Citiraj:
ja kad kazem "pravoslavlje" nemislim na nesto sto je sad a nije bilo prije 2000 godina, vec mislim na nesto sto je bilo i tad, i prije toga i poslije toga. dakle na nesto sto je...VJECITO! SVEVREMENO!
to je pravoslavlje! i to je iskonska vjera!
Potpuno se slažem. Ali SPC niti bilo koja druga koja neopravdano nosi naziv "pravoslavna" tu vjeru ne zastupa. U svakom slučaju ne više od drugih.
A rečeno na ovoj temi je upravo poziv da se koliko je moguće tom iskonskom vrati a odbaci sve mnogovrsne primjese koje su duhovno vuku unazad, i okrenu se onom što zaista duhovno izgrađuje i donosi dobar rod.
Citiraj:
Covjek, Bogom potaknut na obozenje, zeljan Njegovg Znanja i Mudrosti, obraca se Bogu sa molbom da mu Ovaj (Bog) saopsti odgovor na neko pitanje.i on upita, a Bog...SUTI! suti zato sto je premudar i ZNA da ovaj jos nije spreman da primi svo znanje (sjeti se...nebacaju se biseri pred svinje).
a istovremeno...covjecije pitanje slusa DJAVO!
pa posto Bog suti a covjek pita...DJAVO odgovara pa kaze..."to ti je tako i tako", a covjek buduci da je polugluh i poluslijep za duhovne stvari pomisli kako mu je Bog dao odgovor!
Ne znam odakle ti ovo, ali to nema veze ni sa Svetim Psimom ni sa hrišćanstvom ni sa očinstvom, pogotovo sa Nebeskim Ocem.
Svaki dobri otac dobro zna da ako propusti priliku da odgovori sinu kada mu je odgovor najpotrebniji, sin će biti u opasnosti da odgovor potraži na drugoj strani, jer su djeca takva!
Otac to zna i uvijek daje odgovor. Uvijek!
Druga je stvar ako ga sin ne razumije, ali otac se tada trudi da mu kaže na drugi način, na treći, na četvrti, sa ove strane, sa one strane, dokle god ima nade... I odgovor koji daje je primjeren sinovljevoj trenutnoj moći poimanja, sa ciljem da se u njemu
podstakne razvoj da bi mogao da bolje da razumije stvari.
Otac prestaje da govori
samo ako mu sin izričito kaže: "Ušuti, ne želim da te slušam!" Samo i jedino tada!
Na isti način đavo nema nikakvu vlast na Zemlji, osim onoliku koliku mu ljudi svojevoljno predaju.
Jedna od njegovih najopasnijih iluzija i prevara je da je ovaj svijet u "njegovoj vlasti", a da je u Očevoj vlasti samo neki tamo drugi.
A u stvari, ovaj svijet je samo učilište za budući, ne drugi nego ovaj isti samo preobraženi.
A naš se Otac nikada ne ponaša kao veliki gospodin koji glumi velikog mudraca, pogotovo kada sin vapi za pomoć. I ide u planinu po izgubljenu i otima se sa lavovima i medvjedima i za najcrnju ovcu.
Čitaj malo više šta "sveti oci" govore o tome.
A sada nešto u prilog dosada iznesenom na ovoj temi, a vrlo je aktuelno.
Vrlo je zanimljiva ova "koincidencija": pravoslavni sveštenik, paroh koji je
1.4. ranjen na Palama se zove
Jeremija Starovlah (neobično ime za Srbina van svake sumnje).
Evo šta piše u knjizi proroka
Jeremije 1. stih u
4. poglavlju:
Ako ćeš se vratiti, Izrailju (sveti narode- "nebeski" narode), veli Gospod,
k meni se vrati, i
ako ukloniš gadove svoje ispred mene (misli se na idole), nećeš se skitati!
Slučajno li je to što je on paroh hrama
posvećenog Uspenju Presvete Bogorodice, što tipičan primjer imena koje odudara od iskonskog hrišćanstva.
A još je zanimljivije šta kaže u 4. stihu istog poglavlja:
Obrežite se Gospodu, i skinite okrajak sa srca svojega, Judejci i Jerusalimljani,
da ne izide jarost moja kao oganj i razgori se da ne bude nikoga ko bi ugasio za zla djela vaša.
I na kraju zanimljiva i ova "koincidencija", naime druga ranjena osoba u parohijskom domu na Palama je parohov sin
Aleksandar.
Nimalo slučajno
jedan od najžešćih u Novom Zavjetu zabilježenih protivnika prvih hrišćana, baš se tako zvao:
Aleksandar kovač mnogo mi zla učini.
Da mu Gospod plati po djelu njegovu.
Čuvaj se i ti od njega;
jer se vrlo protivi našijem riječima.
(2. Timoteju 4:14-15)
Čak i samo mjesto događaja nosi negativnu simboliku za Srbe.
Pale- u smislu paliti, ali i pasti; negativnost pa čak i pogubnost tog imena neki u RS nikada nisu svatili. Pogotovo nasuprot blagotvornoj simbolici imena Banja Luka. Ali to je posebna tema.
Neka me niko ovdje ne shvati pogrešno.
NATO (i uopšte "međunarodna zajednica") i njegova osionost naravno nisu nešto čemu se radujem niti što podržavam (i oni su zapisani u Svetom Pismu i to kao strašne i opake zvijeri), ali znam ko je Onaj koji nas je njima predao da gospoduju nad nama i u čijim je rukama sve i njihova djela i pravedna i nepravedna.
I niko drugi nego On je učinio da se ovo desi i da se desi
baš sada. Uostalom,
nije li grmljavinom zimus na Pravoslavnu Novu Godinu najavio sva ova zbivanja koja su usljedila!
Dakle, definitivno, đavo nema ništa ni sa jednim od ovih događaja, nego samo sa njihovim izvršiocima koji time štete sebi lično i kolektivno, ali i ne znajući vrše Božiju volju. A sve je samo u Njegovim rukama.
Nužno je da sablazni dođu, ali jao onom preko koga dolaze sablazni! kaže Isus Hrist.
Tako, jao i NATO savezu, izvršiocu nepravdi i nasilja, ali jao i nepokornom i tvrdovratom narodu na koga ih je Bog pustio.
A blago onima koji se osvijeste i prime k srcu ono što im se poručuje: mijenjajte se.
Odbacite nečistotu i nepravdu, odbacite djela spoljašnjosti i primite se djela unutrašnjosti. Krajnji je čas.
A dužnost onih koji te poruke razumiju je da ih javno kažu.
Pa evo može li biti javnije i jasnije.