banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Jul 2025, 01:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Jan 2011, 20:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Rakija, slanina, hrast.. Tri najvece odlike Hriscanstva i slavljenja Hristovog imena.

FUJ!!!

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2011, 21:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Svako odgovara za sebe i pred Bogom samo sebe pravda.
Zahvaljujem se svima što se brinu za pravoslavne hrišćanje i njihovu dušu i spasenje, ali Bog otac je srećom dovoljan, brižni i ljubavi puni skinite to breme sa sebe, jer Otac vas je razrješio i brige o sebi rekavši:"A što se brinete malovjerni? ..."
A ja se Tvorcu iskreno molim za ljubav i razumjevanje i da nas navede na pravi put i razrješi nas teških stradanja, mnogo se suza prolilo naročito za pravoslavni Božić.
Al niko ne može ni jednim svojim postupkom, ni rečju umanjiti veličanstvenost i svečanost ovog dana i veličinu ljubavi kojom je on ispunjen.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 11:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
svakako si u pravu,
sve je u Bozijim rukama, od njega po njemu i za njega.

sto se mene tice, duznost mi je govoriti jevandjelje, zivotom, djelima i rijecima, u miru i ljubavi Bozjoj koja je po blagodati izlivena u srce moje, a nadati se da ce Bog dati da sjeme uzraste.
nikako u osudi i laznoj brizi, koja hoce samo svoju pravednost da iskaze.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Aurrora je napisao:
Al niko ne može ni jednim svojim postupkom, ni rečju umanjiti veličanstvenost i svečanost ovog dana i veličinu ljubavi kojom je on ispunjen.

Znaš li šta znači riječ proslaviti nečije ime, ukazati nekome čast, proslaviti ga, provjeri značenje grčke riječi doxa, gdje se i u kom kontekstu ta riječ nalazi u Bibliji.
Kako nekome možemo ukazati čast i slavu tako što ćemo ga okititi slavom onoga protiv koga se Isus borio i običajima za koje je Isus govorio da se napuste i da se njegovi slijedbenici izdvoje od takvih.
Možete misliti kako se poniženo osjeća onaj koji je dao svoj život za svijet, kad vidi kako ga svijet ponižava i ismijava proslavljajući ga paganskom slavom i paganskim obredima u čast boga sunca, a to je Sotona upravo i htio i to je upravo i postigao kod nazovihrišćana koji čak nisu ni drugu Božiju zapovjest bili u stanju da razumiju i ispoštuju, a kamoli da razumiju i ostatak Biblije.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 15:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2010, 14:25
Bogu Badnji misliš? To se u korijenilo duboko u narodu ne možeš se tek tako mijenjati...
A sinu božijem neće zasmetati to što se pali badnjak ako se iskreno i čisto voli i ako se živi po njegovim načelima... A to sa "satanom" je baš niĐe veze...

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 16:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

kako Isus ima nesto protiv obicaja? ili sjecanja nekoga na sopstveni dan rodjenja, tj rodjendana

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 17:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ihtus je napisao:
kako Isus ima nesto protiv obicaja? ili sjecanja nekoga na sopstveni dan rodjenja, tj rodjendana

Da si pročitao bar slovo iz Biblije vidio bi šta Isus isus ima protiv paganskih običaja i obreda, a vidio bi i o čemu cijela Biblija uglavnom govori
I to nije isusov dan rođenja, već dan kad su pagani obilježavali svoju slavu u čast boga sunca, koju i danas obilježavaju, radeći isto ono što i prije.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 19:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Sasvim je normalno da su neki običaji zadržani, naši preci su bili pagani, nije hrišćanstvo naša izvorna religija, mi smo pokršteni...

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 19:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Crvić je napisao:
Sasvim je normalno da su neki običaji zadržani, naši preci su bili pagani, nije hrišćanstvo naša izvorna religija, mi smo pokršteni...

