banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 12:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Avg 2011, 14:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
http://www.youtube.com/watch?v=M6edqRgD ... re=related

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 14:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
vukxfiles je napisao:
Ja sam potpuni ateist/antiteist. Razlog tome je sto me je od malena zanimala nauka, i dok su se druga djeca igrala vani ja sam sjedio u kuci i citao naucne enciklopedije. I sad isto radim ali ne citam knjige kad internet ima neogranicenu kolicinu informacija. Takodje sam odrastao u Kanadi, koja je multikulturna zemlja. Nisam kao malo djete dolazio u kontakt sa religijom, moji roditelji nisu bas religiozni. Danas imam potpuno protivnicki stav prema religiji zato sto pripovjeda mrznju i nasilje u ime fantazijskog bica koji se ne razlikuje mnogo od Deda Mraza. Takodje pripovjeda neka bespotreban pravila po kojima se trreba zivjeti, a koja ne stoje nigdje u zakonu ove drzave (pa kojeg vraga onda da ta pravila postujemo?).

Mudro zboriš junače...
E i za taj prvi potpis - Douglas Adams. Imaš pivo.... :thumbup:

Dobrodošlicu ti želim

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 14:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2011, 14:07
Izzard je napisao:
vukxfiles je napisao:
Ja sam potpuni ateist/antiteist. Razlog tome je sto me je od malena zanimala nauka, i dok su se druga djeca igrala vani ja sam sjedio u kuci i citao naucne enciklopedije. I sad isto radim ali ne citam knjige kad internet ima neogranicenu kolicinu informacija. Takodje sam odrastao u Kanadi, koja je multikulturna zemlja. Nisam kao malo djete dolazio u kontakt sa religijom, moji roditelji nisu bas religiozni. Danas imam potpuno protivnicki stav prema religiji zato sto pripovjeda mrznju i nasilje u ime fantazijskog bica koji se ne razlikuje mnogo od Deda Mraza. Takodje pripovjeda neka bespotreban pravila po kojima se trreba zivjeti, a koja ne stoje nigdje u zakonu ove drzave (pa kojeg vraga onda da ta pravila postujemo?).

Mudro zboriš junače...
E i za taj prvi potpis - Douglas Adams. Imaš pivo.... :thumbup:

Dobrodošlicu ti želim

Hvala mnogo.
Znas kako je samnom, streber sam i drugaciji od ostatkva naroda pa imam potpuno drugaciji i objektivniji pogled na svijet. A stalno hocu da nadjem ateisticke prijatelje koji dijele moj pogled na svijet, pa se sjetio ovog foruma.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 14:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

molim ateiste da me dodaju na facebook ako se zele dopisivati, stvarno mi je dosadilo imati pretezno konzervativne seljake u prijateljima.

http://www.facebook.com/vukxfiles

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 14:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Zasto ne vjerujete u boga ili niste religiozni?
Kakvo pitanje...
Valjda bi mi trebao razlog da vjerujem i da budem religiozan, ne obrnuto.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 14:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ja sam u srednjoj imao profesoricu biologije koja je pomalo govorila protiv teorije evolucije. Cak sam za maturski rad htio uraditi nesto vezano za evoluciju i ona me je zamolila da ne radim jer ima kao problema s tim. Mislim, kojeg vraga predaje biologiju? Ja sam ovo ljeto upisao biologiju na budzet i jedva cekam da pocnem studirati. Zelim da vidim kako ce biti napisane knjige, da li ignorisu evoluciju ili ne.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 14:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

I jos nesto. Kogeg ce nam vraga vjeronauka u osnovnim skolama? Jeli smo mi demokratska drzava ili ne? Ni u jednoj demokratskoj drzavi nema vjeronauka u drzavnim skolama, jer su demokratske drzave sekularne. Zasto onda ima kod nas?

