banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 23:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 92 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Dec 2011, 18:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Avg 2010, 21:51
RIP .... Da nema religije, ratova bi bilo puno manje ...

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2011, 18:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2010, 11:58
Hristov je napisao:
Spacedwarf je napisao:
U potpunosti se slazem sa njegovom izjavom, ali religiju, ne vjeru, bitna razlika.

Drugar ni ti ne vjeruješ u to što si napisao, "ismijavajmo religiju bez da diramo Pismo i bilo šta što ima veze sa onim što predstavlja osnov vjere", mislim, come on... Vidjeli smo kako to već funkcioniše kod ateista antiteista Hitchensovog kova u stvarnosti.

"When the Lord your God brings you into the land you are entering to possess and drives out before you may nations...then you must destroy them totally. Make no treaty with them and show them no mercy."
"...do not leave alive anything that breaths. Completely destroy them...as the Lord your God has commanded you..."
I to treba da bude osnova vjere ? Ta ista biblija je bila uzrocnik na stotine ratova i krvoprolica. Kad si cuo da je ateista napao nekoga zato sto je vjernik, bacio bombu, srusio neku bogomolju ? Hitchens mozda nekad malo pretjera ali je apsolutno u pravu kada kaze da bi nas religija mogla kostati glave, ljudsku rasu u globalu, i da vjerujem u ono sto pisem, a sada nemojmo skrnaviti temu vise.

RIP Christopher Hitchens

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2011, 18:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Bog je po Pismu uništio Sodomu i Gomoru, niko nije preživio, a da je našao samo jednog pravednog, poštedio bi ta dva grada. Koliko bi Hitchens i Dawkins milosti pokazali, ili ti i ja?

Citiraj:
Ne ideš ti da zaposjedneš njihovu zemlju zbog svoje pravednosti i čestitosti svoga srca, nego zato što Jahve, Bog tvoj, zbog opačine onih naroda tjera njih ispred tebe

Preporučujem da pročitaš kakve su to opačine radili drevni paganski narodi protiv kojih su se boril Izraelci (recimo bacali su svoju djecu u vatru da odoborovolje bogove, imali seks sa životinjama, radili incest, SODOMiju) Prebacujemo Bogu da uništava takve ljude a mi bi ubili čovjeka zato što navija za drugi klub ili što je druge boje kože.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2011, 19:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Hristov je napisao:
Bog je po Pismu uništio Sodomu i Gomoru, niko nije preživio, a da je našao samo jednog pravednog, poštedio bi ta dva grada. Koliko bi Hitchens i Dawkins milosti pokazali, ili ti i ja?

Koliko se sjecam gornjeg videa Hutchins je rekao da nebi nikad mogao ubiti dijete. Dalje, ja i ti vjerovatno nebi mogli ubiti nekog zato sto je homoseksualac ili sto se moli nekom drugom bogu. Shvatam poentu sta si htio reci, ali mi neke stvari nikad nece biti jasne kako da niko nije bio pravedan. Ili cak i da su svi bili nepravedni, sta su krive prvorodjene bebe Egipta zato sto je njihov vodja bio tvrdoglav? Kako da nije bilo milosti prema bebama cija je jedina krivica bila sto su muske i sto su prve rodjene u roditelja i sto faraon nije htio da popusti? I ima jos slicnih stvari u bibliji.

Citiraj:
Preporučujem da pročitaš kakve su to opačine radili drevni paganski narodi protiv kojih su se boril Izraelci (recimo bacali su svoju djecu u vatru da umilostive bogove

Procitao sam ja kakve su opacine radili, i to nije nista u poredjenju sa onim sto su ljudi radili drugim ljudima u Jasenovcu ili Ausvicu, a Bog ih ipak nije kaznio! Zasto?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2011, 19:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pitanja su na mjestu, i ja sam razmišljao dosta o tome.

Hitchens nije dao život pa ga nema pravo ni uzeti, Bog je dao 30 milijardi ljudskih života i trilione drugih oblika života, o svima se brine, "nijedan vrabac ne pada bez njegove dozvole", "može iz kamena stvoriti potomke Abrahamu", digao je Isusa iz mrtvih, Isus je digao Lazara iz mrtvih (reče Isus "Lazar nije umro nego spava"), Isus kaže da je smrt duše gora od smrti tijela..

Sve ovo daje povoda za razmišljanje o promjeni perspektive o smrti. Da li smrt bebe iz Božije perspektive predstavlja kraj života i početak beskrajne žalosti za izgubljenim?

jellyfish je napisao:
Procitao sam ja kakve su opacine radili, i to nije nista u poredjenju sa onim sto su ljudi radili drugim ljudima u Jasenovcu ili Ausvicu, a Bog ih ipak nije kaznio! Zasto?

