banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 23:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 234 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Mar 2011, 17:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 09 Mar 2011, 20:49
ihtus je napisao:
pustinjskiLav je napisao:
ihtus je napisao:
Lav:
Samo cu ti reci da mijesas dvije jako bitne stvari,a to je da ti opravdavas naucne greske tako sto pisci nisu znali tu nauka,ali ti neshvatas da po krscanstvu oni nisu pravi pisci,nego su to bozije rijec,Bog je to rekao a oni zapisali nekako,znaci kao da je Bog zapisao.Ali cinjenice ukazuju da su to oni sami pisali,Bog ne grijesi

Pa nije sve sto je pisano doslo direktno od Boga.Zato u bibliji imamo i ljudski faktor, koji nema veze sa onim sto je bog govorio.
.A zamisli Bog govori, "na zemlji koju sam stvorio, koja ima svoju gravitaciju, i okrece se oko svoje ose, i oko sunca, i okrugla je, a sunce je samo jedna od zvijezda, na toj zemlji unisticu sve zivo potopom........"
ma daj molim te :lol:

Pa ti ako si krscanin izgleda i ne poznajes svoju vjeru.Mogao bi otici kod nekog svestenika na razgovor jer stvarno razocaran sam ne samo tvojim,nego znanjem mnogih krscana ovdje o sopstvenoj vjeri.To ti je onako dobronamjeran savjet,ti jednostavno neshvatas osnovnu karakteristiku biblije,njen osnovni naziv,a to je "cijela Biblija je Bozija rijec",pa ako je neko drugi rekao nesto u Bibliji mimo Isusa to je po krscanstvu opet bozija rijec jer ga je Bog kao navodno nadahnuo tim znanjem.Pitajte nekog popa o tome,ali eto i vi uvidjate ono sto i ja,Biblija nije bozija rijec,ocigledno,ostalo je malo stvari koje su izvorno bozija rijec,ostalo je dokazano da nisu.

Nije sve u bibliji Bozija rijec ali je sve pismo korisno za u cenje, a samih stajalista o ovom ima mnogo, izmedju hriscana.Pa sta onda reci, na volju svima da vjeruju kako hoce.Teoloski meni biblija nema kontradikcija, i ona govori istinu o Bogu, ljudima, grijehu i naravno spasenju.

Dobro ako lazem ja citaj svoju Bibliju onda

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2011, 17:52 
Pripravnik
Pripravnik

Nova pitanja za vas,kako ovo objasniti

Da li je Bog vidjen ili nije?

1. Jeste... I Jakov nadjenu ime onom mjestu Fanuil; jer, veli, Boga vidjeh licem k licu, i dusa se moja izbavi. (1 Mojsijeva 32, 30)

2. Nije niko... Boga niko nije vidio nikad; jedinorodni sin koji je u narucju ocinom, on ga javi. (Jovan 1, 8)

3. Jeste... I vidjeh, a to oblik na oci kao oganj, od bedara mu dolje bjese oganj, a od bedara gore bjese kao svjetlost, kao jaka svetlost. (Jezekilj 8, 2)

4. Nije niko... Koji sam ima besmrtnost, i zivi u svetlosti kojoj se ne moze pristupiti, kog niko od ljudi nije vidio, niti moze vidjeti, kome cast i drzava vjecna. Amin. (1 Timoteju 6, 16)

5. Jeste... Godine koje umre car Ozija vidje Gospoda gdje sedi na prestolu visokom i izdignutom, i skut mu ispunjavase crkvu. (Isaija 6, 1)

6. Nije niko... Boga niko ne vide nikad: ako imamo ljubav medju sobom, Bog u nama stoji, i ljubav je Njegova savrsena u nama. (1 Saborna Jovanova 4, 12)

7. Jeste... Jer cara Gospoda nad vojskama vidjeh svojim ocima. (Isaija 6, 5)

8. Jeste... Tada mi pokaza, i gle, Gospod stajase na zidu sazidanom po merilima (Amos 7, 7)

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2011, 18:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
jos malo muslimanskog bukvalizma

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2011, 19:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Haj bolan, zar ti vjeruješ ,plagijatima, i tobož Mojsiju 18 18 na koji se neki pozivaju kao na Muhameda iz ,plagijata, ma ne budi naivan ko još iz ,plagijata , traži potvrdu za istinu???