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 15:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vuk, ja radim u skoli pa ti mogu reci da Vjeronauka nije obavezna, samo naravno sva djeca idu iz ovih ili onih razloga.
Jedini primjer djece koja mahom ne pohadjaju vjeronauku (ni pravoslavnu ni islamsku) su Romi.
Necu da tvrdim bas 100%, ali koliko sam upoznat mislim da dijete kad u jednom razredu krene na vjeronauku, obavezno je do kraja tog razreda ici.
Sve je na roditeljima, bar na papiru, ali mislim da generalno medju djecom (i roditejlima) vlada taj neki osjecaj sekularizma ako se odluce dijete ne poslati na vjeronauku. Na kraju krajeva, niko nece da mu dijete bude asocijalno i tu se carobni krug zavrsava.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 15:28 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
:lol: :lol: :lol:

vuk, steta za tebe sto nemas ni jednog ateistickog prijatelja u realnom zivotu, nego se sjetio foruma..malo zalosno..

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 15:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
:lol: :lol: :lol:

vuk, steta za tebe sto nemas ni jednog ateistickog prijatelja u realnom zivotu, nego se sjetio foruma..malo zalosno..

imam jednog s kojim rijetko izadjem da popricamo, ali u njemu osjecam da je jos pod uticajem toga sto je odrastao u religioznoj porodici pa poprimio tradicije. A takodje imamo potpuno razlicit pogled na svijet.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 15:35 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
to sto ti pricas realno za religiju ja mogu isto reci i za evoluciju da je ispiranje mozga...

a to sto nemas prijatelje ateiste, navodno je zalosno po tebi...posto si vec napisao da si asocijalan mozda se obratis psihijatru da malo popricate..ako kazes da si upisao studije kontam onda si oko 19-20..biti asocijalan u tim godinama malo cudno..

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 15:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
to sto ti pricas realno za religiju ja mogu isto reci i za evoluciju da je ispiranje mozga...

a to sto nemas prijatelje ateiste, navodno je zalosno po tebi...posto si vec napisao da si asocijalan mozda se obratis psihijatru da malo popricate..ako kazes da si upisao studije kontam onda si oko 19-20..biti asocijalan u tim godinama malo cudno..

Jeste cudno, ali ja volim cudno 8)

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 15:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pustite covjeka na miru, samo ima svoje principe...
moja zena vjeruje u boga, pa joj ja to ne uzimam toliko za zlo.
neko prihvata tudje stavove, neko ne, sta sad tu ima da je problematicno?

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 15:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

RSboljaPolovinaBiH je napisao:
pustite covjeka na miru, samo ima svoje principe...
moja zena vjeruje u boga, pa joj ja to ne uzimam toliko za zlo.
neko prihvata tudje stavove, neko ne, sta sad tu ima da je problematicno?

ako tvoja zena ne pokusava da ti promijeni misljenje, i ako ne utice negativno na tvoju mentalnu slobodu, onda nema razloga da joj to uzimas za zlo. Ja imam isto jednog veoma religioznog prijatelja, i mada ne mogu naci neke zajednicke teme o kojima bismo razgovarali, on svoje religijske stavove ne iznosi u mom prisustvu, i zbog toga ga postujem.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 15:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

a sto se tice moje asocijalnosti, posta sam takav jer ljudi uvijek ocekuju da imas ista interesovanja, stavove, vjerovanja kao oni, pogotovo moji vrsnjaci koji vecina rade iste stvari i prate grupu a nemaju sposobnost samostalnog razmisljanja. Sjecam se u skoli kad smo birali temu koju cemo raditi za takmicenje iz demokratije, jedan "frajer" iz razreda je izmislio neku temu i drugi su ju odabrali samo zato sto je on "frajer".

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 19:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Interesantno je da vecina ateista s kojima se druzim ne zeli pricati o vjeri, kazu vjera je privatna stvar...dok ja kao vjernik slusam sve njiove antireligijske teme....ako je vjera privatna stvar nebi li trebala biti i nevjera, pa o cemu onda da pricamo ??? :D

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 19:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Oficir s ruzom je napisao:
Interesantno je da vecina ateista s kojima se druzim ne zeli pricati o vjeri, kazu vjera je privatna stvar...dok ja kao vjernik slusam sve njiove antireligijske teme....ako je vjera privatna stvar nebi li trebala biti i nevjera, pa o cemu onda da pricamo ??? :D

