banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 86 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Dec 2010, 16:37 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
cuj, nije potrebno kvariti temu...ako cemo ozbiljno da onda se i nastavi tako...

google lazarević je napisao:
uh, daleko sam od direktne spoznaje boga, ali sam se bar istrenirala da odbacujem ono sto me moze zavesti na tom putu..dug je to put..posto nisam stigla na kraj, ne mogu ti odgovoriti na pitanje - kako izgleda spoznaja boga.. a savjet je vrlo jednostavan: citajte sto vise razlicitih ucenja i trazite sustinu, ne zamarajte se glupostima oko forme i detalja, oni su svi odreda cisto ljudske prirode a sustina bozanske.. na tom putu cete naci nesto sto vam najvise lezi, i to i praktikujte ali s punom svijescu o tome da je slika ipak sira i odnosite se s postovanjem prema drugim verzijama.. eto ukratko :D

kako si se istrenirala da odbacis "nesto" sto te moze zavesti na "tom" putu? kako znas da to "nesto" te moze zavesti..ko odlucuje, ti il tvoj ego?

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Elvis Presley je napisao:
Hristov je napisao:
Kakve veze ima Bog Sa gomilom knjiga?

Jedna knjiga je bila dovoljna za milijardu vjernika.

A ko je stao na toj jednoj kao da ni tu nije procitao.

Stvoritelj nam je dao uslovno rečeno uputstvo za korištenje to je za nas hrišćane Biblija, slično kao kad pojedini proizvođač mobitela uz svoj proizvod da i uputstvo za korištenje, dakle, ti možeš danima čitati uputstva za korištenje nekog TV-a ili usisivača ali time nećeš ovladati korištenjem tog mobilnog.
Hoću reći nije zgoreg sve čitati ali za upoznavanje Boga i razvijanje odnosa s Njim potrebna je i dovoljna Biblija

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 16:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
spavac je napisao:
cuj, nije potrebno kvariti temu...ako cemo ozbiljno da onda se i nastavi tako...

google lazarević je napisao:
uh, daleko sam od direktne spoznaje boga, ali sam se bar istrenirala da odbacujem ono sto me moze zavesti na tom putu..dug je to put..posto nisam stigla na kraj, ne mogu ti odgovoriti na pitanje - kako izgleda spoznaja boga.. a savjet je vrlo jednostavan: citajte sto vise razlicitih ucenja i trazite sustinu, ne zamarajte se glupostima oko forme i detalja, oni su svi odreda cisto ljudske prirode a sustina bozanske.. na tom putu cete naci nesto sto vam najvise lezi, i to i praktikujte ali s punom svijescu o tome da je slika ipak sira i odnosite se s postovanjem prema drugim verzijama.. eto ukratko :D

kako si se istrenirala da odbacis "nesto" sto te moze zavesti na "tom" putu? kako znas da to "nesto" te moze zavesti..ko odlucuje, ti il tvoj ego?

ja :) jer sam spoznala zamke ega, kao i da ih ima jos koje tek treba da prepoznam..a za to da si vec spoznao tu instancu bi te ucitelj u zen manastiru tako slatko pocastio jednom pleskom :D

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 16:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

eugene of savoy je napisao:
Hristov je napisao:
Kakve veze ima Bog Sa gomilom knjiga?

Jedna knjiga je bila dovoljna za milijardu vjernika.

A ko je stao na toj jednoj kao da ni tu nije procitao.

Stvoritelj nam je dao uslovno rečeno uputstvo za korištenje to je za nas hrišćane Biblija, slično kao kad pojedini proizvođač mobitela uz svoj proizvod da i uputstvo za korištenje, dakle, ti možeš danima čitati uputstva za korištenje nekog TV-a ili usisivača ali time nećeš ovladati korištenjem tog mobilnog.
Hoću reći nije zgoreg sve čitati ali za upoznavanje Boga i razvijanje odnosa s Njim potrebna je i dovoljna Biblija

ljudi, jel ovo Mary? :)

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 16:59 
staromodan
Korisnikov avatar

nisi mi rekla kako si ih spoznala...i kako znas da to "nesto" je zamka...ko odlucuje ti il tvoj ego..

ma pitao bi ja tog tvog ucitelja ko je odgovoran da definise pojam instanca..i kako zna da taj sto je definisao pojam mu ne pravi zamku..