Koji Avram i Ismailo i Isak to oni varaju narod, NEMA TOGA nemere bit.
Kao neko stvarao iz dana u dan a dana NEMA već neko vreme ko ga zna koje...nedaj se bolan varati jer ni danas nema dana to je sve mrak.

Izvini što sam te pitao ona bezvezna pitanja jer ionako nisu u službi humora pa nek čekaju ,naivne, koji imaju odgovor a ti se nedaj varati jer ona knjiga tvrdi da je Bog jedan i još Izrailjski...i pazi još im i neko ime dao...i još grđe hramsku službu sa žrtvom nemereš vjerovati i nemoj.

Ako bih rekao da će On opet doći i baš u Izrael i Jerusalem to bi prevršilo...vidiš, znao sam zato ti to i nemogu reći.
Samo ti njih ruši, zamahni glavom i kokaj dok je čela jer će neko popustiti....ti nemoj! nek znaju šta je ljudska mudrost i zapamte.
Drago mi je što nemam takvih boraca u svojoj okolini već sve same kukavice koje pjevaju po drveću i slave Boga u Duhu i istini (za ovo se ne brini jer tebe ne dotiče) i da te iznenadim: Mnogi Muslimani ne dele tvoj stav i ima onih što vole narod ne ptajući ih šta čitaju već kako žive.

U tebi duh deluje ali ti ne slušaš i činiš suprotno jer želiš telom po razumu služiti a to NE MOŽE Bogu ugoditi.
Toliko od tvog pobre, nije lepo toliko rasipati znanje zato ga čuvaj za sebe štiteći okolinu.
Neka ti bude mir od Boga i po mojoj skromnoj molbi razum otvoren za Božiju reč. Amin.
pitoma maca.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2011, 19:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Radi ostalih Muslimana koji su daleko iskreniji i bolje poznaju Pismo bih napravio kratki osvrt na gornji tekst pustinjskog gde mu nije i ne može biti jasno ali vama koji iskreno čitate bih rekao:
Na više mesta u Pismu stoji da videše Boga i na više mesta da ga niko nije vide niti može videti i ostati živ.
Čitalac treba da zna da Boga u SLAVI niko ne može videti čak ni heruvimi zaklanjači veoma moćni i silni a kamoli čovek.
Čovek ni anđela u slavi ne može videti. Ali anđela kad zakloni slavu možeš videti iako je prisutna velika sila.
Tako i Boga kad zakloni slavu može videti ona osoba kojoj se Bog želi pokazati.

Ako bi neko rekao da je video anđela -melekaznačilo bi da ne govori istinu ali govori istinu jer kao što rekoh zakloni slavu i pokaže se i govori.Ima i taj opis u Pismu ali narod ne čita i ne pamti već sebe osuđuje.
Ovu crticu napisah radi dobronamernih i iskrenih čitalaca.
Bog vas blagoslovio i dao mir. Amin.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2011, 20:01 
Pripravnik
Pripravnik

lavić je napisao:
Radi ostalih Muslimana koji su daleko iskreniji i bolje poznaju Pismo bih napravio kratki osvrt na gornji tekst pustinjskog gde mu nije i ne može biti jasno ali vama koji iskreno čitate bih rekao:
Na više mesta u Pismu stoji da videše Boga i na više mesta da ga niko nije vide niti može videti i ostati živ.
Čitalac treba da zna da Boga u SLAVI niko ne može videti čak ni heruvimi zaklanjači veoma moćni i silni a kamoli čovek.
Čovek ni anđela u slavi ne može videti. Ali anđela kad zakloni slavu možeš videti iako je prisutna velika sila.
Tako i Boga kad zakloni slavu može videti ona osoba kojoj se Bog želi pokazati.