Mozda je to zbog toga sto se nemali broj vjernika ponasa dosta "s visine" prema onim koji to nisu, te da im se indirektno nabija na nos njihovo opredjeljenje i nacin zivota koji su izabrali... :wink:

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 20:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
To na kom si mjestu u lancu ishrane ne čini te vrijednijim,
inače po tvojim vjerovanjima u čijim je osnovama prirodna selekcija i preživljavanje ne bi trebalo biti pogrešno ubiti ili opljačkati čovjeka i uzeti njegove stvari koje su ti potrebne,
naročito jer vjeruješ da smo bića bez svrhe i razloga nastala sasvim slučajno uslijed nekontrolisane explozije ničega u svemiru, dakle vjeruješ da je živa materija nastala iz nežive?

Vrh

Tema posta: Zašto sam ateista
PostPoslato: 21 Nov 2011, 19:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Ricky Gervais:Zašto sam ateista

Ricky Gervais, jedan od najduhovitijih komičara današnjice, tvorac uspješnih TV serija "U uredu" i "Statisti " te čovjek koji će treći put zaredom voditi dodjelu Zlatnih globusa, napisao je krajem prošle godine inspirativan tekst naslovljen "Zašto sam ateista".

Ljudi me stalno pitaju zašto ne verujem u boga i ja uvek pokušavam da im dam prihvatljiv i razložan odgovor. To obično bude dug, neprijatan i besmislen razgovor. Ljudima koji veruju u boga nije potreban dokaz da on postoji, i sigurno ne žele da čuju dokaze da on ne postoji. Zadovoljni su onim u šta veruju. Izgovaraju fraze „to je za mene istina“, i „takva je vera“. I pored toga, ja im nudim logičan odgovor, jer verujem da je neučtivo i povlađivački ne biti iskren. Zato je ironično da rečenica „Ne verujem u boga zato što ne postoji apsolutno nijedan naučni dokaz o njegovom postojanju, a na osnovu svega što sam saznao, sama definicija boga je logički nemoguća u poznatom univerzumu“, zvuči i neučtivo i povlađivački.
Arogancija je česta optužba protiv ateista. Ona mi deluje posebno nepravedno. Nauka traga za istinom. Ona ne diskriminiše. Kakav god bio ishod, nauka teži da istraži stvari. Nauka je smerna. Zna ono što zna i zna šta ne zna. Svoje zaključke i stanovišta zasniva na dokazima – dokazima koji se stalno obnavljaju i nadograđuju. Ne vređa se kada na videlo izbiju nove činjenice. Ona raširenih ruku prima svako znanje. Ne poštuje srednjevekovne običaje samo zato što su tradicija. Kada bi to bio slučaj, ne biste dobijali inekcije penicilina, već biste stavili pijavicu na kožu i pomolili se bogu. Kolika god da vam je vera, ona ne može biti delotvornija od medicine. Vi možete da kažete „na mene deluje“, ali to je slučaj i sa placebom. Hoću da kažem da bog ne postoji. Ja ne tvrdim da ne postoji vera. Znam da postoji. Prepoznajem je svuda oko mene. Ali to što u nešto verujete ne čini ga stvarnim. To što se nadate da je nešto istina ne čini ga istinom. Postojanje boga nije subjektivno. On ili postoji ili ne postoji. To nije stvar mišljenja. Možete imati svoje mišljenje. Ali ne možete imate svoje činjenice.

Zašto ne verujem u boga? Ili još bolje, zašto vi u njega verujete? Pa valjda teret dokazivanja pada na onoga ko veruje? Vi ste sve ovo započeli. Kada bih vam prišao i rekao vam „Zašto ne verujete da ja mogu da letim?“, odgovor bi bio „A zašto bih vam verovao?“ Onda bih ja rekao „Zato što je to stvar vere.“ Kada bih vam nakon toga rekao „Dokažite da ne mogu da letim. Eto, vidite da ne možete da dokažete?“, vi biste se verovatno okrenuli i otišli, možda pozvali obezbeđenje, ili biste me izbacili kroz prozor i prodrali se: „Sad leti, ludaku jedan.“

