitva se ve neplanirano oduzila. 'Kruh nas svagdanji daj nam danas...'" "Kruh onda slobodno preskoci, a i meso. Ionako imas visak kilograma." Covjek se naljuti: "Vidi ti sad ovo?! Ovo je otvorena kritika." Rece ljuto i nastavi: "A ja se znojim i pokusavam da ispunim svoju religioznu duznost pred tobom, a ti tako, prvo upadas a sada i kritiziras zbog sitnica."
"Znaj, molitva je opasna stvar, mogla bi da te promijeniti. Zvao si me i ja sam se odazvao, tu sam. Ti samo nastavi moliti, jer me zanima i ostatak molitve." Zavrsi Gospodin. "Pa, vise mi se i ne moli, izgubio sam svaku zelju. Postaje mi sve vise neprijatno..." "Neprijatno, zbog cega?" Iznenadjeno ae Gospodin." Ne bi trebalo da bude tako, sam si rekao da si ti super. Hajde nastavi molitvu."
Covjek nastavi svoju molitvu poluotvorenih ociju ali vrlo polako i oprezno: 'I otpusti nam duge nase kako i mi optpustamo duznicima svojim.'" "Stani, stani!" Prekide ga Gospodin. "sto je to izmedju tebe i brata Jure?" Covjek opet plane: "E, znao sam da aes to pitati! Znao sam. Jure mi bas i nije neki drug, stalno prica naokolo nesto o meni, a kad se proecuje onda, dolazi da mi se izvine. Samo ga cekam, vratit cu mu ja, onako duplo. Pamtit ce on mene. Ja nikome ne ostajem duzan…
Gospodin ga ljubazno prekide: "A sta je sa tvojom molitvom? Zar nisi rekao, 'I otpusti nam duge nase kako i mi otpustamo duznicima svojim.'" Covjek poce da se opravdava pred Gospodinom: "Ma, Ti znas da je moja situacija specifiena i da se ne uklapa u to. Ne mogu mu oprostiti, jer nije u pravu.
"Oprosti ces, i te kako oprostit." Rece kroz uzdah Gospodin i nastavi: "Ako ti njemu ne oprostis, onda ni ja ne mogu tebi oprostiti tvoje propuste a ima ih... Recimo, jucer sto si rekao majci... Danas u posti, na koga si se to izderao, vrijedjao... Povrijedio si druge bezobzirno."
Covjek se razalosti: "U pravu si. Ti si izgleda uvijek u pravu. Treba da oprostim Juri, a ti se pobrini za njega, pomozi mu." "Odlicno, to volim cuti. Zar se sada ne osjecas bolje?" Radosno ce Gospodin. "Pa, da nekako... drugacije, lakse." Odvrati sa eudjenjem covjek. "Cini mi se da bih sada zagrlio Juru, da je ovdje."
"Hajde sad, nastavi molitvu." "Gdje sam ono stao… Ah, da. 'I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla.' "Dobro hocu. Ali i ti sam moras da se potrudis da izbjegavas mjesta gdje mozes upasti u iskusenje." Opet se javi Gospodin.
"Kako to mislis?" Zacudi se covjek ponovo. Gospodin mu poce objasnjavati: "Evo kako: Trebalo bi da otpises neke takozvane prijatelje, jer lose utjecu na tebe. Nemoj biti naivan, oni su s tobom samo u lice fini, a kad im okrenes ledja prave viceve na tvoj racun. Dalje, ne odlazi na mjesta gdje su ljudi sumnjivog morala, tamo upadas u nevolje a poslije toga me zoves da te izbavim." "Ne razumijem, o cemu ti to govoris?"
"Odlino ti razumijes. Tu taktiku si primijenio vise puta. Upadnes u guzvu, onda trazis pomoc od mene i kunes mi se, ako ti pomognem da vise nikad necec tako nesto uraditi, da ces biti dobar. Zar nije tako?" Covjek se zastidi i tuzno rece: "To je istina, stid me je. Promijeni me. "Dobro, hocu a sad dovrsi svoju molitvu."
"'Jer tvoje je kraljevstvo, sila i slava, zauvjek. Amen'". "Znas li sto bi me danas razveselilo i proslavilo?" Upita Gospodin. "Zaista bih to htio, ali sada i sam vidim da je moj zivot u zbrci. Rado bih bio tvoj pravi, iskreni ucenik."
"Eto, upravo si sam odgovorio na pitanje sto bi me obradovalo i proslavilo." "Ozbiljno, samo to?" Zacudio se covjek Bozjem odgovoru. "Da, jer mene proslavljaju samo oni ljudi koji me vole, a takav odnos se upravo razvija izmedju tebe i mene. Posto su ti neki grijesi razotkriveni i oprosteni, pred nama je divno prijateljstvo, ako tako nastavimo."
"Gospodine, hajde onda da vidimo sto od mene moze jos biti?" "Hoau. Budi od sad' blagoslovljen, dijete moje." Rece Gospodin ljubazno.
|