Ako bi neko rekao da je video anđela -melekaznačilo bi da ne govori istinu ali govori istinu jer kao što rekoh zakloni slavu i pokaže se i govori.Ima i taj opis u Pismu ali narod ne čita i ne pamti već sebe osuđuje.
Ovu crticu napisah radi dobronamernih i iskrenih čitalaca.
Bog vas blagoslovio i dao mir. Amin.

Ja cu ti reci da ti nas pravis budalama,kao da smo mi glupani obicni koji ne znaju sabiranje i druge jednostavne stvari pa nam ti mozes soliti pamet.Kakva su to objasnjena,ovo je kao u slavi ga ne mogu vidjeti,a ovoo kao mogu,pa soliti pamet mozes onima u socijalnim ustanovama,ali Biblija jasno kaze bez drugih dodataka "Boga niko nikad nije vidio".E sad ti nama kada pricas da je to u slavi smatras nas budalama,ma kakvoj slavi,citat je jasan,ko si ti da kazes da je to u slavi,na taj nacin cemo eto opravdati i ostale greske u bibliji,ono za necistocu zene je 80 dana zabrane ulaska u hram iako se nigdje ne kaze,tako cemo ako biblija kaze da je zemlja ravna mi pricati nesto kao u duhovnom smislu je ravna,ako biblija kaze da se bog odmarao nakon stvaranje zemlje i nebesa mi cemo reci da je on se bajgi odmarao a nije(jedva bi pade na pamet sta da izmislim,ali vi ste u tome spretniji,nevjerovatno kakve glupoisti valjate)

SRAMOTA!

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2011, 20:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Ma ne brukaj se jadnice jadni vise,wallahi izgledas smijesno,ne znas ni sam sta pises ni sta zelis reci.Daj pruzi nam odgovore na moja pitanja,samo ti je to pametan potez,ovako ispadas gluuuuuup

Aj wallahi cugni nešto "neprijatno", da se opustiš malo.

Slika

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2011, 23:34 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
spavac je napisao:
Alah ne grijesi, gdje bi on...

Sura Maryam

19:29 So she pointed to him. They said, "How can we speak to one who is in the cradle a child?"
Bosnian
A ona im na njega pokaza. "Kako da govorimo djetetu u bešici?" – rekoše.

19;30 [Jesus] said, "Indeed, I am the servant of Allah . He has given me the Scripture and made me a prophet.
Bosnian
"Ja sam Allahov rob" – ono reče – "meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti

19;31 And He has made me blessed wherever I am and has enjoined upon me prayer and zakah as long as I remain alive
Bosnian
i učiniće me, gdje god budem, blagoslovljenim, i narediće mi da dok sam živ molitvu obavljam i milostinju udjeljujem,

19;32 And [made me] dutiful to my mother, and He has not made me a wretched tyrant.
Bosnian
i da majci svojoj budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan.

19;33 And peace is on me the day I was born and the day I will die and the day I am raised alive."
Bosnian
I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao!"

u ovoj suri Isus kao beba prica i kaze sta ce biti sa njim..

Sura An - Nisa

4;157 And [for] their saying, "Indeed, we have killed the Messiah, Jesus, the son of Mary, the messenger of Allah ." And they did not kill him, nor did they crucify him; but [another] was made to resemble him to them. And indeed, those who differ over it are in doubt about it. They have no knowledge of it except the following of assumption. And they did not kill him, for certain.
Bosnian
i zbog riječi njihovih: "Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!" A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,

neko laze opasno...il je Matej pisao ove dve sure... :lol:

Ma ne brukaj se jadnice jadni vise,wallahi izgledas smijesno,ne znas ni sam sta pises ni sta zelis reci.Daj pruzi nam odgovore na moja pitanja,samo ti je to pametan potez,ovako ispadas gluuuuuup

nista ja ne govorim...Kuran sam kaze u ove dve sure, da se neko malo zeznuo..il sam ja to opet pola hadis pola suru citirao..