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 17:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

e bravo, sad si vec na pravom putu, dok postavljas takva pitanja :) zamke sam spoznala kao sto rekoh dugogodisnjim analiziranjem i citanjem.. a ko je definisao instance - pa mnogobrojni veliki duhovni ucitelji, kao sto rekoh, oko takvih sustina se svi slazu, samo sto upotrebljavaju razlicitu simboliku i terminologiju ne bi li priblizili te stvari ljudima oko sebe.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 17:26 
staromodan
Korisnikov avatar

ja s tobom od pocetka ozbiljan...

sta su "zamke"? daj mi primjer bar 5 zamkih koje si spoznala tokom dugogodisnjeg analiziranja..

zasto bi ja vjerovao u def instance koju su definisali ti mnogobrojni ucitelji...kako da znam da to nije zamka?

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 17:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zamka do zamke: viewtopic.php?p=968328#p968328

a to kome vjerovati - pa ne znam..dok covjek ne dozivi dirketno iskustvo spoznaje moze samo da posmatra tudje uglove gledanja i da, znajuci da su oni to a ne konacne istine vec naprosto lekcije, pokusa da uci iz toga..

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 17:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Spavac, procitati osnove predikatne logike, britanicu, rijecnik eskimskih idioma, Pinokia i kulinarski prirucnik za vegetarijance :D

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 17:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Citav zivot sumnjas, kontas, analiziras, meditiras, akceptiras, odbacujes...dodje kraj zivota a ti i dalje na pocetku...s neke mirne stjene kad pogledas cisto je to lutanje...Bolje ostati pri provjerenoj robi koju koriste milijarde ljudi za koju vjerujete da je od Boga...bicete na pravom putu od prve minute.

Ovako tracenje zivota i odjednom ....herz infarkt ....i nema te vise...hvala ali, ne hvala, nikad me nisu privlacila filozofsko-naglabajuca-neformalna-meditacijska- mono sjela i pijanje kafa sam sa sobom.

Hm...

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 18:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Oficir s ruzom je napisao:
i pijanje kafa sam sa sobom.

Hm...

:lol:
Inace se ljudi klasifikuju u dvije grupe tragaoca, oni analiticki, za njih je budizam ok, znaci manje srce. i oni koji su srcem u tome svemu, obicno se uzima primjer Hare Mata
Hari Krishne :D, ali i monoteisticke religije spadaju tu, misticki pokreti su neka sredina.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 18:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Citav zivot sumnjas, kontas, analiziras, meditiras, akceptiras, odbacujes...dodje kraj zivota a ti i dalje na pocetku...s neke mirne stjene kad pogledas cisto je to lutanje...Bolje ostati pri provjerenoj robi koju koriste milijarde ljudi za koju vjerujete da je od Boga...bicete na pravom putu od prve minute.

Ovako tracenje zivota i odjednom ....herz infarkt ....i nema te vise...hvala ali, ne hvala, nikad me nisu privlacila filozofsko-naglabajuca-neformalna-meditacijska- mono sjela i pijanje kafa sam sa sobom.

Hm...

Joooj...
Provjerena roba??? Provjerena roba???!!!
Kako moze biti provjerena kad jednom islamu parira hriscanstvo a jednom hriscanstvu parira islam?? Jedino budaletine poput humble muslima misle da je njegova religija bolja i ispravnija od ostalih...

Tracenje zivota???
Tracenje zivota je uciti, citati i prosirivati znanje o necemu?
A nije tracenje zivota slijepo se drzati jednog ucenja koje je u 99% slucajeva usadjeno vaspitanjem i socijalizacijom???

Svasta...

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 09:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Kako moze biti provjerena kad jednom islamu parira hriscanstvo a jednom hriscanstvu parira islam?? Jedino budaletine poput humble muslima misle da je njegova religija bolja i ispravnija od ostalih..