Bog ima svoje načine. Na jednom mjestu kaže "Ja sam Bog skriveni", otkriva se samo onima koji vjeruju, otkriva se na sebi specifičan način, to je značaj vjere, moramo mu vjerovati bez rezerve i onda se on otkriva, daje ti male znakove, to će ti svaki vjernik ispričati, ja sam dosta priča čuo :) . Kad bi pogodio gromom svakog ustašu, bilo bi previše očigledno da postoji. I ko kaže da nisu dobili platu?

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2011, 19:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Bog ima svoje načine. Na jednom mjestu kaže "Ja sam Bog skriveni", otkriva se samo onima koji vjeruju na sebi specifičan način. Kad bi pogodio gromom svakog ustašu, bilo bi previše očigledno da postoji.

Pa zar nije bilo previse ocigledno da postoji kad je pobio neduzne bebe Egipta i to zbog grijeha faraona?

Citiraj:
I ko kaže da nisu dobili platu?

Ne kaze niko da nisu dobili platu. Ali stanovnici Sodoma se kaznjavaju odmah da svi vide, a ovi se ne kaznjavaju odmah i onda ostaje sumnja da nisu kaznjeni.
Konkretno, kakva je logika da budu pobijene neduzne bebe zbog grijeha faraona, a Ante Pavelic da umre prirodnom smrcu?
Slicno tako i kod Noinog potopa. Milijarde ljudi budu pobijene i to kao nije ocigledno djelovanje, a ovamo kad treba pobiti naciste onda bi "bilo previse ocigledno da postoji"? Ili kad se more razdvoji i poubija vojnike koji su jurili Izraelce po naredjenju nepokornog faraona to kao nije ocigledno djelovanje? Nije mi jasna ta tvoja logika.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2011, 19:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Uzgred, Ante Pavelic je umro od posljedica atentata agenta UDBA-e

Tada se Bog pojavljivao s razlogom, po Pismu pojaviće se opet. Po takvoj logici ne bi trebalo biti ni Pisma jer se Bog u njemu manifestuje :)

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2011, 19:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Uzgred, Ante Pavelic je umro od posljedica atentata agenta UDBA-e

Pa dobro, uglavnom nije ubijen natprirodnim djelovanjem kao one bebe. A i nazivio se na slobodi, obzirom sta je radio, znaci nije nesto posebno kaznjen.

Citiraj:
Tada se Bog pojavljivao s razlogom, po Pismu pojaviće se opet. Po takvoj logici ne bi trebalo biti ni Pisma jer se Bog u njemu manifestuje

Ne kazem ja da to nije tako. Samo hocu da kazem da ne mozemo primjenjivati jednu logiku na jedno, a drugu na drugo. Moramo gledati ravnopravno na stvari.
Jedna od stvari koja je meni pomogla da prevazidjem kaznjavanje i strahote starog zavjeta je stradanje Isusa Hrista. Bog je mogao njega da izbavi, a nije. Mogao je da kazni pocinioce, a nije. Kasnije i njegovi apostoli bivaju ubijeni, a nepravednici koji su ga ubili nisu.
Znaci, postoje neke stvari koje mi ne znamo, znaci ne mozemo primjenjivati isti arsin na sve i nasu ljudsku logiku. Jer se ocigledno Bozja logika i namjera razlikuju od nase.
Ono sto cine i vjernici i ateisti je da pokusavaju primijeniti "svoju logiku", odnosno isti arsin svoga shvatanja na sve. A dogadjaji i iskustvo nas uce da to nije uvijek moguce. Hvala Hristov sto si iskreno odgovorio i dao svoje misljenje :)

p.s. Da dodam. Bog vjerovatno ima neke svoje odredjene "zakone" po kojima djeluje. Problem je sto mi mislimo da su ti zakoni slicni nasem razmisljanju i nasim zakonima koji se temelje uglavnom na sistemu "zlocina i kazne". A kako vidimo postoje neki zakoni nama nepoznati po kojima se sve to odvija i koji su drugaciji, ali se ponekad poklapaju sa nasim i onda mislimo da su isti.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2011, 19:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nema na čemu :)

Samo da dodam, sve što sam napisao je moje viđenje stvari zasnovano na mom razumijevanju i povezivanju dijelova Pisma u jednu konzistentnu cjelinu, sve stvari iz Pisma koje su mi nejasne i na prvi pogled odbojne nemaju težinu da naruše povjerenje u Boga steknuto sagledavajući Pismo u svojoj cjelosti.

jellyfish je napisao:
p.s. Da dodam. Bog vjerovatno ima neke svoje odredjene "zakone" po kojima djeluje. Problem je sto mi mislimo da su ti zakoni slicni nasem razmisljanju i nasim zakonima koji se temelje uglavnom na sistemu "zlocina i kazne". A kako vidimo postoje neki zakoni nama nepoznati po kojima se sve to odvija i koji su drugaciji, ali se ponekad poklapaju sa nasim i onda mislimo da su isti.