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2011, 23:51 
staromodan
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
spavac je napisao:
Marija unuka Mojsija...greska u godinama oko 1000-ke... :lol:

66:12

Sahih International
And [the example of] Mary, the daughter of 'Imran, who guarded her chastity, so We blew into [her garment] through Our angel, and she believed in the words of her Lord and His scriptures and was of the devoutly obedient.
Bosnian
i Merjemu, kćer Imranovu, koja je nevinost svoju sačuvala, a Mi smo udahnuli u nju život i ona je u riječi Gospodara svoga i knjige Njegove vjerovala i od onih koji provode vrijeme u molitvi bila.

navedi sta je ovdje hadis, a sta sura..kad radis quote uradi posteno..

Ovaj prvi dio,"i Merjemu,kcer Imranovu" se ne spominju u Kuranu u toj suri,nastavak jeste ajet,ali ovo prvo stoji u hadisu "Najbolja zena ummeta je Merjema,kcerka Imranova".

E sad kako si ti ovo dvoje povezao u taj ajet koji si naveo ne znam

jel ti dodjes nacugan na forum il napusen il mozda izdrogiran..

Eve ga, bosanski kuran
http://gusic.tripod.com/kuran_bos/

Sura 66:12

Merjemu, kćer Imranovu, koja je nevinost svoju sačuvala, a Mi smo udahnuli u nju život i ona je u riječi Gospodara svoga i knjige Njegove vjerovala i od onih koji provode vrijeme u molitvi bila.

a ovo pise pri dnu..NAPOMENA: Sve slovne i druge tehnicke grjeske, ako postoje u sklopu ajeta i sura, nastale su uslijed nase obrade. Molim Allaha dz.s. da nam to ne upise u losa djela, a vas koji budete ucili online Kur’an molimo da ovo uzmete sa razumijevanjem!

sad posto si ti pametan, zvrci bolan ove svoje jarane pa im reci da su pobrkali loncice..

Kuran, eng-Yusuf Ali
66;12

And Mary the daughter of `Imran, who guarded her chastity; and We breathed into her (body) of Our spirit; and she testified to the truth of the words of her Lord and of His Revelations, and was one of the devout

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2011, 06:41 
Pripravnik
Pripravnik

spavac je napisao:
spavac je napisao:
Alah ne grijesi, gdje bi on...

Sura Maryam

19:29 So she pointed to him. They said, "How can we speak to one who is in the cradle a child?"
Bosnian
A ona im na njega pokaza. "Kako da govorimo djetetu u bešici?" – rekoše.

19;30 [Jesus] said, "Indeed, I am the servant of Allah . He has given me the Scripture and made me a prophet.
Bosnian
"Ja sam Allahov rob" – ono reče – "meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti

19;31 And He has made me blessed wherever I am and has enjoined upon me prayer and zakah as long as I remain alive
Bosnian
i učiniće me, gdje god budem, blagoslovljenim, i narediće mi da dok sam živ molitvu obavljam i milostinju udjeljujem,

19;32 And [made me] dutiful to my mother, and He has not made me a wretched tyrant.
Bosnian
i da majci svojoj budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan.

19;33 And peace is on me the day I was born and the day I will die and the day I am raised alive."
Bosnian
I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao!"

u ovoj suri Isus kao beba prica i kaze sta ce biti sa njim..

