Japanese_rose je napisao:
Japanese & Oficir na klizavom tlu.
Islam je postavljen na četiri temelja: 'adl, ihsan, rahmet i hikmet – pravda, dobročinstvo, samilost i mudrost.
Niti jedan od ovih temelja ne može voditi ka nasilju.
Na stranu sva teoretisanja...ali koliko ja vidim ovdje je problem u shvatanju koncepta serijata, primjena ukubata, shvatanja defiicije usuli fikha, te spoj sveg tog s savremenim nacinom zivota.
Niti ijedan temelj fikha niti serijata niti islama ne vodi ka nasilju i ne znam uopste zasto upotrebljavati islam i fikh s rjecju "nasilje" u istoj recenici...jer bi to trebalo biti jasno ko dan.
Međutim ako postoji neko djelo koje je normirano jednom pravnom definicijom unutar serijata u kojoj se spominje sankcija za pocinjeno djelo i ako se tezi primjeni te sakcije...koliko vidim to je za tebe nasilje...međutim sva ulema i svi fakihi kazu da je to onaj prvi princip koji si navela PRAVDA.
Nije mi jasno kako sistem kaznjavanja prihvatas u tzv pozitivnom pravu kao normalan i nuzan a nikako ga ne prihvatas u serijatu koji je od Boga...jos mi cudnije sto imas takvo misljenje a musliman si...(nesto mi tu ne stima).
Sto se tice djece i pedagosko-psiholoskog definiranja djecije psihologije...opet vidim problem da mislis da je u Islamu sve sistem biča,motke, kazne i naredbe...da su mene odgajali s tim kako ti mislis da jesu...nikad ne bih klanjao, nikad ne bih postio, nikad ne bih Kur'an ucio.
Postojao je sistem kocnice i sprege, nagrade i kazne, naredbe ali i popustanja i na kraju nade i onog ocevog "Ako Bog da"...uostalom isto ono sto se nudi u citavom zivotu jednog covjeka....crno i bjelo...i sivo.
S druge strane da sam pustan da me ulica odgaja velike bi mi sanse bile da zavrsim kao onaj "ja sam dobar musliman...srcani" ili "bitno je srcem vjerovati"...a znamo da se s takvim izjavama tresu upravo temelji ne samo islama nego sve ijedne vjere koja u svojim redovima ima takve "sljedbenike".
Prisila uci revoltu.
Pa ajdemo ovako....uradila si neki prekrsaj , dosla je policija, koja te kazni recimo za pojas 30-40 km...sta radis izrevoltiras se???Pretpostavljam na sebe ili na drzavu koja je prjie "zapovijedila" monopolom prisile da se pojas mora vezati???
E sad ovaj kakav-takav primjer primjeni na neku serijatsku odredbu pa vidi da li ce prisila da uci revoltu...?
Kod tebe je nekako kao i kod krscana , sve i apsolutno sve na dobrovoljnoj bazi, iskljuciti u potpunosti faktor covjeka koji je po islamu kalifa ili zastupnik Bozji na zemlji (vjerujem da si to cula do sad milion puta).
Pored sveg tog zastupnistva, serijata koji je od Boga dostavljen ljudima da sudi, fikha koji ga je razradio, uleme, šure itd.itd. ...ti kao neki slobodni strijelac???
"Neko se može čvrsto prihvatiti »užeta« samo ako je »vjerovanje (din)« prihvaćeno unutranjom pobudom, a ne prisilom.
Ako su sila ili prisila u bilo kojemu obliku upotrebljeni - uže će pući.
sufizam???
Ovdje ne govorimo o prisili u vjeri nego o serijatskim kaznama za određene prestupe. Kazne koje su propisane postoje cak i za onog koji nece da obavlja namaz ( po tebi on nema unutarnje pobude), ali imao ili nemao postoji proces, postoji sistem propitivanja i na kraju kazne...nađi hadise koja je kazna za ispustanje recimo džume namaza??? (serijatom se kaznjava ono sto se ne zeli prakticirati, a ne ono sto je unutar srca...to je za Sudnji Dan)
Mevlana Muhammed Ali, poznati prevodilac Kur'ana, kaže: »Sve bedastoce rečene o Poslaniku, da je nudio mač kao izbor Arapima paganskoga doba, odbačene su ovim ajetom.