Malo previše naturalistički opisano za moj ukus, ali to je to, i Bog u Pismu kaže: "... misli moje nisu vaše misli, niti su vaši putevi moji putevi"

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2011, 14:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Dođoh da otvorim temu, kad ono već ima... On je za mene uvijek bio nadrkani prepotentni alkoholičar. Ono što mu malo zamjeram je što je svoj radikalizam skoro doveo na isti nivo kao i oni protiv kojih je govorio. Smatram da je borba protiv organizovane religije besmislena koliko i religija sama, gubljnje dragocjenog vremena. Smatram da će se takav sistem kad tad urušiti sam od sebe. U tom smislu ga nikad ne bih stavio u isti koš s Dawkinsom iako Isusov iz nekog razloga konstantno pokušava. Mada i kod njega sam pronašao ono što neki slučajno ili namjerno izostavljaju...

Religijska vera je, upravo zato što smo bića koja i dalje evoluiraju, neotklonjiva. Ona neće odumreti nikada, ili barem ne dok ne prevaziđemo strah od smrti, mraka, nepoznatog, ili strah jednih od drugih. Zbog toga ja takvu veru ne bih zabranio čak i kada bih bio u situaciji da tako nešto učinim. Vrlo velikodušno od mene, reći ćete. A hoće li i vernici sa svoje strane biti tako popustljivi prema meni? Pitam zato što postoji stvarna i ozbiljna razlika između mene i mojih religioznih prijatelja, i oni prijatelji koji su ozbiljni, i pravi prijatelji, dovoljno su iskreni da to priznaju. Što se mene tiče, sasvim je u redu da dolazim makar na micvu njihove dece, da se divim gotskim katedralama, da "poštujem" to što veruju kako je Kuran izdiktiran, i to baš na arapskom, jednom nepismenom trgovcu, ili da se zanimam za utehu kod vika, hinduista ili đaina. - Christopher Hitchens - Bog nije velik

Ono što me mnogo više razočaralo je to da je upao u zamku lažne zapadne demokratije i ušao u savez s onima koje kritikuje. Zašto i kako je došao do toga da podržava Buša, američki imperijalizam, a s im u vezi i ono što oni zovu "American exceptionalism" nikad mi nije bilo jasno.

Pored svega, ono što me oduševljava je hrabrost s kojom je nastupao kad je govorio o onome što ga očekuje kad mu je dijagnostifikovan karcinom i svakako poštujem to što se suočen s nemonovnom smrću nije posrao na sve što je do tad u životu izrekao.

"I've been in denial for some time, knowingly burning the candle at both ends and finding it often gives a lovely light. But for precisely that reason I cannot see myself smiting my brow with shock or hear myself whining about how it's all so unfair: I have been taunting the Reaper to taking a free scythe in my direction and have now succumb to something so predictable and banal that it bores even me. Rage would be beside the point for the same reason."

"Gospodine Nedokučivi, na osnovu ponečeg, ako ne i svega što sam o vama čuo, pretpostavljam da ćete više ceniti stav iskrenog i nepokolebljivog nevernika nego dvolično i koristoljubivo prenemaganje vernika, ili pak darove koji se dime sa oltara na kojima vam je upravo prineta žrtva."

Sve u svemu iako dijelim brojne stavove iako me recimo u svojoj kritici kako religije tako i društva u cijelini često nasmijavao do suza recimo u kritici Majke Tereze aka thieving fanatical Albanian dwarf, nekako mi zbog onog arogantnog stava nije mi toliko blizak i omiljen kao npr Dawkins.
Mislim da RIP nije baš primjereno, više mi se sviđa doviđenja a može i ovo.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2011, 14:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
O PA GDJE SI IZZARDE ĆOVJEĆE?!

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2011, 14:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Evo bavim se mučnim mislima o prolaznosti života i besmislu postojanja i za divno čudo optimističan sam jako...

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2011, 14:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Monty Python's man :)

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2011, 16:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Izzard je napisao:
Smatram da je borba protiv organizovane religije besmislena koliko i religija sama, gubljnje dragocjenog vremena. Smatram da će se takav sistem kad tad urušiti sam od sebe.