Pa tako misle svi, u stvari tako misle svi gotovo o svemu...narocito kad formiraju misljenje i kad odaberu put tamo negdje oko 25-30. godine ...Pa ne mislis li i ti i tako, kad govoris o svom agnosticizmu, kako moze agnoza biti provjerena kad njoj parira i islam i hriscanstvo???

Kad sam rekao "provjerena" mislio sam da unutar svake religije su postojali ljudi koji su je razvili do tog momenta da je vrlo tesko pasti u corsokak ili zavrsiti na ivici...upozorili su iz svojih iskustava, razmisljanja, tumacenja tekstova oko kojih su se slozili i slazu se vjekovima....znaci mogucnost da se zapadne na krivi put je veoma mala...dok kad covjek sam traga, izmislja vjeru, bozanstva, blazenstva...itd.itd gotovo sve isto kao sto sadrzavaju i ostale vjere, dok izgradi citavu piramidu i shvati sistem dodje kraj zivota,... a on izmisljao toplu vodu.
Tracenje zivota je uciti, citati i prosirivati znanje o necemu?
A nije tracenje zivota slijepo se drzati jednog ucenja koje je u 99% slucajeva usadjeno vaspitanjem i socijalizacijom???

Uciti , citati i prosirivati znanje je ok. ali lutati u misticizmu i stvarati svoj mastoviti svijet stvarati sebi bozanstvo, a vidimo da je o tome ovdje rijec....bar koliko iscitah tekstove su dvije razlicite stvari.

Nisam siguran ali mislim na ovom podforumu ko god dodje i poznaje svoju vjeru, da se jasno primjetiti da je ne poznaje robotski nego da se radi o istom onom iscitavanju, traganju i na kraju vjerovanju za koje svako posjeduje razlog,znaci nije u pitanju utjecaj drugih u tolikoj mjeri koliko je u pitanju vjerovanje s razlogom.

U jednoj recenici je cini mi se dzebaleban to sazeto rekao :" Vjernik ne vjeruje, on zna"...ako sam dobro zapamtio :)

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 11:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Kad sam rekao "provjerena" mislio sam da unutar svake religije su postojali ljudi koji su je razvili do tog momenta da je vrlo tesko pasti u corsokak ili zavrsiti na ivici...upozorili su iz svojih iskustava, razmisljanja, tumacenja tekstova oko kojih su se slozili i slazu se vjekovima....znaci mogucnost da se zapadne na krivi put je veoma mala

To je tvoj problem a i problem mnogih drugih.
Vi sve gledate kroz prizmu vjerovanja. Vama je nepojmljivo da nekome u zivotu vjera uopste ne treba. Toliko tu jednu cinjenicu ne mozete shvatiti da onda krenete govoriti kako takvi ljudi nemaju smisla, kako su oni izgubljeni, povrsni i kako je neko rekao jednom "ne da im se putovati" na tom nekom famoznom putu do istine ili kojecega.

Mogucnost da se ode na krivi put je veoma mala kazes.
Nisam ja tebi govorio o tvom islamu ili necijem hriscanstvu. Govorim o jednoj prostoj cinjenici da na svijetu postoji religija koliko i kultura skoro. A reci da je jedna religija jedina ispravna je isto kao i reci da je necija kultura jedina ispravna i najbolja. Ako ti i usavrsis svoj neki stav u islamu, normalno da ces smatrati da nisi na krivom putu. Ali u takvom trenutku treba znati da negdje daleko postoji hriscanin koji isto tako misli za svoje hriscanstvo, pa negdje budista to misli za svoj budizam, sajentolog za svoju sajentologiju (ma koliko ona idiotska bila) itd. A zdravim razumom mozemo zakljuciti da ne mogu svi navedeni biti na pravom putu. A postoji vjerovatnoca da niko nije na pravom putu :)