Pitanje duhovnosti je odvojeno od pitanja religije. Kao ateista, ne vidim ničeg „lošeg“ u verovanju u boga. Ne verujem da bog postoji, ali vera u njega nikome ne škodi. Ali bilo bi bolje kada, na primer, ne biste ubijali ljude koji veruju u drugog boga. Ili kada ne biste kamenovali do smrti nekoga samo zato što u vašim pravilima piše da je njihova seksualnost nemoralna. Čudno je da neko veruje da bi najmoćnija, sveznajuća sila, odgovorna za sve što se dešava, takođe želela da sudi i kažnjava ljude zbog onoga što jesu. A najgore od svega je biti ateista. Prve četiri božije zapovesti to jasno pokazuju. Postoji bog, ja sam taj bog, niko drugi nije, ti nisi dobar koliko i ja i nemoj to da zaboraviš. (Nemoj nikoga da ubiješ se ne pominje do broja 6).

Kada god se sretem sa nekim ko sa ovakvim prezirom gleda na moj nedostatak vere u boga, ja mu kažem „Takvim me je bog napravio.“

Ali za šta u stvari optužuju ateiste?

Definicija boga u rečniku kaže da je on „natprirodni stvaralac i nadzornik univerzuma“. U ovu definiciju spadaju sva božanstva, boginje i natprirodna bića. Od početka pisane istorije pre oko 6.000 godina, kada je sumerska civilizacija izmislila pismo, istoričari su popisali više od 3.700 natprirodnih bića, od kojih se 2.870 mogu smatrati božanstvima.

Sledeći put kad mi neko kaže da veruje u boga, ja ću da ga pitam „Stvarno, a kog tačno? Zevsa? Hada? Jupitera? Marsa? Odina? Tora? Krišnu? Višnu? Ra?...“ Ako on kaže „Samo u boga. Verujem u jednog boga“, skrenuću mu pažnju da je onda skoro u istoj meri ateista koliko i ja. Ja ne verujem u 2.870 bogova, a on u 2.869.

Nekada sam i ja verovao u boga, onog hrišćanskog.

Voleo sam Isusa. On je bio moj heroj. Više nego pop zvezde. Više nego fudbaleri. Više nego bog. Bog je po definiciji bio sveznajući i savršen. Isus je bio čovek. On je morao da se trudi. Bio je izložen iskušenjima, ali je uspeo da pobedi greh. Bio je hrabar i imao je integritet. Ali je on bio moj heroj, jer je bio dobar. I bio je dobar prema svakome. Nije popustio pod pritiskom svojih savremenika, pred tiranijom ili okrutnošću. Nije ga zanimalo ko ste vi. On vas je jednostavno voleo. Kakav tip. Želeo sam da budem baš kao on.

Jednoga dana, kada sam imao osam godina, sedeo sam za stolom i crtao raspeće za domaći zadatak iz veronauke. Voleo sam i umetnost. I prirodu. Voleo sam činjenicu da je bog stvorio sve životinje. One su takođe bile savršene. Bezuslovno lepe. Bio je to jedan očaravajući svet.

Živeo sam u siromašnom, radničkom naselju Riding, šezdesetak kilometara zapadno od Londona. Moj otac je bio fizički radnik, a majka domaćica. Nikada me nije bilo sramota siromaštva. Siromaštvo je bilo nešto skoro plemenito. Sem toga, svi ljudi koje sam znao živeli su u istim uslovima, a ja sam imao sve što mi je bilo potrebno. Škola je bila besplatna. Moja odeća je bila jeftina, ali uvek čista i opeglana. I mama je uvek kuvala. Kuvala je i toga dana kada sam crtao raspeće.