Već se urušava.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2011, 16:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Urušava se hiljadama godina i ponovo se obnavlja.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 23:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Vidim da svi spominju njegov stav prema religiji a niko ne govori o tome koliko je bljuvotina Hitchens izgovorio za Srbe, vredjajuci ih i nazivajuci srpske vodje fasistima a srpski narod psihopatama koji ubijaju i siluju. I plus sto je opravadavao bombardovanje Srbije i americki napad na Irak. Covjek je bio veliko djubre i to je ostao do kraja.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 23:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne znam sta je govorio o Srbima, ali vjerovatno ovim postom hoces da pravdas religiju.
Covjek je vjerovatno bio protiv religije i nacionalizma. A Srbi su poznati po nacionalizmu, a Iracani po religiji, i zloupotrebi istih, pa je vjerovatno zato lose govorio o njima, a ne zato sto nekoga mrzi. Covjek se jednostavno izdigao iznad tih nizih nagona kao sto su nacionalizam i organizovana religija i govorio je gdje je god stigao protiv toga.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 00:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Ne znam sta je govorio o Srbima, ali vjerovatno ovim postom hoces da pravdas religiju.
Covjek je vjerovatno bio protiv religije i nacionalizma. A Srbi su poznati po nacionalizmu, a Iracani po religiji, i zloupotrebi istih, pa je vjerovatno zato lose govorio o njima, a ne zato sto nekoga mrzi. Covjek se jednostavno izdigao iznad tih nizih nagona kao sto su nacionalizam i organizovana religija i govorio je gdje je god stigao protiv toga.

Ne pada mi na pamet da pravdam religiju. Ja uopste diferenciram izmedju religije i Hriscanstva, tako da se po nekim pitanjima sto se tice kritike religije cak i mogu sloziti sa Hitchensom i Dawkinsom. Ono sa cime se ne mogu sloziti jeste njegova interpretacija Biblijskog teksta, svaki student prve godine teologije bi poceo da prevrce ocima. Ne znam da li si citao God is not great, knjiga je nepovezana, pisana cisto senzacionalisticki, a Hitchens ocigledno pojma nema ni o hermeneutici ni eksegezi ni lingvistici itd itd. Uzas.

A to sto je on lose govorio o Srbima, otkud ti znas da ih ne mrzi? I daleko od toga, uopste nije ni bitno kakve on osjecaje gaji, bitno je sta pise i publicira i kakav to utisak ostavlja na javnost. On je Srbe uporedjivao sa Nacistima koji imaju koncentracione logore poput onih u Hitlerovoj Njemackoj, Srbi koji lazu i tiho vrebaju na zrtvu ko lopov kada zeli nesto da ukrade ili manijak kada zeli da nekoga siluje. Citaj malo njegove eseje i njegove knjige pa da te pitam kakav utisak to ostavlja na citaoce.

Ja nemam nista protiv kritike ni Biblije, ni Srbije, ni nicega, ali kada se ta kritika uputi na jedan inteligentan, dialekticki nacin. A argumentiranje putem pljuvanja i vredjanja i kreiranje jedne negativne propagande i ocrnjivanja citavog jednog naroda, to ne prolazi.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 01:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

His hatred of Serbs and Milosevic is so intense that he comes off as a racist and supporter of ethnic cleansing and mass killing, if the victims are Serbs. The Serb army, much of it a conscript army, is "drunken robotic militias" ("Port Huron Piffle," The Nation, June 14), and in his latest he notes that, "The NATO intervention repatriated all or most of the refugees and killed at least some of the cleansers" ("Genocide and the Body-Baggers," The Nation, November 29). That is all he ever says about Serb victims of the NATO war, many thousands of whom were ordinary civilians, but "unpersons" for Hitchens. He mentions that one alleged plan for Kosovo by the "slavo-fascists" was "importing of Serb settlers from Krajina."

He has not a word of sympathy for the several hundred thousand Serbs ethnically cleansed from Krajina, never expresses concern that Clinton and NATO supported that expulsion or suggests that they should be repatriated to the homes from which they were driven. Now that the NATO-KLA alliance is in charge of Kosovo, the ecumenical ethnic cleansing of several hundred thousand Serbs, gypsies, and Turks doesn’t concern him any more than the dead "cleansers." He never mentions that several thousand Albanians live in Belgrade, and are not abused there by the slavo-fascists, which suggests that the Serb actions in Kosovo cannot be explained by a model of "genocide."

http://www.zcommunications.org/hitchens ... ard-herman

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 07:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Koliko čovjek mora biti glup, neinformisan i ograničen da bi drkao na "intelektualne" akrobacije ovakvog debila i intelektualnog puža kakav je Hitchens? :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 92 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]