Sura An - Nisa

4;157 And [for] their saying, "Indeed, we have killed the Messiah, Jesus, the son of Mary, the messenger of Allah ." And they did not kill him, nor did they crucify him; but [another] was made to resemble him to them. And indeed, those who differ over it are in doubt about it. They have no knowledge of it except the following of assumption. And they did not kill him, for certain.
Bosnian
i zbog riječi njihovih: "Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!" A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,

neko laze opasno...il je Matej pisao ove dve sure... :lol:

nista ja ne govorim...Kuran sam kaze u ove dve sure, da se neko malo zeznuo..il sam ja to opet pola hadis pola suru citirao..
Jel mozda ciljas na to da je ovo kontradikcija?Vjerovatno da,ja tek sad skuzih.Istina je ta da Isus nije umro niti je razapet za sta postoje i mnogi dokazi,cak i iz Biblije.A prethodni ajet gdje Isus kaze "....na dan kada budem umro" se odnosi na dan kada on zaista bude umro,nakon sto sidje sa neba i ubije dedzala umrijet ce i bit ce mu klanjana dzenaza.Kuran nigdje nije rekao da on nikad nece umrijeti,tu nema kontradikcije,nije Kuran kao Biblija pa da ima

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2011, 06:53 
Pripravnik
Pripravnik

spavac,Je,u tom ajetu se spominje tako,ali ili sam ja toliko pogresno procitao broj ajeta i suru ili si ti naknadno napravio edit,ucinilo mi se da nije bilo 66:12.Ali ko zna,mozda moja zabuna.Ali svejedno,samo sam te htio ispraviti da si pogresno citirao ajet,no nebitno,kako god...

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2011, 10:27 
staromodan
Korisnikov avatar

edit ne pravim nakon 1-2 dana...cini mi se da si brzo preletio citajuci..

sto se tice Isusove smrti, malo bolje procitaj oba ajeta pa ces skontati za koje vrijeme se misli.. :wink:

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2011, 11:50 
Pripravnik
Pripravnik

spavac je napisao:

sto se tice Isusove smrti, malo bolje procitaj oba ajeta pa ces skontati za koje vrijeme se misli.. :wink:

A mozda da ti malo bolje procitas.Allah prvo kaze da Isus nije razapet niti je umro,a kasnije se citiraju rijeci Isusa koji kaze ..."i na dan kada budem umro",ovdje nema kontradikcije,vrijeme govora je buducnost.Ali ako ti nije jasno nema veze

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2011, 12:53 
staromodan
Korisnikov avatar

spavac je napisao:

A mozda da ti malo bolje procitas.Allah prvo kaze da Isus nije razapet niti je umro,a kasnije se citiraju rijeci Isusa koji kaze ..."i na dan kada budem umro",ovdje nema kontradikcije,vrijeme govora je buducnost.Ali ako ti nije jasno nema veze

citiram rijeci Isusa dok je bio beba i progovara sta ce bit sa njim..i tu govori u buducnosti " I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao" i

Sura 4:157 tamo fino pise isto za koje se vrijeme misli "And they did not kill him, nor did they crucify him"

sto je u kontradikciji sa Surom 19:33

ako ti nije jasno nema veze... :wink:

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2011, 14:36 
Pripravnik
Pripravnik

spavac je napisao:
spavac je napisao:

citiram rijeci Isusa dok je bio beba i progovara sta ce bit sa njim..i tu govori u buducnosti " I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao" i

Sura 4:157 tamo fino pise isto za koje se vrijeme misli "And they did not kill him, nor did they crucify him"

sto je u kontradikciji sa Surom 19:33

ako ti nije jasno nema veze... :wink:

Ma ti si cudo od covjeka.Hajd nije ti zamjeriti :)

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 09:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ja da sam na tvom mjestu ne bih se s nama družila, vidiš koliko smo naopaki. :)

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 11:04 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Mar 2011, 10:18
Ако Библија описује Исуса и најављује Његово рођење унапред и говори шта ће бити до краја и све тако бива ту не треба одвећ велика мудрост већ само вера.
Пише да вера није свију зато не треба да нас чуди ако постоје особе које не верују.
Да је Мухамед сматрао Библију не истинитом неби позивао на веру у пророке који су једино у Изаелу били постављени да воде народ преко царева и упозоравају.

