old fashion men je napisao:
Nije do ljudi već onih koji su ljude učili, do vijerskih vođa koji zna se koga slijede i ko je njihov Bog u čije ime to i rade.
Nije mi jasno zašto ovi što se usuđuju sebe zvati hrišćanima, a ne žele da slijede niti da čuju bilo što o čemu Isus govori i naučava, već naprotiv rade samo suprotno, zašto ne budu fer pa ne kažu jesmo pagani smi Isuse nisi nam potreban ono što si pričao su gluposti, mi znamo bolje i milije su nam filozofije ljudske i naši paganski bogovi, nećemo više srati u tvoje ime i nećemo ti sramotiti ime i doviđenja, a ne ovako pljuvati po Njemu, Bogu i Božijoj riječi Bibliji.

Nije hriscanski proslavljati rodjenje Isusa Hrista, tj. ono sto ono predstavlja. Dolazak Boga na zemlju, spasenje i tako dalje i tako blize. Ali je zato hriscanski nazivati ljude gamadima, govnima, pricati kako je sve to trebalo pobiti, kako Rusija treba sve pobiti da je neka drzava, pljuvati stalno po svemu. To je hriscanski? Ti si se nasao...
Licno:
badnjak, slavu i sve obicaje vezane za ova dva dogadjaja, ne poistovjecujuem sa vjerom. To su nasi obicaji. Nista manje, nista vise. Dio kulture. Idem po badnjak skoro svake godine. Istina, ove godine nisam isao. Boga ne treba traziti u drvecu, kukuruzu, 3 okretanja cesnice, zdravicama... Ali ovo je dio nase kulture. Sumnjam da neko iskreno vjeruje da se mora 3 puta nazdraviti ili tri puta okrenuti slavski hljeb. To je obicaj. Sta fali da ga sacuvamo...
Edit: i smatram da nema nista lose u tome da crkva podrzava ocuvanje narodnih obicaja. Naprotiv. Ali ona mora razgraniciti u ljudskim glavama, to jest u glavama onih koje to zanima, sta je to vjera a sta je to nas, srpski obicaj. To treba objasniti narodu. Ja sa dedom svake godine vodim rat oko toga da li je Knez Lazar bio knez ili car. "Je*em ti nedlju, je l' pise na ikoni Car Lazar! Onda?" Ne d'o bog da se upustim u polemiku koliko su badnjak, slava, sveci, ikone, psenica, rakija... bitni za covjekov "odnos" s Bogom...
Elem: to su nasi obicaji, sacuvajmo ih!

Nema u njima nista lose...