U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti - pravi put se jasno razlikuje od zablude.
Onaj ko ne vjeruje u sejtana a vjeruje u Allaha - drzi se za najcvrscu vezu koja se nece prekinuti.
A Allah sve cuje i zna. ( Sura II. 256 )
Da.
Opetovano je muslimanima rečeno da nema niti sile niti prisile u vjeri.« (Holy Quran, 1973., str.111, fusnota 342.)
Mevlana također veli: »Tvrdnja da se ovaj ajet odnosi na prve konvertite te da je poslije derogiran, u potpunosti je besmislena.« (Ibid.)
O Boze

...(pokusaj procitati kompletan tekst "islam,selam "dzihad")... prati kontekst u kojem je pisan.
Nema prisile u vjeri je ajet za inovjerce poput krscana, ateista, vatropoklonika, pagana itd.itd. ajet se ne odnosi na ljude koji su u islamu ....ajde vidi ima li taj ajet smisla za mene i tebe ????
Dakle, ajetom se jasno kaze da je zabranjeno u vjeru nagoniti silom. Procitaj Ibn Keisrov tefsir tog ajeta zatim povod objave. Obrati paznju da li se ajet odnosi na muslimane ili nemuslimane....????
Da, ali mnogima izmedju teorije i prakse ( ego ) zapinje.
Vjerujem u cistotu šure i hadisu "Moji sljedbenici se nece sloziti osim na istini".
Mozda ti lice nije prijatno kao moje.
nije to nego vjerujem da nisi čupava po licu kao ja
Ne vjerujem u okrutne metode prevaspitavanja. Milost radja milost. Tacka.
Zao mi je ali to je onaj prvi princip PRAVDA...( znas ona dama s macem i povezom preko ociju sto drzi vagu).
Prvi temelj iza kojeg slijedi dobrocinstvo, samilost i mudrost. ...Na pravdi se zasniva i serijat na ovom svijetu a Sudnji Dan na onom.
Kako ce ljudi onda kaznjavati, kad ne mogu zaviriti u srce ? Kako znaju da Dragi Bog kaznu ne bi odgodio ?
Pa ajmo ovako, sve i jednu kaznu cemo odgoditi jer ne znamo stanje srca, s tim cemo serijat u potpunosti za leđa jer on sadrži kaznu koju cemo odgoditi jer ne znamo hoce li Bog oprostiti ili ne??? Smjesno.
Kazna za lažno svjedočenje je bicevanje...to je Bog odredio ne ti i ne ja niti ulema nego Bog...e sad bi ti da se ta kazna odgodi jer eto Bog ce mozda oprostiti i promjeniti misljenje.
Ukoliko bi se o tome razmisljalo prije nego se lazno svjedoci do kazne ne bi ni doslo.
Na kraju ajmo ovako....u duhu ovog svjetskog nogometnog prvestva...igrac je imao dobar nijet da pogodi penal, međutim promasio je, prema stanju srca sudija ce mu presuditi da je pogodio

. iako ce to znaciti kaznu (gubitak utakmice) za suprotni tim.
Serijat ne djeluje prema stanju srca nego prema ljudskim aktima....
Kradljivcu odsijecite ruku, ali sljedeci ajet je: ako se poravi oprostite mu, je Bog mnogo prasta.
Ili ajet o neprijateljima: ubijte ih kada stignete (jer su prersili ugovore o miru i napadaju vas i ubijaju) ali im oprostite ako se poprave prije nego ih se domognete!
Pa za ajet popravljanja kradljivca nisam siguran da postoji ...
