Elvis Presley je napisao:
Kako moze biti provjerena kad jednom islamu parira hriscanstvo a jednom hriscanstvu parira islam?? Jedino budaletine poput humble muslima misle da je njegova religija bolja i ispravnija od ostalih..
Pa tako misle svi, u stvari tako misle svi gotovo o svemu...narocito kad formiraju misljenje i kad odaberu put tamo negdje oko 25-30. godine ...Pa ne mislis li i ti i tako, kad govoris o svom agnosticizmu, kako moze agnoza biti provjerena kad njoj parira i islam i hriscanstvo???
Kad sam rekao "provjerena" mislio sam da unutar svake religije su postojali ljudi koji su je razvili do tog momenta da je vrlo tesko pasti u corsokak ili zavrsiti na ivici...upozorili su iz svojih iskustava, razmisljanja, tumacenja tekstova oko kojih su se slozili i slazu se vjekovima....znaci mogucnost da se zapadne na krivi put je veoma mala...dok kad covjek sam traga, izmislja vjeru, bozanstva, blazenstva...itd.itd gotovo sve isto kao sto sadrzavaju i ostale vjere, dok izgradi citavu piramidu i shvati sistem dodje kraj zivota,... a on izmisljao toplu vodu.
Elvis Presley je napisao:
Tracenje zivota je uciti, citati i prosirivati znanje o necemu?
A nije tracenje zivota slijepo se drzati jednog ucenja koje je u 99% slucajeva usadjeno vaspitanjem i socijalizacijom???
Uciti , citati i prosirivati znanje je ok. ali lutati u misticizmu i stvarati svoj mastoviti svijet stvarati sebi bozanstvo, a vidimo da je o tome ovdje rijec....bar koliko iscitah tekstove su dvije razlicite stvari.
Nisam siguran ali mislim na ovom podforumu ko god dodje i poznaje svoju vjeru, da se jasno primjetiti da je ne poznaje robotski nego da se radi o istom onom iscitavanju, traganju i na kraju vjerovanju za koje svako posjeduje razlog,znaci nije u pitanju utjecaj drugih u tolikoj mjeri koliko je u pitanju vjerovanje s razlogom.
U jednoj recenici je cini mi se dzebaleban to sazeto rekao :" Vjernik ne vjeruje, on zna"...ako sam dobro zapamtio