Naravno, nazovihrišćanske crkve su i danas paganske,
ali zar isus nije govorio; 'ne stavljaju se zakrpe od novog platna na stare haljine, jer kad se pokvase pokupe se i još više poderu tu haljinu', zar nije rekao da se novo vino ne sipa u stara mijehove ...', stalno je za sebe govorio da je on novina i poticao ljude koji žele da ga slijede da odbace stare običaje, vjerovanja i tradicije i da se oslobode tog neznabožačkog ropstva i obuku novu osobnost u skladu sa jedinim pravim Bogom i njegovim Sinom.
Nemam ja ništa protiv da su ljudi pagani i da se klanjaju i mole raznim kipovima i mrtvim ljudima ali neka to ne zovu hrišćanstvo i neka tim postupcima ne prljaju Isusovo ime.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 19:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

U potpunosti shvatam tvoje tj. Isusove riječi al' ljudi su ljudi...

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 19:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
"И ђаво може цитирати Свето писмо за своје потребе."
дискусија је бесмислена.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 19:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Crvić je napisao:
Nije do ljudi već onih koji su ljude učili, do vijerskih vođa koji zna se koga slijede i ko je njihov Bog u čije ime to i rade.
Nije mi jasno zašto ovi što se usuđuju sebe zvati hrišćanima, a ne žele da slijede niti da čuju bilo što o čemu Isus govori i naučava, već naprotiv rade samo suprotno, zašto ne budu fer pa ne kažu jesmo pagani smi Isuse nisi nam potreban ono što si pričao su gluposti, mi znamo bolje i milije su nam filozofije ljudske i naši paganski bogovi, nećemo više srati u tvoje ime i nećemo ti sramotiti ime i doviđenja, a ne ovako pljuvati po Njemu, Bogu i Božijoj riječi Bibliji. :roll:

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 19:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
old fashion men je napisao:
Crvić je napisao:
Nije do ljudi već onih koji su ljude učili, do vijerskih vođa koji zna se koga slijede i ko je njihov Bog u čije ime to i rade.
Nije mi jasno zašto ovi što se usuđuju sebe zvati hrišćanima, a ne žele da slijede niti da čuju bilo što o čemu Isus govori i naučava, već naprotiv rade samo suprotno, zašto ne budu fer pa ne kažu jesmo pagani smi Isuse nisi nam potreban ono što si pričao su gluposti, mi znamo bolje i milije su nam filozofije ljudske i naši paganski bogovi, nećemo više srati u tvoje ime i nećemo ti sramotiti ime i doviđenja, a ne ovako pljuvati po Njemu, Bogu i Božijoj riječi Bibliji. :roll:

A sto si ti zapeo toliko??

Jbt mene si smorio, mene kojem religija i obicaji ne predstavljaju nista bitno, a kamoli ljude koji vole i zele da proslavljaju Bozic kao do sada sto su radili.
Shvatili smo tvoju poentu, tvoju i jos milion Jehovinih svjedoka koji se vucaraju po zgradama.
Ne znam kakve veze ima sve ovo sto pricas sa temom, a tema glasi "gdje ste isli u badnjak"...

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 21:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22

Nije hriscanski proslavljati rodjenje Isusa Hrista, tj. ono sto ono predstavlja. Dolazak Boga na zemlju, spasenje i tako dalje i tako blize. Ali je zato hriscanski nazivati ljude gamadima, govnima, pricati kako je sve to trebalo pobiti, kako Rusija treba sve pobiti da je neka drzava, pljuvati stalno po svemu. To je hriscanski? Ti si se nasao...

Licno:
badnjak, slavu i sve obicaje vezane za ova dva dogadjaja, ne poistovjecujuem sa vjerom. To su nasi obicaji. Nista manje, nista vise. Dio kulture. Idem po badnjak skoro svake godine. Istina, ove godine nisam isao. Boga ne treba traziti u drvecu, kukuruzu, 3 okretanja cesnice, zdravicama... Ali ovo je dio nase kulture. Sumnjam da neko iskreno vjeruje da se mora 3 puta nazdraviti ili tri puta okrenuti slavski hljeb. To je obicaj. Sta fali da ga sacuvamo...