Za ubijanje nevjernika ajet jasno kaze ako oni PRVI preksre ugovor onda ih napadnite, a ako se pokaju i vrate ugovoru koji su potpisali napustite borbu...jasno da jasnije nemoze biti.
Izjednacavati volju bilo kog covjeka sa Bozijom smatram vrlo opasnom. I u drustvenom i u vjerskom smislu.
Serijat nije volja jednog covjeka, nego volja Boga, kadija presuđuje prema serijatu a ne prema vlastitoj volji, ( to je sad vise pravno teoretisanje o pedagoskom i psiholoskom odgovoji samog covjeka) ali se uvjek uzima da je takav covjek ispravan u presudi koju zasniva na argumentima iz Kur'ana i Suneta a ne na osnovu emocija.
Ne znam sta su mufesiri i fakihi, ali znam da nijedna zena nece podrzati zabranu visokog obrazovanja zena ( praksa u serijatskim sistemima ), prisilno vjencavanje maloljetnica ( navela sam ti zive i malo manje zdrave primjere, a koliko ih ima da nismo nikada culi za njih ), odluku da prilikom razvoda djeca idu iskljucivo ocu ( prije nego prokomentarises zamisli na trenutak sebe u ovoj poziciji ), odluku da zene ne rade u javnim sluzbama, da nemaju pravo glasa na izborima i sl.
A tek bacanje kiseline u lice koji neki monstrumi opravdavaju "islamskim ucenjem", ubijanje maloljetnica od strane porodice ako su imale "kafira" za momka, kamenovanje zena ( sve sam vec rekla o tome koliko je ovo "islamska" praksa ), cirkumcizija djevojcica u Africi. Onaj ko ne shvata da se ovim cini medvjedja usluga Islamu, treba se dobro zamisliti.
E pa to je problem st o ne znas sta su mufesiri i fakihi...zena i ne treba da podrzava zabranu skolovanja, cak u danasnjem vremenu imamo zena koje pisu tefsire Kur'ana, prisilno vjencavanje nikad nije bio sistem zdravog serijata...itd.itd. da ne nabrajam jer vidim da si previse kivna na serijat i njegove vrijednosti jer spominjes bacanje kiseline kao kaznu (vjerujem da je u doba Poslanika s.a.w.s. postojao H2SO4 ili H3PO4...kao efikasno sredstvo vrsenja kazne
koja budalastina, porodicno kaznjavanje nikad nije bio serijat jer serijat ne provode porodice nego drzava, jer tako bi moj komso koji je policajac mogo redovno da pise kazne sinu koji dolazi kuci pijan za volanom, kamenovanje zena je drugi sistem o tom smo vec razglabali, cirkumizacija plemena u Africi nikad nije bila praksa Islama itd.itd...i sad jedno pitanje
Cemu svo to blacenje Islam od strane tebe iako znas da svi ti obicaji i familijarne tradicije nemaju veze s serijatom i njegovom primjenom niti postoji ulema koja je propisivala kazne kiseline, sunecenj,azabrane adukacije itd.itd....cemu cinjenje medvjeđe usluge Islamu nabrajajuci te slucajeve koji uopste nisu islamski...koja je tvoja gluma tu????
Tijelo i dusa su neodvojive tokom ovozemaljskog zivota.
Ali se kaznjava tjelo, poriv za blud nastaje u dusi...imace i dusa svoje kazne...to je za onaj svijet.
Svaki covjek je grijesan na ovaj ili onaj nacin, a oni koji misle da nisu - su ili licemjeri ili imaju psihicke poteskoce nazalost.
Kad je jednom jedan kradljivac dosao ashabu (cini mi se da je ashab bio Omer r.a.) pa je rekao: Shodno Bozjoj odredbi da kradem ja sam ukrao."
Omer r.a. mu rece :" Shodno Bozjoj odredbi da kradljivcu sjecemo ruke mi ti je sjecemo".
Ako ne shvatis slucaj Omerov r.a. nemamo potrebe dalje pricati.
Selam Alejkum.