Sad ces ti mozda zakljuciti da ja govorim kako ne treba vjerovati ili slicno. Ne. Ali ako ces vec vjerovati, onda vjeruj. A onu dzbalebanovu pricu "ja znam" ostavi po strani jer jednostavno nema smisla.
Ovo sve govorim jer si ti nasao da kritikujes neciju duhovnost samo zato sto se ona ne poklapa sa nekim mejnstrim monoteizmom. A da imas osnovu da to kritikujes - nemas.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 23:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kad sam rekao "provjerena" mislio sam da unutar svake religije su postojali ljudi koji su je razvili do tog momenta da je vrlo tesko pasti u corsokak ili zavrsiti na ivici...upozorili su iz svojih iskustava, razmisljanja, tumacenja tekstova oko kojih su se slozili i slazu se vjekovima....znaci mogucnost da se zapadne na krivi put je veoma mala

To je tvoj problem a i problem mnogih drugih.
Vi sve gledate kroz prizmu vjerovanja. Vama je nepojmljivo da nekome u zivotu vjera uopste ne treba. Toliko tu jednu cinjenicu ne mozete shvatiti da onda krenete govoriti kako takvi ljudi nemaju smisla, kako su oni izgubljeni, povrsni i kako je neko rekao jednom "ne da im se putovati" na tom nekom famoznom putu do istine ili kojecega.

Mogucnost da se ode na krivi put je veoma mala kazes.
Nisam ja tebi govorio o tvom islamu ili necijem hriscanstvu. Govorim o jednoj prostoj cinjenici da na svijetu postoji religija koliko i kultura skoro. A reci da je jedna religija jedina ispravna je isto kao i reci da je necija kultura jedina ispravna i najbolja. Ako ti i usavrsis svoj neki stav u islamu, normalno da ces smatrati da nisi na krivom putu. Ali u takvom trenutku treba znati da negdje daleko postoji hriscanin koji isto tako misli za svoje hriscanstvo, pa negdje budista to misli za svoj budizam, sajentolog za svoju sajentologiju (ma koliko ona idiotska bila) itd. A zdravim razumom mozemo zakljuciti da ne mogu svi navedeni biti na pravom putu. A postoji vjerovatnoca da niko nije na pravom putu :)

Sad ces ti mozda zakljuciti da ja govorim kako ne treba vjerovati ili slicno. Ne. Ali ako ces vec vjerovati, onda vjeruj. A onu dzbalebanovu pricu "ja znam" ostavi po strani jer jednostavno nema smisla.
Ovo sve govorim jer si ti nasao da kritikujes neciju duhovnost samo zato sto se ona ne poklapa sa nekim mejnstrim monoteizmom. A da imas osnovu da to kritikujes - nemas.

mah, klasicno egotripovanje sa znacajno zastupljenim (anti)kolektivnim tripom..al ga zapetlja :)

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2010, 10:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Ko sam ja - je dobro pitanje za pocetak.

Ja nisam moje misli, jer one se mijenjaju.

Nisam ni moje emocije, jer i one dolaze i prolaze.

Nisam ni tijelo, samo boravim u njemu.

Ko sam ja ?

Sta to postoji ? :)

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2010, 11:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Japanese_rose je napisao:

Ko sam ja ?

Filozofija, sto bi rekao moj potpis :P

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2011, 16:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Jao kakva temaaa...
Bog je Pjesma od Obojenog Programa - 5 minuta ispred tebe.
Uvijek.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2011, 16:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Japanese_rose je napisao:

Ko sam ja ?

to je ono najteze za ljude da prihvate
"ja" ne postoji na isti nacin na koji ne postoje emocije, tijelo, misli
smrt je kraj za identitet

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2011, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
skitnica je napisao:
to je ono najteze za ljude da prihvate
"ja" ne postoji na isti nacin na koji ne postoje emocije, tijelo, misli

Kako onda imamo svijest o tome da smo to mi, kad se ujutro probudimo ?

Ipak postoji nesto sto je jastvo u nama.

Citiraj:
smrt je kraj za identitet

Nisam sigurna da razumijem sta zelis reci.

Sretna Nova btw. :)

Ma liberté

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 86 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]