Није ту у питању вера већ доминација на више нивоа. Остало је само да се вера угуши по сваку цену без обзира на то да ли је истина или не и то је критична тачка. Мирољубив човек ће се држати живог Бога и имати мир са другима а остали ће атаковати на не истомишљенике.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 18:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
Nova pitanja za vas,kako ovo objasniti

Da li je Bog vidjen ili nije?

1. Jeste... I Jakov nadjenu ime onom mjestu Fanuil; jer, veli, Boga vidjeh licem k licu, i dusa se moja izbavi. (1 Mojsijeva 32, 30)

2. Nije niko... Boga niko nije vidio nikad; jedinorodni sin koji je u narucju ocinom, on ga javi. (Jovan 1, 8)

3. Jeste... I vidjeh, a to oblik na oci kao oganj, od bedara mu dolje bjese oganj, a od bedara gore bjese kao svjetlost, kao jaka svetlost. (Jezekilj 8, 2)

4. Nije niko... Koji sam ima besmrtnost, i zivi u svetlosti kojoj se ne moze pristupiti, kog niko od ljudi nije vidio, niti moze vidjeti, kome cast i drzava vjecna. Amin. (1 Timoteju 6, 16)

5. Jeste... Godine koje umre car Ozija vidje Gospoda gdje sedi na prestolu visokom i izdignutom, i skut mu ispunjavase crkvu. (Isaija 6, 1)

6. Nije niko... Boga niko ne vide nikad: ako imamo ljubav medju sobom, Bog u nama stoji, i ljubav je Njegova savrsena u nama. (1 Saborna Jovanova 4, 12)

7. Jeste... Jer cara Gospoda nad vojskama vidjeh svojim ocima. (Isaija 6, 5)

8. Jeste... Tada mi pokaza, i gle, Gospod stajase na zidu sazidanom po merilima (Amos 7, 7)

I jeste i nije to je odgovor

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 19:52 
Pripravnik
Pripravnik

NOJ – NUH AS I POTOP
Biblijski opis potopa u stvaranju, poglavlje 6, 7 i 8 ukazuje da je potop bio univerzalan i da je uništio sve živo na Zemlji, izuzev onih koji su bili zajedno sa Nojem AS u lađi. Opis nam ukazuje da se potop desio 1656 godina poslije Adema AS odnosno 252 godine prije Ibrahima AS, u vrijeme kada je Noj AS imao 600 godina. Prema tome, potop se morao desiti negdje u 22. ili 21. vijeku prije nove ere.

Ova priča o potopu, data u Bibliji, je suprotna sa naučnim činjenicama iz arheoloških izvora koji kaže da su 11. dinastija u Egiptu i 3. dinastija u Vavilonu postojali bez civilizacijskog prekida i bez uticaja ičega značajnog što bi se moglo desiti u 21. vijeku prije nove ere. Ovo pobija Bibliju da je cio svijet bio potopljen. Nasuprot Bibliji, Qur’anska prezentacija potopa i kazivanje o Nuhu AS nije u suprotnosti sa naukom ili arheologijom: 1) Qur’an ne daje nikakve podatke o tome kada je bio potop; 2) prema Qur’anu, potop nije bio univerzalni fenomen koji je uništio sve na Zemlji. Qur’an kaže da se potop odnosio samo na Nuhov AS narod.

8. MUSA – MOJSIJE AS I FARAON EKSODUSA (PROGONA)
Priča o Musau AS i Faraonu je veoma slična u Qur’anu i Bibliji. I jedna druga knjiga se slažu da se Faraon udavio kada je pokušao da prati Musaa AS. Međutim Qur’an daje još jednu, dodatnu informaciju u Suri Junus (10. poglavlje) u ajetu 92:

[/i]Danas ćemo izbaviti samo tijelo tvoje da bi bio poučan primjer onima poslije tebe", - ali mnogi ljudi su ravnodušni prema Našim poukama. (Prevod značenja Junus, 92) [/i]