Sedeo sam za kuhinjskim stolom u trenutku kada je moj brat došao kući. On je bio 11 godina stariji od mene, što znači da je tada imao 19 godina. Bio je vrlo pametan, ali i drzak. Na sve je imao komentar i zato je upadao u nevolje. Ja sam bio dobar dečko. Išao sam u crkvu i verovao u boga – kakvo olakšanje za jednu majku iz radničke klase. Tamo gde sam ja odrastao, majke nisu išle tako daleko da se nadaju da će njihova deca izrasti u doktore. One su se samo nadale da njihova deca neće završiti u zatvoru. Znači, odgajite ih tako da veruju u boga i biće dobri i poštovaće zakon. To je savršen sistem. Skoro savršen. 75% Amerikanaca su bogobojažljivi hrišćani, 75% zatvorenika su bogobojažljivi hrišćani. 10% Amerikanaca su ateisti, 0.2% zatvorenika su ateisti.

Ali nema veze. Dok sam ja zadovoljno crtao mog heroja, moj veliki brat Bob me je upitao „Zašto veruješ u boga?“ Postavio mi je samo to prosto pitanje. Ali moja mama je počela da paniči. „Bobe“, rekla je tonom koji je značio „Ućuti“. Zašto je to bilo pogrešno pitanje? Ako postoji bog i ako je moja vera jaka, nije važno šta ljudi govore.

Ali čekajte malo. Bog ne postoji. On to zna, i negde duboko u sebi i ona to zna. I bilo je zaista tako jednostavno. Počeo sam da mislim o tome i da postavljam pitanja i posle samo sat vremena sam postao ateista.

Uau, bog ne postoji. Ako me je majka lagala o bogu, da li me je lagala i o Deda Mrazu. Da, naravno, ali koga je za to briga? Pokloni su i dalje pristizali. A isto je bilo i sa poklonima moga novostečenoga ateizma. Poklonima istine, nauke, prirode. To je istinska lepota ovog sveta. Učio sam o evoluciji – teoriji koja je toliko jednostavna da je samo najveći engleski genije mogao da je smisli. Evolucija biljaka, životinja i nas – sa maštom, slobodnom voljom, ljubavlju, humorom. Više mi nije potreban razlog za moje postojanje, već samo razlog da živim. A mašta, slobodna volja, ljubav, humor, zabava, muzika, sport, pivo i pica su dovoljno dobri razlozi.

Ali živeti pošten život – za to vam je potrebna istina. To je još jedna stvar koju sam naučio toga dana. Istina, koliko god da je šokantna ili neugodna, na kraju vodi do oslobađanja i dostojanstva.

Šta pitanje „Zašto ne veruješ u boga“ stvarno znači? Mislim da kada neko postavi ovo pitanje, on u stvari preispituje svoju veru. Na neki način, on pita „Šta tebe čini tako posebnim?“ „Kako to da tebi nije ispran mozak kao svima nama?“ „Kako se usuđuješ da kažeš da sam ja budala i da neću ići u raj, j--- se!“ Hajde da budemo iskreni – da samo jedan čovek veruje u boga, ljudi bi ga smatrali prilično čudnim. Ali zbog toga što je vera u boga veoma popularna, to je prihvaćeno. A zašto je vera u boga tolika popularna? Odgovor je očigledan. U pitanju je vrlo privlačna ponuda. Veruj u mene i živećeš večno. Još jednom ponavljam – da je u pitanju isključivo duhovnost, sve bi bilo u redu.

„Ne čini drugima ono što ne želiš da tebi čine“ je dobar opšti princip ponašanja. Opraštanje je verovatno jedna od najvećih vrlina koje postoje. Ali ona je baš to – vrlina. Ne isključivo hrišćanska vrlina. Niko nije vlasnik prava na dobrotu. Ja sam dobar, samo ne verujem da ću za to biti nagrađen odlaskom u raj. Moja nagrada je sada i ovde. Ona je u tome što znam da se trudim da činim ispravne stvari. Da sam živeo dobar život. Tu je vera skrenula sa pravog puta, kada je postala batina: „Uradi ovo ili ćeš goreti u paklu.“

Nećete goreti u paklu. Ali ipak budite dobri.

Ricky Gervais, The Wall Street Journal, 19.12.2010.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2011, 19:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Avg 2010, 21:51
fino sroceno ... Ali sada ce vjernici udariti kontre :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]