Edit: i smatram da nema nista lose u tome da crkva podrzava ocuvanje narodnih obicaja. Naprotiv. Ali ona mora razgraniciti u ljudskim glavama, to jest u glavama onih koje to zanima, sta je to vjera a sta je to nas, srpski obicaj. To treba objasniti narodu. Ja sa dedom svake godine vodim rat oko toga da li je Knez Lazar bio knez ili car. "Je*em ti nedlju, je l' pise na ikoni Car Lazar! Onda?" Ne d'o bog da se upustim u polemiku koliko su badnjak, slava, sveci, ikone, psenica, rakija... bitni za covjekov "odnos" s Bogom...

Elem: to su nasi obicaji, sacuvajmo ih! :) Nema u njima nista lose...

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011, 04:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Sa dogmatske strane "Old" je u pravu ali ja u potpunosti podržavam "Taška"

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011, 12:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011, 16:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Koji stih potkrepljuje tvoju izjavu?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 13:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

ihtus je napisao:

Da si pročitao bar slovo iz Biblije vidio bi šta Isus isus ima protiv paganskih običaja i obreda, a vidio bi i o čemu cijela Biblija uglavnom govori
I to nije isusov dan rođenja, već dan kad su pagani obilježavali svoju slavu u čast boga sunca, koju i danas obilježavaju, radeći isto ono što i prije.

Izvini nisam se dobro izrazio, mislio sam reci sta Gospod ima prodiv toga da ja licno obiljezavam svoj dan rodjenja?

Eto ti si citao bibliju pa aj mi navedi neki primjer iz sv.Pisma gdje Isus spominje paganske obrede.pazi ja ne kazem da u narodnom pravoslavlju nema nekih obreda paganskog porijekla, ali to nikome ne daje za pravo da se izdize iznad drugih, rijecima, sa tonom gordosti i sveznanja, o cemu Bilija jako puno govori, a nadam se da si citao.
veliki pozdrav

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2011, 10:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ihtus je napisao:
ali to nikome ne daje za pravo da se izdize iznad drugih, rijecima, sa tonom gordosti i sveznanja, o cemu Bilija jako puno govori, a nadam se da si citao.

Znam ja o čemu Biblija govori, ali ja nisam u nikakvoj misiji preobraćivanja drugih ili svijedočenja drugima i nemam nikakvih obaveza prema bilo kome niti sam pripadnik bilo koje vjerske organizacije. Ja sam samo surovo realan i bez pardona nazivam i vidim stvari kakve jesu, dakle, nije riječ o mojoj malenkosti, niti sam ja bitan, ako npr. kažem da Isus nije rođen 25. 12 razmatraj to što sam rekao, a ne kako sam rekao analizirajući moj virtuelni karakter.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2011, 14:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Citiraj:
Čujte me, čujte, svi vi koji strogo sudite tuđim delima: ako je tačno (a tačno je) da će nam se suditi sudom kakvim sudimo (up. Mt.7,2), onda ćemo svakako pasti upravo u one telesne ili duševne grehe za koje okrivljavamo bližnjega.

Stroge i brižljive sudije grehova svog bližnjeg boluju od navedene strasti zato što nemaju savršenoga i trajnog sećanja i brige o svojim sopstvenim gresima. Jer, onaj koji tačno, bez plašta samoljublja, vidi svoja zla dela, ni o čemu se drugom od ovozemaljkih stvari više ne brine, misleći na to da ni za sopstveni plač neće imati dovoljno vremena, makar i sto godina živeo, i makar video kako iz očiju njegovih ističe i čitava reka suza, velika kao Jordan.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]