Dr Maurice Bucaille je nakon potpunog istraživanja dokazao da je faraon Ramzes II umro dok je Musa AS bio u Medjenu, premda je on prema Bibliji proganjao Israelćane. Merneptah, sin Ramzesa II, je u stvari bio taj faraon za vrijeme eksodusa. 1898. godine mumificirano tijelo Merneptaha je nađeno u Dolini Kraljeva. 1975. godine, dr Maurice Bucaille je sa drugim doktorima dobio dozvolu da istražiju Merneptahovu mumiju. Istraživanja su pokazivala da je Merneptah najvjerovatnije umro od davljenja ili od šoka koji je neposredno prethodio davljenju. Prema tome, Qur’anski ajet koji kaže da će Allah sačuvati njegovo tijelo kao znak, je ispunjen time što se sad mumija Merneptaha čuva u sobi Kraljevskih Mumija u Egipatskom Muzeju u Kairu. (op:)

Ovaj ajet je pokrenuo dr Maurice-a Bucaille-a, koji je tada bio hrišćanin, da izučava Qur’an. Kasnije je napisao knjigu „Biblija, Qur’an i nauka“ i priznao je da autor Qur’ana ne može biti niko drugi nego sam Bog Uzvišeni. Nakon toga je primio Islam.

TAKO MI ALLAHA, QUR’AN JE ALLAHOVA RIJEČ!!!

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2011, 00:52 
staromodan
Korisnikov avatar

ej Sheki Sheki, tako ti Alaha, dovest cu te Sheki do prosjackog stapa...

Sura HUD

11:40 [So it was], until when Our command came and the oven overflowed, We said, "Load upon the ship of each [creature] two mates and your family, except those about whom the word has preceded, and [include] whoever has believed." But none had believed with him, except a few.
Bosnian
I kad je zapovijed Naša pala i voda s površine Zemlje pokuljala, Mi smo rekli: "Ukrcaj u lađu od svake životinjske vrste po jedan par, i čeljad svoju – osim onih o kojima je bilo govora – i vjernike!" – a malo je bilo onih koji su s njim vjerovali.

11:41 And [Noah] said, "Embark therein; in the name of Allah is its course and its anchorage. Indeed, my Lord is Forgiving and Merciful."
Bosnian
I on reče: "Ukrcajte se u nju, u ime Allaha, neka plovi i neka pristane! Gospodar moj, uistinu, prašta i samilostan je."

11:42 And it sailed with them through waves like mountains, and Noah called to his son who was apart [from them], "O my son, come aboard with us and be not with the disbelievers."
Bosnian
I ona ih je ponijela na valovima velikim kao brda i Nuh zovnu sin koji se nalazio podaleko: "O sinko moj, ukrcaj se s nama, ne budi s nevjernicima!" –

11:43 [But] he said, "I will take refuge on a mountain to protect me from the water." [Noah] said, "There is no protector today from the decree of Allah , except for whom He gives mercy." And the waves came between them, and he was among the drowned.
Bosnian
a on reče: "Skloniću se na kakvo brdo koje će me od vode zaštititi." – "Niko danas Allahove kazne neće pošteđen biti, osim onoga kome se On smilovao!" – reče Nuh, i val ih razdvoji, i on potopljen bî.

Kuran kaze da je Noj izgubio sina...

Sta kaze Biblija
1 Mojsijeva 7:6-7

Noah was six hundred years old when the flood came on the earth. 7 He and his wife, and his sons and their wives, went into the boat to escape the flood

A beše Noju šest stotina godina kad dođe potop na zemlju.
I uđe Noje u kovčeg i sinovi njegovi i žena njegova i žene sinova njegovih s njim radi potopa.

13 stih..3 On that same day Noah and his wife went into the boat with their three sons, Shem, Ham, and Japheth, and their wives.

8 glava, 16

Go out of the boat with your wife, your sons, and their wives.

18 stih 18 I iziđe Noje i sinovi njegovi i žena njegova i žene sinova njegovih s njim

Kuran stvarno nema gresaka... :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 234 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]